Хининова вода за коса и др. употреби. Маски, шампоани, домашни рецепти

 ♥ Хининово дърво ♥ Традиционното използване ♥ Домашна маска за коса ♥ Основа на рецептата ♥ Добавки ♥ Хининова вода ♥ Състав ♥ Действие и свойства ♥ За коса ♥ Маски ♥ С хума ♥ С тривитаминол ♥ С водка ♥ С бадемово масло ♥ С таблетиран хинин ♥ Комбинирани ♥ За косопад ♥ Против пърхот

Още в текста: ♥ Колко бързо расте косата ♥ Със и без хининова вода ♥ Хининова или розова вода ♥ За боядисана коса ♥ Продукти с хининова вода ♥ Хининов шампоан ♥ Хинин на прах в шампоана ♥ За мигли, вежди, брада ♥ Отзиви ♥ Странични ефекти

Първата бяла жена, която се излекува от малария с помощта на хинина, дава името на хининовото дърво. Перуанците са крили вълшебното си растение дълго преди въпросната 1638 година и успяват да го опазят още 2 века (наказвали със смърт опитите да се изнесат семена!). Все пак кражба е осъществена и дървото попада на о. Ява. Там растението се култивира, а островът става един от основните производители на хинин – лекарството срещу малария.

Перфектното съчетание джин с тоник е родено от хинина. Войниците от британските колониални войски били заставяни да пият хинин профилактично. За да приемат горчивото лекарство без съпротива, им сипвали и малко джин. Така се създал обичаят за едно питие с тоник преди обяда.

Хининово дърво

В естествени условия хининовото дърво расте на територията на Колумбия и Боливия. То може да бъде срещнато в Андите. На островите Ява, Мадагаскар, Шри Ланка и в източната част на Африка растението се култивира специално – заради кората си. Именно от нея се добива лечебното вещество.

Впоследствие се откриват синтетични лекарства срещу малария, а хининът губи позицията си на незаменим и животоспасяващ лек. Днес той е незаменим в друга област – в грижата за здравето на косата.

Традиционното използване

Кората на хининовото дърво се преработва и от нея се извлича суровина за препарати, подобряващи растежа на косите. В промишлената козметика се предпочита хининовият екстракт, в домашната – хининовата вода. И двете форми притежават:

Хининово дърво, хининова кора, хининова вода

Кора от хининово дърво и прахообразното бяло в-во, което се добива за лечебни цели

Антисептично и противосеборейно действие;

 Ефикасно преборва пърхота;

 Регулира обмяната на в-ва в скалпа;

 Възстановява косите;

“Демир

 Придава живост, блясък и здрав вид;

 Подобрява усвояването на активни в-ва от клетките на кожата;

 Стимулира растежа на дължина.

Екстрактът и разтворът на хинин въздействат върху самия космен фоликул, стимулират жизнеспособността му и пробуждат спящите луковици. Шампоаните и балсамите с хинин са източник на животворна енергия за уморените, ослабени и помътнели коси.

Домашна маска за коса

Съдържание на статията:

Хинин. вода е основа за маски с комплексно действие върху косъма. Тя въздейства по всички описани по-горе начини. От допълнителните компоненти зависи в каква насока ще се засили действието й – приоритетно против косопад, за ликвидиране на пърхот или само за подхранване и съживяване.

Основа на рецептата

Основата на всяка маска е хининова вода, размесена с базово масло.

Количеството на хинин. вода се определя от дължината на косъма. При по-къси прически се слагат ок. 60 – 80 мл от препарата (купува се готов от аптеката), при по-дълги – 100 мл, а при супер дълги – 120 мл. Хининовата вода задава крайното количество. Вие ще прецизирате необходимите ви милилитри в практиката.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Базовото масло стандартно е зехтин, но също са от полза кокосовото, бадемово, ленено, сусамово или друго базово. При липса на такива – слънчогледово. Количеството за една маска е 2 или 3 лъжици супен р-р, отново според дължината.

Задачата на маслото е да засили ефекта на подхранване и да хидратира. Също така допринася за сгъстяване на течната консистенция на маската.

Лесна рецепта

 Хининова вода

 Базово масло – зехтин или друго

Двете съставки в указаните количества се смесват. Втривате в корените и размазвате по дължина. Трийсетина минути са достатъчни за усвояване на полезните в-ва.

Добавки към базовата рецепта

1 жълтък, разбит – засилва подхранващата функция на маската, оздравява косата. Жълтъкът е подходящ за по-сух косъм;

2 белтъка, разбити – ползва се вместо жълтък при бързо омазняващ се косъм;

Кис.мляко, 1 – 3 лъжици – за увреден, изтощаван с процедури косъм;

Витамин В12, ампула – за засилване на косъма и за бляскав ефект;

Витамин А, ампула – за активизиране на процесите вътре в клетките на косъма;

Витамин А + Е, ампули – за профилактиране или лечение на косопад;

Горчица, на прах (1 – 2 лъж.) – за ослабени и безжизнени коси, за еластичност;

Сок от лук + яйце – за подхранване и допълнително ускоряване на растежа;

Етер. масла (3 капки) – коприва, лавандула, мащерка, розмарин, хвойна, маточина и др.

При влагане на витамини (маслени р-ри) е показано добавянето на бир. мая и етер. масла за усилване на действието.

Хининова вода за коса, маски за коса

Хининът започва „кариерата“ си като животоспасяващо лекарство, а днес се концентрира върху „спасяването“ на косите от окапване и увреждания

Дадените добавки са ограничена част от възможните природни продукти, които подкрепят и оздравяват косъма. По-долу ще дадем и други варианти. Посочените дотук съставки нямат противопоказания за съчетаване и могат свободно да се комбинират.

Състав на хининовата вода

Тя съдържа хинин – алкалоид от корите на хининовото дърво. Хининът се разтваря слабо във вода, а по-добре – в спирт и хлороформ. Има изразен горчив вкус.

Хининът се ползва в две съединения – сулфат и хидрохлорид. Първият вид  има приложение в мед. практика за лечение на малария, за снижаване на темп., като антисептик. Вторият се влага в препарати за оздравяване и лечение на коса. Хининовият хидрохлорид представлява бели люспести кристали с крайно горчив вкус, лесно разтворим в спирт и етер.

Хинин. вода е готов за прилагане разтвор. В някои продукти е използван екстракт от хининови кори, а в други – соли на хинина, съчетани с 95 %-ов спирт и дестилирана вода. Екстрактът има натурален червеникаво-кафяв цвят, а към хининовите соли се добавя изкуствен оцветител.

Хинин – действие и свойства

В корените и кората на хининовото дърво се съдържат около 30 алкалоида: хинин, цинхонин, хинидин, цинхонидин и др. Те притежават противомаларийно, антисептично и тонизиращо действие.

Съдържанието на хинин в кората достига 8%. Този алкалоид има специфична активност спрямо четирите вида едноклетъчни паразити плазмодиум, причинители на малария. Лекарството от кората на хининовото дърво произвежда истинска революция в терапията и става спасение за жителите на влажните и топли райони, обитавани от маларийния комар – преносител на тежката инфекция.

Кората оказва благотворно влияние в/у сърд.-съд. с-ма, приема се за възбуждане на апетита и активиране на храносмилателната с-ма, лекува главоболие, невралгии, а в хомеопатията – и бронхит, коклюш, подагра и др.

Спрямо косите хининът работи деликатно, предоставя им добра грижа, отстранява пърхота, облекчава разресването. Косите придобиват здрав блясък и поддържан вид. Главното свойство на хинина е да лекува косопад и да подкрепя растежа на косъма.

Хининът често участва в състава на слънцезащитна козметика. Той е природен филтър, който защитава от ултравиолетовото лъчение.

Хинин. вода за коса

Хинин. вода е показана за директно втриване в корените. Затова и някои производители вече я предлагат в спрей-опаковка. За да се извлече ползата от алкалоида, разтворът просто се нанася при директна обработка на корените.

Включването на хининовата вода в маски всъщност не е необходимо, що се касае осигуряване на хининовото въздействие. Маските имат друга функция – да обогатят с допълнителни ползи и да решат повече проблеми на косата и скалпа.

И все пак, когато се стигне до терапия или по-целенасочена грижа, е по-разумно полагането на маски. Но при липса на време е достатъчно и втриването на хинин. вода. Още повече че течността не се отмива и прилагането й действително отнема минути.

Възможно най-лесното и бързо третиране с хинин. вода е по време на измиването на главата. Малко на брой, но съществуват шампоани, обогатени с хининов екстракт.

Хинин при пърхот, косопад, за растеж, хининова вода

Ето трите най-разпространени начини за прилагане на хининовата вода – директно втриване, маски и влагане в шампоаните

Хининовите шампоани и други форми на хинина са разгледани ТУК: Изпитани рецепти и готови продукти с хинин. 

Маски за коса с хинин. вода +

Хинин. вода и хума за растеж

Маските с хума са спа-процедура, достъпна за всички в дом. условия. Лечебната глина решава множество проблеми – прекрасно подхранва косъма и скалпа, придава блясък и обем, регулира мастн.  жлези, укрепва косата, ускорява растежа й, премахва раздразнения и избавя от пърхот.

Хумата в съчетание с хинин усилва действието си в пъти. Затова маска само с тези две съставки е приложима при всякакви проблеми и особено ако те са комбинирани. Народният целител Иван Йотов твърди, че вибрационното поле на леч. глина въздейства на патологичните клетки и ги превръща в здрави. Тя оказва оздравяващо въздействие не само на косата, но и на целия организъм, превръщайки процедурите в невероятно полезни и приятни.

Хума в чист вид е налична в аптеките и е доста евтина. Има и готови маски на основата на хума, които допълнително да обогатите с хининова вода.

Има няколко вида хума и всеки се ползва за различни цели:

Зелена – най-ефикасна за оздравяване. Подхожда на мазни коси, склонни към пърхот. Очиства кожата на главата, премахва раздразненията и намалява отделянето на мазнини. Хининът, заедно с тази глина, нормализира обменните процеси в скалпа и укрепва косата;

Синя – най-ефикасна за растеж. Хининовата вода със синя глина лекува косопад, заздравява крехки коси, ускорява растежа. Добре очиства скалпа, лекува пърхот;

Сива – за възстановяване. Коктейлът от хинин и сива хума подхожда на сухи, крехки коси. Той възвръща блясъка и силата, оживява и овлажнява, възстановява рН-баланса на скалпа;

Розова и червена – за тънки и крехки коси. Тя ги прави по-здрави и дебели. Червената се препоръчва за чувствителен скалп – успокоява, особено при алергии и след химическа обработка. Маски с хинин и такава глина подобряват кръвоснабдяването и възстановяват рН-баланса;

Бяла – увеличава обема, идеална за увредени коси. Бялата глина е необходим строителен материал за структурата на косъма. Прави кичурите еластични, хидратира ги и ги подхранва. Хининовата вода подкрепя усилията й, намалявайки косопада;

Жълта – извежда токсините, обеззаразява, почиства скалпа, обогатява го с кислород и отстранява пърхота.

Рецепти за маски

Количеството на глината зависи от дължината на косата. Маската трябва да стигне за целия косъм до края му. Необходимото количество суха хума разредете с обикновена или минерална вода, а е супер с отварка от билки (примерно коприва). Гъстотата на маската след добавянето на хининовата вода трябва да наподобява по-течна сметана.

маска за коса, глина, хума, хининова вода

Цветът на лечебната хума указва нейното специфично действие

Маската с хинин и глина подлежи на обогатяване с всякакви средства – вит. А, Е, В, жълтък, мед, лим. сок. Веднъж забъркано, готовото количество се използва наведнъж и не държи на съхранение.

След намазване покрийте главата с найлон и кърпа и оставете за 20-40 мин. Премахването става с шампоан. Накрая обезателно сложете балсам, за да не остане косъмът леко твърд. Хубав вариант е да изплакнете с остатъка от билковата отвара, с която сте размили хумата.

Маските с хинин. вода и хума могат да се прилагат с каквато желаете честота – примерно двукратно в седмицата или месеца. Зависи от тежестта на проблема и поставената цел.

Съставките в следващите рецепти се отмерват в супени лъжици.

  1. Маска за мазна коса: 3 лъжици зелена леч. хума се разреждат с 1 лъжица чиста и 2 лъжици хининова вода, слага се 1 – яб. оцет;
  2. Втори вариант: 3 лъжици синя хума се разрежда с  1 лъжица чиста и 2 лъжици хининова вода, слага се 1 – лим.сок и 2 ск. чесън, настърган на ситно;
  3. Маска при косопад: 3 лъжици синя глина се разрежда с 1 лъжица лим. сок, 2 лъжици хинин. вода, 1 – мед (от течния или втечнен) и 1 жълтък. Ако е нужно разреждане, се сипва още малко хинин. вода;
  4. Маска за ускорен ръст и сгъстяване: 2 лъжици жълта глина се разрежда с 1 лъжица хинин. вода, 1 – масло от морски зърн., жълтък и мъничко мед за сгъстяване;
  5. Маска за суха коса: 1 неголяма червена чушка се смила в блендер и се пускат 1 лъжица бяла глина, 2-3 лъжици хининова вода и малко гъсто кис. мляко;
  6. Маска срещу пърхот: 3 лъжици зел. хума се разрежда с хининова вода до състояние на гъста каша. Слагат се още жълт. от 1 яйце и 15-30 мл яб. оцет;
  7. Маска за възстановяване на увреден косъм: 2 лъжици синя хума, 2 лъжици хинин. вода, 1 лъжица рициново масло, жълтък и мед до сгъстяване.

Как да си помогнем при акне, както и други леч. ползи от хумата са дадени ТУК: 10+ формули за натур. козметика и лечение с хума.

Хининова вода и тривитаминол

Витаминният комплекс в течна форма за селскостопанска и ветеринарна употреба, познат като тривитаминол, вече има над 10-годишен стаж в козметиката. С него в добавка вече се правят и шампоани за хора. Комбинацията от вит. D-A-E успява да преодолее опасенията на потребителите  да ползват продукти, които са направени за животни. В интернет продуктът събира повече положителни, отколкото негативни отзиви.

Най-известната формула за приложение на тривитаминола е под формата на лечебна маска. Подкрепен от жълтък и растителни масла, витаминният комплекс подхранва из основи и решава ред проблеми.

Комбинацията на тривитаминол с хинин. вода се превръща в мощно средство за оздравяване. Трудно е да се изготви толкова богата по състав маска по така лесен и евтин начин.

Тривитаминол + хинин. вода е “широкоспектърно” средство. То действа активно и ефективно във всички възможни направления – срещу косопад, пърхот, за хидратиране, оздравяване, за удебеляване на косъма и т.н.

Честотата на приложение е през 3 до 7 дни, за поддържане на здравето на косъма – на 2 или 3 седм.

Рецепта за обработка с тривитаминол и хинин. вода

хининова вода за коса, тривитаминол, витамини за коса

Ето как изглеждат прочутите витаминни комплекси, които правят руното на овцете максимално качествено, а гривите на конете – бляскави и красиви

25 – 30 мл тривитаминол + 15 мл хинин. вода + капачка водка

Нанасянето на течността започва отгоре надолу – покрива се площта на скалпа и се сваля надолу по косъма. За затопляне се използва фолио и отгоре – кърпа. Всички формули с тривитаминол се държат 2 часа.

Същата комбинация, но без водка, се намазва върху веждите за подобряване на косъма и сгъстяване.

Допълн. информация за тривитаминола е дадена ТУК: Хубавата коса и витамините – една неразривна връзка! 

Хининова вода и водка

Алкохолната добавка в маските има загряващо действие. Водка, коняк или ракия създават условия останалите съставки да проникнат по-пълно и по-дълбоко в скалпа и косъма. Съществен е приносът им за по-бързо израстване. Алкохолът подсушава и с това намалява омазняването.

Водката или други напитки с висок градус вършат описаните дейности, когато са вложени и в шампоаните, но най-пълно проявяват спомагателната си функция в маски за коса.

Още рецепти с водка

  • 1 шепа прясна коприва се залива с водка (да покрие + 2 см отгоре). Престоява мин. 1 и макс. 5 денонощия. Отделя се еднократно количество, разрежда се с хинин. вода и се вкрива в корените;
  • 30 мл тинктура от люти чушки, 30 мл хинин. вода, 10 г риц. масло, 70 мл вода, 15 мл спирт, 1.4 г борна к-на. Течността се втрива преди миене, на мръсна глава. Държи се 40 мин. под шапка и кърпа за затопляне.
Хин. вода и бадем. масло

Маслото от бадема е природен активатор на растежа и стимулира самооздравяващите процеси в косъма. Самото масло омекотява, прави косъма еластичен и блестящ, гъвкав и хидратиран. То се нанася и самостоятелно, но в миниатюрни дози, за да не омазни.

Заедно с хинин. вода в маски бадемовото масло засилва свойствата си. Комбинацията е чудесна за перманентна грижа за косата.

Една от възможностите за приложение е смесване на двете съставки с доза за еднократно измиване шампоан. Тази форма е чудесна за поддържане и профилактика.

За терапия предпочетете маска, за да действат по-продължително съставките.

Бадемовото масло подпомага справянето с ослабването на постоянно боядисвана коса.

Най-лесната рецепта за маска е смесването на масло с хинин. вода и нанасяне с масажни движения и оказване на известна преса. Масажът усилва циркулацията на кръв, което подсилва притока на хранителни в-ва и като следствие – ускорява растежа на косъма.

Количества според омазняването на косата

При сухи коси се слага повече масло, при мазни – по-ограничено количество. Ориентировъчно максималн. доза е 3 лъжици за много дълга и много суха коса.

При омазняващ се косъм маската се полага на мръсна коса, преди измиването. При суха коса – обратното, върху чиста коса.

Тази маска предотвратява и опадането на косите. Допълнена с екстракт от коприва, тя става много силна в тази посока.

Хининова вода при косопад

Хинин. вода е известна с ускоряващите растежа на косъма способности, а действието й срещу косопад е дори още по-силно. Редовното втриване лекува процесите на опадане чрез заздравяване и решаване на проблемите-провокатори. За по-мощен ефект – без измиване. При тежко патологично капене е показано ежедневно втриване.

маска за коса, хининова вода, косопад, пърхот

Любими съставки в маските, които правим срещу косопад и за оздравяване на косъма

Маска с водка срещу косопад

Съберете 15 мл водка с 20 мл хинин. вода и 1 яйце или само жълтъкът и нанесете. Мин. брой процедури – 10 броя.

Рецепта с таблитиран хинин

При липса на готов разтвор маската може да се изготви и с таблетиран хинин, макар съставите на двете средства да имат известно различие. Таблетката задължително се освобождава от повърхностния оцветен слой, а вътрешността се стрива на прах. Размива се в затопленка вода. Обработката се провежда на чиста коса – топи се памуче в разтвора и се нанася систематично, с лек натиск. Също не изисква отмиване.

Комбинирани маски

Рецепта №1: 70 мл вино, 6 ск. счукани или настъргани чесънчета, 10-20 г баз. масло (кокосово, може и св.мас). Държи се мин. 1 час под кърпа за затопляне.

Рецепта №2: зехтин 50 мл, 50 мл хинин. вода, 3 г пч. млечице и 1 жълтък. Зехтинът се загрява леко, преди да се обогати с др. съставки. Действа 3 часа и следва отмиване.

Рецепта №3: 50 мл зехтин, 15 мл бадем. масло, 35 мл хинин. вода, 1 амп. вит.А (или др. витамин според нуждите, пр. вит. В12). С натиск и масаж се обработва скалпът. Това подобрява кръвоснабдяването и подпомага усвояването на маската. Търпеливо изчакайте 2 часа под топла кърпа.

Рецепта №4: 20 мл мед, 20 мл рицин. масло, 20 мл коняк, ром или водка, 40 мл хинин. вода, тривитаминол или ампула витамин. Най-голямо колич. се поставя в корените. Покрива се с найл. шапка и позатоплена кърпа. След 2 ч. се отстранява с обилно насапунисване.

Рецепта №5: 30 мл рицин. масло, 30 мл хинин. вода, 1 яйце, 30 мл кис. мляко, 1 ампула прогестерон.

Рецепта №6: 30 мл сок от картофи, 30 мл сок алое, 30 мл хинин. вода, 20 мл мед. Масажирайте.

Рецепта №7: 30 мл рицин.масло, 20 мл ром, 20 мл черен чай, 20 мл хинин. вода.

Рецепта №8: отварка от коприва и репей (по 50 г сухо в-во на 400 мл вода, ври 20 мин.) и същото к-во хинин. вода се смесват и втриват в скалпа. К-вото на съставките зависи от това доколко обилно ще се нанася.

Рецепта №9: отварка от розмарин с хинин. вода, по равно.

Рецепта №10: сок от 2 гл. лук, 20 мл хинин. вода, стипца. Нанасят се върху сух косъм.

Повече и разнообразни средства срещу опадане на косите са дадени ТУК: Косопад: как да се справим с прир. средства.

Хининова вода за брада

(за растеж без хапчета)

Младежи, които са чували за стимулиращите растежа способности на хинин. вода, се интересуват във форумите дали средството е подходящо и за брада. Впрочем официални указания по този въпрос не са давани, но логиката сочи, че хининът има капацитета да помогне единствено за израстването на по-здраво, с по-дебел косъм окосмяване.

Остава въпросът доколко безопасно е средството за покритието на лицето, което е многократно по-нежно и чувствително от това на скалпа. Ако решите да изпробвате, за сигурност разредете хинин. вода и сложете масло или зехтин за омекотяване. Проверете на малък участък от брадата, за да се уверите, че няма да навреди.

Хининова вода

със стимуланта на Икаров

„Стимулантът“ е продукт с доказани способности по отношение на подсилването на косата. В съчетание с хинин. вода той става още по-мощен и бързодействащ. Показано е да се смеси и с малко розова вода. Потребители на това домашно приготвено съчетание споделят за изключително ускоряване на ръста, като в същото време кичурите стават видимо по-жизнени, удебелени и с блясък.

Друга технология за прилагане е самостоятелно втриване на стимуланта, редуван с втриването на смес от равни части хинин. и розова вода.

Практиката доказва израстване с 5 см в първия месец и през следващите – с още по 3-4 см.

Стимулантът на Икаров е готов продукт за директно активизиране на вродените фунции на космените фоликули. Той е комбинация от няколко етер. масла и билкови извлеци с активност по отношение на косменото покритие. Подходящ е за вс. типове и няма пречки да бъде свободно комбиниран с всякакви др. лекарствени и прир. средства за подобряване на косъма.

Самостоятелно или в съчетание стимулантът се полага директно в/у скалпа, с втриване. Цената му е 6.41 лв.

хининова вода, маска с хининова вода, стимулант за коса, Икаров

Тези средства, съчетани с хининовата вода, имат мощен ефект. Косата расте и се оздравява за броени дни

Рецепта с тривитаминол и стимулант Икаров

15 мл тривитаминол, 30 мл хинин. вода, 15 мл рицин. масло, 15 мл бадем. масло, 15 мл стимулант Икаров, 1 ампула добавка според конкретния проблем – витамини В, В12 или растит. екстракт (пр. алое). За по-стегната консистенция се налива мъничко балсам.

Маската по дадената формула се прилага през 8 – 10 дни, защото е силно активна.

Рецепта №2: 30 мл хинин. вода, 15 мл стимулант Икаров, по 1 ампула екстракт алое и вит. А, 10 мл бадем. масло.

Хинин. вода за мазна коса

(сух връх, мазен корен)

Хининът хармонизира работата на мастн. жлези и снижава прекомерната секреция. В този тип маски се слага и алкохол за подсушаване на момента. Формулите за мазни коси се слагат на замърсен косъм и следва щателно измиване.

Подходящи за по-горе дадените рецепти с алкохол и хинин. вода. Др. предложения:

Рецепта №1: по 10 мл бадем. масло и коняк, 1 жълтък, 4-5 к. етерич. масло от праскова, 20 мл хинин. вода. Смесете и разнесете по дължина. Конякът подсушава и отстранява мастните секрети по косъма.

Рецепта №2: 45 мл хинин. вода, 50 мл роз. вода, 6 ампули с витамини по желание – С, А, Е, В12 или др. Всичко се мести в тъмно стъкло и е за многократно нанасяне. Полагане – втриване в корена. Без плакнене.

Рецепта №3: 50-60 мл кис. мляко с мъничко сода бикарб., лим. сок, 1 белтък и 30 мл хин. вода.

Хин. вода против пърхот

Хининът е антисептик, унищожава патогенни микроорганизми. На това му с-во се дължи идеалната работа срещу пърхота. Абсолютно вс. рецепти с хинин. вода действат едновременно и срещу пърхот.

По-целенасочени към пърхота формули:

Рецепта №1: 1/3 чаша варени овес. ядки, 30 мл бадем. масло, 50 мл хинин. вода. Овесът балансира киселинността на скалпа и оздравява при кожни болести.

Рецепта №2: млени овес. ядки или овес. трици 2 лъжици, 15-20 мл рицин., 30 мл хинин. вода, вит. А, Е, D или 10 мл тривитаминол.

Рецепта №3: 30-40 г извара, 20 г мед, 15 мл лим.сокче, 20 мл хинин. вода.

Колко бързо нараства косата

Със и без хининова вода

За европеидната раса е характерно израстване на косъма с около 1 см месечно. Индивидуалните особености дават около 50% отклонение по този параметър. При третиране и обратното – грижи за косъма, отклонението е още по-голямо.

Същият принцип важи и при обработка на косъма за усилен растеж. Принципът е, че хининът удвоява скоростта на израстване. Но върху индивидуалния процес влияят фактори като качество на косата, честота на обработка и допълнителни действия като силово втриване и масаж. Раздвижването на кръвта в скалпа много засилва действието на останалите мерки и подобрява усвояването на маски и разтвори.

Така според полаганите грижи хинин. вода може до доведе до растеж от 2 до 5 см на месец.

Хининова или розова вода?

коса, косопад, пърхот, растеж

Съчетанието на розова и хининова вода действа като балсам на косъма и скалпа

Розовата вода е воден екстракт на рози. Тя има богатство от витамини (и разнообразни), както и др. активни в-ва, които оздравяват косъма. Най-важните свойства на роз. вода са хидратиране, тонизиране, омекотяване. Пази от увреждащото действие на ултравиолетовите лъчи.

Роз. екстракт има антисептични с-ва, но те в пъти отстъпват на хининовата. Розата предпазва от патологично нарастване на бактериите, а хининът – лекува. И двете средства стимулират микроциркулирането на кръвта.

Следователно розовата не е аналог, нито заместител на хининовата. Двете имат различно място и функции. Съчетанието им е полезно за косъма.

За роз. вода е дадено в детайли ТУК: Приложенията на роз. вода: за пиене, за лице и коса.

Става ли за боядисана коса?

Хинин. вода няма противопоказания относно вида на косите. Тя е еднакво безопасна и приложима при всякакви обработки, включително за боядисани. Дамите понякога се безпокоят, че маската ще отмие цвета и ще провокира необходимостта от по-ранно боядисване на косите. Такъв ефект могат да дадат жълтъкът, алкохолът и газта например.

Най-безопасни относно цвета са комбинациите от хинин. вода и витамини на маслена основа, също и базовите масла.

Продукти с хининова вода

(използване, цена)

Няколко производители предлагат хинин. вода готова за нанасяне, специално насочена за обработка на коси. Съставът леко се различава според използваното съединение на хинина. Действието обаче е идентично.

На Милва

Най-разнообразна продуктова линия е създадена от Милва – два различни по сила препарата (обикновен и Форте), маска с хинин, шампоани с хинин.

Хинин. вода на Милва е на основата на Quinine HCI dihydrate. Производителят дава продукта за стимулиране на кръвотока, укрепване на косм. фоликул и подпомагане растежа на нови косми. Срещу косопад. Нанася се без изплакване. Цена 2.31 лв.

На Кокона

Представлява комбинация от хинин. екстракт и силик. масло. Производителят посочва гореописаните действия + отстраняване на пърхот. Продуктът е със силиконово масло за здравина и придаване на блясък. Най-полезен за изтощени коси. Заради маслото се втрива и в края на косъма. С-ст: 1.62 лв.

Adda с коприва или репей

Представлява лосион с основа хинин и глицерин, обогатен с растителни екстракти. Единият продукт съчетава копривата с хвоща, подбела и бронопол. Той е показан за омекотяване и поддържане на здравина. Разширява съдовете и подобрява кръвотока. Действа против възпаления. Подхранва и подобрява растенето на косъма. Втората разновидност съчетава репея с розмарин, зел. чай и силик. масло. Тя е приоритетно показана срещу пърхот и за придаване на обем. С-ст: 2.69 лв.

Хинин. вода с билки

Продуктът е от линията на Милва, подсилен с 1/3 повече хининова съставка. По-активно действие срещу косопада и за растеж. За разлика от стандартните води, тази е с изплакване. С-ст: 1.62 лв.

Хинин. вода с бреза

Лосионът е в удобна опаковка с помпа за лесно нанасяне. Показан за хидратиране, срещу пърхот и косопад.

Извлекът от бреза е вложен за подсилване на растежната функция. Чрез витаминното си съдържание подхранва и подобрява обменните процеси в скалпа. Укрепва, стимулира и оздравява косъма, прави го гъвкав и издръжлив.

Продукт на Synaps & Eskl, с-ст: 5.40 лв.

хининова вода за коса

Някои от готовите за употреба продукти на нашия пазар

Хининова на спрей

Милва предоставя и хинин. вода с помпа за бързо впръскване. Съдържанието на лосиона е идентичен със стандартната формула, която е без изплакване. Цена 2.61 лв.

С жен шен и хинин на Милва

Още една спрей-форма, обогатена с извлек на жен шен. Показан за сезонен косопад. С-ст: 1.89 лв.

Клоран концентрат

Лосион, основан на хинина и кофеина, целенасочен към проблемите на слабата и падаща коса. Цена 62.98 лв.

Според описанието на производителя, формулата активира гените, които определят изграждането и растежа на окосмяването. Хининът е представен под специална форма, патентована от Клоран. Сам той е силно ефикасен, а д-вието му е подкрепено и умножено от съчетание с кофеин и В5.

Продуктът е препоръчителен при реактивната форма на косопада. Изследвания, проведени от лабораториите, са доказали растеж от около 40% и над 100 хиляди подсилени косъма в резултат от употреба в течение на 6 седмици.

Хинин на прах

Оригиналното наименование е хинин хидрохлорид. Предлага се в пликове по 20 г на цена 19.02 лв.

Мишел

(вода и ревитализиращ балсам)

Ревитализиращият балсам комбинира извлек хинин с вит.В5 за подхранване, активизиране на растеж, тонизиране и оздравяване. Силик. емулсия и кондиционер осъществяват предпазващото действие. Те се противопоставят на разцепването на косъма, от наелектризиране и загуба на цвета. С изплакване. Цена 3.70 лв.

Панацея и “Панацея 2001”

Хинин. вода на този производител се афишира като еквивалент на традиционна френска формула за активизиране на кръвотока в скалпа.

Ния в аптеки “Ремедиум”

Ния е друго наименование на продуктите на Милва, като на някои е изписано и в търговското наименование. Предлагат се в аптеките, вкл. Ремедиум.

Хининов шампоан с хинин

(кой е добър)

Klorane (Клоран)
хининов шампоан, хининова вода, Клоран

Линията на Клоран за оздравяване на косата при повишено опадане и повреди

Шампоан с подхранващи и оживяващи косата функции. Добавката е извлек от хинин и В-витамини. Специално разработена формула за растеж и заздравяване и за противопоставяне на опадането на косата. Хипоалергенен продукт, без ограничение в честотата на използване.

Френските лаборатории Клоран създават продукти с мед. действие. Шампоанът с хининово участие е приоритетно показан за изтощен косъм и ослабена луковица. Витализирането е доказано експериментално.

Продуктът се намира на цена в широк диапазон от 15.61 лв до 22 лв заради периодични промоц. кампании.

Шампоан “Милва” (Milva)

Акт. съставка на продукта е хинин, целенасочен към ускоряване на микроциркулацията, укрепване на косъма и засилването му. При редовно приложение решава всички проблеми на косъма, сгъстява кичурите и ги прави еластични и в добро общо съст. С-ст: 2.82 лв.

Шампоан “Милва Форте”

Както и при водите, така и при шампоаните Милва е разработила два варианта с различна сила на осн. активна съставка. С Форте се означава по-силният и бързодействащ продукт. Така и шампоанът Форте е за по-увредени коси, които спешно се нуждаят от оздравяване и терапия. С-ст 4.01 лв.

Шампоан Здраве Актив

Продуктът от линията Здраве с хининова добавка е насочен към решаване на проблемите на опадането на косата и наличието на пърхот. Основата е 3-активен комплекс, съчетан с екстракт от кората на хинин. дърво.

Патентованият комплекс с цинк и пантенол има унищожаващо гъбичките действие. Почиства добре и оздравява скалпа, успокоява раздразнения по него и го хидратира.

Производителят афишира видим ефект от първо приложение. Проведени проучвания доказали на 100% решаване на проблема с пърхота и на 97% – с раздразненията.

Хининовата компонента укрепва, кръвоснабдява, активизира клет. метаболизъм и провежда необх. терапия на космения фоликул. Показан за неограничена употреба. С-ст: от 5.62э лв.

Хинин на прах в шампоана

Съществува убеждението, че таблетираната форма на хинина е по-силна и ефикасна от хинин. вода. Срещат се изказвания на потребители, че разтворено хапче върши 2 и повече пъти по-добра работа от водата. Разменят се и рецепти като следната:

2 бр. хинин. таблетки се раздробяват и стриват на ситно и се изсипват в предварително приготвената маска или в шампоана в отделено по-малко количество. За цялото шише са необходими повече на брой таблетки, като броят се преценява според големината на шишето.

Хинин в шампоана няма противопоказание да се прилага с всякаква честота.

Таблетиран хинин може да обогати още лосиони, балсами и др. продукти за коса.

Втора рецепта

2 г стрит хинин, 50 мл рицин. масло, 50 г газ, 1 амп. вит. по желание, примерно А, Е или Д. Забърква се маска, която действа най-добре за 4 часа.

Рецепта с таблетиран хинин за растеж

40 мл рицин. масло, 15 мл водка, 15 мл бадем. масло, 1 табл. хинин на прах, 1 жълтък. Регулира омазняването и подхранва.

Таблетиран хинин против пърхот

Косата се мие с обогатен с хинин шампоан и се обработва със смес от 20 г прахообразна сяра, 10 г салицил, 2 бр. хинин, 30-40 мл коняк/ водка, разредени с ок. 70-90 мл вода. Прилага се мин. 6 пъти или до изчезване на гъбичките.

Рецепта за подхранване

хининова вода, рецепти, хининова вода в шампоана, хинин на прах в шампоана

Таблетиран хинин, какъвто към момента не се намира в България

5 бр. таблетиран хинин, раздробени до прах, 1 жълтък и витамини маслен р-р в ампули. Накрая се измива с обогатен с хинин шампоан.

Относно качеството на таблетирания хинин, следва да маркираме, че таблетираните форми са за медицинска употреба и съдържат друго съединение – обикновено сулфат, а не дихидрат, както е във водите за коса.

Друга разлика е, че с таблетирания хинин се влага по-голяма доза, отколкото е разчетената във водите. Но подобно предозиране всъщност не е необходимо. Хинин. вода, дори чиста, дава вс. очаквани ефекти и то в кратки срокове. Предозирането е нежелано особено за боядисваните коси, защото израстван по-бързо и се налага по-честото им третиране.

Основен плюс на фабр. продукти е точното според нуждите дозиране на акт. съставки.

Готова маска на Милва

Изразходват се 30-50 мл на едно нанасяне. Лесният за прилагане продукт спестява забъркването на дом. смеси, а хининът е точно дозиран. Маската се явява терапия за проблемен косъм, страдащ от опадане, дехидратация, загуба на естествената структура, пърхот и др. Формулата е предназначена за възстановяване на увредени кичури и за регулиране на обменните процеси в скалпа. Създава защита за последващи третирания с химикали като боядисване и др.

Цена 8.01 лв.

Други употреби

на хининовата вода

За мигли и за вежди

Мъжете питат доколко хининът е способен да сгъсти брадата, а дамите се интересуват от разширяване на употребата на хинина в посока вежди и мигли. И по този въпрос няма официални показания, а готовите продукти изрично са предназначени единствено и само за коса.

Опитът и логиката сочат, че няма пречка хинин. маски да се мажат върху веждите. Дори има опит в тази посока, според който те са достатъчно ефикасни. Отделни рецептури няма. Просто при желание да се подкрепят твърде тънки вежди, върху тя се разнася малко от сместа, забъркана за коса.

Според потребители има риск при обработка на веждите косъмът да стане прекалено груб и дебел. Този параметър се контролира чрез броя на процедурите и честотата на намазване. Ако обработвате с хинин. вода веждите си, следете постоянно реакцията на косъма, за да дозирате процедурите.

Една силно препоръчана рецепта за вежди, пострадали от непремерена козмет. намеса, е смес от тривитаминол с хинин. вода.

Хининова вода, вежди, мигли, брада, коса, скалп, кожа на главата

Начини за безопасно обработване на миглите и веждите

При миглите обаче подобни процедури не са така безопасни. Заради риска  хининът да влезе в очите, мазането на мигли създава вероятност от раздразване на лигавиците и чувствителната зона около окото.

Въпреки това, потребители в мрежата споделят и такъв опит. Действително с по-голямо внимание и задължително при затворени очи могат да бъдат обработвани и миглите. Накрая процедурата завършва с обилно измиване.

Препоръчително е маските за мигли да съдържат по-голямо колич. масла като рициново, бадемово, кокосово или просто зехтин. Маслата омекотяват въздействието.

Плюсове и минуси

на хининовите продукти (мнения от форумите)

В България хинин. вода и козмет. ср-ва с хинин се радват на благосклонни отзиви и много ползватели. Разтворите, маските и шампоаните буквално нямат противници. Не се съобщават нежелани или неочаквани ефекти, нито липсата на достатъчен ефект (въпреки че очакванията на дамите винаги са завишени).

Появяват се единствено забележки по отношение на някоя конкретна марка и предпочитанието на една спрямо друга.

Ето някои мнения, които показват тенденцията сред потребителите:

Ели-Карамели: Два пъти сложих хининова и вече в корените ми е по-мекичка и се омазни по-бавно.

Франческа96: Аз стривам витамини на Допел Херц за коса и разреждам с хининова. Оправих си цъфтенето по края, чупенето и скубенето. Изрусявам си косата и затуй ситуацията беше жална и плачевна.

Калинка Малката: Постоянно слагах хининова вода – задължително след миене. Беше ми идеална косата. Не знам какво е пърхот или омазняване. Сега спрях, защото тук (в Англия бел. авт.) няма. Засега не забелязвам промяна към лошо.

Vessyty: Редувам Икаров с хининовата. Само ако е боядисана косата, не слагайте жълтъци. Така станах рижава един път. Жълтък и газ – не!

Памела Т.: За косопада слагай хининова вода. Топиш памук и нагъсто нагъсто мажеш. После хващаш с ръце и здраво масажираш, докато ти се отлепи кожата. Завиваш, стоиш няколко минути, отвиваш и оставяш да изсъхне. Няма  да миеш, остави да попива навътре. И така – през 3 дни, докато спре голямото капене. После вече на миене го правиш, но гледай да не е на често, защото много бързи почва да расте косата.

Габриел1145: Кажете нещо как да спре толкова бързото растене на косата, когато се маже с хинин. Слагам за пърхота и ранички, но не искам да расте толкова, ужас!

politu: Мойта коса расте до плешките и спира, натам почва да се цепи, къса, каквото се сетите. Какво не правих, не расте повече. А аз исках под кръста. Тогава хванах хининовата – в шампоана, маски, втриване. 2 месеца и половина мазах и чак тогава тръгна да расте. Супер си е хининът, но искам мноого, ама наистина много упоритост и търпение.

Хининово дърво, хининова кора, хининова вода, хинин

И накрая: върху здравето на косата се отразява и начина на хранене (приемането на полезни в-ва с растителните продукти)

Странични ефекти от хинина

Съвременната медицина постепенно се отдръпва от ползването на хинина. Известното хапче-комбинация с аналгин, ту изчезва, ту се появява на пазара. Фармацевтите разработват и внедряват по думите им по-безопасни медикаменти.

Хининът остава твърдо в употреба в хранит. промишленост, влаган в ред храни и напитки. В тази област той се смята за абсолютно безопасен. С него се обогатяват тониците и той им привнася специфичния вкус.

Като медикамент, акт. в-во предизвиква стандартни нежелани реакции като виене на свят, гадене, безсъние. По-специфични реакции са шум в ушите, учестяване на сърд. ритъм. В изолирани случаи се проявяват обриви, маточни кръвотечения, втрисане, възбуждащо и кардиотоксично д-вие.

За лекото отравяне са характерни болезненост в главата и корема, нарушено зрение, диспепси, диария и др. По-тежките степени на отравяне се бележат от ускоряване на пулса, срив на кръвното, нарушена проводимост на миокарда до коматозно съст. с разширение на зениците и отсъствие на реакция спрямо светлина, нарушено дишане.

Смъртоносната доза хинин е 10 г, приета вътрешно.

Хининът остава широко употребяван в козметиката, особено в нашата страна, където е традиционно средство. При външното приложение рискът от предозиране не съществува или по-скоро няма как да се стигне до такава ситуация. Гарантирано безопасни са дозите, влагани промишлено в шампоаните, маските и др. козметични средства.

Разбира се, всеки препарат при неправилна употреба може да предизвика симптоми на интоксикация. Хининън не прави изключение, затова спазвайте показаните дози и следете за поява на слабост, гадене и виене на свят.

Ползва ли се при бременност и кърмене?

При бременност хининът е противопоказан, но за вътрешен прием. Той преминава през плацента и се влива в кр. поток на плода. Ред изследвания доказват неблагоприятното му действие върху детето.

Допълнително, хининът има капацитета да провокира аборт или преждевременно раждане.

Хининът прониква и в кърмата, макар и в неголеми количества. Но нежелани въздействия върху кърмачетата не са отбелязани.

Описваме всички тези обстоятелства, защото може да попаднете на такива предупреждения и информации. Но задължителното уточнение е, че такова действие се проявява само и единствено при вътрешно приемане. Хининът в шампоани, маски и директно втрит в скалпа е безопасен и не може да навреди.

Накрая вижте интересното видео на тема „Как поддържам косата си“:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.