Цикатридина крем, маз и супозитории. Продължителност, лечение и заличаване

♠ Показания ♠ Как въздейства Цикатридина крем (унгвент, маз), супозитории при хемороиди и за заличаване на белези ♠ Вагинални овули ♠ При възпаления ♠ След раждане ♠ След лъче- и химиотерапия ♠ Нехормонално лечение на атрофичен колпит ♠

Още в текста: ♠ Спрей и унгвент за рани и белези ♠ Дозировка и продължителност ♠ Противопоказания ♠ Видове Цикатридина и цена ♠ Аналози

Нормалната жизнена дейност на чов. тяло се съпровожда с непрекъсващ процес на замяна на отмиращите клетки и тъкани, получил названието физиологична регенерация. Различните тъкани се отличават по способността си за възстановяване. Кръвните клетки, стомашната лигавица и покривния епител на кожата бързо се обновяват и затова имат висок потенциал за регенериране. Напротив, при невроните и мускулните клетки потенциалът за обновяване е мъничък и се приближава към нула.

Под влияние на възрастта, породили се заболявания, токсични и екологични фактори, процесът на естествена регенерация може да бъде затормозен. Аналогичен ефект оказват някои лекарства, включително кортикостероиди, антибиотици и нестероидни противовъзпалителни.

Потискането на физиологичното възстановяване се съпровожда с нарушаване на обменните процеси, възникване на левко- и тромбоцитопении, анемии, поражения на лигавиците и др. Затова възникват ред лекарствени средства, които увеличават скоростта и интензивността на възстановителните процеси, профилактирайки и терапевтирайки подобни изменения.

лечение, сухота във влагалището, интимно здраве, вагинит, хемороиди, рани, изгаряния

Растителни овули за женското здраве и сексуалност

Ключово място сред регенериращите в-ва заема Acidum hyaluronicum – полизахарид от природен произход, който е важен компонент на кожата, подкожната, съединителната тъкан, синовиалните тъкани и течности. Позната ни като хиалуронова, киселината не е просто път към красотата, а могъщ възстановител на тъканите в тялото. Като такава тя е използвана в Цикатридина – растителен препарат с терапевтични и възстановяващи функции.

Какво е Цикатридина

CICATRIDINA® е иновативен продукт на фармацевтичната компания  от Италия – Farma-Derma Srl. Води се медицинско изделие. Съдържа хиалуронова к-на с високо качество, която е идентична с натуралната.

Хиалуронавата к-на функционира като структурна поддръжка на тъканите, подхранвайки ги и придавайки им тонус и еластичност. Недвусмислено е доказана нейната способност да ускорява и подобрява процесите на възстановяване на епителните клетки и на тъканите като цяло. Тази киселина е реален участник в регенериращия процес и е необходима във вс. му етапи.

Медицинското изделие Цикатридина стъпва на описаната базова способност на хиалурона и надгражда, включвайки още ценни природни съставки – масла и витамини. Те се изгражда като продукт, насочен към лечението на рани, повреди и нарушения по външното ни покритие (кожата) и вътрешното (лигавиците).

Показания за използване

Цикатридина е показана за усилване на възстановителните процеси в участъци с атрофични и дистрофични изменения на лигавиците на влагалището и на аноректалния канал, както и за открити рани по кожата. Катализира поправянето след хирургични интервенции, раждане, химиотерапия, при изменения вследствие на намалено производство на естроген. Тя е помощник в заздравяването на рани в различните слоеве на дермата – разкъсвания, охлузвания, изгаряния, рани вследствие на залежаване, язви и други.

“Фигурин
Ползи от Цикатридина
лечение, сухота във влагалището, интимно здраве, вагинит, хемороиди, рани, изгаряния

Вагиналните овули на италианската фармацевтична компания са най-известни сред четирите форми под тази марка

Хиалуроновата к-на влиза в състава на съединителната, епителната и нервната тъкани, тя е основен компонент на извънклетъчния матрикс – съвкупността от в-ва около клетките. В 70-килограмово чов. тяло тази к-на е ок. 15 г., 1/3 от които се преобразуват (разграждат и синтезират) всеки ден.

Как въздейства Цикатридина?
 • За възстановяване на кожата – прекомерното въздействие на ултравиолетови лъчи задейства възпаление (слънчево изгаряне) на кожата, при което в клетките на дермата се прекратява синтезирането на хиалуронова к-на и се увеличава скоростта на нейния разпад. Цикатридина възстановява оптималното физиологично к-во;
 • За хидродинамиката на тъканите и жизнеността на клетките – съдържайки се в извънклетъчния матрикс, хиалуроновата к-на играе важна роля в тъканната хидродинамика, в процесите на миграция и полиферация на клетките, влиза в ред взаимодействия с повърхностните рецептори на клетките. Цикатридина поддържа описаните процеси в нормален режим;
 • За синтезирането на колаген – хиалуроновата к-на има способност да се свързва с водата. Едничка нейна молекула улавя до 1000 молекули Н2O и осигурява правилното разположение на веригите на основните протеини в кожата – еластин и колаген. Така Цикатридина подобрява самата структура на епидермиса, в резултат на което се достига хидратиращ ефект и възстановяване;
 • За възстановяване и заздравяване – участието на хиалуроновата к-на в състава на кожата и лигавиците обуславя приложението й за терапия на техни патологични изменения. Цикатридина катализира затварянето на рани;
 • Подсилва съд. стени – в състава на Цикатридина е включен екстракт от азиатска центела. Растението притежава огромен регенериращ потенциал. То помага за възстановяване на епитела чрез влиение върху образуването на колаген и възстановява съдовите стени.

Съдържание

Създадена с усилията на италиански фармацевти, Цикатридина разрешава множество проблеми на покривните тъкани. За по-целенасочено действие и максимална ефикасност, тя се изготвя в четири форми – свещички, овули, спрей и унгвент.

Съставът на формите не е абсолютно идентичен. Съставката, което присъства във всички и на която се базира Цикатридина, е

натриев хиалуронат

или натриева сол на к-ната. Тя е биосъвместим полимер, разтворим във вода. Получава се от киселината и се предпочита, защото е по-стабилна и по-слабо се окислява.

Съставки и действие по форми

Вагинални овули Цикатридиналечение, сухота във влагалището, интимно здраве, вагинит, хемороиди, рани, изгаряния

За женското здраве и сексуалност

Дамите, независимо от възрастовия диапазон, в който се намират, винаги държат да са желани, сексуални, здрави и да излъчват младост. Но и факторите, които пречат от определени години нататък, не са малко. Главен сред тях е интимното здраве и интимното самочувствие.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Определени изменения в тялото пречат на жените да се чувстват идеално и да се наслаждават на интимността или да я възприемат като удоволствие.

Сухотата във влагалището и недостатъчното овлажняване нерядко са първите изменения, които сюрпризират дамите. Те са свързани с хормонални промени, за които провокаторите са много – бременност, противозачатъчни, менопауза и климакс и т.н. Вкусът на интимността развалят още паренето, неприятните усещания заради вагинози, дисбиози, кандида, ерозия на маточната шийка, вагинити и др. гинекологични патологии.

Тези проблеми, а и други, които сме забравили да изредим, не бива да се търпят, нито да се очаква спонтанно или чудодейно изцеление.

Тук се явяват овулите Цикатридина – достижение на съвременната фармация, многофункционално средство. Защо? Овулите отстраняват изброените симптоми и нещо допълнително – профилактират повторната им поява в бъдеще.

В едно ревю на лекарството много точно се отбелязва, че справедливо овулите Цикратридина са продукт на италианската фармация. Защото италианците се отличават с особено трепетно и нежно отношение към жените. Интересно, но подобно е отношението на препарата Цикатридина към дамите.

Как работи?
лечение, сухота във влагалището, интимно здраве, вагинит, хемороиди, рани, изгаряния

Фармацевтичната промишленост е „присвоила“ хиалурона, влагайки го в стотици продукти

Като всички препарати под името Цикатридина, и овулите стъпват на натриевия хиалуронат заради възстановяващите му функции спрямо тъканите. Хиалуронът, който световно е известен в подмладяването на лица, тук пренася същата способност върху влагалището – оздравявайки го и го подмладявайки.

Канадската асоциация на гинеколозите и акушерите в свое становище обобщава действието на Цикатридина в интимен план – овлажнява влагалището, задържайки влага в лигавицата му, лекува вагинални сърбежи, раздразнения, болка и неприятни усещания. Ефикасността му е сравнима с подобните хормонални средства.

Нека отбележим, че сухотата във влагалището не е задължително свързана с настъпването на климакса. Такива усещания се появяват след раждане, по време на кърмене, при приема на хормонални препарати, антибиотици или просто в определени дни на менструация цикъл, когато концентрацията на естрогена е минимална.

Но сухотата на влагалищната лигавица тегли след себе си цял ред проблеми. При инт. акт се нанасят микротравми, които могат да се инфектират или да станат удобно поле за размножаването на условно-патог. бактерии.

А това вече е медицинска диагноза: вагинити и вагинози с най-различни възбудители.

Тяхното концентриране в областта на маточната шийка провокира появата на локални проблеми – възпаления, ерозия и други неприятности.

Затова в състава на Цикатридина са въведени още няколко съставки, които да въздействат по-пълно за лечението на вагиналните изменения:лечение, сухота във влагалището, интимно здраве, вагинит, хемороиди, рани, изгаряния

 • Азиатска центела – растение с огромен регенериращ потенциал. То не само помага за възстановяване на увредения епител (чрез влияние върху образуването на колагена), но и възстановява съдовите стени;лечение, сухота във влагалището, интимно здраве, вагинит, хемороиди, рани, изгаряния
 • Екстрактирано алое вера – още един заздравяващ раните компонент с противовъзпалително, обеззаразяващо и противомикробно действие;лечение, сухота във влагалището, интимно здраве, вагинит, хемороиди, рани, изгаряния
 • Невен – познато ни средство, високо ефикасно за промивки в интимната сфера, противовъзпалително и успокояващо;лечение, сухота във влагалището, интимно здраве, вагинит, хемороиди, рани, изгаряния
 • Масл. извлек чаено дърво – дерматолозите обичат да го влагат в средства срещу гнойни процеси като акне и проблеми, свъзрани с дисбалансираната микрофлора. Справя се с възпаленията и с ред микроби, дори с трихомоните. В Цикатридина този компонент оздравява влагалищната микрофлора.

В обобщение, откриваме 4 преимущества на Цикатрадина за интимно здраве:

 1. Способства бързото заздравяване на ранички, одрасквания и микротравми, без да оставя ръбчета. Повишава скоростта на регенериране на тъканите, активира образуването и натрупването на нови колагенови влакна;
 2. Спира възпалителните процеси, препятства изработването на веществата-медиатори, които пускат механизма на възпалението. В резултат – най-ефикасно и естествено възпалителната реакция угасва по естествен път;
 3. Защитава лигавицата на влагалището и шийката на матката, образувайки тънък защитен слой – естествена бариера срещу инфекции;
 4. Нормализира естественото овлажняване и смазване на влагалището. Хиалуроновата к-на е основният компонент на биологичната смазка. Тя притегля и задържа вода, подобрявайки природната еластичност и хидратираност на тъканите.

Вагиналните супозитории се прилагат в гинекологията за отстраняване на бактериални процеси, вирусни или гъбични заболявания. Пример за това са овулите Цикатридина.

Лечебни свойства на овулите

При възпаления

на  влагалището и маточната шийка

Освен пасивна структурообразуваща роля, хиалуроновата к-на активно регулира биологичните процеси в тъканите. Тя забавя движението на левкоцитите, ограничава движението наутрофилите при възпалителен процес и намалява проницаемостта на съдовите стени. Спадът на нивото на хиалуронова к-на в тъканите способства развитието на възпалителен процес и забавя регенерацията.

Хиалуроновата к-на потиска секрецията на медиаторите на възпалението, но в отличие от кортикостероидите и нестероидните противовъзпалителни, тя не нарушава други важни физиологични активни в-ва, които организмът отделя за отстраняване на възпалителния процес. Не нарушава и процесите на заздравяване.

Цикатридина помага да се възстанови целостта на вагиналния епител, нормализира естественото овлажняване на тъканите, сваля остатъчните проявления на възпалителната реакция и предотвратява повторно инфектиране.

В резултат се отстраняват симптомите на вагиналния дискомфорт, премахва се болката и отока, стимулират се процесите на регенериране и заздравяване.

За възстановяване на лигавиците след възпалителни заболявания Cicatridina® се полага във влагалището по 1 овула на ден (вечер) в течение на 10 дни.

След раждане

за възстановяване на родовия път

лечение, сухота във влагалището, интимно здраве, вагинит, хемороиди, рани, изгаряния

Цикатридина помага за възвръщане към нормални отношения след раждането

Нерядко жените след раждане изпитват страх от полов контакт, особено претърпелите травма на родовия път. При кърмещите може да възникне недостиг на естрогени, които провокират симптома сухо влагалище.

Вагиналните супозитории Cicatridina® дават възможност за бързо възстановяване на половия път след нормално раждане, а също и след такова с хирургично вмешателство през естествения родов канал.

Активните компоненти на Цикатридина – екстракти от лекарствени растения, етерични масла и хиалуронова к-на, отстраняват симптомите на възпалението и травмата, ускоряват възстановяването на тъканите след разкъсвания и осигуряват ранна епителизация на дефектите по лигавицата. Те възстановяват тонуса, еластичността и естественото овлажняване на стените на влагалището. Създават естествена бариера, която защитава тъканите от проникване на инфекции, стимулират образуването на колаген и заздравяването.

С цел възстановяване на половия път след раждане Cicatridina® се полага по 1 овула на ден (вечер), във влагалището, 10-20 дни.

След лъче- и химиотерапия

При жените, минали курс комбинирана терапия на онкологични патологии, могат да се явят странични ефекти в най-различни органи, включително влагалището. Тези състояния понякога се съпровождат от симптоми на менопауза – атрофия на влагалището, снижение на еластичността и  сухота.

За редуциране на страничните ефекти от онкологичното лечение на пациентките се препоръчва терапия с вагинални супозитории Cicatridina®, които подчертано намаляват атрофирането, подпомагат регенерирането на епителните клетки, възстановяването на храненето на тъканите и нормалното образуване на влагалищен секрет, повишаване на качеството на живот и сексуалност. Тогава пациентите понасят добре терапията.

С цел възстановяване на тъканите след лъчева и химиотерапия на онкологични заболявания Цикатридина се полага във влагалището по 1 бр. на денон. (вечер), 10-20 дни.

Нехормонално лечение на

атрофичен колпит

Познато още като вагинит, това е разпространена патология при жените в пред-, мено- и постменопаузата. Развива се в резултат от снижаване на нивото на естрогените и се проява под формата на сухота, сърбежи и дискомфорт във влагалището, болезненост при полов акт, резидивиращи вагинални и контактни кървави секрети.

На такива пациенти се назначава заместителна терапия с естрогени, които имат множество странични ефекти и противопоказания. Цикатридина идва като алтернатива с много по-меко действие.

Вагиналните овули не съдържат хормони, но съумяват да облекчат атрофичния колпит. Значително съкращават епителната атровия и нормализират вагиналното pH.

Така Цикатридина става препарат за дами с вагинална атрофия, които не искат или не могат да използват местно лечение с естроген.

Лечението на проявите на атрофичен колпит с помощта на Cicatridina® продължава 2,5 – 3 месеца. В първите 10-20 дни се влага по 1 свещ, еднократно в деня. В следващите 30 дни се поставя по една през ден.

Лечебният курс се прави неколкократно в годината.

При изразена сухота на влаг. лигавица се провежда терапия по схема: 1 свещ на ден, в течение на 3 месеца. Щом сухотата и другите симптоми изчезнат, се намалява на 1 свещ на седмица за поддържане на здрава и еластична тъкан.

Още приложения на овули Цикатридина:

 • Лечение на ерозия и възстановяване след гинекологични операции на маточната шийка;
 • При продължително приложение на локални антибиотици;
 • След хирургични интервенции в малкия таз;
 • При дефицит на естроген, провокиращ сухота във влагалището;
 • В климактеричния период с всичките му неприятни симптоми.

Противопоказания и ограничения

Особени противопоказания за прилагането на овулите няма. Анотацията към препарата съветва той да не се ползва от пациенти с повишена чувствителност към някой от компонентите. С особено внимание се наблюдава за прояви на алерг. реакция.

Не е показано въвеждането на овули от пациентки, които не водят полов живот.

Медикаментът не е проконтролиран клинично относно въздейсвието му върху бременни и кърмещи жени. Затова от тях той се използва след предварително консултиране.

Начин на поставяне: свещичката се изважда, като се опънат двете предварително разрязани части на блистера. Освободена от опаковката, тя се полага в дълбочина на влагалището.

Анални супозитории Цикатридина

Супозиториите Цикатридина са два вида – за вагинална и за ректална употреба. За да се различават, вагиналните са в сини кутии, а ректалните – в зелени. Въпреки че и двете форми са идентични – супозитории или свещички, на българския пазар с цел различаване са възприети определенията вагинални овули и супозитории. Вторите са само за ректална употреба. Основната разлика е във формата на отливане на свещичката, съобразена с анатомичните характеристики на канала, в който ще бъде въвеждана.

В състава на супозиториите има съвсем лека разлика. Принципно той е идентичен, единствено при ректалните липсва масленият екстракт от невен.

Идентично е и действието на свещичките за ректална и за вагинална употреба , доколкото активните компоненти са еднакви. Разликата е, че поставяни на различно място, те решават и отделни проблеми.

Цикатридина в ректалния вариант е насочена към патологии в ректума и зоната на ануса:

 • Възстановяване при възпалявания на аналния канал;
 • В помощ на лечението на проктити, колити и други възпалителни изменения;
 • За зарастване след хирургични интервенции;
 • За терапия на хронични хемороиди, съпроводени с кървене;
 • Анални напуквания (рагади), включително по възрастови причини;
 • При анални образувания като фистули, фисури.

Цикатридина при хемороиди

(външни и вътрешни)

лечение, сухота във влагалището, интимно здраве, вагинит, хемороиди, рани, изгаряния

Ректални свещички Цикатридина

Появата на хемороидални възли, съпроводени с нетърпима болка и кръв е причина за посещение при проктолог.

На какви симптоми да обърнем внимание?

 • Чести състояния на запек;
 • Болка при изхождане;
 • Парене и сърбене в ануса;
 • Чувство на тежест и за непълно изпразване на червата;
 • Отделяне на неголямо к-во алена кръв при дефекация.

Ако забележите подобни белези, съчетани с нетърпим дискомфорт, не отлагайте диагностицирането и назначаването на адекватна терапия.

Лечението на хемороиди предполага комплексен подход – минаване на щадящ хранит. режим, лечебна физкултура и местни средства.

При вътрешни хемороиди съществена част от терапията са ректалните супозитории. В обширния списък на съвременните препарати с особена популярност се ползват супозиториите, в чийто състав влиза натурални компоненти. Ярък представител на тази група е Цикатридина.

Ректалните супозитории Цикатридина широко се прилагат за лечение на хемороиди. Те имат минимум противопоказания, бързо възстановяват след острите симптоми. Пациенти свидетелстват за високата ефикасност на препарата, след като още в първите дни от терапията отбелязват снижаване на болевия синдром и значително облекчаване на състоянието.

Ректалните свещи имат вариации, като се насочват към различни части от патологичния процес. Цикатридина е специалист по възстановителната фаза.

Огромен плюс на препарата е неговата основна съставка с естествен произход – хиалуроновата к-на, която има мощно регенериращо действие спрямо увредените лигавици на правото черво.  Тя ускорява деленето на нормалните клетки в лигавицата на правото черво, което способства за по-бързото и ефикасно възстановяване на увредените тъкани.

Хиалуроновата к-на потиска възпаляването и така свещичките допринасят за оздравяването със своите противовъзпалителни и антисептични качества. Това ги прави добро средство във всички етапи на терапията.

Натриевата сол на к-ната стимулира синтезирането на колаген, с което усилва еластичността на кр. съдове и подобрява местното циркулиране на кръвта.

Използването на Цикатридина намалява вероятността от рецидиви и по-нататъшни проблеми.

Симптоми, които повлияват супозиториите: болезненост, парене, секреция, сърбене, кървене (чрез свиване на съдовите стени.

Специални качества на Цикатридина:лечение, сухота във влагалището, интимно здраве, вагинит, хемороиди, рани, изгаряния

 • Способност равномерно да се разпредели в участъка на патологичното изменение;
 • Еднократно приложение – повечето лекарства за хемороидални възли изискват по-често от еднократно прилагане в рамките на денонощието. Начина за поставяне прави този процес труден за хората, които са в движение и извън дома. Свещичките Цикатридина се поставят вечер, което е възможно най-удобната за пациентите лечебна схема;
 • Съчетаване на терапия на хемороидите и възстановяване на лигавиците след терапия в едно. Вместо да се купят два препарата и да се приложи последователна терапия, тук процесите се извършват паралелно. Това намалява стойността на лечението и го съкращава като срок;
 • Една опаковка Цикатридина покрива пълния 10-дневен курс на терапия – стандартна продължителност за остри периоди;
 • Не съдържа хормони, затова е подходяща за продължително приложение с поддържащи и профилактични цели.

Внимание! В определени случаи хемороидите изискват хирургично вмешателство и локалните средства не са в състояние да го заменят. Но в такива случаи Цикатридина подпомага зарастването на оперативните рани и по-бързо реепителизиране на лигавиците в зоната.

Терапевтична схема: 1 свещичка след тоалет, след дефекация до преминаване на симптоматиката.

Противопоказания: действието на препарата върху бременни и жени в период на лактация не е изследван. Решение за ползване се взема от специалист, допитайте се.

Още за хемороидите и лечението им с цикатридина ТУК:

Хемороиди: 20 начина за лечение с лекарства, крем, свещички

Допълнителни мерки за профилактика на хемороиди

 • Хранене – без правилното хранене профилактинането на хемороиди е невъзможно. Особено това касае силния пол, който по-често от дамите си позволява да нарушава диетата и да употребява храни, дразнещи лигавиците на стомаха и червата. Ако искате да намалите риска от хемороиди, се налага отказването от острите подправки, полуфабрикатите и фаст фууда. Всичко пикатно и  кафето действат като дразнители. Включете фибри, растителна храна, кисело-млечни;
 • Течности – стандартните 2 литра, които се прокламират при всякакви случаи, тук са минимално задължително количество. И да е чиста вода;
 • По-кратък престой в тоалетната – любителите на четенето или чатенето в тоалетната ще трябва да го забравят, ако са предразположени към хемороиди или вече имат знак за развиване на такива образувания. В тоалетната се стои 3 до 5 мин., сле което циркулацията на кръв в таза се влошава, налягането на кръвта се увеличава и върху съдовите стени се оказва излишно насилие;
 • Редовно ходене по нужда – не задържайте изпражненията излишно. Особено сило това се отнася при по-меки или диарични изпражнения, които съдържат токсични съставки. По-добре да се ходи често и да се освобождават червата от съдържанието, преди да бъдат раздразнени и да се развият възпалителни процеси;
 • Хигиена след тоалетна – измиване след всяко посещение на тоалетна – с прохладна вода. Когато сте извън дома, ползвайте мокри салфетки за интимна хигиена. Ваните с морска сол имат общоукрепващо действие и подобряват кръвотока;
 • Движение – хемороидите са заболяване на съдовете заради лоша циркулация на кръв в тях. Движението буквално дава живот, подобрява циркулацията. Не се изисква спортуване, а просто редовно ходене или лека гимнастика. Ако работите на бюро, ставайте на всеки 40 мин да се радвижите;
 • Вредните навици – видима връзка между пушенето и хемороидите няма, но вредната привичка има капацитета да провокира появата на болестта чрез влиянието на дима върху кръвоносната с-ма. Циркулацията на кръвта се затруднява и се появява недопустим застой. Алкохолът пък повишава налягането и усилва кръвотока към хемороидалните възли. Ако пиете в голямо количество, може да очаквате обостряне.

Още лечебни въздействия

на Цикатридина:

 • При рагади, фисури и фистули – при подобни местни инфекциозни процеси със или без гнойни образувания е много важна санацията и ограничаване на разнасяне на заразата. Стандартната терапия е локална, като е важно през целия процес спазването на хигиена. Цикатридина е подходящо средство, защото е с природни съставки, които не дразнят допълнително разранените лигавици, имат противовъзпалително свойство и стимулират зарастването. Терапията е 10-дневна или според индивидуалния случай;
 • При възпалявания като проктити и криптити – чаеното дърво е мощен антибактериален препарат, с антивирусни и модулиращи местния имунитет свойства. Участието му в Цикатридина подкрепя хиалуроновата к-на и другите екстракти от лечебни растения и масла, в полза на потискането на възпаляването, сваляне на отока, успокояване и изчезване на дискомфорта. Терапията се назначава с индивидуална продължително според състоянието.

Още приложения на супозиториите са описани ТУК: Цикатридина при гъбички, ерозия на шийката на матката, след хистеректомия, при фисура, по време на цикъл и др. 

Правилно поставяне

на Цикатридина

Ползването на локално средство за лечение като супозиториите изисква известна подготовка. Неправилно е свещите да бъдат въвеждани в неподготвени черва. Важно е преди да се постави лекарството, да се осигури освобождаване на правото черво от съдържимото – по естествен път или с клизма.

Защо е важно? При изчистен анален път активните съставки на Цикатридина се усвояват максимално пълно от лигавицата и донасят най-добър ефект. Обратно, ако в червата има фекална маса, ще последва позив за изхождане и лекарството ще излезе, заедно с изпражненията, като няма да успее да попие в лигавицата.

Подготвяне на свещичката

Преди да я извадите от опаковката, измийте ръце със сапун. Подръжте ги под струя прохладна вода. Така кожата се охлажда и няма да размекне свещичката, докато я поставяте. Извадете точно преди поставянето, за да е максимално стегната. Така свещичката ще влезе по-лесно в аналния канал.

Съвет: за да влезе по-леко, намажете края на свещичката с вазелин, олио или обикновен детски крем. Не дръжте за обработения участък, за да не се изплъзне от ръцете ви.

Подготвяне на ректума

Преди да поставите свещичката, проведете обичайната хигиена в областта на ануса, пригответе си чисто бельо и желателно – превръзка, за да поеме евентуално протичане.

Поза за правилно въвеждане

Въвеждането е лесно, ако свещичката се вземе от хладилника и не се затопля в ръцете. Издърпайте опаковката, където е фабрично перфорирана. Заемете най-свойствената ви поза от следните:

 • Застанете на колене и лакти;
 • Легнете на гръб с високо вдигнати крака;
 • Легнете на гръб и подложете възглавница под кръста или вдигнете таза;
 • Легнете настрани, изпънете единия крак, а другия притеглете към корема;
 • Легнете настрани и сгънете колене – в позата на ембриона.

Последният вариант е най-удобен за самостоятелно въвеждане на супозитории, но и другите са възможни, ако пациентът ги предпочита. Главното е мускулите да са максимално разхлабени, защото всяко напрежение е способно да причини болка.

Внимание! При въвеждането на ректална свещ може да се провокират спазми в корема и позиви за дефекация.

Въвеждане: свещичката се поставя с острия край към ануса и леко се изтиква навътре, без да се насочва към стените на червото, още по-малко към хемороидите или другите болестни образувания. Позата се задържа за няколко минути. Идеално е да се полежи настрани 20-30 минути, през които свещичката ще се разтвори и напълно ще попие в лигавицата. Така ще избегнете изтичане и загуба на част от полезните съставки.

Ако всичко сте направили правилно, но в следващите минути получите нетърпими позиви за дефекация, не остава нищо, освен да изпразните червата. Вероятността от всмукване на лекарството е нулева. Измиваме ръцете със сапун, провеждаме интимна хигиена и поставяме нова свещ.

Ако от поставянето на свещта са минали 15 минути, може да спестите поставяне на втора. Най-вероятно лекарствения препарат е успял да се усвои достатъчно, за да окаже въздействието си.

Ако по някаква причина ви трябва половин свещичка, то разрежете с остър нож по дължита, а не напречно.

Следете за правилно съхраняване на свещичките, в хладилник, и обръщайте внимание на срока им на годност.

Спрей и унгвент за рани и белези

Цикатридина влиза в ред класации на препарати за бързо затваряне на рани, благодарение на две форми, които напълно покриват вариативността на този тип патологии – унгвент и спрей. Докато овулите и супозиториите са предназначени за лигавици, спреят и унгвентът са насочени към кожата, за външно обработване на рани.

Случаи, в които ви трябват спрей или унгвент:

 • За обработване на оперативни, включително отворени рани;
 • При разкъсвания, порязвания, охлузвания и други видове нарушаване на целостта;
 • При изгаряния от слънчеви до термични;
 • При разкриване на рани от залежаване (декубитални);
 • Антрофиране на кожата по патологични причини – от диабет, варикоза, постфлебитни и др.;
 • За бебенца при подсичане, с високо ниво на поносимост;
 • За създаване на защитен слой при дразнене и травматизъм.

Състав

 • Спрей – хиалуронова к-на, етер. от чаено дърво, бадемово и лимоново масло, вит. Е и Ximeninic acid;
 • Унгвент – 0.2% натр. сол на хиалуронова к-на, течен парафин и силикон. масло и такова от сладък бадем, глицерин, сорбитол 70% и др.

И тук водеща е хиалуроновата к-на, която осигурява бързото възстановяване на повредите със съединителна тъкан, деленето на клетките и обновяване на участъка.

Спреят и унгвентът са подходящи за повърхностни рани и изгаряния с различен обхват на слоевете на дермата – повърхностен и дълбок, както и само при зачервяване и леко дразнение. Спрей-формата е най-доброто, създадено досега, заради безконтактният метод на нанасяне.

Как работилечение, сухота във влагалището, интимно здраве, вагинит, хемороиди, рани, изгаряния

Спреят Цикатридина се пръска от разстояние и аерозолът се отлага върху раната. При това той образува два слоя с различна функция. Отдолу се отлагат съставки, които запускат процесите на регенериране и поддържат нормална влага в полето. Над този слой се образува друг, който абсорбира секрециите от раната, които се отделят в резултат от възпалението. Това е течност, който излиза от капилярите – през стените им, и въздейства негативно на раневата повърхност. Ако ексудатът не е убере, той размеква тъканите и пречи на възстановяването им, удължавайки излишно процеса.

Полза от спрея:

 • Прилагането на спрея на Цикатридина ще предотврати образуването на защитна кора върху раната, защото препаратът върши тази функция;
 • Липсата на кора ще ограничи в максимална степен формирането на белег, което дава отличен еститичен изход от ситуацията;
 • През процеса се отнемат просмукващите се течности, което съкращава сроковете за заздравяване.

Дозиране на спрея: оптималното полагане е на 6-8 часа, като предварително мястото се почиства. Флаконът се разклаща, чрез което съдържанието се хомогенизира. Пръскането е от 15-тина см.

Противопоказания: специфични няма. Следи се за поява на алергична реакция. Подобен ефект би се дължал на индивидуални особености, но незабавно изисква да се спре прилагането на спрея и да се замени от специалист с друг.

Особености на унгвент Цикатридина

Този продукт от семейството на Цикатридина се различава от спрея единствено по това, че формата е кремообразна и се апликира. Това е подходящо за натъртвания, синини, охлузвания одрасквания, напреднали в заздравяването на оперативни рани и по-ограничени декубитални язви, при слаби изгаряния. Като състав, не пречи унгвентът да се полага върху разни наранявания на целостта, включително при разкъсни дълбоки нарушения. Производителят дава възможност пациента да избере формата, която му е най-свойствена и максимално полезна.

Как се прилага унгвентът?лечение, сухота във влагалището, интимно здраве, вагинит, хемороиди, рани, изгаряния

С чисти ръце се апликира върху засегнатия участък (който също е почистен) и ако вида на нараняването позволява, се втрива с масаж.  При нужда се покрива с марля.

Внимание! Не забравяйте миенето на ръце преди и след процедурата.

Дозиране на унгвента: намазвания на 6 – 8 часа са достатъчни, в случай че не е предписал друго лекарят. Възможен и подходящ за продължителна употреба, но само при нужда.

Дозировка и продължителност

Дозирането на четирите препарата от семейството на Цикатридина посочихме при разглеждане на отделните заболявания.

Принципът е, че лечението с овули и супозитории тече 10 дни интензивно и по-нататъшни обработки според необходимостта и предписанията. През интензивния период се въвежда по 1 брой за денон.

Повърхностните наранявания на кожното покритие се обработват два до трикратно на денон.

Противопоказания

Единственото е наличие на индивидуална чувствителност към естествените съставки на препаратите. Бременността и кърменето са включени като състояния, изискващи внимание, заради липсата на изследвания в тази насока. При подобен случай потърсете консултация.

Видове Цикатридина и цена

 1. Овули Цикатридина – кутийката съдържа 10 овули, за 10-дневна терапия на вагинални патологии, синя опаковка, с-ст 24.99 лв;
 2. Супозитории Цикатридина – кутийката съдържа 10 супозитории, за 10-дневна терапия на ректални патологии, зелена опаковка, с-ст 24.99 лв;
 3. Унгвент Цикатридина – тубичка от 60 г, за локално обработване на рани, с-ст 26.88 лв;
 4. Спрей Цикатридина – флакон 125 мл за локално третиране на рани, изгаряния, декубитални изменения и др., с-ст 25.98 лв.

Аналози

Аналогични на Цикатридина средства са такива, съдържащи хиалуронова к-на или с други съставки, но със съответното целебно и регенериращо действие. Някои от присъстващите на пазара медикаменти са:

 • Крем Проктен – аналог на ректалната форма на Цикатридина за възпалителни състояния на ректума и право черво, със смазващо действие. Базира се на патентована формула с наименованието Оzoile, базирана на озон, натриев хиалуронат, чаено дърво и вит. Е, с-ст 28.98 лв;лечение, сухота във влагалището, интимно здраве, вагинит, хемороиди, рани, изгаряния
 • Проктис-М – за ректална употреба, базиран на хиалуронова к-на и др. съставки, показания за употреба – подобни на супозиториите Цикатридина. Продукт на производителя на Цикатридина, издаван в три форми, включително супозитории и спрей. С-ст на мехлема 22.48 лв;
 • Проктогливенол – комбинация на трибеносид и лидокаин с помощни в-ва, за хемороиди и успокояващ възпаления и болезненост. С-ст 9.97 лв;
 • Матрициум – продукт на Биодерма за регенериране на кожни тъкани с хиалуронова к-на, със световен лиценз и с-ст 106.97 лв. Показан при патологични процеси след интервенции като дермоабразио, пилинг, възпаления, изгаряния, оперативни намеси и за предпазване при тежки климатични условия;
 • Масту Форте – действените съст. са производно на бисмут, титанов и силициев диоксид и помощни в-ва. Супозиториите са насочени към лечението на хемороиди, за облекчаване на симптоматика като сърбежи, парене и други дискомфортни прояви. С-ст 7.97 лв;
 • Долопрокт крем и супозитории спада към „тежката артилерия” – на основата на кортикостиорид, подкрепен от лидокаин за обезболяване, препаратът е за потискане на алергични и възпалителни реакции и за повлияване на негативна симптоматика. Сред нежеланите реакции е парене и появан на локални изменения като атрофия и др. С-ст на супозитории – 10.11 лв.;
 • Сурбалгон – превръзките на Хармтан – Sorbalgon, са алтернатива на Цикатридина за декубитални и други открити рани. Изработват се и под формата на тампони за прободни рани и фистули. Представляват калциев алгинат на влакна, които прилепват като защитен слой и подпомагат зарастването. Една превръзка е на стойност 20.48 лв;
 • Спрей Ацербин – комбинация от три киселини, този спрей е предназначен за обработка на рани и повлиява болката, както и скоростта на зарастване. Подпомага отделянето на некротизирали тъкани от повърхността, с което се отваря възможно за здрав епидермис. Има антисептич. ефект и регулира хидратирането на пострадалите тъкани. Препоръчва се спреят да се нанася посредством превръзка. С-ст на флакона – 12.48 лв.

Сред помощните средства за по-бързо зарастване на рани ще наредим и едно мощно лечебно растение – белият равнец. Стръкчето е мощно при нараняване, защото спира кръвотечението, а след това приложено на компрес или превръзка подпомага по-бързото зарастване на раните. Има и необходимото антисептично действие.

Хиалуроновата к-на се включва и в други медицински продукти и препарати. Например тя е основно средство в т.нар. изкуствени сълзи – капки срещу сухота в очите. Пример за подобен препарат е Окухил колир.

Имате ли лични наблюдения от Цикатридина? Как е подействала при вас, моля споделете в коментарите – забележки или препоръки, според вашия опит.

Да бъдем полезни ЗАЕДНО.

Лекарско описание на проблема хемороиди и как да действаме:

Източници:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Цикатридина крем, маз и супозитории. Продължителност, лечение и заличаване

 1. Великолепна статия. И изчерпателна. Благодарност на съставителя.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.