Екзема: причини, видове, лечение. Кремове и билки

♠ Какво е екзема ♠ Фактори ♠ Как да я различим ♠ Как протича ♠ Лечение ♠ Кремове и мазила ♠ Хомеопатия ♠ Домашни средства ♠ Билки ♠ Видове екземи

Още в текста: ♠ Мокра ♠ Суха ♠ Котешка

♠ Истинска ♠ Дисхидротична ♠ Микробна ♠ Варикозна ♠ Себорейна ♠ При деца ♠ Атопична ♠ Микотична ♠ На половите органи ♠ Хронична ♠ По ръцете ♠ По краката ♠ По тялото ♠ На главата

Екзема е кожна патология, засягаща около  10% от човечеството, а в индустриално развитите страни – до 20% – 25% от населението в трудоспособна възраст. В практиката на дерматолозите пациентите с подобно изменение са 3-4 души на всеки десет. Заразна ли е? Не. Тя няма инфекциозен възбудител и следователно не се препредава от човек на човека.

Какво е екзема

Екземата е общо наименование на възпаление върху най-горната прослойка на кожата. Тези възпаления обаче се провокират от различни фактори и се групират така:

√ Контактна екзема – под въздействието на външни фактори. Вредни вещества от физически, химически и биологичен вид се явяват алергени – провокират ответна реакция на организма;

√ Ендогенна екзема – под въздействието на вътрешни фактори като генетични, неврогенни и други;

√ Себорейна екзема – под въздействието на хормонални, невровегетативни, стом.-чревни разстройства.

Общото между всички видове е видът на образуванието върху кожата – тя се зачервява, възпалява, отича, появяват се малки пъпчици и мехурчета, които сърбят и се пукат. Появяват се на различни места, практически навсякъде.

Провокиращи фактори

Причините за екземите не са докрай установени. Надделява мнението, че основният дял се пада на неиздръжлива нервна с-ма. Други залагат на ендокринната с-ма, която пък влияе на нервната. Но със сигурност са засечени някои провокатори:

Съдържание на статията:

хиповитаминоза (В6);

Демир бозан билки против инсулт

недостиг на микроелементи;

недостиг на наситени мастни к-ни;

глистни инвазии;

патологичен процес в храносмил. с-ма;

холецистити (възпалителен процес в жлъчния мехур);

дисбактериоза на червата;

наследствен фактор;

патологичен процес в бъбреците.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Как да сме уверени, че е екзема?

Възпаление, изпъпчване и сърбежи по кожата се получават при ред инфекциозни и неинфекциозни заболявания. Разграничаването само по вида на обрива понякога е трудно и дори невъзможно. Не е от значение да се различи екзема от псориазис или възпаления, предизвикани от бактериална или гъбична инфекция.

За диференцирането помагат характера и особеностите на обрива и анамнезата – време на поява, контакт с животни или химикали и т.н. По-нататък се правят и специални изследвания.

Към екзема насочва възпаление на кожата, по-често съсредоточена върху лицето, ръцете и главата. Пъпчиците са множество, пукат се и на тяхно място се появява мокреща ерозия, отделяща течност.

Специфика на екземата:

Голям брой и разнообразни провокиращи фактори;

Множество варианти на обрив, елементите от който едновременно се намират на различни стадии от развитието си;

Нерядка тенденция към чести рецидиви и задълбочаване на процеса с времето;

Висока устойчивост на лечение, въпреки множеството терапевтични методи.

Дерматит или екзема?

Дерматит е раздразване на кожата. Другата дума за него е екзема. Но пък понятието атопичен дерматит бележи само един от видовете екземи.

Екзема или псориазис?

Псориазисът е изменения на кожата на петна под влияние на генетични и екологични фактори. Как да различим екзема от псориазис?

Това е сравнително лесно. И при двете се оформят зачервени зони, но при екземата те са покрити с пъпчици и мехурчета, а при псориазиса – с бели люспи. При второто заболяване кожата винаги е суха, напукана и може да прокърви. Провокира затруднено движение на ставите.

Как протича екземата

В развието й се разграничават три стадия:

 • Остър, който продължава около 2 месеца;
 • Подостър – по-мек, но задълбочен процес с продължителност до 6 месеца;
 • Хроничен – редуване на ремисии и рецидиви в неопределена продължителност от време.

От характера на протичането и формите на заболяването зависи решението как да се лекува екземата – тоест какви лекарствени препарати да бъдат приложени за интензивно въздействие.

Обща за всички видове екземи хистологична картина

Въпреки различните форми на заболяването, срезът на тъкан от поразения участък под микроскоп има еднотипна структура, която зависи само от остротата на заболяването.

екзема лечение крем лекарства билки псориазис

Срез на нормална кожа, сравнена с екзематозно изменение в остър, подостър и хроничен стадий

Остър стадий

Той се бележи от междуклетъчни и вътреклетъчни отоци като признак на интензивен възпалителен процес. В съхранените участъци от тъканта се оформят гнезда на паракератоза (нарушение на кератинизацията – вроговяването на епидермиса) и натрупването на левкоцити. В епидермиса се отбелязва удебеляване на роговия слой, междуклетъчен и вътреклетъчен оток. Събирането на серозна течност между клетките на места води до образуването на тънки клетъчни съединения, формират се запълнени със серозна течност пространства. Тъканта придобива вид на напоена с вода гъба.

В резултат от вътреклетъчните дистрофични процеси вътре в клетките възникват пространства, запълнени с разпадащи се клетъчни структури. Те постепенно се увеличават и запълват цялото вътреклетъчно пространство. Под микроскоп такива клетки в началото се виждат като натрупвания, които се сливат и образуват много малки мехурчета, запълнени с клетъчни структури и елементи от клетките на кръвта.

Увеличавайки се, тези мехурчета стават видими с просто око. Те се пукат, лимфните и кръвоносните съдове в тези участъци са разширени, тъканите на около отичат. През стените на съдовете допълнително преминава течност. На границата на епидермиса и дермата възникват дефекти, през които изобилно количество течности постъпват в епидермални слой това изглежда като видимо поражение на участъци от повърхностния слой.

Подостър стадий

Той се бележи от снижаване на интензитета на възпалит. процес. Намалява броят на разширените съдове и отокът, но остават единични мехурчета и отокът на дермата. Паракетозата става по-разпространена.

Хроничен стадий

Съпровожда се с още по-значимо намаляване на отока, повишено клетъчно делене в участъците с паракератоза, увеличаване на капилярите с удебелени стени.

За всички варианти и стадии на заболяването са присъщи следните признаци: серозни ямки, инфилтрати около малките съдове, оток на дермата и на епидермиса, паракератоза, оток между клетките и тяхното удебеляване.

Още по темата може да видите ТУК: Откъде да започнем терапията при екзема?

Официалното лечение

на кожна екзема

Лечението на екземата включва:

 • Ограничаване или пълно изключване на мокренето в областта на поразения участък, особено при разпространените варианти на заболяването;
 • Диетично хранене – храните трябва да са неалергенни, с ниско съдържание на въглехидрати и мазнини, а в някои случаи – и на животински белтъчини (месо). Изключват се острите вещества и екстрактите, както и подправките. Залага се на растителните белтъчини, млечните продукти, плодовете и зеленчуците. Да се забележи има ли храни, при употребата на които започва заболяването. Понякога е показана хипоалергенна диета;
 • Лекарствена терапия – с цел да се въздейства върху механизма на заболяването се ползват препарати с местно и общо въздействие;
 • Физиотерапия – прилага се хелий-неонов лазер в областите на поражение, локално и общодозирано ултравиолетово облъчване, селективно физиотерапевтично въздействие. Във всички стадии е ефикасно използването на озонова терапия. При локализация върху стъпалата и китките тя се прилага местно, а при разпространените варианти – системно, тоест венозно се въвежда озониран физиологичен разтвор;
 • Таласотерапия, балнео и курортно лечение, особено в латентния период. Черно море, наред с Мъртво и Средиземно, водят до най-удовлетворяващи резултати;
 • Нормализиране на времето и начина на редуване на труда със съня и почивката, ограничаване на физическите и, много важно!, психологическите натоварвания.

Лекарствена терапия

Във всички стадии на екземата от огромно значение е местната терапия. В период на обилно мокрене се назначават превръзки с разтвори на антисептици или влажни, постепенно изсъхващи превръзки, напоени с някои от следните разтвори:

 • 1-2% разтвор на борна к-на;
 • разтвор на фурацилин;
 • диоксидин;
 • метиленово синьо (метилтиониниев хлорид);
 •  хлорхексидин,
 • калиев перманганат (1 г на 5 л вода).

При не силно изразено, но упорито мокрене и при затихване на възпалителните процеси се използват разтвори с противовъзпалително и стягащо действие , които и успокояват сърбежа.

Когато намалее мокренето, а също и при хронична форма се ползват мази, кремове и лосиони със съдържание на кортикостероидни формони, примерно Целестодерм (крем, маз), Елоком (крем, маз и лосион), кремове с преднизолон и хидрокортизон и други. Те се използват  1 1/2 – 2 месеца.

В последните 2-3 седм. за предотвратяване на гноен процес се препоръчва преминаването към хормонални препарати с противомикробни компоненти като Тридерм (бетаметазон,  клотримазол и гентамицин), Дипросалик (бетаметазон със салицилова к-на) и др. Изборът на лекарствена форма – лосион, маз или крем, зависи от стадия на възпалението.

При наличие на сухи корички и обилно лющене, а също и при дисхидротични форми на екзема особено ефикасно е прилагането на крем и маз Елоком и Дипросалик.

Общата терапия се заключава в препарати със системно въздействие:

 • антихистаминови средства с противоалергичен и успокояващ ефект срещу сърбежите;
 • детоксиканти ;
 • детоксикантов  и сорбенти —Ентеросан, Полисорб и др.;
 • имуномодулатори;
 • аскорбинова к-на в острия стадий и добавка и на други витамини в последващите стадии, но с внимание;
 • седативни и сънотворни лекарства, транквилизатори и антидепресанти;
 • при упорито протичане и разпространени варианти – вътрешно или мускулно приемане на глюкокортикоидни препарати (Преднизолон, Дексаметазон, Дипроспан).

Голямо внимание се отдава на нормализирането на функциите на стом.-чревния тракт и корекция на хормоналния статус.

В търсене на добър крем за екзема

Дексем (Dexem Repair)екзема лечение крем лекарства билки псориазис

Препаратът е насочен към възстановяване на баланса на кожата, ликвидиране на бактериите и подкрепата на локалния имунитет. Едновременно с това той намалява усещането за сърбеж и успокоява възпалението.

С тези си способности той е подходящ не само за екзема, но и за други възпаления на кожата, псориазис, алергични обриви.

Кремът е удобен за сравнително ограничена площ на петната и при локацията им върху лице, шия, ръце. Други форми: пяна, емулсия и лосион за скалп, насочени към специфични зони от тялото.

Цена на крем, 60 г, 18.60 лв.

Дефламол

Тази маз е оригинална българска формула, която се ползва от 1969-та. Съставът е неповторим и съчетава специални форми на витамините А и Д с помощни в-ва. Най-общо казано той има  епителизиращо д-вие, което намира място при широк диапазон увреди на кожата, включително паракератоза. Предпазва от кератинизация клетките на епителния слой.

Хидрофилната основа на съставките придава антисептично д-вие. Дефламол регенерира, омекотява, стимулира. Подобрява образуването на нови тъкани, предотвратява инфекции.

Сред показанията на Дефламол е наличието на изсушени участъци и раздразнения, повърхностни увреждания от всякакъв произход , неалергични екземи, първа линия за терапия на псориазис и други.

Заздравяването се постига чрез витамините. „А“ е включен в протеиновия обмен на епитела, изграждащ кожата. „Д“ провокира повишението на антимикробни белтъци и секреция на вещества срещу патогените. Дефицит на “Д“ води до влошаване на имунния ответ и зарастването.

Локалното прилагане на вит. „Д“ е ефикасно колкото кортикостероидите, без да техните съпътстващи ефекти при продължително приложение.

Перувианският балсам в Дефламол работи антисептично, срещу паразити и сърбеж. Самият той се прилага при дерматити, себорейна екзема, краста, невродермит и други.

Дефламол и вълшебно кремче, защото:

 • Намалява отока
 • Подобрява регенерацията
 • Има противовъзпалителен и антиоксидантен ефект
 • Епителотоничен ефект
 • Терапевтичен ефект срещу белези.

Разнася се 1-2-кратно на тъничко и се сменя, ако не даде подобрение до 7 дни.

Унгвент, 18 г, 3.96 лв.

Дефламол с добавка алое и прополис

Практиката показва, че Дефламол идеално се съчетава с Aloe Propolis Crème, като лечебното действие на природните съставки го подкрепят в посока по-бързо заздравяване на образуванията по кожата.

Флуцинар

Предлага се като гел, крем и унгвент.

Действащото вещество е  флуоцинолон ацетонид. То се съотнася към синтетичните глюкокортикостероиди. Препаратът е направен за локално прилагане, тъй като има добра степен на абсорбиране чрез кожата. Флуцинар, нанесен даже в неголяма доза (до 2 г) на кожата може да снижи продукцията на адренокортикотропният хормон.

Флуцинар оказва изразено противовъзпалително д-вие, намалява отделянето на течности през стените на съдовете като ги свива. Противоалергичното му д-вие се изразява в намаляване на местните реакции на хиперчувствителност.

Активното в-во добре се всмуква и пласира в кожата. Следи от него се намират 15 дни след употребата.

Флуцинар действа по-интензивно, ако е нанесен на чувствителни участъци от кожата като лицето и анатомичните гънки, върху повредена кожа. Той се фиксира с превръзка.

Препаратът е предназначен за прилагане на кратки курсове при остри дерматити с неинфекциозна природа – атопични и себорейни екземи, контактни екземи, псориазис, плосък и розов лишей.

Нанася се на тъничък слой. Курс на терапия – до 14 дни. За това време се използват до 30 г – 2 туби.

Сред страничните реакции са алергични прояви, пъпки, изсушаване на кожата, вдигане на кръвното при Флуцинар под превръзка, поява на отоци и други.

Противопоказан и не се използва при инфекции с всякаква етиология – вирусни, бактериални, гъбични или при подозрение за наличието на такива. Забранен за бебета и бременни в първия триместър.

Крем, 15 г., 4.27 лв.екзема лечение крем лекарства билки псориазис

Фенистил гел

Спада към фармакологичната група на препаратите с противоалергично действие. Представлява хомогенен, безцветен, прозрачен гел.

Активното в-во е диметинденов малеат и ред спомагателни, сред които пропиленгликол, бензалкониев хлорид, натриев хидроксид .

Показания: кожни обриви от разен произход при дерматити, екземи, уртикария, ухапване от насекоми.

Противопоказания са наличието на глаукома, хиперчувствителност към активното в-во, бебешка възраст до 1 месец. В първи триместър на бременността и до 2 год. се ползва само по изрично предписание от лекар.

Прилага се местно, като се разнася върху поразените участъци от 2 до 4 пъти в денонощието. В случай на много силен сърбеж и разпространено поражение върху кожата се препоръчва едновременното приемане на перорални форми. Фенистил се произвежда на перорални капки, таблетки, капсули и сироп.

Странични ефекти:  рядко алергични, алергичендерматит, по-често – изсушаване на кожата и усещане за парене.

Гел, 15 г, 14.15 лв.

Адвантан

Той е глюкокортикостероид за локално външно приложение –метилпреднизолон ацепонат. Произвежда се като унгвент, крем (с бял или жълтеникав цвят, непрозначен) и милк емулсия.екзема лечение крем лекарства билки псориазис

Унгвентът и крема са показани при възпалителни заболявания на кожата, чувствителни към терапия с топични глюкокортикостероиди: атопичен дерматит, детска, истинска, микробна, професионална екзема, контактен и алергичен дерматит.

Емулсията е насочена към възпалителни заболявания на кожата, чувствителна към терапия с топични глюкокортикостероиди: атопичен, контактен и алергичен дерматит, детска, истинска, себорейна, микробна екзема, фотодерматит и слънчево изгаряне.

Противопоказания се явяват туберкулоза и сифилистични процеси в зоната на нанасяне на препарата, вирусни заболявания в същата област, розацея, реакции при ваксинация, възраст до 4 месеца, хиперчувствителност.

Прилагане: намазване еднократно при възрастни и деца над 4 месеца – на тънък слой. Непрекъснатото мазане е допустимо в течение на 12 седм. при големи и 4 – при децата. При емулсията обичайно лечението не превишава 2 седмици.

Кремът представлява лекарствена форма с неголямо съдържание на мазнини и високо съдържание на вода. Затова се препоръчва при подостри и остри възпаления без изразено мокрене. Кремът обезпечава отстраняване на възпалителния процес както на гладка кожа, ката и на окосмена, включително на кожа, предразположена към омазняване.

В някои страни се продава и високомазнинен крем – безводна форма, която е разработена за лечение на продължителни хронични възпалителни кожни процеси при доста сухичка кожа.

Унгвентът е лекарствена форма с уравновесено съотношение на мазнини и вода, затова се препоръчва при подостра и хронична форма на възпалителни заболявания на кожата, които не са съпроводени от отделяне на течност. Той е спосочен да острани сухота на кожата и да възстанови нормалното й омазняване.

Емулсията се разнася на тъничък слой с леко втриване. Ако кожата прекалено съхне от емулсията, по-добре да се мине към препарати Адвантан с по-голям процент съдържание на мазнини.

Странични ефекти: препаратът обичайно се понася добре. Рядко се наблюдават местни реакции като обриви, еритема, чувство за парене.

Ако Адвантан се ползва над 4 седмици или на много голяма площ, може да се появи атрофия на кожата, стрии и други.

Крем и унгвент, 15 г, 6.08 лв. Емулсия, 20 г, 9.28 лв.

Фуцидин (Фусидин)

Той е локален антибиотик,  показан при екземи, комбинирани с инфекции от бактериален тип – стафило и стрептококи. Понякога техните протеини провокират алергия. Видимо екземата е комбинирана със синузин, тонзилит или инфектирана рата. Тогава обривите са заразни и затова лечението на този тип екземи се различава от останалите, при които няма място употребата на локални антибиотици. Фусидин е локален и широкоспектърен (други от типа са Бактробан, Банеоцин). Той води до вътреклетъчно унищожение на бактериалните клетки и провокира закономерно снижение на микробиологичните ендотоксини.екзема лечение крем лекарства билки псориазис

Освен пероралните форми, Фусидин се произвежда като крем и маз. Показан е за състояния, асоциирани със стафило-, гоно-, менингококи и други. Действен при обикновени пъпки, фурункули,  освен при екземите, съпроводени с бактериално инфектиране.

Препаратът е подходящ за пациенти с чувствителност към пеницилин и бъбречна недостатъчност.

Местното третиране с Фусидин е трикратно, до 10 дни.

Сред страничните действия са описани спазъм на вените, гадене, уртикария, обриви и други. Той не се приема при лактация, патологии на черния дроб, обструкции на жлъчните канали, жълтеница, терапия с хепатотоксични средства, бременност, инфекции у недоносени и други.

Крем, 15 г, 6.53 лв., унгвент, 15 г, 6.89 лв.

Протопик унгвент

Локален имуномодулатор, ползва се при атопичната екзема. Облекчава възпалението по кожата и сърбежите. След получаване на стабилен резултат, мазането продължава поддържащо 2 пъти седмично.

Внимание! Препаратът е забранен за употреба под 16 години!

Унгвент, 10 г., 26.80 лв.

Елидел крем

С активно в-во пимекролимус , препаратът е разработен за атопична екзема. Въздейства върху клетките- причинители на възпаляването, появата на зачервени участъци и сърбежите. Показан при лека до умерена форма на патологията.

Подходящ и за екзема при дечица, но не под 2 год. Ако прилагането започне при първи симптоми, кремът е способен да предотврати по-нататъшния развой.

Крем, 15 г., 34.01 лв.екзема лечение крем лекарства билки псориазис

Елоком

(идентично лекарство – Мометазон)

Съдържа синтетичен топичен глюкокортикостероид – мометазон фуроат. Има противовъзпалително, антиалергично, съдостягащо, противосърбежно и антиексудативно действие. Намалява проницаемостта на съдовите стени. Намалява отока, стяга съдовете на мястото на възпалението.

Произвежда се като маз, крем и лосион (по 20 и 30 мл във флакон с капкомер).

Показания за използване: кожни патологии, изискващи терапия с глюкокортикостероиди, в това число възпаления, обриви при кожни и алергични заболявания, псориазис, атопична и себорейна екзема, червен плосък лишей, радиационен лъчев дерматит.

Формите крем и маз се слагат еднократно на денонощие, на тънък слой. Лосионът е удобен за нанасяне на скалп, също еднократно. Продължителността на терапията зависи от утежнеността на заболяването.

Странични ефекти – усещане за изгаряне , сърбеж, обрив. При дълго използане – и атрофия на кожата. Крайно рядко се обострят кожните заболявания и се появява гадене.

Противопоказания – хиперчувствителност. Няма ограничения спрямо бременност, но препоръката е да се избягват дължи курсове.

Крем и унгвент, 30 г, 5.95 лв.; лосион,  30 мл, 9.78 лв.

Дипросалик

Препарат с противовъзпалително и кератолитично дествие за външна употреба. Базиран на бетаметазон и салицилова к-на. Той е с мека еднородна консистенция.

Дипросалик е показан за намаляване на възпалителни проявления на сухи дерматити, чувствителни към терапия с глюкокортикостероиди – псориазис, екземи, хроничен атоп. дерматит, невродермит, плосък лишей, в това число монетовидна, на китките, екзематозен дерматит, себореен в косменото покритие и други.

Нанася се двукратно – сутрин и за нощта, като напълно се покрива изменения участък.

Странични действия парене, сърбеж, раздразнение, сухота на кожата, акне-подобни пъпки, хипопигментация и други.

Унгвент, 15 г, 6.02 лв-, лосион, 30 мл, 8.05 лв.екзема лечение крем лекарства билки псориазис

Тридерм

Препарат с антибактериален, противогъбичен и противовъзпалителен ефект за местна употреба. Пуска се като унгвент и крем. Съдържа бетаметазон дипропионат, клотримазол и гентазицин.

Показан е за усложнени инфекции, предизвиквани от чувствителни към препарата възбудители или при подозрение за такива, в това число обикновен и алерг. дерматит, атоп. дерматит, ограничен невродермит, екзема, дерматомикози и  други.

Противопоказно е използването му при кожна туберкулоза, кожни проявления на сифилис, херпес, постимунизационни реакции, открити рани, възраст до 2 години, хиперчувствителност към съставките.

С внимание се прилага при бременност (особено в I-ви триместър), над 2 год., при продължителна терапия, при обширни участъци от кожата и нарушена цялост.

Тридерм се разнася на тъничък слой двукратно – сутрин и за нощта. Продължителноста зависи от тежестта на патологията и от реакцията на пациента.

Странични реакции – местни: нарушена пигментация, сърбеж, чувство за парене и други.

Крем, унгвент, 15 г, 7.48 лв.

Дермаспрей Интензив

(Dermaspray Intensive)екзема лечение крем лекарства билки псориазис

Препарат, насочен към  екзема, прояви на псориазис и др. видове обриви и патологични изменения на кожата, ако те предизвикват изсушаване, сърбежи и дискомфорт.

Препаратът е натурален, базиран върху масла, витамини и минерали. Под формата на течен спрей – проектирана така, че да няма досег с кожата и евентуално замърсяване на флакона.

Активните в-ва са морски зърнастец, масла ин и сандалово. Всички те имат действие срещу гъбички и бактерии, антихистаминно, противовъзпалително.

В началото на лечението се нанася до 4-кратно директно върху проблемната зона. Впоследствие апликациите се намаляват наполовина. Сигнал за подействане и съответно намаляване на дозата е преминаването на възпалението. Накрая се ползва още малко време за стабилизиране на резултата.

Спрей, 100 мл, 39.89 лв.

Тетрациклин унгвент

Тетрациклин е антибиотик с вътрешна и външна употреба. Унгвента се назначава при инфекциозни патологии, изгаряния, флегмон, гнойни инфекции на меките тъкани, акне и други. Прилага се местно от 3 до 5 пъти. Максималната денонощна доза за възрастен е 4 г.

Странични реакции – гадене, анорексия, болки в стомаха, диария и запек, сърбеж, сухота в устата, дисбактериоза, обрив и други.

Унгвент, 20 г, 4.52 лв.

Ветеринарни продукти
Екзематин

Екзематин е разтвор за локално мазане, разработен за кучета, котки и коне. Активните в-ва са резорцин, сулфатиацол и салицилова к-на. Те се прилагат и са ефикасни в острия стадий на екземата, когато се появява мокреща рана, а козината на животните опада на мястото на екземата. За животни се разнася до 2 пъти с тампон, а лечението трае до 8 дни.

Заради съставките си, Екзематин се експериментира и от хора, които търсят лек за проблема си. Препаратът не се назначава, но закупуването му от ветеринарна аптека не представлява проблем. Според потребители, опитът сочи, че разтворът помага при третиране, идентично с указанията, дадени от животни.

Разработен за животни с козина, Екзематин се смята за подходящ при екземи по скалпа. Указанието, което се разпространява във форумите, е да се третира по един от следните начини:

С памук се обработват местата, престоява час и половина и главата се мие;

Влагане на Екзематин в маски. Най-подходящи са подхранващите с жълтък или тривитаминол.екзема лечение крем лекарства билки псориазис

Екзематин + тривитаминол

Тази комбинация по-скоро се разпространява из форумите като средство за гъста и дълга коса. Според потребителките, съставките подпомагат бързия растеж и оздравяването на косменото покритие. Рецептата сочи влагането по една голяма лъжица в ежедневната маска или лечебна, ако пациентът има необходимост от нея.

Хомеопатия при екзема

Като най-ефикасни се сочат хомеопатичните  карбонични медикаменти, но и други дават значима полза.

Калциум карбоникум – най-много подхожда на децата и младежите, при които в детството са имали ексудативна диатеза, пациенти с мокрещи екземи, особено в косата и на лицето. Болният мръзне, изпитва отвращение към свежия въздух, влошава се при хлад и се подобрява при

Графитес – за екземи и лишеи, чиято консистенция напомня мед или клей. Локализация – на лицето, около очите, на бузите, ушите и зад тях, върху половите органи, областите на естествени отвърстия, сгъвките. Сърбежът се засилва нощем в леглото.

Болният винаги е тъжен и страда от запек. Хроничното протичане на екземата обезателно се съпровожда с образуването на  кори, под които има гъста течност, и напуквания. Състоянието се изостря през зимата.

Петролеум – показан при суха и груба кожа, но чувствителна. В началната фаза обривът излиза на групи и е съпроводен от сърбеж и чувство за изгаряне. По-нататък пъпките се превръщат в мехурчета и понякога дори и язви.  Пораженията може да са навсякъде – по скалпа, зад ушите, на тила, на края на пръстите дори. Малката рана нагноява, сърбежът е непоносим. Влошаване на стъпва при студ, обостряне – през зимата. Потта е зловонна.

Арсеникум албум – показан за лечението на всички форми на екзема. Отличителна особеност на подходящите за този препарат случаи е уплътняването на кожата и обилното излющване. Усещането за парене, сърбежите и изгарящи болки се облекчават с топло.

Рус токсикодендрон  – той се ползва при комбиниране на екземи с ревматизъм. Полезен е при екземи с червена, почти ръждива подпухнала повърхност с мехурчета, преминаващи в екзематозно мокрене.

Ако порази лицето, екземата винаги е съпроводена с изгарящи болки и сърбеж. Хладът усилва болезнеността на кожата. Влошаването идва през нощта и мразовито време. Болният е възбуден и постоянно се движи.

Антимониум крудум – препаратът е показан при бавно и вяло протичаща екзема. Отначало се появява незначително зачервяване, после пъпчици, после мехурчета, накрая загноява. Особеностите на случаите за този продукт се състоят в изразена способност да се формират дебели рогови кори (като мазоли). Друга особеност е склонността към образуване на пукнатинки в ъглите на ноздрите и устата.

Хепар сулфурис калкареум е показан при гнойните варианти на екзема, когато всяка рана нагноява,  а белезите избеляват много бавно.

Бромиум или Калиум броматум – хомеопатичните продукти с бром са подходящи за случаи на гнойници, гнойни кори, загнояване на мастни и потни жлези.

Стафисагриа – полезна е при мокреща зловонна екзема с тлъсти жълти корички, под което се намира червеникава течност. Сърбежът е изключително силен, той често спира на едно място и преминава на друго. Най-типичните зони са главата и лицето, особено областта на ушите при децата. Ако екземата излезе на тила, косата започва да опада в мястото.

Натрум муриатикум – показан при суха екзема с дебели струпеи, обичайно съчетана с херпес и пукнатини по устните.

При лечение на екзема хомеопатичните лекарства се приемат дълго. Преживяват се периоди на обостряне на заболяването с последващо подобрение.

Народна медицина за екзема

Мехлем за екзема

(домашен лек)

екзема лечение крем лекарства билки псориазис

Съставките, които най-често участват в домашните мехлеми – боров катран, свинска мас и хума

Великолепно средство, което помага да се избавите от екземи, са домашно приготвените мехлеми. Рецепти има множество, ще предложим пет от най-ефикасните.

Рецепта №1: смесете по 100 г катран (примерно боров) и кр. масло с 50 г медиц. сяра, 25 г настърган чесън и 100 г масло от сибирска ела. Полученият мехлем мажете на поразените от екзема места и дръжте 15 минути на слънце или 5 минути под кварцова лампа. Екземата минава за 7 дни.

Рецепта №2: свежи цветове от цял равнец се начукват до максимално еднородна маса в дървен хаван и се смесва в равни количества със затоплена свинска мас. Приготвяйте на неголеми порции и използвайте винаги свеж мехлем. Мажете 1 – 2-кратно, екземата минава за 7 дни.

Рецепта №3: вземете боров катран 50 г (пречистен от аптека) и прясна неосолена свинска мас. Този мехлем се комбинира с компрес от глина (хума). Налага се през три часа.

Рецепта №4: един лист от тетрадка или друга чиста хартия се свива на фуния и се изгаря в чист съд. Пепелта, която остане, се омесва със св. мас – прясна и несолена.

Рецепта № 5: взимат се по 50 г от оловен карбонат, рафинирана сяра и кр.масло. С мехлема се маже и се прави превръзка, стои няколко часа, може през нощта.

Студено пресован зехтин

Зехтинът се използва за премахване на коричките и люспите, които покриват хроничните екземи. Те пречат да се обработва мястото с лекарства и дом.средства. Излишната вкоравена маса се премахва с компрес, богато напоен със зехтин. Той се налага 1/2 денонощие, през което време всичко твърдо се размеква и пада

Зехтинът е полезен за сухи екземи. Той овлажнява кожата и намалява възпалението. Намалява риска от това да остане белег. Много ефикасен е в съчетание с билки, които подпомагат възстановяването на кожата. Една такава рецепта показва смесването на жълт равнец, стрит в хаван, и залят със зехтин. За да извлече маслото достатъчно активни в-ва от билката, са потребни около 20 дни – на слънце. С него се правят лапи.

Кислородна водаекзема лечение крем лекарства билки псориазис

Използват се разтвори, не по-концентрирани от 8%, в обратен случай ще се провокира изгаряне, което ще влоши състоянието на разраненото място. Една процедура е само 10 минути и не бива да се просрочва. Ако разтворът е 2%, може да се налага до 1/2 час, а ако е 1% – до три часа.

Концентрираните разтвори се поставят за кратко, но по-често, а по-слабите – 2 пъти. Процедурата е налагане на превръзки, напоени с кислор. вода. След това зоната се промива с позатоплена вода.

Показани са вани, като се изсипва 20-25 мл кислор. вода на пълна вана. Продължителност на процедурата – до 30 минути.

Простото обтриване на екземата с кислородна вода намалява симптомите и ускорява оздравяването.

Кислородна вода по Неумивайкин

Руският професор защитава тезата, че кислор. вода е много по-полезна, когато се взема вътрешно. Неговата схема за лечение на екзема е следната:

От аптеката се купува 3%-ов разтвор и се поема трикратно на денонощие на празен стомах. Максим. доза за ден е 30 капки. Неумивайкин казва, че пълната доза се постига постепенно, а не се приема шоково. Започва се с приемането на 10 капки, после се дава пауза няколко дни. В следващите 10 дни се пият по 10 капки на прием, после пак – почивка. Курсът на лечение не е ограничен. Кислор. вода се пие, докато се излекува екземата.

Професорът предупреждава, че трябва да се спазват три неща:

 • Да не се взема с храна или след ядене;
 • Да се комбинира с витамин С;
 • Да не се съчетава с други медикаменти.
Стрит аспирин

Аспиринът е показан заради антисептичните си и подсушаващи свойства. Затова той е подходящ за мокри екземи, а ако се ползва за сухи, се смесва обилно с масла или мед. Стритото хапче се размива с малко вода при мокра лезия и се размесва с мед, зехтин или кокосово масло – при мокра.

Риванол и йод
екзема лечение крем лекарства билки псориазис

Средства, които неоправдано се подценяват – аспирин, риванол и йод

Известните антисептици намират място при терапията на екземи заради свойството си да предотвратяват възникването на инфекции. Мястото, засегнато от екзема, може вторично да привлече бактериално възпаление . Налагат се тампончета или марлички, напоени в слаби разтвори.

Една нар.рецепта за мокри лезии показва смесването на 100 мл чист бензин и 3 г йод. Средството е силно и дава ефект за малко на брой намазвания – до 5.

Рибено масло

Пиенето на такова масло представлява профилактика за поява на екземи, особено при малките деца. Те поначало са предразположени към образуване на такива повреди по кожата. За предпочитане е маслото да бъде затворено в капсули, където запазва за дълго полезните си съставки.

Отделно рибеното масло е уникално средство за борба с вече появили се екземи, обриви, псориазис, акне.

Рецепта №1: При мокра екзема вземете три ореха, изсушете ги цели във фурната до придобиване на наситен кафяв цвят, след което стрийте ядките на прах. Капнете към тях няколко капки рибено масло и натрийте върху екземата.

Рецепта №2: Вземете люспи от каквато и да е риба, измийте ги и ги подсушете. Смелете ги в кафемелачка. Към прахчето се добавят броени капки масло и готово.

Рецепта №3: Смесват се голяма лъжица боров катран, три малки – рибено масло и една малка – ябълков оцет. Бърка се до максимална еднородност и от сместа се маже марля. Поставя се като превръзка няколко пъти.

Мед

Медът има силни целебни с-ва спрямо екземите. Той лекува и възстановява повредената кожа, способствайки регенерацията на нови клетки в дермата. Освен това има антибактериални свойства и препятсва вторично привнасяне на бактериална инфекция.

Рецепта №1: половин лайм, изстискан на сок, непълна лъжица мед, разтворен в топла вода – смесваме ги. Полученият сок се гълта сутринта на гладно, докато изчезне екземата.

Рецепта №2: Равни части мед и канела се омесват и се нанасят върху екземата.

Рецепта №3: 1 непълна лъжица мед, разтворен в топла водичка (към 2/3 чаша) + 1 голяма лъжица ябълков оцет. Приема се трикратно на ден по време на ядене.

Мехлеми с мед

Те са подходящи за себорейна екзема и за сухите разновидности. Показани са за малки деца, защото нямат странични ефекти.

Рецепта №1: един картоф се обелва и настъргва на много ситно ренде до получаване на кашица. Прибавяме непълна лъжица мед. Получената маз разстиламе на марля в слой от 1 см и прикрепяме към екземата, фиксираме с бинт. Държим 2 часа.

Рецепта №2: нагряваме 50 г мед и смесваме с 10 г брезов катран (чист). Такава маз е целесъобразно да се ползва след апликации с мед върху зоната на възпаление. Превръзката се прави ежедневно 20 дни.

Прополис
екзема лечение крем лекарства билки псориазис

Отварка от дъбови кори + спиртен извлек от прополис = природен лек за екзема

В лечението на екземата прополисът заема съвсем не последно място. Той се ползва при различни поражения на кожата, включително гнойни. Потиска патологично променените клетки и регенерира поразените участъци от дермата.

Рецепта №1: обработвайте екземата през 3-4 часа с екстракт на прополис. За усилване на ефекта пийте двукратно по 30 капки.

Рецепта №2: показана е при мокра екзема, особено ако е локализирана на ръцете. Приготвя се отварка от дъб. кори – 1 част кори, 5 части вода. Към чаша от отварката се слага чаена лъжичка  тинктура от прополис (30—40%-ова). Тази смеска се разнася на кожата.

Изброените нар.цярове са само малка част от всички средства, които с времето са открити като ефикасни средства при различните видове екзема. Други рецепти са публикувани ТУК: Уринотерапия, морска сол, чесън, яйце, каланхое, прясно зеле, водна леща и още 40+ средства при екзема.

Билки за екзема

Природата тук може да предложи десетки и десетки лечебни растения с противовъзпалително, регенериращо и успокояващо действие. Подобни свойства имат наистина много билки. Затова билколечението е показано при екземи, а и носи отлични резултати.

Сред най-ефикасните са живовляка и смрадликата.

Живовляк

Живовлякът действа и при вътрешно, и при външно приложение. Отварка от листата му се налага чрез компреси върху екземата, чаят се пие за подпомагане на тялото „отвътре. Билката е чудесна и за приемане на вани.

Две по-специални рецепти с живовляк:

Рецепта №1: смесете по три части стрък бял равнец, жълт кантар. и полски хвощ, по две части царевична коса, плод хвойна, листа живовляк, коприва и град. чай, една част пелин. От сбора се заделя голяма лъжица, която стига за 0.2 л вода. Сварете за двайсетина минути на водна баня, охлажда се, филтрира се и се долива с кипяща вода до първоначалния обем.

Тази богата на билки отварка се взима като чай трийсетина минути преди яденето, като чашата се дели на три пъти и се свършва до вечерта. Терапията отнема 3-4 мес.

Рецепта №2: размесете по 1 голяма лъжица живовляк, невен, жълт кантар., листа от маслина и корен черен оман. Прибавете 1 лъжица боров катран, 2 – пчелен восък, 1 – мед, половин чаена – витамин Е.

Съставките се поставят на водна баня, на слабо около 40 минути, без да се достига кипене. Филтрира се през тензух и се налива в стъклено бурканче. Нанася се охладен.

Смрадлика (тетра)
екзема лечение крем лекарства билки псориазис

Нашият избор от десетките билки за третиране на екзема – тетра, чаено дърво и живовляк

Билката е известен антисептик, но тук по-същественото е, че има и стягащо действие. Тя е показана за приложение по следните начини:

 • Отварка за пиене: по 2.5 големи лъжици пипериче и тетра в 1 л вода, сваряват се за десетина минути;
 • Обработване на лезията с тампонче, натопено в отварка от тетра;
 • Бани и промивки с тетра;
 • Готови мехлеми за рани и екземи с тетра.

Многообразните ползи от смрадликата са описани най-подробно ТУК: Тетра при атопичен дерматит и други болести. Как се приготвя. (www.bgbilka.com/9/смрадлика-тетра/)

Чаевец (чаено дърво)

Рецепта №1: 5 капки от антисепт. масло на 0.1 л водичка, затопля се и разранените зони се мажат с тампонче.

Рецепта №2: 6 мл бадемово масло, по 2 капки ет.масла от чаено дърво, лавандула и хвойна. Разнася се върху лезията.

Подробно за чаевеца е разказано ТУК: В издирване на качественото ет.масло от чаено дърво.

Причини за поява на екзема

Нарушенията по кожата винаги създават неприятно чувство у околните. Активира се защитен механизъм срещу прихващане на болести и зарази. Първото предположение е, че лезиите са заразни. Но всъщност причинителите не са бактерии или гъбички.

Причините са вътрешни и външни:

 • Снижение на имунитета;
 • Предразположеност към алергични р-ции;
 • Ендокринни нарушения, свързани с хипофиза, надбъбречни и полови жлези;
 • Въздействие на стреса и нарушения в нервната с-ма;
 • Наличие на хронични инфекции като чести ангини, отити, пиелонефрит, нелекуван кариес;
 • Стом.-чревни проблеми като гастрити, ентерити, колити, язва, дисбактериоза, изменения на черн.дроб и задстомашната жлеза;
 • Външни фактори като преохлаждане, механично триене, химични в-ва, в това число козметика, хранителни продукти;
 • Наследствен фактор – ако единият родител страда от екземи, рискът детето да заболее представлява 25%, а ако са и двамата родители , рискът нараства до 50%.

Поставяне на диагноза, изследвания

Диагнозата се изяснява с помощта на анамнезата и клиничните признаци. При нужда се назначават изследвания като биопсия от участъка и алергологични тестове.

За установяване на вътрешен причинител се ползва изследване на урината и биохимия на кръвта.

Видове екземи

Мокра екзема (водна)

Тя се описва с прогресиращо полиморфно протичане, тоест на един участък от кожата може да бъдат проявени всички стадии на заболяването – мехурчета с течност, ерозия, мокреща повърхност, корички и излющване. Когато възпалителният процес утихне, патологията минава в хронична форма – не се явяват нови обриви, но старите потъмняват, удебеляват се и с времето се явяват пигментирани петна, които преминават самостоятелно.

Локализира се на типичните места – крака и ръце, в някои случаи – на лице и шия. По разположението на петната и обривите може да се съди за вида екзема. Често мократа екзема е професионална – следствие от чест контакт с химикали или физически дразнители. Ако по-голяма част от обривите са локализирани на стъпалата и дланите, вероятно са дисхидротична екзема.

Мокрещата екзема следва да се диференцира от гнойни поражения на кожата, за които също е характерна мокреща повърхност. При екземата повредите имат точков характер, а капките течност изглеждат като роса.

Въпреки обширния списък с терапевтични средства, лечението на мокреща екзема е дълго и изисква изменение на стила на живот. Тя е мултифакторно заболяване и често не се установява конкретната причина.

Суха екзема

Тя се проявява в тази форма при по-млади хора. Локализира се на разни зони, като в началото пораженията са миниатюрни  – пъпчици, които впоследствие се лющят. Но постепенно те се увеличават и се появява тежък сърбеж. Заради сухотата, кожата се нацепва. Сухата екзема отваря врата за проникване на гъбична или микробна инфекция.

Лекува се лесно в началото, но ако се пропусне началният етап, терапията по-нататък изисква много грижи и последователност.

Котешка екзема

Тя е характерна за дом.любимци – също и при кучетата. Тъй като не е заразна, не се препредава на човека. Но под това наименование всъщност се има предвид алергичен обрив, добит от досега с дом. животни. В този смисъл тя се числи към алергичните прояви.

Подробно за котешката екзема и за обриви, които се прихващат от кучета и котки, разказваме подробно ТУК: Линк към трихофития

Идиопатична (истинска)

В острата си форма тя представлява множество миниатюрни мехурчета, запълнени с течност. Те бързо се пукат, образувайки микроерозии, които по-нататък се покриват с корички. Болестта може да продължи с години. Острата възпалителна реакция често започва от лицето и ръцете, а после се разпростира по тялото. Пораженията причиняват усилен сърбеж. В хроничния стадий се появяван инфилтрати и се усилва рисунъка на пораженията, които обичайно са на симетрични зони по тялото.

Дисхидротична екзема

С мехурчета, дисхидрозиформена, дисхидрозна

Тя е разновидност на истинската екзема. Локализира се преимуществено на дланите, отстрани на пръстите и краката. Характерно е образуването на множество малки мехурчета, разположени на групи.  Към този вид се отнася професионалната екзема, която има идентични симптоми с истинската, но възниква на открити участъци от кожата. Характерна е за хора, които имат контакт с вредни външни фактори.

Микробна екзема

Развива се под влияние на микробен дразнител около инфектирани рани, пъпки, драскотини и други. Местата на поражението имат ясно различими граници и са разположени несиметрично.

Нумуларна, ендогенна екзема

Разновидност на микробната е нумуларната (монетовидна) екзема, при която мястото на лезията има ясна кръгла форма и се разполага по-често на ръцете и краката.

Варикозна екзема

Друг вариант на микробната екзема е варикозната. Тя се разполага край трофични язви, по-често на коленете и на места с нарушено хранене на кожата.

За възникването на микробните екземи способстват триенето, местно нарушение на кръвообращението, нервно-трофични нарушения, бактериално замърсяване на кожата.

Себорейна екзема

Развива се най-често в окосмената зона, зад ушите, на шията, а също и на участъци от тялото, където има много потни жлези – в областта на деколтето, на раменете, между лопатките.

За нея е характерно изразен обрив, образуване на себорейни жълтеникави и тъмносиви корички, мокрене.

Разновидност на себорейната екзема е форма, която се появява на места с много космени фоликули – на горната устна, по брадата, под мишниците и други. Обривът е във вид на малки гнойни пъпчици, съчетани със усилен сърбеж.

Екзема при деца

Възниква при кърмачета и малчугани до 5-6 години. Тя е от най-разпространените форми. Протича доста сложно. За нея са характерни повишена чувствителност на кожата и лигавиците, ниска съпротивителна сила срещу инфекции. Областта на възпаление често нагноява.

При кърмачетата често екземата е реакция при въвеждането на нови храни.

Атопична екзема

Дълго време е наричана атоп. дерматит. Това е хронифициращо, рецидивиращо възпаление на кожата, в развитието на което основна роля играе наследственото предразположение. Под риск от заболяване са хора, чиито родители са страдали от едно или друго алергично заболяване – не само кожно, но например асма, алергичен ринит.

Като правила алергичната екзема се появява от първата година на детето. Понякога впоследствие изчезва, но не винаги е така.

Важна роля в терапията е изключване на контакта с алергени. Необходима е грижа за кожата, защото нерядко се асоциира микробно или гъбично поражение.

Микотична (гъбична) екзема

Тази екзема, както и бактериалната, се явяват вторични. Те се явяват усложнение на истинската екзема, към която са се присъединили вредни микроорганизми. Друга причина за появата им са открити травми, дълго незаздравяващи повърхности. Но факторите, които подпомагат появата на микотичната екзема, са генетичната склонност, дисфункцията на имунната с-ма, нарушен обмен на в-вата или хормонален дисбаланс.

Симптомите на микотичната екзема са появата й на характерни места като ръцете и краката, наличието на първична рана, поява на белезникави топченца по кожата, които напомнят зърна ориз. Около първичното поражение възниква оток и сърбеж. На мястото на белите оризчета се появяват мехурчета с течност, които образуват мокреща повърхност. При изтичане на серозната течност се формират корички, които с времето се отчупват.

Микотичната екзема се лекува с противомикотични препарати.

Екзема на половите органи, аналнаекзема лечение крем лекарства билки псориазис

Тези форми се отличават с присъединена гъбична инфекция. Ако дълго не се третира, има риск да се разпростре из цялото тяло. Като начало възниква на външните пол. органи и край ануса, но впоследствие излизат лезии по ръцете и краката.

Аналната и половата екземи са разпространени по цял свят, но най-много страдат хората, които живеят на влажен и топъл климат. Свързано е с повишеното потоотделяне и нарушение на въглехидратния обмен в тялото.

Тези два вида екземи са заразни заради присъединяването на гъбични инфекции. Придават се чрез лични вещи и полов контакт, в обществените бани и басейни, СПА-центровете и прочее.

Как да различим? Първоначално около половите органи и ануса се появяват розови лющещи се петна. Оставени без лечение, те се разрастват, а интензивното възпаление в центъра намалява. Подобни прояви са характерни за половия член и тестисите. Те често се прехвърлят към вътрешната част на бедрата.

При липса на лечение се минава към хронична екзема, което е характерно не само за половите, но и за всички останали разновидности на заболяването.

Хронична екзема

Така се нарича третият, последен етап от развитието на всички разновидности на екземата. До него се достига при липса на лечение или при провеждането на неподходяща терапия, която не е довела до излекуване. Като правило при хроничната екзема поразените зони са обширни, вече не са така активни и сърбежът е по-слаб, но активно се лющят или цепят според вида си. Цветът не е ярко червен, на допир се усещат сухи. Кожата е удебелена.

Екземите се делят не само според провокатора и същността на болестния процес. Друг вид класификация на това заболяване се прави според мястото, на което се е появила първо лезията или където преимуществено е локализирана. Различаваме следните видове:

Екзема по ръцете – приоритетно поразява дланите на ръцете. Екземата излиза още между пръстите и на лактите. Особеност при тази разновидност е подостро течение, поява на пукнатини и сухота. Върху ръцете е много сложно да се постигне ремисия. Обострянето се свързва със състоянието на имунитета, но и още от климатичните условия, както и необходимостта с ръцете да се борави с най-различни вещества.

Лечението се подбира в зависимост от причините. От тази разновидност най-често са алергичните и професионалните екземи, както и тези, провокирани от стрес, смяна на времето и други.

Екзема по краката – характеризира се с неголеми прозрачни мехурчета, пълни с течност. Те може да се спукат и да се формират корички. Появяват се рани и микропукнатини. На разранените места се образува забележима пигментация, често се съпровожда със силен оток. В острия стадий може да се повиши температурата.

Това е най-разпространената картина на екземите на краката, но освен мокри, те може да са и сухи. По долните крайници обичайно се проявяват истинска, микробна, гъбична, професионална и детска екзема. Лечението зависи от разновидността и провокатора.

Екзема по тялото – към тази разновидност по принцип се числят хроничните екземи. Процесът е така напреднал и нелекуван, че се прехвърля по разни зони по тялото.

Характеризира се с периоди на обостяне и ремисии. Обострянето обичайно се провокира от психоемоционален стрес, грешки в диетата, контакт с химични алергени и други фактори. Обострянето преминава в период на клинично подобрение, но след някое време процесът отново се възобновява. Риск при тази разновидност представляват условията за присъединяване на вторична инфекция.

Екзема на главата

 • На скалпа – това е себорейната екзема, която описахме по-горе;
 • На лицето – в тази част приоритетно се проявяват истинската, бактериалната и микотичната;
 • В ухото – в основата на този вид екземи стои някакво раздразнение в ушната раковина. Често се образува при малките деца;
 • На клепача – кожата там е доста чувствителна и се раздразва от козметика и други алергени. Протича остро и преминава в хронична фаза, при която се случва удебеляване и опадане на миглите.

За още информация: На английски: Eczema. На немски: Ekzem. На испански: Eccema. На гръцки: Έκζεμα. На турски: Egzama. На руски: Экзема. На латински: dermatitis eccematosa.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

5 коментара по “Екзема: причини, видове, лечение. Кремове и билки

 1. Желая да получавам списанието ви , защото то е много полезно четиво и ми е помагало много пъти до сега . Предварително ви благодаря !

  • Абонирана сте за бюлетина на Здраве.Орг на мейла, който сте посочила, и ще получавате 2-3 пъти в седмицата информация за новите публикации при нас, не само за екзема, а за всички (те не са много). Благодарим ви, Аниела, за интереса към работата ни!

 2. Нашето здраве е в наши ръце ! Да си помогнем с подходяща литература и решим здравословните си проблеми по най- добрия начин !

 3. здравейте аз имам на крака екзема което навежда вирусно кожата и не помага това което с крем който ми маже майка ми само че никакъв ефект то мажеш една седмица нищо не минава това което четох много искам да го мажа за да видя дали ефекта ще хубав

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.