Тонзилотрен за възпалени сливици: локално хомеопатично лекарство при подуване, болки и гной

♠ Хомеопатични съставки ♠ Как работи тонзилотрен ♠ Разтопяване на таблетките ♠ Общо действие ♠ По диагнози ♠ Възпалени сливици – ангина ♠ Трета сливица ♠ След операция на сливици ♠ При фарингит ♠ Рецидивиращи ангини ♠ Тонзилити и ангини при деца ♠ За лимфни жлези и лимфоцити ♠ Антибактериална защита

Още в текста: ♠ При кашлица и зачервено гърло ♠ Тонзилотрен за профилактика ♠ Противовирусна защита ♠ Забрани, противопоказания ♠ Дозировка и схема на прием ♠ Нежелани действия ♠ Взаимодействие с лекарства ♠ Аналози ♠ Мнения за Тонзилотрен

Тонзилотрен е хомеопатична комбинация, ползвана за терапия деца и възрастни при разни заболявания на гърлото. Лекарството има противовъзпалително, оздравяващо и имуностимулиращо действие.

Производител е Немският хомеопатичен съюз (Deutsche Homoopathie-Union).

Хомеопатичният медикамент Тонзилотрен се произвежда на бели матови таблетки за смучене с лек аромат или въобще без такъв.

В състава на 1 таблетка влизат пет активни компонента с натурален произход.

Лекарството се продава на блистери с 20 таблетки във всеки, по 3 блистера в кутия.

Специфика на Тонзилотрен

Хомеопатичното лекарство е разработено за локално приложение. Таблетката се разтопява в устата, за да се втечни и напои с активните съставки огнището на възпаление. Лигавицата поема лекарството, то преминава в кръвообращението и тъканите. Обработва устната кух. и гърлото, като концентрацията на значима до началото на хранопровода.

Влиянието на Тонзилотрен е в посока активизиране на присъщите за тялото защитни сили, за да бъде по-ефикасен в борбата с вируси и бактерии.

Тонзилотрен, сливици, ангина, трета сливица

Опаковката на Тонзилотрен за българския пазар

При лечение на остри състояния терапевтичният ефект се развива в първите два дни от старта на приема на Тонзилотрен. Ако не усетите подобрение, спрете лекарството и се консултирайте.

Условия за продажба: без рецепта

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Цена: 10.31 лв.

Състав на Тонзилотрен

Инструкцията за използване на Тонзилотрен е оскъдна и кратка. На основата на изложената в нея информация е крайно трудно да се оцени лекарството и неговата ефикасност, както и да се разбере по какъв начин въздействат съставките му.

Непонятните наименования, написани на латински, малко говорят на потребителите. Хомеопатията не е твърде позната област за широката аудитория.

Да видим какво стои за наименованията

Атропинум сулфурикум и основният алкалоид в беладоната;

Хепар сулфурис е препарат от сяра и калций. Получава се от смесване на калиев сулфид и варовик, добит от черупки на стриди. Сивкавият прах е неразтворим в спирт и вода;

Калиум бихроникум е химично съединение;

Ацидум силицикум е вещество, получавано от разтвор на силициева к-на (силицея);

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Хидраргирум бийодатум или меркуриус солюбилис е препарат от живак, който е предложен за използване още от Ханеман.

Всеки от петте компонента на Тонзилотрен е използван в десетични разреждания (1:10), което за хомеопатията не е толкова много. Свръхвисоките разреждания са 1:100 и дори 1:1000. Застъпниците на високите потенции считат десетичните дозировки за недостатъчно ефективни. Въпреки това в готовите лекарствени форми по правило се използват именно десетични разреждания (означавани с D).

Тонзилотрен, сливици, ангина, трета сливица

Основно показание за препарата: болни сливици, болезненост в гърлото, трудно преглъщане

Тонзилотрен, както и всички хомеопатични препарати, се топи в устата, а не се поглъща. Свързано е с това, че в подезичната област се намират множество кръвон. съдове, съвсем до повърхността на лигавицата. Така таблетка, разтопена в устата, бързо постъпва в кръвния поток, като заобикаля стомашно-чревния тракт. Ето как значително се намалява вероятността от „загуба“ на лекарството при преминаването му по пътя на храната.

Да добавим, че в състава на Тонзилотрен, освен действащите в-ва, се намират и спомагателни компоненти, които позволяват да се „съединят“ разнородните съставни части, обединявайки ги в една стабилна таблетка. В това качество се използва неутрална лактоза или млечна захар (122 мг), захароза (24 мг) и съвсем малко магнезиев стеарат.

Благодарение на високото съдържание на лактоза и захароза Тонзилотрен има приятен, леко сладък вкус, което облекчава използването му в терапията на мънички деца, които са доста придирчиви към вкусовите характеристики на лекарството.

Ефект от съставките

 • Atropinum sulfur. D5 (12.5 мг) – хомеопатичния препарат от Беладоната има успокояващо действие. Той намалява раздразнителността, включително и на лигавичната обвивка на носоглътката. Лекарството подпомага снижаването на телесн. температура в началните стадии на заболяването, съпроводено със зачервяване на гърлото, възпаляване и подуване на сливиците и затруднено преглъщане;
 • Hepar sulf. D3 (10 мг) – обезболяващ и противовъзпалит. ефект. Той работи отлично при възпалителни процеси, съпроводени с обилна гнойна секреция (гнойни ангини).  Препаратът препятства появата на хронично рецидивиращо възпаление, съпроводено с гнойни образувания и остра болка;
 • Silicea D2 (5 мг) – въздейства укрепващо на имунитета, способства гранулирането на разранените повърхности в гърлото и катализира затварянето на абсцесите. Силицеята е ефективна при гнойни процеси от различен произход. Тя ускорява заздравяването на лигавиците, като намалява и болевия синдром;
 • Kalium bichrom.D4 (50 мг) – въздейства на задълбочени и затегнати възпалителни процеси, съпроводени със затруднено преглъщане, образуване на рани, увеличаване на сливиците и полипи;
 • Mercurius bijodat. D8 (25 мг) – намалява възпалените лимфни възли на шията и увеличените сливици и лигавици в носоглътката. Всички хомеопатични препарати на основата на живака са незаменими при възпалителни заболявания на лигавичните обвивки на устата, гърлото и сливиците.

Действащите в-ва, влизащи в състава на Тонзилотрен, обуславят високата му терапевтична активност.

Той ефикасно намалява изразеността на възпалителния процес в гърлото, редуцира отечността, купира болка в гърлото, подпомага намаляване на размера на сливиците, което облекчава преглъщането.

Освен това Тонзилотрен помага да се очистят сливиците от гнойна секреция.

Тонзилотрен, сливици, ангина, трета сливица

Опаковка и реклама на лекарството в Германия

Препаратът ускорява заздравяването на лигавиците в гърлото и намалява отичането на лимфните възли, които нерядко са увеличени в процеса на тонзилит.

Продължителните курсове с Тонзилотрен помагат да се предотврати преминаването на острия тонзилит в рецидивиращ, при който ангината приема хронично протичане.

Действие на лекарството

Хомеопатичният препарат с комплексно значение Тонзилотрен базира лекарственото си въздействие върху индивидуалните качества на своите компоненти.

Те дават положителен ефект върху вирусни и бактериални инфекции на гърлото, ларинкса, сливиците във всички стадии на възпалителния процес.

Оказват лимфотропно, имуномодулиращо, регенериращо и възстановяващо действие.

Какво лекува Тонзилотрен?

Хомеопатичното лекарство се използва за следните диагнози:

 • Възпаление на сливици;
 • Ангина (катарална и лакунарна);
 • При възпаляване на елементи от лимфоиден гърлен пръстен на Валдайер.
 • Тонзиларна ангина или обостряща се хронично-рецидивираща;
 • Хронична и хронично-рецидивираща ангина;
 • След оперативно отстраняване на сливици.

С други думи: главна прицелна точка на препарата са сливиците и заболявания на лимфоидни образувания в гърлото, каквито са и те самите.

Съдържащият се в препарата атропин сулфат действа в началния стадий на заболяването при висока температура на тялото, съпроводена със силна хиперемия на гърлото (зачервяване в резултат от прилив на кръв), подпухване до отичане на сливиците и изразена трудност при гълтане.

При гнойно остро или хронично протичане на заболяването в действие влизат останалите четири хомеопатични елемента от препарата:

 • Продължителните трудности с гълтането се подлагат на въздействието на калиум бронхикум;
 • Силицея способства и ускорява затварянето и заздравяването на абсцесите, активизира им. с-ма и помага за по-активното противодействие на бактериална и вирусна инфекция, укрепва защитните свойства на тялото;
 • Меркуриус бийодатус ограничава разрастването на тъкани в носоглътката, в небните сливици и намалява отечността на лимфните възли на шията;
 • Хепар сулфур действа при запуснати, нелекувани, често рецидивиращи възпаления, чието протичане се съпровожда с гной и остра пронизваща болка.

Допълнително действие на Тонзилотрен

Препаратът оказва противовъзпалително действие и при следните диагнози:

 • Възпаление на лимфни жлези около гърлото;
 • Остър фарингит;
 • Зачервяване на гърлото със стържеща болка и/ или трудно преглъщане;
 • Формиране на слузна секреция;
 • Остра болезненост, която ирадира към ухото;
 • Отлагане на полипи върху гърлената лигавица;
 • При риск от привличане на вторична бактериална инфекция.

Как действат тези хомеоп. средства?

Тонзилотрен, сливици, ангина, трета сливица

Производствено поле на DHU. Той е най-големият производител на хомеопатия в Германия и трети в света

Петте хомеопатични съставки имат т.нар. в медицината синергичен ефект. Това означава, че събрани заедно, те са по-силни и по-действени, отколкото прилагани поотделно. Компонентите се подкрепят и работят по-радикално до пълно излекуване.

Тонзилотрен е препарат, който е преминал през клинични изпитания и е защитил ефикасността си в лечение на сливици и възпаления в гърлото.

Ревю на препарата е публикуван и ТУК: Как работи Тонзилотрен, възможно комбиниране с друг и лекарства при инфекции.

Тонзилотрен по диагнози

Възпалени сливици

(ангина, тонзилит)

Възпаляването на сливиците нерядко съпровожда различни заболявания. Затова и принципите на лечението могат силно да се отличават, отчитайки различието във възбудителя.

В 70-80% от случаите провокаторът е вирус – рино или адено, а може и друг тип.

В останалия процент се касае за бактериална инфекия. Ако е такава пък, най-чести причинители са стафилококите и стрептококите.

Не е изключено възпалените сливици да са маркер на сериозно заболяване, причинено от най-различни микроорганизми.

По състоянието на сливиците може да се различи разновидността на ангината и съответно да се предприеме адекватна терапия.

 • При обичайната стафило- и стрептококова форма заболяването е средно тежко, сливиците се покриват с гной. Темп. стига 38-39°, появява се общо отравяне на организма с мигреноподобни болки и отпадналост. Подобна форма най-често не представлява опасност за околните, излекува се лесно и не оставя усложнения;
 • Ангина на фона на скарлатина – във възпалителния процес са въвлечени не само сливиците, но и околните тъкани, както и ларинкса. Заболяването протича сложно, с обриви, зачервен език, темп. до 40°. То може да е опасно и пациентът е силно заразен;
 • Ангина на фона на дифтерия – сливиците и гърлото са обложени в бяло, а под налепа се разкрива разранена повърхност. Възпалението обхваща цялото гърло, шията забележимо подпухва. Нарушава се работата на мозък и сърце. Заболяването е опасно, с възможен летален изход;
 • При туларемия – заразна болест, разнасяне от копитните животни. Предизвиква увеличение на сливиците от едната страна. Лимфните възли много се увеличават като обем, понякога има гнойни образувания. Увеличението на темп. е незначително;
 • Кандидозна форма (гъбички) – сливиците са набъбнали, покрити с налеп, подобен на извара. Често се появяват ранички по устната лигавица и венците;
 • Вирусни форми, съчетани с възпаление на сливиците, се отбелязват при морбили, инфекциозна мононуклеоза, херпес;
 • При заболявания на кръвта: агранулоцитоза, левкоза.

Възпаляване на трета сливица

Стандартно възпаляването предизвиква набъбване на небните сливици, като процесът рядко обхваща само тях. Той се развива и в фарингеалната, намираща се в носоглътката. Тогава процесът вече преминава към фарингит с обхвата на по-големи площи.

Аденоидит

Т.нар. трета сливица е лимфна тъкан в задната зона на носа. Не всеки пациент и дори не всеки лекар знае, че Тонзилотрен е не само за възпалителни заболявания в гърлото, но и за аденоидит – възпаление на третата сливица.Тонзилотрен, сливици, ангина, трета сливица

Особеностите на това заболяване е неговото трудно лечение. Като правило носоглътъчната  (фарингеална) сливица не се поддава с лекота на терапия и немалко родители и лекари се борят с хипертрофирала аденоидна тъкан с години (при това болестта така и не се овладява по медикаментозен път, а се минава към оперативен).

Лечението на възпалената трета сливица преди всичко се основава на снижаване на изразеността на възпалителния процес. Това позволява да се намали зачервяването и отичането на тъканта и следователно да се възстанови нормалното дишане.

Тонзилотрен успешно се използва в комплексно лечение на аденоидит, включително при продължителен.

Хомеопатичната същност на препарата премахва притесненията от целесъобразност и безопасност, когато той се ползва за деца, без значение от възрастта.

Увеличаването на аденоидната тъкан нерядко се съпровожда с повишена секреция от възпалената лигавица в зоната на носа. С цел намаляване на продуцирането на слузен секрет и намаляване на неговата гъстота и жилавост, както и за облекчаване на отока при аденоидит нерядко се назначава и още един препарат на Немския хомеопатимен съюз – Цинабсин.

Използването на Тонзилотрен и Цинабсин в комплекс позволява да се увеличи ефективността на терапията при хипертрофирали аденоиди.

След операция на сливици

Тонзилотрен се включва в схема за консервативна рехабилитация след оперативно отстраняване на сливици. Хомеопатичният препарат активира местните процеси на регенерация. По този начин многократно се съкращава времето до пълното възстановяване след понесеното хирургично лечение.

За всички аспекти от лечението на проблематичната 3-а сливица е разказано ТУК: Свиване на сливицата с билки, лекарства, хомеопатия. Хирургично лечение. 

При фарингит

Терапията на ангина, тонзилит и фарингит е практически еднаква. Стандартната конвенционална схема е:

 • При нормална поносимост към антибиотици – пеницилини;
 • При индивидуална непоносимост към пеницилини – макролиди (азитромицин или еритромицин);
 • При гъбичен произход – антигъбични препарати като нистатин.

Антибиотиците със системно приложение се придружават с антисептици с местно действие от типа на Септолете, Стрепсилс и др.

Специалистите обаче са единодушни, че антибиотичн. лечение не трябва да е автоматично предписвано. Самият факт, че по-голям дял от патологиите с обхващане на сливиците са с вирусен произход и само 20 до 30% – бактериални, показва, че е по-вероятно ползването на антибиотици да не се наложи.

Ето защо е силно препоръчително при възпаляване на сливици, трета сливица, болно гърло, зачервено гърло, дразнене и други подобни симптоми, в стартовите 3-4 дни да не пристъпва към антибиотик. Състоянието на гърлото се следи за поява на гной, което е белег за бактериално присъствие.

Ето тук е мястото на хемеопатичният медикамент Тонзилотрен. Той започва активно да противодейства на основната симптоматика, лекува възпалението, отбъбва лигавиците, подпомага дишането и безболезненото преглъщане още от първите приеми на таблетките за смучене.

През декември 2017 г. в България се провежда международен форум на отоларинголозите, на което специално място се отделя на хомеопатичното лечение на

Рецидивиращи ангини

Причината за интереса към медикамента е, че той е силно действащ и ефикасен не само при острите тонзилити и ангини, но и при хронифициралите, както и хронично-рецидивиращи форми на заболяването.

Ето какви указания се дават за ползването на Тонзилотрен:

 • При остри инфекции – приемът на лекарството започва от първия ден, в самото начало на възпалителния процес. В този момент Тонзилотрен се явява алтернатива на антибиотика. Той предоставя лечение и е средство за овладяване на симптоматиката, докато се изчаква същността на заболяването;
 • При усложнени инфекции – приемът на Тонзилотрен не се спира. Неговото противовъзпалително действие в една част от случаите се оказва достатъчно, за да се прави със средно-тежки усложнявания на болестния процес. В останалите случаи хомеопатичното лекарство се допълва с антибактериална терапия. То е напълно съвместимо с антибиотици;
 • При фоликуларна и лакунарна ангина – те се развиват вследствие на бактериално инфектиране – основно стрептококово и стафилококово. Ясно, че при такова положение антибиотичната терапия е неизменна. Фоликуларната ангина представлява възпаляване на небните сливици с доминираща хиперплазия на лимфните фоликули в тонзилите. Сливиците се зачервяват и уголемяват, възможни точковидни налепи. Включването на Тонзилотрен в схемата на лечение позволява да се поуспокоят симптомите, да се намали болката и изразеността на възпалителната реакция, да се повиши местния имунен отговор и да се ускори оздравяването;
 • При рядката ангина, асоциирана с херпес-вирусна инфекция – тя нелеко се диагностицира и лекува. Използването на Тонзилотрен, включително във възможно най-ранните стадии, снижава възпаляването и подобрява състоянието на болния, още преди да бъде назначена специфична противовирусна терапия (която заради сложната диагностика може да закъснее).

Тонзилит при деца

сливици, деца, ангина, Тонзилотрен

Мъниците честичко боледуват от сливици

Острите и хронични заболявания на небните сливици (тонзилит) са преобладаващите патологии в детска възраст. Цяла плеяда респираторни вируси, бактерии и гъбички комфортно се размножават в лигавицата на орофаринкса, провокирайки възпалителни процеси.

Стандартното лечение на тонзилитите зависи от това какъв е възбудителят.

Наред с тясно специализираните лекарства се предписват и такива, които нямат отношение към произхода на тонзилита. Тонзилотрен е от тях.

За лимфни жлези и лимфоцити

Тонзилотрен подпомага и повишава синтеза на лимфоцити от различни фракции. Препаратът намалява продължителността на тяхното съзряване. Така имунната система по-бързо се сдобива с необходимите по брой и готовност „войни“, които да неутрализират попадащите в тялото болестотворни микроорганизми.

За необходимостта да имаме здравословния брой лимфоцити разказваме ТУК: Какви болести показват повишени и понижени лимфоцити? 

Гнойта или се абсорбира от лимфоцитите, или избива навън. Във втория случай гнойникът се разкрива по естествен път. В този процес Silicea от Тонзилотрен способства за резорбирането на кръвоизливи, като засилва дейността на лимфоцитите.

Заради присъствието на Салицеа в Тонзилотрен, лекарството работи при:

 • прострелваща и постоянна болка в долната челюст;
 • при отичане и подпухване на подчелюстните жлези и лимфни възли с болка при докосването им.

Антибактериална защита

Оздравяването на лимфните възли и регулирането на лимфоцитите е естествено свързано с антибактериалната защита на тялото. Освен описания процес, Тонзилотрен стимулира и макрофагите за антигенна работа.

Наличието на Меркуриус бийодатус в препарата го прави особено ефикасен при инфекции, провокирани от стафилококи. Живачния препарат работи много добре срещу златистия стафилокок, размножаващ се в горните дихателни пътища.

Хепар сулфур пък е с висока ефективност при възпаляване на долната част от дихателния път. Така съставките на Тонзилотрен по действие покриват целия респираторен тракт.

При кашлица и зачервено гърло

Възпалението на лигавицата на глътката е провокирано нерядко от вирусна инфекция, пренесена по въздушно-капков път. По-рядко е резултат от преохлаждане, излагане на влажен въздух или вследствие на задълбочила се простуда.

Субатрофичния фарингит се отнася към инфекциозните патологии и има признаци, сходни с тонзилит и ангина. Инфекцията попада в носоглътката и се разпространява, обхващайки сливиците и задната стена на гърлото. Най-често вирусът изначално се поддава зле на традиционното лечение и започва да се развива в гърлото самостоятелно.

Остър фарингит се разгръща при всякаква ОРВИ, като основните причинители са аденовируси, риновируси, вируса на парагрипа и на грипа, цитомегаловирус и др.

Доста рядко се натъкваме на фарингит, предизвикан от бактерии – стрептококи, хламидии, микоплазма и др. Провокиращ фактор тук пак е преохлаждане, вдишане на дразнещи в-ва или гореща храна.

Характерна картина при тази патология е възпаление на гърлото, съпроводено със:

 • Дискомфорт – от леко дразнене до изразена болка в гърлото;
 • Пресъхване на лигавицата и поява на суха кашлица.

При по-тежките форми е възможна обща силна интоксикация, изразяваща се в слабост, вялост, повишена умора, висока темп., болки в мускулите. Увеличават се лимфните възли под долна челюст и шийните.

При развитие на фона на друга инфекциозна болест към кл. картина се присъединяват симптоми на основното заболяване като силна влажна кашлица, изразена интоксикация, хрема, обриви по кожата.

Често болката в гърлото се отдава към ухото и езика, а при кашлица може да болят гърдите и гърба, което свидетелства за слидане на инфекцията към дробовете.

При патологията е свойствено:

 • възпаление на устната кухина;
 • язви и афти по стените на гърлото;
 • подпухване на сливиците.

  възпалени сливици, Тонзилотрен

  Ето как изглеждат отекли сливици

Как помага Тонзилотрен:

Хепар сулфур е показан при болезненост в гърлото и ларинкса, особено когато болката се разпростира към ухото (а също и при прозяване). Хомеопатичният препарат е показан при усещания, подобни на заседнала рибена кост в гърлото и хрипове.

Калий бихромикум се използва при усещане за драскане и сухост в гърлото, както и при гъста, неотделяща се слуз. Помага при отлагания в гърлото, които издават неприятен мирис.

Комбиниране с Хексорал

Тонзилотрен се комбинира добре с антисептици, които помагат при гноен процес в гърлото. Пример е спреят Хексорал, който има изразено противобактериално и противогъбично действие в уста и гърло. Базиран на хексидин, той допълнително подпомага лечението при трудно преглъщане и поддържа чиста зоната на обработка.

Тонзилотрен за профилактика

Хомеопатичното лекарство е чудесен избор при ОРВИ, с цел да се предотврати бактериално усложнение.

 • Atropinum sulfuricum в състава му е показан в началния стадий на втрисане, зачервяване на гърло и подпухване на сливици;
 • Hepar sulfuris профилактира хронифициране на инфекциите и образуването на абсцеси;
 • Kalium bichromicum носи облекчение при обилно слюноотделяне и секретиране, както и при затруднено гълтане;
 • Ефектът на Mercurius bijodatus се реализира преди всичко в областта на устната лигавица. Под негово въздействие намалява отечността на лимфната тъкан.

Противовирусна защита

Една от съставките на Тонзилотрен – Хепар сулфур, се ползва в началните стадии на простуди, когато пациентът се излага на студ и започва да киха.

Тонзилотрен умерено подбужда имунната с-ма, укрепва неспецифичните бариери в устната кухина, стимулира противовирусната защита на гърлото. При оформяне на активно огнище на възпаление, той повишава синтеза на биологичните активни в-ва, които се противопоставят на „нашествениците“.

Внимание!

За постигане на положителен резултат от хомеопатичното леч. е потребно:

 • Правилно назначаване на лекарството;
 • Използването му в необходимата доза.

При постоянно увеличени сливици хомеопатичното лечение помага да се избегне разпространяването на инфекцията из целия организъм, да се овладеят зачервяването на отоците, да се отстрани болезнеността в гърлото, да се вдигне имунитета и да се избегне оперативното вмешателство.

Като хомеопатия, Тонзилотрен се приема 30-40 мин. пред или след ядене. По време на лечението се избягват кафе, газирани, спиртни питиета.

Забрани, противопоказания

Спрямо Тонзилотрен има абсолютни противопоказания (не се дава при каквито и да е обстоятелства) и относителни (дава се с внимание и се проследява състоянието на болния).

Абсолютни противопоказания:

 • За мънички пациенти под 1 г. (поради липса на клинични изпитания в тази възрастова група);
 • Деца с непоносимост към лактоза;
 • Чувствителност към в-вата в хомеопатичния препарат, включително към хром, живак и т.н.;
 • Недостиг на ензима лактаза, разграждащ млечната захар.

Въпреки категоричната забрана за деца, известни са случаи на използване на Тонзилотрен при кърмачета (разтваряне на таблетка във вода или кърма). Подобни действия са изцяло на риска на родителите и не могат да получат адекватна подкрепа от лекуващия специалист.

Относителни противопоказания са хипертиреоза, 1-3 г., бременност и периода на лактация. Производителят препоръчва внимание при употребата на Тонзилотрен в посочените групи, като уточняващата формулировка е: да се приема, ако ефектът превишава потенциалния риск.

Според някои медицински издания обаче тук няма действителен риск и лекарството се използва без последствия.

Дозировка и схема на прием

прием на Тонзилотрен, доза

Хапчето се поставя под езика, за да се разтопи

Както е указано в инструкцията, Тонзилотрен се приема 30-40 мин. пред или след нахранване, като се полага под езика и бавно се разтваря. Не мънички болни 1-5 г. таблетките се дават смлени – слагат се под езика или се разтварят в неголямо количество течност.

3 – 12 г.

При остро протичане на заболяването децата вземат по 1 т. през 2 часа, като тази схема се поддържа 24-48 часа.

Внимание! Не давайте повече от 8 таблетки за 24 часа!

Стъпалообразен прием:

 1. стъпка – по 1 т. на 2 часа до настъпване на подобрение на симптомите;
 2. стъпка – 3 Х 1 т. до пълно оздравяване.

От 12 г.

Възрастните заболели (каквито се смятат и пациентите от 12 г. нататък) пият 1 т. през час (24-48 часа).

Внимание! Не вземайте над 12 бройки за 24 часа!

Стъпалообразен прием:

 1. стъпка – по 1 таблетка през 1 час докато усетите подобряване на симптомите;
 2. стъпка – 3 Х 1-2 бр. до пълно оздравяване.

При хроничен тонзилит

 • Под 12 г. – 3 Х 1 бр. за 24 часа;
 • Над 12 г. – 2 Х 1-2 бр. за 24 часа.
 • Еднократен курс – от 6 – 8 седмици.
 • Годишно повторение – 3-4 курса.

Нежелани действия

Тонзилотрен се понася доста добре. Рядко, но са отбелязвани случаи на повишено слюноотделяне, както и кожни алергични реакции под формата на обриви и сърбежи.

В такива моменти прилагането на хомеопатичния продукт следва временно да се спре и да се направи консултация с лекуващия специалист.

Предозиране: в клиничната практика не са регистрирани подобни данни. Действието на повишени дози от лекарството остава неизвестно.

Отбелязва се единствено възникването на странична реакция под формата на разстроено храносмилане, алергия или слюноотделяне.

Особени указания

Лекарството се спира и се пристъпва към консултиране със специалист в следните случаи:

 1. При влошаване на състоянието и симптоматиката;
 2. При отсъствие на терапевтичен ефект (при остро протичане) в първите два дни от приема на Тонзилотрен.

Взаимодействие с лекарства

Допуска се комбиниране на Тонзилотрен с други лекарствени препарати.

Например стандартен курс терапия на гнойна ангина може да изглежда така:

 1. Амоксицилин, защитен от клавуланова к-на (пр. Аугментин);
 2. Местен антисептик за болката в гърлото (пр. спрей Тантум Верде или Хексорал);
 3. „Общ“ противовъзпалителен и обезболяващ препарат – Тонзилотрен.

Лекари и фармацевти срещат родители, които се боят от антибиотиците и държат да лекуват само с растителни и хомеопатични средства.

Но тогава в гореуказаната схема ще остане само Тонзилотрен.

Въпреки всички положителни свойства на Тонзилотрен и въпреки категоричните му антибактериални възможности, той сам и без подкрепа няма достатъчно възможности да се справи с патогенните бактерии.

Ако се опитвате да лекувате гнойна ангина само с Тонзилотрен, вдигате риска болният да изпадне в тежко състояние и да потрябва спешна хоспитализация. Това особено касае децата, чиято защита още не умее да овладее бактериалния натиск.

При хронични тонзилити – обратно, в периода на ремисия, Тонзилотрен е напълно подходящ като монопрепарат и помага да се предотврати развитие на заболяването.

Някои използвани комбинации с Тонзилотрен

 • Инфлуцид – хомеопатични таблетки за смучене при грипни състояния. Той съчетава шест препарата. Приема се в различно време от Тонзилотрен. Вижте данни за лекарството ТУК: Инфлуцид при грипозни състояния и настинки;
 • Коризалия – хомеопатични таблетки при хреми и настинки. Приема се в различно време от Тонзилотрен. Данните за този продукт са дадени ТУК: Коризалия при хрема, синузит, сливици;
 • Цинабсин – хомеопатични таблетки при инфекции в синусите и съпътстващи проблеми като сълзене, неврологични болки, главоболие и др. Приемът му също се разделя от други хомеопатични препарати. Данни за лекарството ТУК: Цинабсин за синузит, сенна хрема и трета сливица;
 • Осцилококцинум – хомеопатия за терапия на грипни състояния и характерните за тях повишения на темп., втрисане и мускулна болезненост. Препаратът е описан ТУК: Осцилококцинум – профилактично и при грип, разновидности, опасности;
 • Лимфомиозот – хомеопатични таблетки, разработени за противодействие на отичане и подпухване, следствие от операции, травми, лимфаденити, хипертрофия на сливици и хронични тонзилити. Същността на медикамента е даден ТУК: Лимфомиозот на сол и капки, действие;
 • Ангин хил – хомеопатично лекарство, разработено за ангини. Съдържа 6 съставки, от които единственото съвпадение с Тонзилотрен е Хепар сулфур;
 • Хомеожен – 9 хомеопатични съставки, съчетани в едно, с цел облекчаване на болезненост в гърлото, помощ при ларингит, при пресипване на гласа.

Инфлуцид срещу простуда, грип и други вируси. Как се дава на деца? Други хомеопатични

Аналози на Тонзилотрен

Тонзилотрен, сливици, ангина, трета сливица

Съществуват много хомеопатични препарати с лечебно въздействие в гърло и сливици, но те не повтарят съставките на Тонзилотрен

Точни аналози на Тонзилотрен (използващи същите компоненти) не съществуват. Хомеопатичните препарати са уникални по състава си.

Има хомеопатични препарати, сходни по своето действие като визираните по-горе или като Фитолек за болезненост в гърлото.

Сходен по действие и по име е Тонзипрет, който съчетава три хомеопатични съставки, различни от тези в Тонзилотрен. Тонзипрет е за лечение на остри възпалявания на сливици и в гърлото.

Тонзилик е сходен по име, но не по същност. Той се пие при инфекции по дихателния път и възпаления на сливиците, но не е хомеопатичен, а е съставен от витамини В и С.

Мнения за Тонзилотрен

(отзиви от форумите, обобщение)

Елена М., Пирдоп: Синът ми хвана ангина и ни назначиха Тонзилотрен. Пихме го точно по инструкциите и нямаше странични действия.

Полина Костова, Пловдив: За 2-3 дни ми минаха зачервяването и болката в гърлото, а за седмица съвсем се оправих. Тонзилотрен се оказа добро лекарство, а и е природно.

Марин Данчов, София: Добро и нескъпо лекарство, взимаме го за децата, защото е по-безопасно и леко.

Ирина Маринкова, Бургас: През три месеца прием Тонзилотрен. Дъщеря ми има хронично подути сливици, хрипти и на моменти се дави. Откакто приемаме, отокът спадна, сливиците се посвиха.

Калинка Благова, Тетевен: Хапчетата наистина ми помогнаха при моите постоянно увеличени и болящи лимфни възли. Пих профилактично Тонзилотрен, един месец. Починах и още един цикъл. Доста по-добре съм и не ме боли при гълтане.

Отзиви на лекари

Отзивите на лекарите не са така еднозначни. Част от специалистите признават хомеопатията, но за други тя е нетрадиционна медицина, с която се рискува само при леки състояния. Международният форум в България в края на 2017-а показа, че запознатите с качествата признават и използват Тонзилотрен.

Обръщаме се и към читателите на Здраве.орг:
ползвали ли сте това лекарство и какви са отзивите ви?
Въобще вярвате ли на хомеопатията и бихте ли ѝ се доверили.
Моля, оставете мнение в коментарите по-долу!
Благодарим ви и че споделяте нашето ревю.

Източници:

dhu.de

simptomy-lechenie.net/tonzilotren

medside.ru/tonzilotren

https://www.tiensmed.ru/news/tonzilotren-ab1.html

 

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.