Физиотерапията с ултразвук лекува всякакви контузии и спестява на пациентите операции и хапчета

Всички велики неща са открити… случайно…

Като едно от великите неща, които променят животът ни, ултразвукът като терапия е открит съвсем случайно.

Как ли? От един френски физик, който започва да усеща болки в ръката си, докато държи уред, излъчващ ултразвукови вълни с висок интензитет, срещу опитен аквариум с рибки.

Ултразвуковата терапия все повече се налага като лесен и безвреден метод, който оказва различно по природа въздействие върху тъканите и клетките – термично, механично, бактерицидно и физико-химично.

Благоприятното въздействие на ултразвука

Ултразвуковата терапия е един от основните раздели на физиотерапията, при който в лечебния процес се използват механичните ултразвукови вълни, с които се озвучават засегнатите части от тялото. А въвеждането на медикаменти и лекарствени вещества през кожата, с помощта на ултразвук се нарича ултрафонофореза.

Общото действие на ултразвука е болкоуспокояващо и противовъзпалително, стимулира регенерацията на тъканите, нормализира съдовия тонус, подобрява обмяната на веществата, активира кръвообращението и действа антибактериално и противоалергично.

Най-голямото предимство на този тип лечение е, че е напълно безвредно, замества операционните процедури, спестява много време, сравнително евтино е и не е нужен период на възстановяване. Заради това, днес значително се увеличава броят както на пациентите, така и на лекарите, които предпочитат провеждането на лечение с ултразвук.

През последните години все повече български и световни компании за производство на медицинска апаратура се съсредоточават върху това да създават уреди на основата на ултразвука. И ако доскоро, важно условие бе поддържането на плътен контакт между излъчващия уред и кожата на пациента, при което за медиатори се използват вискозни течности като вазелин, течен парафин и др., то едно от революционните открития на специалистите днес е възможността от провеждане на напълно безконтактно лечение. Благодарение на тези иновативни технологии, лечението става изключително бързо, безвредно и качествено.

Модерните апарати за физиотерапия с ултразвук намират широко приложение за лечение на различни заболявания и контузии, сред които:

  • травматични заболявания на опорно-двигателния апарат;
  • възпалително неврологични заболявания;
  • ревматични и възпалителни заболявания на мускулната система и др.

Фактите говорят:

Голяма част от най-добрите спортисти в света – участници и медалисти от Олимпиади и световни първенства във всякакви спортове, при получаване на травми предпочитат да се подлагат на физикални процедури с ултразвук. Това лечение е по-ефективно и качествено, а периодът по възстановяване – съвсем кратък.

Още за четене. Форум с мнения и коментари – по-долу:
Оценка на читателите
[Гласували: 1 Средно: 2]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *