Бадемово масло за здрава коса и кожа. Лечение: за мазане и вътрешно. За консумация

♠ Рецепти за домашно масло ♠ Ползи ♠  Бадемово масло за коса ♠ Конкретни рецепти ♠ Компрес за суха кожа ♠ Маски за лице и устни ♠ За тяло и ръце ♠ Лечение с бадемово масло ♠ Външно ♠ За пиене

Още в текста: ♠ Масло от бадем в кухнята ♠ Рецепти ♠ Бадемов тахан ♠ Бадемово мляко ♠ Бадем. масло за готвене ♠ Салати и дресинги ♠ Цена на бадемово масло ♠ Козметични масла ♠ Козметика с бадем. масло ♠ Масла и продукти за консумация

Посредством студена преса от бадемовите ядки се „източва“ ценно целебно масло – най-масленото сред екстрактите от плодови костилки. В зависимост от вида и сорта в твърдия център на костилковия плод се съдържат от 40% до 62% масло.

Маслената течност, добита от бадема, е базова. Като такава, тя е близка до структурата на човешката кожа и се възприема от нея леко и охотно.

Маслото, изведено от ядката на бадема, се използва в кухнята, за лечение и в козметиката.

Произведеното с промишлени преси масло е безцветно, прозрачно или нежно нюансирано към жълто. Много чисто, течно. Няма аромат, а вкусът е приятно-маслен.

Бадемово масло се изготвя и в домашни условия, макар и да не се пречиства до прозрачност. Липсват мощните промишлени преси, които освен всичко са и високо ефективни и извличат маслото до последна капка.

В кухнята ние разполагаме с уреди от рода на блендера и можем само да бием, докато се отдели масло или да мелим до кашообразно състояние. Вторият вид е подходящ за кухнята, първият – за лечение и красота, но количеството му е миниатюрно. Голям процент от маслото така и си остава в ядката.

Рецепти с бадемово масло, домашно бадемово масло, бадемов тахан

Маслото на бадема забавя всички прояви на стареене и не само. То е лековито и вкусно

Струва ли си?

Нека ниската ефикасност на домашните технологии не ви обезкуражава. Маслото, което ще направите сами, има неоценимо преимущество – вие знаете, че то е чисто, 100% натурално и без никакви добавки. А това не е малко.

Домашно бадемово масло/ олио

(рецепти)

“Фигурин

В домашни условия можем да произведем пастообразна бадемова маса или течност (по-скоро мътна). Еднородната бадемова паста служи за намазването на сладки сандвичи, а течното масло – за направата на лечебни средства, за мазане и пиене.

Домашното производство е възможно по два начина.

Технология №1:

С блендер

В чашата на блендера насипваме две чаши или три шепи сухи, но свежи ядки. Започваме бавно да мелим на ниска скорост. В процеса на мелене по стените на блендера ще се лепят по-едри парчета бадеми. Периодично ги избутваме отново в чашата, за да могат да минат през ножовете.

 Спирайте уреда, за да чистите, както и за да давате почивка. Добиването на бадемова паста по този способ много натоварва уреда, а някои въобще не са проектирани за подобно натоварване.

Предупреждение! Преди да пристъпите към подобни опити, направете справка в техническото описание на блендера ви, за да се убедите, че няма да изгори.

 Когато бадемовата маса заприлича на трохи, уредът се превключва на по-висока скорост. След малко в получената ядкова маса добавяме малка лъжичка зехтин. Разбиваме и преценяваме дали консистенцията ни устройва. Ако искаме по-мека и втечнена каша, добавяме още маслиново масло.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

 Нашата каша е готова. Не е точно бадемово масло, а по-скоро продукт за мазане, подобен на фъстъченото масло. Преместваме го в подходящо бурканче и го оставяме на стайна температура за 14 дни. Междувременно очакваме да се отдели маслена течност – истинското масло.

 Когато видим образуването на мастен слой, слагаме бадемовата маса в цедка, за да почне да се стича и отделя олиото. Когато от заготовката престане да се отделя масло, ние  сме готови. Можем да ползваме така или да профилтрираме за по-голяма гладкост и чистота.

Рецепти с бадемово масло, домашно бадемово масло, бадемов тахан

Смилането на бадемите е първа стъпка в домашните технологии, независимо дали ядката ще се остави на паста или ще се продължи до изкарване на масло

Технология №2:

С преса

 Ако имате преса за масла или можете да заемете от приятели, следващата рецепта е за вас. Фиксираме пресата на маса или подобна хоризонтална повърхност. Изсипваме 2 чаши сурови ядки и започваме добиването на маслена течност. Ръкохватката се върти бавно. В началото се усеща съпротивление, но с всеки оборот движението на пресата става все по-леко.

 Маслената течност се стича в чаша, подложена под пресата. Тя представлява бадемово масло, добита по технологията на студеното пресоване, което е запазило всички свои качества. Друго преимущество на тази технология е незабавното добиване на масло – готово за моментално ползване.

Технология №3:

Гъста бадемова паста

 За приготвянето на бадемова паста за ядене се използва отново блендер или кухненски комбайн. Целта ни е да получим такава консистенция, че външно продуктът да заприлича на разтопен бял шоколад.

 Три части почистени бадемови ядки се поставят в чашата на прибора и мелем до състояние на трохи. В процеса на мелене спираме, за да разбъркваме ръчно и да сваляме парченцата от стените.

 На 15-та минута от меленето в чашата започва да се образува влага. Благодарение на нея бадемът постепенно се превръща в гъста паста. Когато продуктът стигне до необходимата консистенция, той се мести в подходящ съд.

 Ето превъзходна домашна ядкова паста, която се сервира на трапезата за мазането на екзотични, но здравословни сандвичи.

По-подробни рецепти за паста (тахан) + добавки даваме в края на материала.

Технология №4:

Ръчно

В миналото хората са извеждали маслото от бадемите ръчно. Маслото е познато отпреди блендерите и пресите. Откриваме тази технология запазена в арабския свят, макар леко подпомогната от техниката в етапа смилане. Показана е във видеото.

Други продукти

Бадемово мляко

Продукт за вегани, но и не само, млякото от бадем отдавна присъства на бълг. пазар и вече има верни почитатели. Бива подсладено или не.

Намира се в магазини за диетични храни и почти във всички хранителни, включително супермаркетите. Цената на литър варира м/у 5 и 7 лв.

Бадемово брашнобадемово масло, бадемово брашно, рецепти

Представлява млени ядки за сладкарската промишленост и дом. печива. Има висока калоричност (ок. 580 ккал/ 100 г) и придава особен екзотичен привкус. Ползва се в производството на марципан. Подходящо е и за солени ястия. 100-грамова опаковка струва 8 – 9 лв, 250-грамовата – ок. 11-12 лева.

Продава се по интернет, но и широко във всякакви магазини, включително в големите вериги. Още информация и хубав продукт можете да намерите ТУК: Бадемово брашно на добра цена + какво е това.

Ползи от бадемово масло

Масленият екстракт от бадема е хранителен и калоричен. Но хранителн. му стойност не е така интересна за хората, както лечебната и оздравяващата. Маслото се дава вътр. и външно, за оздравяване и възстановяване.

Най-известната му полза е в областта на козметиката: маслото възстановява, оздравява, подхранва и лекува кожа, вежди, коса, мигли, нокти.

При вътрешно приложение проявява следните сродства: защитно, слабително, отхрачващо, противовъзпалително, хидратиращо, смекчаващо, възстановяващо, тонизиращо, регулиращо храносмилането. Освен това маслото съхранява водно-липидния баланс в тялото.

Действие и приложение накратко е дадено и ТУК: Златни маски и рецепти с маслото от бадем.

Бадемово масло за коса

Масло от сладкия бадем е сред лидерите в грижата за косата. То е евтино, практически няма противопоказания и много подхожда за съвременния човек, подложен на безконечни стресови ситуации, влошена екология и неправилно хранене.

Могъщ стимулатор за нарастването на косъма се явяват наситените мастни к-ни като олеинова, линолева, палмитинова, минералите калий, фосфор, натрий, магнезия, витамини A, E, F, гр. B.

На какво да разчитаме?

 • Стимулира растежа;
 • Предотвратява опадането;
 • Оздравява, действа срещу накъсване, разслояване на косъма в краищата;
 • Подхранва;
 • Възстановява мастния баланс на скалпа;
 • Лекува пърхот;
 • Косата става мека, бляскава и гладка.

Полагането на бадемова маслена маска е несложно, а ефектът се забелязва от първо приложение. Вреда може да нанесе само некачествен препарат. Маслото  е показано за бременни и кърмачки, защото маслото не е етерично, а базово.

Какво масло да използваме за коса

В козметиката се прилага само масло от студено пресоване, от сладък бадем. Преди използване малко се нагрява, за да попие по-бързо. Отчетете, че като всяка мазнина, и бадемовата оставя върху дрехите петна, които не всякога излизат.

Как да използваме
Бадемово масло за коса, на гребена, в шампоана, за разресване

Разресването и обработването на върховете са най-елементарните начини за подхранване с бад. масло

 • На гребена – най-бързият и прост начин за използване е ежедневното разчесване на косата с дървен гребен, върху чиито зъби са капнати 3 -5 капки;
 • В шампоана/ балсама – на 100 мл миещо средство се отмерват 5 – 10 мл масълце;
 • В боята за коса – няколко капки подобряват поносимостта на скалпа и го защитават;
 • В корените и краищата – втриването в скалпа с масажни движения и обработване на краищата при разслояване;
 • В маски – този способ дава оптимален резултат.
Процедура за слагане на маска

Маската се полага и върху немита коса, но косъмът задължително трябва да е навлажнен. Това ще запази влагата и ще подкрепи водния баланс.

За процедурата ще трябват найлонова шапчица за баня (или достатъчно широко найлонче), гребен и четчица за нанасяне на маската.

 1. Подгответе маската;
 2. Отделете от косата кичур и с четчица нанесете маслената смес в корените, по самия скалп;
 3. Разрешете по дължина, за да се разнесе сместа равномерно назад;
 4. Отделете нов кичур, на ок. 1-1.5 см от първя и повторете процедурата;
 5. Намажете цялата глава, обработете допълнително краищата;
 6. Оставете четката и с пръсти помасажирайте скалпа, леко втривайки маската. Така усилвате кръвообращението и ускорявате попиването на веществата;
 7. Увийте с найлонче и после – с кърпа, за да се осигури подгряване;
 8. Дръжте между половин и 2 ч. според ангажираността ви и измийте с миещо с-во.
Конкретни рецепти

Преди да пристъпим към конкретни рецепти за коса, да различим маслата от

Сладък и горчив бадем

Сладкият традиционно служи за базова основа в приготвянето на козметични маслени продукти. Той е сравнително евтин, бързо и доста пълно попива, с широк диапазон от качества, прекрасно разтваря етер. масла и безопасен в неразреден вид.

Маслото от горчивия бадем се отнася към етеричните. Неговият спектър на действие е ограничен. Има в състава си токсични в-ва и е противопоказан за бременни. Като всички етер. продукти, и този не се полага директно (върху кожа и лигавици), без разреждане. Прилага се в минимални к-ва, като броени капки се разреждат с 20-30 мл осн.масло (ако не е указано др. колич.).

Бадемово масло за коса, маски за коса с бадемово масло

Потребителки демонстрират в интернет резултатът от маски с бадемово масло. Снимките, означени с 1, показват изходното положение, а с 2 – резултатът

Тук ще дадем рецепти с базовото от сладък бадем.

 • Подхранване на накъсани краища: бадем. масло, мляко, овес. ядки по ок. 1 с.л. Хомогенизирайте и нанесете по краищата. Вдигнете косата нагоре и увийте в кърпа;
 • Подхранване на сухи краища: бадем. масло, жълтък, десетина мл лим. сок. Хомогенизирайте и нанесете за трийсетина минутки;
 • За израстване на косата: бадемово масло 30 мл, жълтък, 10 г суха горчица, 60 мл кис. мляко, 20 мл вода. Хомогенизирайте и нанесете преобладаващо в корените;
 • За растеж при мазен косъм: жълтък, бадемово, 16 мл водка/коняк, 5 мл прасковено масло. Хомогенизирайте и нанесете в корените;
 • За растеж с витамин А: бадемово 20 мл, 1 ампула вит. А (или отворете и изсипете съдържанието на 2-3 капсулки), овес. брашно за сгъстяване;
 • С тривитаминол: базата е бадемово 20 мл + 20 мл тривитаминол (от ветер. аптека, представлява витаминна комбинация). Добавките са по желание и според нуждата – жълтък, кис. мляко или мед (по 20-30 г), газ или алкохол (по 7-10 мл);
 • За сгъстяване и против пърхот с чесън: чесънът прекарайте през преса – 1 гл., размийте на кашица с 50 мл бадемово. Чесънът гори, затова не пестете „противоотровата“ – маслото, и не слагайте директно. Кашата се увива в марля и през нея започва втриването. Затоплете главата. Ако пари, измийте, предозирали сте или чесъна, или времето за обработка;
 • Против косопад: жълтък, мед ок. 30 мл, 30 мл бадемово. Хомогенизирайте и намажете богато и дебело. Тази рецепта няма рискови съставки, останете с нея, колкото време желаете.

Още маски с бадем. масло против опадането на косата + 101 формули срещу косопада сме описали ТУК:

Маски за коса: 101 рецепти против косопад, за здраве и жизненост

 • С хининова вода: равни части хининова (от аптеката) и бадем. масло. Описваме базовата рецепта. Обогатявате с яйце, лук, канела, мляко, горчица, етер. масла, течни витамини от капсули или ампули – изборът е според бюджета. Принципно бадемът и хинина са достатъчни за постигане на видим и бърз ефект.

Множество дом. рецепти с хинин. вода в подкрепа на косъма сме описали ТУК:

Хининова вода за коса и др. употреби. Маски, шампоани, домашни рецепти

 • С кокосово масло за сух, крайно изтощен косъм: съчетайте равни к –ва от посочените масла, а ако разполагате с качествен зехтин, сложете малко и от него. Сухата коса има нужда от дълбоко хидратиране, което става най-дълбоко чрез масла, а не чрез оводняване.
 • За мазна коса: при прекомерно омазняване се залага на спиртните съставки (коняк, водка), а бадем. масло е за предпазване от изгаряне, както и за регулиране на секрецията в скалпа. Не пестете масло, от него косата няма да стане по-мазна, а напротив – ще се урегулира.

Бадемово масло за лице

(и за устни)

Бадем. масло е признато за универсално в грижата за нежната и придирчива кожа на лицето, за устните и миглите. То оказва доста многопосочно действие – и подхранва, и хидратира, и смекчава, и защитава от външни въздействия. Винаги се потребява като базово. С лекота се съчетава с по-тежки масла или с етерични.

Компрес за суха кожа

(при лющене и напукване)

 1. Подгответе лицето с парна баня (в идеалния случай с билки като лайка, салвия, мента и пр.). Порите ще се отворят, кожата ще се отпусне и ще се осигури път за поемане на маслото;
 2. Маслото също се затопля до температ. на тялото (на водна баня!). Нанесете в широк диапазон и върху шията;
 3. Вземете тънка кърпа, намокрете с билковата отвара, която направихте за парната баня, и сложете върху лицето. Когато започне да изстива, намокрете отново.

След първата процедура още кожата ще стане по-мека, раничките и драскотините ще започнат да зарастват, ще изчезне сухотата.

Същите компреси са чудесни за обратната страна на дланите, където времето и стареенето оставят най-дълбоки следи.

Маски за лице и устни
Бадемово масло за лице, маски за лице с бадемово масло

А ето и демонстрация на ефекта от редовно полагане на маски с бадемово масло на лицето

 • Против пъпки и възпаления: смесете тинктура невен с бадем. масло. Хомогенизирайте и с тампонче обработете пъпките и възпалените зони. Невенът лекува възпаляването, а маслото подобрява зарастването;
 • Против бръчки: вземете масло с върха на пръстите и внимателно втрийте. Вит. Е от бадема е естествен антиоксидант, забавя стареенето на клетките, а вит. F нормализира мастните жлези и предпазва от разширяване на порите. В резултат покритието остава еластично, а следователно: без бръчки;
 • Против белези: плоските и релефните белези добре се повлияват от редовната обработка с чисто бадем. масло. Курсът ежедневни втривания е дълъг, но белезите постепенно избледняват и намаляват размерите си. Маслото регенерира, но дайте му време да подейства;
 • За защита, поддържане и подхранване: при липса на специални показания за лечения и ярко изразени проблеми, може да ползвате маслото за редовна грижа и поддържане на кожата. Това става чрез маски, в които компонентите избирате свободно – според това, с което разполагане, и предпочитанията си. Подходящи са мед, жълтък, гел алое (за хидратиране) или цеден лимон (за избелване), ябълка (за комбинирана кожа), банан (за мн. суха) и др. плодове. Не се притеснявайте, че ще предозирате – от изброеното може да имате само полза, без и най-малък риск;
 • За устни: устните са единствената част на лицето, на която отсъстват мастни жлези. Затова те трябва да бъдат подхранвани най-старателно и редовно. Може да ги овлажнявате с чисто масло в качеството на балсам, да ги почиствате със скраб, съставен от равни порции масло и захаросан мед (или кафява захар). Нанесете, масажирайте с пръсти и почиствете със салфетка;
 • За околоочната зона: намажете бадем. масло директно под очите – с пръсти или с тампон. Отмийте с топъл чай. Това е достатъчно за разглаждане на бръчките и терапия на сините кръгове. При възможност добавете в маслото някакъв течен витамин (А, Е). Качествени съчетания стават между бадемовото и етерични като авокадо, макадамия, от гроздови семки и пр.;
 • Против торбички под очите, тъмни кръгове: изцедете сока на половин суров картоф и смесете с масло. Натопете богато два тампона за чистене на грим и ги разположете под очите;
 • Пак против отоци под очите: втрийте бадем. масло в зоната под окото, а отгоре разположете по една торбичка чай, току-що използван, но охладен. Гледайте чаят да е от полза – зелен, градински, лайка, но не черен или плодов, защото те често съдържат черен чай.

Торбичките са непренебрежим проблем. Те често бележат сериозно заболяване и по-рядко са козметичен дефект. Подробно се запознайте с темата от ТУК: Розова вода, куркума, кокосово масло, белтък, мезотерапия, лазерна операция: от А до Я за торбичките

По-специфични маски
 • За лице с куркума: маската е препоръчителна при изсушена кожа. Приготвя се от златно мляко или по просто: разтворете щипка куркума в 40 мл пр. мляко, разбийте. Капнете малко бадем. масло. Обработете лицето, шията и надолу, обхващайки доколкото ви стигне направената смес. Ако сте предозирали, намажете и гърдите, те само ще имат полза от това.

Технологията за зл. мляко и какви са ползите от куркумата, сме описали най-детайлно ТУК:

Куркума: точните рецепти за лечение. Златно мляко, паста, ястия

 • За избелване на лице с джинджифил: за подобряване на тена, изсветляване и блясък на кожата смесете по няколко капки масла от джинджифил, грейпфрут и роза. Основата с участие от ок. 30 мл е бадем. масло. Втривайте широко около пигментираните зони, за да се изравни тена.

Още маски с джинджифил + зехтин, хума, зелен чай, сок от витаминозни плодове, подхранващи корени и етер. масла сме описали ТУК:

Джинджифил – за отслабване, лечение и в кулинарията. Отглеждане

 • Против акне с хума: тук включваме 3-4 капки лавандул. масло заради антимикробния му ефект, така необходим при акнето. Базата е бадем. масло, а сгъстителят – хума (глина). Дозите са свободни, нека стане мазничка каша, достатъчно гъста, за да създаде слой върху кожата. За подобни маски са подходящи зелената и бялата хума.
Бадемово масло за тяло

(за ръце, за бебе)

 • За тяло и ръце: направете дом. крем за тяло, като смесите бадемово и маслинено масло с малко етерично от гроздови семки. Втривайте след къпане. За ръцете този крем е превъзходна грижа през зимата.
 • За тен, плаж: полагано преди слънчеви бани в качеството му на слънцезащита, маслото от сладък бадем пази от изгаряне и същевременно подпомага придобиването на красив, златист тен (чрез равномерното изработване на пигменти). Маслото е с естествено ниво SPF 6 на защита. Ето защо не е подходящо като единствено средство в първите дни от почивката. Намазвайте от къщи, за да има време да попие, а после подкрепяйте с лосиони с по-висок фактор. След плажа отново втрийте, вече за подхранване;
 • Против стрии и целулит: прекрасно действа домашен скраб, който по-грубо обработва кожата, възстановявайки кръвната циркулация и подхранването в участъка. На 30 мл бадемово масло сложете непълна десертна лъжичка ситна сол (при чувствителна кожа) или морска (ако дефектът е на място с дебело покритие). Масажирайте и се измийте;
 • След епилация: раздразнената от епилацията кожа идеално ще се релаксира от компреси с невенова отварка и няколко капчици бадем. масло. Потопете тампон и намажете възпалените участъци, след което покрийте с намокрена в билковата отварка салфетка. Починете си, докато действа. Възпаленията ще изчезнат за кратко;
 • За разтегнат корем при бременност: когато бебето расте едро, кожата на корема бързо се разтяга и понякога не успява да компенсира външните физически сили. Редовното намазване с масла ще й помогнат да бъде по-еластична и податлива на изменението. За бременността ползвайте и такъв крем: изстискайке в длан малко от обичаен хидратиращ и по-мазен крем за тяло и отгоре капнете бадем. масло. Разбъркайте с пръст в самата длан и нанесете по корема. Втрийте, докато попие докрай;
 • За дефекти и стрии по гърдите: резките смени в теглото и бременностите понякога оставят дълбоки белези в гърдите. За месец такива дефекти минават от ежедневна обработка със следното: 50 мл бадемово масло., 5 мл розмариново, 75 мл крем/ лосион за тяло. Ког. гърдите са твърде пресушени, отначало се слага повечко от базовото масло. По-дълбоките стрии се заличават за 2 до 3 курса, всеки с продължителност от месец и малко почивка между тях;
 • За увеличаване на гърдите: бадем. масло се комбинира с етерични от здравец и/ или иланг – иланг. Тук се активира възстановителната способност на бадема, качеството му да подхранва, хидратира и да повишава еластичността. Върху растежа на бюста изиграват роля фитоестрогените. Рецептата е 50 мл бадемово масло + 10 капки от едното или и от двете етерични – втриване всяка нощ;
 • За бебе: натуралното, без оцветители, ароматизатори и консерванти масълце от сладкия бадем е естествен избор, когато се търси нещо много качествено за бебе. Базовите масла се възприемат от тялото като собствени, а не като привнесени отвън. Затова и алергичните реакции са сведени до минимум. Обогатете готово мляко за бебе или направете собствено чрез смесване с висококачествен зехтин. Бебето ви ще е щастливо;
 • При екзема, атопичен дерматит: базовите масла са качествена терапия при повечето разновидности дерматични проблеми, особено при възпалителните изменения с алергичен характер. Когато се образуват сухи язви, се предпочита бадем. масло. Прекрасно работят смесени поравно бадемово и рициново.

При дерматози маслената смес се обогатява качествено с етер. съставки като лавандула, чаеното дърво или хвойна. Добре е всяка лезия да се обработва обстойно и самостоятелно, за да не се пропускат участъци.

Лечението на екземи с масла и други средства от природата сме разгледали по-обстойно ТУК:

Екзема: причини, видове, лечение. Кремове и билки

Други ценни приложения в козметиката

За мигли, вежди, брада

Идеалът за красота изисква миглите да са дълги и гъсти, а веждите – достатъчно плътни, за да се оформят, без да прозира кожата. Далеч не всяка жена е дарена с подобни екстри, но за всяка е достъпно бадем. масло. Втривано в окосмените части, то подхранва и стимулира растежа.

 • За сваляне на грим и за дълги мигли: ако сваляте грима с тампон, потопен в бадем. масло, чистенето ще е донякъде скъпичко, но пък ще се погрижите неусетно за малките мимически бръчици и за миглите си. Само за 2 седм. ще видите, че те ще пораснат забележимо;
 • За удължаване на миглите: вземете спирала за мигли, която вече сте изчерпали, и накапете вътре бадем. масло. Вечер намазвайте преди лягане, за да работи през нощта;
 • За вежди: тях намазвайте вечер със смес от бадемово и някое от следните етерични: розмарин, канела, карамфил, хвойна (за ускорен растеж), розово (за хидратиране), босилек (за сгъстяване) и т.н.
 • За брада: растежът и сгъстяването на тази естествена украса вълнува представителите на силния пол. Ще им послужат рецептите за вежди и мигли. Само да не забравят да подготвят „терена“, особено ако на него вече има оформена брада. Подходяща е парната баня, която смекчава и отваря порите, подпомагайки маслото да бъде всмукано максимално надълбоко;
 • За ръце: бадем. масло е за зимата и при смяната на сезоните. Идеално е за ръце, които контактуват с химикали и домакински препарати. Своевременно хидратирайте с кремове и обработвайте с масло;
 • За нокти и кожички: в зоната се втрива чисто масло – проста и ефикасна грижа;
 • За масаж: чрез него благото на това масло достига до всяко кътче от кожата. Ползва се чисто или добавено към който и да е масажен крем. Подходящо е да се смеси със зехтин или с лосион за тяло. Възможностите са огромни, а рискът от предозиране – нулев.

  Рецепти с бадемово масло за вежди, за устни, за лице, за мигли

  Вежди и мигли, за които е полагана грижа с бадем. масло

Масаж с масло от бадем се предприема основно за обезболяване и за сваляне на напрежение от възпалена мускулатура. Намалява мускулни спазми и болезненост в гръдния кош.

Лечение с бадемово масло

Маслото на бадема притежава лечебни свойства, затова е ефикасно в терапията на ред патологични изменения в тялото.

Външно приложение
 • При сух дерматит, херпес, загрубели зони: намазването 3 – 5 пъти/ денон. с чисто масло (ок. 7 – 10 мл) или дообогатено с 2-3 капки от чайно дърво, дава положителни резултати за кратък период. Маслото успокоява раздразненията, контролира водния и липидния баланс;
 • При сърбеж, парене, за чувствителна кожа: намазване с чисто масло;
 • При рани, драскотини, порязвания, синини: непосредственото нанасяне върху увредения участък ускорява заздравяването. Тук отново са от полза или чисто масло или смес с чайно (3 к. на 15 мл);
 • Отпуска мускулите и успокоява при треска, болезненост: масаж или втриване;
 • При разтежения, спортни травми: налагане на пропити с бадем. масло салфетки. При болезненост се прави трикратно в деня, оказва противовъзпалително действие;
 • При отичане на крайници през бременността и болки в гърба: масаж с бадем. масло (ок. 100 мл) с съчетание с лавандулово (7 капки), сандалово и нероли (по 3 капки);
 • За пролекуване на рани от залежаване;
 • С Цитросепт при псориазис: равни к-ва от лекарството Цитросепт (от аптеката, 16.60 лв) и масло от сл. бадем. Със сместта се обработват лезиите;
 • В ушите: 5 капки бадем. масло (леко затоплено) се накапват в канала, за обезболяване;
 • При отит: 2 Х 2-3 капки, подгрети, накапване в ушната раковина;
 • За почистване на ушна кал: омеконява жилавите отлагания и помага извеждането им от ушния канал. Накапва се затоплено масло и се изчаква да подейства;
 • В ушите с чесън: маслото от чесън се добавя при наличие на болезненост в канала. Продава се студено пресовано. Смесвате с бадемово 1:3 и накапвате – затоплено;
 • В носа: при алергична и др. хрема, алергичен риносинузит. Бадемово масло в носа? Да, ако други средства провокират алергия. Накапва се с пипета, в чисто състояние. Облекчението настъпва за 15 мин., свидетелстват пациенти. Слузестите отлагания излизат с лекота;
 • При стоматит: мазане на венците при възпаления, за лечение на раздразнения от протези, мостове и др. външни и вътрешни фактори, при чувствителни венци и склонност към зъбобол.
Масло от бадем за пиенеЛечение с бадемово масло, за пиене, вътрешна употреба
 • За профилактика на атеросклероза: маслото има антисклеротично д-вие. Ползва се при съдови проблеми от различен характер ( вкл. хемороиди, варикоза). Стандартно приложение 2 Х 1 ч.л.;
 • При запек, като слабително средство: в това му качество е подходящо и за деца в половин или по-малка доза според възрастта. За възрастен е 2 Х 10/ 20 мл пред поемане на храна. Маслото разпуска гладката мускулатура на червата. Освобождава и най-застарели и втвърдени фекалийни маси;
 • За текущо (профилактично) почистване на червата: 4-6 капки в сок, смути или мляко. Изпийте късно вечерта, точно преди да се унесете. Оказва леко и нежно очистване на храносм. тракт и червата;
 • За стомах, при киселини: маслото намалява киселинността, обвива и защитава стом. лигавица. Показано при язви, гастрити с повишена киселинност, при хронифициране на тези страдания, при колити. К-вото е: 2 Х 10 до 20 мл според състоянието;
 • При висок холестерол: подпомага контрола върху съдържанието му в кръвта. Многочислени изследвания подкрепят виждането, че при натрушение на холестероловия обмен маслото от сл. бадем е по-ефикасно от широко рекламираното маслиново;
 • При язва и хронично течение на гастрит с повишена киселинност: 1 Х 1 ч.л., след събуждането, на гладно;
 • За имунитет: вътрешният прием осъществява завишена защита спрямо ред вирусни инф.;
 • При бронхити, включително хронични, бронхиална астма, суха кашлица, болно гърло, възпалени дробове, пневмония: 3 Х 1 ч.л. Забележимо подобрение се отбелязва на третия ден от началото на терапията;
 • При инфекциозни и простудни заболявания, вкл. грип и ОРВИ: 2 Х 10 мл вътрешно;
 • При тумори на бял дроб: дава се като съпътстващо с-во, к-вото е 2-3 Х 10 мл;
 • При заболявания на бъбреци и пик. мехур: успокоява при затруднено уриниране. Прилагането на бад. масло е като пом. с-во за извеждане на песъчинки и камъчета от бъбреците;
 • За черен дроб, далака, жлъчката: отстранява запушвания, подпомага жлъчеотделянето;
 • За очистване на дроба: при вътрешен прием помага на органа да се самоочиства от токсините. Същото свойство притежава и рициновото, затова двете понякога се комбинират;
 • За предотвратяване на рак на дебелото черво: вътрешен прием на маслото в чист вид снижава  риска от туморни образувания. Ефектът е изучен, макар и да не е обяснен механизмът. Предполага се, че маслото оказва защитно действие и предотвратява преобразуването на доброкачествени полипи в ракови;
 • При болезнена менструация: масажиране на долната зона на корема с бадем. масло (70 мл) в съчетание с масло от жълт кантар. (30 мл), по 3 капки етерични от грейпфрут, иланг-иланг, жасмин, салвия. Маслото от кантариона се приготвя в буркан: насипва се сухата билка и се долива до гърлото зехтин. Стои 40 дни (на слънце). Другите се купуват готови;
 • При женски възпаления: използва се тампон, пропит с масло от бадем в съчетание с чайно дърво (2 капки на 10 мл). Тампонът се подменя на 4 часа. Облекчението настъпва след две денон.;
 • За репродуктивно здраве: една от ценностите на бадема е наличието на витамини от гр.В + Е, каротин, РР. Токоферолът регулира репродуктивната функция на половите жлези;

  Бадемово масло в ушите и в носа, капки за нос

  Бадем. масло е хипоалергенно лекарство при възпаления в ухото, носа и синусите

 • За мъже: като всяка ядка, бадемът влияе на потентността и на мъжкото репродуктивно здраве;
 • За мозъка: бадем. масло подхранва клетките на гл. мозък, подобрява циркулацията на кръвта, възстановява паметта, предотвратява умствена умора, облекчава интелектуално напрежение;
 • За сърцето, профилактика на инфаркти: маслото има много вит. Е, а той е задължителен участник в лечението на исхемии, за нормализиране на съсирването на кръвта и на артериалн. налягане;
 • За щитовидна жлеза: при намалена функция, провокирана от недостиг на йод, се предписват богати на елемента храни. Сред тях са и бадемите, наред с авокадо, сусам, банани и т.н.

Масло от бадем в кулинарията

(за ядене и пиене)

Почти всички ядкови масла се използват в качеството им на овкусители към вече готови блюда. И бадемовото не е изключение. На практика то няма мирис, затова не изменя аромата на основните продукти. Но придава особен вкус, който – естествено!, напомня самата ядка.

Маслото се получава по механичен път (студено пресоване), без химическа обработка. Процесът е доста изгоден: от 100 г ядки се получават 50 г масло (при промишлено преси).

Днес са известни ок. 40 различни сорта бадеми, а селекционерите постоянно култивират нови. Усилията са в посока бадемът да бъде направен по-малко топлолюбив, за да се отглежда навсякъде.

Условно бадемът се дели на сладък и горчив. Първият е непосредствено култивиран от човека, а вторията расте в диво състояние. Но външно двата вида са практически неотличими.

В кулинарията се използва сладкият бадем. Както споменахме вече в началото, дивият има доста негативи. Той въобще не се консумира суров, нито маслото му – за вътрешно приложение. Дивият плод съдържа много синилна к-на, която е вредна. Но тя се неутрализира при термична обработка и тогава маслото е годно. Впрочем, такова преработено масло се цени даже повече, защото е по-вкусно.

Вкусови качества

Може да е без цвят или слабо жълтеникаво. На вкус напомня ядката след леко запичане – достатъчно нежна, с лека горчивина, но много вкусна.

За вкусов еталон се счита знаменитият ликьор Амарето, в чието производство се влага бадем. масло.

бадемово масло в кухнята, рецепти, амарето, ликьор, паста,

Прочутото Амарето най-добре демонстрира вкусовите качества на бадема и неговото масло

В кухнята бадем. масло е чудо допълнение към готови блюда с риба, птиче месо и ориз. Подходящо е за подправяне на леки салати, съставени преимуществено от зеленчуци, особено зелени, и гъби.

Маслото от бадема широко се прилага в сладки печива. В някои страни го мажат на хляб и го консумират директно. У нас по-разпространени са бадемовият тахан и бадемовото мляко.

Какво бадемово масло да купим?

При маслата изборът и съхранението са важни компоненти, гарантиращи използването на качествен продукт.

Първо, трябва да знаем, че маслата за кулинарна и козметична употреба се различават. Козметичните са разфасовани в пластвамови или стъклени шишенца с неголям обем от ок. 25 до 50 мл. За готварството маслата са опаковани в по-големи шишета – от примерно 200 мл.

Старайте се да купувате възможно най-малките разфасовки (но готварско масло!), защото след отваряне продуктът контактува с въздуха и срокът на годност рязко намалява.

Второ, желателно е бутилката да е от тъмно стъкло. Непременно обърнете внимание на срока на годност. Дръжте в хладилник в плътно запушено стъкло.

Трето, качество. Качественото масло няма утайка, винаги е прозрачно и със слабо изразен жълтеникав отенък. Мирисът е сладникав или въобще липсва. Привкусът е нежно-ядков.

Съвет: бадем. масло е благотворно, но за тялото е оптимално да се сменят маслата, вместо да се придържаме към едно и също.

Готвене с бадем. масло

(ползи)

Включването на бадем. масло в ястия и салати ще допринесе за цялостно оздравяване на тялото и за подобряване на външния ви вид. Маслото действа в/у органи и с-ми, които посочихме по-горе в раздела за лечение. Разликата е, че при липса на терапевтична схема и прием на равни количества през равни интервали, маслото работи по-скоро профилактично и регулиращо. Но това никак не е малко.

Основни сфери на защита:

 • Сърце и съдове, кръвно налягане, ниво на холестерола в кръвта;
 • Подкрепа на диабетиците;
 • Ефикасна профилактика от простуди и сезонни вирусни инфекции, за повишаване на имунитета;
 • Подобряване на функционирането на вътрешн. органи;
 • Качествено подобряване на храносмил. процеси, премахване на възпалявания, болезненост, газове, киселини;
 • Цялостно хидратиране на кожното покритие;
 • Зарежда с витамини и минерали, моно- и полинаситени мастн. к-ни, фитостероли, важният холин, който блокира разрушаването на клетъчните мембрани.
Бадемов тахан
Рецепти с бадемово масло, домашно бадемово масло, бадемов тахан

Ето как може да завърши меленето на бадемите. Таханът от тази ядка е нежен, с много приятен вкус

Бадемовият тахан е вкусотия и доста скъп деликатес. Двестаграмово бурканче струва ок. 10 лв. Покупката на по-големи разфасовки ще намали стойността на килограм, но пак си струва да приготвим домашен.

Таханът от бадеми много си отива с вина, в кремове и сосове, дори върху филийка. Той се влага в сладкиши. Подходящ е за подправка на каши, смутита, коктейли.

Представлява ядкова паста, която е претърпяла минимална или никаква топлинна обработка. Съхранява всички свойства на костилката.

Калоричност: в 100 г се измерват 579 калории. Но вместо да се дебелее, редовната употреба на масло, респ. тахан, водят до редукция на излишните килограми. Съдържащите се в бадема мазнини не се усвояват от организма. А белтъчините, обратно, добре се възприемат и стават строителен материал за мускулните тъкани.

Рецепта за бадемов тахан

За приготвянето на домашен бадемов тахан ще ни трябват само 500 г бадеми.

 1. Суровите бадеми се попарват за няколко минутки;
 2. Водата се излива, а ядките се почистват от кожицата;
 3. Загрява се фурната до 160–200 °C;
 4. Изсипваме бадемите върху тавичка и разпределяме равномерно;
 5. Слагаме ги във фурната за 5 – 10 мин., да се изсушат (не да се пекат);
 6. Прехвърляме ядките в блендер или кухненски комбайн;
 7. Мелим в разстояние на двайсетина мин., докато се постигне пастообразна консистенция.
Добавки за тахан:
 1. Ако желаем продуктът да е сладък, добавяме 100-150 г пудра захар и разбиваме, докато пастата се изравни;
 2. Друг вариант за подслаждане е със захарен сироп – сваряваме по традиционна рецепта и наливаме в пастата с бъркане;
 3. Сладък тахан се получава и с добавка на мед;
 4. Таханът ще наподоби шоколад, когато сложим масло и какао, може и сметана;
 5. Само добавено масло повишава калоричността на продукта и го прави във вид, удобен за мазане върху хляб.

Тахан значи млян сусам, но виждаме, че той далеч не се приготвя само от мъничките сусамови семенца. Чудесни продукти – много вкусни и ароматни, се правят още от лешници, орехи, фъстъци, тиквени семки, слънчоглед. Смесените тахани между бадем и друга ядка създава различни и екзотични вкусове, които изненадват приятно.

Във видеорецептата по-долу ще видите как бадемовата паста се обогатява по нетрадиционен за бълг. кухня начин. Демонстраторката използва:

 • Органична кокосова захар;
 • Кокосово масло;
 • Органично кокосово брашно;
 • Кленов сироп, в случая с добавена канела;
 • И разбира се, бадеми.

За какво още да използваме бадемовият тахан?

Няколко актуални идеи за използването на бадемовата паста като пълнеж или добавка в сладкарски изделия. Тя много отива към:

 • Халва;
 • Курабийки, сладки;
 • Мъфини и кекс;
 • Пирожки, пирог;
 • Дом. бонбони;
 • Торта и др.
Рецепта за бадемово мляко

Правим леко отклонение и включваме набързо и рецепта за бадемово мляко – също вкусен, полезен и витаминозен продукт, за който ни трябва само миксер. Той е чудесен заместител на кравето, щом потребителят отрича животински продукти.

Принцип на приготвяне: бадемите се изкисват 1 нощ. Оцеждат се и преместват в блендер. Там им се налива чиста вода, като тя е 5-6 пъти повече от вложените бадеми. Напр. ако сме накиснали 200 г бадеми, ще добавим 1 л или 1.2 л течност.

Бием докато течността ни заприлича на мляко. Прецеждаме, за да отстраним останалите фини частици. Не ги хвърляйте, идеални са за сладкиши.

Видеорецептата е тук:

Бадем. масло за готвене

Маслото от бадема не се обработва с топлина (котлон, фурна). С него не се пържи, вари, пече и прочее. То се слага към готовите ястия и салати, за да им придаде специфичния си вкус. Когато приготвяме ястието, ние ползваме други растителни масла или краве, а бадемовото се добавя в края на процеса.

Салати и сосове

с бадем. масло

Калифорнийски дресинг

100 мл бадемово масло, 50 мл черв. оцет, 30 г кетчуп, 15 г горчица, по щипка сол, семе копър, кимион. Разбиваме и поливаме салатата.

Корейски сос за салата с пиле
 • За салатата: по 2 чаши варен (и охладен) ориз и варено пилешко, по шепа почистени, тънко нарязани целина, зелен лук, репички, пресен или консервиран зелен фасул, печен бадем;
 • За соса: по 1 с.л. сусам, соев сос и винен оцет. 60 мл бадемово масло;
 • За украса: листа маруля;
 • За любителите на екзотиката: парченца праскова или круша.
 • Технология: Съставките на салатата се омесват. Отделно се разбива сосът и се разбърква със салатата. В чиния се подлагат марулените листа и в тях се оформя салатата. Украсява се с плодовете (по желание).
Бадемова салата
 • За салатата: 3 чаши варен бял ориз и 2 – варени пил. филе (на кубчета), почисени и нарязани на късчета 2 портокала и 1 ябълка, шепа боровинки, 1 черв. лук;
 • За соса (лек портокалов дресинг): 1/3 ч. бадемово, 50 мл портокалов сок, магданозче – 1/2 стиска,  солчица и чер пипер.
 • Технология: Съберете компонентите на салатата и отделно разбийте дресинга. Сложете, както са отделно, да се охладят. После смесете и оставете още малко, за да се смесят вкусовете.

  бадемово масло в кухнята, рецепти, паста, тахан, бадемова салата

  Бадемът позволява творчески подход и извън дадените рецепти: обелете ядките, смелете и съчетайте по вкус – подходящо е и за сладко, и за солено

Цена на бадемово масло

Бадемът има високомаслена ядка и затова маслото от него не е с висока цена. Заради това, можем да разчитаме, че ще намерим без усилие качествен продукт, добит чрез студена технология.

Различаваме масло за козметични и за хранителни цели. Продуктите от първия вид са в малки шишенца, а от втория – в по-големи, но все пак не като растителното олио.

Продукти и приложението им

Козметични масла
 • На “Икаров”: 55 мл чисто масло за външна употреба (масаж, ароматерапия, за маски, мазане, за обогатяване на козмет. продукти). С-ст 3.01 лв;
 • На “Балчо”: опаковките са по-големи от нормалното за козметично масло – по 100 и по 250 мл. То е основно предназначено за коса, маски, мазане и масажи, но се ползва и вътрешно. Според указанията на производителя: 3 Х 6-7 капки. С-ст на 100-милилитровата стъклена опаковка – 7.70 лв;
 • На „Пранаром“: за масажи, лечение и за вътрешен прием (по 10 мл/ денон. според указанията на производителя). Белгийски, 50 мл, с-ст 23.60 лв;
 • На „Биохерба“: 100 мл, срещу бръчки и др. козметични показания. С-ст 9.01 лв;
 • На “Евтерпа”: 10-милилитрово шишенце на с-ст 2.71 лв;
 • На „Ню нейчър“: 50 мл за външно прилагане, с-ста 6.71 лв;
 • На “Етерика”: обогатено с витамини, за масаж, кожа и косъм. С-ст за 55 лв – 3.81 лв;
 • На “Ривана”: 100-милилитров, 100% натурал, с-ст 5.51 лв;
 • На „Арома лайф“:  100 мл, 5.12 лв;
 • „Боталайф“, турско: 100-милилитрова стъклена опаковка за козметични нужди. С-ст 29.25 лв;
 • На „Инведа“: 60 мл само за външно приложение. Индийско. С-ст 14.11 лв.

  козметика с бадемово масло, готови продукти, аптека

  Това са само малка част от продуктите на нашия пазар

Бадемово масло за капсули

Almond oil се афишира като аюрведическа добавка. Страна-производител е Индия. 30 бр.в опаковка на с-ст 27.30 лв. Производителят указва пиенето на 1 бр. на ден с цел сърдечно здраве, защита на клетките, като антиоксидант, за имунитет, спокойна нервна с-ма и пр.

Козметика с бадем. масло
 • Унгвент “Ексципиал”: швейцарски защитен крем с почти максимално съдържание на липиди – 95.6%, като 75% от тях се падат на маслото от бадема. Има и 4% цинков оксид. Естествен и с качествата на медицински продукт, кремът става и за най-малки бебета. Предназначен за максимално интензивна хидратация  на крайно сухи, атопични, напукани, възпалени, лющещи се кожи. Идеален за зимни условия. Антисептик, обогатен с вит. Е за антиоксидантно д-вие. 100-милилитровата туба е на с-ст 27.01 лв;
 • Хербал билк. крем: за защита на лицето от околни въздействия, за еластична кожа. С-ст на 75-милилитрова кутийка – 1.40 лв;
 • Хербал балсам с бадем. масло: за възстановяване на еластичността на косъма, за сухи, изтощени и дълго третирани коси. 250 мл. С-ст 1.81 лв;
 • Хербал билк. сапун: обогатен в бадем. масло и глицерин. С-ст 0.61 лв;
 • Нивеа крем-сапун: добавката от бадем. масло е с цел по-дълбоко хидратиране и за възстановяване на сухи кожи. С-ст 1.81 лв;
 • Здраве бебе: обогатен с бадем. масло сапун, целенасочен към бебетата, за ежедневна грижа. С-ст 1.60 лв;
 • Ол нейчърс, душ-гел с бадем. масло и лавандула: за дезинфекция, арома-успокояващо въздействие върху нервна с-ма и кожа;
 • Масло за тяло Льо пети: с карите. С-ст на 150-милилитрова оп. – 15.40 лв;
 • Тоал. мляко Афродита: за почистване на замърсявания, грим и нежно подхванване. С-ст на 150-милилитров продукт – 2.60 лв;
 • Биолин за почистване: с алое, слънчоглед, зехтин и бадем. масло. Гръцки, 250 мл, 22.02 лв;
 • Бифас, рол-он с бадемово: 50 мл за 4.51 лв.

Бадем. масло е доста влагано в козметиката поради качествата си и ниската цена. Списъкът на козмет. продукти, предлагани у нас – български и чуждестранни, е много дълъг. Подобна съставка се открива в почти всички видове изделия – кремове, лосиони, масла, сапуни и гелове, тонизиращи и хидратиращи млека и прочее.

Във видеото се демонстрира нанасяне на масло върху лице:

Бадем. масла и продукти

за консумация

Маслата за консумация са ограничени като избор и разфасовки, доколкото продуктът не е много присъщ за нашия пазар. Но в биомагазините се намират подобни продукти. Напр. в Зоя.бг 200 мл е на с-ст от 8.36 лв.

Бадемови пасти и тахани има, също ограничено. Отново в Зоя.бг под името „Сурово бадемово масло“ и в 250-милиграмова опаковка на с-ст 20.95 лв. се предлага познатият ни тахан. В биомагазини Балев намираме Mandelmus, 250 г за 20.98 лв. На tahini.bg се продава 500 г паста на 27.50 лв.

За още информация: На английски: Almond oil. На немски: Mandelöl. На турски: Badem Yağı. На гръцки: Αμυγδαλέλαιο. На испански: Aceite de almendras. На руски: Миндальное масло.

Бадем. масло е евтино, вкусно и лечебно, но незаслужено остава на заден план в области като оздравяването на тялото и кулинарията.

Моля, споделете статията ни, нека повече хора се докоснат до качествата на този ценен продукт.

 

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.