Изчистване от въшки, гниди: ефикасните и безопасни препарати

♠ Газ, мас и оцет при въшки или гниди ♠ Каква газ ♠ Аптечни препарати ♠ Натурални,без химикали ♠ Хедрин ♠ Пранаром ♠ Паранит ♠ Виприн ♠ Со био Етик ♠ Паразидоуз ♠ S.O.S ♠ Пиксан ♠ Педиакид ♠ Ветеринарни препарати ♠ Кучешки шампоани ♠ Препарати с инсектициди ♠ С перметрин ♠ Никс ♠ Форте ♠ Хигия

Още в текст: ♠ Перметрин от ветеринарите ♠ С бензил бензоат ♠ Акарол ♠ Гребени ♠ Къш въш ♠ Електрически ♠ Домашни начини ♠ Етер. и други масла ♠ Икаров ♠ Листерин ♠ Боя за коса ♠ Полови въшки ♠ Лечение ♠ Откъде се хващат въшки ♠ Симптоми на овъшляване ♠ Как изглеждат въшките ♠ А гнидите ♠ Пукане на гниди ♠ Проверяване за въшки

Човек периодично се натъква на въшки – най-яркият представител на външните паразите, които се изхранват от нас. Статистиката ни казва, че средно 3% от нас в този момент са опаразитени, а сред децата делът е 5-кратно по-голям – 15%.

Срещу въшките няма пълна застраховка. Всеки е потенциална жертва на мъничките „гадинки“. Но щом ги намерим в себе си, лечението трябва да стартира незабавно – за да не предадем и на други, да избегнем неприятните усложнения (да, има такива!), както и заради психологическия комфорт.

Вече е налично многообразие от препарати срещу въшки. Но не винаги химическите средства водят до незабавно и окончателно унищожаване на паразитите.

Лоша новина: въшките са способни да си изработват устойчивост към активните съставки на лекарствата, както бактериите го правят срещу антибиотиците!

Въшки, Гниди, Перметрин, Срамни въшки, Въшки в косата, Лосион против въшки, Газ мас и оцет, Въшки по главата, Шампоан против въшки, Хедрин, Препарат за въшки

Как най-бързо, безопасно и невидимо за околните да се оправим с въшките? Вижте всички варианти!

Лоша новина №2: повечето съвременни лекарства са способни да унищожат възрастните форми, но не всички съумяват да ликвидират яйцата. 7-10 дни по-късно се излюпват и заразата плъпва отново.

Изчистването от въшки е сложно, но не невъзможно. Най-сигурният метод си остава познатият ни от военните филми и „Осъдени души“ (и кошмар за едновремешните деца):

Остригване гола глава!

Спестява време, усилия и пари, но може да травмира психиката или най-малкото създава естетически проблеми.

От техническа гледна точка премахването на косата, в която са се заселили въшките, води до 99% успех. С това радикално решение се преодолява съществена трудност – „отлепянето“ на гнидата от косъма. Паразитът прикрепя яйцето си с крайно здраво лепкаво вещество. Разграждането му е предизвикателството за готовите препарати.

Съдържание на статията:

“Фигурин
Защо 99%? Остава малка вероятност въшки да са се прехвърлили и в миглите. Мястото е по-свойствено за т.нар. срамни въшки, но се откриват и обитатели на косите. Винаги проверявайте и миглите, за да не останат там яйца, от които по-късно заразата да се разнесе отново.

Вечното ефикасно средство:

Газ, мас и оцет

Активните вещества, които убиват въшките, са газта и оцетът, а мастта се слага, за да омекоти въздействието им върху скалпа. В Русия например е разпространено убиването на въшки с чист оцет, но винаги се предупреждава, че оцетът силно изсушава косата, а по-концентрираните разтвори могат дори да изгорят кожата. Впрочем, руснаците използват самостоятелно и газта (керосин), но тогава миризмата е непоносима, а въздействието върху главата – агресивно.

Българският вариант с омекотител е перфектната формула срещу въшки и най-важното – работи! И срещу въшки, и срещу гниди!

Факт, че когато фармацевтичният пазар е препълнен с по-щадящи и ароматизирани препарати, много предпочитат да използват именно газта. Трикомпонентната маска е достатъчно агресивна срещу въшките и достатъчно щадяща към главата.

Как работи газта:

 • Отравя възрастните форми и техните яйца;
 • Разтваря лепилообразното в-во, с което гнидите се закрепят върху космите;
 • След обработване отблъсква живи въшки, които биха се поинтересували от изчистеното място.

Газта задушава въшката и води до мигновена интоксикация. Веществото прониква през хитиновото покритие на паразита, попада в дихателния канал и напълно спира достъпа на кислород.

Важно! В същото време газта не по-малко интензивно прониква през кожата на пациента и води до изгаряния. Затова се слага омекотител – св. мас, и недейте да пестите количеството.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Олиото и зехтинът вършат същото като маста, но не дават такава гъстота на консистенцията, каквато може да се постигне с маста.

„Маската“ със свинската мазнина става гъста, добре се нанася и прилепва към косъма, без да оставя необработени участъци, докато разновидностите се стичат. Но някои хора се гнусят от св. мас и предпочитат да рискуват с олио. Зехтинът пък е най-скъп вариант, който е оправдан, само заради ефекта върху косата и скалпа.

Въшки, Гниди, Перметрин, Срамни въшки, Въшки в косата, Лосион против въшки, Газ мас и оцет, Въшки по главата, Шампоан против въшки, Хедрин, Препарат за въшки

Когато видим тази гледка, ситуацията е твърде задълбочена и се налага моментална реакция

Точната рецепта

за ефикасното средство

Единствено правилна рецепта няма, защото това средство с/у въшки е плод на народния опит, предавало се е от уста на уста и се е изменяло според преценката на практикуващите.

Ето някои възможни пропорции:

 • Вариант №1: 2 с.л. мас, 3 капки газ, 1с.л. оцет;
 • Вариант №2: по 1 ракиена чашка от трите компонента;
 • Вариант №3: по 2 с.л. от вс. съставка;
 • Вариант №4: 2 с.л. мас, 3 с.л. газ, 1 с.л. оцет

По-екзотични варианти са:

 • №1: газ, зехтин и шампоан в съотношения 3:2:1;
 • №2: газ, мед, шампоан и гореща вода в съотнош. 1:9:1:12.

Вторият вариант с меда е особено препоръчителен за малки дечица и за хора с чувствителен скалп.

Без съмнение рецептите с повече газ и оцет ще бъдат и по-силно действащи. Те са подходящи при масово опаразитяване, а „слабите“ варианти могат да влязат в работа профилактично или като втора или трета процедура – за сигурност.

Приготвяне: маста се стопява (без да се пържи, може на вод. баня или в микровълнова) и тогава се добавят газта и оцета. Може малко да оставите да „стегне“, преди да започнете да мажете.

Впрочем, формулата с газ, маз и оцет се разпространява и в дамските форуми като качествена маска за оздравяване на косата. Според хилядите изпробвали я, тези компоненти правят косъма лъскав, здрав, той расте по-скоростно, не пада, не се къса, не цъфти. Маска – мечта. Дамите я обогатяват с кисело мляко, жълтък, мед, слагат качествен зехтин.

Ако детето се гнуси от „бабешката“ комбинация или газта му създава неприятни асоциации, може да му покажете форумите за красота, в която жените превъзнасят качествата на трикомпонентния елексир за косата.

Мазане – колко време се стои?
Мас, газ и оцет, мазане на глава против въшки, Пранаром, Аромапар, Перметрин, Шампоан, лосион, Виприн, гребен против въшки

Газта и оцетът са се доказали в години на война, при епидемии, в най-тежки ситуации. Въшките не са успели да се приспособят към тях

Правилото за обработване на глава с/у въшки е едно: да не остане непокрит нито 1 милиметър. Паразитите и яйцата им умират от досега с газта и оцета. Съответно тези от ненамазаните участъци ще оцелеят и скоростно ще се размножат.

Мажете обилно, без да жалите материала. Използвайте памучен тампон. Втривайте в корените, маста ще запази кожата от изгаряне, а после разнасяйте и към краищата. Добавяйте ново количество и отново разнасяйте.

Потребно е да се обработи цялата окосмена част на главата, а също врата и около ушите. Мъжете да намажат също така брадата, мустаците и бакенбардите.

Убедете се, че не е останало сухо място и накрая покрийте с найлон за загряващ ефект.

Маската ще свърши задачата си за 90 – 120 минути. Това е време, подходящо за възрастен. За децата и пациентите с чувствителна кожа, нека времето бъде максимум 60 мин.

Отмиването е трудно заради маста – иска няколко пъти мощно сапунисване с качествен шампоан. След обработването косата бързо ще се омазни (замърси).

Каква газ се използва

за въшки и откъде да си я купя?

Говорим за керосин или газ за горене (осветление) – нефтена фракция, която в някои англоезични страни се нарича парафин (парафиново масло). Представлява смес от съединения, някои от които са канцерогенни. Използва се за горене, за почистване на повърхности и за други битови нужни, но не се приема вътрешно от човека. На опаковките обикновено се посочва: за газови лампи, дом. отоплителни уреди, примуси.

Газта за осветление се продава в прозрачни бутилки с грамаж от 0.45 до 1 л. Намира се в магазините за железария, домашни потреби и строителни материали, включително в хипермаркети като Практикер, Хоум Макс, Мосю Бриколаж и др.

Литър газ струва между 3 и 7 лева, според производителя. Повечето са около 5 лева.

Недостатък: след обработката остава дъх на газ, който се усилва при овлажняване на косата.

След обработката са останали гниди: защо?

Гнидите са надеждно защитени с плътна обвивка. Обработката с трикомпонентната газова смес не винаги е 100% ефикасна. Част от яйцата може да оцелеят, защото гнидите дишат не така интензивно, както възрастните паразити – съответно и отровата няма да проникне и да им подейства така силно.

Етерични масла против въшки, лавандула, розмарин, кокосово масло, листерин, боя за коса, срамни въшки, въшки, гниди, пукане на гниди, умрели въшки, умрели гниди

Увеличена, въшката изглежда крехка, но тя оцелява от 25 000 години

За да се унищожат гниди с помощта на газ, е необходимо:

 • Първо, да използват концентриран разтвор;
 • Второ, да увеличите времето на въздействие;
 • Трето, непременно разресвайте косата със специален гребен.

Гребенът увеличава ефикасността на маската.

Ако разчесвате, ще намалите броя на сеансите, необходими до пълно изличаване на всички въшки и яйца. Специалните гребени са много ситни. С тях се отделят както загиналите, така и оцелелите паразитите. Приспособлението отлепя гнидите.

Внимателното разчесване в разстояние на 3 дни след стартовата обработка позволява да се уберат всички паразити и яйца. Комплексният подход от газ, мас и оцет + разчесване с гребен ще доведе до успешен резултат и в най-тежките случаи, максимум за 3 сеанса.

Правила за безопасност
 1. Газта е силно агресивна и прилагането й в чист вид води до риск от изгаряния. Особено предразположени към подобни „аварии“ са децата и всички с чувствителна кожа;
 2. Направете тест за чувствителност към газта, като мазнете капка на вътрешн. част на ръката. Ако за 30 мин. няма зачервяване, действайте. В противен случай се насочете към някое от средствата по-долу;
 3. Обработката с газ не се се препоръчва за боядисани коси. За тях се правят смеси с голямо количество мас;
 4. При обработката следете разтворът да не попада върху лигавиците на носа, устата и в очите. Ако се случи, облейте изобилно с вода;
 5. Газта е запалителна течност и я дръжте далече от източни на открит огън.

Видовете въшки, как изглеждат и други подробности за паразитите са дадени ТУК: Въшки на главата, дрешни и срамни – сравнение, къде снасят, какви заболявания причиняват.

Аптечни препарати против въшки

Кой препарат/ лекарство за въшки в косата наистина работи?

Активните съставки в препаратите са основно два вида:

 1. Инсектициди – препарати за унищожаване на инсекти (отрова);
 2. Масла и други в-ва, които прекратяват дишането.

  Етерични масла против въшки, лавандула, розмарин, кокосово масло, листерин, боя за коса, срамни въшки, въшки, гниди, пукане на гниди, умрели въшки, умрели гниди

  С какъвто и препарат да убиете въшките, яйцата им се чистят на ръка. Досега не е измислен химикал, от който гнидите да изпадат от косъма

Препаратите срещу въшки най-много се ползват от деца, затова идеалната комбинация за потребителите е максимална ефикасност с максимална безопасност.

Но повечето средства с/у въшки и гниди все пак съдържат инсектициди – парализиращи вещества, въздействащи на нервната система. Те затормозяват работата на нервните клетки и въшките замират неподвижни, а след това загиват заради отказ на основните системи в телцата им. Но яйцата често не загиват докрай и трябва да се махнат механично.

Повечето аптечни средства с/у въшки се произвеждат под формата на линии или комплекти – няколко продукта, които в цялост предоставят пълна грижа за главата.

Препарати без инсектициди

Линията Хедрин, Hedrin®

Британската Thornton & Ross Ltd създава линия продукти за премахване на въшки. Тя се основава на нехимически средства за унищожаване, към които въшките не изработват резистентност. Така се премахва причината за постепенно снижаване на ефикасността на препаратите срещу въшки.

Линията съдържа 4 продукта за различните етапи от борбата с паразитите:

 • Хедрин Протект & Гоу Спрей – спрейообразна форма за профилактика на заразяването с въшки;
 • Hedrin Once ликуид гел – гъст гелообразен препарат, който действа с 1 нанасяне, само за 15 мин.;
 • Хедрин Трийт & Гоу Лосион – течна формула с 8-часово действие;
 • Хедрин Трийт & Гоу Пяна – пенообразен препарат за по-лесно нанасяне;
 • Хедрин Трийт & Гоу Спрей – също за премахване на въшките;
 • Хедрин Stubborn Egg Removal – лосион за последващо премахване на гниди, които са останали залепване.

Хедрин са представител на препаратите, които се справят без използването на инсектициди. Активните съставки в продуктите са различни, но всички те са неотровни и безопасни.

Хедрин Протект & Гоу

Активната съставка е Activdiol, диметикон и глицериди. Activdiol разрушава защитата на въшките. Без защитния си слой, те губят течност и загиват от дехидратиране. Диметикон е силиконово масло. То влиза в дихателните каналчета на въшката и я задушава.

Въпреки че се води протективен препарат, този вид Хедрин всъщност убива въшките, още щом се появят. Предназначението му е детето да бъде напръскано при масови събирания или при възникване на конкретна опасност от зараза. Дори се афишира като част от обичайните хигиенни процедури – за постоянна защита. Спреят изсъхва и не оставя видима следа. Цена 15.50 лв.

Hedrin Once
Хедрин, Stubborn Egg Removal, Трийт & Гоу Пяна, Трийт & Гоу Лосион, Hedrin Once ликуид гел, Протект & Гоу Спрей,

Хедрин е линията с най-многобройни продукти

Най-силният препарат от линията съдържа Penetrol – по-гъста гелообразна формула, която осигурява проникване на препарата вътре в яйцата. Съставката е патентована. Производителят подчертава, че в нея няма активни химикали – химично или биологични. Основният агент и тук е маслото деметикон, който физически унищожава паразитите. То е дотолкова безопасно, че е подходящо и за бебета от 6 м.

Предимството на гел-ликуида е, че е със засилено действие и сработва само за 15 мин. Това се афишира и на самата опаковка и е клинично доказано.

Препаратът се нанася на сух косъм и се разнася с ръце. С-ст 13.70 лв.

Хедрин Трийт & Гоу

Един препарат, предложен в три форми, за да се отговори на всякакви предпочитания – течност, пяна и спрей. Активната съставка е Activdiol, но без силиконовото масло, което омазнява косата. Компонентите са на водна база, поради което след изсъхването на косата, не личи.

Нанася се на сух косъм, разресва се, за да се нанесе добре навсякъде и се чака да изсъхне. Трийт & Гоу остава върху косата 8 часа. С него човек не нарушава нормалния си ритъм на работа. След 7 дни – нова процедура.

Производителят всъщност предлага две възможности за реакция при въшки – да се сложи силно действащ препарат, който обаче блокира нормалната дейност, или да се взема по-слаб, изискващ повторения, но жизненият ритъм да продължи без промяна.

С-ст на препаратите: 8.11 лв лосион, 22.31 лв пяна, 13.60 лв спрей.

Stubborn Egg Removal

Последният от линията продукт представлява комплект за окончателно отстраняване на гнидите. Препаратът се прилага след третиране с някой от изброените по-горе. Той е призван да отлепи яйцата и да улесни махането им.

Комплектът съдържа лосион и гребен. Действа 10 мин е започва разресване. С-ст 17.98 лв.

Таблица на третиранията:

Ако се чудите при толкова много продукти кой да изберете, производителят подпомага със съвет: избирайте според нуждите си и времето, с което разполагате.

Продукти Пранаром

Белгийската компания, специализирана в ароматерапията, предлага свой подход към въшките – ликвидиране чрез етер. масла. Използват се 100 % чисти хемотипни масла с почистваща сила върху скалпа.

Пранаром също като Хедрин работят и профилактично, и при овъшляване. Разликата е, че при белгийците един продукт се употребява и за двата случая.

Профилактично, лосионът Aromapar се впръсква по 2 пъти върху любимите на въшките места – над ушите, на врата. За ученици – преди тръгване за часове.

За изчистване от въшки, лосионът Aromapar се впръсква 12 пъти в корените и се разнася с ръце. Оставя се за 30 мин.

В края на процедурата следва измиване с шампоана Aromapar. Накрая производителят препоръчва разресване на косата с гребенчето, потопено в оцет.

Продуктите Пранаром се прилагат през 7 дни, три поредни седмици. В случай на неуспех, резервната процедура е намазване в три поредни дни.

Състав на продуктите Пранаром – 34% етер. масла от лавандула, дива мента, чаено дърво, мирта, иланг-иланг, гръцки риган, евкалипт, карамфил. За да избегнете алергични реакции, пробвайте от вътрешната страна на ръката.

Противопоказания за лосиона: респираторни заболявания.

Продуктите се продават под две форми:

 1. Лосион Аромапар – 30 мл, 22.01 лв.
 2. Комплект лосион + шампоан + гребен – 44.40 лв.

Лосион Пранапокс или Аромапар?

Касае се за идентичен продукт, който е произвеждат с различни опаковки – синя и жълта. И под двете имена има 30 мл лосион в спрей-шишенце и 125 мл шампоан.

Продукти Паранит
Мас, газ и оцет, мазане на глава против въшки, Пранаром, Аромапар, Перметрин, Шампоан, лосион, Виприн, гребен против въшки

Обработката на косата се извършва на малки кичури, за да не се пропусне участък. На средната снимка се вижда резултатът от нахапването. Тези места не се пропускат

Паранит са белгийски продукти, на Omega Pharma. Спадат към групата на неинсектицидните препарати, който задушават и дехидратират въшките и ги унищожават.

В линията има спрей и шампоан, които имат равностойно действие. Потребителят решава дали да унищожи въшките си чрез напръскване със спрей или чрез измиване с шампоан.

Важно! Забележете, че някои фирми предлагат шампоан като подпомагащ продукт към основния препарат за премахване на въшки, а при други активната съставка се нанася под формата на шампоан.

Спрей Паранит

Предназначен за главови въшки, спреят е противопоказан само за алергични и деца под 2 г. Сред възможните нежелани ефекти се сочи раздразване на кожата около очите, зачервяване на скалпа в нежната зона около ушите, лющене.

Съставът е минерални масла и диметикон, които унищожават въшките жизически – чрез задушаване и дехидратиране.

Спреят се активира на разстояние от около 10 см. Пръска се в/у сух косъм и се разнася с ръце.

Действа 15 мин.

Косата се мие с неспециализиран шампоан, а не с този от серията против въшки. Мокрите кичури се сресват, за да изпадат въшките и гнидите.

Втора обработка след 7 дни предотвратява разпространението на нови въшки, излюпили се след I-та процедура.

Паранит шампоан

Формулата е разработена под формата на шампоан, но точно както лосионите въшките биват задушени и дехидратирани. Разликата е, че шампоанът паралелно измива – тоест след обработката следва само изплакване.

Внимание! Шампоанът също се нанася в/у суха коса. Оставя се 10 мин. Въшките и гнидите се отстраняват с гребенче, а обработката се прави отново след 7 дни, както е при спрея.

Опаковката е от 200 мл и стига за ок. 8 процедури.

Цена спрей 25.00 лв, шампоан 25.00 лв.

Продукти Виприн

Българската линия Виприн включва лосион, балсам и шампоан, като всеки от тях е в комплекс с гребен за разресване. Спадат към неотровните и нехимически средства за премахване на въшки, защото са базирани на маслото Деметикон и на кокосово масло.

Препоръката е да бъдат направени 3 обработки през седмица, с което се обхваща пълният жизнен цикъл на паразитите.

Мас, газ и оцет, мазане на глава против въшки, Пранаром, Аромапар, Перметрин, Шампоан, лосион, Виприн, гребен против въшки

Въшките са приспособени да се захващат за косъма и бързо се придвижват по него. Той им е необходим, за да залепят яйцата си

Видове продукти и използването им

Виприн лосион – косата напълно се напоява с лосиона, с втриване. Внимателно се обработват участъците над ушите. Косата се разресва с едрите зъби на гребена, за да се постигне максимален обхват. Държи се 30 мин и се отмива. Следва разресвасе със ситните зъби на гребена. Правете го на малки кичури, за да не се пропусне. По гребенчето полепват гнидите, които периодично се отмиват с четка под струя вода. Цена 8.51 лв.

Виприн балсам – той се различава от лосиона по това, че не съдържа алкохол. Действащите съставки отново са силиконово и кокосово масло. Затова и обработката с балсама е 1:1 идентична с описаната по-горе за лосиона. Цена 6.73 лв.

Виприн шампоан – препаратът се втрива навсякъде, да образува пяна. Престояването с него е по-кратко в сравнение с балсама и лосиона – само 15 мин. Косата се сресва с едрия гребен, докато е сапунисана, и тогава се плакне. След леко подсушаване, се минава със ситния гребен. И тук са необходими 3 обработка през 7 дни. Цена 6.73 лв.

Продуктите Виприн са алтернативни – те не се допълват. Потребителят избира формата, която най-много му допада.

Продукти Со био Етик

Натурални продукти, базирани на етер. масла – 6 на брой, съчетани с органични флорални води, притежаващи свойствата на репелент. Заради риска от алергична реакция, минималната възраст за употреба е 3 г.

Линията е френска, на Lea Nature Gr. Съдържа лосион, спрей и шампоан.

Лосион Со био Етик се нанася на кичури. Необходимо е да действа 8 часа (примерно цяла нощ). По-нататък: измиване и сресване. Препоръчително е комбиниране с шампоан Со био Етик, за усилване на ефекта. Необходими са 2 обработки през 7 дни. Цена 20.80 лв.

Спрей Со био Етик се дава като по-удобен за профилактично напръскване както на коса, така и на всички вещи, имали контакт с главата – шапки, шалове и др. Формулата с етер. масла създава предпазен филм – нещо като предпазва бариера срещу налазването от паразити. Цена 15.71 лв.

Шампоан Со био Етик – действа самостоятелно за отстраняване на въшки или в комбинация с лосиона. Удобен за по-дълга употреба – за последващо успокояване на скалпа и по-лесно разплитане. Цена 15.71 лв.

Продукти Паразидоуз

Френска линия на Laboratoires Gilber, съдържаща нормално скоростен и експресен лосион за премахване на въшки и гниди. Не съдържа инсектициди.

Паразидоуз е естествен, базиран на Biococidine® (патентована формула от кокосово масло). Действа механично – задушава въшките и яйцата им и отстранява защитната им обвивка. Маслото разтваря и лепкавото в-во, с която яйцата се хващат за космите. Така отлепянето им става лесно.

Паразидоуз е продукт с най-ниска разрешена възраст за употреба – от 3 м. Безопасен за астматици.

Експрес лосион действа с едно нанасяне, само за 30 мин.

Цена на обикновения препарат 19.11 лв, на експрес – 20.50 лв.

Въшки, Гниди, Перметрин, Срамни въшки, Въшки в косата, Лосион против въшки, Газ мас и оцет, Въшки по главата, Шампоан против въшки, Хедрин, Препарат за въшки

Почистването на гнидите се извършва на сух косъм

Шампоан S.O.S

Германската Districon предлага премахване на въшките чрез кокосово масло. То действа на физическо ниво, без помощта на химикали. Заедно с активната съставка, са вложени други, които подхранват косата и скалпа, правят косъма по-мек и устойчив на силово разресване.

Шампоан S.O.S са полага на мокро. Обработва се цялата глава и се оставя 20 мин. Следва стандартната процедура: плакнене и сресване.

S.O.S се прилага минимум 3 пъти на 7 дни. С-ст 14.90 лв.

Пиксан

Стопиращият въшки шампоан е базиран на екстракт от семе на нийм – дърво, познато с инсектицидните си свойства от много столетия. Патентованата формула MelAza® съдържа множество растителни субстанции, към които въшките трудно биха развили устойчивост.

Като естествено средство, Picksan Lice Stop пази скалпа, има приятен мирис, подкрепя косата и подобрява качеството й. След обработка тя става по-плътна и се разресва лесно.

Опаковката на Пиксан е разчетена за 2 измивания. Шампоанът се препоръчва в случаи, когато паразитите са развили устойчивост към химикали.

Необходимо време за действие – 20 мин.

Продукти Педиакид Балепу

Френските продукти Педиакид Балепу са създадени специално за малки деца, с максимално щадяща формула. Тяхната цел приоритетно е предпазване от заразяване и унищожаване на единични паразити, попаднали в главата.

Мас, газ и оцет, мазане на глава против въшки, Пранаром, Аромапар, Перметрин, Шампоан, лосион, Виприн, гребен против въшки

Гъстите и дълги коси „поемат“ по-голямо количество препарат. За тях спрей-формите са удобни и пестят време

Спреят и шампоанът са базирани на извлек от лавандула и етер. масла от здравец, гераниол, кедър, портокал, равенсара.

Спрей – с него се напръсква косата. Продуктът не омазнява и не оставя следи. Защитава трайно от попадане на гниди и въшки. За покриване на дължината са нужни ок. 8 пръскания. Сместа се разнася с масажни движения. След оформяне на косата отново се пръска 4 пъти. Препаратът е подходящ за обработка на вещи, контактуващи с косата като ластици, шноли, шапки, яки, шалове и др.

Педиакид Балепу е безопасен за всекидневно напръскване. Препоръчва се за рискови периоди и места, с висок риск от заразяване.

Шампоан  – ползва се като обикновено измиващо средство. Унищожава и отблъсква. Предстоява на главата 3 мин. и се отмива. Предоставя трайна защита.

Педиакид Балепу са предназначени над 3 г и са с цена по 25.70 лв.

От ветеринарите

Растителни противопаразитни препарати

Сред арсенала на ветеринарите намираме  противопаразитни продукти за домашни любимци, създадени изцяло на растителна основа. Като такива, те са безопасни и за хората. Затова свидетелства състава им, както и отзивите на доста пациенти. Многобройни са препоръките за кучешко-котешките шампоани, дадени под статии като тази ТУК: Въшки! Помощ!

Ако има елемент на изненада в този раздел продукти, то той е основно цената. Лосиони и шампоани на основата на етерични масла и други качествени съставки, струват в пъти по-евтино, когато са за животни. Обработката с такъв продукт може да ни излезе буквално няколко лева и дори по-евтино от прочутата рецепта с газ.

Обяснение, разбира се, има. Ветеринарните продукти не преминават през такива строги и задълбочени клинични изследвания, както човешките, което доста намалява разходите за производство.

Според запознати, именно в липсата на задълбочен контрол се крие риск за хората. Подобен спор е воден относно други широко ползвани от човека ветеринарни продукти като Тривитаминол, Рефригеранс, Антифлегмин.

Мас, газ и оцет, мазане на глава против въшки, Пранаром, Аромапар, Перметрин, Шампоан, лосион, Виприн, гребен против въшки

Родителите са спокойни, когато обработват главите на децата си с натурални, природни, естествени препарати

Изводът: преценката, решението и отговорността са изцяло във ваши ръце.

Спрей Деметикон

(3.41 лв)

Спреят е насочен към унищожаването на бълхи, въшки, кърлежи и комари. Животните се обработват чрез напръскване от разстояние 10 см. Една процедура е с гаранция от 3-4 седм. или до изкъпване.

Деметикон, както сочи името му, се базира на едноименното силиконово масло, ползвано и в човешки продукти. Маслото обвива паразитите, парализира ги и им запушва дихателните канали. Така те загиват от задушаване.

Допълнителна съставка в спрея е  кок. масло, което има и самостоятелна противоинсектна сила и става основа на ред продукти срещу въшки. Ароматът е лавандулово масло, което пък се използва в противоинсектните препарати на етерично-маслена основа.

Противопаразитни шампоани

С натурални съставки

 • Menforsan течна формула – с екстракти от здравец и лимон;
 • Menforsan на прах – с екстракт от нийм;
 • Beaphar flea – с екстракт от маргоса и лавандиново масло;
 • Beaphar Vermicon – с Деметикон (12.50 лв);
 • Freedog – с екстракт от Citronella (лим. дърво);
 • Biogance fleas away – с екстракти от мащерка и лавандула (24.00 лв).

Всички ветеринарни шампоани са с балансирана pH-формула, се отбелязва на етикетите.

Препарати с инсектициди

С перметрин

Перметрин е инсектицид, с висока ефикасност срещу главова въшка. Препаратът е дотолкова силен, че в стандартни случаи унищожава с една обработка. Едва в 2-3% от случаите има потребност от още едно нанасяне.

Препаратът играе и ролята на предпазно средство, което отблъска въшките до 6 месеца от третирането.

Nix, Никс

Предствавлява емулсия за кожна употреба, опакована удобно в бутилка с накрайник. Съдържа 1% перметрин, разтворен в изопропанол. Използва се при наличие на въшки и при риск от прихващане.

Дава се за възраст над 6 м. При по-малки бебета третирането също е възможно, но по указания на лекар.

Една опаковка Никс съдържа 59 мл – за 1 намазване. Държи се 10 мин. Цена 9.56 лв.

Въшки, Гниди, Перметрин, Срамни въшки, Въшки в косата, Лосион против въшки, Газ мас и оцет, Въшки по главата, Шампоан против въшки, Хедрин, Препарат за въшки

Някои активни в-ва работят така, че са необходими множество поредни обработки на косата. Други се справят с 1 или 2 намазвания. Поинтересувайте се, преди да купите!

Лосион Форте

Български инсектициден продукт (Фарма Вет). Съдържа 0.6 % перметрин в изопропилов алкохол. Втрива се и се разнася навсякъде. Държи се 1 час под найлон и още 1-2 часа без него (при деца – до 1 час).

Разрешена следваща обработка – след 7 дни. С-ст 4.41 лв за 100 мл.

Шампоан Хигия за въшки

Лечебне шампоан, който убива въшките по време на измиване на главата. Съдържа 1% перметрин, активен срещу главови и срамни разновидности на въшките. С едно нанасяне се изчистват мин. 97% от паразитите. Повторна обработка – след 7 дни.

Показан над 5 г . Цена 6.27 лв.

Подробности за перметрин, както и отзиви на потребители за Хигия и другите продукти с перметрин, са дадени ТУК: Шампоани и препарати с перметрин за реалната опасност въшки!

От ветеринарите:

Перметрин спот он

(1.22 лв за 10 мл)

Това е „кучешкият“ вариант на препаратите против инсекти на базата на перметрин. Ефикасен срещу бълхи, кърлежи, въшки с гарантиран период на липсата им от 4 седмици.

Шампоан Перметрин – 250 мл, 1 г перметрин, 6.50 лв.

Специалисти казват още, че същата работа върши перметрин 0.5%, закупен от аптеката, и леко разреден преди намазване.

С бензил бензоат

Бензил бензоат е съединение, което има висока активност в унищожаването на различни видове паразити, сред които и въшките. То прониква през хитиновата обвивка и се натрупва в тялото в токсична концентрация.

По този начин унищожава и възрастните форми, и ларвите, но не и яйцата. Затова при използването на бензил бензоат са потребни повече на брой обработки през кратки периоди от време, за да се обхванат и новоизлюпените яйца.

Смъртта на възрастните форми настъпва 7 – 32 мин. след обработка с емулсиите с такъв състав. Активното в-во не се всмуква в кръвния поток.

Начин на приложение: главата се обработва с памучен тампон, като лосионът леко се втрива. Главата се покрива за 30 мин, следва измиване. Децата се мажат с разреден разтвор.

Лосион Акарол

Българският Акарол е представител на готовите аптечни продукти с бензил бензоат. Той е предназначен за краста и всички разновидности на въшките.

Показанията за въшки са 4 обработки през 12 часа и повторение на цялата процедура през 7 дни. При деца се препоръчва разреждане с олио.

Внимание! Нанасянето се извършва с ръкавици. Цена 8.73 лв.

Купрол

Това е представител на инсектицидните химикали, с много евтин (последна цена 2.94 лв). Вече не е наличен на пазара.

Как да изчистим въшките

(Премахване)

Унищожаването на въшките съвсем не е краят на усилията. Остава да бъдат изкарани от косата, както и яйцата им, залепнали за космите.

Какъвто и препарат да използвате, той няма да ви спести ресането със специалните ситни гребенчета, които по механичен начин извеждат паразитите.

Супер ситен гребен, 0.3 мм
Етерични масла против въшки, лавандула, розмарин, кокосово масло, листерин, боя за коса, срамни въшки, въшки, гниди, пукане на гниди, умрели въшки, умрели гниди

Гребените за „изгребване“ на гнидите са специални – те или са с много нагъсто разположени зъби, за да не пропускат яйцата между тях, или са с особена резба, която захваща издатините

Повечето препарати за почистване на въшки днес се продават в комплект с гребенче. Ако искате да купите отделно, може и да се затрудните с намирането. Трябва да бъде гребен с много ситно разположени зъбци, за да могат да премахват и миниатюрните гниди.

Място, където със сигурно ще намерите, са магазините за домашни любимци. Там приспособленията са и много евтини.

Гребенче “Къш Въш”

Представлява приспособление със специална форма на зъбите – спираловидна. Тя подпомага по ефикасното „загребване“ на паразитите и техните яйца. Според производителя, не дразни скалпа.

Гребенчето се поръчва по интернет, доставя се чрез куриер и струва 15.99 лв.

Електрически гребен

за паразити

Електрическите гребени представляват уреди, които поставят паразитите под унищожително за тях, но безвредно за човека електр. напрежение. Работят на батерии с живот ок. 8 часа. С тях косата се разресва 2 седмици, докато се унищожат всички налични въшки и яйца. Показано е след това профилактично разресване веднъж седмично.

Някои от уредите сигнализират звуково при среща с въшка. Този тип средства са за многократна употреба. Почистват се и могат да се ползват върху различни пациенти. Гаранционното им обслужване е от порядъка на 2-3 години. Средна цена на предлаганите у нас уреди – 50 – 70 лв.

Домашни начини за премахване

Етерични и базови масла

Ползата от етер. масла с/у въшки не се подлага на съмнение. Не напразно на тази база са едни от най-скъпите фармацевтични продукти. Екстрактите от различни растения, получени по пътя на парната дестилация, са достъпни и за дом. употреба.

Ароматичните масла имат свойства, които носят полза и за здравето. Те повишават качеството на кожата, действат антибактериално, противовъзпалително, регенериращо, оказват благоприятно възд. на нервн. с-ма, метаболизма и саморегулационните процеси в тялото.

Как работят срещу въшки?

Маслата с висок вискозитет обвиват паразитите и ги задушават. По-слабо е това действие върху яйцата. Затова ако се смеси етер. масло с някаква кисела среда, ще стане ефикасно с-во с/у въшки и гниди заедно. Киселината ще разтвори обвивката на гнидите и ще пропусне маслото в тях.

Отрицателно въздействие върху паразитите оказва и яркият аромат на маслата.

Етер. масла са ефикасни, но рядко – от едно намазване. Препоръчва се обработване през 2 дни до пълното унищожаване на въшките.

Въшки, Гниди, Перметрин, Срамни въшки, Въшки в косата, Лосион против въшки, Газ мас и оцет, Въшки по главата, Шампоан против въшки, Хедрин, Препарат за въшки

Маслата убиват въшката по механичен, физически начин. Те обвиват тялото й, буквално се залепват за него и паразитът няма откъде да диша

Подходящи етер. масла

 • Бергамот
 • Чаено дърво
 • Мента
 • Евкалипт
 • Розмарин
 • Лавандула
 • Анасон
 • Здравец

Подходящи базови масла

 • Кокосово
 • Зехтин
 • От горчица
 • Царевично

Зехтинът е чудесен носител на етерична съставка.

Класическа рецепта

Втрийте неголямо количество от етер. масло по избор. Закрийте с найлон и оставете за нощта. При ставане измийте с шампоан, срешете и премахнете мъртвите паразите. Извършете обработката четирикратно, през 2 дни.

Чаено дърво и спирт

Спиртът активно въздейства върху плътния хитинов слой върху насекомите и гнидите, като го разрушава. Чайното дърво има антисептично действие.

Приготвяне: Вземаме 50 г етилов спирт и 30 г чайно дърво. Смесваме и разбиваме. Добавяме 50 мл дестилирана вода. В течение на 6 дни напояваме скалпа и косата с получената смес до пълно унищожаване на въшките.

Тази смеска е чудесна и като спомагателно средство при употребата на химически препарати.

Етер. масло и оцет

Оцетът – винен или ябълков, е агресивна кисела среда за въшките. Той разтваря хитиновата обвивка и ги оставя незащитени за околната среда. Дори само оцет да намажете на главата, той дълбоко ще навреди на паразитите. Но в съчетание с етер. масла, оцетът става много ефикасен.

Приготвяне: вземете оцет с концентрация до 9 %. Разредете с растително масло в равни пропорции, добавете няколко капки аромат. масло. Намажете главата и я поставете под найлон. След ок. час измийте. Минете с гребен още влажните коси.

Етер. масло и зехтин
Въшки, Гниди, Перметрин, Срамни въшки, Въшки в косата, Лосион против въшки, Газ мас и оцет, Въшки по главата, Шампоан против въшки, Хедрин, Препарат за въшки

Чаеното дърво е №1 сред етер. масла, когато търсим ефикасност срещу въшки

Сместа на масла от етерични растения и от маслина е отлична за третиране на въшки – пази главата и оздравява скалпа. Най-много зехтинът си върви с лавандулово масло – те усилват целебните си свойства. Лавандулата ускорява заздравяването на епидермиса и е особено подходяща при силно опаразитяване, когато главата е нахапана от множество насекоми.

Приготвяне: 50 м зехтин и добавете 5 капки лавандула. Сложете на раменете предпазна кърпа, по която може да се стече масло. Натрийте главата и добре омокрете цялата коса. Сложете найлон и оставете за 3 часа. Завършете с познатата процедура: измиване и разчесване.

Готов вариант:

Стимуланта на Икаров

В него са вложени маслата, които са най-действени срещу въшки – розмарин, лавандула, бергамот. Формулата е изготвена точно за обработване на коса. Изпълнете указанията на опаковката, те точно съвпадат с процедурите при въшки. Маската се държи 3 часа под найлон и последващата обработка ви е известна.

Противопоказания

и мерки за безопасност

При работа с ароматни масла също трябва внимание.

Те са високо концентрирани и затова се явяват токсични при попадане в хранопровода. Ако погълнете от маската, следете за поява на признаци на отравяне – халюцинации, повръщане, болезненост в стомах и глава.

При предозиране върху кожата внимавайте за признаци на изгаряне.

Винаги има риск от алергични реакции. В групата на риска са децата до 5 г.

Работа с масла при деца

Никога не обработвайте с неразредени етер. масла, винаги разреждайте повече от указаното в рецептите. Не обработвайте, преди детето да се е нахранило – може да получи виене на свят и дискомфорт.

От форумите:

Вода за уста “Листерин”

Унищожителното въздействие на водите за уста под наименованието Listerine (те са няколко разновидности) се доказва на практика и се описва от потребители в интернет. Възможността е особено ценна за българи, които са чужбина и не успяват да се ориентират сред местните препарати.

Начин на използване: косата обилно се намокря с Listerine, разтрива се с пръсти, покрива се с найлон и 2 часа по-късно се мие. Обработването се повтаря още 2 пъти.

Боя за коса

Тя бива препоръчвана на най-отчаяните пациентите, които не са успели по всички възможни начини да се спасят от паразитите. И наистина, отзивите след това са положителни: действително боята е подействала. За дамите, които не се боядисват, се препоръчва да изберат същия като своя цвят, но да обработят косите с химическия препарат, на който въшките не издържат.

Но в същото време методът събира и отрицателни отзиви. Тъй като боите са химикали, а въшките развиват устойчивост, вероятно се срещат вече паразити, които са резистентни и спрямо боите за коси.

Въшки и гниди +. Още за премахването е дадено ТУК: Какъв е начинът за премахване на гнидите?

Полови въшки

Въшки, Гниди, Перметрин, Срамни въшки, Въшки в косата, Лосион против въшки, Газ мас и оцет, Въшки по главата, Шампоан против въшки, Хедрин, Препарат за въшки

Въшките, които живеят в главата, и тези, които се заселват в други окосмени части по тялото, са от различен вид и дори не си приличат

Главовите въшки обитавайт най-често косата. Ако откриете въшки по други окосмени части на тялото, вероятно те са срамни.

Това важи и за окосмените части на лицето. Въшките, разположили се по миглите, във веждите, в бакенбарди, мустаци и бради с 90 % вероятност са полови и с 10 % вероятност са главови.

Въшките, наричани полови или срамни, по външен вид се отличават от главовите. И то съществено – все едно са два напълно различни паразита. И никак не е чудно – те наистина са от различни родове.

Срамните повече приличат на акари – кръгли като рачета, в жъленикаво-бяло. Размерът им е едва 2-3 мм и е мн. трудно да бъдат забелязани. Но когато се намножат, вече стават съвсем видими. Яйцата им обаче са под 1 мм.

Половите въшки живеят едва 24 часа, но за това време успяват да снесат 9 яйца, от които излизат ларви след 2 седмици. Без гостоприемник тези въшки не могат да живеят и загиват (главовите за известно време могат да оцелеят на други места като кърпи, спално бельо, дрехи).

Как да разпознаем

полови въшки?

Половите въшки не се виждат, но дават следните признаци:

 • Сърбеж в областта на половите органи и пубиса;
 • Поява на алергични реакции (зачервявания) от ухапването;
 • Откриване на синеещи петна по кожата.

През първата седмица от опаразитяването човек не усеща и описания дискомфорт, който се поражда от ухапванията.

Гнидите на половите въшки не могат да бъдат видени, но те винаги са в основата, близо до кожа, и се усещат като удебеляване.

На миглите и веждите се появяват сиви корички.

Лечение на срамни въшки

Лечението при този тип въшки е различно от главовите – заради локацията и заради факта, че тези въшки не оживяват в друга среда, извън човека.

Защо се премахват по-лесно?

Първо, окосмяването по тялото може да бъде премахнато изцяло и така да се ликвидират въшките издъно. Мъжете да избръснат брадите и мустаците.

Заедно с процедурата сменете спалното бельо и дрехите. Изперете на висока температура или ги потопете в разтвор на газ за осветление, разредена с 10 пъти повече вода.

Второ, единствените места, които ще останат, са лесни за наблюдение и обработка – миглите и веждите. Там може да мажете обилно с вазелин – безвреден за очите, но много вреден за въшките. Под мазния слой вазелин те спират да дишат и загиват. Гнидите се отстраняват лесно от останалите граничени участъци, обрасли с дебели косми.

Какви са трудностите?

Ако не желаете да премахнете изцяло окосмяването, тогаво борбата по традиционния начин при този тип въшки ще бъде много по-трудна. В близост има лигавици с особена чувствителност, които може да бъдат раздразнени.

Основният препарат за премахване на полови въшки е

Перметрин
Въшки, Гниди, Перметрин, Срамни въшки, Въшки в косата, Лосион против въшки, Газ мас и оцет, Въшки по главата, Шампоан против въшки, Хедрин, Препарат за въшки

Ако откриете въшки в миглите, по-голям % вероятност има те да са полови, а не главови

Няма разграничение на препаратите за главови и за полови въшки. Може да използвате всеки от изброените по-горе лекарства с активна съставка перметрин или да си вземете разтвор на перметрин от аптеката.

При нанасяне избягвайте лигавиците и най-нежните полови части.

Известни химикали с инсектицидно действие са линдан, мaлaтиoн, ивермектин и др., но те не са използвани в препарати против въшки у нас.

Откъде се хващат въшки

(причина за заразяване)

Главните приносители на въшките са децата, а оттам те се предават на родителите. Ето един обичаен път – контактният.

Много родители недоумяват как така се появяват въшки, след като са спазвали лична хигиена и са давали отлични грижи на детето си.

Но въшките се разпространяват не само сред социално-неравностойните семейства. За паразитите няма прегради и те могат да влязат в абсолютно всяко семейство.

Въшката не е в състояние да се придвижва активно, въпреки митовете, че умее едва ли не да лети и скача. Но не, тя просто полазва, така че предаването става само чрез близък контакт – глава до глава. Но децата активно контактуват с многочислена група хора – те пътуват в претъпкан градски транспорт, учат се в колективи, посещават други колективи като лагери, школи, занимални. По-често младеж може да попадне в ситуация на блъсканица, опашка, сред многолюдна тълпа. Близкият контакт се осигурява без проблеми на детските площадки, на детските празници и къде ли не.

Пренасянето на въшки е вероятно чрез някои лични предмети като ластици, шноли, шапки, шалове, връхни дрехи, гребени и др.

Не е изключено да се хванат въшки на обществени места като бани, басейни, СПА-комплекси.

И все пак има предразполагащи фактори и те са:

 • Наличие на дълги коси – момиченцата са по-вероятен приемник;
 • Лоши условия на живот – веднъж прихванати, въшките се разпространяват в цялото семейство и дори род, без да бъдат взети мерки. Такива семейства са източници за множество заразявания;
 • Лош родителски контрол.
Симптоми на овъшляване

Въшките предизвикват достатъчно силен сърбеж на главата, особено интензивен на слепоочието, зад ушите и на тила. Заради него децата страват по-капризни и неспокойни, чешат се и спят лошо.

Продукти от жизнената дейност на въшките попадат върху лице и шия и провокират появата на еритем, папули и др. образувания. При липсата на мерки може да приемат формата на хроничен дерматит.

Мас, газ и оцет, мазане на глава против въшки, Пранаром, Аромапар, Перметрин, Шампоан, лосион, Виприн, гребен против въшки

Тези дечица са нахапани от въшки, защото паразитите не са открити в ранен стадий. Виждат се любимите места на паразитите – около ушите и на вратлето

През разчесаните места може да попадне вторична инфекция и да се подуят лимфните възли.

Основните признаци, по които можем да заподозрем въшки:

 1. Неголеми ранички;
 2. Подпухване на кожа в зоните на шия, рамене, глава.
Какво са въшките

Въшките са известни на човечеството дълго преди новата ера. Историци са описали борбата на древните египетски жреци с тази напаст. Взривове на зараза съпровождат всяка война, когато не може да се спазват елементарни санитарни норми.

Човешките въшки днес са разпространени върху всяка част от нашата планета. Те могат да привлекат бактериална инфекция. Освен това пренасят опасни болести като тиф, окопна треска и др.

Как изглеждат въшките

Съществуват три вида въшки – главови, дрешни и полови (срамни). Те имат различен вид (виж снимката).

Мас, газ и оцет, мазане на глава против въшки, Пранаром, Аромапар, Перметрин, Шампоан, лосион, Виприн, гребен против въшки

По-често срещаните главова и срамна въшка отблизо. Вдясно – гнида

Без микроскоп въшката изглежда като мъничка светло-сива „буба“. Дрешните са малко по-светли, почти бели. Половите са малко по-тъмни, но пък тялото им е кръгло и напомнят раци. Главовите въшки достигат до 4 мм, а половите – до 2 мм.

Как изглеждат гнидите

Гнидите са кафяви, прозрачни или бели микроточки, прикрепени към косъма под ъгъл. Когато яйцето е пълно, то е по-тъмно, а след излизане на ларвата то остава празно – тоест бяло. Но обвивката продължава да е добре закрепена за косъма и не пада сама.

Пукане на гниди

Това е народен начин да се установи дали гнидата е жива или вече излюпена. Живите яйца са пълни и пукат при притискането им между нокти. Това е точно „пощенето“, за което сме чували от старите приказки. Така едно време хората са се спасявали от въшките, методично унищожавайки яйцата им по механичен път.

Проверяване за въшки
Етерични масла против въшки, лавандула, розмарин, кокосово масло, листерин, боя за коса, срамни въшки, въшки, гниди, пукане на гниди, умрели въшки, умрели гниди

Проверката за паразити не е сложна – изисква се методичност и търпение

Редовното преглеждане на децата, които ходят в големи колективи, дава сигурност, че въшките ще бъдат открити навреме, преди да снесат много яйца. Както разбрахме, унищожаването на самия паразит е лесно, трудност представлява почистване на залепените яйца от космите.

Как се преглежда?

Детето сяда под източник на възможно най-ярката светлина, с която разполагате. Ако косите са дълги, се отделят на кичури с помощта на фибички и се разглеждат поотделно.

Живите паразити, въпреки малки си размер, се откриват с лекота при нарочно оглеждане. Наличието на мъртви въшки свидетелства, че опаразитяването е станало отдавна. За стар проблем са знак коричките по скаблпа, разчесани места, синеещи петна.

Гнидите се бъркат с пърхот, но за разлика от пърхота, те трудно се премахват от косъма. А при натиск между нокти издават специфичен пукащ звук.

Лампи с черна светлина, използвани в козметиката, идеално откриват живи гниди. На тяхната светлина те светят, оцветени в синьо.

Какво да правим с

останалите умрели гниди?

Ще ги почистим с гребенче! Всичко, залепнало по косите, трябва да бъде почистено – внимателно и методично. Разресвайте, докато по зъбите на гребена престанат да се закачат гниди.

Какво да правим с отстранените въшки и гниди?

Докато почиствате, събирайте в купичка с оцет. Така нито един паразит няма да се изплъзне и по-късно да се върне върху косата. Изхвърлете в тоалетната.

За още информация: На гръцки: Ψείρα. На руски: Вши. На турски: Bitler. На латински и испански: Phthiraptera. На английски: Lice. На немски: Tierläuse.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.