Косопад при жени: форми и причини. Как изглежда

 ♠ Форми на косопад ♠ Причини за косопад при жени ♠ Генетика ♠ Хормони ♠ Бременност ♠ Имунитет ♠ Медикаменти ♠ Стрес ♠ Лечение според причините

Още в текста: ♠ Вродена алопеция ♠ Преждевременна ♠ Себорейна ♠ Симптоматична ♠ Ръбцова алопеция ♠ При мъже и жени ♠ Медикаменти против косопад ♠ Местно лечение ♠ Други средства

Косата на човека има свойството да отмира и да опада. И това е естествен процес. Всеки ден падат няколко десетки косъма и на тяхно място се зараждат нови. Луковицата се съхранява, тя е здрава и от нея израства нова  коса.

Но всеки от нас усеща границата, която дели естественото обновяване от косопада. За жалост косата ни първа реагира на куп проблеми. Някои от тях са локални (кожа, косъм), а други представляват опасност за здравния статус като цяло.

Типове опадане на косата при жени:

Дифузна загуба с петно;

 Дифузна загуба на гнезда;

 Андрогенен тип (челно и на темето).

Първият тип представлява сравнително равномерно опадане на косата от цялата повърхност на главата. Единствено на темето се появява зона, в която прозира скалпа.

При гнездовия тип загубата на коса е доста по-бърза. При липса на лечение обхваща цялата глава.

Форми на косопад

⇒ Тотален – започва с огнищни прояви. Постепенно се запълват все нови и нови места, докато петната започнат да се сливат. За ок. 3 месеца косата може да опада напълно, при тежка форма на алопеция – дори за няколко дни;

генетичен косопад, себореен косопад, ръбцов косопад, автоимунен косопад
Падането на косъма заедно с луковицата е знак за действие: налице е болестна причина

⇒ Субтотален – без адекватно лечение жената губи половината от окосмяването си по цялото тяло, вкючително миглите. Процесът е бавен;

⇒ Универсален – опадат космите по тялото, понякога се променя структурата на ноктите, развиват се проблеми със съдовете.

Демир бозан билки против акне

Освен това жената може да загуби коса само по слепоочията и на тила. При андрогенния тип опадането е обусловено от високо съдържание на тестостерон в кръвта. Началото е с оформяне на гнезва, но скоро се стига до пълно опадане.

Причини за косопад при жени

Те се разделят условно на местни и общи.

Общите са генетика (наследственост), снижени имунни сили, неправилно хранене, влияние на химически в-ва и медикаменти, преумора и стрес.

Наследствената причина: мъжки хормони в кръвта на жената съкращават живота на косъма, а естогените го увеличават. Генетичният косопад може да даде знак още в младежките години и тогава подлежи на лечение.

Не е генетична причината обаче, когато се появи подобен косопад при момичета във възрастта 16-20 години, когато стартира активното синтезиране на андрогени.

Хормоналните сривове също влияят върху живота на косата, провокирайки опадането й. Те идват като последствия от аборти, след раждане, в менопаузата и при някои патологични заболявания на ендокринната с-ма.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Поликистозни яйчници често се съчетават с косопад, защото и при двете провокаторът е хормонален дисбаланс. Нарушените функции на ред органи се проявяват съвсем видимо на главата.косопад при хормонален дисбаланскосопад при хормонален дисбаланс

След зачеването косата на бременната се сгъстява, а започва да пада след раждането. Тази динамика е обусловена от хормоналното пренастройване. Усиленото опадане започва 1 до 4 седмици след раждането и продължава няколко месеца. Хормоналната причина понякога се подсилва от стреса, снижено ниво на протеин в плазмата, кръвозагуба.

Пълното оздравяване нормално идва 5–12 месеца след раждането. Особеност е, че косопадът е най-силен при първа бременност и в последващите се изразява все по-слабо.

Докато говорим за влиянието на хормоните, да добавим, че косата оредява и заради чисто естествени хормонални процеси, каквито протичат през менопаузата и по-късно – с остаряването.

Ослабеният имунитет сваля косата от главата, но при такова положение косопадът няма смисъл да се лекува, без първо да се възстановят имунните сили.

С алопеция ареата се означава гнездовата форма на косопада, когато е причинен от собствената ни имунна система. Това е един вид автоимунен косопад – клетките-стражи в тялото атакуват фоликулите, защото ги възприемат като чужди и вредни. В резултат коренчетата закърняват и постепенно от тях престава да изниква нов косъм.

Ареата-разновидността се изразява в общо оредяване и изчезване на окосмяването по всички зони на тялото.

Необходимо е да се различава автоимунният и хормоналният косопад, вторият от които познаваме като андрогенна алопеция или плешивост.

Лекарствените препарати и главно хормоналните противозачатъчни силно повлияват гъстотата на косите. Понякога косопад се появява не при започване, а при спиране на контрацептивите.

Стероидните медикаменти също имат подобно действие, както и някои по-трудни за предполагане видове лекарства като диуретици, средства за сваляне на кръвно и срещу депресия.

Стресът, преумората и тежките емоционални загуби са много силен фактор за загуба на коса, обаче те с лекота остават с сферата на предположенията. Точна диагноза трудно се поставя. Стресът вреди не само пряко, но и по заобиколни пътища, провокирайки прекомерен прием на лекарства, наркотици, крайно отслабване и силни душевни преживявания.

Проблеми със здравето нерядко провокират временен косопад: обилна кръвозагуба, остра инфекция, висока температура, прекарана операция или тежка травма, диета и системно лишаване на тялото.

косопад при менопауза, остаряване
Косопад с напредване на възрастта, характеристика на менопаузата

Изброените провокатори причиняват епизодично оредяване на косата, компенсиращо се за около година. Но има и хронична форма, при която изразеното увреждане на косата настъпва 2-2.5 месеца след пренесено заболяване.

Тук причинителите са по-различни:

 • продължителен прием на цитостратици, ретиноиди, антикоагуланти, противогърчови и др;
 • недостиг на цинк и желязо (желязодефицитна анемия)
 • хронични болести като ревматоиден артрит, системен лупос, тумори, псориазис, хепатит;
 • патологии на щитов. жлеза като хипотиреоидизъм (повишена функция), автоимунното Хашимото.

Лечение според причините

Вродена алопеция, която рядко се среща и обичайно се съчетават с дистрофия на ноктите или зъбите. В основата й стои частично или пълно отсъствие на космени фоликули.

Генетична обусловеност, която влияе косвено като нарушен синтез на аминокиселините, водещи до нарушена кератизация на косъма.

При такива дадености не е очаквано пълно възстановяване на косата, но интензивното общоукрепващо лечение забавя процеса на опадане. Местата, напълно загубили окосмяване, не се възстановяват. Тук помага само пресаждане на коса.

Преждевременната алопеция е друг тип – най-разпространената форма на заболяване, известна като андрогенна. Такава е ситуацията при 95% от всички олисяващи мъже. Първите признаци идват в периода на половото съзряване, а към 25-та година вече заболяването е напълно проявено.

Зародишът на преждевременната алопеция лежи на генетично ниво и тук идва увреждащото влияние на тестостерона. При мъжете тя води до почти пълна загуба на косата (освен по края), докато при жените загубата не е тотална и се ограничава с общо оредяване.

В борбата с преждевременната алопеция най-голяма ефикасност показва използването на лекарствена терапия, въздействието на лазерно лъчение с ниска интензивност и трансплантация на коса. Първите два метода оказват временен ефект, тъй като след края на процедурите косата отново възстановява тендецията към опадане.

Когато напълно загубил окосмяването си участък не покаже положителна динамика в течение на 6 и повече месеца, то са налице всички основания да се премине към трансплантация.

косопад при жени, косопад при мъже
Специфика на косопада при мъжете и при жените

Себорейната алопеция се развива на фона на себорея – болезнено състояние на скалпа, обусловено от усилена секреция на мастните жлези. Още по-дълбокият причинител на това е нарушение на невроендокринната регулация на функциите на мастните жлези на кожата.

Характеризира се с дифузно оредяване на косата по цялата глава и се съпровожда с нарушения на мастната секреция, лющене на кожата, повишено омазняване на косъма и други признаци на себореята.

Спирането или забавянето на процеса на опадане включва интензивна местна терапия и общоукрепващо лечение.

Симптоматичната алопеция е усложнение от тежки болести като сифилис, болести на съединителната тъкан или резултат от отравяне, авитаминоза (особено при липсата на витамините А, В и С. Така се отразяват  токсични влияния и лъчева болест.

Болестта носи огнищен (нерядко се среща и запълване със съединителна тъкан), дифузен или тотален характер. В товечето вслучаи косопадът се излекува с отстраняването на причините, последваща интензивна общоукрепваща терапия и диета, богата на белтъчини и витамини.

Ръбцова алопеция бележи състоянието, при което космените фоликули необратимо са отмрели. В зоната на олисяване липсва окосмяване, а скалпът е подложен на нетипични изменения, подобни на запълването на нарушените тъкани при зарастване на рани.

Ръбцовата алопеция се причинява от вируси и бактерии, причиняващи възпалявания около фоликула. При оздравяването мястото се запълва със съединителна тъкан. Подобен е резултатът при лупос, дълбоки гнойни поражения, гъбични инфекции.

Случва се кожата да получи такова изменение след тежка травма – при раняване, топлинно и химическо изгаряне.

Доколко ефикасно е лечението?

Когато загубата на коса е провокирана от обратимо заболяване, то при адекватно лечение постепенно окосмяването се възстановява в някаква или пълна степен. При необратимите увреждания като запълването със съединителна тъкан, решението е единствено трансплантация.

Гнездова (огнищна) алопеция

Тя се характеризира с опадане на косата в един или няколко участъка на главата, по тялото и даже на брадата, веждите и миглите. Причината не е ясна докрай, като предположенията на отравяния, инфекции, ендокринни фактори.

Огнищата са окръглени, увеличават се и се сливат. Протичането на болестта може да е упорито, продължително или рецидивиращо, да продължи дори с години и да се разпространява все повече.

дифузен косопад, гнездов косопад, сравнение
Дифузно и огнищно опадане на косата – разлики

Лечението е с витамини А, Е, В, С, Н, никотинова, пантотенова и фолиева к-на. Ползва се определена лекарствена терапия, ултравиолетово облъчване, светотерапия и физиотерапевтични методи на лечение. Интересна е например криотерапията със сняг, криомасаж и др.

При симптоматичният косопад лечението се насочва към заболяването-причинител, но често резултатът не е добър заради невъзможността да се установи причината.

Локални причини за загуба на коса:

 • Неподходящата грижа за косата и прекомерното третиране с препарати се поставя на челна позиция;
 • Нелекуване на пърхота;
 • Преохлаждане на главата в студеното време през годината;
 • Прекомерно ползване на сешоар и преса;
 • Боите за коса, специално нискоразрядните;
 • Носенето на перука.

Как да подходим при лечението

Правилният подход е лечението да се предхожда от изследване и откриване на точната причина за косопада. Според показанията е възможно да се предприемат: трихограма, биохимичен анализ на кръвта (оценка на белтъчния, мастния и въглехидратния обмен), анализ на кръв за оценка на витаминния, аминокиселинния и минералния статус на тялото, анализ на коса за оценка на минеталния статус.

В някои случаи възстановяването на косата се случва спонтанно, след отстраняване на негативния фактор. Съществена е промяната на храненето и осигуряването на пълноценна почивка.

Но при други ситуации не се минава без специално лечение.

Медикаменти против косопад

Пазарът на лекарствени препарати за перорален прием е силно ограничен. Съставен е предимно от витаминни комплекси, които попълват дефицитите в тялото. Пример е швейцарският продукт Нутрикап, предназначен за възстановяване на дефицита на полезни в-ва в косъма и цялото тяло.

С добро име се ползва Пантогар –  лекарство срещу дифузен косопад. Базирани на калциев-D-пантотенат, цистин, тиамин, кератин и др. активни в-ва, таблетките повлияват дегенеративни изменения в структурата на косъма, увреждания от външни фактори, дори предпазват от побелязване. Терапевтичният курс е 3 месеца.

Биологични добавки са създадени за попълване на недостига от витамини, микро и макроелементи. Те възстановяват първоначалната структура на косъма, усилват ръста, намаляват опадането. Друг ефект е подобряване на кръвообращението.

Косопад при мъже
А ето как изглежда и загубата на коса при силния пол

Медикаментите от тази група съдържат най-различни компоненти като бирена мая, пантотенова к-на, цинков окис, биотин, вит. Е, масла, ненаситени к-ни, метионин, цистин и др.

Местно лечение

 • Лекарствени кремове и лосиони за локално приложение на основата напри. на миноксидил;
 • лазерна терапия;
 • масаж на скалпа;
 • медицински шампоани и маски (пр. Низорал);
 • хомеопатия;
 • рецепти от нар. целители.

Витамини за косопад при жени се прилагат по-често локално, чрез директно втриване в скалпа или се влагат в шампоани и маски.

Палитрата от полезните витамини е по-широка от продуктите, които се намират в аптеките. Но можем да си „откраднем“ витамини и от капсулирани лекарства с друго предназначение, напр. Геритамин.

С кои витамини да се лекуваме и как да си ги набавим, сме разгледали ТУК: Витамини в ампули и на капсули, маски с витамини, влагане в шампоана и още начини да излекуваме косата си.

Ампули против косопад

Силен коз срещу косопада представляват ампулите за коса. Не говорим за витаминните разтвори в единични опаковки, а високо концентрираните разтвори, представляващи уникално съчетание от лечебни вещества. Съставките са плод на научни изследвания и често са патентовани. Затова пък работят безотказно и събират положителните отзиви на потребителите.

Какви видове ампули има и колко би ни струвало лечението с тях ТУК: (вижте и продължението на текста след анонса!)

Шампоани против косопад

Трудна задача е да се ориентираме сред стотиците продукти, носещи анотацията „против косопад“. Можем да се доверим на познати марки или да четем етикетите, но познаваме ли достатъчно добре лечебните за косъма вещества?

Как да различим медицинските от обикновените хигиенни шампоани, как да идентифицираме действените и качествени състави и колко би ни струвало това: въпросите сме разгледали ТУК:

Маска за косопад

Маските са мощно лечебно средство, понякога по-добро и от шампоаните на фармацевтичните гиганти. Те имат преимуществото, че са натурални, прилагат се локално, достъпни са и лечението е безвредно.

Кои са действените съставки при косопад: етер. и базовите масла, витамини, хинин, наред с обичайните мед и яйце. Чудесни са още лекарствата Димексид, Тривитаминол, Геритамин и др.

Всички качествени компоненти, заедно с рецептите, сме подредили ТУК: Над 100 формули за здравето и жизнеността на косата.

Бабини рецепти против косопад

Нар. рецепти не са за пренебрегване, защото те наистина работят и второ, работят бавно и постепенно, без да вредят на тялото. Чудесни са като моно-терапия при леки проблеми и като съпътстващо средство при тежки форми на олисяване.

В този раздел водещи са лукът, чесънът, лютият пипер, сол и сода, ред доказали се билки като копривата и репея, корени като хрян и морков, масла като репейното и рициновото.

Как да се възползваме от многовековния опит, сме описали ТУК:

Видео рецептата показва как се прави маска с  рициново масло и морска сол:

Знаете ли ценни рецепти за спасяване от косопад?

Какво ви е помогнало най-много?

Споделете в коментарите

или пък споделете статията – да помогнем на търсещите информация!

Източници:

 1. https://www.skalpil.ru
 2. https://medaboutme.ru/zdorove/spravochnik
 3. www.eurolab.ua
Оценка на читателите
[Гласували: 1 Средно: 5]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.