Жълт кантарион: Ползи от чай, масло, тинктура. Рецепти по болести и симптоми

♠ Състав ♠ Какво лекува жълт кантарион? ♠ Растението ♠ Чай от ж. кантарион ♠ Вариации ♠ Масло ♠ Тинктура ♠ Лечение – по болести и симптоми ♠ Козметично приложение ♠ Кантарион в капсули и таблетки

Още в текста:♠ Тинктура и сок ♠ Лекарства с жълт кантарион ♠ Негативи, противопоказания, предозиране ♠ Опасни взаимодействия с лекарства ♠ Отглеждане, цени

Едно от супер ефикасните в терапевтичната практика растения е жълтият кантарион. В Средните векове вярвали, че защитава от зли духове, привидения и зло. Закачали го над детските креватчета, за да имат мъниците добри сънища, далеч от нечисти сили. Другаде момичетата гадаели за любов като стискали стъблата в ръце. Ако се покажел червен сок, значи чувствата им били взаимни, а безцветният свидетелствал за равнодушие. Пътниците пък били „въоръжавани“ с китка кантарион, за да ги защитава от диви зверове и разбойници.

Християнските народи свързват билката със смъртта на Йоан Кръстител. Тя израснала за първи път там, където земята попила кръвта на светеца. Затова в Русия наричат кантариона „Иванова кръв“, а у нас се знае като „Христова “.

Ползи от жълтия кантарион

Растението се ползва от нар. медицина като общоукрепващо средство. То присъства и в състава на много лекарства на класическата медицина, има ключово значение в козметиката и дори в СПА.

Лечебните настойки от ж. кантарион съдържат в-ва, които повишават кр. налягане и общия тонус на организма. То е прекрасно природно лекарство срещу депресии. Участва в ред хомеопатични средства за хора с проблемно настроение и нисък жизнен тонус.

Съдържание

лечение с жълт кантарион,

Hypéricum perforátum: как да го ползваме безопасно

Първо, той носи значимо к-во витамини – бета каротин, рутин, никотинова к-на и вит. С. Ползата от витамините не е нужно да се доказва.

Второ, флавоноидите подобряват еластичността на кр. съдове. Те имат антиоксидантно д-вие –  защитават клетките от разрушаването на мембраната им и вътреклетъчните структури, тъканите – от увреждане при прекомерен синтез на хистамини (в-ва, освобождаващи се при алергии и възпалителни процеси). Отделно флавоноидите противодействат на отлагания в жл. мехур и застоя на жлъчка. Купират чревните спазми, подобряват храносмилането като цяло.

Трето, дъбилните в-ва оказва противовъзпалително и стягавощ д-вие, имат антимикробна активност към някои микроорганизми, устойчиви на антибиотици.

Четвърто, етер. масла и смолите са антиоксиданти и противовъзпалителни агенти. Масленият извлек регенерира тъканите при изгаряния и рани.

Пето, глицеринът, който действа като антидепресант, вдига съдържанието на серотонин в мозъчните клетки (недостигът му провокира тревога и депресии). Той е мощно антимикробно с-во, активно дори против стафилокока.

Какво лекува?

Заболявания на стомах и черва, включително диария, хронични колити, хемороиди, гастрит;

 Възпалявания на дихателните пътища, извежда излишните течности и секреция, ускорява възстановяването на лигавиците;

 Заздравява гнойни рани и изгаряния, лекува кожни изменения;

 Уместно е прилагането му при стоматити, гингвинити и други стоматологични проблеми;

 Има кръвоспиращи свойства, профилактира спазми на кр. съдове;

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

 Успокоява и релаксира нервната с-ма, лекува безсъние, мигрена, повишава стресоустойчивостта;

 Подобрява жлъчната секреция, апетита и храносмилането;

 Прилага се при анемия, мастит, жълтеница, бъбречни болести;

 Маслото му е усвоено от козметичната индустрия, която го влага в маски, кремове, тоници и други продукти с подхранващи и успокояващи свойства.

Още приложения – по-долу.

Жълтият кантарион като растениежълт кантарион като растение, местообитание, листа, цвят,

Тази целебна билка израства до 30 – 70 см, цъфти юни/ август с неголеми жълти цветчета. Най-благоприятните й обитания са светлите горски поляни и сухи ливади. За лечебни цели се ползва връхната част със съцветията – максимално качествена в самото начало на цъфтежа, когато са акумулирани максимално полезни в-ва.

В природата се срещат десетки видове растения с наименованието Hypericum Звъникови. В световен мащаб са ок. 300, у нас – 22. Има храстчета с такова название и дори малки дръвчета. Нар. целители ползват Hypéricum perforátum – познатият ни жълт кантарион, и четириръбестата звъника – Tetrapterum. Те са роднини, разбира се, но се различават. Както и от останалите родственици, които значително отстъпват по отношение на лечебните свойства и качества.

Как да познаем Perforátum от другите Hypéricum? По специфичните точици по листенцата, които създават илюзията за перфориране и оттам името – perforatum. На светлина листата на кантариона изглеждат изпъстрени с малки дупчици, които всъщност са участъци без хлорофил – прозрачни „депа“ на етер. масла и смоли.

Ето как изглежда кантарионът в естествената му среда:

Чай от жълт кантарион

Чаят е тонизираща и полезна напитка, която се дава при най-разнообразни болести. Най-известното му качество е на антидепресант, който елиминира страховете, тревогите и безпокойството, отпуска нервите и дарява спокоен сън.

Зимата  сгрява и бори вирусите. Златен стандарт е в терапията на простуди, за възстановяване на имунитета и за лечение на разстроен стомах.

За достигането на осезаеми резулт. е необходимо търпеливо провеждане на продължителна терапия. Кантарионът работи с натрупване и се пие на курсове. И не забравяйте паузите между тях.

Чаят от жълтите цветове е полезен след баня, когато кръвообращението е подобрено и заедно с това произтича интензивен процес на усвояване на полезните и лекарствените в-ва от тялото.

Приготвянето на такъв чай е несложно – както и да го направите, ще работи. Но майсторското изпълнение е да се запари в порцеланов чайник, а преди използването само да се кипне.

Рецепта: 10 г сушени листенца и цветчета попарваме в станд. чаша вода. Изчакваме броени минутки и готово!

Препоръчваме да го изпиете веднага и въобще – не го задържайте, за да ви дари максимумът от своите блага.

Вариации

Приятни и лечебни са комбинациите с мента, лайка, листа от черна боровинка, риган, шипка, мащерка и др. Добрият мед придава не само аромат, но и усилва ползите.

Кантарионът е ключова фигура в известния сбор за вталяване „Фигурин“, защото има и отслабващо действие. Повече информация в тази насока е предоставена ТУКЖълтият кантарион за отслабване и терапия на 30+ болести. 

Чистият вкус на ж. кантарион не се харесва на всеки. Не бързайте да го отхвърлите. Пийте чист чай 4-5 дни и когато отхвърлите евентуалната алергична реакция, може да започнете експериментите. Тук ще дадем някои готови варианти.

 • Чай против простудяване: съчетанието на сладката шипка и възгорчивия кантарион създава великолепен антипростуден чай. Напитката се прави в пропорции 2:1 (200 мл шипков чай към 100 мл кантаионов). Може да сварите и заедно, като дозирате 2 лъжички сушена шипка към една – сух кантарион. Попарете в 300 -350 мл;
 • Антистрес чай: съчетайте сух кантарион (20 г) с пасифлора (10 г), лавандула (5 г) и маточина (10 г). Варят се точно 3 мин.;
 • Противогастритен чай: страдащите от стомах ще получат максимална полза от съчетаването на кантариона с коприва и блатен тъжник, в равни пропорции. 1 с.л. от сбора се сварява в 300 мл, запарка 1 час. Схема: 50 мл, след консултация;
 • Чай за оросяване на мозъка: за студенти по време на сесия, за полагащите умствен труд и нуждаещите се от освежаване на ума подхожда съчетание на кантарион с риган, розмарин, мащерка или салвия. Всички те подобряват работата на сивото в-во;
 • Индивидуален подход: чувствайте се свободни да експериментирате с разни лекарствени растения, изхождайки от вкуса и конкретните цели/ заболявания.

  чай от жълт кантарион

  Жълтият кантарион на чай често влиза в комбинации с растения, които подчертават някое от неговите качества

Дозиране и предозиране

С чая от кантарион не се прекалява. Той може да донесе вреда при прекомерна употреба и продължителен прием. Затова се изпълнява на курсове с паузи за почивка между тях:

 • При леки проблеми – 1 седмица;
 • При остри заболявания и обостряне на хронични страдания – до 3 седмици.

По-внимателни бъдете с малките пациенти, които по-остро реагират на лекарствените растения. За деца дозировките са 2-3 пъти по-малки спрямо к-вата, показани за възрастни.

Най-много може да навреди стар чай, в който са се просмукали излишни количества дъбилни в-ва, киселини и оцветители. Такава отвара е способна да донесе сериозно чревно разтройство, да раздразни ч. дроб и дори да провокира алергичен шок.

Заради мощта на билката, тя се изготвя предимно на чай, по-рядко на отварка, която е по-концентрирана. Ако правите такава за лечение, принципът е дозата да бъде 1/3 от „чаената“ или максимум 70 мл на прием.

Рецепта за отварка

Половин шепа ронен кантарион се попарва в 200мл и се поставя в друг съд с вода на котлона за 15 мин. Оставяме течността да се охлади естествено. Завършваме с профилтриране. Бистрият елексир приемаме трикратно всеки ден, малко преди да се храним, като к-вото е третина от чашата.

Масло от жълт кантарион

Полезните съставки на кантариона се извличат не само във вода (чай), но и с помощта на базово масло – слънчогледово, маслинено, ленено или друго. Получава се маслен извлек (да не се бърка с етер. масло, добивано по пътя на дестилацията), който има вътрешно и външно приложение.

Външно маслото от кантарион се полага чрез:

 • апликации (превръзки) – при рани, отоци, варикоза, хемороиди и др.;
 • разтривки и масажи – при простуди, за лечение на нощно напикаване, при колики и др.;
 • ванички – за лечение на напукани пети (100 мл масло + 2 л вода), в седмицата 2-3 пъти, за 2 мес.

Вътрешно (за пиене) маслото се използва при гастрити, алергии, възпаления, болки, безсъние и т.н. Кога още се пие маслото от кантарион, е разказано и ТУК: Масло за отслабване, в комбинация с „Фигурин“ и други рецепти с възхитителния кантарион. 

Дозирането на масления екстракт е индивидуално според болестта, целта и пациента.

Общият принцип е:

1 чайна л. на прием,

1 час пред ядене,

2 пъти в денонощие,

3 пъти за година.

Ползи и приложение
 • Антисептично – унищожава вируси, бактерии и вредоносни гъби;
 • Регенериращо – при механични, термични и химически травми обеззаразява, ускорява регенерирането на меките тъкани, намалява размера на белега;
 • Обезболяващо, спазмолитично  – без нежелани ефекти, не предизвиква привикване и зависимости;
 • Седативно – подобрява съня, сваля стреса, работи като „бърза“ помощ;
 • Подхранващо и противоотечно – великолепно насища кожата с витамини и хранит. в-ва. Хармонизира баланса вода-соли в клетките.

Жълт кантарион в зехтин

(рецепта)

масло от жълт кантарион, жълт кантарион в зехтин

Да не бъркаме масления извлек с етер. масло от кантарион, това са два различни продукта и имат отделни приложения

За приготвянето на маслен извлек се вземат 20—25 г нарязани пресни стръкчета и се заливат с 200 – 250 г зехтин. Свободни сте да смените маслото с друго, по ваш вкус – със слънчогледово, ленено или друго. Билката трябва да престои 3 седм, за да пусне добре ценните си сокове.

Процесът се благоприятства от топлината и периодичното разбъркване. Накрая ще прецедим прецизно, за да получим максимално бистро масло. Цедката е по-груба, в този случай идеалното е течността да се прекара през многослойна марля.

Когато маслото е готово, защитете го от светлината. Налейте го в тъмно стъкло или обвийте с черна хартия обикновена бутилка, ако нямате тъмна. И винаги го дръжте в затворен шкаф.

Жълт кантарион във вино и зехтин

По-слабо позната, дори екзотична рецепта, препоръчва създаването на масл.-спиртен извлек от билката.

Рецепта: вземаме 500 г пресни цветчета и листенца от жълт кантарион и ги заливаме с 1 л слънчогледово олио и 0.5 л бяло сухо вино. Разбъркваме добре с цел максимална хомогенност и оставяме за киснене в течение на 3 дни. Накрая виното се изпарява.

Масло по такава рецепта е добро за лечение на продължително незаздравяващи рани, язви и декубитални увреждания от залежаване. С него се правят превръзки. Същото средство успешно цери стом. язва – по 20 мл от масления екстракт на гладно. И тук ни трябва натрупване – прием 1-2 мес.

Маслото от кантариона се прилага и в стоматологията за лечение на стоматити. Впрочем, то няма дразнещи свойства, работи много меко, нежно и щадящо.

Тинктура от жълт кантарион

(Извлек в спирт или ракия)

Кантарионът пълноценно отдава полезните си съставки и на друг разтворител – спирта. Тази тинктура се изготвя със слаб спирт – до 45%, затова е подходяща за непонасящите алкохола. В аптеките се продава без рецепта, а с лекота се прави и у дома.

Медицинското приложение на тинктурата е подобно на масления извлек: антибактериално, противовъзпалително, успокоително, спазмолитично и пр.

8 лечебни качества на тинктурата
 • 1 %-ов разтвор се използва за превръзки при открити рани, изгаряния, фурункули, язви и др. кожни изменения. Помага за по-бързото възстановяване на покритието;
 • Няколко капки в лосиона или маската противодействат на прекомерното омазняване на кожата, лекуват възпаления, раздразнения, подсушават;
 • При възпаляване и кървене на венците, болести на дихат. пътища и неприятен мирис от устата се предписва жабурене: 30 капки в 150 мл вода;
 • Спиртната настойка подобрява храносмилането и апетита, лекува спазми при язва, диария и хемороиди;
 • Уместна е при болести на пикочните и жлъчните пътища, при гинекологични болести, камъни в бъбреците, холецистит и др.;
 • Отпуска спазмирани кр. съдове, нормализира кръвообращението, прави тялото по-устойчиво, подобрява дейността на нервн. с-ма, бори се с паразити в червата;
 • Спиртният екстракт се ползва донякъде нетрадиционно за втриване в скалпа за укрепване и възстановяване на структурата на косата. 1:1 с вода, за броени минути и се промива с отварка;
 • Назначава се при нервен срив, менструални болки и сезонни афективни растройства. Облекчава лечението от алкохолизъм и никотинова зависимост.

Рецепта за приготвяне

Тинктурата обичайно се прави с медицински спирт или водка, разредени до 45° (2:3). Цветовете  буквално се натъпкват в стъклен съд до гърбото, като добре се уплътняват. Долива се със спирта – колкото поеме, и се затваря херметично с капак. Оставя се на стайна темп, може и на слънце, за 2 седм. За този период напитката ще стане рубинено червена. Щом мине срока, профилтрираме през няколко марли и преливаме в тъмно стъкло.

Препаратът се дозира на капки.

Жълт кантарион в ракия

Изсушеният и наронен кантарион + ракия в пропорции 1:10 отлежава 14 дни. Готовото средство (30-40 к.) се разрежда и пие трикратно при цистит, стомашни болести, камъни в бъбреците и главоболие.

Тинктурата не е подходящата форма за бременни и кърмачки, за лица до 6 г. и за склонните към алергии.

Рецепти с кантарион по болест и симптом

При депресия, нерви,

психични смущения

тинктура от жълт кантарион, масло от жълт кантарион, ракия

Красив и донякъде опасен, жълтият цвят съдържа цял набор от лечебни в-ва

Компонентите на лекарственото растение обладават антидепресивен ефект. При сериозни тревожни състояния се препоръчва спиртен р-р – 10-12 капки в течност, приемани трикратно за 1 месец.

С маточина при тревожно разстройство – чай от двете растения релаксира и отпуска при по-леки състояния, ползва се и поддържащо.

За засилване на желанието – когато половото безразличие е следствие от депресивност, кантарионът подпомага възстановяване на емоционалния статус и оттам повлиява нормалния полов живот. Подходящ е стандартен чай, запарен 10 мин, за 14 поредни дни.

Отвара при болки в стомаха

Чай от ж. кантарион помага при обостряне на гастрит. Приготвя се с лъжица сухо растение или 1 филтърно пакетче, запарване 1 час. Прие се по 15/20 мл пред ядене.

При силни стомашни болки помага сбор от кантарион, коприва и блатен тъжник – 5 Х 100 мл, на гладно.

Ако заедно с болката са налице и киселини, по-добрият сбор е кантарион, бял смил, бял равнец. По 1 с.л. от трите се заливат с литър вода за 2 ч. Схемата е 100 мл при пристъп на киселини или след храна.

За жлъчка, черен дроб

При застойни явления в жл. мехур и холецистит кантарионът стимулира отделянето на жлъчка. Препоръката на 70 мл отварка след събуждане и по 40 мл след ядене, но най-много 5 пъти за денон., курс от 7 дни.

С мента за отслабване

В тази комбинация или с маточина кантарионът ускорява метаболитните процеси и лекува хронични застойни процеси, вкл. запек. По този начин чаят подпомага процесите на редукция на теглото. Тази комбинация е залегнала и в чая за вталяване „Фигурин“.

При диабет

Самостоятелно или с червен кантарион билката регулира кр. захар, контролирайки инсулиновата секреция. Ползва се запарка или тинктура с ракия, обогатена с 10 зърна карамфил, 2 стръка глухарче и 2 корена коприва на 1 бутилка. Лекарството е готово за 14 дни. Схема: 20 мл сутрин, разредени в течност.

Мед с жълт кантарион за простата

Сух кантарион се стрива почти на прах и се забърква с мед до максимална хомогенност. Сх: 3 Х 1 с.л. пред прием на храна.

При витилиго

По неизвестни причини кожата губи огнищно своя пигмент – меланин, и се изпъстря с бели кръгли петна. При задълбочаване на болестта те растат и се сливат, обхващайки нови и нови площи. Петната не болят и не сърбят.

За лечение се дават комбинация от чай с мехлем. Чаят се прави стандартно и се пие на курсове по 3 седмици с 8 дни пауза между тях. Максимален брой курсове – 8.

Мехлемът срещу витилиго се приготвя от пресен цвят ж. кантарион по рецепта, подобна на кантарионовото масло, но по-концентрирана. Натъпкваме цветовете в буркан и заливаме със зехтин. Държим 2 седм. на слънце. Приготвяме втори буркан, натъпкан догоре с пресен цвят, но него го заливаме със зехтина от първия буркан. И така – 5 буркана. В последния маслото се превръща с гъста течност, подобна на крем. С нея се мажат петната, по веднъж на ден.

Синузит

Препоръчва се промиване на носните кухини с отварка от ж. кантарион. Преди това носът се обработва със свиващи съдовете капки, за да се намали отока и билковият елексир да получи по-добър достъп.

Промивките се правят с топла отварка, трикратно на денон., курс 7 дни.

Техника: смъркане на течността с двете ноздри едновременно или въвеждане чрез спринцовка без игла. Във втория случай отварката се въвежда в едната ноздра и изтича през другата.

Чай при високо кръвно?

жълт кантарион, високо кръвно налягане, ниско кръвно налягане, хипертония

Кантарионът е опасен за хипертониците, но в интернет се намират объркващи твърдения за действието му спрямо кръвното

Кантарионът не се използва целенасочено за нормализиране на кр. налягане, защото няма достатъчно бързо действие. Но хипертониците следва да отчитат способността му да покачва стойностите, когато го ползват като обезболяващо или с терапевтични цели.

Билката гарантирано повишава налягане. Прието е, че до 500 мл чай/ отвара на ден и до 100 капки тинктура, разчетени за денон., не са опасни при хипертония. В същото време кантарионът „промива“ съдовата с-ма и се отразява благоприятно на централния мускул.

Болкоуспокояващо

При главоболие или болезнени стави си направете чай – 3 Х 50 мл. При кашлица и болка в гърлото направете гаргара. При зъбобол жабурете.

При нередовен цикъл

и кръвоизливи

Кантарионът се включва при обилна или липсваща менструация и при др. патологии на дамската полова с-ма. Той е най-действен, където се очаква да прояви кръвоспиращите си функции.

Действие в гинекологичната сфера:

 • Възпалителни заболявания като церцивити, вагинити, ендометрити, аднексити – лекуват се вътрешно с отварка + промивки на влагалището със затоплен чай от кантарион. Чудесно е да се подкрепи с др. билки като противовъзпалителните смрадлика, лайка, невен;
 • Аменорея и обилен менстр. цикъл, съпровождани с кървави съсиреци и болка, се лекуват с чай от кантарион, може подкрепен с лайка. Приготвянето – стандартно;
 • При безплодия по ясна или неясна причина и прояви на предменструален синдром, особено съчетани с депресивност и апатия, плачливост и за контрол на апетита в този период – чай от кантарион, трикратно в денон.

Също така кантарионът намалява подпухването във втората фаза на цикъла, както и напрягането и болезнеността в мл. жлези.

За деца при колики

Маслото от кантарион е чудесно за разтриване на коремчето при колики и болезненост. Успокоява и отпуска.

Още лечебни формули за конкретни заболявания са дадени ТУК: Ж. кантарион при гъбички, нощно напикаване, хемороиди, за бъбреци и при епилепсия. 

В козметиката

Целебната билка е стъпила здраво в козметичната индустрия, която се ползва от нейните противовъзпалителни, тонизиращи, антисеборейни и антивъзрастови качества.

Кантарионът е успешен при:

 • Акне и др. пъпки – препоръчва се всяка вечер обтриване с чай от кантарион. Течността  да изсъхне върху кожата;
 • При повишено омазняване – тук се ползва по-концентрирана отварка, варена 10 мин. на слаб котлон. Кожата се обтрива с потопен в течността тампон и се оставя да изсъхне. Алтернативен  вариант е маска с кантарион – половин шепа цвят се попарва в 40-50 мл вода, да стане като каша. Налага се върху мита кожа, без околоочната зона;
 • При повяхнала кожа и бръчки помага обтриване с ледени кубчета – отварката се охлажда или замразява и се прилага сутрин, след измиване. Алтернативен  вариант е да се смеси 200 мл отварка от кантарион с 20 мл водка. Получава се лосион за обтриване на лицето и деколтето, който е по-подходящ за прилагане вечер, преди съня;
 • При косопад и пърхот – 2 Х 80 мл чай от кантарион се съпровожда с обливки на косата;
 • Гнойници по кожата – протриват се с тампон, потопен в отварка от кантарион. За да не се разнася заразата, тампонът се сменя след всяко обтриване;
 • Напукани пети – за облекчаване на състоянието краката се накисват в легенче с 200 мл кантарионова отварка или 100 мл кантарионово масло. Краката се държат до пълно изстиване на течността.

Продукти в аптеката

(приложение, цена)

жълт кантарион на капсули, таблетки, аптечни продукти, лекарства с жълт кантарион

Мнозина предпочитат домашно приготвените препарати, но в тях дозирането си остава „на око“

Готовите препарати с ж. кантарион не са за пренебрегване, защото в тях се влага екстракт, който е пречистен, концентриран и с високо ниво на ефикасност. Капсулираните и таблетираните форми се възприемат като природен и възможно най-щадящ вариант на терапия, с редуцирани нежелателни реакции.

На таблетки и капсули

Таблетирани продукти:  на Тошков (120 бр, 14.29 лв), на GNC (60 бр, 26.28 лв).

Капсули:

 • На Буров – 100 мг, 60 бр., 8.58 лв., препоръчано: 3 Х 2 бр. или профилактично 3 Х 1 бр.
 • На Биохерба – 260 мг, 100 бр., 7.72 лв, препоръчано: 1 бр./ дн.
 • На Natural Factors – 300 мг, 90 бр., 28.38 лв, препоръчано: 1-3 бр.
 • На Солгар – 300 мг, 50 бр., 37.93 лв, препоръчано: 1 бр./ дн.
 • На Булгарикус – 300 мг, 60 бр., 20.98 лв, препоръчано: 3 Х 1 бр.
 • На Нау Фудс – 300 мг, 100 бр., 39.98 лв, препоръчано: 3 Х 1 бр.
 • На Nature’s Answer – 320 мг, 60 бр., 35.98 лв, препоръчано: 3 Х 1 бр.
 • На Sanct Bernhard – 340 мг, 120 бр., 42.48 лв., препоръчано: 2 Х 1 бр.
 • На Swanson – 375 мг, 60 бр., 11.72 лв, препоръчано: 1 бр./ дн.
 • На Nature’s way  – 420 мг, 90 бр., с розмарин и спирулина, 57.78 лв, препоръчано: 2-3 Х 1 бр.
 • На Витакост® – 450 мг, 120 бр., 26.48 лв., препоръчано: 1 бр./ дн.
 • На Биовеа – 450 мг, 240 бр., 45.48 лв, препоръчано: 1 бр./ дн.
 • На Хая лабс – 450 мг, 120 бр., 35.98 лв., препоръчано: 1 бр./ дн.
Чай от ж. кантарион
 • Билка, стрък в кутия – 1.78 лв;
 • Чай филтър – на Биопрограма (20 бр, 1.58 лв), на Билек (16 бр., 1.68 лв), на Ботаникъл (20 бр, 1.30 лв).
На капки, течни форми
 • Ампули на Лаборатории „Супер диет“ за пиене, воден екстракт, препоръчано: 1 бр./ дн. Кутия от 20 ампули – 33.48 лв;
 • Тинктура на Биохерба – 50 мл, 4.93 лв, препоръчано: 3 Х 30 к. в 100 мл вода;
 • Био сок на Schoenenberger – 100 % чист, био, 200 мл, 16.58 лв, препоръчано: 3 Х 10 мл.
Масло от кантарион
 • На Боталайф – 50 мл, 17.08 лв, 100 мл, 24.98 лв, за пиене и вътр. употреба (2 Х 25 к. във вода);
 • На Пранаром – 50 мл, 23.98 лв, вътр. и външно (1 Х 10 г).

Етерично масло на Етерика – 5 мл, 23.98 лв. Предназначено за

 • ароматерапия (5 капки в аромалампа),
 • инхалации (3 к. в 1 л вода),
 • вана (10 капки върху сол се пускат във ваната),
 • масаж и обработка на рани (20 капки върху 55 мл осн. масло като бадемово, кайсиево, макадамия и др),
 • маски за лице (3 капки на доза),
 • обогатяване на козметични продукти като крем и шампоан (до 5 к. на 100 мл).

Лекарства с жълт кантарион

жълт кантарион лечение, болести, ползи, съдържание

На тази снимка ясно се виждат „перфорациите“, по които безпогрешно се разпознава ж. кантарион

Билката е навлязла и във фармацевтичния сектор. Някои препарати са изготвени изцяло на нейна основа, а в друга тя играе поддържаща роля.

 • Ремотив – таблетки със сух екстракт, за терапия на депресии, тревожност, безпокойство, лош сън. Възрастните приемат по 1 бр./ дневно, а лицата 6-12 г. – наполовина;
 • Магналабс Депреслес – с екстракт от глог и аминокиселината Л-Теанин, за терапия на лека депресия, направчиви страхове, психични разстройва, за укрепване на паметта и вниманието, за противодействие на стреса и подобряване на съня. Опаковка от 30 бр. е на с-ст 25.38 лв;
 • Рестарта на Химакс – комбинация с екстракт от корен валериана, за терапия на страхови състояния, раздразнителност, потиснатост, тревожност, апатия, чувство за вина, преумора, разстройства, свързани с климактериума. Опак. 30 бр. Х 330 мг е на с-ст 11.78 лв;
 • На Тошков Улцерин за стомах и остеопороза – съчетава кантариона с още 10 билки и инулин (живовляк, лайка, копър и др.). Инулин, извлечен от цикория, е пребиотик за бифидус-бактериите. Продуктът подобрява храносмил. тракт, усвояемостта на минералите, лекува остеопороза. Шишенце със 120 табл. е на с-ст 14.98 лв;
 • Тинктура Вариксин на Биотика – клетъчна терапия за съдове и разширени вени, при хемороиди, нарушено  оросяване, тромбофлебит, атеросклероза. Предписва се при нежелани промени в долни крайници – от умора и подпухване през крампи, изтръпване, събрежи и болки, увеличаване на вените, парене и др. Насочен още за профилактика на съдови изменения и в подкрепа на пациенти, прекарали инсулт. Течна форма 100 мл, с-ст 54.68 лв;
 • Тинктура Менмакс на Биотика за мъже – съчетание с водно-спиртни екстракти от маг. трън, босилек, бабини зъби. Насочен към терапия на снижена сексуална активност, простатити, уретрити и други нарушения на пикочната с-ма, преждевременна еякулация, влошен състав на спермата, мускулна слабост. Течна форма 100 мл, с-ст 54.68 лв;
 • Сироп “Тонус Фортис” Лайф Нутришън за мъже – предназнацен за подкрепа на физическата и психическата издръжливост при тежки тренировки и работа, както и в интимния живот. Комбинира екстракти от маг. трън, гуарана, баб. зъби, мурс.  чай и някои витамини. Течна форма 300 мл, с-ст 32.98 лв;

Фигурин за редукция и контрол над теглото

Най-богатият билков сбор на пазара, в който кантарионът се подкрепя от още 27 лечебни растения.

Съставът е тънко прецизиран, за да лекува всички аспекти, водещи до разстройство на метаболизма и отлагане на нездравословни мастни слоеве. Работи едновременно за психика и на физическо ниво.

Препоръчан прием за терапия: 3 Х 1 чай (1 филтър-пакет), запарен за 10 мин. За поддържане на постигнатите резултати: 1 бр/ денон. Опаковка от 90 пакетчета е на с-ст 49.08 лв.

Хомеопатия  – Хиперикум перфоратум

Хомеопатичният продукт, създаден на основата на ж. кантарион, се означава като Hypericum perforatum и се среща в разни потенции, пр. 09, 15, 30 СН. Официалните листовки на производителите го предписват след претърпени травми на нерви и добре инервирани зони, при рани и контузии с високо ниво на болезненост.

Пронизващата болка от всякакъв произход, не само нервна, е показание за избора на кантариона. Показан при ишиас, невралгия, при болезнени рани, след хирургични и стоматологични интервенции.

Продуктите на Боарон са на с-ст 4.54 лв.

Още терапевтични ползи от кантариона са дадени ТУК: Терапия на отити, тумори, артрит, хематоми, Паркинсон, алкохолизъм и махмурлук. 

Негативи на жълтия кантарион

Предозиране и противопоказания

Жълтият кантарион е благотворна билка, но няма как да се мине без противопоказания. Принципно лечебната трева е слаботоксична, но при продължително приложение се получава натрупване, което евентуално ще се отрази при наличие на патологични процеси в тялото.

При продължителна терапия с ж. кантарион внимавайте за появата на неприятно усещане в зоната на черния дроб и за още по-явния белег – чувство за горчилка в устата.

Дългосрочната терапия с отвари, чайове и настойки има способността да вдигне кръвното налягане, да провокира свиване на кръвоносните съдове. Затова хипертониците и страдащите от съдови патологии следва да отчетат състоянието си и да намерят подходящата, редуцирана доза за себе си. Продължителната терапия понякога причинява запек и намалява апетита.

При бременност и кърмене

Употребата на кантарион от бременни е въпрос с противоположни мнения. От една страна експерти отбелязват, че в хода на износването на плода някои дами имат необходимост от успокоители и билковите са добрият вариант за тях.

лечебно действие на жълт кантарион

Главните „ресори“ на ж. кантарион

Отделно, билката е нелошо растително средство срещу киселини и ниско кръвно. Противопоказанията (и не само за бременни) са комбинирането на ж. кантарион с алкохол и други успокоителни.

Ако се ползва кантарион, препоръката е да се взема аптечен препарат, защото дозата му е контролирана, за разлика от вариращия състав на домашните отварки.

Категорично точният съвет е: не пийте продължително и допитайте предварително.  Бременната да следи температурата си и за алергични реакции.

Други специалисти категорично забраняват кантариона за бременни, но крайната дума има наблюдаващия лекар. Дори да ви е разрешен, направете тест за алергия – нанесете малко количество отварка, масло или чай отвътре на ръката и ако до няколко часа мястото не се зачерви, значи билката ви понася.

За кърмачките кантарионът е забранен без две мнения. Билката има капацитета да наруши дихателната и храносмилателната с-ма на бебето, както и интелектуалното му развитие. Ако майката непременно се нуждае от терапия с кантарион, ще трябва да се откаже от кърменето. Но дори да не го стори, това ще стане естествено. Просмуквайки се в млякото, билката го вгорчава и бебето само се отбива.

Предохранителни мерки

Ж. кантарион е от отровните растения, противопоказан е при:

 • Фототерапия (лечение на инфрачервени и ултравиолетови лъчи);
 • Функционални разстройства на бъбреците;
 • Алкохолизъм;
 • Хиперчувствителност към съставките на кантариона.

Кантарионът не е показан и за лица под 12 г., макар външното приложение (масло, превръзки, вани) да се дава от 5 г. нататък.

При неправилно използване са възможни:
 • раздразнителност и панически разстройства;
 • гадене и пристъпи на повръщане;
 • високо кръвно;
 • разстройство на съня;
 • запек;
 • главоболие;
 • световъртеж, загуба на ясно съзнание.

При възникване на такива симптоми прекратете незабавно приема.

Взаимодействия с лекарства

Кантарионът влияе в две посоки – той усилва действието на някои медикаменти, а други неутрализира.

Биологично активният компонент в кантариона – хиперфорин, създава свойствата му на антидепресант. Той обаче повишава активността на някои чернодробни ензими и ускорява метаболизирането на определени лекарства. Така концентрацията на препаратите в кръвта се снижава и те става слабо ефективни.

Най-ярко се демонстрира този процес при имуносупресора циклоспорин, чието ниво в кръвта се снижава под въздействието на жълтия кантарион и в резултат се поражда риск от отхвърляне на трансплантирани органи.

Подобно е съчетанието на кантарион с антибиотици, при което билката ги неутрализира и терапията не е ефикасна.

По същата причина не се съвместява кантарион с орални контрацептиви, съдържащи етинилестрадиол и левоноргестрел. Билката повишава вероятността от непланирана бременност.

В други случаи при комбиниране на кантарион с подобни на него фармацевтични продукти действието се акумулира и достига патологични нива. Пример за това е съвместяването с антидепресанти и психолептици като деанксит, дори растителни като валерианата.

Ефектът се сумира при медикаменти, влияещи върху съдържанието на серотонин. Резултатът може да е непредсказуем при едновременно ползване на серотонинови инхибитори, които влияят на обратното му захващане. Белези за негативна реакция са повишено потоотделяне, тремор, почервеняване, загуба на съзнание.

Кантарион и антикоагуланти – неблагоприятно е съчетанието с лекарства, разреждащи кръвта, противотромбни и противоепилептични агенти.

Още опасни комбинации:

 • Билката влияе върху плазмените концентрации на сърдечния гликозид дигоксин и на бронходилатора теофилин;
 • Нежелателно е да се съчетава с препарати, снижаващи киселинността на стомаха като инхибиторите на протонната помпа омепразол, ланзапразол;
 • Понижава ефикасността на препарати за снижаване на кръвно, на блокаторите на калциевите канали като нифедипин и др.;
 • Усилва ефекта на МАО-инхибиторите и създава риск от хипертонична криза;
 • Увеличава устойчивостта към някои противотуморни препарати (иринотекан или иматиниб).

Отглеждане на жълт кантарион

Кантарионът се захваща отлично от семена. Оптималното време за засяване е есента или ранната пролет. Най-комфортната темп. за покълване е 20°С.

Преди посева теренът се почиства от бурени, оптималното е предходно да са гледани лук или моркови. Почвата се подготвя стандартно. Семената се поставят през 30 см.

В първата година жълтият кантарион не цъфти. Той е многогодишно растение. Изисква постоянно да се плевят бурените, защото младото растение е уязвимо.

Събирането на билката е в периода на цъфтежа, като началото е най-мощно – през юни. Обикновено реколтите са две. Срязват се само върховете с цветовете, на ок. 30 см от върха. Стръкът незабавно се подсушава, иначе почернява и става негоден за ползване.

Изкупуване, цени

Множество фирми изкупуват жълт кантарион, макар билкари да се оплакват, че интересът в последните години намалява. Но пък изкупната цена се повишава. През 2013 г. килограмът е изкупуван на 40 ст, а миналата година – по 1 лев.

Жълтият кантарион като участник в предаването „Здравето отблизо“ по БНТ:

За още информация: на латински: Hypericum perforatum, на английски: Saint John’s wort, на руски: Зверобой продырявленный, на турски: Sarı kantaron, на немски: Echtes Johanniskraut, на испански: Hipérico.

А вие как ползвате жълтия кантарион? Споделете в коментарите вашата рецепта или метод на употреба! Нека бъдем полезни ЗАЕДНО!

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.