Размекване и разтваряне на зъбен камък. Хранене след почистване

Какво хранене след почистване на зъбен камък се препоръчва? Как се постига разтваряне на зъбен камък или размекване. Цени на чистене при зъболекар. Боли ли?

Зъбният камък не е спонтанно явление. Той се образува в течение на месеци. Отначало върху повърхностите се отлага налеп от епителни клетки, хранителни остатъци, бактерии и естествена слуз. После той се уплътнява и надеждно фиксира към зъбите. Постепенно се втвърдява и заедно с това потъмнява. И ето как се създава грозната картина зъбен камък.

Любимите места на зъбния камък са труднодостъпни за хигиенните четки – междузъбните пространства, шийната зона и др.  Минерализираните отлагания влошават външния вид на зъбите, предизвикват дъх на гнило в устата, а също така се явяват и инфекциозни огнища и провокират заболявания на пародонта.

Трябва ли да се маха зъбният камък?

Да!

Но преди това задача на всеки е да не го допусне или да го махне бързо, още щом се появи. За предпочитане е процедурата да стане в кабинет, но тук ще видим и домашните методики.

Какво е камък по зъбите?

Той е пълно или частично минерализиране на мек микробен налеп, който не е бил навреме премахнат при рутинното чистене на устната кухина. Там постоянно се размножават микроорганизми (особено след ядене), което увеличава отлаганията.

почистване на зъбен камък, лазер, ултразвук, механично, химическо почистване, избелване на зъби

Възможна ли е такава усмивка? Да видим!

Задържането на налепа за по-дълго става причина за постепенното му втвърдяване. Той се пропива с минерални соли от слюнката. Средно за 10-16 часа настъпва частично минерализиране. Времето за втвърдяване е донакъде индивидуален признак.

Органичните съставки в камъка са 10-30 %, останалото са неорганични (главно соли на калция – фосфат, карбонат). Органичният компонент е микроорганизми, левкоцити, белтъчно-полизахаридни компоненти, отлющили се от повърхността на лигавицата, епителни клетки, протеини и др.

Зъбен камък е всъщност синоним на втвърден налеп. Локациите са две – под венеца и над венеца. Така се оформят подвенечен и надвенечен. Специалистите ползват термините субгингивален и супрагингивален.

Отлагане над венеца (снимки 1-6) –  идентифицира се с невъоръжено око при преглед на зъбите, понякога и при обикновена усмивка. Винаги е локализиран на по-високо ниво от венеца. Обичайният му цвят е тъмен или жълтеникав. Премахването на камък с такава локализация не представлява затруднение за разлика от другия тип.

Под венеца (снимки 7) – той се локализира под нивото на венеца и затова не се забелязва при традиционното оглеждане на устната кухина. Обаче той все пак има външен израз: венецът на съответните места синее, леко подпухва и може да кърви. В по-тежки случаи подобни подвенечни отлагания провокират образуване на джобове и напълването им с гной.

Наличието на камъни указва развитието на пародонтит и е свързано с разрушаване на връзката между венеца и зъбите. В резултат се формират парадонтални джобове, в които винаги се отлага зъбен камък.

Подвенечният камък се идентифицира само със стоматологични инструменти – при обработване на джобове или при пародонтална операция.

Симптоми за зъбен камък

симптоми на зъбен камък

Лош дъх, загрозена усмивка? Има решение!

Отначало в основата на зъба се образува ивичка с по-тъмен цвят, най-забележима от вътрешната страна на зъбния ред. По-нататък налепът обхваща коронката и външната повърхност. Появяват се почти едновременно:

 • Лек сърбеж, който указва възпаляване;
 • Подпухване на венеца – леко, но осезаемо;
 • Кървене;
 • Неприятен мирис на гнило.

Естетическият проблем е налице, но освен него, зъбният камък уврежда венечните папили – участъците между съседни зъби.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Надвенечния камък е лесно разпознаваем и се открива от самия пациент. Той има жълт или кафеникав цвят и твърда консистенция.

Подвенечния камък е много твърд и плътен. Той е оцветен в тъмнозелено към черно и тъмно кафяво. Този втвърден налеп приляга съвсем плътно към повърхността на зъбния корен и провокира неприятни усложнения.

Още в текста: ♠ Какво е ♠ Симптоми ♠ Самодиагностика с йод и боя ♠ Причини за зъбен камък ♠ Никотин, храни ♠ Предпазване ♠ Правилно почистване ♠ Алкални средства ♠ Киселини ♠ „Чистачи“ от кухнята ♠ Топ 3 на опасните домашни методи ♠ По-надеждни начини. Електрическите четки ♠ Детски ♠ Абразивни пасти ♠ Флуорид? ♠ Вода за уста ♠ Конец за зъби ♠ Професионално почистване ♠ Механично ♠ С ултразвук ♠ С лазер ♠ Боли ли и защо ♠ Добри стоматолози и клиники ♠ Цени на процедурите

Подвенечният камък се идентифицира от специалист, по-точно – с инструмент. Може да пробвате   самодиагностика със следната „хитринка“:

Спиртен разтвор на йод

Намажете основата на зъбите с йодна тинктура, като обхванете и граничната зона на венеца. Наблюдавайте за промяна на цвета на меките тъкани – тя ще сигнализира за наличието на зъбен камък.

Ако йодът влезе в реакция с камъка, без съмнение сте за стоматолог. Но ако няма промяна, не се знае – може да не е станало съприкосновение. Затова методът не дава 100% верен резулт.

Сладкарски бои

Смесете няколко  капки оцветител, предназначен за хранителни нужди, вода и изплакнете устата. Цветът от боята ще се отложи върху грапавия камък, но не и по чистия емайл. Така проблемът ще се представи пред нас в пълния си блясък. Вижте снимката – отлаганията са придобили виолетов цвят.

откриване на зъбен камък с йод и боя

Ето как изглежда зъбният камък, оцветен с обикновена хранителна боя

Първите признаци на втвърдени налепи са чувствителността и кървенето от зъбите, както и появата на неприятна миризма. Впоследствие камъкът прораства във венечните джобове. Самото му присъствие на това място действа отвътре на венеца, като го отслабва, разширява джобовете и разклаща зъбите. Патогените се чувстват отлично.

Възможните последствия са:

 • Гингивит – възпаляване на тъканите около зъба;
 • Пародонтит – отдръпване на меките тъкани от зъба и оголване на корена му;
 • Кариес – нарушения в емайла (покритието) на зъба вследствие на жизнената дейност на микроорганизмите.

Всяко от заболяванията е значимо, доколкото уврежданията на зъбите са необратими. Но най-коварен е пародонтитът, защото той може да остане незабелязан, чак докато се разклатят зъбите. Запознайте се с рисковете на пародонтоза, пародонтит (периодонтит) ТУК:

Пародонтит, пародонтоза: домашно и професионално лечение, с цени

Друго усложнение от зъбния камък е кариесът. Живеейки и размножавайки се, микроорганизмите, попаднали в самия зъбен налеп (тоест част от зъбния камък) способстват образуването на киселина. С времето тя разрушава емайла. За да се противостои на процеса, е нужна неутрализация – тоест алкална среда.

В устата средата е алкална, обаче тя не успява да балансира, заради присъствието на налеп и камък. Те се оказват „твърди“ бариери срещу проникването на алкалните субстанции до киселинния слой, който необезпокоявано „дълбае“ емайла.

Дори и да не се стигне до описаните усложнения, зъбният камък винаги уврежда венците. Възпаляването им е неизбежно. Повърхността на възпалената лигавица се нарушава и вместо да защитава и прегражда пътя на инфекциите, тя пропуска микроорганизмите. Те с лекота проникват във възпалените венци и „пропиват“ тъканите.

Зъбен камък, Избелване на зъби, Налепи по зъбите,

Зъбен камък: ето как изглежда

Чов. тяло така е устоено, че постоянно се стреми да се очиства, да премахва всякакви отпадъци. Срещу микробите то изпраща определени кръвни клетки. Но когато патогените се намират в самите венечни тъкани, то клетки нападат не само микроорганизмите, но и самите венци. Те се оказват под двойна преса – от страна на налепа, превърнал се в камък, и от страна на собствените кръвни клетки. Флората започва да отстъпва, все повече оголвайки корените на зъбите.

В резултат се развива атрофия на костите, венечните джобове прерастват в костни джобове, увеличава се подвижността на зъбите.

И ето отоно стигаме до парадонтита. В заключение: тривиалното отлагане на плака в/у зъбите е само началото на ред дълбоки изменения в устата, които напълно реално могат да завършат с поръчването на протези.

Интересно! Камъкът поразява не само собствените зъби, но и успешно се прикрепя към коронки, протези и други ортопедични системи. Затова наличието на стоматологични  конструкции в устата не спестява ежедневната хигиена.

Възможно е камъкът да не безпокои човека продължително време. Понякога той се ограничава в непривлекателните тъмни отлагания от вътрешната страна на зъбите – определено невидимо място.

Но колкото по-плътни и дебели стават наслояванията, толкова по-забележими са следните признаци:

 • Мирис на гнило;
 • Напояване на зъбната четка с кръв;
 • Постепенно увреждане на папилите и венците;
 • Чувствителност, сърбене до болезненост на меките тъкани при докосване, дискомфорт при храна и отчетлива проява на възпалителен процес;
 • Зачервяване или посиняване на венеца.

Причини за плака и камък

Стоматологичната практика показва, че образуването на камъни е продължителен процес, който понякога се разтяга до половин година. Разпространяването на проблема и възникването на конкретни патологии отнемат 3-4 месеца. Излиза, че камъкът не се появява ей така от нищото, нито е спешен проблем.

Зъбен камък, почистване

Плаките най-обичат границата с венеца

Хората, които се преглеждат профилактично, ще бъдат сигнализирани от стоматолога. Известен късмет ще имат лекуващите се за друг проблем. Скоростта на втвърдяване на налепа показва, че годишният преглед е недостатъчен, особено при пациенти, склонни към образуване на твърди налепи. Срокът зависи и от различни временни условия и фактори.

Ще вметнем, че днес няма застраховани от зъбен камък. В последно време такъв се открива и при юноши, дори в детска възраст.

С какво е свързано?

Специалистите свързват засиленото формиране на зъбен камък с явления като пушене, неправилно хранене и лош обмен на веществата. Но главният виновник остава непроменен от най-стари времена:

Лоша хигиена в устата

За образуването на камък трябва налеп. Отлагането на налеп е естествено, но не и да бъде оставен в устата. Главна причина обаче е неправилно чистене на зъбите и пренебрегване на редовните хигиенни процедури.

Необходимо е редовно да се сменят четките, защото те се напълват с патологични микроби.

Още по-конкретно, налепът не се изчиства заради зле подбрана четка и паста. С отлаганията не се справя твърде мекият косъм. Ако по зъбите остава плака, четката се заменя със средно твърда.

Некачествената зъбна паста също има принос за патологичния процес, когато не се справя с почистването. При избора й обръщайте внимание на активните вещества и описаното действие.

Неправилното сдъвкване на храната е следващият подпомагащ фактор. Някои хора свикват да дъвчат на определена страна, където зъбите отлично се самоочистват. Но от другата страна остават налепи.

Накрая, не малък принос имат проблеми в устата, болни зъби, лоши протези, неудобни коронки и др. подобни причини, заради които определени зъби не се използват. Те са застрашени двойно повече от останалите.

Всеки елемент от посочените дава своя принос. В началото камъкът се образува в основата на зъбите, а постепенно обхваща и коронката. Започват да въздействат и фактори като пушене, прием на антибиотици, аномално разполагане на зъбите.

Никотин и зъбен камък

Никотинът със сигурност нанася вреди върху здравето на устната кухина, подпомага развитието на гингивит и пародонтит. Той може да провокира възпаляване на тъканите и лош мирис в устата.

Как влияе никотинът: свива кр. съдове, което затруднява кръвоснабдяването. Венците не получават достатъчно кислород и хранит. елементи. Без кислород тъканите отмират.

Никотинът маскира възпаляването на венците.

А електронните цигари?

електронна цигара, пушене, зъби, зъбен камък

Въздействието на електр. цигари не е проучено докрай, включително и по отношение на зъбите

Няма достатъчно надеждни изследвания за цялостното влияние на електр. цигари, но те съдържат някаква доза никотин, така че негативното му въздействие не се спестява. Пациенти съобщават за редукция на възпалението след минаването към алтернативното пушене. Никотинът скрива симптомите и стоматологът се затруднява да диагностицира болестта. Един от най-забележимите признаци на възпаляване е увеличеният приток на кръв, който предизвиква почервяване и кървене на венците. Никотинът свива съдовете и най-явният признак не се проявява. Пациентът се заблуждава, че възпаление няма.

Кои храни са вредни за зъбен камък

Нарастването на бактериалната флора, която обитава устата, се стимулира от храни със захар и въглехидрати. Ограничаването на сладкиши, тестени и нишестени водят до по-малко камъка.

Вредни са и меките храни. Обратно – твърдите чисто механично почистват зъбите, така че дъвченето като процес е добра профилактика.

Налепът се подпомага още от храни, провокиращи повишено слюноотделяне. И от такива, съдържащите оцветители. Кафето, ч. чай и спиртните – също. Приемът на антибиотици и някои други лекарствени препарати също повлиява в отрицателна насока.

Питейната вода с високо съдържание на варовик попада сред влошаващите ситуацията фактори. Както създава котлен камък в бита, така тя предполага зъбен камък в устата.

Предпазване

Профилактиката на зъбен камък стъпва върху предотвратяване на образуването на налеп и второ, върху своевременното му почистване, докато все още е мек.

Нов налеп се отлага часове след почистване. Затова миенето е минимално 2 пъти, оптимално – след ядене.

Върху образуването на налепа влияят количеството чай и кафе, пушенето и състава на водата, затова и след тях е разумно да се измие или изплакне.

Правилно почистване

Четката

Изборът на четка е съществен пункт в профилактиката. Принципът е: да бъде максимално твърда, без да разранява венците. Вземете си толкова твърда, колкото можете да понесете.

Правилното миене също е фактор за ограничаване на налепа. Зъбите се търкат не само от видимата външна страна. С двойно усърдие трябва да се обработват трудно достъпните места – вътрешната линия, задните повърхности и особено междузъбните пространства.

Конец и иригатор

Ако имате разстояние между някои зъби, почиствайте с конец. Избягвайте обаче клечките, защото те увреждат венците.

Високо ефикасни са зъбните душове или иригаторите. Те проникват там, където не достигат нито четката, нито конецът. Иригаторът представлява неголямо устройство, което почиства най-труднодостъпните повърхности чрез тънка струйка вода. Той е нежен към венците. Заедно с водата може да се впръскат антисептични разтвори.

Пасти и води за уста

При избора на зъбна паста гледайте да съдържа пирофосфат. Той разбива камъка и предпазва от образуването на нов. Реминерализиращите в-ва не са широко влагани в пастите, затова не разчитайте само на добрата или позната марка, а проверете състава.

Мнозина неглижират водите за уста, но те имат сериозни профилактични свойства.

Самопочистване на зъбите

Процесът е заложен от природата и се извършва текущо с дъвченето. Ако е правилно, тоест с участието на всички зъби. Ако имате болен зъб, който пазите, побързайте да го излекувате.

Какво да използваме

 • Твърди, необработени храни – похапването на твърди растителни храни директно почиства младите налепи. Това става механично;
 • Ябълки – киселите сортове допринасят със съдържаната в тях киселина. Тя разтваря налепите;
 • Цитрусите – много плодове с високо съдържание на вит. С подпомагат унищожаването на отлаганията по емайла. Например ананасът директно почиства зъбите. Портокалът, грейпфрутът и лимоните освежават дъха и регулират обменните процеси. Разграждат пресните отлагания;
 • Кисело-млечни – те способстват за неутрализиране на налепите.

Домашни средства

за почистване на зъби, налеп и зъбен камък

Колкото и правилно да се храним, не можем да разчитаме само на похапването на зеленчуци, цитруси и ябълки с/у зъбен камък. Налага се периодично да почистваме целенасочено. Първоначално пресните образувания може да бъдат третирани с домашни средства. Те едва ли ще спестят посещението при стоматолог в даден момент, но ще удържат процеса и ще предоставят текуща хигиена.

Почистване с алкални средства

Сода, бакпулвер и др. варианти

Популярен нар. метод с лесно приложение. Смесете чайна лъжичка сода бикарб. с 10 капки кислор. вода и 3 капки лимон. сок. Постигнете еднородност и нанесете като маска върху зъбите, където налепът е най-силно изразен.

Дръжте не повече от 2 мин. и промийте с топла вода. Използвайте веднъж на седмица. Методът е противопоказан при възпалени венци.

подвенечен зъбен кариес

Подвенечно разположение на втвърдени отлагания – тяхното премахване е сложно дори за специалист

Бакпулверът е готова смес за печива съдържа хранит. сода и лимонена к-на. И двете съставки са безкомпромисни спрямо налепите. Потопете навлажнената четка в прахчето и търкайте 5 мин.

Стоматолозите обаче отхвърлят почистването със сода и смятат, че алкализиращия агент просто не работи достатъчно добре. В стоматологичните кабинети се практикува полиране със сода, но там се ползва не хранителна, а т.нар. медицинска. За ефект се разчита и на начина на апликиране – чрез специални четкащи агенти или под налягане.

Специалистите посочват, че заглаждането на повърхностите (особено след почистване) намалява възможността за прикрепяне на новообразуван камък. При содата обаче има риск да се изтрие емайлът и/ или да се разранят венците, отваряйки се път към възпалявания и проблеми.

Содата е доста спорен продукт заради това, че някои я издигат в ролята й на панацея, а други оспорват толкова универсалното й действие. Как алкализирането на средата в тялото повлиява болестите, включително и тези по зъбите, е коментирано (включително и от потребители) по-детайлно ТУК: Приложенията и вредите от бикарбоната.

Активен въглен?

Активният въглен погрешно се причислява към абразивните средства, които механично изтъркват отлаганията по зъбните повърхности, но носят риска от нараняване на емайла и влошаване на състоянието. Всъщност въгленът е уникално порьозен – в него се вкарват мехурчета, които увеличават абсорбационната площ. С нея въгленът изсмуква.

Въгленът се продава на прах и на таблетки, като втората форма е по-удобна. Таблетката се стрива, четката се топи в него или в смес с паста за зъби.

Всички пояснения около методиката и ползите от въглена сме описали ТУК:

Активен въглен за пречистване, отслабване и лечение. Дози, рецепти

Киселини

Лимонов сок

Размесен с настъргана черна ряпа (ок. 2 с.л. за едно чистене), сокът надеждно разтваря всички налепи, отложени в последните дни. Ако завършвате всяко хранене с лъжичка от сместа, със сигурност ще снижите значимо формирането на зъбен камък. Дъвчете 5 мин.

Ряпа с лимон размеква зъбния камък и подпомага отделянето му с четката. Има антисептично и противовъзпалително действие.

Кора от портокал

Редовното натриване на зъбите с прясно обелена кора – точно преди съня, помага да се подобри качеството на усмивката. Сутринта изплакнете и ще усетите гладкостта и приятната свежест. Зъбите стават по ярки и блестящи.

Кислородна вода?

Популярна е практиката да се жабури устата с кислородна вода (има водороден периоксид). Според стоматолози, това е безсмислено занимание, защото активната съставка е 3%, а в специалните стоматологични гелове –  10 пъти повече.

Изтъква се още рискът от изгаряния при жабуренето, както и рискът да се погълне кислородна вода. Възможни последствия са нараняване и ерозия на лигавиците по пътя на храната, включително и в стомаха.

Оцет – бял!

Оцетът е отдавна известно средство за избавяне от зъбни отлагания заради висок. си киселинност. Той помага да се избегне деминерализирането на емайла.

Една от рецептите показва да се смесят 2 с.л. оцет с 1 с.л. морска сол в четвърт чашка топла вода. Тази натурална течност за жабурене подобрява средата в устата и дори повлиява на цвета на зъбите.

Зъбен камък, Избелване на зъби, Налепи по зъбите,

Типично разположение на налепите – от вътрешната страна на зъбния ред

„Чистачи“ от кухнята

 • Пепел от патладжан – изгорете един цял патладжан, докато стане на пепел. С нея изтъркайте зъбите. Резултатът е забележим, ако процедурата се прави ежедневно;
 • Жабурене със зехтин или кокосово масло – растителните масла редуцират зъбните налепи и предотвратяват образуването на камъни ( 1 лъжица за няколко минути). Маслата имат противовъзпалително и антибактериално действие и директно редуцират количеството бактерии в устата. Задължително изплюйте;
 • Черна ряпа – използвана като дъвка, тя почиства надеждно зъбните повърхности. За профилактика дъвчете малки парченца ряпа. Не е нужно да гълтате, дори за предпочитане е да изплюете, защото тя ще е поела от отпадъчните продукти;
 • Ягоди или домат – съдържат много вит. С и в-ва, необходими за оралното здраве. Смачкайте ги на пюре и нанесете върху зъбите. Оставете да подействат 5 мин.;
 • Твърди сирена – екзотичните за нас сирена като чедър и пармезан помагат на организма да изработи алкална слюнка – главният компонент, който унищожава бактериите, образуващи зъбен камък. Те създават защитен слой и предотвратяват натрупването на кисели продукти. Подпомагат и реминерализацията;
 • Листата на гуава – споменаваме ги с цел изчерпателност, иначе откриването на листа от тропическия плод у нас е доста проблематично. И все пак нека отбележим, че дъвченето на листа премахва зъбните налепи, аналгизира и премахва възпаляванията. Ние можем да ползваме със същата цел лист алое;
 • Алое – то има ефект, подобен на оралните води за хигиенизиране. Поддържа свеж дъх и работи антибактериално. Използвайте гела, който ще видите след обелване на кожицата. Нанесете го по зъбите и оставете за 15 мин.;
 • Карамфил – наричат го натурална паста за зъби. Смесва се чайна лъжичка млян карамфил с достатъчно зехтин – колкото да се получи консистенция на паста. Нанесете на зъбите и дръжте 5 мин. Работи срещу възпаления и премахва неприятния мирис;
 • Мед – при разтваряне медът отделя водороден пероксид, заради който чистим с кислородна вода. Този вариант е безопасен, но и доста по-слаб.

Билки и отвари

 • Чист черен чай – съдържа антиоксиданти и се грижи за зъбния емай, защитава от кариес. Когато го пиете, интензивно изплакнете с няколко глътки;
 • Змийско мляко (чистотел) – жабурене със запарката от тази билка обеззаразява устата. Освежаващата отварка се приготвя чрез попарването на суха билка в малко вода. След половинчасова запарка може да жабурете – без поглъщане;
 • Зелена орехова кора – 30 г се сваряват в малко водичка. С отварката се напоява четка за зъби и се обработват повърхностите;
 • Хвощ – отварка от растението (сваряване за 15 мин) отвътре намалява процесите на отлагане на плаки;
 • Жабурене с лайка, салвия, жълт кантарион и други обеззаразяващи билки – те се прилагат след стоматологично чистене, с цел успокояване на мястото и обеззаразяване;
 • Етер. масло розмарин – то има уникални антибактериални свойства, които удовлетворяват всички потребности за здрава устна кухина. Маслото дезинфекцира, убива опасните бактерии, освежава. Смесете 2 капки розмариново масло с чайна лъжичка зехтин или кокос. масло. Дръжте сместа в устата за 10 мин, двукратно всеки ден.

Домашните и нар. методики за изчистване са коментирани и ТУК: Как да почиствим – у дома или в кабинет + цени. 

Какво казват стоматолозите?

Черната ряпа, лимонът и ореховите кори откриваме и в други списъци – на домашните средства, които НИКОГА не трябва да ползваме с/у зъбен камък.

почистване с домашни методи, зъбен камък

Подобен резултат се добива само с професионалните методи за почистване

Стоматолози, изучили внимателно домашните методики, се изказват срещу повечето народни средства. Те отхвърлят содата и подобни алкални средства заради абразивните им свойства. Отхвърлят и киселините, заради разяждащото им действие, което не се ограничава само в/у камъка.

Топ 3 опасни домашни методи, според стоматолозите

Стъргана черна ряпа с лимон

Стоматолозите някога са използвали силни киселини, за да размекнат зъбния камък, преди да го премахнат с ръчни инструменти. Оттам се пренася ползването на киселини и в домашни условия.

Обаче методът е слабо ефективен. Отстраняването дори на размекнат камък със зъбна четла или домашен инструмент е само един мит.

От друга страна днес и стоматолозите не ползват киселини, защото има по-модерни методи. А киселината измива калция от емайла и го прави порьозен, чувствителен към термични и механични дразнители.

Кисели плодове

Стоматолозите категорично забраняват миенето на зъби след похапването на кисели плодове. Киселината измива калция от повърхностния слой емайл и ако се четка веднага, ще произтече отделянето му.

Миенето на зъби след кисели плодове и други храни, съдържащи киселини, е допустимо 30 мин по-късно. За това време съдържащите се в слюнката йони калций ще наситят малко повърхностния слой на емайла и той ще стане по-здрав.

Киселини

Наистина киселините работят, но заедно с камъка те отнасят и емайла. Според специалистите – твърде скъпо ще се заплати избягването на професионалното почистване.

Орехова отвара

Стоматолозите казват, че ако се замени специализираната паста с орехова отвара, резултатът ще е просто лошо почистени зъби и повече зъбен камък.

Корите на ореха нямат каквато и да е киселинност, поради което никак няма да подействат на минерализираните твърди отлагания.

Извод: специалистите са единодушни, че нар. средства са съвършено безсилни спрямо зъбния камък. Минерализираните соли на калция са достатъчно плътни, за да се предадат пред дом. средства.

По-надеждните домашни методи

Слабо изразените пигментирани зъбни налепи и частично минерализираният зъбен камък с ограничен размер се премахват сравнително добре с помощта на най-съвременните средства за грижа на зъбите – електрическите и ултразвукови четки, абразивни и избелващи пасти. Тези средства са достижения на фармацията и стоматологията и са съобразени с безопасността.

Електрическа четка за зъби

Електрическите са три вида, основани на различни принципи на почистване.

електрическа четка за зъби

Разновидности на електрическите четки

Класическа електрическа четка – тя има в края кръгла четка, която извършва кръгови движения. Най-известен представител е Braun Oral-B. Тя чисти и полира зъбите в домашни условия, подобно на стоматологичната работа с помощта на почистващи четки и пасти в кабинет.

Звукова четка – в тях е вграден генератор за високи честоти, който преобразува електричеството в звукови вълни. Четката извършва 18 000 движения в минута. Пример за такава четка е продуктът на Philips. Почистването става не само чрез механична обработка на зъбния налеп и хранителните остатъци, но и под въздействие на звуковите вълни, които отслабват закрепването на микробите към повърхността на зъбите.

Ултразвукова четка – вграден е генератор, който преобразува електричеството в ултразвукови вълни. Те разрушават закрепването на микроорганизмите и пигментирания налеп към емайла

Стоматолозите дават преимущество на класическата електрическа четка и са категорични, че е в пъти по-ефикасна от ръчните. Тези четки премахват двойно повече повече мек зъбен налеп

Ефикасността идва от съвременните 2D- и 3D-технологии на движение на главата.

Моделите с 3D са по-скъпи. При 2D  четките въртенето е ок. 7600 пъти в минута. Тази технология е характерна за по-бюджетните модели. 3D технологията дава и пулсиращи движения – 20000/ 40000 в минута. При пулсирането четката прониква по-дълбоко в междузъбните пространства, извличайки оттам микробните отлагания и остатъците от храненето.

Второ преимущество е, че пулсациите разбиват плътно прикрепените микроби и пигмени, което прави механичното изчеткване по-резултатно. Ако редовно ползвате черен чай и кафе, както и ако пушите, такава четка редовно ще маха тъмните налепи по зъбите.

Само четките с 3D-технология съумяват самостоятелно да се разбие налепа. Ефикасността се повишава чрез комбиниране с избелващи пасти с висока абразивност.

Инструкциите за ползване на електрическите четки ТУК: Колко време се чисти, четки за деца, особености и опасности. 

Детски електрически четки

Те решават една важна задача – да се преодолее съпротивата на децата към редовно миене. Интересни са, превръщат чистенето в игра и формират позитивно отношение.

Детските чести са по-меки, отколкото стандартните. Препоръчват се от 3 г.

Ето как Braun ползва любими детски герои, за да привлече детския интерес:

Електрическите чести са нежелателни в следните ситуации:

 • Повишено изтриване на емайла, повишена уязвимост към триене;
 • Клиновидни дефекти на шийките от некариозен произход – те са свързани с повишено изтриване на емайла в съответната зона. Електрическата четка може да ги задълбочи;
 • Бели петна по емайла – признак за лоша минерализация на зъбите и загуба на известно к-во калций. Те са начален стадий на кариес и не са способни да издържат на механично натоварване;
 • Остро или хронично възпаляване на венците – активното триене може да обостри процеса и да доведе до задълбочаването му в посока гингивит и пародонтит.

Пасти с висока абразивност

и избелващ елемент

Без намесата на стоматолог, избелващите абразивни пасти (с индекс RDA от 120) са способни да се справят само с неголям зъбен налеп. Резултативността им зависи и от нивото на вашата хигиена. Ако зъбите не се изчеткват след хранене и не се ползват конци, то в устата ще се наблюдава интензивно образуване на пигментиран налеп и преобразуването му на камък.

В професионалните пасти за разхлабване на зъбния налеп се използват растителните ензими бромелаин, полидон и пирофосфати. Те са безопасни за зъбите.четки за зъби

Кои пасти реално помагат?

В борбата с отлаганията помагат пасти с висок абразивен индекс, изразяван с буквите RDA. Колкото по-голямо е числото, толкова по-висока е абразивността.

Подобни пасти се предлагат от всички големи участници на пазара – Colgate, R.O.C.S., Aquafresh, President, Blend-a-Med и др. Някои продукти наистина нелошо отделят застарелия налеп.

Особено се харесват Lacalut Basic и Lacalut White. Втората разновидност е с RDA 120 и съдържа още пирофосфати за размекване на отлаганията.

Внимание! При чувствителен емайл не се препоръчва използване на пасти с RDA над 25.

Флуорид?

Тази съставка се намира в пастите, насочени срещу кариес. Противодействайки на отнемането на минерали, заздравява емайла. Възниква въпросът – дали не заздравява и зъбния камък, който на 70% се състои от неорганични компоненти?

Пастите с флуорид са добри за предотвратяване на зъбен камък. Изчиствайки добре, те премахват базата за образуване на камък – налепите. Но спрямо флуоридът има ред други съображения (опасения от вреди), заради което ред производители произвеждат пасти без него и го афишират като достойнство на продукта.

Ленти за избелване?

Сравнително нови продукти за дирекно въздействие върху повърхностите. Чистят пигментиране от оцветяващи вещества, съдържащи се в кафе, никотин, вина и др. храни и напитки.

Лентичките представляват полиетилен, покрит с избелваща субстанция. Те нямат пряко действие върху зъбния камък, но на ниво първоначално натрупване на налеп (и пигменти) имат редуциращо действие.

вода за уста, лента за зъби, почистване, хигиена, устна кухина

При подобна картина лентите, водата и други „леки“ средства за хигиена и корекции не са особено ефикасни

Вода за уста

Предпазващо действие. Премахвайки налепите, пресичат процеса на преобразуването им в плака и камък. Водите имат разни съставки и различна целенасоченост.

Важно е да се осъзнае обаче, че те не разтварят отлагания. Нещо повече – за да са ефикасни, първо се маха камъкът.

Конец за зъби

Още едно помощно средство, с което отделяме хранителните остатъци от недостижимите за четките места – междузъбието. Препоръчва се ежедневно използване, за да не се допусне втвърдяване на недостъпни места.

Кои са хубави?

Конците са два типа – от найлон и от тефлон. Найлоновите са съставени от множество нишик, които понякога се разслояват. Тефлоновите са по-скъпи, но и по-леко минават между зъбите.

При правилно използване и двата типа премахват отпадъците.

Професионално чистене

на зъбен камък

Дотук описаните средства са резултатни за отделянето на мек зъбен налеп. Но вече втвърдените камъни трудно се поддават на „леката артилерия“. За него са необходими инструменти и апаратура, накратно – професионална помощ.

Ако върху надвенечната част се е отложил само пигментиран налеп, той може да бъде премахнат от терапевт-стоматолог. Но за предпочитане е същинските камъни да се отделят от пародонтолози. Те са специализирани в лечението на възпалени венци. Задължително е да потърсят квалифицирана помощ пациенти с пародонтит, при които има подвенечни отлагания в пародонтални джобове.

Технологии на почистване

Механично почистване

Най-елементарният начин е механичният. С помощта на инструменти стоматологът ръчно отделя камъните. Той почиства основно надвенечните части – откъм бузите и устните, и междузъбните зони. Отначало се обработват не повече от 4 зъба. Противопоказано е да се изчисти цялата уста наведнъж.

Как се чисти механично камък – анимация:

Почистване с ултразвук

Най-практикуваният метод, той ползва силата на ултразвуковите вълни. Отделя отлаганията качествено и с лекота. Процедурата отнема около 1 час за всички зъби, ако камъните са надвенечни. Подвенечните изискват няколко посещения и висока квалификация на стоматолога.

Полиране на зъбите – следва ултразвуково почистване. Прави се с полиращи четки и пасти, или с помощта на процедурата АirFlow.  Полирането става чрез водно-въздушна смес, съдържаща гранули с абразивно в-во.

Почистване с лазер

Съвременна и безопасна процедура – бързо и комфортно цялостно премахва зъбните отлагания, без да повлиява емайла. Има един недостатък – високата цена.

Други способи за почистване:

 • Химическо премахване – представлява предварително размекване на камъка със специални химически в-ва. Това улеснява последващото отлепяне. Но съществува риск от увреждане на емайла и развитие на патологичен процес в пародонта;
 • Air-flow – въздушно-абразивно почистване, представляващо подаване на абразивни частици под налягане. Тя е завършващ етап след ултразвука или самостоятелна процедура при тънки слоеве и пигментирани зони.

  почистване с лазер, ултразвук

  Новите технологии в почистването са щадящи, безвредни и високо ефикасни

Как става избелване и има ли влияние върху зъбните отлагания, това е разгледано детайлно ТУК: Избелване на живи и умъртвени зъби, всички начини + отзиви. 

Боли ли почистване на зъбен камък?

Ако преди провеждането на планирано почистване зъбите са били здрави, след хигиенната процедура те практически не болят. Усеща се само лек дискомфорт. Но днес е рядкост да се открие човек с напълно здрави зъби. Все ще присъства или някой кариес, или чувствителност заради изтънял емайл или някой друг проблем.

Проблемните места се раздразват при почистването. Затова доста пациенти възприемат процедурата за крайно неприятна, а след това понасят болка при хранене и дори при обикновен разговор.

Спасението е местна анестезия, която премахва болевия синдром по време на процедурата. Но правилното е първо да се излекуват зъбите и после да се чистят.

За последващия период стоматологът може да изпише противовъзпалителни и успокояващи.

Колко често да почистваме?

Съобразно възникналата необходимост. Следи се с профилактични прегледи през 6 месеца.

Хомеопатия и лекарства

Те са необходими за овладяване на съпътстващата симптоматика като кървящи венци, местни инфекции и други. Назначават се с/д конкретиката.

Добри стоматолози и клиники

(мнения, отзиви и цени)

професионално почистване на зъбен камък

Хубавата усмивка е плод на редовна грижа

Специализираните дентални клиники са добре оборудвани с най-модерни и безболезнени технологии.  Но това не значи, че липсват отлични специалисти и оборудване и в самостоятелните практики.

Незапознатият пациент се ръководи от две неща – името (препоръка) и от цената на услугата. Не е излишно обаче преди избора клиентът да се запознае с методиките и да си избере такава, която ще го удовлетворява.

Някои клиники – като Камберов в София, предлагат абонаментно обслужване – две почиствания на година, за 5 години, като пакетът към момента е на с-ст 600 лв.

Средните цени на услугите в София са 60-80 лв. за чистене + полиране, 20 лв за плака, 30 лв за Air Flow, 5 лв/ зъб при единична услуга.

Средните цени в страната са определено по-ниски. За пример взимаме варненската Dentaprime City, в която почистват за 39 лева, а Air Flow е 20 лв.

Лазерното почистване е ок. 250 лв за цяла уста (напр. ценоразпис IGdental)

В сайтовете за колективно пазаруване периодично се появяват ваучери за почистване в диапазона 14.90 – 26 лв. И специалисти настоятелно алармират, и недоволни пациенти подкрепят с мнението си, че подобни услуги са частични или неудовлетворяващи, като често се използва думата „претупвам“. Стоматолози доказват с точни сметки, че е невъзможно за подобна сума да бъдат покрити консумативите, амортизациите на апаратурата и специализирания труд.

Заповядайте в полето за коментари да дадете вашите мнения и отзиви за добри стоматолози (зъболекари), медицински центрове, дентални клиники. От кого останахте доволни, кой ви разочарова? Да бъдем полезни ЗАЕДНО.

За още информация: на английски: Dental Calculus, на руски: Зубной камень, на турски: Diş taşı, на немски: Zahnstein, на испански: Cálculo dental.

Източници:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.