Лечение с магданоз: Чай, ползи. Рецепти с джинджифил и др. Мнения

♠ Приготвяне на чай и сок за лечение с магданоз ♠ Как се пие, ползи. ♠ Отслабване с магданоз ♠ Варианти, рецепти с копър, джинджифил и др. ♠ Разтоварващи дни с магданоз ♠ Рецепти за лечение с магданоз ♠ За уморени очи ♠ При отоци ♠ За простата ♠ За бъбреци ♠ При камъни

Съдържание на статията:

Магданозът е най-обичайно за нас растение, което слагаме на едва ли не всяка гозба. Щом човек е здрав, може и да не научи какви безкрайни лечебни свойства притежава непретенциозното растение. Но тръгнем ли да търсим цяр за нещо, много вероятно е да стигнем именно до магданоза. И да разберем, че едно прекрасно и съвсем евтино лекарство, винаги ни е било под ръка.

Има два пътя да се оздравяваме с магданоз – като го сварим на чай (отвара) или като го изстискаме на сок. С тези напитки, но дозирани различно и с различни добавки, се атакуват наднормени килограми, отоци, съдови изменения, замърсявания из тялото, сърдечни проблеми, нередовен цикъл, ред полови болести, морбили, диария и т.н. Списък ще намерите по-долу, както и схеми за конкретно лечение с магданоз.

Как се прави чай от магданоз

(отвара)

Чай се изготвя от свеж или сушен лист, от корен и от семена. Съставки за четирите вида, разчетени за 250 мл вода:

Магданоз за очи, Магданоз срещу отоци, За простата, за бъбреци, срещу камъни, Сок от магданоз при цистит, при високо кръвно, за забременяване, Маска за лице с магданоз, Корен от магданоз като лекарство, Как се дава магданоз на бебе, кулинарни рецепти с магданоз

Магданозът – познат и непознат: как да извлечем максимална полза

Чай от пресен магданоз: ¼ чаша (60 мл) пресен лист;
 Чай от сушен магданоз: 2 чайни лъжички (10 мл) сушени листа магданоз;
 Чай от корен: 1-2 големи лъжици (15-30 мл) корен магданоз;
 Чай от семена магданоз: 2 чайни лъжички (10 мл) семе магданоз.
Технология за приготвяне на четирите вида чай:

Чай от пресен лист: ако сте избрали лист, предварително промийте добре и нарежете на ситничко. Изсипете в чайник и залейте с кипнатата вода. Оставете да поври 3 минути или запарвайте 6 минути.

Чай от сушен лист: ако имате само сушен магданоз, залейте го с кипната вода. Нека ври само 1 мин., но да се запарва 15-25 мин.

Чай от корен: ако сте избрали корен, предварително го настържете или пресовайте. Изсипете го в термос и го залейте с водата, доведена до 100°C. Да се пари 8 часа, профилтрирайте и прелейте в друг съд.

Чай от семена: ако сте избрали семена, те са предварително изсушени. Залейте ги с водата (100°C)и подръжте на огъня 1 минута. После сложете капака, дръпнете от котлона и запарвайте 35 мин.

Демир бозан билки за бъбреци

Чайчето от магданоз е на първо място лечебно средство.

Пресният или сушен лист се приема за подобряване на храносмилането, регулиране на обменните процеси, за укрепване на съдовете. Той изкарва излишните соли,  течности и токсини, положително влияе на психиката и ЦНС. Магданозът помага при рак, подкрепя кръвотворенето, дезинфекцира и хидратира.

Коренът се предпочита при заболявания на сърцето, за балансиране на холестерина в кръвта, за оздравяване на съдовете. Той се приема за профилактика на стенокардия.

Семената на магданоза са приоритетни при слаб апетит и затруднено храносмилане, при патологични изменения на ч. дроб и жлъчка, при хронични страдания на отделителна и половата с-ма, при метеоризъм.

По-долу ще посочим как се лекуват изброените заболявания, както и някои други.

Приготвяне на сок от магданоз

(рецепта)

Лечението със сока от магданоз не е за предпочитащи бързите и експедитивни решения.

На въпроса: Откъде да купя сок от магданоз?, има положителен отговор, но опциите са минимални и мнозина ще ги оценят като скъпи на фона на цената на връзка магданоз от 30 ст.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Няма пречка да се изцеди домашен сок, но процедурата е малкопо-дълга, в сравнение със стандартното пускане на сокоизтисквачка.

И накрая – за предпочитане е сок да се добие от сокоизтиквачка без метални части, което също е  затруднение. Разбира се, изцеденият в обикновена машина сок е за предпочитане пред никакъв. Затова излагаме всички обстоятелства, а решенията остават ваши.

Лечение с магданоз, ползите от растението магданоз

Магданозът се отглежда в промишлени количества, защото е най-ползваната подправка у нас

Технология за приготвяне на сока от магданоз

 1. Сдобийте се с магданоз, препоръчително – набран в същия ден. Ако се вгледате, свежите връзки на пазара си личат по еластичността, жизнеността и хидратираността на листенцата. Стеблата не са силно завехнали и спарушени на мястото на срязването. При невъзможност да се снабдите с пресен магданоз, допустимо е да го пазите в хладилник до 1 седмица или да го замразите във фризер. В случай че се наложи да съхранявате, постарайте се поне това да бъде прясно отрязан магданоз, а не такъв, престоял няколко денонощия в магазина.
 2. Много обстойно измийте връзката. Отделете само повредените, пожълтели и поизсъхнали листа, както и пожълтелите дръжки. Но другите стебла оставете, сок се цеди от цял стрък. Магданозът за сок в идеалния случай има здрави, тъмнозелени и много живи листа.
 3. Накиснете за 30 минути почистената връзка в хладка вода, за да опадат яйцата от паразитите, каквито понякога се намират по магданоза.
 4. За добиване на сок ползвайте сокоизтисквачка. Втори вариант – блендер, в който магданоза се довежда до ситно смляна маса, а сокът от него се изцежда през марля.

Сокчето от подправката е сред най-действените и концентрирани зеленчукови сокове. В чист вид се поема, отмерван с лъжици за супа, или разводнен. Не очаквайте и не търсете приятен вкус. Магданозът за един е вкусен, за друг – противен. Целта е лечебна и оздравителна, а не да се доставя приятно изживяване. Припомняме целта, за да не се изкушавате да подправяте сока или да го смесвате с други компоненти за поправяне на вкуса. Сол или захар например ще снижат целебните му свойства. Въобще всяко забавяне на пиенето води до загуба на полезни съставки.

Как се пие сок от магданоз:
 • Сокът се изстисква в единична доза;
 • Не се подправя със захар или сол;
 • Разрежда се с чиста (минерална, доведена до 100°C) вода;
 • И се взема незабавно на неголеми глътки, всяка от които се задържа в уста да се смеси със слюнка. Това подобрява усвояването на течността в стомаха!

Каква сокоизстисквачка запазва ценните съставки?

Стандартните сокоизтисквачки работят на принципа на центрофугата. Рендетата надробавят плода, а центробежните сили извеждат сока към улей, водещ до чашата. Добиването на сок от магданоз с такава машина е възможно, но неефективно. Пригодените за месести субстанции ножове ще намачкат и ще изхабят част от листата. Металът ще окисли ценни съставки. Високата температура, която се развива при въртене на центрофугата, също ще влоши качеството на сока.

За листни зеленчуци са разработени механични машини на принципа на пресата. При тях се избягват главните недостатъци, които центрофужните сокоизтисквачки  проявяват спрямо листна маса и стръкове. В случай че ви предстои продължително лечение, има резон да се сдобиете с такава. Цената тръгва от около 90 лв и може да стигне до значителна трицифрена сума. Търсейки подходящ модел, имайте предвид, че във форумите често този тип преси се наричат „дъвчещи“ – за отлика от центрофугиращите.

сок от магданоз в блендер и сокоизтисквачка

Извличане на сок с блендер – ако не се прецеди фино, резултатът е смути

Отслабване с магданоз

Зелените стръкове съдържат всичко необходимо на тялото, за да стартира вталяване. Отслабващата функция на магданоза е широко известна, защото е получила хиляди потвърждения в практиката. Тук ще изложим точните схеми за отслабване + възможни подкрепящи добавки, които увеличават ефекта и подобряват вкуса на напитката.

Как работи магданозът за отслабване

Магданозът се числи към храните с отрицателна калорийност. Ястията, приготвени на негова основа, са силно препоръчителни за желаещите да се вталят. Нашите баби са ги наричали „магданозлия“, което ще рече сготвяне на нещо (основно месо) с магданоз, така че магданозът да бъде основна съставка, а не подправка (както лукът е основен в яхниите). Разказваме това, защото по-младите вече са загубили знанието за тези стари български рецепти и някои дори не знаят, че съществува манджа магданозлия.

Засиленото включване на пресен магданоз в салати и всякакви ястия (но да се поръси пресен накрая, без да се вари) носи следните ползи:

 • Намалява апетита;
 • Ускорява насищането по време на хранене;
 • Намалява количеството на приетите калории;
 • Ускорява изгарянето на мазнини;
 • Намалява задържането на течности;
 • Лекува подпухване и отоци.

Магданоз за отслабване: полза и вреда

Зелените листенца се смятат за силно полезни за здравето заради съдържанието на вит.А, РР, В, Е, С и микроелементи. Част от процесите, които се активизират под влияние на магданоза, пряко водят до пречистване и отслабване.

 • Очиства червата от продуктите на преработката и обмяната;
 • Очиства съдовете от шлаки и плаки;
 • Хармонизира дейността на щитовидна жлеза;
 • Лекува възпалителни процеси, които сриват стиковката в организма.

Ползи, които косвено повлияват здравето, а оттам и отслабването, са укрепване на сърце, активизиране на храносмилане, регулиране на жлъчна секреция. Представете си образно как магданозът просто „смазва“ сложния механизъм, който представлява чов. тяло.

Впрочем ценният му сок подобрява и зрението (не е недостатък, защото магданозът дава реални и видими резултати)!

Вредата от магданоза се заключава в пикочогонното му свойство. Това се явява пречка пред боледуващите от болести на отделителна система, в случай че решат да приемат големи количества.

Магданоз за отслабване: рецепти в домашни условия

Под общото понятие отслабване се събират десетки различни цели и хиляди нюанси. Ще дадем няколко разновидности, които с лекота да паснат към конкретните индивидуални желания.

Как да отслабнем с магданоз, диета с магданоз, отвара от магданоз

Желаещите да отслабват с магданоз могат да измислят 101 начина да внасят зелената подправка в менюто си

Отвара от магданоз

за отслабване

Приготвянето на целебната отвара не отнема време. Тя се пие в моменти на засилен апетит – спомага за овладяването му. Ако се съчетае с нискокалорична диета, ще даде и реален резултат в числото на килограмите.

За потискане на апетита оптималният курс е 2 седмици, а за отслабване – до постигане на желания резултат.

Как да приготвим отварка от магданоз за отслабване:

Смиламе измитата (и накисната) зеления и я пресоваме, да пусне сока. Цялата пюрирана маса се събира с вода, 200 мл към 2 лъжици от чаения размер зеления. Тази рецепта предвижда варенето да е щадящо. Сложете съд с вода на котлона и в него втори с магданозената отвара. Задръжте на слабо 25 минути и сте готови. Течността се цеди от растителната маса, точно преди да се изпие.

Отварка от магданоз за отслабване и

против целулит

Много ефикасно средства срещу целулит се приготвя по следната формула:

Наситняваме малко магданоз (да не забравите обстойното измиване) и две щедри стиски от него пускаме в прокипяла вода. Оттам нататък не варим, а само запарваме под капак за 10 минути. Профилтрираме точно преди употреба.

Тази формула се прилага в течение на 14 дни, по 1 чаша на денонощие.

Лимон и магданоз

за отслабване

Този вариант на коктейл се взема през ден, като в магданозения ден се поемат не повече от 2 чаши. Приготвянето е по следната последователност:

Промиваме връзка магданоз и смиламе в блендер. Паралелно изстикваме едно лимонче. Събираме ги + ½ л вода. Повторно се смила за по-фино на блендера. Напитката е полезна в така описания вид, но ако не сте в състояние да я поемате, сложете минимум мед.

Чай от магданоз, лимон и вода

за отслабване

Редувайте магданозен чай с преварена водичка с цеден 1/2 лимон. Започва се и се завършва с чай. Водата с лимон е за оводняване през деня. Препоръчително количество – 2 литра за денонощие общо от двете напитки.

Кефир с магданоз

за ускоряване на метаболизма

Кефирът е подобен, но по-полезен от кис.мляко. Вече се намира и у нас, продава се и закваска за домашно приготвяне. Дадената рецепта се изпълнява и нашенския продукт, без значима загуба на ефикасността. Кисело-млачният продукт, съчетан със съставките на магданоза, повлиява активността на метаболитните процеси.

Напитката се изготвя по следн. начин:

Разбиваме в блендер чаша обезмаслен кефир, скилидка чесън, 20 г от коренче джинджифил и стиска магданоз. Изпиваме веднага.

Напитката е прекрасна закуска за вталяващите се, но и не само. Дори да сте добре с килограмите, това е добър, енергизиращ старт на деня, който регулира стомаха и чревната флора, засища достатъчно и витаминизира. Джинджифилът е прочут с вталяващите и оздравителни качества. Повече рецепти за отслабване с негово участие може да погледнете ТУК (има текст и след анонса):

Джинджифил – ползи за отслабване, лечение и в кулинарията. Отглеждане

Коктейл с магданоз

за отслабване

Комбинация от няколко пресни растения намалява силата, с която ни привлича храната, повишава тонуса и дава много енергия. В резултат необходимостта от похапвания се стопява.

Но това не е основната полза от коктейла. Всъщност той директно топи мазнини.

Съставки: 2 ябълки, краставица, част от гл. целина, портокал и лимон, лист мента, стрък копър, стиска магданоз.

Ябълките се очистват от семките и се режат. Краставицата и целината се рендосват. Смиламе меката част на цитрусите. Накъсваме с ръце зелениите. Всичко се омесва и залива с 4 л вода. Оставяме в хладилник за едно денонощие.

Коктейлът с много лед е не само вталяващ, но и безкрайно освежаващ в летните горещини. Наздраве!

Копър и магданоз за отслабване

Напитка, специално насочена към любителите на фитнес тренировките. Гълта се преди влизане в залата. Рецептата е следната:

Направо в блендера смесваме 100 г концентриран чай от магданоз, чаша обезмаслен кефир, 30 г извара, по половин малка лъж. стърган джинджифил и канела. Добавяме неголяма връзка копър и магданоз. Разбиваме и изпиваме.

Магданоз и джинджифил

за отслабване

За 2 л се влагат 2 връзки магд., 2 лимона и 10 г джинджифил на прах. Ако коренът е пресен – парче от 7 см.

Зеленото се наситнява, лимоните се изцеждат, коренът от джинджифил се прекарва през ситно ренде. Водата само прокипява и се охлажда. В нея изсипваме всички съставки и настояваме в течение на 3 часа. Едрите части се отделят, а течността – пак на студено за час.

Лимоновата напитка стои на студено и се изчерпва за 1 денонощие. На следващото правим нова.

Магданоз, лимон и канела

за отслабване

Тази рецепта комбинира отслабващата активност на лимона и канелата със силата на магданоза. Сварете чай и точно преди да го изпиете, добавете свеж лим. сок и подправете с канела. Вкусът е необичаен, но чаят буквално изгребва мазнините.

Сок от магданоз за отслабване

Той подобрява обмена на вещества в тялото и ускорява процесите на изгаряне на мазнини. Силата му се подкрепя от краставица, морков, целина и лимон.

Напитката с магданозен сок за отслабване се изготвя така: съставките, заедно с вр. магданоз, се зачистват и разбиват в блендер. Разрежда се 1:4 с минер. вода.

Чай от магданоз за отслабване

Пригответе обикновен чай от магданоз по рецепта, която дадохме в началото, и го пийте трикратно на ден. Редовното приемане на напитката за няколко седмици ще намали теглото и обема на тялото. Друга възможна формула за приготвяне е:

Богата стиска магданоз се наситнява и се пуска във водичка – кипната 200 мл. Настойваме 15 минути.

Корен от магданоз

за отслабване

За корекция на теглото използваме не само листа, но и корен на магданоз. Него може да го приемате в чист вид, предварително минат през ренде, или на ситни парченца в салатите. Ето една рецепта за добра нискокалорична салата:

Настъргваме суров морков и голям корен магданоз, добавяме накъсани листни зеленчуци или нарязано зеле. Зелето подправяме с лим. сок и яб. оцет, а зелената салата – с обезмаслено кис.мляко.

Чай от магданоз, лимон и вода за отслабване, Копър и магданоз за отслабване, Магданоз и джинджифил за отслабване, Диета с магданоз, Разтоварващи дни с корен от магданоз, Диетата на Ани Цолова, Лечение с магданоз

Чаят и отварата от магданоз имат белезникаво-зеленикав цвят и мътен вид, които леко отблъскват. Препоръчително е да се подправят за подобряване на вкус и вид

Семена от магданоз

за отслабване

За намаляване на апетита има прост, но ефикасен способ – просто се дъвчат семена или се пие приготвена на тяхна основа отварка. Рецепта за чай от семена сме публикували в началото на статията.

Диета с магданоз: 3 кг за 4 дни

Ще използваме цяло растение – от корена до листата и семената. Но най-активно действат на тялото именно корена и семената, в които са събрани най-много етерични компоненти. В хранителното меню магданозът се въвежда пресен, на отвара и в сушен вид.

Експресен вариант

Ако искате бързо да хвърлите килограми, изпробвайте експресната диета на магданоз. Тя е за 3, най-много 4 дни, защото менюто е много строго, с минимум компоненти. Храненето е петкратно.

Разрешени храни:

 • варени яйца;
 • месо, приготвено без мазнина;
 • сирене или извара;
 • кис. мляко (кефир) с ниска масленост;
 • корен от магданоз.

Примерно меню на експресната магданозена диета

 • За закуска: чаша магданозена отвара или магданозен чай;
 • Към 11 часа: варено яйце с гол. лъжица настърган магданозен корен;
 • За обед: 100 г сирене (вариант – двойно извара), салата с много магданоз, включително настърган корен;
 • За вечеря: 250 мл кис. мляко;
 • Преди лягане: магданозена отвара или чай.

Вариант с чай

В случай че драстичните решения ви отблъскват, а и не бързате да се вталите за кратък срок, изпробвайте диетата с чай от магданоз. При нея няма специално меню, но вие сами ще прецените кои вредни храни да спрете за момента. Логично е да намалите мазните и сладките неща, пърженото и алкохола.

За чая смелете 100 г от зеленията с дръжките, залейте с 1.5-2 л прокипяна вода и варете на слабичко 10-15’. Охладете напитката и добавете свеж цеден лимон. От тази напитка ще вземате 2-3-кратно в деня, винаги преди да е напълнен стомаха. Започва се отпреди закуската и се завършва към час, предхождащо вечерното нахранване. Единичната доза е 100 мл, най-много до 150 мл (не се лакомете за повече).

Срок на диетата – 2 седмици.

Вариант с магданозена отвара

Нарежете с нож магданоз, колкото да се напълни голяма лъжица. Търкайте и размачквайте (примерно с чукало от хаван), докато отдели максимално количество сок. Магданозена кашица, вече пооводнена, се пуска в ½ ч. 100°C вода, варене 10’ (или 20’ – на водна баня). Отварката оставете на стайна темп. за час, отделете само чиста течност и пийте пред вс. нахранване. Дайте възможност отварата да напусне стомаха, преди да го ангажирате с храната.

Строго съблюдавайте дозировката – 3 чаши по 120-150 мл, защото по-бурното извеждане на токсини би довело до интоксикация.

Посочената магданозена отвара се комбинира с меню от 1500 калории на ден. За 2 седмици очакваното вталяване е 4 до 5 кг, без особени усилия. Магданозът намалява апетита и извежда задържана вода, а като резултат кантарът ни радва.

Диетолози препоръчват по време на магданозената диета да се приемат екстра количество растителни влакнини под формата на плодове и зеленчуци.

Разтоварващи дни с корен от магданоз, как да отслабнем с магдаоз

Един от вариантите за обработване на корен от магданоз

Разтоварващи дни с корен

от магданоз

Смелете корен магданоз или го настържете и добавете 40 мл растит. масло. Приемате в течение на денонощие, като добавяте само вода. Според изпробвали системата, подобни седмични разтоварвания водят до избавянето от 5 кг за месеца. В началото вталяването е по-интензивно.

За магданозените диети избирайте еластични стебла с ярък цвят на листата. Никога не използвайте стар магданоз, който мирише зле и/ или с нагнили части.

Противопоказания за магданозена диета

Този начин за вталяване е категорично неподходящ и дори рисков в следните ситуации:

 • При заболявания на бъбреци и пик. мехур – раст. е диуретик и увеличават натоварването на тези органи;
 • За хипотоници – магданозът понижава кръвното;
 • За жени в менструален цикъл – увеличава обема на кръвотечението;
 • За бременни – магданозът тонизира мускулатурата, включително матката, което в случая носи риск от аборт;
 • За кърмачки, малки дечица и хора на преклонна възраст;
 • Магданозът не е безопасен в период на обострени хронични патологии.

Внимание! При склонност към алергии, бъдете внимателни, има риск от дерматит.

Достойнства на диетата на магданоз

Чудесната зеления стимулира процесите на вталяване, избавя от ред заболявания, оздравява целия организъм и подобрява външния вид. Активните й компоненти пришпорват метаболизма, способстват секрецията на храносмилателни ензими, подпомагат оптималното усвояване на храната.

Магданозът съдържа 48 ккал / 100 г. Добавен в храната, той също насища и ни учи да съкращаваме порциите си. Сокът активно разгражда мастните клетки. Фолиевата к-на хармонизира обменните процеси. Магданозът изкарва от тялото лошия холестерол, а какво е известно пухкавите хора страдат от такъв.

Значимо достойство на магданоза е, че изкарва от тъканите и междуклетъчните пространства течностите в повече, с което ликвидира отоци, подпухване, торбички под очите. Заедно със застоялата течност излизат токсини и вредности, които са тровили тялото.

Магданозът е чудесен за вталяване, защото е средство срещу анемия. А пък анемията е често последствие от диетичните режими.

Зеленията укрепва имунитета, действа антибактериално, помага размножаването на непатогенна флора в червата.

Семената от магданоза регулират хормоните и премахват дисбаланс, особено такъв, който се е отразил в менструални нарушения.

Сокът е природно седиращо и успокояващо средство.

Заедно с ползите, пряко свързани с диетуването, магданозът дава и още плюсове:

 • Ежедневната му употреба нормализира налягането;
 • Помага при очни заболявания, включително конюнктивит;
 • Очиства и профилактира ч. дроб;
 • Отразява се добре на вида на кожата и косата;
 • Богат на витамин К, зеленията подпомага усвояването на калция, необходим за здравината на костите;
 • Богат на хлорофил, магданозът ликвидира гъбични инвазии;
 • И още – регулира кръвната захар и профилактира развитието на ракови клетки.

Като цяло магданозът дарява сила и енергия, но само ако се потребява в разумни граници.

Недостатъци на магданозената диета

приготвяне на магданоз за диета и отслабване

Магданозът трябва да се мие много добре, на течаща вода и да се кисне няколко часа срещу паразити и нитрати

Магданозът изглежда безобиден и има риск от предозиране. Ако зелената подправка е отгледана в замърсена среда, тя съдържа много нитрати и не носи значима полза. Идеално е да се гледа у дома. Саксия с магданоз в кухнята създава приятна атмосфера. Нямате такова желание? Тогава дръжте купения магданоз в чаша с хладна вода – тя ще изтегли част от вредните в-ва.

Повтаряне на магданозената диета

Отслабването с помощта на магданоз може да продължи след двуседмична почивка.

Диетата на Ани Цолова

ТВ водещата направи добра реклама на магданоза, като обяви, че маха 3 кг седмично само с една чаша зелен елексир на ден. Формулата на Цолова е коктейл от лимон и магданоз, в доза 250 г, само в първата половина на деня.

Коктейлът на Ани Цолова: връзка магданоз и лимони – 2 големи или 3 от по-тънките. Зеленията се пасира, цитрусите се изстискват + 500 мл водичка – ето го коктейла за два дни. Втората порция се държи на студено.

Препоръка от нас: правете коктейла в единична доза и в последния момент. Единичната доза съдържа ½ връзка магд., цял лимон + 250 мл (може минер.) вода.

Резултати от използването на магданоз

Отслабването с магданоз е меко, отразява се добре на тялото, регулира редица процеси и не поставя организма под стрес. Естествено, при условие, че не живеете само на магданоз, а се храните разумно, без излишък на мазни и сладки храни. Друго условие за успешно вталяване е магданозът да се поема умерено, но редовно – вс. ден неколкократно.

Мнения за чай от магданоз

за отслабване с магданоз

Александра, 26 години: Премахнах 5 кг за около месец като дъвчех семена от магданоз. Вкусът им не е хич приятен, но за бързо свикнах. Удобно е, защото не ми тежат да ги нося с мен в чантата.  Когато ми се яде, дъвча малко семена. Убиват ми апетита, от което стана отслабването.

Райна Григорова, 42 години: Правя лунната диета като си варя магданоз – на пълна и на нова луна. 24 часа карам на течности и водата от сварен магданоз. Водата да е по-концентрирана. За един лунен ден ми отиват 1-2 връзки. Свалям горе-долу 1.5 кг, после връщам половината, но съм изкарала застоялите течности. Получавам отоци на краката и на ръцете в жегите, магданозът ги маха.

Калина К.П., 23 години: Поканиха ме на сватба и с ужас разбрах, че не мога да си вляза в единствената официална рокля. Пък исках да бъда с нея, а не да купувам ново. Имах 35 дни да вляза в роклята или да тръгна да меря. 2 седмици пих чай от магданоз и той ми задвижи метаболизма. Свалих 4 кг. Оттам нататък минах на Дюкан с една чаша магданоз на ден.

Станислава Методиева от Бургас, 32 години: От две години правя очистителни дни на магданоз. Един ден пия само фрешове и чай от магданоз с лимон, един ден съм на салати с корен магданоз и три пъти чай. На третия се захранвам, като запазвам само чая. До края на седмицата ям нормално с по един чай на вечер. Тази схема я правя през 4 месеца, за да изхвърлям междувременно отложените токсини и боклуци по червата.

Лечение с магданоз

(лечебни свойства, ползи, рецепти)

Магданозът е леч. растение с обезболяващи, диуретични, противовъзпалителни и газоизвеждащи свойства. То оздравява храносмилането, имунитета, повишава потенцията и качествата на кръвта, освежава дишането, намалява потенето, обезболява ухапвания от насекоми. Растението помага и за още ред болести, включително профилактира рак. Накратко ползите от магданоза са описани ТУК: Магданозът е ценна билка: за какво помага? 

Магданоз за зрението

и около очи

За възстановяване на зрението след напрегната работа

Свежи стръкове магданоз се промиват и наситняват, оцеждат се с преса или сокоизтисквачка. Корените се очистват и смилат в месомелачка (или ситно ренде). Двете части се смесват с морковен сок.

Лечение на зрение и кожата около очите с магданоз

Магданозът помага за подобряване на зрението и за кожата около очите. За тази цел той се прилага и вътрешно, и външно

Сок от магданоз за уморени очи

Ед. доза – 3 Х 10 мл + обилно вода. За денонощие – макс 40 мл. Курсът на лечение – 18 дни.

Суров магданоз за очи

Зрението се поддържа с една чаша рязан магданоз на ден, разпределен на три.

Компрес за очи

50 г магданозени листа, очистени от стеблата – наситняват се с ножа и се пускат в 100°C вода да врат 20 минути. Разтворът се охлажда и цеди през марля. Памучни тампони се топят и разполагат  върху очите – в широк периметър. Тампонът се топи отново, щом поизсъхне, за да поеме свежа течност. Повторете 4 пъти и промийте с прохладна вода. Намажете хидратиращ крем.

Магданоз за торбички и сини кръгове под очите

При възпаления и недоспиване  се образуват подпухнали тъмни кръгове. Направете си торбички от марля, които напълнете с наситнен магданоз. Пуснете ги в гореща вода и извадете. Когато торбичките се поохладят, оцедете и ги наложете на очите за 4 минути. Заменете торбичките с тампон с хладичка вода.

Магданоз срещу отоци

Залейте с кип. вода голяма лъжица наситнен магданоз. Оставете да се запари и охлади естествено и профилтрирайте. След това топете памучен тампон и налагайте очите за 12 минути.

Соковете на магданоза дават на очите възможността да си починат от дълго четене, недоспиване и напрегната работа. Те са чудесни за поддържане на кожата на лицето в същата зона. Прекрасно е съчетанието на кис.мляко с подправката.

Магданоз с кисело мляко за очи

Комбинацията става за вътрешно и външно приложение.

За ядене: кис. мляко с магданоз – по една кофичка на ден.

За мазане: по голяма лъж. сок от магданоз и кис. мляко. Маската се налага около очите, а защо не и на цялото лице за регулиране на омазняването и извличане на излишните течности от тъканите.

Като афродизиак, за мъже

Магданозът е показан за пациенти, склонни към развиването на ендокринни патологии и импотентност, предизвикана от недостиг на тестостерон. Системната употреба на блюда с магданоз позволява да се възстанови нормалния ритъм на функциониране на системата и да се достигне усилен синтез на мъжкия полов хормон. По този начин мъжът може да избегне снижаване на сексуалното влечение към половия партньор и да съхрани еректилните си способности.

В растението се намира апигенин, който препятства усиленото образуване на естроген. Затова постоянният прием на чай от магданоз снижава вероятността от настъпване на еректилна дисфункция.

Благодарение на богатия компонентен състав, магданозът повишава еластичността на съдовите тъкани, силата и интензивността на мъжката ерекция и предпазва от настъпване на импотентност. Подправката ускорява кръвообращението в малък таз и способства за установяването на уверена и продължителна ерекция.

За да се усили възбуждащият ефект на магданоза, препоръката е да бъде в свеж вид, съчетан с:

 • шипка и женшен;
 • мед и ядки;
 • ястия от немазни видове риба и месо.

  Магданоз за мъже

  Повечето мъже дори и не подозират каква сила добавя магданозът

Може просто да ядете пресен магданоз или да го прибавяте към ястията. При к-во 50-100 г на ден мъжът може да разчита на усилване на сексуалното влечение и на добра ерекция. За подобряване на качеството на половия акт може да хапнете няколкосвежи стръка непосредствено преди интимната близост. Ефектът настъпва бързо. Аналогично действие обладава и коренът на магданоза.

За простата

За профилактика на простатит + повишаване на потенцията е показана настойка от семената на магданоз. Смелете малко семена, отделете чайна лъжичка и пуснете в 200 мл вода за 8 часа (нека е в затворен шкаф, на прохладно). След филтриране – 4 Х 50 мл.

Някои ползи на чай от магданоз

Предотвратява образуването на тумори

Магданозът съдържа миристицин, който забавя скоростта на разпространение на тумори в организма. Освен това то предотвратява нарастването на туморни образувания в бял дроб и стомах. Натуралното съединение инхибира ръста на раковите клетки. Изпробвано е само върху мишки, но магданозът е достатъчно обичайна подправка, за да се ползва в малко по-голямо количество с превантивна цел в тази посока.

Лекува увредени нерви

Невротоксичността се явява основна причина за увреда на нервите. Представлява въздействие на техногенни токсични в-ва – тежки метали и пестициди. Те са опасни за функционирането на нервната система.

Неотдавна чрез опити отново върху мишки се е доказало, че магданозен сок е ефикасен срещу невротоксичността. Приемането му значително е намалило съдържанието на кадмий, който причинява нервни увреди.

Намалява възпаленията

Артрит, остеоартрит  и подагра — това са патологии, предизвикани от възпаления. Магданозът, който изобилства от вит.С, намалява С-реактивния протеин. Именно CRP води до възпаления.

Чай от магданоз

за предизвикване на цикъл

(менструация, за жени)

Подправката е знаменито с-во срещу забавяне и задържане на менструалния цикъл. За целта се ползват само листата. Те се изкисват и наситняват с нож. Отделя се 150 г растителна маса + 1 л вода. Варене – 10 минути, после престоява още 30. Отделя се само течността и тя започва да се взема 7 дни преди очакваната менструацията. Количеството е 2 Х 150 мл в деня. Потребители споделят ефикасността на комбинация с канела + други рецепти ТУК: Как магданозът предизвиква цикъл. 

Също погледнете и ТОВА:

Предизвикване на цикъл с хапчета, упражнения, шоколад и др. методи

Магданозен чай или сок за бъбреци

В нар.медицина магданозът се цени като полезно за бъбреците средство. Лекува отоци и бъбр.-каменна болест. Като диуретик е ефикасен при асцит, отоци от сърд. произход, проблеми с бъбреците и пикочен мехур. Действието на магданоза се основава на наличието на веществата апиол и миристицин, които увеличават диурезата. Апиолът, етеричното масло и семената на магданоза притежават силно спазмолитично и пикочогонно действие. Етер. масло се ползва от официалната медицина и има доказани изразени диуретични свойства.

Магданоз за бъбреци, лечение на бъбреци с магданоз, пречистване с магданоз

Всички части на магданоза са лечебни за бъбреците и цялата отделителна с-ма

Отвара за бъбреци

Семена, цял стрък или корен – 1 голяма лъж, се покрива с кипната вода, да поври 30 мин. Последващото е охлаждане и прекарване през четирислойна марля. Долива се с преварена вода до изходния обем. Приемане – 4 Х 30 мл, преди нахранването.

По-силна отвара за бъбреци

Магданозената маса се пуска в хладка вода да покисне 8—10 часа. По-нататък е същото като в горната рецепта.

Сок от магданоз за бъбреци

Сокът не е подходящ при текущо възпаление на бъбреците. Но при други отделителни проблеми е силно ефикасен. Помага при камъни в бъбреци, пикочен и жлъчен мехури.

Рецепта на Ванга при бъбречни колики

Половин лъжичка семена се киснат 8 часа в 2 чаши сребърна вода, в закрит съд. Среб. вода от аптеките е за терапия. Тя се изготвя и в дом. условия, но не е препоръчително, защото бижутата имат примеси, а концентрацията на сребърни йони е неконтролируема. Настойката от магданоз със среб. йони се пие 4Х20 мл, преди нахранването.

Рецепта на Ванга за изкарване на камъни от бъбреците

5 г семена от магданоз, 5 г плод хвойна, 5 г семена копър, по 30 г листа бреза и цвят момина сълза. Супена, но непълна лъжица от сбора се вари в 220 мл и се дели на три пъти до вечерта.

Друга рецепта срещу камъни

За литър вода – 1 кг пресен магданоз с корените, 1 голям корен целина (наситнени) + 1 кг мед. На бавен огън се прокипява с бъркане, дърпа се и стои 3 дни. Сипва се още 1 л водичка и се кипва. Веднага се профилтрира. Полученият сироп се дозира по 1 голяма лъж. преди нахранване.

Докато лекувате отделителната с-ма, пийте магданозен чай свободно, без определена норма.

При възпаление на бъбреците

Половин шепа листа магд. + една шепа наситнени шушулки зелен боб + 0,6 л 100°C вода, парене 2 часа, без варене. Пие се трикратно, преди нахранване.

Магданоз срещу отоци

Вземете равни порции брезов лист, коприва, корен магданоз и трицветна теменуга. Половин шепа от сбора се съотнася към 220 мл вода. Изготвянето е – варене 10 минути и още 30 – запарвайте. Премахва се грубото и се дели на три за деня.

Сок от магданоз при цистит

Сокът от магданоз стимулира бъбреци (но ако нямат възпаление), използва се при цистит, бъбречни спазми, отоци и възпаление на простатата. Укрепва храносм. тракт и отстранява газове. Рецептата е голяма лъжица сок, смесен с още толкова мед.

Магданоз за лечение на цистит, приложение на магданоз при инфекции на отделителната система

Вижте рецептата за магданоз с мляко за лечение на цистит

Втори вариант: измийте и наситнете 800 г магданоз. Сложете в кастрола, залейте с мляко, да покрие зелената маса. Поставете на слабичък огън и загрейте точно преди млякото за изкипи. Премахнете магданоза, като добре го оцедите. Млечната напитка се разпределя по 15 мл през час.

Чай от магданоз за цистит

Рецепта за лечение на цистит при деца: вземете 1 малка лъжица раздробен корен и залейте с 260 мл, предварително доведена до кипене, вода. Пари се 15 минути. Прецеждането е точно преди пиене. Количеството е 2 пъти Х ½ чаша. Чайчето избавя от болка и освобождава от чувството за парене при уриниране.

Рецепта за терапия при възрастни: 2 корена се смилат и заливат с 1 л 100°C вода. Поставя се на слабичък огън, докато течността отново кипне. Дърпа се и се чака 8—9 часа. Дозиране – по 1 чаша ежедневно, за 3 дни. Този чай очиства организма от шлаки, песъчинки, соли и даже от образувани камъни в бъбреците.

Магданоз при високо кръвно

Магданозът не просто снижава, а нормализира налягането в съдовете. 100 г съдържат 554 мг калий, което е 12% от дневната норма за възрастен и 15% от детската норма. Ако се чудите как да изяждате толкова голямо количество за ден, ето една идея – зелена добавка за сандвичи.

Съставки: по 1 вр. магданоз и кориандър, два стръка босилек, 1 цеден лимон, половин чаша ядки – орех, бадем, кашу, ч. пипер и солчица на вкус. При възможност – и 5 ск. чесън.  Сложете всичко в блендер и приведете във вид на паста. Пазете я в хладилник и мажете с нея филийки.

Салата за есента: нарежете магданоз, коприва и зелен лук. Подправете с млян орех, сол и малко ябълков оцет.

Чай от магданоз и коприва при високо кръвно

Витаминозен коктейл от коприва и магданоз регулират кръвното. Хубава рецепта е следната: шепа коприва, плод шипка, лист черна боровинка, лист ягода и малко магданозче се заливат с кипнати 0.5 л вода. Дръжте в термос 2 ч. Напитката се ползва вместо чай.

Коктейлът почиства организма, особено съдовете, оздравява бъбреците и ч. дроб.

Сокът от коприва също снижава налягането. В комбинация с магданоз се получава прекрасен лечебен коктейл. Прекарайте по 500 г от двете зелении през месомелачка и отделете сока през марля. Би следвало да получите около 150-180 г сок. Добавете немного мед и приемате трикратно по 20 мл.

Чай от магданоз и копър

за забременяване

Безплодието означава неспособност да се зачене, продължила повече от 1 година. Различаваме женско и мъжко безплодие. Женското е обусловено от хормонални нарушения, възпалителни патологии на половите органи или сраствания в малък таз.

Магданоз и копър помагат с противовъзпалителната си активност. Те са показани при страствания и болести на вътрешните пол. органи.

Чайчето се приготвя от равни количества смлени копър и магданоз – за предпочитане свежи, но по изключение може и сушени. 1 шепа от сбора се пускат в хладничка вода – 1 л. Врат 15 мин.. Напитката се охлажда. Терапия – 2 месеца.

Със зехтин

Зелен сос от магданоз е вкусна подправка за много ястия и салати, а съществеменно помага за зачеване.

Рецепта: 300 г магданоз, 3 зел. чушки, сол, 2 домата, чесън. Смиламе в блендер до паста и леко разреждаме до сос. Съчетава се отлично със супи, сметана и майонеза.

Маска за лице с магданоз
маски за лице с магданоз, лечение на кожа с магданоз, козметика с магданоз

Маските с магданоз са показани при проблемна, чувствителна, пигментирана, увредена, състарена и дехидратирана кожа

Подправката е идеално козмет. средство, ако имате петна, неравен тен или кожата е твърде потъмняла и без блясък. Магданозът изсветлява, освежава и подхранва кожата с всичко необходимо. Някои конкретни ефекти от маските с магданоз:

 • Аскорбиновата к-на разглажда малките бръчици;
 • Каротинът предпазва от ултравиолетово лъчение. Периодични маски с магданоз предпазват от придобиването на прекомерен загар;
 • Тиаминът премахва възпаленията;
 • Рибофлавин обезпечава обновяване на клетките;
 • Ретинол прави лицето гладко и равно;
 • Никотиновата к-на подобрява кръвообращението, от което зависи храненето на клетките;
 • Желязото, калият, магнезият, калцият и фосфорът подхранват и очистват кожата;
 • Флавоноидите регулират синтеза на колаген, затова маските с магданоз имат ярко изразен хидратиращ ефект;
 • Пектинът помага на микроскопичните порязвания и пукнатини да се затворят и облекчава преминаването на възпалителните процеси;
 • Фитонцидите дават еластичност и гладкост.

Като козмет. средство магданозът няма противопоказания и е съотносим към всяка кожа. Като универсална терапия той помага за:

 • избелване на кожата, премахване на пигментация;
 • за възстановяване и освежаване на увяхнала кожа;
 • за нормализиране на мастните жлези при омазнена кожа;
 • за хидратиране на прекомерно сухо кожно покритие.

Особено популярна е маската за около очите, защото разглажда мимическите бръчици, отстранява торбичките и тъмните кръгове.

Най-хубавите маски с магданоз

Избелваща: равни части свежи стръкове магданоз и глухарче се мелят и заливат с прокипяна и после охладена вода (може минер.). Стоят 12 часа и кашата се нанася. Подходяща за есента.

За чувствителна кожа: равни части пресен магданоз и розов лист (и/ или град. чай). Покриват се със 100°C вода и се парят 2 ч. Пюрират се в блендер за маска или се оцеждат за ежедневен лосион.

За около очите: смлян свежа магданозче + броени капки силен черен чай. Сместа се завива в марличка и се полага под очите.

За мазна кожа: млян свеж магданоз + кис. мляко или кефир.

За суха кожа: същото като горната рецепта, но със сметана, вместо с мляко.

За увехнала кожа: смелете равни части магданоз и копър. Залейте с кипната вода и запарвайте 3 часа. Зелената маса се мести в марля и се разполага на лицето.

За проблемна кожа: корен магданоз се минава през блендер и 30-40 г от масата се смесват с белтък и 3 капки сокче от чесън.

Корен от магданоз като лекарство

Магданоз за очи, Магданоз срещу отоци, За простата, за бъбреци, срещу камъни, Сок от магданоз при цистит, при високо кръвно, за забременяване, Маска за лице с магданоз, Корен от магданоз като лекарство, Как се дава магданоз на бебе, кулинарни рецепти с магданоз

В някои страни считат, че най-лечебната част от магданоза е неговият корен и именно него консумират приоритетно

Дотук предоставихме доста рецепти с корен от магданоз. За редица болести той се явява равностойно лечебно средство на листата и семената. За други има приоритет и следва да бъде предпочетен.

Така например коренът на чай е идеално лекарство срещу скарлатина и морбили. За мъжете помага при простатит и за вдигане на половата мощ. Коренът е диуретик и релаксира храносм. тракт. Очиства кръвта и тялото като цяло. Съдържа апигенин, който намалява проявите на алергични реакции. Значителното к-во селен профилактира ред заболявания на съдове и сърце. В качеството на предпазно средство се препоръчва за зрението, при възпаления на венци, лигавицата на устата и езика. Премахва неприятният мирис от устата.

Още приложения:

 • Против отоци – чай от корен, приеман периодично, изкарва излишни течности и сваля отоците;
 • При диария – помага при хронични състояния, особено в комбинация с някоя от известните затягащи билки (плод шипка, кора дъб, лист живовляк и много други);
 • За пречистване на организма, детоксикация – премахва шлаките и стимулира синтуза на апигенин и миристицин в ч. дроб – вещества, които усилват действието на медикаментите против онкологични поражения на дебело черво.

Ползи на магданозения сок

Пресният сок се предпочита:

 • при патологии на отделителна и полова с-ми, при камъни, нефрит и асцит;
 • за очите – ефикасно оздравява зрителния нерв, помага при катаракта, конюнктивит, възпаления. Всички стадии на мързеливо око се лекуват със суров магданозен сок, обогатен 1:3 със сокче от моркови и/ или целина;
 • за пигментни петна по лице и ръце – също се предпочита сокът от магданоз;
 • при болезнена менструация – за премахване на спазми;
 • за хармонизиране на дишане и сърдечн. дейност.

Сокът е несъвместим с възпалени бъбреци. В останалите случаи стандартната доза е 20 мл за единичен прием.

Био сок от магданоз (същото ли е)

Към момента в българските аптеки се предлага само един продукт  – био 100% сок от магданоз, за лечебни нужди на Schoenenberger. Разфасовката е 200 мл, цената е 13.98 – 16.61 лв според търговеца. Schoenenberger е лидер на германския пазар за фитотерапевтични продукти. Соковете са прясно изцедени, без добавки като консерванти, захар или алкохол. Качеството им, въпреки промишленото производство, се доближават до тези на домашно цедените.

био сок от магданоз, Schoenenberger, сок от магданоз, готов сок от аптеката

Германският лидер в био соковете Schoenenberger предлага на българския пазар и такъв от магданоз

Сок от магданоз за бебе?

Храносмилателната с-ма на кърмачетата не е достатъчно развита, за да усвоява силният и концентриран сок от магданоз. Ако бебенцето е на кърма или дори на смесено хранене, магданозът не е подходящ. Зелената подправка е безопасна, при условие, че детето се е научило да дъвче и преработва твърда храна.

В САЩ за идеална възраст за въвеждане на магданоз се определя 6-8 месеца. Редица европейски медици са на мнение, че колкото по-рано детето се запознае с листните зеленчуци, толкова по-малък е риска от алергична реакция. Авторът на системата за хранене на деца Рут Арон препоръчва въвеждането на сварен магданоз на 8 месеца, а от 9-я месец – на суров, но ситно нарязан.

В други страни като Русия обаче позволяват магданоза да присъства в пюретата, но самостоятелно и на чай да се дава едва от 1 – 1.5 г., тоест само след термична обработка.

По принцип бебетата не би следвало да покажат алергия към магданоза (безопасен продукт).

Как да се дава правилно

Магданозът има известен възгорчив привкус, заради който трудно се възприема от децата. Но пък безболезнено минава в пюренца, супи или сокове.

Преди всичко магданозът за дете се мие много старателно, за да се изключи вероятността от бактериална инфекция. Задължително е да се накисне за час или два, за да излязат пестицидите. Идеално е магданозче, отгледано по чист начин, без препарати и торове.

В суров вид растението съдържа повече антиоксиданти, но за дете под година все пак е потребна терм. обработка. Пуснете магданоза в кипяща вода за няколко минути или го обработете на пара. Не използвайте микровълнова.

За лечебни цели магданозът се меле и се обработва на пара за 2 минути. Пюрира се и се разрежда.

Противопоказания

Магданозът е противопоказан при следните патологии и състояния:

 • Възпаление на пикочен мехур в остра и хр. форма, нефрит, пиелонефрит, подагра, камъни.
 • Обострена язва;
 • Епилепсия;
 • Нарушен калциев обмен;
 • В париод на лактация – предизвиква превъзбуда у детето;
 • При бременност – абсолютно забранен! Повишава тонуса на матката и носи риск от аборт!

Дори в отсъствие на противопоказания, не злоупотребявайте с количеството магданоз. Големите дози предизвикват негативни реакции като главоболие, снижение на общия тонус, гадене. Безопасно е, когато се разрежда с водичка или друг сок.

При липсата на специфични оплаквания, идеалното е магданозът да се потребява обилно в кухнята – сготвен или свеж на салати (стига за профилактика).

Най-вкусните рецепти с магданоз

Магданозено песто
Рецепти с магданоз, песто от магданоз, кулинарни рецепти

Магданозено песто

Съставки: 1 голяма вр. магданоз, 6-7 стръкчета мента, 100 г сирене-крема, 50 г орехи, 2 ск. чесънче, 100 мл зехтин, изцеден ½ лимон и сол.

Как се готви: зелените съставки се промиват и слагат в блендер. Към смляната зелена маса се добавят орехите и отново се смила. Следва крема сиренето за изглаждане на соса. На следващия етап се интегрират лимона и чесъна. Зехтинът не налива накрая, по малко, докато соса получи желаната текстура. Пестото стои в хладилник и е божествено върху хрупкав хляб.

Магданозени кюфтета

Съставки за кюфтетата: 3 вр. магданоз, 130 г овесени ядки, 130 г сирене, 2 малки яйца, ½ кафеена чаша кис.мляко, мъничко зехтин, сол и 10 г сода. „;

Съставки за соса: 1 кафеена чаша кис.мляко, пресен копър, на върха на ножа смлян чесън, 10 мл зехтин.

Кюфтетата се правят от листата, без дръжките. Накиснете за малко да паднат боклуците и нарежете на ситно (може в блендер, но да остане по-едро). Към разбитите идеално  яйца се пускат останалите компоненти без зехтина. Сместа да почине 3 часа на студено. Когато хубаво стегне, се добавя и зехтина. Гребва се с лъжица и се пуска в тигана. Пържи се по 1 минута на страна.

Магданозена супа

Съставки: 80 г магданоз, 70 г масло/ олио, 4 пера зел. лук, 2 картофа, бульон, сол и пипер.

Как се готви: запържете зелениите, сипете бульона и добавете картофите на малки парченца. Варете под капак. Накрая пюрирайте и подправете.

Магданозена салата

Съставки: 1 вр. магд., 1 кутия царевица, 80 г сухарчета, майонеза.

Как се прави: зеленото се наситнява и се омесва с царевицата и сухарчетата (на парченца). Подправя се с майонезата. Летен вариант – млечен сос с копърче и чесън.

Отглеждане на магданоз

Растението е прекрасна култура за малки площи в градината, идеално вирее в саксии на терасата или на кухненския прозорец. Хваща се от семена. Има един начин за бързо поникване, който много радва децата, защото растението се появява от пръстта буквално след 3 часа.

Бързо поникване на магданоз

Вземете семена в пакетче и ги залейте с прясно мляко, за да набухнат. Междувременно насипете подготвената почва с негасена вар (за неутрализиране на киселинността). Посадете семената. Леко овлажнете почвата (обилно поливане не е необходимо).

отглеждане на магданоз

Семената на магданоза поникват бавно и затова се нуждаят от предварителна обработка

Показаният начин е прекрасен за саксии и сандъчета. Той е неприложим, когато се сее на открит терен, както и за големи площи. Но и тогава семената имат нужда от предварителна подготовка, иначе магданозът пониква бавно.

Сеене на големи площи

Процесът се ускорява като семената се сложат в марлена торбичка и се облеят със сгорещена вода. Тя разтваря етеричните масла на повърхността. Вариант е накисването с вода 18-22°C, която да се подменя на 4 часа. Три денонощия по-късно семената се местят в разтвор, съдържат стимулатор на растежа.

Накрая семето се промива,подсушава се и е готово за садене. Посоченият начин ускорява поникването около 2 пъти.

В случай че следите до поникването почвата постоянно да е влажна, предварителното киснене е излишно.

Как се сее

Семената се вкарват на 1.5 см дълбочина. Почвата се разрохква 4 пъти и се подхранва 2 пъти  преди поникването. Магданозът расте на китки, затова периодично се разрежда. Може да се посее и на бразди, както и на свободно място между дръвчета. Междуредията са по 20 см.

Откъде се взема семе, цена

Семена се продават от „Сортови семена“, от други крупни производители и от дребни стопани. Предлагат се от специализирани сайтове по интернет. Цената  зависи от количеството, като най-малката разфасовка е 5 г – 70 ст, 100 г – 3 лв. Цените варират според сорта, като се различават гигант, къдрав, италиански, фестивал и други.

Още информация за магданоза ще получите, ако ползвате следните чуждоезичните наименования:  латинско име: Petroselinum, на английски: Parsley, на немски: Petersilie, на руски език: Петрушка, на испански език: Perejil, на гръцки език: Μαϊντανός, на турски език: Maydanoz, на френски: Persil.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.