Варикозата поразява при свръхтегло, бременност и дълго стоене на крака

Варикозата поразява всеки втори човек на земята.

И никой не може да си обясни защо и как се появяват разширени вени точно в неговия случай.

Тази болест е характерна с появата на т.нар. варикозни или разширени вени, при което те изгубват еластичност, а на крайниците на болния излизат възли. Статистиката показва, че опасността от варикоза е по-голяма при по-възрастните хора, а жените са подложени на по-голям риск от поява на варикоза от мъжете.

Разширените вени поразяват най-често тези, чиято професия налага продължително стоене на крака – като магазинери, готвачи, бармани и сервитьори, учители, улични регулировчици, пекари и ред други браншовици. От варикоза са силно застрашени бременните жени и вземащите противозачатъчни хапчета и хормонални лекарства, при които често възникват проблеми на хормонална основа.

Предразположените към затлъстяване, към заседнал живот, неспазващите правилен хранителен режим и страдащите от сърдечносъдови болести също са подложени на огромна опасност от развитието на варикоза.

Причината за появата на разширените ни вени обаче могат да се окажат също генетичната наследственост, прекомерното заседяване, постоянното вдигане на тежки предмети, необичайното за ръста ви свръхтегло.

Често се случва на пръв поглед по краката на болния да няма видими признаци за варикоза като появата на мрежи от кръвоносни съдове, отоци или възли, така че когато се обърнете към лекар, вече може да е много късно. Варикозата поразява и мъже и жени, и то във най-различна възраст, а често пораженията дълго време остават скрити, защото са засегнали дълбоко разположени вени.

Медиците не са единодушни относно причината за появата на разширените ни вени.

Заключенията варират от нарушаване на невроендокринните и имунологичните функции, през възпрепятстването движението на кръвта по механични причини, до отъняване стените на вените и проблеми с клапната система.

Генетичната обремененост също играе голяма роля за заболяването от варикоза и често се става така, че децата и внуците на страдащ от разширените си вени човек също в един момент заболяват от този бич на съвременното човечество. В същото време не е ясно как човек да се предпази, след като сме еднакво застрашени, независимо дали сме случайно слаби или пък дебели, дали сме по цял ден на крак или водим крайно уседнало съществуване.

В първите стадии разширените вени ни алармират за заболяването с болки в мускулите, спазми, парене, тежест,отоци, сърбеж, подуване, потъмнявала кожа, отоци и тежест в краката ни. Появява се и ясно видима с просто око плетеница от микроскопични венички. В най-честия случай тези симпоми са най-силни в края на деня, след като дълго време сте седели, стояли сте прави или сте ходили продължително и без почивка.

Лечение на разширени вени варикоза - 01

Вземането на хормонални лекарства е рисков фактор за появата на разширени вени.

Лекарите, специализирани да ви помогнат при варикоза, са т.нар. флеболози, а първите изследвания са свързани с използването на доплерограф и ултразвук, след което вече ви се предписва адекватно лечение.

Прийомите за лекуване на разширените ни вени и за справянето с появилия се в следствие на тях тромбофлебит са много, но не всички са достатъчно и категорично достатъчни за кардинално справяне с проблема.

Още повече, че тромбофлебитът е опасен сам по-себе си, но е още по тревожно, колкото възпалението е по-близо до сърцето на пациента.

И накрая – независимо от това как се е стигнало да се появят разширени вени точно във вашия случай, при усещане на някой от симптомите на варикозата, описани по-горе, незабавно потърсете помощта на специалист лекар – флеболог.

Оценка на читателите
[Гласували: 1 Средно: 5]
Погледнете и тези материали, свързани с темата

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *