Болки в бъбреците: Къде боли и какво значи? При настинка. Симптоми и лекарства

Значение на всички болки в бъбреците ♠ Къде болят, къде се намират? ♠ От какво боледуват ♠ В левия и в десния бъбрек ♠ Жестоките симптоми ♠ Подходящите лекарства ♠ Диагностика по болката ♠ В кръста и бъбреците

Остра болка в гърба, отичане на крайниците и подпухване на клепачите – ето някои явни симптоми на възпаляване в бъбреците. Колкото повече течности се отлагат под кожата, толкова по-зле. Болеви усещания в гърба, близо до тазовите кости, не позволяват ходене, сядане или спокоен сън.

Наистина ли проблемът е в бъбреците?

Главен белег на бъбречните заболявания е острата болка в кръстната зона. Но там се изявяват и други болести като радикулит, остеохондроза, жлъчна колика или апенцидит.
Около 90% от всички случаи на болки в кръста се обясняват със заболявания на гръбнака и само 6% – с бъбреци.

Как да определим причината?

Лекарите проверяват по доста дълъг списък от критерии и симптоми.

Важно: ако в бъбреците е започнало възпаление, не загрявайте кръста, не мажете сгряващи мазила. Първо вижте противопоказанията.

Разбира се, без посещение при уролог едва ли ще се мине – този тип патологии са болезнени и с последствия.

Какво зависи от нас?

Да се ориентираме в проблема, да ограничим болката по адекватен начин и да предотвратим преминаването към тежък стадий или сериозно усложняване.

Как се познават болки в бъбреците?

симптоми на бъбречни болести

Здравите бъбреци означават живот: как да ги опазим

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Бъбречната болка се определя по характерната локация – в гърба, под ребрата. Но диагностициране единствено по този признак е невъзможно, защото наред с бъбреците се намират доста органи – черва, ч. дроб, далак и др.

Помощна характеристика е уринирането и вида на урината.

Какво точно правят бъбреците?

Те отработват течностите, постъпващи в тялото, и съответно ги извеждат –  пряко свързани са с пикочн. мехур и пътища.

По размер бъбреците не са толкова малки, колкото незапознатите си мислят. Норма е дължина от 11-12 см, ширина 5-6 см и дебелина не по-малка от 3 см и не повече от 4 см.

Местоположение: отзад, на нивото на долните ребра. Намират се на задната коремна стена, близо до кръста. Връхните им части опират в диафрагмата. Левият е малко по-ниско заради съседството си с ч.дроб.

Двата заедно тежат между 120 и 200 г.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Важно! Бъбреците отговарят за очистването на кръвта, извеждат шлаковите образувания и токсините, които постъпват в тялото с храната и течностите. Тяхната дисфункция води до отравяне на организма и множество болести. В този смисъл те са жизнено важни. Излизането им от строя влияе на цялото тяло, на функционирането на всеки орган. Освен това те участват в хормоналния синтез.

Бъбреците участват пряко в следните системи:

Храносмил. тракт, органите от кор. кухина;
 Пикочно-полова система;
 Нервна система.

От какво могат да пострадат?

Съществуват няколко типа патологични изменения на бъбреците и всички те се съпровождат от болки.

Най-разпространено е инфектирането (възпаляване). Такъв е пиелонефритът.

Втора водеща причина са камъните – фосфатни, уратни, струвитни, цистинови, калциево-оксалатни и т.н. Причиняват болка, когато се придвижват.

Бъбреците страдат и от недостатъчност – снижена способност да образуват и извеждат урина.

Симптоми за болни бъбреци

Болката е водещ симптом за болестен процес. Мнозина са уверени, че болка в таза е свидетелство за болест на отделителната с-ма. Но бъбреците са локализирани по-високо – под най-долните ребра и в най-високата част на кръста.

къде болят бъбреци

Типична поза на човек, изпитващ болки в бъбреците

Истинските бъбречни болки не се явяват самостоятелно. Винаги са придружени с още нещо – темп., промени в уринирането, общо влошаване на тонуса и т.н. Първите признаци са помътняване на урината, възникване на дискомфорт при опитите за уриниране и болезненост.

Внимание! Ако симптоматиката нараства, обърнете се към уролог, нефролог или хирург. Терапията е невъзможна без диагностика. Ако и съпътстващата симптоматика нараства, потърсете спешна помощ или болница.

Симптоматиката се проявява приоритетно на фона на протичащо възпаление на чифтния орган.

Типична можем да наречем следната картина:

 1. Остри, пронизващи болки отстрани. Ако се развива инфекц. възпаление, то болката се съчетава с температура, втрисане, бъбречна недостатъчност, общо влошаване на състоянието;
 2. Болките в бъбреците се съпровождат от затруднено уриниране, при това урината променя цвета и мириса си. При заболявания с инфекциозна природа понякога има гнойни и кървави включвания в урината;
 3. Кървави жилки може да бележат и развитието на тумор, когато той расте по размер, травмира съседни тъкани и предизвиква вътрешни кръвоизливи;
 4. При възпаления на бъбреците се явяват признаци на интоксикация на организма – боли глава, завива се свят, спада апетитът, намалява обемът на изхвърляната урина;
 5. При висока температура и проблеми с пикочната с-ма има силна жажда, като заедно с това консистенцията на урината става по-гъста и със зловонен мирис;
 6. При бъбр. недостатъчност се увеличава кр. налягане, появяват се отоци по тялото.

Болки в гърба, кръста

Те се причиняват следните заболявания:

 • Камъни в жлъчн. мехур (холелитиаза);
 • Панкреатит (възпаляване на задстомашната жлеза);
 • Патологични изменения на органи от малкия таз;
 • Язва на стомах или 12-пръстно черво;
 • Аневризва на аортата (разслояване на стената, десекация);
 • Дегенеративно-дистрофични заболявания на гръбнака (остеохондроза, спондилоатроза, протрузия и излив на междупрешленни дискове).
 • И други, ще ги разгледаме по-долу.

Как да различим

местоположение на бъбреците, анатомия

Точното място на бъбреците

Ще използваме три признака:

При проблеми от ревматичен характер не отчитаме типа на болката – тя може да е постоянна или прострелваща, тъпа или остра и т.н. Важното е, че се усилва при физически напън, при наклони, завъртане, при продължително стоене в изправено положение.

Съпътстващата ситуация – няма температура, втрисане и треска, характерни за възпалителните поражения на бъбреците. Няма болезнено усещане при уриниране. Външният вид на урината не се променя, тя остава прозрачна, докато при поразени бъбреци помътнява, появяват се кръв, слуз или люспи.

При проблеми с гръбнака обръщаме внимание на типа болка – тя винаги прилича на прострелване и е склонна да ирадира към крака. Може рязко да ограничи подвижността. Подобна болка ясно сочи към проблеми с опорно-двигателната с-ма.

Съпътстваща ситуация – чиста, без отклонения в отделянето, без признаци на интоксикация.

Когато изключим ревматичните и гръбначни патологии, насочваме внимание към бъбреците. Спомните си какви събития предшестват появата на болката. Ако наскоро е имало епизод на преохлаждане, намокряне на краката или е прекарана вирусна инфекция, тогава е логично да проверим за възпаляване на бъбреците.

Къде болят бъбреците? Над кръста. Прекарваме мислена линия по талията, а неприятното усещане трябва да остане високо над нея – в участъкът до началото на ребрата.

Възможно е да ирадира настрани, да се концентрира едностранно или да е симетрична.

Достатъчно ли ни е всичко описано, за да сме сигурни: бъбреци!

За съжаление, не. Бъбреците винаги болят над кръста, но не са само те. На същото място може да има болезненост от съвсем различен характер.

Въобще гърбът е място, където резонират най-различни по характера си патологии. Постарали сме се да ги систематизираме в самостоятелен материал ТУК:

Болки в гърба, плешката, гръбнака и др. Защо боли и какво да правим

Болки в десен бъбрек

Болки от дясната страна могат да свидетелстват за поразяване на десния бъбрек вследствие на възпалителен процес в паренхима и бъбречните легенчета.

Може да е хидронефроза, водеща към атрофия на паренхима и увеличаване на размера на бъбрека.

Специфично изменение е нефроптоза – смъкване на бъбрека надолу. Именно десният бъбрек по-често изменя анатомичното си положение и то при дамите. Това се свързва с последствията от тежки раждания или вдигането на тежести.

Болки в ляв бъбрек

Болеви синдром в левия бъбрек се появява вследствие на същите причини, както и описаните за десния. Характерно е за бъбречните патологии да се проявяват едностранно и да обхващат само половината от чифтния орган. В такива случаи другият бъбрек поема целият обем функции и се старае да запълни липсата.

Едностранна болка провокират още следните заболявания:

 • Камъни, песъчинки в единия бъбрек;
 • Доброкачествен тумор или киста;
 • Онкологичен процес – бъбречно-клетъчен карцином, който изисква срочна операция и пресаждане на донорски орган;
 • Травма или удар – механично въздействие върху бъбрека и риск от разрив.
 • Бъбречна болка нощем или рано сутринта може да указва:
 • Прекаляване с физическото натоварване през предния ден;
 • Хронично заболяване;
 • Проява на нефрит;
 • Бактериално усложнение;
 • Лекарствена, алкохолна интоксикация.

Бъбречна болка, появяваща се при вдишване, може да указва:

 • Последствия от травми;
 • Движение на камъни и пясък.

При такива състояния пациентът рязко се влошава и получава болезнено уриниране с участие на кръв, втрисане, висока темп., пристъпи на повръщане.

Болки в кръста се появяващ още на фона на преохлаждане, простуди, гинекологични заболявания и инфекции, проникнали по половия път.

Видове болка

при проблеми с бъбреците

болка в бъбрека, болка в корема, болка в кръста

Бъбреци болят малко над линията на кръста, но това разграничение понякога не помага на диагностиката, защото усещането се отдава в околните зони

Придърпваща болка

Когато съпътства възпаления, този тип болезненост се проявява много ясно в състояние на покой. Ако признаците се обострят и се появят и други прояви, случаят е за лекар, който вероятно ще предпише антибактериални препарати. Но за 4 дни признаците не преминат, ще трябва повторна консултация и вероятно хоспитализация.

Постоянна тъпа болка

Такъв характер свидетелства за развитие на възпаление в тъканите на чифтния орган, туберкулоза или венерическо заболяване. При това бъбреците болят по посочения начин винаги по време на движение или когато пациентът е в неудобно положение.

Когато се заеме спокойна поза, на топло, болката намалява. Но това не трябва да ни отклони от последващо установяване на причината – последващо обостряне може да създаде опасни усложнения, включително застрашаващи живота.

Стягаща болка

Тя възниква при възпаляване на тъкани и при развитие на новообразувания с различна етиология. При злокачествени тумори болката постепенно нараства и се отдава към слабините.

Ако новообразуванието е поразило с метастази дробовете, задстомашната жлеза и далака, то болезнеността се установява във върховата част на гръден кош, под ребрата. С времето тя  прераства в остра и ярко изразена, а в урината се появяват кръвни съсиреци и слуз.

Бавенето при подобна картина е опасно за живота.

Остра болка

Такава приоритетно се диагностицира при бъбречно-каменна болест. Рязка, прорязваща, пронизваща – тя е опасна. Тя свидетелства за движение на твърдите образувания по пикочните пътища.

Подобни прояви възникват при дискова херния. И в този, и в другия случай болезнеността може да се отдава към крака или слабините. Нерядко болят и ребрата.

Как да различим бъбречна болка от болка, провокирана от гръбначен проблем?

Бъбречната се отличава по следните характерни прояви:

 • Болката по-често е отпред;
 • При натиск се създава чувство, че бъбрекът си увеличава размера;
 • Повишава се темп.;
 • Проявава се симптоматика на интоксикация;
 • Появява се силна жажда, пациентът пие много, но в същото време обемът на отделената урина е незначително;
 • Външните пол. органи са раздразнени, явява се оток, при уриниране се усеща остър сърбеж и парене.

Пулсираща болка

Тук следва да се отхвърли патология на гръбнака, защото тя е характерна и за него. Разграничаването се прави по наличието на температура и симптоматика на възпаляване. Непременно се обследват вътрешните органи за наличието на злокачествено новообразувание.

В ранните стадии туморите не се явява болка или е слабичка и бързо минава.

Понеже болките в бъбреците по-често са провокирани от патологии в самия орган, логично е да се обърнем към уролог или нефролог. Ще разгледаме кои клинични симптоми ни насочват към тези специалисти.

Пиелонефрит

(тъпа постоянна болка)нефрит, пиелонефрит

Възпаляването на бъбреците (с бактериална етиология) се бележи ясно от тъпа, но постоянна болка и от симптомите на остра интоксикация. Болевите усещания са локализирани от едната или от двете страни.

Показания за спешно отнасяне към лекар са:

 • температура от 38-40°С;
 • слабост;
 • епизоди на гадене и спад в апетита;
 • побледняване на кожата;
 • отоци на лицето сутрин, които отминават към обед или вечерта.

При такава картина се отнесете към уролог или нефролог. При липсата на достъп до такъв специалист жените могат да бъдат предгледани от гинеколог, а мъжете – от хирург.

Абсцес на бъбреците

Той е рядка форма на гноен пиелонефрит, развит като усложнение или пренесен от друго огнище.

Общите симптоми не се отличават от признаците на тежко септично заболяване – висока темп. 39 – 41°С, втрисане, учестяване на пулса, задух, жажда, обща слабост, главоболие, еуфория.

Болката е интензивна, в обл. на бъбреците и се поражда от разстройването на кръвното и лимфното обращение. Отеклите тъкани се притискат във фиброзна обвивка.

Характерно е усилване на болката при палпация, а мускулатурата на кръста и предн. коремна стена се напрягат в защитна позиция.

При абсцес от предната страна има „коремни“ симптоми. Болните принудително сгъват краката към корема, защото изтягането предизвиква рязка болка в кръста от страната на заболяването.

Ако физброзната обвивка се скъса и съдържанието на абсцеса се излее, възниква гноен паранефрит. Може да се разкрие и в коремната кухина.

При двустранни абсцеси на бъбреците се наблюдава тежко септично интоксикиране и бъбречно-чернодробна недостатъчност.

Гломерулонефрит

(внезапна болка)

Заболяването се характеризира с внезапна болка в зона на бъбреците – двустранно. Почти очаквано е тя да се появи 2-4 седм. след прекарването на ангина, скарлатина или ОРВИ.

Тя се съчетава с:

 • лош общ статус, слабост, вялост;
 • бледност, сутрешно отичане на лицето с последващ спад към вечерта;
 • повишено кр. налягане;
 • отделяне на по-малко от 1 л урина на денонощие.

Най-ясен белег би било, ако в урината се яви кръв. Описаните симптоми ни изпращат към уролог или нефролог, а при липсата им – към общ хирург.

Бъбречни кисти

(упорити болки)поликистоза, киста, киста на бъбрека

Постоянната, упорита болезненост, която не преминава, нито променя силата си, ни дава основание да мислим за кисти на бъбреците. При това заболяване болезнеността се локализира по-често от едната страна, но не е изключено да боли и симетрично.

Към киста насочват и следните съпътстващи симптоми:

 • Примес на кръв в урината;
 • Чести пиелонефрити;
 • Повишено артер. налягане.
 • Случаят е за уролог или общ хирург.

Доброкачествен тумор

(несилни, но постоянни болки)

Болките в бъбреците често са притъпени, дърпащи и постоянни. Но е възможно да имат и друг характер – несилни, по-скоро като дискомфорт, но упорито не минаващи, съчетани с:

 • Нарушение на уринирането (задържане на урина, рядко облекчаване, слаба и тънка струя и т.н.);
 • Дискомфорт в кръста или отстрани.

Такава картина алармира за доброкачествен тумор на бъбреците – аденом, онкоцитом или вродена разновидност.

Хидронефроза

(болка в гърба и подут корем)

Хидронефрозата много ясно се бележи от увеличаване на корема по размер. Болката е в областта на гърба, кръста, отстрани и дори в корема. Тя не стихва с времето, присъства почти постоянно.

Характерни са чести пиелонефрити, съчетани понякога с гадене, повръщане, разстройство на храносмилането. Пациентът страда от метеоризъм, подуване на корема, разстройство, запек и т.н.

Вроден порок

(болки и нарушено уриниране)

Болезнеността традиционно се локализира в зоната на бъбреците и/ или кръста. По-характерно е съчетанието с нарушено уриниране. То се изразява в рядко облекчаване, минимално количество урина, както и изпускането й на тънка, слаба, без налягане струя.

Друг характерен белег е внезапното повишаване на температурата до високи стойности. Тя упорито се задържа, не се повлиява от лекарствени препарати, не се съчетава с друга симптоматика, но се нормализира самостоятелно. Такава картина насочва към вродени структурни аномалии и пороци на отделителната с-ма.

Везико-уретерален рефлукс

Патологията представлява увреждане на клапа, която предотвратява обратното движение на урината към бъбреците. Така отделената вече отпадъчна течност се качва по уретера.

Заболяването се бележи от периодични възпалявания, заедно с характерните за тях постоянни тъпи болки, повишаване на температурата, слабост, отоци.

Във времето извън обострянето се усещат много слаби, придърпващи болки или просто дискомфротно усещане в кръста.

Рак на бъбрека

Продължителното присъствие на тъпа постоянна болка от едната или от двете страни може да насочи към рак на бъбрека, ако е съчетана със слабост, загуба на тегло, анемия, кръв в урината, постоянна субфебрилна темп. (до 37.5°С), повишено кр. налягане, лош апетит.

доброкачествен тумор на бъбрека, рак на бъбрека

Доброкачествен тумор на бъбрека

В такъв случай е необходим преглед при онколог. Не отлагайте консултацията! Този рак е много коварен, защото продължително време нараства, без да дава признаци и да създава оплаквания. Бъбрекът не е достатъчно снабден с нервни окончания, така че то късно подава сигнала.

От друга страна ракът в този орган бързо метастазира, защото се разпространява посредством кръвния поток. Най-често той прави разсейки в белите дробове.

Бъбречна туберкулоза

Периодично появяващи се пронизващи болки в бъбреците, понякога напомнящи бъбречна колика, насочва към туберкулоза на бъбреците.

Съпътстващи прояви са обща слабост, вялост, умора, мътна урина с примеси на гной и кръв.

Болки в бъбреците при настинка

Болест „настинали“ бъбреци не съществува. Под простуда се разбират заболявания, сходни на дихателните възпаления. Те възникват на фона на инфекции или след тях.

При простуди и грипоподобни състояния вирусът прониква в бъбреците чрез кръвта и урината и провокира възпаление. Симптомите на пиелонефрита са много подобни на простуда – температура, втрисане, обща слабост, и може да се обърка със сезонните ОРВИ.

Гломерулонефритът често идва като следствие на простуда или грип.

Как да различим „бъбречна настинка“ от истинска респираторна инфекция?

Ще помогне болката в зоната на кръста, а урината потъмнява и помътнява. Специалист ще определи дали грип или някаква дихателна инфекция са провокирали и бъбречно възпаление или поначало бъбречната патология погрешно е била взета за респираторна.

Възприемането на болката винаги е строго индивидуален процес и зависи от личностните характеристики не по-малко, отколкото от обективните обстоятелства. За уточняване на произхода й повече разчитаме на съпътстващите симптоми, отколкото на нейните характеристики. Вижте как са класифицирали проявите и ТУК: Болки в бъбреците + корем + яйчници + тестиси + пикочен мехур.

Камъни и бъбречна колика

Отлагането на твърди образувания е хронично, склонно към рецидиви заболяване. Локализацията, количеството и размерът са най-разнообразни. Поразяват бъбреци, пикочен мехур и пътища.

Камъните дълго могат да се спотайват без признаци. Пациентът внезапно ги открива при първия пристъп на бъбречна колика. Впрочем, тази болест крие определени опасности и иска спешно лечение.

Малките по размер камъни причиняват повече болка от големите. Защо е така, е обяснено ТУК: Всичко за бъбречните камъни + симптоми.

Пристъпът на бъбречна колика се бележи с така да кажем две болки – едната се локализира в кръстната зона, а другата – в корема. Коремната е едностранна и е склонна да ирадира настрани или към бедрото от съответната страна.

Бъбречната колика изисква незабавна медиц. помощ.

А какво е бъбречна криза?

камъни в бъбреците

На рисунката е отбелязана зоната, в която се разпространява болка при камъни в бъбреците

И това понятие не е медицинско. С него потърпевшите означават крайно драматичната болка, която причиняват камъните, които се придвижват към изхода. Някои дами я оприличават на родилна контракция, но и за мъжете е неприятно ирадирането на спазъма към тестисите. Болката пулсира и отпуска, но това продължава дълго.

Пълно описание на бъбречната криза е направено ТУК: Правилните действия при бъбречна криза.

Инфаркт на бъбрека

Не много разпространено, но опасно заболяване. То няма специфични симптоми и трудно се диагностицира.

С инфаркт на бъбрека се означава внезапно запушване на кр. съд, поради което загива част или целият бъбрек – това зависи от големината на увредения съд. Ако бъде поразен главен съд, следва инфаркт на целия орган и загуба на бъбрека.

В 70-80% от случ. се поразява един бъбрек, при останалите – и двата.

Причината е внезапна емболия на бъбречната артерия или остра тромбоза – тоест запушване на съда с тромб, попаднал от друга част на тялото, или образуван в самата бъбречна артерия в резултат на атеросклероза на бъбречните съдове например.

Симптомите зависят от това кой съд е непроходим.

При малки съдове в бъбрека клиничните проявления може да бъдат дотолкова оскъдни, че пациентът да не забележи нищо.

Ако се запуши голям съд, тогава се развиват три основни симптома – болка, повишаване на кр. налягане и изменение на състава на урината.

Болката е най-ранния и водещ признак. Тя е толкова добре изразена, че напомня бъбречна колика. Усещането й е в кръста, в корема или и на двете места едновременно. Друг вариант е локализация в корема с разпространение към кръста.

Внимание! При инфаркт на бъбрека болезнеността не се отдава към слабините и краката.

Болевите усещания са така мощни, че причиняват гадене, запек, разстройство и повръщане.

Помощен разпознавателен симптом е високото кръвно в резултат от влошения кръвоток – подемът е значителен и устойчив, понякога води до прояви на сърд. недостатъчност.

В урината се появяват белтъчини в големи количества – масивна протеинурия, както и малко еритроцити. В редки случаи – левкоцити и клетки от бъбречния епител.

Атеросклероза на бъбречните артерии

Тя се бележи от възникването на периодични тъпи болки, съчетани с повишено кр. налягане.

Травма на бъбреците

Анатомичното положение на бъбреците е такова, че те са добре защитени от външно въздействие. Но при травми на коремна и кръстна зона могат да пострадат и те. В 70-80 % травмата на бъбреците не е самостоятелна, а съчетана с увреждания и на други органи.

Механичните травми са: закрити (вътрешни) и открити (отваряне на рана).

При закритите се появяват кръвоизливи и кръвонасядания – различаваме комоцио (малки) и контузия (по-значими).

Друг вид травма е руптура – разкъсване, което е вътрешно или външно (със или без разкъсване на фиброзната капсула).

При по-изразените травми се появява болка в съответната област, често съпроводена с подуване, лесен за напипване хематом. Тялото страна асиметрично, а при палпация болният реагира остро.

Важен диагностичен признак е кръв в урината. Но и чистата не е гаранция за липса на травма.

Диагностика

По съпътстващи симптоми

Ако сте чели наред дотук, вероятно сте забелязали, че при повечето бъбречни патологии постоянна компонента са

Болка + проблеми с уринирането + променена урина

Другите симптоми като отоци, втрисане, слабост и прочее се проявяват при доста патологии, но не при всички.

Как да се ориентираме?

Значение на съпътстващите симптоми

Кръв в урината

кръв в урината, изследване на урина

Цветът на урината е мощен диагностичен белег

Опасен симптом. Той насочва към камъни, тумор, пиелонефрит или друго възпалително заболяване в отделителната система.

Кръвни примеси се явяват след травма на пик. мехур или бъбреци, след прекомерни физически усилия.

Неболестна причина е похапването на храни със съответния пигмент – напр. цвекло, нар.

Оскъдно количество урина

Рязкото съкращаване на обема е знак за патологичен процес, когато пациентът пие нормално количество течности или чувства жажда.

Диагностика според количеството урина на денон.:

 • Спад до 500 мл – евентуален гломерулонефрит, но може да е знак за недостатъчен прием на течности или провишено потоотделяне;
 • Съкращаване до 50 мл (анурия) – евентуална бъбр. недостатъчност, интоксикация с отрови или наркотици, бъбречна колика, запушване на пикочн. пътища;
 • Увеличаване над 10 л (полакиурия) – евентуални хрон. заболявания на бъбреците, развитие на необратим процес в тъканите, диабет.

Други белези

 • Повишена температура – този признак сам по себе си не показва бъбречно заболяване, но в комбинация с други по-типични белези насочва към инфекциозен, възпалителен процес и към наличието на остро състояние, изискващо медицинска помощ;
 • Поява на отоци – при заболявания на бъбреците винаги се появяват отоци. Те са най-видими при събуждане – на краката, ръцете и под очите. Към вечерта изчезват, а на сутринта отново се увеличават. Въпреки че отоците са видими, хората често игнорират този признак и не се сещат, че може да означава болни бъбреци;
 • Повишено кръвно – по принцип повишаването на налягането в кр. съдове е причина да се обследва пикочната с-ма. Нарушения в работата на бъбреците и надбъбречните жлези да причинят скокове в кр. налягане;
 • Болка при уриниране – тук възможностите са цистит, уретрит или камъни в бъбреците. Наблюдавайте и цветът на урината. Ако той се променя, по-вероятно е да боледуват ч. дроб, жлъчни пътища или да има изменение в кръвта;
 • Кожни промени – бледа, суха и жълтеникава кожа съпътства гломерулонефрита. Множествени подкожни кръвоизливи са по-ясен знак за бъбречни заболявания.

Болки в бъбреците

При бременни

При износването на плод вътрешните органи работят в усилен режим и особено голямо е натоварването на бъбреците. Бременните обаче обичайно страдат от болезненост в гърба и кръста и могат да се заблудят при проявата на бъбречни симптоми.

бременност, бременна, бъбреци, болки

Бременните са в групата на риска по бъбречни заболявания

Как да ги разграничат?

Възможни белези са болезнено или дискомфортно уриниране, чувство за непълно облекчаване, белтъчини в урината, отичане, повишаване на кр. налягане.

Болката се проявява на традиционно място – малко над кръста. Усилва се настрани и надолу към корема. Постоянна е, тъпа. Не минава при заемане на по-удобна поза, което отхвърля мускулен характер. Чувствителност при съприкосновение.

Болки в бъбреците

Преди цикъл

Болеви усещания в долната коремна зона, половите органи и бедрата, появяващи се през менструалния цикъл или малко преди него, ни насочват към ПМС.

Когато болезнеността е в кръста, по-вероятен е бъбречен проблем. Симптомът идва сам или в комбинация с болеви усещания в други области.

Важно: няма връзка между менструацията и болките в бъбреците. Но ако в бъбреците има патологичен процес, те могат да провокират нарушения в менструалния цикъл.

Проблеми с отделителната система, възникнали преди или по време на цикъла, случайно съвпадат с него и имат самостоятелно значение.

Болки в бъбреците, свързани с

Други органи

 • Матка – възпалителни и невъзпалителни изменения на матката и придатъците й (ендометриоза, салпингит, аднексит и пр). Освен основната симптоматика, може да се усети и „бъбречна болка“. Тя е отражение на болезненост в съседни области, предадена чрез нервната с-ма. Болка причинява и промяна на положението на матката – при отклонение назад тя оказва механично въздействие върху нервните окончания в зоната на кръста, което лесно се бърка с бъбречен симптом;
 • Остеохондроза, дискова херния и подобни нарушения на опорно-двигателния апарат и мускулите – болезнеността в бъбреците и кръста възниква от пренапрягане на кръстните мускули. Свързано е с начина на живот, полагането на тежък труд, вдигане на тежести, както и с патологични изменения като остеохондроза и сколиоза на гръбнака;
 • Възпалителни, невъзпалителни, инфекциозни болести на отделителната и половата система – широк диапазон патологии, които се бележат от възпаляване, нерядко и промени в уринирането. Възпалителният процес може да наподоби бъбречна болка. Различава се по секрецията от половите органи с лоша миризма;
 • Простатит, болна простата при мъжа – болката се съчетава с често уриниране и нарушаване на потентността;
 • Травми на съседни органи – близкото разположение и мрежата от нервни връзки са причина за „предаване“ на болката или за погрешно разтълкуване на източника на болезненост;
 • Остър апендицит (апандисит) – тази болка е интензивна и настъпва внезапно. Започва от централн. горна коремна част и се установява вдясно. В началното може да бъде сгрешена, но щом се установи, тя става достатъчно специфична и разпознаваема.

Първа помощ и бърза помощ

Бъбречните болки възникват внезапно.

Ако са много силни, извикайте бърза помощ. Ако са търпими, окажете помощ в дом. условия.

уролог, нефролог, хирург, преглед, консултация, изследвания на бъбреци

Внимание! След отстраняване на болката и в първия удобен момент непременно се прави преглед

Облекчаване:

 1. Покой – бъбречната болка изисква покой. Болният да легне и да се отпусне, доколкото е възможно;
 2. Топло? Облекчава, но е противопоказано при високи температура и кр. налягане. Измерете ги. Поставянето на загряващо средство отпуска бъбреците и мускулатурата и намалява интензивността на болката;
 3. Обезболяващи – някои специалисти не ги препоръчват, защото силно въздействат в/у самите бъбреци и имат стран. ефекти, които биха задълбочили състоянието. С внимание може да се приемат Беналгин, Темпалгин, Аналгин. Но не злоупотребявайте с аналгетиците;
 4. Противовъзпалителни – за облекчаване на общото състояние Диклофенак, Ибупрофен. Използват се при пристъпи, но по-нататък се прилагат само по лекарско назначение;
 5. Водни процедури – при болки в бъбреците помагат вани и душове с топла вода, но при указаните по-горе условия. Топлото отпуска и намалява спазмите. Но не вземайте топла вана, ако сте сами. И не по-дълго от 20 мин.

Какъв лекар ни трябва?

При съчетаване на болка с определени инфекциозни и отделителни проблеми, логично е да се отнесем към уролог, нефролог или хирург, който диагностицира и лекува бъбречни заболявания. В определени случаи на дамите е от полза и специалист-гинеколог.

Когато болката е провокирана от патологии в др. органи и с-ми и само се отразява в/у бъбреците, пострадалия се насочва към специалист в съответната област.

Уролог

Добри отзиви от пациенти събират уролозите от „Царица Йоана“ в столицата, проф Панчев и д-р Милен Кацаров от Александровска болница. В Пловдив с добри отзиви е бившата Окръжна болница. Варненци споменават имената на докторите Абушев, Хинев и Чанков. От Бургас се цитират имената на д-р Попов и д-р Миринчев. В Русе е известен д-р Венцислав Георгиев.

Добри нефролози в България

Благодарни пациенти цитират името на проф. Емил Паскалев, д-р Владов, проф. Борис Богов, д-р Добрева, а като болници – Александровска, Токуда и др.

Добър гинеколог в България, добър хирург в България – споделете в коментарите вашия опит и досег със съответните специалисти. От кого останахте доволни и кой ви помогна? Кои специалисти ви разочароваха? Моля, посочете в коментарите под статията.

Изследвания

при болки в бъбрецитеизследвания, бъбреци, кръв, урина, УЗИ, ЯМР, КТ,

 • УЗИ на бъбреци – ултразвукът дава оценка на структурата и измененията в бъбречния паренхим и капсулата, да се определи размерът на органа, неговите контури и положение. С УЗИ се установяват конкременти и новообразувания, кистозни процеси. Достойнства на методиката са неинвазивност, добра информативност, достъпност, ниска цена и простота на изпълнение;
 • Рентген – установява туморни образувания в тъканите на бъбрека, детайлно оценява вътрешната анатомична структура и морфологични изменения на тъканите;
 • Компютърна и магнитно-резонансна урография – установяват патологии в бъбреци, пик. пътища и  мехур. Категорично показание за провеждането е кръв в урината;
 • Анализ на урина – общ и биохимичен. Засича възпалителни и дегенеративни процеси в бъбреците и др. органи от пикочно-половата с-ма;
 • Анализ на кръвта – общ и биохимичен. Дава данни за общото състояние, установя възпалителни, септични, алергични, автоимунни, онкологични, имуносупресивни и др. процеси.

Когато болевият синдром в бъбреците е провокиран от възпаление, в урината се установява повишено ниво на левкоцитите, епителни клетки, слуз, а при кръвоизливи – еритроцити.

При бактериални инфекции се установява възбудителят, най-често стрептококи, стафилококи, ентерококи, чревна пръчица.

Лечение

на болки в бъбреците

Няма единен принцип на лечение на бъбречните заболявания, доколкото тяхната същност е разнообразна. Терапията следва поставянето на точна диагноза и установяване на косвено засегнатите органи.

Лечебни схеми при най-честите заболявания:

 • Камъни – лечим проблем. Срещу болката се дават обезболяващи, последвани от изследвания, за да се реши начинът на отстраняване на образуванията;
 • Гломерулонефрит – възпалит. заболяване, често от стрептококова инфекция. Назначава се медикаментозна терапия;
 • Пиелонефрит – инфекциозно заболяване, причинено като правило от бактериален възбудител. Терапията се основава на антибактериални медикаменти;
 • Киста – проявява се с болка в бъбреци, гръб и кръст. Решението на проблема е чрез пункция (дренаж) през кожата, в по-сложни случаи – оперативно.

Лекарства за бъбреци

Лекарствените препарати се подбират според вида и тежестта на заболяването. От хоспитализация се нуждаят пациенти с тежки поражения, а при леки форми терапията е амбулаторна.

лекарства за бъбреци, болни бъбреци, медикаменти, обезболяващи

Голяма част от аптечните препарати за бъбреци стъпват на растителна база

Основни медикаменти са диуретиците и растителните уроантисептици.

Групи назначавани медикаменти:

 • Спазмолитици – Но-шпа, Папаверин, Спазмалгон. Назначават се при бъбречни колики, които се свързват с бъбречно-каменна болест, смъкване на бъбрека, хидронефроза;
 • Обезболяващи – използват се главно нестероидни противовъзпалителни. Те свалят болевия пристъп, повлияват температурата и възпаляването;
 • Антибиотици – прилагат се при първична и присъединена инфекция. Предпочитани са флуорохинолоните, особено широкоспектърните от последните поколения Левофлоксацин и Моксифлоксацин, и нитрофурани при неусложнени инфекции. Антибиотичното лечение задължително следва анализ за установяване на микроорганизма-причинител и неговата чувствителност. Курсът на лечение е 5 – 7 дни;
 • Растителни уроантисептици – Фитолизин, препарати с черв. боровинка и др. Използват се за отстраняване на възпалителен процес. Противопоказани при нефрози, фосфатни камъни;
 • Производни на пипемидинова к-на (Палин) – използват се повече при мъже с възпалителни заболявания на бъбреците, развиващи се на фона на простатит. Противопоказани са при патологии на ЦНС, цироза, бъбречна недостатъчност и възраст под 14 г.;
 • Препарати за поддържане на пикочната система – Уронат, Уронат Голд. Билкови препарати, съчетание от златник, лист бреза и коприва за електролитна обмяна и оздравяване на лигавиците;
 • Препарати за разтваряне на камъни (Роватинекс, Стеролит, Реналит) – спомагат за разграждане на твърди образувания от бъбреци и пикочни пътища, подобряват протичането на кръвта и уринарната функция, успокояват болката, предпазват от образуване на нови камъни;
 • Витамини, микроелементи – лечението на бъбреците се съчетава с рутин, вит.В, С, калций. Понякога са необходими имуностимулатори;
 • Цитостатици (циклоспорин, азатиоприн) – назначават се по строги показания и се прилагат под лекарски контрол;
 • Хомеопатия – при възпаления се прилагат Беладона, Апис и др. При болезненост – Калкареа карбоника, Ацидум и Аргентум нитрикум и др.

Болнично лечение

В рамковия договор са включени няколко клинични пътеки за терапия на бъбречните заболявания.

Консервативното лечение включва диагностични процедури и медикаментозна терапия. При показания се минава към оперативно лечение.

Оперативната намеса приоритетно се изпълнява през кръстната зона. Използват се наркоза с мускулни релаксанти, които облекчават достъпа до бъбреците.

 • При паранефрит се предприема откриване на гнойното огнище, почистване и дрениране.
 • При остър пиелонефрит и апостематозен нефрит се предприема декапсулация на бъбрека.
 • При множествени камъни се провежда нефростомия, съчетана с пиелолитотомия – операция за разтваряне на бъбречното легенче и премахване на камъните. Ако има инфектиране, операцията завършва с дрениране на легенчето – пиелостомия, а ако няма вторичен пиелонефрит, се поставят няколко шева и се дренира околобъбречното пространство.
 • При туморни образувания и големи дегенеративни изменения в бъбрека се предприема премахване – частична или радикална нефректомия.
 • При патологична подвижност на бъбреците се провежда фиксация – нефропексия.
 • При туберкулоза на бъбреците, травматични увреждания и крупни камъни се провежда отделяне на част от бъбрека – резекция.
 • При поликистоза се провежда операция, която съчетава премахване на кистите с подобряване на кръвообращението.
 • При хипертония, обусловена от свиване на бъбречна артерия, й се провежда пластика.
 • При запушване на пикочни пътища – поставяне на уретерален стент, тънка пластична тръбичка, която осигурява протичане на урината.
 • За възстановяване на оттока през бъбреците се извършва нефростомия – влагане на тръбичка през кожата.

Домашно лечение

при бъбречни болки (чай, лек, народна медицина)

Магданозът е чуден цяр за бъбреци, особено при отоци и камъни. Той е пикочогонно средство, подобрява извеждането на урина, а маслото и семената са със спазмолитично действие.

Лечебни са отварката и сокът от зелен стрък. Рецептите са ТУК:

Магданоз на сок и чай: за отслабване, лечение, потентност. Много рецепти

Куркума очиства бъбреците и успокоява възпалявания. Пие се на чай – по ½ ч.л. млян корен на ½ л вода. Може да се съчетае с джинджифил, който подпомага извеждането на камъни под среден размер, очиства кръвта, обезболява. Екзотичен чай от куркума и джинджифил ТУК:

Куркума: точните рецепти за лечение. Златно мляко, паста, ястия

Мащерката е универсална билка – тя успокоява и обезболява. Работи противовъзпалително, пикочогонно, противоотечно. Чудесна е на чай – оздравява пикочните пътища и мехура. Рецептите са ТУК:

Мащерка: лечение на 30+болести, детски рецепти. Отглеждане

Кардамон, посипан върху салатата, нормализира функционирането на бъбреците. За профилактика – 1/3 ч.л., за лечение – ½ ч.л. Рецепта за чай ТУК:

Кардамон: рецепти за чай и кафе. Отслабване и лечение с кардамон

Босилекът редуцира пикочната к-на и разтваря неголеми камъни. Пие се и след оперативни намеси – с него по-бързо зарастват шевовете. Рецептите са ТУК:

Лечение с босилек: рецепти по болести. Чай, сок и ракия

Накисната смокиня раздробява камъни и обезболява. 4-5 плодчета се варят 5 мин. в чашка вода, намачкват се и се вземат като лекарство. Повече лечебни формули ТУК:

Листа, плод и мляко от смокиня: за лечение, сладко и ракия. Рецепти

Добавете ваши рецепти при болни бъбреци.  Споделете имената на добри специалисти. Да споделим опит!

Източници:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.