Ухапване от кърлеж и тетанус. Антибиотици. Скъсан кърлеж

♠ Какво да правим при намиране на кърлеж или ухапване ♠ Правилният начин за изваждане ♠ Какво да изследваме, къде и колко струва ♠ Лекарства срещу кърлежови инфекции ♠ Да се ваксинираме ли срещу тетанус

Съдържание на статията:

Още в текста: ♠ Как изглежда ухапаното място ♠ Какви болести се причиняват ♠ Как да ги разпознаем ♠ Симптоми, рискове, усложнения ♠ Болести с летален изход

Съществуването на кърлежите изцяло зависи от кръвта. Тя им трябва, за да се развиват и размножават. Родственикът на паяците и скорпионите се храни едва 1 до 3 пъти в живота (според вида си) и е способен търпеливо да чака жертвата сама да го намери.

Кърлежите не могат да съществуват без кръв. В този смисъл те приличат на комарите, но не са така безобидни като тях. Пренасят инфекциозни заболявания – всичките опасни за живота на човека.

Кърлежовите инфекции не са еднакви навсякъде по света. Значимите за България са болестта от Лайм и треската, получила името марсилска. Друга треска – конго-кримската, е актуална в 5-6 области, а други 4 инфекциозни патологии имат огнищно разпространение.

Какво се прави при ухапване от кърлеж

Ако човек милее за здравето и живота си, ухапването от кърлеж винаги бива последвано от следните действия:

Лаймска болест, Марсилска треска, Конго Кримска хеморагична треска, Ку-треска, Кърлежов енцефалит, Симптоми на ухапване от кърлеж, Инфекция, Симптоми, рискове, усложнения, Болести с летален изход

Някои видове кърлежи изглеждат наистина страховито

Незабавно изваждане по безопасен и правилен начин;
 Изследване на кърлежа и на кръвна проба за предадена инфекция;
 Профилактичен прием на лекарства за бързо пресичане на евентуална инфекция;
 Наблюдение за симптоми в течение на 1 месец след откриване на кръвосмучещото.

Кърлежът се премахва от тялото незабавно. Следват изследвания, профилактични мерки и евентуално – лечение. В идеалния случай кърлежът се носи за анализ, защото това спестява тревожното очакване през инкубационния период и позволява да се започне изпреварваща терапия.

Първа стъпка: изваждане на кърлежа

Техника за вадене на кърлеж

Изваждането на кърлеж не е безопасна работа. Природата му е осигурила атрибути срещу изпадане и измъкване. Хоботчето, което се впива в дълбочина, има разположени под ъгъл шипчета. На влизане те се прилепят навътре и не пречат на проникването, но в обратна посока подобно котвички се вклиняват в тъканта и пречат на измъкването. Още с влизането си хоботчето отделя секрет, който като лепило захваща кърлежа за мястото.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Заради тази анатомия, сред хората се разпространяват най-разнообразни тактики с цел кърлежът да бъде накаран „да се пусне“ или да бъде „отвинтен“. В 99% те са неверни и дори вредоносни. Но битуването им е дотолкова устойчиво, че санитарните власти всеки сезон на кърлежова инвазия отново и отново информират за правилната и безопасна техника.

Кърлеж се вади с пинсети, със специално създадени за това приспособления (продават се в аптеките) и в краен случай – с пръсти. Когато се работи с ръце, се слагат ръкавици или пръстите се увиват с бинт или марля.

Вадене на кърлеж по указания на МЗ

Вадене с пръсти

Хванете кърлежа с палец и показалец и отначало лекичко го раздвижете наляво-надясно. Движението е много нежно. То има за цел само да „разлепи“ кръвосмучещото от слепващия секрет, с който паразитчето се е прикрепило към мястото на хранене.

Втора стъпка – много бавно и постепенно започнете да го теглите навън. Посоката е направо, без да се криви или върти. Не се дърпа рязко, за да не се скъса хоботът. Целта е плавното му изтегляне, преодолявайки съпротивата на кукичките.

За да се избегне евентуално откъсване на хоботчето, кърлежът се прихваща най-близо до повърхността на кожата, където е главичката му.

Вадене с пинсети

Пинсетите са по-безопасни, защото няма директен допир до кърлежа и кръвта му, ако евентуално се спука. При пинсетите е съществено да не се стиска силно, за да не бъде прерязано телцето в мястото на хващане.

Вадене с приспособления

В аптеките се продават приспособления, специално разработени за премахване на кърлеж. Те са с различна форма и захват. Идеята е да се носят при излети и пикници сред природата и дори постоянно, когато животът на човека предполага периодичен досег с тревни площи.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Тик бар – предпазва кърлежа от стискване и раздробяване (оставането на частици в тялото носи риск от инфектиране). Инструментът е раздвоен в края си. Тази му част се приплъзва по кожата под кърлежа и позволява лекото му измъкване. С инструмент отново покосата е само права, без въртене и наклоняване встрани. Цена 15.01 лв.

Нимфия – предназначен и за нимфи на кърлеж (малки по размер). Работният инструмент е метална нишка с диаметър 60 µm. За сравнение – пинсетите са дебели 300 µm. Прилича на приспособленията за вдяване на конец. Кърлежът се вкарва в металната бримка и се заклинява в най-тясната й част. След което с лекота се изтегля. Инструментът не е подходящ за животни. Цена 16.81 лв. Демонстрационно вадене на кърлеж с Нимфия:

Тик – фикс KaWe – инструментът е подобен на Нимфия. Изработен от неръждаема стомана, той се стерилизира в автоклав. Цена 23.20 лв.

Биоинсекта – пластмасова карта. Цена 5.80 лв. Ето как работи:

Вадене с конец

Конецът е алтернатива на металната нишка от описаните по-горе приспособления. Разликата е, че такъв винаги има под ръка, но пък за ползването му се изисква известна сръчност. От конеца се прави бримка, която се затяга около главата на кърлежа – максимално близо до повърхността на кожата. Двата края на конеца се събират и кръвосмучещото се издърпва, както е показано тук:

Опасните начини за изваждане

на кърлеж

„Развиване“ на кърлежа чрез въртене наляво – всякакво въртене и извиване на кръвосмучещото носи риск то да се скъса и хоботът му да остане в кожата;

Задушаване на кърлежа чрез намазването му с мас, олио, спирт, терпентин – битува мнението, че кърлежът ще се задуши и сам ще излезе. Но кърлежът не диша като човек. Той няма да се задуши, а ще повърне, което увеличава риска от инфекция;

Изгаряне на кърлежа с чесън и кибрит – едната рецепта съветва да се натърка кърлежа с прясно разрязана скилидка, а другата – да се изгори на пламъка на кибритена клечка. Резултатите са непредвидими, с най-голяма вероятност ще последва по-интензивно секретиране или повръщане на кърлежа.

Изтегляне със спринцовка – съвсем нов способ. Базира се на създаването на вакум, който да изтегли кърлежа без никакъв досег. За целта се изрязва острата част на спринцовка и се захлупва кърлежа. С помощта на буталото се изтегля. По обясненията изглежда лесно и логично, но вижте в следващото видео, че на демонстраторът не му се получи и накрая се наложи да ползва друг инструмент.

Заразяване от пръски кръв

Заразата минава от кърлежа в човека по кръвен път – чрез ухапването, но и по още един специфичен начин, който не е екзотика и действително се случва. Има се предвид попадане на пръски от кръвта на кърлежа в очите на човека, който го вади.

Обичайно кърлежът бива забелязан, когато се е нахранил добре и е повишил обема си в пъти. Впрочем женският „се надува“ до 200 пъти при добро насмукване. Изпълненото до краен предел с кръв тяло може да бъде пръснато при изваждането, а частици от съдържимото да попаднат в очите. Именно затова специалистите предупреждават да се пази целостта на паразита и ако е възможно – да бъде изваден жив.

Премахване на кърлежи от дом. любимци

Нашите приятели – котките и кучетата, се почистват от кърлежи по същия начин, както и човекът. Разлика в технологията няма. Спецификата е, че кърлежите обичайно се хващат за муцуните, което създава известни трудности.

Премахване на кърлеж от лекар

Осигурените у нас имат правото на безплатно премахване на кърлежа от личния им лекар. В последните години обаче многократно пациенти сигнализират, че са им искани суми от 20 до 35 лв. В официалните ценоразписи на здравните заведения заплащането на услугите наистина е в посочения диапазон. Според разяснения на медицински директори в медиите, ваденето на кърлеж не е спешно състояние, затова не се обслужва по задължение от спешните центрове.

По-евтина е ветеринарната помощ – там услугата струва от 5 до 15 лв за 4-5 на брой кръвосмучещи.

Хирургично премахване на остатъци

При неуспешно изваждане на кърлеж хоботчето и/или челюстите остават впити в кожата, а тялото се разчленява. В такъв случай е разумно пострадалият незабавно да се обърне към здравно заведение за хирургично доизваждане на остатъците от кърлежа. Според разяснения на медици, няма разлика между наличието на цял кърлеж или само хобот. Опасността от предаване на инфекция е еднаква.

Дезинфекция, с какво?

Обработването на раничката след изваждане на кърлежа е задължително. За целта се ползва някакъв антисептик – йод, спирт, гранофурин, кислородна вода, хлорхексидин (антибактериален р-р). Одеколонът и ракията също са вариант при липса на нищо от изброеното по-горе.

Лаймска болест, Марсилска треска, Конго Кримска хеморагична треска, Ку-треска, Кърлежов енцефалит, Симптоми на ухапване от кърлеж, Инфекция, Симптоми, рискове, усложнения, Болести с летален изход

Еко как изглежда хоботчето на кърлежа (в средата) и начин на проникване

Втора стъпка:

Изследвания

Проверка на кърлежа

Изваденият кърлеж се слага в шишенце, кутийка или друго, удобно за транспортиране съдче и се носи за анализ – на части, жив или мъртъв.

Кърлежи се изследват в Националния център по паразитни болести в София и в частните лаборатории. Цената е минимално 16 лева и малко по-евтино с ваучер, какъвто някои заведения пускат през сезона. Тестът е насочен към определяне на вида на кърлежа, защото той насочва и към определен вид заболявания. Търси се и наличието на борелия бургдорфери – причинителят на лаймската болест.

Изследването на кърлежа не изключва необходимостта от тест и на ухапания. То обаче не се прави веднага, а 20 дни + след изваждането на кърлежа. В този смисъл проверката на кръвосмучещото дава преднина за навременна и прецизирана реакция.

Какви са последствията от резултатите:

 1. Ако кърлежът НЕ Е приносител на зараза, пациентът се самонаблюдава, но няма – за щастие!, основание за поява на заболяване;
 2. Ако кърлежът Е приносител на зараза, вероятността за заразяване се оценява на 10 до 20%. За щастие не винаги ухапването от заразено кръвосмучещо е равнозначно на заболяване.
Проверка на ухапания

Общите кръвни изследвания обичайно не показват изменения или минимално повишение на СУЕ и левкоцити. Причинителят се изолира от телесни течности. Но най-използваният анализ е серологичният. При него се търсят създадени специфични антитела – белтъчни молекули имуноглобулин М, G, изработени от тялото срещу попадналата в него бактерия. Такъв анализ няма да покаже нищо в началото, затова той се провежда след определен период. Правилото у нас е 20 дни след отстраняването на паразита да се проведе серологично изследване ELISA и т. нар. имуноблот за потвърждение. Националният център в София приема проби по пощата от пациенти в страната. Тестът ELISA струва 17.00 лв.

Серологичното изследване се повтаря 1 месец след антибактериалното третиране, ако е предприето такова.

Имуноглобулинът М е висок в началото на инфекцията, а после почва да спада. За сметка на това се вдига имуноглобулинът G, който остава към 2 години. В това време човекът е защитен от повторно заболяване, но по-нататък не е застрахован.

Последващо лечение

Има два подхода след ухапване от кръвосмучещо. Някои хора избират да не си изследват кръвта, а веднага да започнат профилактично лечение срещу най-честите кърлежови инфекции. Третирането с медикаменти в повечето случаи предотвратява развитието на инфекция и човекът не се разболява, дори и кръвосмучещото да му е предало причинител.

Въпреки съблазнителната идея за подсигуряване чрез предварително пиене на лекарства, много специалисти не биха го препоръчали. Много по-разумно е да се направят точните изследвания и в точното време, вместо да се приемат безразборно антибиотици.

Има и трети подход – да не се предприема нищо. Впрочем той не е изключение, особено сред пастирите и други обитатели на животновъдните райони, които са свикнали да се срещат с кърлежи. И тъй като само малък процент от кръвосмучещите са приносители на зараза, а отделно само малък процент от заразените причиняват действителна болест, тези привикнали към ухапванията хора просто изваждат паразита и забравят. Но в инфекциозните болници пристигат тежко болни и те най-често са именно от тези животновъдни райони.

Лаймска болест, Марсилска треска, Конго Кримска хеморагична треска, Ку-треска, Кърлежов енцефалит, Симптоми на ухапване от кърлеж, Инфекция, Симптоми, рискове, усложнения, Болести с летален изход

Кърлежът се показва на високи треви, за да се захване за жертва, а после се пуска на земята, където продължава развитието си или снася яйца

Резултатите от кръвния анализ са положителни: какво да правим? Когато кърлежът е предал заразата, следва незабавен курс на лечение. Неговата цел е излекуване на инфекцията още в ранен стадий.

Лекарства при инфекция от кърлеж

Инфекциите, които се препредават от кърлежите, са няколко вида, с различни причинители. Терапията се насочва според конкретната разновидност. Така третирането на лаймска болест, причинена от борелия, е специфично спрямо третирането на патологиите тип „треска“, причинени от рикетсии.

Антибиотици при лаймска болест

Около месец – месец и половина след ухапването пациентът получава грипоподобни симптоми. Той изпитва слабост и се нуждае от почивка. Тогава се приема аспирин или парацетамол за облекчаване на симптоматиката. Тъй като болестта засяга и ставите, е необходим покой, за да се предотвратят необратими увреди.

Паралелно специалист назначава антибиотик – обичайно тетрациклини или пеницилини, които се вземат вътрешно в течение на 2 седмици, а по негова преценка – и повече. В тежки случаи антибактериалните препарати се въвеждат венозно. Колкото по-рано започне терапията, толкова по-ефикасна ще бъде тя.

Традиционна схема на лечение (а и за профилактично третиране) е комбинацията от Доксициклин и Цефтриаксон.

Доксициклин

Той е евтин антибиотик от групата на тетрациклините. Има изключително разширен обхват на приложение за множество бактериални инфекции. Продава се на капсули по 100 мг. Показан е за случай на треска, получена след поразяването от кърлеж и комар.

Недостатъци:

 • не е подходящ през втора половина на бременността и за лица под 12 г;
 • ефикасността му се намалява от препарати срещу киселини и такива, съдържащи цинк, желязо и бисмут. Също и успокоителни, барбитурати и с медикаменти за епилепсия;
 • Не се комбинира с медикаменти, съдържащи калций и някои лекарства срещу туберкулоза, подагра и СПИН.

Дозиране: при треска, провокирана от кърлеж, производителят указва количество от 1 или 2 бр. за денонощие според утежнеността на състоянието. Конкретната доза обаче се предписва от специалист.

6 капсули Доксициклин на Актавис струват 2.23 лв, 20 броя диспергиращи на Стада струват 5.93 лв.

Допустимо ли е да се взема доксициклин без предписание, е описано ТУК: Възможно ли е отравяне с доксициклин?

Цефтриаксон

Антибиотикът е III генерация цефалоспорини. Произвежда се във флакони по 1 и 2 г. Специално показан за лаймска болест, ефикасен и в напредналите II и III стадий. Прилага се венозно.

Недостатъци:

 • Има вероятност да се прояви алергичен отговор при пациенти, чувствителни към пеницилин и други бета-лактамни препарати;
 • Рискът от алергия е повишен при съпътстващи астма, сенна хрема;
 • Не се съчетава с бактериостатични антибиотици.

И Цефтриаксон, и Доксициклин намаляват ефикасността на контрацептивите в периода на приемането им.

Цена за 1 г – 2.39 лв, за 2 г – 4.33 лв. Аналогично лекарство – Терцеф с цена за 1 и 2 г съответно 2.00 лв и 3.99 лв.

Лаймска болест, Марсилска треска, Конго Кримска хеморагична треска, Ку-треска, Кърлежов енцефалит, Симптоми на ухапване от кърлеж, Инфекция, Симптоми, рискове, усложнения, Болести с летален изход

Първа линия антибиотици при лаймска болест

Антибиотици при рикетсиози

(марсилска треска, петниста и ку-треска)

Предприема се етиотропна терапия (насочена към ликвидиране на причината), базирана на:

 • Доксициклин или Хлорнитромицин за 5 – 7 денонощия;
 • Освен това при марсилска треска се препоръчва ципрофлоксацин за 5-7 дни или азитромицин за 5 дни.

Антибиотиците се допълват с антихистамини или глюкокортикостероиди заради значителната алергична компонента в протичането на болестта. В тежки случаи се провежда дезинтоксикираща терапия.

Хлорнитромицин

Активната съставка хлорамфеникол е антибиотик с широко приложение, който в ниски дози стопира развитието на чувствителните към него бактерии, а в голямо количество ги ликвидира. Специално насочен към рикетсиози.

Недостатъци:

 • Усилва д-вието на някои антикоагуланти, инсулин и други антидиабетични с-ва, аналгетици, барбитурати, антипиретици;
 • Потиска действието на контрацептиви, продукти с желязо и витамин В12.
 • Дозиране: стандартното за възрастни е 3-4 Х 250 – 500 мг. Максимално количество 4 г под контрола на бъбречните и кръвните показатели. Стандартно за деца – 50 мг на кг, разделено на същия като при възрастните брой приеми.

Цена за 20 бр. – 7.63 лв.

Лекарства при вирусен енцефалит

Кърл. енцефалит се провокира от вирус, а не от бактерии, както е при другите предавани от кръвосмучещите инфекции. Затова антибиотични препарати тук не се прилагат. Засега няма открито етиотропно лечение (унищожаващо причинителя). Единствената възможност е заразата да бъде посрещната от достатъчно количество антитела.

Терапията се провежда само в болнично заведение. Пациентът получава препарат с вече образувани антитела, за да бъде подпомогнат тялото му само да противостои на вируса. Серумът или противокърлежовият имуноглобулин се въвежда мускулно и еднократно, възможно най-скоро.

Лаймска болест, Марсилска треска, Конго Кримска хеморагична треска, Ку-треска, Кърлежов енцефалит, Симптоми на ухапване от кърлеж, Инфекция, Симптоми, рискове, усложнения, Болести с летален изход

Поражения на главен и гръбначен мозък

Препаратите са получени от кръв на донор, прекарал и оздравял от кърлежов енцефалит, затова неговата цена е много висока.

Съществуват също ред противовирусни препарати, които се назначават за профилактиране на развитието на заболяването. Не всеки ухапан от заразен кърлеж се разболява, това зависи от имунния статус на конкретния пациент. Но при получаване на симптоми е необходимо незабавно хоспитализиране за получаване на противовирусната терапия.

Haзнaчaвaт ce още детоксикиране на тялото, средства за вoднo-eлeктролит. баланс и други препарати, насочени към конкретните симптоми.

Конго-кримска хемораг. треска

Подозрителните за хеморагична треска също незабавно се хоспитализират в инфекциозно отделение/ клиника/ болница. Инфекцията е изключително рискова инфекция, затова те биват изолирани и се обслужват при специални мерки за сигурност.

Терапията при тази инфекция също е симптоматична, а не насочена към причинителя. Вливат се глюкоза, гамаглобулини и серум против типичните кръвоизливи. Антибиотици са показани само при вторично присъединена бактериална инфекция.

Срещу вируса се прилага противовирусното средство Рибавирин, но в режим на експериментална терапия. Засега не са клинично потвърдени реалните резултати от него.

През острата фаза пациентът се храни венозно чрез разтвори. Във оздравителната фаза той минава на лека раститечно-млечна диета с много витамини, укрепващи съдовите стени – РР, С и К.

Съпъстващи са кръвопреливанията, препаратите с желязо и антихистаминни средства.

Внимание!

Приемането на антибиотици веднага след намирането на кърлеж без провеждането на лабораторни анализи е оправдано единствено в случаите, когато инцидентът е станал далече от цивилизацията (например по време на туристически поход, велопробег и други подобни). Само липсата на близконаходящи се лаборатории дава основание за самоназначаване на антибактериални препарати без проверка на състоянието. Какво описахме по-горе, някои от кърлежовите инфекции не се третират с антибиотици, а изискват много специфично и незабавно лечение.

За спецификата на кърлежовите инфекции ще разкажем по-долу, а резюмирано информацията е изложена и ТУК: Рискована среща с кърлеж – какво да правим.

Локален антибиотик

Поставянето на такъв върху мястото на ухапване има резон, защото и стерилният кърлеж е „пуснал“ в раничката своите секрети и токсини. Дори да не е преносител на инфекция, локалният антибиотик ще дезинфекцира и обработи мястото и ще предотврати евентуални усложнения.

След изваждането на кърлежа мястото се измива и почиства, дезинфекцира се и едва тогава се обработва с антибиотика. Това не изключва необходимостта от наблюдение. При наличие на инфекция петното ще започне да расте, да отича и да се зачервява.

Лаймска болест, Марсилска треска, Конго Кримска хеморагична треска, Ку-треска, Кърлежов енцефалит, Симптоми на ухапване от кърлеж, Инфекция, Симптоми, рискове, усложнения, Болести с летален изход

Кърлежът е миниатюрен, но петното, което остава след него, понякога е гигантско

Оксикорт спрей

Медикаментът съчетава две активни съставки: тетрациклинов антибиотик – окситетрациклин, и синтетичен глюкокортикоиден хормон – хидрокортизон (ползва се за терапия на алергии и възпаления).

Като цяло препаратът действа против възпалението, сърбежите, отока, намалява пропускливостта на местните съдове.

Оксикорт е показан за локална терапия в ред случаи, включително ухапвания. Цена 8.41 лв.

Симптоматична терапия

Дотук посочихме медикаментите, насочени към унищожаване на причинителите на кърлежови инфекции, доколкото са разработени и съществуват такива. Заедно с главното лечение се ползват и още ред препарати за намаляване и купиране на болестната симптоматика. Те са от следните видове:

 • Нестероидни противовъзпалителни за купиране на болката и овладяване на възпалителен процес в ставите (при борелиоза се поразяват и стави). Подходящи са Индометацин, Напроксен, препарати с активно в-во нимезулид и други;
 • Имуносупресори при възпалителни процеси в ставите при лаймска болест;
 • Аналгетици за болката – Аналгин, Индометацин и други;
 • Антихистамини, насочени срещу алергичните реакции по време на инфекцията;
 • Дезинтоксициращи разтвори при висока температура – физиологичен, разтвори на Рингер, на Хартман и др.;
 • Диуретици за облекчаване на отока на мозъчната обвивка при менингит – Фуроземид, Фурантрил;
 • Препарати за подобряване на нервно-мускулната проводимост – Церебролизин, галантамин (Нивалин) и други за профилактика на парези, параличи;
 • Витамини и общоукрепващи имунитета средства – А, С, група В, женшен, елеутерокок и др.
Алергия от кърлеж

Съприкосновението с кърлеж понякога провокира алергични реакции. Преимуществена част от хората са чувствителни към секрета, който отделя кръвосмучещото. На това се дължи образуването на специфичното червено петно, обхващащо в широк кръг мястото на ухапването. Кожата се възпалява, почервенява и започва да сърби. Този ефект настъпва след като паразитът се е насмукал, тъй като в момента на пробива хоботът му отделя обезболяващ секрет.

На втори етап секретът, които прониква в тялото, провокира още алергични реакции. Имунният отговор на тялото може да е оток, сърбеж, скованост, загуба на чувствителност или мравучкане, болков синдром, задух и т.н. Затова при ухапвания е логично вземането на препарати срещу подобни реакции.

Антихистамини при кърлежови инфекции

Използват се стандартните антихистамини, които са целенасочени към алергичните прояви.

Наименования: Ериус (3.72 лв), Телфаст (11.63 лв), Кларитин (11.60 лв), Зиртек (18.92 лв), Фенистил (8.59 лв) и други.

Общ принцип на действие на препаратите: те са антихистамини – блокират действието на в-вото, наречено хистамин. То се отделя в тялото при алергичен отговор. По този начин се облекчават и конкретните прояви.

Общ резултат от прилагането им: облекчават сърбежи, обриви, дихателни прояви.

Общи противопоказания: при глаукома, затруднено уриниране, вземане на антидепресанти, медикаменти за стом. спазми, сънотворни, седативи, транквиланти.

Общи за всички посочени медикаменти нежелани реакции: гадене, сухота на устна лигавица, виене на свят, нервност, гадене, спазми на мускули, изменение на дишане и др. При появата им се спира медикаментът и се търси консултация и замяната му с друго средство.

Лаймска болест, Марсилска треска, Конго Кримска хеморагична треска, Ку-треска, Кърлежов енцефалит, Симптоми на ухапване от кърлеж, Инфекция, Симптоми, рискове, усложнения, Болести с летален изход

Различни видове кожни реакции на ухапване от кърлеж

Инжекция против тетанус

Кърлежите предават ли тетанус? От отговора на този въпрос зависи има ли необходимост от спешна ваксинация срещу тетанус при инцидент с кръвосмучещо. Множество хора са сигурни, че след изваждане на кърлеж следва да си бие тетанус, така както и след нараняване с ръждив предмет.

Кърлежите не пренасят причинителя на тетануса. Това заболяване не е сред палитрата инфекции, които се препредават чрез хоботчето в човешки кръвоносен съд. Но бактерията – клостридиум тетани, образува спори във външна среда, които чисто механично биха могли да бъдат признесени в миниатюрната раничка, причинена от ножичните челюсти на кърлежа.

Заради така описаната специфика, специалистите са раздвоени. Срещаме коренно противоположни мнения. Едни инфекционисти твърдо отричат необходимостта от имунизиране срещу тетанус след впиването на кърлеж. Някои дори обвиняват инакомислещите си колеги в поставяне на такава ваксина заради заплащането. Но други, не по-малко уважавани специалисти, изтъкват вероятността да бъде привнесена спора на тетанус-причиняващата бактерия.

Така пациентите постъпват различно според съвета, който получат – някои се ваксинират, а други – не.

Ваксина Тетатокс

Едновалентната ваксина Тетатокс се продава на ампули с цена от 1.33 лв. Тя е предназначена за всички случаи на необходимост – от първична и реимунизация до поставяне след инциденти. Максималната продължителност на действието на изработените в резултат антитела е 10 години. Когато изтекат, е потребна реимунизация или поставене на ТАП при инцидент.

Поставянето на ваксината струва около 10 лв.

Пръскане и защита от кърлежи

Предвид тежките последствия от кърлежово ухапване, сериозните медикаменти, които се взимат, необходимостта от контрол и изследвания в продължителен период от време + тревогата, която преживява ухапаният, докато стане ясно състоянието, профилактиката и предпазването придобиват първостепенна важност.

Мерките срещу кърлежи са:

 • Общи, предприемани в населеното място – пръскане срещу разпространението на кръвосмучещите;
 • Лични, предприемани индивидуално – носене на подходящи дрехи, избягване на потенциално опасни места + лични предпазни мерки.
 • Допълнителни мерки вземат собствениците на домашни любимци, основно кучета, които често стават жертва на опасните паразити.
Инсектицидна пудра Омнитокс

Представлява препарат за обработване на помещения, в които е забелязано присъствие на кърлежи и някои други видове. Пудрата се наръсва в количество 5 – 10 г на кв. метър. Ако е потребно повторно третиране, то се оставя пауза от десетина дни.

Помещенията са свободни за достъп след обработване, но пудрата не бива да попада директно върху кожа и лигавици. В случай на подобен инцидент следва обилно изплакване и консултация с медик. Поглъщането и вдишването са най-опасни и изискват спешна помощ.

Цената на един флакон от 90 г е 2.99 лв.

Лаймска болест, Марсилска треска, Конго Кримска хеморагична треска, Ку-треска, Кърлежов енцефалит, Симптоми на ухапване от кърлеж, Инфекция, Симптоми, рискове, усложнения, Болести с летален изход

При наличие на пръскачка обработването на тревни площи и дворове става много бързо

Айкън КС

Представлява универсален инсектицид, ефикасен срещу кърлежи, комари и някои други насекоми. С такъв препарат се обработват градските паркове и тревни площи, но той е удобен и за частните стопани, които желаят да напръскат частния си двор, край вилата, в градината – там, където играят децата и други често обитавани места, които са рискови за поява на кърлежи. Като рискови се определят основно тревни площи в населените места, през които често преминават кучета. Те се явяват и гостоприемници, и преносители на кърлежите.

Айкън се продава в малка и голяма разфасовка, за да отговори на конкретните нужди. Предназначен за открити и закрити площи. Представлява суспензия, която се разрежда в съотношение, посочено на опаковката.

Разходна норма: 25 мл за 100 кв.м.

Цена на непрофесионалната опаковка от 20 мл – 5.01 лв.

Други препарати за домашни условия:

 • Бандит 10 ЕВ – за пръскане на открито и закрито. Разход – 4 мл/ 100 кв.м. Цена 4.48 лв.
 • ГАТ Ламбда – за третиране на тревни площи 20 мл / дка. Цена 21.21 лв за 100 мл.
 • Солфак Байер – 40 мл за 100 кв.м. Цена 129 лв за 1 л.
 • Фендона – 9 мл на 100 – 120 кв.м. Цена 3.01 лв за 100 мл.
 • Ароксол – спрей за директно третиране на насекоми и кърлежи, както и за малки площи. Цена 4.21 лв.
Репеленти против кърлежи

Bros Маx е индивидуално предпазно средство – репелент с действие срещу кръвосмучещи (комари и кърлежи). Действа от мига на напръскване до 8 часа за комари и до 4 часа за кърлежи. Нанася се върху дрехи и кожа. Препаратът работи на принципа на прогонването. Цена 7.01 лв.

Аерореп отблъсква кръвосмучещи. Нанася се и върху дрехи, и направо върху кожа (стига тя да е здрава и до няма обриви, рани, порязвания). Подходящ и за лице, но не се пръска директно, а се нанася чрез дланите. Осигурява защита за 6 часа. Цена 5.01 лв.

Репелекс – осигурява защита за 6 часа. Цена 7.31 лв.

Аутан протекшън сух – предпазва от кърлежи за 8 часа. Цена 12.41 лв.

Аутан протекшън плюс – предпазва от кърлежи до 4 часа. Цена 12.31 лв.

Бочко лосион – протекция срещу кърлежи за 4 часа. Цена 7.21 лв.

Кокона за деца – лосион за намазване. Цена 4.91 лв.

Випразин спрей – приложение през 6-7 часа. Цена 7.21 лв.

Бион форте – приложение срещу кърлежи през 3 часа. Цена 7.41 лв.

Лосион Репелекс – защита за 6 часа. Цена 7.31 лв.

Гривни против кърлежи
Лаймска болест, Марсилска треска, Конго Кримска хеморагична треска, Ку-треска, Кърлежов енцефалит, Симптоми на ухапване от кърлеж, Инфекция, Симптоми, рискове, усложнения, Болести с летален изход

Гривните съдържат отблъскващо кръвосмучещите вещество

Активната съставка в тях е цитронела – ароматизатор, който отблъсква кръвосмучещите, включително кърлежите. Поставено в гривна на ръката или крака, веществото е достатъчно ефикасно. То отблъска и направо парализира по-близо попадналите насекоми и паразити.

Гривните спестяват пръскането по кожа и дрехи. Удобни са за деца, при наличие на рани и обриви и други специфични случаи.

Гривните са изработени от силикон. На пазара има разнообразие от марки, цветове и дизайн. Обичайно цената им е към 1 до 5 лв. След пробиване гривната се прибира в добре затворен плик и отново се използва при следваща ситуация.

Симптоми на ухапване от кърлеж

Кърлежът оставя специфична картина на мястото на ухапване. Той може да бъде забелязан още докато е върху кожата, но понякога паразитът се нахранва и се пуска, а човекът установява случилото се, когато се яви зачервено петно.

Как изглежда мястото на ухапване?

Кърлежът се захваща към тялото на човека с помощта на хоботче. Той изпълнява ролята на орган за усещане, закрепяне и кръвосмучене. Най-вероятното място за вклиняване е отдолу нагоре:

 • Зоната на слабините;
 • Корема и кръста;
 • Гърдите, подмишниците и шията;
 • Зоната на ушите.

По време на ухапването под действие на слюнката и от микротравмата на кожата се формират възпаляване и локална алерг. реакция. Самото място не боли, но пък петното е достатъчно информативно.

Мястото изглежда специфично при предаване на борелия (лаймска болест). Има вид на петнообразна еритема, която нараства до 10-20 см, а понякога и до 60 см. Формата е окръглена или овал, понякога неправилна. След известно време по контура се образува издаден външен ръб с интензивно червен цвят. Центърът на еритемата придобива синеещ или бял цвят. На следващия ден петното има вид на поничка, формира се коричка. След 2 седмици белегът изчезва без следа.

Признаци и симптоми

на кърлежово ухапване при хората

Ухапването от кърлежа не се съпровожда с болеви усещания у човека. Впитото кръвосмучещо е способно дълго време да остане незабелязано. Но признаците от съществуването му появяват след 2-3 ч.:

 • Слабост, сънливост;
 • Втрисане;
 • Болезненост в ставите;
 • Непоносимост към светлина.

Интензивността на тези признаци зависи от:

 • Количеството на впитите кърлежи;
 • Индивидуалните особености на човека.

Силни проявления следва да се очакват при възрастни хора, деца, болни от хронични системни заболявания, при страдащи от алергии и имунен дефицит.

Лаймска болест, Марсилска треска, Конго Кримска хеморагична треска, Ку-треска, Кърлежов енцефалит, Симптоми на ухапване от кърлеж, Инфекция, Симптоми, рискове, усложнения, Болести с летален изход

Крайно тежки и обширни реакции от ухапване

Начални симптоми от ухапването на кърлеж:

 • Хипертермия до 37 – 38 градуса и едновременно с това спад в налягането и тахикардия;
 • Тахикардия над 60 удара в минута;
 • Сърбеж и обрив;
 • Увеличение на лимфовъзли.
Първи признак за ухапване от кърлеж

Откриването на прикрепилия се към кожата кърлеж – това естествено е първият и най-важен признак. Кръвосмучещото обичайно се впива на места с нежна кожа и развита капилярна система. Възможно е да са се прикрепили паразити от два възрастови стадия – имаго (възрастна форма) и/или нимфа (една от формите на ларвите). Визуално те се отличават по броя на крайниците си:

 • Имаго – има четири двойки крака;
 • Нимфа – има три двойки крака.
Допълнителни симптоми

В резултат от силните ответни реакции на организма се явяват:

 • Болки в главата;
 • Повръщане или само позиви за такова;
 • нарушено дишане, съчетано с хрипове;
 • Нервни реакции във вид на халюцинации и други.
Температура след впиване на кърлеж

Изявата на хипертермия няколко часа след кърлежа е знак за развиването на алергична реакция към слюнката на стерилен или заразен кърлеж. След установяване на ухапването е необходимо ежедневно в течение на десет дни да се измерва температурата. Втрисане, диагностицирано 2 до 10 денонощия след хапването свидетелства за началото на инфекциозна патогенеза.

Лаймска болест, Марсилска треска, Конго Кримска хеморагична треска, Ку-треска, Кърлежов енцефалит, Симптоми на ухапване от кърлеж, Инфекция, Симптоми, рискове, усложнения, Болести с летален изход

Снимки на различни видове кърлежи отблизо

Особености на треската при основните инфекции, предаващи се чрез кърлеж:

Кърлежов енцефалит – характерна е треска от възвратен тип. Температурата се вдига 2 – 4 дни по-късно. Тя държи високо ниво към 2 дни и се връща към нормалните показатели. Възможно е повторно повишение на температурата след още 8 – 10 денонощия.

Лаймска болест – хипертермията е характерна в средата на инфекциозния процес като един от вторичните симптоми на заболяването. Треската се съчетава с мигрена, втрисане, болезненост в мускули и стави.

Моноцитна ерлихиоза при човека – треската е от умерен тип и започва 8 до 14 денонощия след ухапването и продължава 12 денонощия.

Гранулоцитна анаплазмоза при човека – хипертермията се появява 2 седмици след впиването на паразита.

Треската е характерна за всички инфекции, предавани от кърлеж – например и при петниската, и при марсилската треска.

Възможни последствия

при ухапване от кърлеж

Пораженията, които нанасят токсините на кърлежа, обхващат различни органи и системи:

 • Нервна с-ма – енцефалити, енцефаломиелити, различни варианти на епилепсия, главоболие, парези и параличи;
 • Стави – артралгия (болезненост в ставите), артрити;
 • Сърд.-съдова с-ма – аритмия, скокове на артер. налягане;
 • Бели дробове – пневмония вследствие на кръвоизливи в органа;
 • Бъбреци – нефрити, глумеролонефрити;
 • Ч. дроб – нарушения на храносмилането.

Последствия от енцефалитен кърлеж

Съществуват няколко варианта на протичане на кърлежовия енцефалит.

Благоприятен изход:

 • Астеничен синдром (хронична слабост) – продължава до 2 месеца, но завършва с пълно възстановяване на функциите на организма;
 • Заболявания със средна тежест с възстановяване до половин година;
 • Болест в тежка форма с възстановяване до 2 години без парези и паралич.

Неблагоприятен изход:

 • Устойчив органичен синдром със значително снижение на качеството на живот – нарушения в двигателните функции без прогресиране на симптоматиката;
 • Устойчиво снижение на качеството на живота с прогресираща симптоматика – постоянно прогресиране и възвратно прогресиране.

Нарастващата симптоматика се способства от алкохол, стрес, преумора, бременност. Продължителните устойчиви изменения във вид на епилепсия и някои други прояви са повод за определяне на група инвалидност.

Инвалидност се определя при умерени до силно изразени парези на крайниците, епилептични припадъци, изменение на психиката, тежка астения, загуба на способността за труд и самообслужване. В най-тежките форми се стига до деменция, липсата на самоконтрол върху поведението и невъзможност за самостоятелно придвижване.

Лаймска болест, Марсилска треска, Конго Кримска хеморагична треска, Ку-треска, Кърлежов енцефалит, Симптоми на ухапване от кърлеж, Инфекция, Симптоми, рискове, усложнения, Болести с летален изход

Още разновидности кърлежи. На Земята те са около 850 вида, съществуващи от най-древни времена

Заболявания, предавани от кърлежите

Патологиите, които провокират кърлежите, са вирусни, бактериални (в това число и рикетсиозни) и протозойни (причинени от едноклетъчни). Такива заболявания се препредават на всички континенти.

Болести, актуални за България

 1. Разпространени в цялата страна – борелиоза и марсилска треска;
 2. Разспространени в определени области – конго-кримска хемораг. треска (Бургаска, Шуменска, Сливенска, Великотърновска, Старозагорска, Кържалийска, Пазарджишка и Хасковска области);
 3. Огнищно разпространение – ку- и хемораг. треска с бъбр. синдром, кърл. енцефалит.
Борелиоза

Причинява се от борелия бургдорфери – спирохета, която влиза в кожата с помощта на секрета на заразен кърлеж. Броени дни тя се размножава, а после мигрира в други участъци на кожата и вътрешните органи, включително сърце, главен мозък, стави. Възбудителят с години е способен  да се съхранява в организма и да обуславя хронично и рецидивиращо протичане на заболяването. Възможно е хрон. форма да се развие много години след заразяването.

Патологията се диагностицира чрез лаборат. изследвания и на база симптоматиката. Днес тя се разпознава по-бързо чрез използване на ранни тестове за антитела.

Как да разпознаем? Около ухапаното се образува петно с червен цвят, нарастващо постепенно по периферия и достигащо 1 – 10 см в диаметър. То изчезва след 2 седмици, а месец и половина по-късно се появяват другите признаци – поразяване на нервна с-ма, сърцето и ставите. Наблюдават се грипоподобни прояви като главоболие, слабост, треска, болка в гърлото, мускулни болки. Ставите са горещи, подпухнали и болезнени (най-често коленните).

Неврологичните симптоми са паралич (най-често на лицето), нарушение на чувствителността на кожата, безсъние, загуба на слуха.

От страна на сърцето: аритмия, брадикардия, болка в гърдите. Съпровожда те с виене на свят и нарушено дишане.

Възможни психиатрични изменения: депресия и деменция.

Усложнения

Изследванията показват, че бактерията прониква в главен и гръбначен мозък в ранните стадии на патологията. До 2 седмици грипоподобните симптоми изчезват. При отсъствие на лечение се развиват поражения на сърце, стави и нервна с-ма. При наличие на терапия риск от такива прояви има в 15% от случаите.

Диференциална диагностика: заради неспецифичните симптоми борелиозата често се диагностицира неправилно като ревматоиден артрит, менингит, множествена склероза. Слабостта и психичните изменения, както и неврологичните симптоми се грешат с ред психически патологии, синдром на хронична умора и някои редки заболявания.

Лаймска болест, Марсилска треска, Конго Кримска хеморагична треска, Ку-треска, Кърлежов енцефалит, Симптоми на ухапване от кърлеж, Инфекция, Симптоми, рискове, усложнения, Болести с летален изход

Лаймска болест – борелиоза

Лаймска болест рядко завършва с летален изход, но усложненията от страна на сърцето са опасни за живота на хора, които имат аритмия, други инфекции и за бременните, при които понякога се стига до аборт.

Стадиите на болестта, прилаганите изследвания, възможните фалшиви резултати и други важни детайли са описани ТУК: Борелиоза при хора и при кучета. Първа помощ и точно какво се предприема по-нататък.

Марсилска треска

Причинител е рикетсия конори, пренасяна от кафявия кучешки кърлеж. Възбудителят се внедрява в ендотела на кръвоносните съдове (тънък слой клетки, покриващи ги от вътрешна страна). Там рикетсията се размножава активно, причинявайки гибелта на клетките. След това тя влиза в кръвотока и циркулира с него, отделяйки токсини и нарушавайки работата на разни системи и органи.

Патологията се диагностицира със серологично изследване.

Как да разпознаем? На мястото на кърлежа се формира черно петно – безболезнено, но издадено на 10 мм над кожата. В центъра му има некротичен участък (черна точка от 2-3 мм), която се покрива с кора и изсъхва. Впоследствие кората пада и на мястото остава язвичка. За около 8 до 12 дни тя заздравява и остава пигментно петно.

Други симптоми:

 • Рязко повишение на температурата до 38 – 40° С, треска;
 • Увеличение на лимфните възли, разположени най-близо до мястото на ухапване;
 • Непоносимо главоболие;
 • Болезненост в стави и мускули;
 • Понякога – безсъние и повръщане.

На 2 – 4 ден у всички болни се явява обрив във вид на червени петна с площ 2 – 10 см, издадени над кожата. По-нататък те може да кървят. Обривът се локализира на гърдите, корема, а после стига до лице, шия и к райници. Почти у всички се откриват обриви по дланите. Те са обилни, не сърбят и минават за 8 – 10 дни. На мястото им остава пигментация, която минава за 2-3 мес.

Поражения на органи и системи:

 • Сърце и съдове – забавяне на сърдечните съкращения, падане на налягането;
 • Храносмилане – запек (по-често) или диария;
 • Бъбреци – снижение на денонощния обем на отделяната урина;
 • ЦНС – тремор на бузите, езика, повишено напрежение на мускулите на тила.

Инкуб. време е 3 – 7 дни от впиването.

Усложнения от марсилска треска се срещат крайно рядко. Те са:

 • пневмония (възпаление на бял дроб) или бронхит от присъединена вторична бактериална инфекция;
 • тромбофлебит (възпаляване на венозни стени и формиране на тромби, които нарушават нормалния кръвоток в съдовете).

Летален изход е регистриран при лица в много напреднала възраст на фона на белодробни усложнения и съпътстващи заболявания в комплекс с влошаване на състоянието на сърд.-съдовата с-ма.

Лаймска болест, Марсилска треска, Конго Кримска хеморагична треска, Ку-треска, Кърлежов енцефалит, Симптоми на ухапване от кърлеж, Инфекция, Симптоми, рискове, усложнения, Болести с летален изход

Купуването на млечни продукти от улицата, без ясен произход и хигиенни мерки, също носи риск за ку-треска

Хемораг. треска от конго-кримски тип

Причинителят е вирус, сходен с наречения „конго“ в Африка. Инкуб. период е 1 до 14 дни, приоритетно – 3 – 5. Вирусът повишава проницаемостта на стените на съдовете. Той предизвиква тежка токсикоза до инфекциозно-токсичен шок. Патологията се хеморагична, защото провокира масови кръвоизливи, като съществеменно потиска кръвотворенето.

Как да разпознаем? На мястото на ухапване не се наблюдават изразени изменения. Първите признаци са за обща интоксикация – слабост, главоболие, болки по цялото тяло, мускули, стави. Болният повръща, боли го кръста, има признаци на възпаление на дих.пътища. Постоянен симптом е треската, която продължава 7-8 дни. Когато започнат кръвоизливите, температурата се понижава до субфебрилна. Но ден-два по-късно тя пак се вдига.

Следва поразяване на ендотела на съдовете и хеморагичен синдром без възпалителни изменения.  Кръвоизливите са в лигавиците на стом.-чревния краст, главния мозък (малки кръвоизлизи с диаметър 1-1.5 см и разрушаване на мозъчното в-во), в черен и бели дробове, бъбреци и други органи. Изразеността на хеморагичния синдром определя тежестта и изхода от болестта. Неблагоприятни са масивните кръвотечения в стомах и черва.

Като усложнения се наблюдават сепсис, оток на б. дроб, остра бъбречна недостатъчност и други. Тази хемораг.  треска е твърде тежка. До летален изход се стига в до 50% от случаите.

Ку-треска

У нас ку-треската има ограничено разпространение – само в отделни огнища, свързани с наличието на селскостопански животни. Заразяването става чрез вдишане на причинителя и чрез консумиране на заразени животински продукти. Кърлежите поддържат наличието на огнища.

Инкуб. време е от 3 дни до месец. Треската стартира внезапно с висока темп., втрисане, болезненост в мускулите и главата, слабост. Много пациенти развиват възпаление на б. дроб. При липса на лечение инфекцията става хронична и засяга сърцето.

Кърлежов енцефалит

Инфекциозното заболяване също е огнищно у нас. Започва внезапно с вдигане на 39 – 40 градуса температура, зачервяване на склерите и конюнктивите и засягане на мозъчната обвивка. Продължава с поява на парализи на ръце и шия.

Основно засяга  сивото в-во на главния мозък – енцефалит, обвивките на главен и гръбначен мозък – менингит и менингоенцефалит.

Хеморагична треска с бъбр. синдром

Причинителят е вирус, препредаван чрез кърлежи, замърсени храни и вдишане. За нея е типичен остър старт с много повишена температура. При развитието й се комбинират хеморагичен и бъбречен синдром.

Усложненията зависят от локализацията на вируса и могат да бъдат хепатит, миокардит, оток на мозъка, менингоенцефалит, нарушения в зрението, поражения на стомах и черва и други. Патологията се нарича епидемична нефропатия. Протича тежко и има много разнообразна клинична картина.

Какво представлява кърлежът

На Земята живеят около 850 вида кърлежи. У нас – около 40, от 6 рода. Те се различават значително по вида си (виж снимката).

Снимки на кърлежЛаймска болест, Марсилска треска, Конго Кримска хеморагична треска, Ку-треска, Кърлежов енцефалит, Симптоми на ухапване от кърлеж, Инфекция, Симптоми, рискове, усложнения, Болести с летален изход

По външност паразитът прилича на паяците (кърлежите са паякообразни, подклас акари), но тялото е по-обемно. Размерът е различен, но стига до няколко милиметра. Гладни, те са малки, но нахранени увеличават в пъти размера си. Мъжките са покрити с твърд щит изцяло, а женските – частично, за да могат да поемат повече кръв.

Биология

Кърлежите от твърдата разновидност претърпяват развитие през четири форми:

Яйце – женската снася яйца на земята, на тъмно място;

Ларва – тя има само 6 крака, а не 8 като възрастните, и не е оцветена. Захваща се за жертва от земята;

Нимфа – с 8 крака, тя вече прилича на възрастен кърлеж, но няма органи за репродукция. Изкачва се на малка височина, за да се хване за гостоприемник;

Възрастен  кърлеж – има 8 крака, първите 4 с вендузи за закрепяне. В тях има сетивен орган, чрез който паразитът възприема факторите на околн. среда и наличието на жертва. Възрастният се изкачва на високи тревни стръкове и по клоните на храсти, за да се закачи за жертва.

Снимки и видео

Кърлежите са добре документирани – има множество снимки и видео. Те показват как паразитът се впива в кожата, как се изважда и как изглежда, когато ваденето е било неуспешно и той е бил скъсан, оставяйки хобота си в мястото на прикрепяне.

Нагледно вадене на кърлеж

Ако се нуждаете от видеоуказание как се изважда кърлеж, има стотици заснети видеоматериали. Но те са направени от пострадали и само минимална част демонстрират правилния начин – издърпване в права посока, без въртене и извиване. Ето една видео демонстрация, която показва безопасно изваждане на забит в кожата кърлеж.

За още информация: Кърлеж на латински и испански: Ixodida. На английски: Tick. На немски: Zecken. На гръцки: Τσιμπούρι. На турски: Kene. На руски: Клещ.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.