Десет мита за наркотиците, които ще развенчаем

Наркоманията е един от бичовете на 21-ви век, за който се говори много, но истината е, че обществото масово страда от липса на качествена информация.

За това в тази статия целта ни е по възможно най-кратния, стегнат и лесно достъпен начин да развенчаем десет от най-разпространените неистини относно наркотиците и тяхното въздействие.

Мит 1: Употребата на наркотици става епидемия и всички млади хора днес са в риск.

Според официални данни много малка част от младите хора в света имат допир до наркотици и започват да злоупотребяват с тях.

А от онази част, която все пак го прави, много малко развиват зависимост. Така че шансът младият човек да се превърне в наркоман по този начин е изключително малък. За това влияние оказват най-вече домашното възпитание и семейната среда.

Мит 2: Наркоманията е заразна.

Разбира се, има хора, които прибягват до наркотиците заради някакъв социален тласък, но реално много малко са онези, които харесват живота, който водят злоупотребяващите.

Вероятността да се придобие този навик е много по-голяма при човек, който по някакви причини има много силната вътрешна потребност да избяга от живота си и да го замени с фалшива реалност.

Мит 3: Наркотиците се употребяват просто за удоволствие.

Истина е, че за определен период от време наркотиците могат да донесат голямо удоволствие, но когато този момент приключи, им се налага да платят висока цена – гадене, повръщане, главоболие и всякакъв друг подобен дискомфорт, който е свързан с нуждата от наркотика.

Мит 4: Наркоманите са неудачници и хора със слаби характери.

Когато си имате работа с човек, употребяващ наркотични вещества, трябва да имате предвид, че неговата зависимост не се различава от останалите такива – алкохолна, никотинова, към храна, към работа и т.н.

Всъщност много голяма част от успелите хора, които в един момент падат „от върха“ и започват да се чувстват излишни, ни изглеждат като слаби характери, при които е лесно да се появят психични заболявания. И за да се спасят, прибягват към неистинската реалност на халюциогените.

Мит 5: Може да бъде излекувана само малка част от зависимите

Истината обаче е, че над 85% от наркоманите, които сами са поискали да се спасят и са потърсили професионална помощ, са претърпели успешно лечение на наркомания и са се върнали към предишния си пълноценен живот.

Мит 6: Наркоманите сами не искат да се излекуват

Вярно е, че повечето наркомани изпитват панически страх да спрат да взимат наркотици, но това не означава, че не го желаят. Страхът се предизвиква най-вече от предстоящия процес на абстиненция, при който ще изпитат силна и психическа, и физическа болка.

Но ако се намират в подходяща среда, при правилно професионално лечение и с постоянната подкрепа на приятели и близки, те биха могли да намерят сили да се справят с проблема си.

Мит 7: Човек може да стане зависим само от любопитство

Любопитството наистина води до проба на наркотици, но зависим можеш да станеш само ако го правиш постоянно.

Мит 8: Дрогата напълно променя характера и личността

Няма как в живота на един наркоман да не дойде онзи момент, в който той започва да върши незаконни неща, за да успее да си набави нужната за деня доза. Това обаче е породено от болезнената нужда, която изпитва към приема на наркотика, и да далеч не се свързва с неговата личност и личните морални принципи, които има като личност без зависимости.

Мит 9: Човек може да стане зависим въпреки своето желание

Един от неоспоримите факти за зависимите е, че те сами са поискали да станат зависими. Сред честите причина за това са лични проблеми, дълбоко чувство на болка и нараняване, психически срив и други подобни, които водят до разрушителни тенденции и желание за бягство.

Важно е да знаете, че никой не може да стане зависим към каквото и да е, ако сам не го пожелае по един или друг начин.

Мит 10: Ако човек е достатъчно информиран за наркотиците, то той няма как да стане зависим

Широко разпространена неистина е, че марихуаната и тревата са безредни. Реално обаче точно те са входната врата, през която повечето зависими млади хора са влезли в света на твърдите наркотици – кокаин, хероин и т.н. По статистика над 2/3 от хората, зависими към хероина, са започнали именно с трева.

Още за четене. Форум с мнения и коментари – по-долу:
Оценка на читателите
[Гласували: 0 Средно: 0]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *