Ветеринарното лекарство Рефригеранс за лечение на хора: заболявания и рецепти

♠ Ветеринарното лекарство Рефригеранс за лечение хора ♠ За болки в кръста ♠ В ставите ♠ Бурсит ♠ Артрит ♠ Болки в колене и глезени ♠ При възпалени стави ♠ Сухожилия ♠ Дискова херния ♠ Плексит ♠ Мускулна треска ♠ Мастит ♠ Разширени вени

Още в текста: ♠ Рефригеранс при шипове ♠ Хемороиди ♠ Хематоми ♠ Едем и флегмони ♠ Мнения и отзиви ♠ Състав ♠ Аналози ♠ Разтвор на Буров ♠ Камфор салициликум ♠ Антифлегмин ♠ Ветеринарни продукти за коса ♠ Рискове за здравето

Възможно ли е да се ползват ветеринарни лекарства за хора? И защо? Нима няма достатъчно медикаменти в аптеките, нима фармацевтичните компании не се надпреварват да задоволят пазара и да предлагат продукти в отговор на всяка болест, която тормози човека?

Оказва се – има място и за животинските лекарства. Едни болни посягат към тях заради по-ниската им цена, други са отчаяни и търсят нови и нови възможности. Трети решават, че високите дози на активните съставки в животинските медикаменти носят по-бърз и по-стойностен резултат.

Пет-шест ветеринарни продукта в България се радват на постоянен потребителски интерес. Една част от тях лекуват ставни проблеми, мастит и хемороиди, друга се ползват за създаването на здрава, подхранена и блестяща коса със здрав скалп. „Конските“ лекарства, както често ги наричат, вече са изпробвани от толкова много нуждаещи се, че в интернет са се натрупали достатъчно реални отзиви. Във форумите потребителите обменят информация и рецепти, споделят как са се лекували и какво са постигнали.

Официални данни и указания за приложението на ветеринарни препарати върху хора, естествено, няма. Тук ще прегледаме как активните съставки в съответните медикаменти влияят на конкретни заболявания и ще обобщим личния опит на българите, които са изпробвали наименованията върху себе си.

Рефригеранс

Как действа Рефригеранс при хора Рефригеранс при мастит Лечение на ставни заболявания, отравяния опасности конски мехлем за стави Аналози на Рефригеранс
Този крем се продава само от ветеринари, но служи и на хора за 15+ болести

Българският производител Ветпром, Радомир, има в листата си крем (локална употреба), състоящ се от 3% алуминиев ацетат. Продуктът е ветеринарен – създаден за лечение на дом. любимци + шест вида селскостоп. животни. Той се прилага единствено външно върху кожата. За да достигне до нея, животното се остригва – от участъка се премахва окосмяването, и болното място се третира дву- или трикратно в деня. Мазилото се полага на тънък, но плътен слой, който покрива всеки милиметър от поразения участък. Терапията няма ограничени в продължителността си. Провежда се до пълно излекуване.

Официално приложение

на Рефригеранс

Продуктът ползва противовъзпалителното свойство на алуминиев ацетат. Тъй като той действа на сравнително повърхностно ниво, лекарството е приложимо за кожни, ставни, сухожилни и други  близки до кожното покритие тъкани. Точни заболявания:

 • Възпаления на стави – артрити;
 • Възпаления на околоставна торбичка – бурсити;
 • Възпаления на сухожилия;
 • Травми, контузии, ожулвания и други повърхности повреди на кожата;
 • Възпаления и отоци по кожата и подкожни тъкани;
 • Проблеми с млечна жлеза – мастити и възпаления на съединителна тъкан;
 • Гнойно възпаление на съединителна тъкан – флегмон;
 • Хематоми.

Действие при хора

Производителят специално отбелязва върху листовката и опаковката, че медикаментът е само за ветеринарна употреба. Но фактът, че той съдържа единствено алуминиев ацетат като активна съставка, при това с ниска концентрация – 3%, обосновава употребата му и от хора. Как е било открито другото приложение на ветеринарния крем, няма как да се узнае. Факт е, че днес множество хора ползват и други лекарствени средства, разработени за животни. Да дадем за пример конския шампоан и витамините за овце Тривитаминол. Освен установяваната в практиката ефикасност, ветеринарните продукти примамват с по-ниска цена.

Кремът Рефригеранс към лято 2017 година струва 5.00 – 5.30 лв.

Демир бозан билки за бъбреци
За какво се ползва

Рефригеранс от хора

Алуминиевият ацетат има приложение в четири големи области:

Костно-ставен апарат. Препаратът помага при възпаления и болки в ставите, сухожилията и частично – мускулите. Прилага се както за малки стави (напр. китки), така и за големи стави като колянна и тазобедрена, при болезненост в кръста, дискова херния и плексит. И като ветеринарен продукт, Рефригеранс е разработен най-напред за възпаления на сухожилията. Сред конкретните патологии, третирани с алуминиевия ацетат, са артрит, бурсит, тендовагинит, плексит, гонартроза, оток на ставата по различни причини, събиране на вода в ставата. Прилага се и при шипове, доколкото те раздразват и провокират локални възпаления.

Кръвоносни съдове и кръвоизливи. Кремът се прилага за разнасяне на хематоми (събиране на кръв в изкуствена празнина), хемороиди, разширени вени.

Възпаления на подкожни, мастни и съединителни тъкани – флегмон, едем, мастит.

Как действа Рефригеранс при хора Рефригеранс при мастит Лечение на ставни заболявания, отравяния опасности конски мехлем за стави Аналози на Рефригеранс
Две сфери, в които Рефригеранс се прилага от хора

Кожа – нарушения на покритието, рани, травми, охлузвания, възпаления. Тук влиза и лечението на външен отит, който представлява възпаление на кожата на външните слухови органи. Едно от първите приложения на разтвора на Буров е било именно външното възпаляване на тъкани в ухото, ушен канал.

Фармацевтични продукти на основата на алуминиев ацетат имат съвсем ограничено производство. В ред страни въобще не са регистрирани подобни лекарствени средства (напр. Русия). У нас също не е регистрирано хуманно лекарство, заради което широка употреба придобива ветеринарният продукт за говеда, овце и магарета. За Рефригеранс е разказано и ТУК: Човешка терапия с „конски“ илачи.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Преди време на пазара се е продавал вариант на Рефригеранс за хора под името „Масажен крем“. Към момента продуктът вече не е достъпен. Желаещите да се лекуват с алуминиев ацетат, имат само един вариант – ветеринарният крем за коне и кози. Някои хора биват отблъснати от идеята, че лекарството не е разработено за хора, но други го прилагат смело и има достатъчно отзиви от негови потребители.

Накратко за опасностите

Лекарите остро реагират въобще срещу идеята да се ползват ветеринарни продукти от хора. Те изтъкват опасностите, които накратко са в следните посоки:

 • Животните имат различна от човешката обмяна на веществата, за тях се правят медикаменти на различен принцип;
 • Дозите за животни не съответстват на човешкото тегло (напр. една крава е доста по-тежка от човек);
 • Медикаментите за животни не са достатъчно пречистени, както се постъпва с хуманните;
 • Медикаментите за животни не са проучени върху човек и евентуалните съпътстващи ефекти са неясни. Не се знае дали се натрупват в тъканите и има ли риск да станат провокатори на други патологии.

Накратко: лекарите казват, че ползването на ветеринарен продукт от човек е като стрелба напосоки в тъмното – стреляш и се молиш да улучиш. Но от другата страна на тази позиция стоят ред доволни пациенти, които свидетелстват, че алуминиев ацетат е помогнал. А ветеринари дори се безпокоят, че масираният човешки интерес към животински лекарства ще им създаде неприятности.

Конкретни заболявания

Кремове или други форми на алуминиев ацетат за човешка употреба не са регистрирани като фармацевтични продукти в ред страни. Заради това няма официални указания за използването на съединението и неговите ефекти за различните заболявания. В същото време такива данни се събират от пациенти, които на принципа на пробата дават обратна връзка за страданията си и ефекта, с който са се сдобили от алуминиевото съединение.

Тук ще прегледаме заболяванията, за които има опит и са дадени отзиви от пациенти.

Болки в кръстаКак действа Рефригеранс при хора Рефригеранс при мастит Лечение на ставни заболявания, отравяния опасности конски мехлем за стави Аналози на Рефригеранс

Болезненост в кръста е обширно понятие. Такъв симптом свидетелства за широка палитра от заболявания. Болки в указаната зона възникват при диабетици, при възпаляване на яйчниците, заради множествена склероза. Симптомът насочва понякога към сърдечно заболяване.

Друга значима група са дегенеративните патологии на костно-ставната структура – лумбаго, лумбаго с ишиас, диск. херния и други. Болезненост в ниската част, на ниво кръстни, поясни прешлени, са под формата на пристъпи и често водят до блокиране на движенията.

Трета група причини за поява на подобни усещания са простудите.

При кои от тези причини действа Рефригеранс? Описанията на пациентите ни насочват към предположението, че те са получили облекчаване на болки, провокирани по дегенеративни и простудни причини. Има случаи, в които алуминиев ацетат е помагал при възпаляване на нерв, за което свидетелства изтръпване, парене и ограничено движение от болката.

Пациенти свидетелстват за ефикасното съчетаване на Рефригеранс с Камфор салициликум. И двете наименования представляват кремове за мазане от ветеринарната аптека. При болки в кръста пациенти ги втриват едновременно в болезнената зона. След това намазаното се обвива с найлон или фолио, образувайки се сгряващ компрес. Лекарствата се мажат два пъти ежедневно – сутрин и късно вечер. Болката преминава за около 5 до 7 дни.

Компресите с двата крема издават силна миризма заради камфоровата съставка.

Какво е Камфор салициликум? Препаратът, разработен под формата на крем за локално приложение, е насочен към патологии на млечна жлеза при млекодайните животни. Заради камфоровата си съставка той обаче се ползва широко за лечение на простуди и настинки. Има сгряващ ефект. Затова подробно ще разкажем в края на материала.

Сгряващият ефект идва на помощ и при мускулни и нервни патологии или в случаите, когато мускулите са се напрегнали и дори травмирали заради прекомерно натоварване (вследствие на основното заболяване).

Болки в ставите

Как действа Рефригеранс при хора Рефригеранс при мастит Лечение на ставни заболявания, отравяния опасности конски мехлем за стави Аналози на Рефригеранс
Рефригеранс се ползва за големи и за малки стави

Най-широката употреба на Рефригеранс при хора е като мазило за стави. Често той се предпочита през Камфор салициликум заради липсата на неприятна и натрапчива миризма. Пациенти свидетелстват по форумите за неговата ефикасност по отношение на облекчаване на болезнеността. Когато има подозрение, че болката е с мускулен произход, Рефригеранс се разнася с масажиращи движ., а при ставни проблеми се цели дълбокото му проникване към мястото на възпалението.

Алуминиевият ацетат спада към т. нар. свързващи вещества, които имат противовъзпалителна ефикасност, съчетаваща се с охлаждане и успокояване. Болката бързо се отнема и от охлаждащия ефект, и от стягащата активност на препарата, и от отнемането на излишните течности. Косвено препаратът възстановява подвижността, която пациентът ограничава, за да си спести болезнеността.

Рефригеранс е подходящ за малки и големи стави. Според пациенти, той е най-ефикасен при колянна и лакътна става. Подходящ е още за масажиране на глезени и китки при претоварване и преумора.

Показания за употреба: скованост, болезненост, ограничени движения, неестествени усещания като парене, изтръпване, бодежи или постоянна тъпа болка.

Как се нанася за стави? Кремът се нанася щедро, като се стараете да създадете непрекъснат и сравнително дебел слой, който да покрива цялата площ. Втриването чрез масажи не е необходимо. По-съществено е да се положи отгоре превръзка, за което се ползва кърпа, бинт или еластичен чорап – зависи коя е засегната става. Болезненото място се обездвижва доколкото е възможно. Не очаквайте, че ще намежете с Рефригеранс коляното и ще продължите да тичате по 5-6 км на ден, както сте свикнали, или пък че ще изкачвате стълби.

Най-подходящо време за третиране на ставите – вечер. Така лекарството действа спокойно през нощта, докато самата става почива и се възстановява. Има съвети за подпомагащо увиване с алуминиево фолио. Според пациенти, процедурата води до трайно намаляване на възпалението и овладяване на болката след третиране от порядъка на седмица.

Внимание! Рефригеранс подпомага спадането на възпалените и отечни тъкани, успокоява болката, но не лекува причината за самата патология. То е от т.нар. симптоматични лекарства, които третират последствията от заболяването, но не и неговата причина. При ставни проблеми, свързани с трайни изменения – стопяване на хрущяла, увреди на костните повърхности и други такива, е необходимо насочено към самите изменения терапия.

БурситКак действа Рефригеранс при хора Рефригеранс при мастит Лечение на ставни заболявания, отравяния опасности конски мехлем за стави Аналози на Рефригеранс

Представлява възпаляване на торбичките, които обвиват ставата. Провокира се механично – при травма, или от инфекциозен причинител. Приоритетно се проявява в раменна става, лакътна, колянна, както и на долни крайници.

Болката при бурсита е интензивна при движение и по-слаба при покой. Активността провокира триене на бурсите, което се усеща болезнено. Патологията се придружава от оток и натрупване на течности в ставата. Отвън зоната се зачервява, мястото е загрято. Движенията се ограничават заради възпалението вътре в ставата и невъзможността съставните части да функционират правилно.

Лечението на бурсита представлява комбинация от противовъзпалителни, обезболяващи и изтегляне на течността. Рефригеранс е спомагащо средство, тъй като притежава възможности в посочените направления – подсушава и успокоява. Лекарството е показано точно при бурсити при животните, сочи описанието в листовката. При хора обаче опитът в прилагането му е ограничен.

Артрит/ артроза

Артритите са възпалителни патологии вътре в ставите. Казват, че се различават сто разновидности на патологията, а и причинителите са различни, включително има и автоимунно отключване. Общите симптоми са възпаление, оток, болезненост и ограничаване на движението. Лечение за обратимост на процесите засега не е открито. Всички мерки имат за цел да забавят дегенерацията и да облекчат симптоматиката.

Рефригеранс се дава за точно такава патология, но при животните. Производителят описва в показанията, че мазането на болните стави при артрит води до облекчение. Алуминиевият ацетат има изразено противовъзпалително, охлаждащо и успокояващо действие. То стяга тъканите и се бори с отечността.

Въпреки че артритът е основно показание за ползване на ветеринарния продукт, „човешкото“ му приложение не е широко изпробвано. Има единични свидетелства за облекчаване на състоянието. В същото време пациентите много по-смело и широко прилагат кремчето за заболявания, които не присъстват в показанията за използване на продукта (макар и във ветеринарната дейност).

Ревматоиден артритКак действа Рефригеранс при хора Рефригеранс при мастит Лечение на ставни заболявания, отравяния опасности конски мехлем за стави Аналози на Рефригеранс

Тази разновидност на артрита поразява първо малките стави – в основата на втори и трети пръст, както и лъчево-китковата. Възпалението е симетрично, разпространено в еднаква степен на двете ръце. Използването на топло или студено носи временно облекчение. На болните помагат топли ванички за ръце, топли компреси, парафинови процедури, електрическо загряване, разни видове енергийни терапии. За други по-добър вариант се оказва криотерапията.

Установено е, че помага едновременното полагане върху поразените стави на компреси с алуминиев ацетат. За тази цел се взема разтворът на Буров, който допълнително се разрежда с вода около 2 до 5 пъти. На българска почва се е разбрало, че компресите с Буров разтвор ефикасно се заменят с крема Рефригеранс, който има същата съставка. Разликата е, че средството е по-силно концентрирано и съответно трябва да се маже тънко и внимателно, с масажни движения. Алуминиевият ацетат помага при ревматоиден артрит за справяне с отоците и болките. Показани са и мазила с противовъзпалителен ефект.

Болки в колене и глезени

Това са двете стави, които най-много страдат от претоварване. Дори и да са здрави, те се травмират от прекомерно ходене, физически усилия, от продължително време, прекарано на крака. Подпухването и отокът бележат подобна преексплоатация, особено в горещо време. Системното натоварване – примерно при наднормени килограми, постепенно се превръща в източник на хронична болка. Някои болни споделят, че имат отоци на глезени или колене, за които лекарите не установяват причина. Липсата на причина естествено пречи и на адекватното лечение. Докато бъдат намерени конкретните патологични процеси, болни облекчават отоците и травмираните тъкани с Рефригеранс. Алуминиевият ацетат влиза в основната си роля, подпомагайки извеждането на излишните течности и успокояване на тъканите.

Има резонна причина, която предполага ползването на Рефригеранс в неизяснени случаи – неговата антимикробна активност. При ред ставни патологии се доказва инфекциозен причинител. Алуминиевият ацетат има ясно изразена дезинфекцираща функция. Ползването му ще ограничава развитието на патогенни микроорганизми, а в големи концентрации дори е в състояние да ги ликвидира.

Възпалителни процеси в ставите

(оток, събиране на вода)

Как действа Рефригеранс при хора Рефригеранс при мастит Лечение на ставни заболявания, отравяния опасности конски мехлем за стави Аналози на Рефригеранс
Събирането на течности има видимо проявление

Отоците и събирането на вода в ставата са прояви на протичащо локално възпаление. Това е твърде тормозещо изменение, което влече силна болка и дисфункция на самата става. Сред основните симптоми са силна, остра болка в резултат на увреждането на ставата. Болезнеността се засилва при вдигане на коляното и при опити за по-продължително движение. Специално при коленните стави се проявява невъзможност за сгъване и разгъване. Отечността е видима и отвън, ставата се увеличава по размер, кожата става мека и пухкава, реагира нееластично при натиск. Лесно ще установите разликата, когато сравнявате със здрава става на другия крак/ ръка. В случаи на механични увреди отокът се съпътства в хематом. Пациентът усеща остро парене, силна горещина, локализирани в болната зона.

Отокът и събирането на вода изискват помощ от медик, защото е от съществено значение да се открие и първоначалната причина. Но в същото време пациентите имат нужда и от средства за облекчаване на състоянието.

Как се действа? Отокът се сваля със студен компрес от кубчета лед, завити в чиста кърпа. Ниската температура подпомага кръвотока и храненето на тъканите. Нестероидни противовъзпалителни като ибупрофен помагат срещу болката. На подутото коляно действат успокояващо компреси с разреден обикновен оцет. Към изброеното се прибавят и готови препарати, съдържащи в състава си алуминиев ацетат. Веществото извежда излишните течности и  стяга. Помага срещу синките, които съпътстват отоците. Компресите, съчетани с въпросните мазила би следвало да донесат облекчение и въпросният резултат се добива в стандартните случаи.

Вижте и ТОВА:

Болки в коляното при сгъване и разгъване, след усукване и др.

Тендинит и тендовагинит

(възпалителни процеси в сухожилията)

Как действа Рефригеранс при хора Рефригеранс при мастит Лечение на ставни заболявания, отравяния опасности конски мехлем за стави Аналози на Рефригеранс
Съединителната тъкан на сухожилията е много здрава, но и тя страда от травми и болестни процеси

Сухожилията са структури от съединителна тъкан – подобни на въжета, които осъществяват връзката между мускулите и костите. При движение на тялото те се разтягат и отпускат и понасят големи натоварвания. Сноповете съединителна тъкан са поставени в специални обвивки, наречени сухожилни влагалища – тъкани, в които се „влагат“ сухожилията. Приличат на многожичен кабел, обвит със здрава пластмасова изолация.

Възпалението на сухожилието се означава с тендинит, а на обвивката му – тендовагинит.

Сухожилията и влагалищата приоритетно се разболяват от претоварване. Най-много ги травмират повторенията на движения от един тип. Затова двете патологии са присъщи на спортистите и за някои типове трудови процеси (като професионални заболявания). Неактивните хора не са застраховани – при тях пък сухожилията се увреждат от прекомерни усилия, на които тялото не е свикнало. Тъй като повредите идват от системно натоварване, те често прерастват в хронични.

Тендинитите и тендовагинитите като професионални увреди приоритетно се проявяват на ръце и китки, а при спортистите – на крака и ходила. Сред най-рисковите са тежкоатлетите, които съчетават понасяне на тежест с движение на съответната група мускули и стави. При тях се получават разтягания и на прасци, и на китки. Подобни патологии изискват продължителна почивка, за да се възстановят тъканите. Понякога спирането на тренировките за 2-3 седмици се оказват недостатъчни. Появата на остра болка при възстановяване на обичайните дейности и натоварвания свидетелства за липсата на излекуване. Моментната болка често отново прераства в перманентна.

Множество спортисти свидетелстват, че се лекуват в такива ситуации с Рефригеранс. В специализираните форуми те обменят информация и препоръчват крема на пострадали, търсещи лек. Ако за други патологии алуминиев ацетат се прилага от разни хора, чули за средството, тук говорим за цяла специфична група (спортисти), които системно ползват мазилото. По сведения от споделеното в интернет, Рефригеранс успешно се справя с възникналия дискомфорт като преодолява сковаността и подпомага раздвижването. Спортистите обаче винаги съчетават ветеринарното мазило с други средства с обезболяващ и противовъзпалителен ефект. Локалните средства те прилагат продължително време – често от 1 месец и повече.

Ползването на Рефригеранс за сухожилия на 100% съвпада с предназначението на лекарството, така както е дадено от производителя. Кремът буквално е предназначен за този тип тъкани в тялото, когато са засегнати от остри възпалителни процеси. Разликата е, че кремът е насочен към говеда, магарета, овце и кози, както и към домашните обитатели като котки и кучета. Но принципът на действие е един и същ, ако се съди по официалните показания, дадени от Ветпром.

Преумора на китката
Как действа Рефригеранс при хора Рефригеранс при мастит Лечение на ставни заболявания, отравяния опасности конски мехлем за стави Аналози на Рефригеранс
Множество съвременни професии разчитат на ръцете и преексплоатират китката

Пренатоварването и пренапрягането на китката вследствие на усилена физическа дейност, когато не се е стигнало до устойчиво патологично изменение, още по-бързо и ефикасно се повлиява от алуминиевия ацетат. Прилагането на кремчето с масажни движения повлиява добре структурите, отпуска мускулатурата, съдейства и за чисто механичното постигане на релаксирано положение. Рефригеранс охлажда и успокоява и по този начин подпомага по-бързото възстановяване на преуморената част.

Ахилесово сухожилие

То е най-здравото и дебело сухожилие при човека. То е „усилено“ от природата, защото е призвано да носи цялата тежест на тялото и заедно с това да осигурява пренасянето на тази тежест при движение. Ахилес. сухожилие е дебело, но и по-слабо еластично, заради което се оказва и силно уязвимо. Тъй като то свързва прасеца с петата, болезнеността често се локализира именно в петата и пречи въобще на движението. Възниквайки локално, болката ирадира и нагоре по крайника. Подобно увреждане е способно да прекъсне спортна кариера или да наложи смяна на активността в периода на излекуване.

Спортисти свидетелстват, че във възстановителния период, наред с другите средства, ползват и ветеринарният Рефригеранс. Мазилото носи полза при продължително приложение, най-малко 3-4 седмици, двукратно в деня.

Дискова херния

Представлява излив (изливане, херния) на меката сърцевина на гръбначните дискове. Веществото стига до съседни структури и ги притиска – най-често нервн. окончания, излизащи от гръбнака. Ненормалното съприкосновение провокира възпаления, болка, дори ограничава подвижността.

Дисковата херния се лекува с противовъзпалителни и обезболяващи средства. Единични отзиви насочват вниманието и към Рефригеранс, доколкото той има противовъзпалителен, охлаждащ и следователно – облекчаващ ефект. Една рецепта от доволен пациент показва комбинираното ползване на два ветеринарни продукти – Рефригеранс и Антифлегмин.

Рецепта: 1 част Антифлегмин, 2 части Рефригеранс. Сместа се обогатява с етер.масла в количество от 20 капки. Болният избира по собствено предпочитание между лимоновото, розмариновото или лавандуловото масло. Така съставеното домашно мазило се нанася в зоната на болката и внимателно се втрива, докато се усети подсушаване на кожата – значи кремът изцяло е попил.

Третирането се прави двукратно в деня, докато мине болката.Как действа Рефригеранс при хора Рефригеранс при мастит Лечение на ставни заболявания, отравяния опасности конски мехлем за стави Аналози на Рефригеранс

Плексит

(възпалителни процеси на нервите)

Плекситът е патология, при която ползването на Рефригеранс е доста добре проучено. В пациентските форуми темата е широко дискутирана и е стигнато до единен механизъм за самолечение.

Плекситът е възпаление на „възел“ или плетеница от нерви, които поемат в различни посоки – врат, кръст, ръка… Причините за увреждането на нерв са разнообразни – от механични (прищипване, дегенеративни изменения), до инфекциозни болести и усложнения от такива.

Според пациенти плекситът се лекува по следната формула:

 • Аспирин и витамини С и В комплекс;
 • Мазане на мястото с кремовете Рефригеранс и Камфор салициликум.

Двата крема се прилагат едновременно – първо се покрива мястото с Рефригеранс, а отгоре се намазва и другият ветеринарен продукт. Слоевете са около 2 мм, като лекарствата се втриват усилено, докато попият добре в кожата. След това болният си слага дреха, която да затопли мястото. Дори и в топло време е необходимо нещо като загряващ комплекс. Но тъй като зоната на плексита е неудобна за компреси, чудесна работа върши и доброто обличане, лягане и завиване добре с одеяло. Скоро след намазването кремовете провокират отпускане на болката. Но самият нерв следва да бъде лекуван отделно, за да се премахне причината за възпаляването му. По време на терапията болният се пази от течение и внимава да не настине.

Мускулна треска

Стягащите средства, към които пренадлежи Рефригеранс, не са от първа линия при необходимост от дълбоко релаксиране на мускулите. Те са по-скоро насочени към отоци и възпаления, за извеждане на излишна вода, за подсушаване на открити рани. Но някои пациенти пробват да мажат Рефригеранс и при обичайна мускулна треска, получена от пренапрягане – било то при спортна дейност или от тежък труд. Резултатите от тези опити са противоречиви. Едни пациенти твърдят, че няма подобрение, други свидетелстват, че са се сдобили с облекчение.

В същото време спортисти многократно посочват, че масово в тяхната среда се ползва Рефригеранс при различни по вид травми, пренапрягане, преумора както на стави и сухожилия, така и на мускулни групи.

Шипове

(за временно облекчение)

Те са процес на адаптиране на костите към дегенеративни процеси в ставите, водещи до намаляване на хрущяла. Самите израстъчета на боцкат и не причиняват болка, на самите изменения, на които те са плод – да. Остеофитите се явяват в големите стави, но също и на врата, по гръбнака и на петата. Терапевтът е стреми да възстанови функцията на ставата и да преодолее обездвижването и сковаността.

Пациенти пробват да сторят това и с ветеринарния мехлем, възлагайки на него да облекчи травмираните околни тъкани и да преодолее появили се възпаления. И това лекарство, както всички останали мерки, носят краткотрайно облекчаване, доколкото дегеративният процес е факт и той е необратим.

Хемороиди

Как действа Рефригеранс при хора Рефригеранс при мастит Лечение на ставни заболявания, отравяния опасности конски мехлем за стави Аналози на Рефригеранс
Вътрешните хемороиди са недостъпни за ветеринарното мазило, но тези около ануса са лесни за третиране

Втората група патологии, за които се ползва Рефригеранс, са свързани с кръвоносните съдове. Хемороидите представляват разширени съдове в края на правото черво – в точките на сплитане. Лечението често е хирургично, а медикаменти се ползват с цел снижаване на възпаляването, болката и кръвотеченията. Заради факта, че хемороидите се намират на пътя на фекалните маси, антисептичните средства са от голямо значение.

Рефригеранс има точно антисептично действие, а и стяга разширените тъкани, с което контролира кървенето. Той се маже при външни образувания, на тънък слой. Вътрешните са трудно достъпни за това средство. Пациенти свидетелстват за значително облекчение, което са добили от ветеринарното мазило. Във форумите има подобни отзиви и за друг ветеринарен препарат, за който говорим тук – Антифлегмин. Дори ветеринарни лекари споделят, че техни клиенти действително са се сдобили с облекчението, което са търсили.

„Излиза, че ветеринарните лекове са евтини. В плюс те са и в пъти по силни и ефикасни като действие. Съветвам страдащите да се простят с предразсъдъците си и да пробват животинските мазила, защото те действат широкоспектърно и с тях се оздравява бързо“, пише потребителка на име Ренета в резултат от собствения си опит с визираните продукти.

Разширени вени

„Мажа мехлема от четири месеца за разширени вени. В резултат усещането за тежест в краката ми намаля. На мен ми го препоръча лекар, само че се маже всеки ден. Доволна съм!“.

Това споделя в един от здравните форуми дама, която страда от разширени вени, опитвайки се за убеди невярващите, че ветеринарно лекарство помага при хора. Впрочем подобни дискусии съпровождат голяма част от съветите относно ветеринарните мазила, предназначени за кучета, говеда, кози, котки и подобни животни.

Опитът на пациенти показва, че Рефригеранс охлажда чувствително и по този начин носи значимо облекчение. Други пациенти пък твърдят, че кремът съдейства не толкова при разширени вени, колкото при варикозен дерматит (друго име застойна екзема). Среща се главно при страдащите от разширени вени заради проблемите с микроциркулацията в тъканите на засегнатите крайници. Причинява и възпаляване, и появата на открити рани в напредналите стадии.

Терапията на варикозния дерматит включва средства срещу отичане и за подобряване на оттока в изменените зони. Чужди медицински източници посочват, че за такива заболявания са показани превръзки с разтвор на Буров (8% алуминиев ацетат). Самото съединение официално се дава за разранени повърхности за ускори заздравяването. То коагулира белтъците, подсушава мокрещата повърхност и подобрява регенерацията на тъканите. Антимикробната активност на препаратите също е от полза. Такива рани принципно се обработват с антисептични разтвори.

Хематоми

Хематомите обичайно се явяват при травми, свързани с падания и охлузвания. Те представляват кръвонасядания в образувани изкуствени джобове в тъканите. Синините (разговорно казано) се виждат няколко дни след удара, а по-големите – и повече. Терапията е с цел разнасяне на събраната кръв, което става чрез охлаждане, извеждане и предотвратяване на събирането на ново количество. Множество обезболяващи мехлеми не са показани, защото действат обратно – с оток и кръвоизлив.

Рефригеранс има капацитета да се справи с подобни патологии, защото действа охлаждащо, противовъзпалително и стягащо. Той успокоява образувания оток или предотвратява образуването на такъв. Хематомите са сред показанията на ветеринарното мазило. В листовката му пише, че е предназначено за мазане при определени ставни патологии, мастит + хематоми.

Мастит

Как действа Рефригеранс при хора Рефригеранс при мастит Лечение на ставни заболявания, отравяния опасности конски мехлем за стави Аналози на Рефригеранс
Маститът при млекодайните е официално предназначение на Рефригеранс

Остър мастит – официално показание и предназначение на Рефригеранс. Изписва се за млекодайни животни с цел лечение на вимето + дизенфекциране. Маститът е възпаляване на млечната жлеза, а както посочихме вече неколкократно – кремът има мощно с-во срещу възпаляване. Главен провокатор на мастита е задържането на мляко в каналите, растройване на кръвообращението и оттичането на лимфа.

Маститът е една от малкото патологии, за които ветеринарният Рефригеранс се изписва официално на хора. Множество изявления на пациентки показват, че са насочени към крема от лекар. И че той действително е изпълнил функцията си. Ето една история, почерпана от форума на майките Бгмама. В специално открита за крема Рефригеранс тема потребителка описва за болките, които е получила в зърното, и как впоследствие те са ирадирали нагоре по гърдата. Жената се е изцеждала внимателно и уж цялостно, но явно в каналите е оставало мляко, защото постепенно е започнало втвърдяване. Пациентката е изпратена на гинеколог, откъдето се връща с диагнозата мастит и с рецепта за два ветеринарни крема – Антифлегмин и Рефригеранс. „Тревожно ми е, завършва разказа си тя, как така ми дават животински лекарства?! Нима няма човешки кремове за мастит?“. Но веднага след този въпрос потребителката добавя и завършека: „Горещ душ, яко цедене и кремовете – и гърдата ми омекна. Температурата спадна, както и болката, макар и не напълно“.

По-нататък майки съветват да се добави към лечението и компреси от зелеви листа, които са показани при запушването на каналите и профилактират мастит. Зелевият лист се намачква добре и се полага още влажен върху зърното, но се сменя, когато изсъхне.

Във форума и други родилки споделят за ползата от Рефригеранс:

Майка №1: На мен ми го изписаха, след като ходих при педиатър и при мамолог. Съчетава се с лед, за да се увеличи ефекта на свиване и охлаждане.

Майка №2: Рефригеранс ми подейства в момента, в който го намазах. Гърдата беше запушена и не излизаше нито милиграм. В момента на намазването се образува капка. Болката и напрегнатостта минаха за около денонощие. Успях да се изцедя напълно и да облекча гърдата.

Как се маже Рефригеранс на гърда при мастит? Слоят от крема е тънък, нанасянето равномерно. Покриват се твърдите участъци, в основата на гърдата – също. Ако детето все още се кърми, гърдата се измива отлично със сапун. Самият крем не се просмуква в млякото и не влияе на детето, затова и спокойно се изписва от специалисти. Затова свидетелстват и майки: „Щом се цедиш, давай кърмата с шише. Кремът не се отразява и го знам от опит“, съветва една потребителка в майчинския форум.

Мазите на основата на камфор и салицилова к-на + Рефригеранс са медикаменти от първа линия при лечение на остри и гнойни мастити при овцете, кравите и козите. Показано е нанасянето им с масаж. Симптоми, при които помага кремът – зачервяване и уголемяване на вимето и повишаване на температурата. Понякога отокът се увеличава и общото състояние на животното се влошава. Според вида и причинителя на мастита кремовете Рефригеранс, Антифлегмин и Камфор салициликум (и трите от ветеринарния асортимент) се комбинират с необходимия антибиотик. Още мазила със салицилов спирт:

Салицилов спирт (салицилова киселина). Приложение за лице, за пъпки и др. С аспирин

Едем и флегмони

Как действа Рефригеранс при хора Рефригеранс при мастит Лечение на ставни заболявания, отравяния опасности конски мехлем за стави Аналози на Рефригеранс
Официалното предназначение на крема Рефригеранс

Едемът е резултат от застойни явления – събиране и акумулиране на течности в млечната жлеза – в областта на подкожните тъкани и малко по-дълбоко. В резултат се формира оток, обхващащ и съседни тъкани. Едемът се лекува бързо – за няколко дни, с медикаменти като Рефригеранс.

Флегмонът също представлява поражение на съединителната тъкан, но понякога и с гноен характер. И при него характери са оток и зачервяване като следствие от възпаляването. Ако флегмонът не се лекува, патологията се прехвърля по съседство и има риск да обхване мускули, нерви и други тъкани. Антисептици като Рефригеранс имат място в лечението, както е показано и в листовката на препарата.

Външен отит

Алуминиевият ацетат – под формата на разтвор или крем, помага при външен отит – възпаляване на външните слухови органи, основно на повърхностните тъкани. Разтворът на Буров е разработен и прилаган най-много за такъв тип патология. Изготвят се промивки и компреси с разреден разтвор заради неговия антисептичен и подсушаващ ефект.

Масажен крем Рефригеранс

Интересът към ползването на Рефригеранс за хора провокира производителя Ветпром, Радомир, да разработи и пусне на пазара „човешки“ вариант. Нарича го Масажен крем, но той е допълнително обогатен над животинската разновидност. Освен алуминиевия ацетат, в човешката разновидност са били вложени извлек от невен за засилване на противовъзпалителната функция, масло от евкалипт за подсилване на антисептичното действие, парафин, вазелин и ланолин, за да се постигне по мека и гладка структура (предвид по-високите изисквания на потребителите). Те влияят добре и върху тъканите, като ускоряват регенерирането им. Ветпром пуска масажния крем точно според името си – за обработване на мускули и стави + третиране на изгаряния вследствие на прекомерно излагане на слънце. Отбелязва се и овлажняващият ефект при суха кожа.

Към 2017 година Масажен крем Рефригеранс е свален от продуктовата листа на Ветпром и не се намира в нито една аптека или търговски сайт. Свалени са и изображенията на опаковката. Каква е причината за прекратяване на производството, остава неизснено.

Как се ползва при животни?

Как действа Рефригеранс при хора Рефригеранс при мастит Лечение на ставни заболявания, отравяния опасности конски мехлем за стави Аналози на Рефригеранс
Кремът е показан за говеда, кози, овце, магарета, котки, коне и кучета

Кремът Рефригеранс продължава да се продава от ветеринарните лекари и в селскостопанските аптеки като лекарство за широк кръг животни. Той е показан за местно външно третиране. Единственото изискване е мястото да бъде освободено от козина, за да може лечебното в-во по-ефективно да проникне в дълбочина. Показано е още мястото да бъде добре измито и подсушено, преди да се нанесе кремът. Той се полага на тънък, но непрекъснат слой. Терапията включва две до три третирания на ден докато изчезнат симптомите и животното се излекува.

Мнения и отзиви

от форумите

Отзивите в интернет форумите помагат да се съберат „човешки“ данни за ползването на ветеринарните кремове. Намират се мнения и изказвания от десетина години назад. Според прегледа на общите тенденции, споделянията са основно два типа:

 • Пациенти, доволни от Рефригеранс и другите два ветеринарни крема (трите продукта помагат при сходни заболявания);
 • Пациенти, получили препоръки за дадените ветеринарни продукти, които търсят подтвържение, че те няма да им навредят.

Женските гърди не са виме!

Доводът изглежда резонен. Но истината е, че маститът при кърмачките е единственият здравословен проблем, за който хуманни лекари изписват ветеринарното мазило Рефригеранс. Нека не забравяме, че то има една съставка – алуминиев ацетат, чието действие е известно и ясно – принадлежи към стягащите средства.

Състав на Рефригеранс

Активното му вещество е алуминиев ацетат в концентрация 3 %. Малко ли е или много 3%? 3% е най-малката концентрация на съединението във всичките му фармацевтични разновидности. Първият продукт с алуминиев ацетат – Разтвор на Буров, е с 8%-ова концентрация.

Ролята на веществото алуминиев ацетат

Алуминий и препарати

с алуминий

Как действа Рефригеранс при хора Рефригеранс при мастит Лечение на ставни заболявания, отравяния опасности конски мехлем за стави Аналози на Рефригеранс
Първата форма за лечебно приложение на алуминиевия ацетат е течна, а сега се предпочитат кремовете

Препаратите с алуминий се използват в качеството им на антисептични, стягащи тъканите средства с охлаждащ, успокояващ  и като следствие – противовъзпалителен ефект. Те спадат към неорганичните свързващи вещества, които в медицината се прилагат за стягане на тъканите (при ниска концентрация), и за ликвидиране на микроорганизмите в повърхностни тъканни слоеве (при висока концентрация). Патологичните процеси се пресичат (противовъзпалителен ефект) като следствие от свързването на белтъчините и изтегляне на течностите. Всички свързващи в-ва имат антимикробна активност.

През 19 век лекар на име Буров създава по своя оригинална рецепта 8% разтвор на основен алуминиев ацетат – Liquor Burovi. Впоследствие той получава името „разтвор на Буров“ и от втората половина на века започва масово да се ползва като с-во с антисептични функции. Според оригиналната формула препаратът се приготвя чрез сливане на охладени разтвори на алуминиев сулфат и оловен ацетат. Тъй като разтворът винаги съдържал примеси на вредния оловен сулфат, впоследствие са предложени други рецепти. До 1946 година разтворът се е получавал от алуминиев сулфат, калциев карбонат и оцетна к-на. По този способ се получавал препарат, не винаги устойчив при съхранение. Нерядко целият разтвор в стъкленицата се превръщал в пихтиеста маса, въпреки че условията за съхранение били съблюдавани точно.

Учени продължили да търсят устойчива формула, за да се възползват от антисептичните и лечебни с-ва на алуминиевия ацетат. От 1930 г. се въвежда друг начин на добиване, много по-устойчив.

Разтворът на Буров остава и досега в употреба, в концентриран и разреден вид (разреден от 2 до 5, понякога до 20 пъти – за превръзки, жабурене и промивки при възпалителни патологии на кожата и лигавиците). Но продажбата му става все по-ограничена. Към момента не е регистриран в България.

Алуминиевият ацетат, нанесен върху рана или лигавица води до гибел на микроорганизмите, разселили се върху съответната тъкан. Солите на алуминия денатурират белтъчините, вследствие на което добитите препарати с ниска концентрация проявяват антисептично и стягащо действие, а във висока концентрация имат изгарящо и раздразващо д-вие.

Странични д-вия и отравяне

Съединенията на алуминия не се всмукват от лигавиците на храносмил. тракт, поради което вътрешната употреба дори при много високи дози провокира единствено стом.-чревни разстройства с локален характер, но отравяне не се провокира.

Солите на алуминия, въведени подкожно и венозно имат силно токсично действие, предизвиквайки паралич на сърцето и централната нервна с-ма, при което се получават гърчове, намалена чувствително и прочее.

Аналози на Рефригеранс

Препарати с алуминий

Как действа Рефригеранс при хора Рефригеранс при мастит Лечение на ставни заболявания, отравяния опасности конски мехлем за стави Аналози на Рефригеранс
Разтвор на Буров днес има историческо значение и силно ограничена употреба

Стипца – безцветни кристали, сулфат на калий и алуминий. Използва се външно при възпаление на лигавици;
Стипца на прах – дехидратирана стипца, която се прилага в превръзки със стягащо и подсушаващо д-вие;
Бяла глина – силикат на алуминия, използва се като подсушаващо средство на прах;

Основен ацетат на алуминия (Аluminium aceticum) – получава се от взаимодействието на алуминиев сулфат, разредена оцетна к-на, калциев карбонат и вода — (CH3COO)2AlOH. Разтворът на Буров е точно това, разредено с вода на 8%.

Има още няколко съединения като Алсол (Aluminium aceticotartaricum) за промивки, компреси, превръзки и инжекции с антисептичен ефект, Алумнол – бял прах със същите функции, изкуствен силикат на алуминия с приложение при хиперацедоза, язва, повишено отделяне на жлъчен сок.

Разтворът на Буров (Буровин)

8-процентовият разтвор на алуминиев ацетат е създаден за промивки, превръзки и третиране на повърхностни рани с цел охлаждане, сваляне на възпалението, дезинфекциране, унищожаване на микробите. Към 2017 година обаче продуктът не е регистриран и не се предлага в България, както и в редица близки страни. Причината е, че някои от съставките му са били преценени като опасни и вредни за човека.

Още “конски” мехлеми и ветеринарни продукти за хора

Камфор салициликум

Мехлемчето е сред най-известните продукти на Ветпром Радомир, ползван при хора. Официалните му показания са за приложение при ревматични и възпалителни патологии на мускули и стави, при възпаляване на сухожилия и влагалищата им, ставни торбички, както и контузии от първа и втора степен. За разлика от Рефригеранс, при тази маз специално е отбелязано и действие при периостити, неврити, синовити, абсцеси.

Като цяло двете лекарства имат сходен резултат и в някои „народни“ рецепти се комбинират. По-горе дадохме пример и за изписването им от медицинско лице.

Съставките на Камфор салициликум са камфор и салицилова к-на. Камфорът има сгряващо действие, затова следва много да се внимава да не бъде нанесен при патология, която се влошава от топлина. Има риск и от изостряне на хронични заболявания. Ветеринарният продукт изисква двойно внимание и преценяване на всички последствия от него.

Как действа Рефригеранс при хора Рефригеранс при мастит Лечение на ставни заболявания, отравяния опасности конски мехлем за стави Аналози на Рефригеранс
Другите два продукта на Ветпром, които се препоръчват за хора (във форумите)
Антифлегмин

Хемороиди и разширени вени, екземи и псориазис, гъбички и много други диагнози се лекуват с най-известният от ветеринарните мазила Антифлегмин. За него има и най-много отзиви в интернет. Буквално хиляди са българите, които са го изпробвали.

Докато Рефригеранс има изразено антимикробно действие, при Антифлегмин тази насока се разширява и с противогъбично действие. Според пациенти, той е изключително ефикасен за успокояване на ставни болки, мускулни патологии, разтегнати сухожилия, преуморени крайници, при травми, навяхвания, ожулвания и други.

Ползването му от хора в ред случаи се смята не само за безопасно, но и за показано. Но кремът е абсолютно забранен за котки.

Според споделения опит на пациенти, Антифлегмин раздвижва кръвотока при разширени вени, чудесен е при хемороиди, фисури, псориазис и много други болести. Подробно всички те са описани в статията ТУК: Антифлегмин при гъбички по ноктите, за загряване на стави и болки в кръста + още 10 приложения.

Ветеринарни продукти за коса

Потребителите най-спокойно и с най-малко тревога посягат към ветеринарните продукти, когато проблемът граничи с козметичен. Затова шампоаните и витамините за здрава, гъста и еластична коса се радват на най-голям интерес от страна на хората.

Конски шампоан Дермокан

Леко стряскаща е опаковката на шампоана Дермокан – оранжево пластмасово шише с груби форми, което напомня за битова химия и напълно отговаря на факта, че той всъщност е ветеринарен продукт. Дермокан е направен за коне, кучета и други животни, при които красотата на козината е от голямо значение. Въпреки че е за животинския свят, продуктът е натурален и никак не е евтин. Той е разработен за всички видове по качество косъм и действа благотворно и на скалпа.

Как действа Рефригеранс при хора Рефригеранс при мастит Лечение на ставни заболявания, отравяния опасности конски мехлем за стави Аналози на Рефригеранс
Опаковките на ветеринарните продукти са непретенциозни и демонстрират предназначението си за животни

Целта на Дермокан е да заздрави косъма, да се противопостави на косопада, да сгъсти косата и да ускори растежа й.

Съдържа кератин, който подкрепя роговия слой на косъма. Извлек от памук пази от външни увреди и изсушаване. В състава има и масло от арган за добър вид  и гъвкавост на косъма. В резултат косата придобива блясък и здравина.

Дермокан се употребява от хора като обикновен шампоан – той измива добре. За да проникнат по-добре съставките му, се оставя насапунисан за около минута. Показан е за ползване през 2-3 дни.

Подробно за конските шампоани е дадено ТУК: Положителни и негативни страни на ветеринарните шампоани. Марки и цени.

Тривитаминол

Често наричат този продукт овчи или конски витамини, но реално е смес от три вида – Д, А и Е. Те подкрепят здравината и добрия вид на козината, а хората влагат продукта в маски за подхранване и оздравяване на косата. На практика витаминният комплекс е най-безопасният за ползване ветеринарен продукт. Той се прилага особено от дами в продължение на над 10 години и вече е доказан ефектът му да създава хубава подхранена коса.

В маските Тривитаминол се комбинира с традиционните яйца и кис.мляко. Има рецепти с хининова вода за ускорен растеж, зехтин за регулиране на омазняването, добавка и на други витамини. Подробно за продукта и конкретни рецепти са дадени ТУК: Маски с рициново масло, при косопад и олисяване. Действие на витаминния комплекс върху косата.

Рискове за здравето

Ветеринарните продукти се продават от ветеринарните лекари и в специализираните аптеки. Дори безвредният витаминен комплекс за подхранване на косата не се намира в хуманни аптеки. И въпреки това редица наименования намират приложение при хората – понякога по препоръка на медицинско лице, а друг път – на собствен риск.

Защо хората посягат към продукти за животни? Причините основно са две:

 1. По-ниска цена
 2. По-концентрирано активно в-во.

Накратко, смята се, че продуктите за животни са по-евтини и по-ефикасни. Но има ли риск при употребата им?

Множество пациенти всъщност посягат към ветеринарните продукти от отчаяние. Те са ползвали редица хуманни медикаменти, но не са получили желаното подобрение. Тогава в търсене на още и още възможности, се е стигнало и до арсенала на животните. В интернет има много положителни отзиви относно ефикасността на такива лекарства. Но това не променя факта, че мехлемите за животни носят риск за човека.

Опасността от употребата на ветеринарни лекарства се базира върху три факта:

Дозировката на активните компоненти е разчетена за животни, а не за хора. Разликата е в килограмите – има и по-големи, и по-малки животни, но и в процесите на обмен на веществата. Тялото на човека е по-сложно и съвършено и не може да се сравнява 1:1 с животинското;

Ветеринарните препарати не са преминали клинични изследвания върху хора. И логично – те не са предвидени да бъдат ползвани върху хора. Спестени са дългите клинични изследвания, които всъщност оскъпяват фармацевтичните продукти. Оттук ветеринарните могат да поддържат по-ниска цена, но и не гарантират безвредност, ако бъдат ползвани не по предназначение;

Степента на очистване на такива препарати (с редки изключения) все пак е по-ниска, отколкото при препаратите за хора. Изискванията към човешките медикаменти са високи, има стандарти и критерии, които всеки производител покрива. Контролът също е различен. Ветеринарните се контролират също строго, но според официалното им предназначение – за животни.

Понякога хората лекуват своите питомци с човешки лекарства и това има повече резон и по-голяма доза безопасност. Медикаментите за хора първо са изпитвани върху животни и едва когато бъде доказана безопасността при тях, се преминава към клинични изследвания върху пациенти. Следователно има гаранция, че човешките лекарства няма да навредят на животните, но обратното никой не е в състояние да гарантира. Въпреки че понякога животинските илачи се препоръчват от лекари и въпреки множеството благодарни пациенти, които споделят положителен ефект.

В заключение – ред ветеринарни лекарства помагат, но ползването им от човека остава на негов личен риск. И винаги пациентът следва да бъде готов да понесе неочаквани нежелани реакции, за които няма как да бъде предупреден.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

6 thoughts on “Ветеринарното лекарство Рефригеранс за лечение на хора: заболявания и рецепти

 • 06.03.2018 в 14:25
  Permalink

  много добро изложение! МЕРСИ!

  Отговор
 • 05.04.2018 в 10:13
  Permalink

  Благодаря за така подробнота и полезна статия!

  Отговор
 • 20.04.2019 в 18:43
  Permalink

  Всичко в този коментар , за ползването ,вреди и ползи , от продукти , закупени от ветеринарните аптеки , сигурно са верни ! Въпросът ми е , има ли регистрирани случай на увреда при използването им от хора !от хора !

  Отговор
 • 20.04.2019 в 18:46
  Permalink

  НЕ СТЕ ПОЧТЕНИ ЗА КОМЕНТАРИТЕ !

  Отговор
  • 24.04.2019 в 12:22
   Permalink

   Извиняваме се, че забавихме публикацията с цели 3 дни. Коментарите излизат с одобрение от редактор, защото има много спам и не искаме да се задръстваме с линкове към опасни публикации.

   Отговор
 • 08.08.2020 в 12:47
  Permalink

  Пуснат е вече на пазара. Може да се открие във всички хумани аптеки. Казва се Рефригеранс Актив. До колкото разбрах е бил изчезнал докато излезе регистрацията като медицинско изделие.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.