Ползи и лечение с Витамин Е по болести. На капсули, ампула, инжекция. Кожа и стареене

♠ Какво е ♠ Биологична роля ♠ Потребност в мг ♠ Симптоми на дефицит на вит. Е ♠ Ползи ♠ Видове витамин Е ♠ Форми на вит. Е ♠ На капсули ♠ Как се дозира ♠ Антиоксидантна терапия ♠ При затлъстяване и диабет ♠ При критични състояния ♠ Лечение на кости и стави

Още в текста: ♠ За репродуктивната с-ма ♠ За цикъл, безплодие, импотентност ♠ При бременност ♠ За сърце и съдове ♠ Други ♠ Продукти и цени ♠ Ампули ♠ Кремове ♠ Вагинални свещички ♠ Храни ♠ Противопоказания и предозиране

Витамините са вещества, жизнено необходими за нормалния човешки метаболизъм. Те (с изключение на D), не се самопроизвеждат от тялото, а се внасят отвън. Дефицитът на един или друг витамин провокира болести като пелагра (вит. РР), скорбут (вит. С), рахит (вит. D), пернициозна анемия (вит. В12) и мн. други.

Много години проявлението на хиповитаминоза (витаминна недостатъчност), особено на витамини-антиоксиданти, се свързваше с ръста на случаите на атеросклероза, с развитието на ред видове рак и др. патологии. Затова има множество теоретични и експериментални доказателства. На тяхно основание стана широко разпространено приемането на синтетични витамини за профилактика.

Съвременната медицина разглежда и използва витамините като лекарства. Не като „витаминчета“, не като биодобавки, а като реални медикаменти. Възприето е, че при стандартни социални условия и типично за европееца хранене човек взема оптималното к-во витамини за поддържане на здравето. Което важи единствено при статус: здрав.

Кога са нужни витамини? Според специалистите, при болест, трайни нарушения, провокирани от алкохолизъм, обменни патологии и разстроено усвояване на веществата. В такива случаи витамините се дават като лекарство.

Какво е витамин Е?

лечение с витамин е, хиповитаминоза, черен дроб, диабет, затлъстяване, сърце, съдове, кожа, акне, коса,

Витамин Е: как да се възползваме максимално от него

Той принадлежи на антиоксидантите. Има широка функционалност, най-напред защитава клетъчната стена от химично и механично разрушаване. Дефицитът му категорично е неблагоприятен. И в същото време предозирането му дава крайно тежки последици. Премереното използване е от огромно значение, винаги според инструкциите, желателно – след консултиране с лекар.

Името му е токоферол – мастноразтворимо органично в-во. Терминът има гръцки произход и значи „приносител на живот“. Представлява съчетание на 8 естествени съединения – по четири токофероли и токотриеноли, означавани с първите букви от гр. азбука. Разграничават се и по биоактивността. Например витаминната е най-висока при токоферол-алфа (100%), докато при бета е 40%, а при гама – едва 8%. Но от гл. точка на антиоксидантната активност най-високи са свойствата на бета токоферол.

Vitamin E е устойчиво съединение, съхраняващо целостта си при обработка на храните на високи температури, при дехидратация и консервиране с помощта на сол. Но то е чувствително към ултравиолетово излъчване, затова се държи в затъмнено дебело стъкло и на защитено от светлината място.

Биологична роля

Vitamin E е идентифициран в 1922 г. от Хърбърт Еванс и Катрин Скот Бишоп. Техен експеримент показал, че плъхове, приемащи изключително животински храни, след известно време губят способността си за размножаване. Репродуктивната им система се възстановила след приема на зелена салата и раст. масла. Така учените фиксирали фактор Х в растит. храни, представляващ жизнено важна част от храната. Това се оказал вит. Е.

“Фигурин

Биологичната роля на вит. Е не завършва дотук. Той се оказва защитен елемент срещу окислително увреждане. Заема определено положение в клетъчната мембрана, от което препятства контакта на кислорода с ненаситените мастни к-ни. Образува хидрофобни комплекси, защитава мембраната на клетката от деструкция. Обладава могъщи антиоксидантни с-ва, благодарение на свободните радикали в състава му.

Потребност от вит. Е

Потребността на човека от този витамин зависи от етапа в неговото развитие. За жизнено важното съединение е установена денонощна норма на потребност, разчетена по възраст и пол. Индивидуален акцент внася здравния статус на конкретния човек.

Общите параметри са:

 • Новородени до 6 мес.: 1-3мг;
 • Бебета 7-12 мес.: 4 мг;
 • 1-3 г.: 4-6 мг;
 • 4-10 г.: 7–8 мг;
 • Деца 10-12 г.: 8-10мг;
 • Юноши 12-18 г.: 10-17 мг;
 • Бременни: 10 мг;
 • Кърмачки: 12 мг;
 • Жени: 20-30мг (8 мг);
 • Мъже: 25-35мг (10 мг).

Отделни източници дават значително по-ниски нива, посочваме ги в скоби.

Симптоми на дефицит на вит. Е

Симптоми на недостиг на витамин Е, липса на витамин Е, умора, вялост, кожа, косопад

Ето най-видимите белези за недостиг на вит. Е, но той има някои вътрешни и доста по-сериозни появи

Първи признак на недостига на „Е“ е слабост в мускулите, световъртеж и сънливост. Децата, които от рождение страдат от дефицита на Е, изостават във физическото и умственото си развитие.

При децата до 1 г. недостигът на токоферол може да стане причина за рахит, дерматит, псориазис, дистрофия на мускулни тъкани. Недоносените развиват ретинопатии.

При недостатъчно потребление на вит. Е настъпва разрушаване на червените клетки на кръвта, развива се устойчива хемолитична анемия.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Ниските нива на токоферол способстват разрушаването на влакната на периферн. нервна с-ма, което води до нарушаване на моторните функции и намаляване на болевата чувствителност на кожното покритие.

Недостигът му при жените може да причини нарушаване на менструалния цикъл, да вдигне риска от аборт в ранните месеци.

Vitamin E помага за всмукването на ретинол в червата, а неговият недостиг е причина за дефицит на вит. А с всичките му прояви като суха кожа, снижена острота на зрението, опадане на косите, спад в съпротивителната способност на имунната с-ма.

В старческа възраст системният недостиг на токоферол провокира Алцхаймер и ускорява стареенето на организма, обуславя прогресирането на атеросклерозата.

Ползи

(за какво помага, служи)

Витамин Е като антиоксидант

Антиоксидантната функция на вит. Е е съществена подкрепа за тялото да се справи с наплива от вредни в-ва, влизащи отвън

 • Активен антиоксидант;
 • Универсален протектор на клетъчните мембрани срещу увреди от окисление;
 • Подобрява храненето на клетките;
 • Укрепва стените на съдовете;
 • Способства съхраняването на половите функции;
 • Подобрява състоянието на коса, кожно покритие, нокти;
 • Забавя разпространяването на рака;
 • Специалистите го назначават в терапията на диабет;
 • Способства усвояването на ретинола и др. мастноразтворими витамини;
 • Снижава кр. налягане при сърдечни заболявания.

При жените вит. Е има особено значение. Той намалява скоростта на пигментиране на кожата, съхранява младостта за по-дълго. На капсули се назначава за лечение на безплодие и за облекчаване на климакса. С негова помощ се възстановява цикъла при силен стрес, понижен имунитет, нарушени яйчникови функции. Козметичната промишленост широко ползва производни на витамина за продуктите, насочени към подхранване и хидратиране на сухата кожа.

Бременността е единственият период, в който вит. Е е нежелан. Той не се приема без разрешение от лекар, защото носи риск от отлепяне на плацентата във втория триместър и тромбоза на съдовете на пъпната връв в последните месеци. Известни са случаи на тежки кръвоизливи и преждевременно раждане вследствие на големи дози вит. Е. Учените свързват този извънреден ефект с наличието на специални протеини у бременните.

При новородените вит. Е обезпечава нормалното развитие на мускулната и костната с-ми, на системата от връзки. Токоферол подпомага умственото развитие и съхранението на рефлексите. При новородени с недостатъчно развити функции в организма витаминът ускорява диференцирането на тъканите и по-бързия набор на телесна маса, подпомага съзряването на дихателната с-ма, конкретно на белодробната тъкан.

При мъжете дефицитът на токоферол обуславя натрупването на токсини в клетките, които негативно повлияват качеството на спермата и влошават усвояването на вещества в червата. Недостигът обуславя развитието на вторично безплодие и ранна импотентност.

Видове витамин Е

Показания за използването на вит. Е са хиповитаминоза, възстановяване след заболявания, астеничен синдром, неврастении, дегенеративни изменения на ставните тъкани, възпалителни заболявания на връзките и мускулите, нарушено всмукване на ретинола.

Токоферол се дава на недоносени с ниска телесна маса, при протеинови диети за възстановяване на мускулната маса.

Фармакологични средства се назначават при нарушения на обмена на калция и фосфора, за подобряване на усвояването на магнезий.

Още диагнози и състояния, които се подобряват при внасяне на вит.Е, ще разгледаме по-натататък.

При недостатъчна употреба на този витамин посредством храната или при ограничено количество на приеманата растителна храна се назначават препарати, съдържащи натурален токоферол или витамин, синтезиран по изкуствен път.

Форми на вит. Е

 • Качествените растит. масла са обогатени с вит. Е. Те се ползват за салати или директно в ястията, но не минават топлинна обработка. Готвенето с тях разрушаване на връзките между молекулите и редуцира полезните свойства. Маслата повишават потребността от въглехидрати и протеини;
 • Маслени разтвори в ампули – по-предпочити в козметиката. Мастно-разтворимата субстанция естествено се интегрира в масла. Ползва се и вътрешно – за терапия и профилактика на ред патологии;
 • На капсули – тази форма широко се използва в терапията на авитаминоза, при недостига на редица мастноразтворими в-ва. Фармакологичните препарати във формата на капсули в повечето случаи съдържат няколко групи мастноразтворими витамини, предназначени за общо поддържане на организма в период на обостряне на хронични заболявания и авитаминоза;
 • Течна форма – лекарствените средства на капки се използват за лечение на авитаминоза при децата. Капките, съдържащи токоферол, имат в състава си по-малко к-во от активния компонент, което помага да се избегне предозирането. При възрастните течната ф-ма е подходяща при ограничени нужди от допълване или за профилактика;
 • Мускулно инжектиране – инжекциите на лекарства с токоферол се осъществяват принципно при стационарно лечение. Лекарствените средства в тази форма съдържат повишена концентрация на витамина. Те се ползват за новородени или недоносени, при авитаминоза след силно изтощение и пр. Не се препоръчва самостоятелното прилагане заради висок риск от инфектиране на меките тъкани.

Обобщена представа за цените на отделните форми ще придобиете от материала ТУК: Храни, ампули, капсула, цена на вит. Е. Дозиране и предозиране.

Витамин Е на капсули

витамин Е на капсули

Капсулираният витамин има разностранно приложение и е най-ползваната форма

Капсулираният витамин е широко известна форма, ползвана главно за покриване на дефицита от токоферол в организма.

Главното качеството на капсулираната форма е простотата на използване, високият процент усвояемост на съдържанието и ефективност.

Лекарите уверяват, че капсулите и инжекциите не се различават по ефикасност, а с по-малката доза (при капсулките) и проблемите с приема са по-малко.

При постъпване в стомаха се усвоява ок. половината количество вит. Е. Оттам той се разнася из тялото, абсолютно навсякъде, достигайки и до най-отдалечените клетки. Това се случва с помощта на особени транспортиращи протеини.

Пределното ниво на токоферол в кръвта се достига за 4 часа от момента на изпиването. При наличието на сривове в метаболитните процеси преносът може да протече и по-бавно.

Впоследствие веществото се отлага в следните телесни „зони“:

 • Черен дроб;
 • Мастни тъкани;
 • Надбъбречни жлези.

Най-важният момент е

Как се дозира вит. Е на капсули

Сериозното предупреждение е, че „Е“ не е безобидно в-во и предозирането е много рисково за тялото, дори за живота. Дозировката се осъществява само от страна специалист и строго се спазват обозначенията на опаковката. Ние ще дадем ориентировъчни дози, според средно приетите норми, но имайте предвид, че при вас дозата може да претърпи корекция.

Правилният прием предполага перорална употреба.

Време – след ядене. Капсулите се поглъщат с голям обем течности. Забранено е да се раздъвкват, освен ако подобна техника не е описана в инструкцията.

Антиоксидантна терапия

с витамин Е

Човешк. тяло се нуждае от кислород, за да функционират активно органите. Няколко процента от мулекулите кислород в митохондриите не се  превръщат във вода, а образуват свободни радикали с висока степен на активност. Формирането им е важен защитен механизъм, лежащ в основата на неспецифичния имунитет.

В същото време прекалената активация на реакцията на окислението на свободните радикали представлява типов патологичен процес. Той се среща при най-различни заболявания и увреждащи въздействия на организма.

Доказано е участието на своб. радикали в генезиса на: шок с различен генезис, атеросклероза, нарушения на мозъчното, короналното и периферното кръвообращение, диабет и диабетна ангиопатия, ревматоидни, възпалителни и дегенеративни изменения на опорно-двигателн. с-ма, поражения на очите, белодробни заболявания, онкологична патология, термични поражения, различни интоксикации и преждевременно стареене.

Чов. тяло има собствени естествени механизми за борба с излишъка на свободни радикали. В тази сложна антиоксидантна с-ма влизат ензими, витамини и нискомоликулярни съединения. Някои микронутиенти притежават антиоксидантно действие и са способни да се намесват в механизмите на защита от метаболитните продукти на активния кислород – Е, С и бета каротин. Те постоянно присъстват в организма и са съставна част от естествената антиоксидантна система.

Обаче в нашия техногенен век организмът не съумява да се справи с цялото к-во чужди в-ва, които му се стоварват. Появява се дисбаланс между производителите на радикалите и антиоксидантите – развива се оксидантен стрес. Затова естествената антооксидантна с-ма на човека се нуждае от постоянно постъпление на в-ва с цел поддържане на достатъчна ефективност на своята работа. Главно сред тях е витаминът Е.

Стандартно антиоксидантното лечение се осъществява с денон. доза от 200 – 400 мг (равнявано на 2 до 4 броя по 100 мг, 1 брой от 400 мг).

Като антиоксидант

за черен дроблечение на черен дроб с витамин Е, витамин Е при мастна дистрофия, черен дроб

Като могъщ антиоксидант, вит. Е умее съществено да подобри състоянието на пациенти с мастна дистрофия на ч. дроб, не е свързана с хронична алкохолна интоксикация.

Мастната дистрофия или мастната хепатоза е едно от разпространените заболявания на този орган, което представлява отлагане на мазнини в чернодробните клетки (хепатоцити). Прогресът на заболяването води към цироза и намаляване на количеството на функциониращите хепатоцити.

Като мастноразтворим антиоксидант, „Е“ добре се натрупва в мастните тъкани. Американско изследване в университета Virginia Commonwealth засича и ефикасността на подобна терапия –в 43% от случаите пациентите получават значително подобрение.

Като антиоксидант, вит. Е препятства стареенето на клетките на ч. дроб и поддържа функционирането им на нормално ниво. Той се оказва полезен за възстановяване на органа и му помага да работи гладко и без сривове.

За профилактика за предпочитане е витаминът да се доставя с храната и/ или да се подкрепя с капсули в рамките на 100 – 200 мг на денон., равнявано на 1-2 броя при фармацевтичните продукти със съдържание на 1 капсула от 100 мг.

За лечение се използват двойни на посочените дози – ориентировъчно . Конкретно количеството се определя от специалист.

Като антиоксидант

при затлъстяване и диабет

Хората, страдащи от затлъстяване, метаболитен синдром и разстройства на обмена на веществата е крайно важно да получават достатъчно количество вит. Е. Това заключение е потвърдено в нарочно изследване, проведено в Университета на щата Охайо и Институт  Лайнус Полинг.

Затлъстяването е следствие от сериозен окислителен стрес, довел до образуването на вредни свободни радикали. Вит. Е се бори с тях и забавя стареенето на клетките.

Проблемът е, че витаминът е мастноразтворим и се съдържа в мазната храна, каквато хората с наднормени килограми, диабет и метаболитни нарушения ограничават. Така точно нуждаещите се от повече вит. Е редуцират неговото постъпление към тъканите и органите. Опитите им за отслабване водят до задълбочаване на липсата.

При болестно състояние на теглото, за отстраняване на ендокринни разстройства като диабет и метаболитен синдром средната денон. доза е 400 – 500 мг, равняващи се на 4-5 бр. капсулки от 100 мг.

При критични състояния

Ефектът от допълнително приемане на вит. Е постоянно се изучава в областта на съдовите заболявания и кардиологията.

От гл. точка на първичната профилактика на съдови нарушения използването на вит. Е не дава никакви резултати. Но при вторична профилактика картината е съвършено различна. В групата на болни, примащи вит. Е, се отбелязва значимо снижаване на дела на смъртните изходи от сърдечни патологии, както и броят на инфарктите, завършващи летално.

При интензивната терапия специалистите все още не си позволяват да направят еднозначно положителен извод. Така например в плазмата на болните (особено при сепсис) се отбелязва намалено нивот на вит. Е. Но към момента няма изследвания, които да позволят да се заключи, че приемането на синтетичен витамин дава положителен ефект.

Редица автори съветват да не се спира започнато лечение с вит. Е, а то да продължи поне 3 седмици. Възможно е това да предпази пациента от съдови нарушения в бъдещ период.

Лечение на кости и стави

За нормалното функциониране на елементите от костната с-ма е потребен калций, който не се усвоява без достатъчно количество вит. D3 в организма. Естествените процеси в системата се подпомагат допълнително от колагена и вит. Е и А.

Посочените елементи нормално се получават с храната, но при патологични състояния се допълват с фармацевтични витаминни комплекси.

Ролята на вит. Е се съсредоточава основно върху ставите и връзките. Той увеличава ставната подвижност и стабилизира липидите в клетъчната мембрана, което способства за укрепването на връзките.

Средно-претеглената доза при патологии в опорно-двигателн. апарат е 100 мг/ 1 бр., приемани наведнъж в течение на 30 – 60 дни.

Витамин Е

за репродуктивната с-ма

Ключовата роля на вит. Е в размножаването става причина той да бъде изолиран. По-нататък се установява, че той влияе на всички аспекти от функционирането на половата с-ма, отговаря за потентността, за параметрите на цикъла, качеството на спермата, безплодието и зачеването, за здравето на плода в утробата и т.н. Не случайно бива наричан витаминът на репродукцията.

Витамин Е за забременяване

За жени

Половата с-ма на жените се контролира хормонално от хипоталамуса, хипофизата и яйчниците. Механизмът на регулация се изразява на видимо ниво от менструалния цикъл – маточната лигавица се изменя за поемането на оплодена яйцекл. или се разпада при липсата на такава. Подробно този процес сме обяснили ТУК:

Закъснение на цикъла: причини по дни. Самодиагностика и изследвания

Употребата на вит. Е преди зачеване стимулира дейността на хипофизата и увеличава обема на синтезираните от нея хормони. Това подсилва способността на тялото за зачеване.

Недостигът на Е води до сериозни нарушения в работата на пол. с-ма и може да доведе до безплодие.

При безплодие се назначават различни хормони, взависимост от това на кой етап от цикъла се е получил срив. В този процес (както и в подготовката за бременност) вит. Е се дава стандартно в качеството му на щадящ стимулатор на всички етапи от менструалния цикъл.

Преди зачеване витаминът се приема за излекуване на възпалителни процеси.

Стандартната доза е в рамките на 200 – 400 мг на денон., разделени на 2 приема. Но в периода на подготовка за зачеване гинеколозите наблягат на естествения прием на витамина от храните и отчитайки стила на хранене на жената допълват със синтетична капсулирана ф-ма.

Витамин Е за цикъла

За регулиране на менструацията се препоръчва доза в горната граница – 350-400 мг токоферол на ден. За достигане на стабилни резултати е възможно да бъдат проведени няколко лечебни курса.

При бременност

Недостигът на вит. Е в ежедневното меню на бременната застрашава живота на плода, в резултат от аборт или увреждания. Именно токоферолът през цялата бременност се грижи за зародижа, подобрява и стабилизира нормалната работа на плацентата – основният орган за връзка между майка и плод. Той поддържа съдовете, плацентата и предпазва от отлепяне.

За профилактика на аборт средно се предписват 100 мг вит. Е с честота 1-2 пъти. Стандартен курс 10-14 дни.

За профилактика и лечение на плода в утробата – 150-200 мг. Честота на приема – еднократно в рамките на денонощието.

Витаминозните комплекси за бременни са дадени ТУК: Актив мама, Центрум Матерна, Мама Протект, Огестан, Витамам, Пренатал, Прегнакеър, Неовин, О`мами и други известни комплекси за бременната и кърмачката. 

За мъже

Отсъствието на токоферол в мъжката диета грози силния пол от сериозни нарушения в епителните тъкани на семенниците. По тази причина се нарушават процесите на образуване и съзряване на сперматозоидите, което води до стерилност.

Отделно, липсата на витамина снижава половото влечение и потентността.

При планирано забременяване задължително се изследват и двамата съпрузи. Има случаи, в които само добавянето на фолиева к-на и “Е“ не е достатъчно, обаче те не са излишни и допринасят за профилактирането на безплодието.

Освен приемът на капсулиран витамин, се засилва консумацията на богати на Е храни, както и максималното редуциране на топлинната обработка. Да не се забравя, че прекомерните к-ва алкохол пряко се отразяват под формата на витаминен недостиг.

При диагностицирана импотентност и полова слабост количеството на витамина, който се внася на капсули отвън, съставлява 200  – 300 мг на денон., приемани в течение на месец.

При менопауза и климакс

Токоферолът помага на жените, встъпили в постменупаузалния период, да компенсират недостатъчното количество на хормона естроген. При това витаминът го извършва по-леко и безопасно в сравнение със съответната естрогенна хормонална терапия.

Вит. Е помага на дамите да водят удовлетворителен полов живот в късните етапи от живота си.

Друго важно приложение е след отстраняване на матка или яйчници, което провокира преждевременното настъпване на менопаузата.

В посочените случаи витаминът противостои на резкия спад в синтезирането на естроген.

Ефективната денон. дозировка на витамина за жени над 50 г. е в рамките на 100 – 200 мг, максимум 300 мг.

Витамин Е за сърце

Главната роля на токоферола е в качеството му антиоксидант. Той препятства окисляването на мазнините, защитава съдовите тъкани и сърцето от увреждане.

Пряката му роля за спиране на сърдечни инциденти днес се подлага на съмнение. Ред изследвания опровергават по-стари виждания за ползата му в това направление, но не отричат общоукрепващата функция, както и ефикасността му в сферата на вторичната профилактика.

Кардиолозите определят групи пациенти, за които е показано да се приема вит. Е в състава на витаминно-минерални комплекси за сърце и съдове:

 • Лица с патологии на съдовете на главата и долните крайници, исхемична бол. на сърцето;
 • След тежки инциденти от сърдечно-съдов характер – инсулт, инфаркт;
 • Лица над 35 години, спортисти;
 • Лица от вредящи производства и полагащи тежък физически труд.

Терапевтичните дози се определят конкретно за пациенти от специалист, който отчита индивидуалните параметри. Самолечението е крайно противопоказано!

Витамин Е за съдовете

(атеросклероза, холестерол)

Редуцира съсирващата способност на кръвта и така профилактира тромбообразуване, нормализира микроциркулацията, препятства отлагането на холестеролови плаки (атеросклероза). Способства снижаването на кр. налягане (при високо кръвно). При липса на ярко изразени патологии поддържането се извършва с дози от порядъка на 100 – 200 мг, съответстващи на 1-2 капсулки по 100 мг.храни, богати на витамин Е

храни, богати на витамин Е

№1 храни с рекордни количества от вит. Е

Още приложения на вит. Е на капсули:

 • При Алцхаймер и деменция – във Veterans  Health Care Минеаполис лекуват целева група от 600 души в продължение на 27 месеца с ежедневна доза от 1400 мг вит. Е. Резултатът е видимо забавяне на когнитивния упадък. Изключително високата доза обаче провокира сериозни опасения, защото надхвърля в пъти максимално допустимата;
 • При проблеми с очите – препоръчително е комбинирането на 100/ 200 мг вит. Е с приема на омега-3;
 • При кожни изменения и болести, за нокти – локалното приложение може да се съчетае с капсули вътрешно 100-200 мг, 1-2 пъти. Препоръчително комбиниране с вит. А;
 • За имунитет, при бронхит и др. вирусни/ бактериални инфекции – недостигът на витамина се отразява върху клетъчния имунитет. Токоферолът укрепва защитната обвивка на клетката и затруднява влизането и размножаването на вируси в нея. Профилактичният прием може да се осъществи в рамките на ежедневната потребност от до 30 мг или 1 капс. при идентифициран недостиг;
 • Против херпес – токоферолът влиза в комплексната терапия не толкова с цел окончателно излекуване, колкото за съкращаване на периода на обостряне, предоствратяване на рецидиви и редуциране на неприятните симптоми. Използват се противовъзпалителните му свойства и способността да снижава болевите усещания. Приема се вътрешно на капсули и външно – мазане с маслен разтвор;
 • При гастрит – снижава киселинността. Дозира се след изследвания;
 • Против рак – ролята му в това отношение днес се оспорва. Но като всеки антиоксидант витаминът играе профилактична роля, предпазвайки клетките от патологични процеси;
 • Против хемороиди – комбиниран прием на вит. А и Е, на капсули. Терапията на неприятните образувания е разгледана детайлно ТУК: Витаминни комплекси и мехлеми при хемороиди;
 • За деца – малчуганите набавят витамина от храната и в ранна възраст приемът на капсули е рядко явление. Изключение прави токоферолът, който влиза в състава на детски витаминни комплекси като Марсианци (12 мг в таблетка).

Продукти и цени

Фармацевтичните продукти на пазара са няколко десетки. Най-много са формите със 100 мг, максимум 400 мг (на GNC). На някои продукти съдържанието е отбелязано в межд.  единици (IU), които не съответстват 1:1 на мг. Преобразуването зависи от типа използван токоферол.

Цената на капсулираните продукти варира в широки граници – от 2.92 лв за 30 бр. на Никсен до 63 лв. за 250 бр. на Бронсън.

Витамин Е на таблетки в комбинация са по-често срещани продукти, доколкото терапиите изискват комплексен подход. Например Витамикс за очи добавя лутеин, бета-каротин, Нейчърс за сърце – Q10 и вит. С, Овабууст за зачеване – фолиева к-на и мелатонин, Магнум антиспазми – вит. В6, магнезий и калий и т.н.

Витамин Е на ампули

Перорален прием

витамин Е на ампули

Вит. Е в течна форма се среща най-често в състава на витаминни и маслени комплекси, насочени към кожата и косата

Показания за вътрешен прием на течната форма са дистрофия на мускулни тъкани, нарушено образуване на мъжки полови клетки, миокардиопатия, псориазис. В педиатрията се прилага в лечението на склеродермия, нарушения в храненето, излишът на вит. Д.

Най-често ампули се предписват при разстройство на мимическите функции, при опасност от прекъснаве на бременността и хормонални изменения като аменория, хиперменория, климактеричен синдром.

Вит. Е на ампули помага на болните от епилепсия и се назначава като допълнително средство срещу гърчове.

За визираните патологии дозирането е индивидуално.

Стандартни граници на денон.:

 • Заболявания на нервната с-ма, дистрофия на мускулите – 50/ 100 мг;
 • При импотентност, мъжко безплодие – 100 – 300 мг;
 • При влошено състояние на плода в утробата – 100 – 150 мг;
 • При атеросклероза — 100 мг.

Външна употреба

(локална обработка, мазане)

Токоферол широко се ползва в козметиката, за лечение на кожа, хиперпигментация, на увредена коса. При косопад и увехнала кожа вит. Е е просто задължителен. Показан е и вътрешно, но външната обработка е златен стандарт.

 • За лице – 1 ампула (30%) обогатява мазния нощен крем и лекува по време на съня;
 • В маски за лице – добавянето на 1 ампула към абсолютно всяка рецепта за домашна маска я прави лечебна и против стареене;
 • Против бръчки, под очите – в шишенце 15 мл глицерин (пр. на Зоя, 5.75 лв) 5 ампули вит. Е. Мажете от сместа преди лягане, като обработвате с внимание бръчките и зоната под очите;
 • Против акне и др. пъпки, срещу рани и белези – препоръчва се вътрешно приемане на вит. Е при предразположение към акне и др. кожни проблеми. Локално приложен, той овлажнява, работи като антиоксидант и предпазва от слънце. Отпушва порите, с което редуцира по-нататъшната поява на пъпки. Но ако сте притежател на мазна кожа,  локалната обработка с вит. Е може и да не е подходяща за вас. Затова преди приложение проверете за зачервяване;
 • Против пигментни петна – чрез директно втриване в петната вит. Е намалява нивото на пигментиране до минимум, потискайки синтеза на меланин.
 • За тяло, при стрии и целулит – по една ампула вит. А и Е, размесени със св. мас, съставят дом. крем, с който се обмазват изменените зони;
 • При мастопатия, фиброзно-кистозна – комбиниране на вътр. прием на вит.Е + обработка на гърдите с маслен р-р;
 • При разширени вени – зехтин и ампула вит. Е намаляват болезнеността, подобряват кръвотока, снижават възпалението. Затоплете до 36° и масажирайте засегнатите участъци;
 • За коса, против косопад – токоферолът има уникална способност да регенерира косата, да спира опадането и обратно – да подкрепя растежа. Ефектът се осигурява с добавянето на 1 ампула към всяка рецепта за маска за коса или нанасянето на проста смес от зехтин и витамин.

Подробно витамините за коса сме дали ТУК:

Витамини за коса и при косопад. Капсули и ампули. Народни средства

 • В тривитаминол за растеж на косата – токоферолът е една от витаминните съставки в тривитаминола – прочутото лекарство за качествена овча вълна, конска грива и блестяща козина на домашните любимци. Над десетилетие дамите добавят лъжичка тривитаминол в маските си за коса или шампоана, за да се ползват от екстрите на витамините Е, А и Д.

Още приложения на витамина за красота са описани ТУК: За мигли, нокти, за мека кожа, за подмладяване, рецепти за коса и за лице с витамин Е.

Кои ампули са добри и цена

Добрите продукти за кожа, коса и въобще за външно приложение са маркирани като такива на своята опаковка. Цената им е ок. 3-4 лв за ампула. Напр. 10 бр. на Флорилис се предлагат за 35 лв.

Течната форма на „Е“ не се радва на толкова голям интерес от страна на производителите. Докато капсулите и комбинираните таблети са огромно и най-разнообразно количество, то ампулите на пазара са крайно ограничени. Затова потребители са измислили хитрината да отварят капсулите и да изливат съдържанието им в течните продукти за обработване на кожата. Подходящи за това се сочат наименования като Токоферол, Пюрвитал, Биовеа и др.

Козметолози алармират, че в-вото в капсулата не е идентично с това от ампулата и в никакъв случай не е предвидено за трансдермално усвояване.

Витамин Е като крем за мазане

 • Арома с А + Е –  предназначен за сухи кожи, ревитализиращ. Пази клетките, заглажда бръчки, работи като антиоксидант. С-ст 3.09 лв;
 • Абофарма Невен с витамин Е – комбинира действието на витамина с невенов екстракт срещу раздразване, възпаления. Идеален за защита от студ и при ранички. С-ст 6.78 лв;
 • Палмърс против стрии – какаово масло с вит. Е, насочен към бременните. С-ст 18.18 лв;
 • Палмърс бебе против подсичане – за успокояване и регенериране на кожата под пелените. С-ст 18.19  лв;
 • Палмърс за ръце – масло от ший (карите) за защита и регенериране, дълбоко хидратиране. С-ст 8.27 лв;
 • Алцина – Q10, масло от ший и вит. Е за уморена, обезцветена кожа, срещу фото стареене. С-ст 61.98 лв;
 • Бионатурал за тяло със зехтин – срещу сухота и белене. С-ст 3.58 лв;
 • Тена овлажняващ – за поддържане на pH, с-ст 9.98 лв;
 • Още продукти: Д-р Сий с манго за нокти, Кревил с маслина за тяло, Алое + за лице, Флекситол за крака, Клинианс с вит. С и Е за хидратиране, био масло (олио) с вит.Е и др.

Витамин Е на свещички

Вагиналните супозитории с вит. Е повишават съдържанието на влага във влагалището и се използват за облекчаване на вагинална сухота. Главната съставка е витаминът с неговият хидратиращ ефект, познат и от козменичните средства. Мастроразтворимия антиоксидант се нанася по станите на влагалището и облекчава симптомите на сухота. Практиката дава отлична оценка на интравагиналното приложение на витамина, без странични ефекти.

Някои продукти се обогатяват с допълнителни съставки, като се засилва действието им срещу възпаления и др. дамски проблеми. Принципно овлажняващите овули/ глобули/ супозитории са предназначени за облекчаване на дамите в менопауза.

Някои продукти: Феминела Хиалософт  (14.49 лв), ИнтимоХелп (15.18 лв), Гинексид (21.58), Key-E (17.13 лв).

Храни с витамин Е

Бадемите и лешниците са рекордьори по съдържание на токоферол. Следват ги фъстъците, шам-фъстъка, кашуто, сушените кайсии, облепихата, змиорката, шипката и пшеницата.храни, богати на витамин Е

храни, богати на витамин Е

Още храни, приносители на вит.Е

Противопоказания за използване на вит. Е са хиперчувствителност, кардиосклероза, инфаркт на миокарда. Ограничения налага повишеният риск от тромбоемболия.

Нежеланите ефекти от него се заключават в алергични реакции. При инжектиране – възможна болезненост в точката на въвеждане.

Взаимодействие с др. лекарства: усилва действието на стероидните хормони и нестероидните противовъзпалителни, на сърдечните гликозиди. Повишава ефекта от витамините А и Д, защитава ги от окисление. Намалява токсичността на сърдечните гликозиди.

Предозиране

Вит. Е в крупни колич. е токсичен (над 4000 IU ежедневно, в течение на ок. 3 мес.). Предозирането причинява диария, креатинурия, болка в епигастриума, снижаване на работоспособността, язви по езика и устните.

Видео маска за лице:

Споделете в коментарите рецепти с витамин Е, които използвате за красота или лечение. Помогнете и за разпространяването на статията. Да бъдем полезни ЗАЕДНО.

Източници:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.