Болки в ставите: механизъм и значение. Кои болести показват. Терапия

♠ Причини ♠ Симптоми ♠ Болка в тазобедрена става ♠ В ставите на краката ♠ В коляното ♠ В ръцете ♠ Едновременно в стави и мускули ♠ В кръста ♠ Класификация по болести ♠ Артрити ♠ Артрози ♠ Остеохондроза ♠ Синовит ♠ Бурсит ♠ Подагра ♠ Онкология

Още в текста: ♠ Диагностика и изследвания ♠ Лечение на болни стави ♠ Аналгетици ♠ Инжекции и мехлеми ♠ Витамини ♠ Магнезиево олио ♠ Колаген и хиалурон ♠ Нар. медицина ♠ Лечебна гимнастика

Болки в ставите заемат водеща позиция сред болевите симптоми, които причиняват мъчителни усещания и създават проблеми при естествените движения. С тях е запознато половината от земното население.

Типично проблемите започват след навършване на 40-т. По статистика ставни болки изпитват 50% от хората над 40 г. и 90% от навършилите 70-т.

Какво боли в ставата?

Ставата е подвижна част, присъстваща при костните системи, които трябва да се сгъват и разгъват и да реагират на движение (основно крайниците и гръбнака). Те представляват съединението между две кости, а движението се осъществява чрез мускулите и сухожилията.

Болезнените усещания във всяка една от участващите тъкани се разглежда като болка в ставата.

Какво причинява болката?

Ставите страдат от възпаления, разтежения, разриви, износване на свои части и проблеми с обменните процеси. С други думи те могат да станат обект на увреждане поради:

болки в ставите, лечение, симптоми
Фините връзки в тялото ни са уязвими за десетки патологии

 Ревматични заболявания
 Дегенеративни процеси
 Травми
Костните връзки страдат при следните заболявания:
Инфекциозни
 Неврологични
 Хематологични
 Онкологични.

Няколко десетки са наименованията на болестите, свързани със ставите. Те указват уврежданията в конкретните тъкани. Например възпаляване на сухожилията и сухожилните влагалища се означава като синовит и тендинит, на околоставните торбички – бурсит, вътре в ставата – артрит.

Основни причини и провокиращи фактори могат да станат:

“Фигурин
 • Възраст – от 60-т нагоре;
 • Генетични дадености, вродени пороци;
 • Износване от прекалени и редовни натоварвания (напр. в спорта);
 • Затлъстяване, при което ставите се товарят с по-голямо от разчетеното за тях тегло;
 • Травми и счупвания;
 • Полова принадлежност.
  стави в човешкото тяло, функции, движение, подвижност
  Десетки стави правят човека гъвкаво и изключително подвижно същество, което изпълнява и най-фините операции

Други важни обстоятелства, които подпомагат ставните заболявания, са:

Хранене на хрущялните тъкани – на местата, където има съединителна тъкан, може да се развие заболяване заради нарушено кръвообращение, основно на синовиалната обвивка на ставите). Липсата на адекватно оросяване влошава регенерирането на хрущялните тъкани. Те започват да се рушат, а след тях следва самата кост, свързаните мускули и в съседство разположените стави;

Недостиг на необходими минерали – при диети, ограничено хранене, заболявания или просто нездравословен стил на живот в тялото може да се формира траен и дълбок недостиг на малций, магнезий, бор, фосфор, цинк и силиций;

Обездвижването и лишаване на ставите от редовно и нормално за тях движение редуцира изработването на синовиални течности и изменя естествените обменни процеси;

Функционален ставен болеви синдром в резултат от стрес и напрегнатост.

Защо боли една връзка, може да се отговори единствено след внимателен преглед и предприемане на адекватни диагностични процедури.

Класифициране на симптома

Болката се проявява в многообразни форми, затова медиците са въвели класификация, по която я характеризират.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!
 • Характер на патологията – възпалителна или невъзпалителна;
 • Обхват на патологичния процес – моно-, олиго- (разширен), полиартикуларен (всеобщ);
 • По локализация – общ и локализиран;
 • По поява и продължителност – остра или перманентна, сутрешна или нощна;
 • Тип болка – механична, стартова, отразена.

Пример за монопатология е подаграта, която обичайно се локализира в една става, а за всеобщ патологичен процес – инфекциите, които поради интоксикацията причиняват общо усещане за разбитост в тялото.

болки в ставите, бурсит, тендинит, глезен, коляно
Бурситът също засяга определена ставна връзка

Какво разболява ставите

Болестите на ставите са следствие от разни по тип и същност състояния:

 1. Инфекциозни з-ния (стрептокок, туберкулоза) могат пряко да поразят тъканите на ставите и да причинят възпалителен процес – артрит. Болестотворните микроорганизми се открита в синовиалните течности или влияят чрез токсини, отделяни в кръвта;
 2. Имунна реакция спрямо стрептококова инфекция, развита нерядко в сливиците. При такива ситуации се развива неспецифичен полиартрит или ревматизъм;
 3. Механични причини – перманентни травматични въздействия, възникване на професионални артрити и артрози. Прекомерното натоварване на ставите влошава протичането на други болести и тяхната симптоматика;
 4. Алергия – повсеместни изменения и болезненост в резултат от висока чувствителност на имунните клетки прямо алергени. Нерядко алергичния синдром се съпътства с инфекциозен;
 5. Заболявания на ендокринна система – те нарушават метаболитните процеси в резултат от което страдат хрущялите и костната тъкан. Връзките стават податливи на травми и меки, а следствията са болести като остеопороза и обменно-дистофични артрози;
 6. Акромегалия и диабетна артропатия – те се отнасят към ендокринните артрити. Причините се коренят в изменени нива на хормоните в хипофизата и хипоталамуса;
 7. Нарушено кръвообращение – води до дегенеративни нарушения на хрущялите (артрози). При висока проницаемост на съдовите стени се увеличава рискът от проникването на инфекции.

Симптоми

Болката в ставите рядко е единствена проява на болестния процес, който я е предизвикал. Другите прояви зависят от характера на патологията, но най-общо погледнато те са следните типове:

 • Ограничена подвижност и скованост;
 • Болезненост при и след физическо напрягане или в покой;
 • Хрущене по време на движение, блокиране на ставата;
 • Изменения в поразената област като нарушена чувствителност, зачервяване на кожата, деформиране на хрущялна и костна тъкан, скок в температурата, отичане.

Болестта-причинител на болката се установява по комбинацията от допълнителни симптоми, както и чрез насочени изследвания.

Локализация на болката

Стави на краката

Долните крайници и техните стави понасят значителни натоварвания. Те са опора на човека и носят цялото му тегло при всякакви позиции. Осигуряват мобилността, промяната на позата и положението на тялото в пространството.

Ставите на краката са амортисьори по време на ходете, скачане, тичане. Пружинирайки, глезенните стави поемат „ударната вълна“, за да предпазят гръбната и вътрешните органи. Но нерядко прекомерно натоварване отива към коленете и тазобедрената става.

Глезенът се уврежда от артрити и при травми (изкълчване). Подобни инциденти са характерни за спортисти, танцьори, но и за по-широка група – жените, качени на токчета. Артроза на глезена развиват немалко от „наднормените“ по тегло.

болки в ставите, ревматични, дегенеративни заболявания, глезен, коляно
Глезенът понася натоварвания и работи като амортисьор, „убирайки“ пружинирането и стъпването под неправилен ъгъл

Колянна става е значителна по размер и със сложен строеж, съединява три кости. Значението й е ключово, а податливостта на увреждания и болести – голяма. При прекомерни натоварвания, активен спорт или тежък труд, тя се амортизира първа, макар че капсулата й е проектирана да издържа до около 500 кг.

Болести на коляното се наблюдават при всички възрасти. При децата се диагностицират приоритетно инфекциозен и ревматоиден артрит, при активните хора – поражения на свързочния апарат и травма на менискус, а след 50-т напред излиза гонартроза – дегенеративно поражение на колянна става.

Болките в коляното и причините за тях сме дали ТУК: Отичане, щракане и болезненост в коляното: защо се получават? 

Тазобедрена става е най-крупната в тялото. Тя страда от собствени изменения и поема болка от патологии в кръста и гръбнака. Болести като коксартроза и ишиас са познати на мнозина.

Възрастните нерядко се срещат с коксартроза и остеопороза, претърпяват счупвания. Бегачи и футболисти пък получават бурсити и тендинити.

За типовете увреждания в таза разказваме ТУК: Възпаления и деструктивни процеси в таза: как да действаме? 

Защо болят краката – подробно по болести и начини за самодиагностика сме дали ТУК: Какво може да боли в краката: всички патологични изменения подробно и по симптоми.

Стави на ръцете

За разлика от животните, горните крайници на човека не са натоварени с опорни функции, а са снабдени с фина моторика за деликатни движения. Те са универсално оръдие на труда, с голяма подвижност и широка функционалност.

Специфичното за човека движение се осигурява от цяла система от стави:

 • Раменна – осигурява широк диапазон в движението на ръката. Защитена е в капсула и се поддържа от сухожилия и мускули, а не от връзки. Тя страда главно при хората на физическия труд и при спортистите. Развиват се артрити и артрози, страда директно от остеохонзроза в шийния отдел на гръбнака;
 • Лакътна – сложна конструкция за събирането на три кости. Тя нерядко страда при спортистите (латерален епикондилит или по народному „тенис лакът“). Остеохондроза, деформираща остеоартроза и възпаление на мускулите на ръцете причиняват траен дискомфорт и ограничават подвижността;
 • Китка, длан и пръсти – там се събират десетки малки кости, осигурява се фината моторика. Ставите се възпаляват при ревматоиден артрит (едновременно и на двете ръце). Нередки са артрозите и пораженията на сухожилия, възникващи при музиканти, занаятчии и компютърни специалисти (или такива, които прекаляват с мишката).

Болки в ставите на ръцете сме описали в детайли ТУК: Какво може да боли в ръцете: симптоми, причини, диагностика.

Междупрешленни стави

Те събират сегментите на гръбначния стълб и осигуряват неговата мобилност. Служат и за своеобразен ограничител – контролират амплитудата на движението и не позволяват гръбнака да се извие „наобратно“.

„Гръбначните“ стави приоритетно страдат от остеохондроза и остеопороза. Те са главен източник на болки в гърба. Всички провокатори с техните симптоми са ТУК: Болки в ставите и кръста, класификация по зони на гърба.

болки в ставите, междупрешленни стави, болка в гърба, гръбначен стълб
Деформацията на гръбнака е предпоставка за заболяване на ставните връзки в него

Болки в мускулите и ставите едновременно –  срещаме и такова оплакване. Пациентът не е в състояние да определи какво го боли, защото болезнеността се разлива по тялото или се чувства общо разбит. Нерядко причината за подобни усещания е отравяне на организма при инфекциозни процеси. Но има и специфични провокатори – ТУК: Болеви синдром в стави и мускули: за какво ни говори?

По-чести болести

Възпалителни (артрити)

В отговор на инфекция, автоимунна или алергична реакция в ставата започва възпалителен процес. Появяват се болка и подпухване, симптоматиката е внезапна и остра, но после отстъпва и заблуждава, че е отминала.

Артритите са пет вида, някои се проявяват не толкова с болка, колкото със сутрешна скованост, втрисане, обриви на кожата над ставата и усложнения в други системи. Във втора степен се наблюдава разрушаване на костна и хрущялна тъкан, в трета степен се вижда деформация на ставата и изразено ограничаване на подвижността. В последната степен изменението е тотално и лечението – само хирургично.

Ревматоиден артрит – спада към тази група патологии, като причината е в имунната с-ма (тялото само разрушава ставите си). За него разказваме ТУК: Как да разпознаем ревматоидния артрит? Съвременна диагностика и терапевтични схеми. 

Дегенеративни (артрози)

Срещаме ги при възрастните, свързани с износване на стави, разрушаване на хрущяли, амортизация от работа и движение. Фактор за дегенеративните заболявания е и остеопорозата.

Дегенеративните процеси настъпват бавно. Първите признаци са непродължителна болка и умора след ползване на крайниците. С времето болезнеността става все по-продължителна и накрая се проявява дори при покой. Тя отразява напредването на измененията в ставата – изтъняване на хрущялите, поява на шипове, некрози и др. В трета фаза се отбелязват дълбоки, необратими деформации.

Вродени болести

Те се проявяват още от първите дни след раждането – луксация, дисплазия на тазобедр. става, синдром на Марфан (патология на съединителната тъкан, нарушаваща и вътрешни органи).

Болести на околоставни тъкани

Патологиите от тази група не засягат самата става, но при липсата на адекватна реакция, тя я засягат и влошават функционирането й. Тук отнасяме възпаления и увреждания на:

 • Сухожилията – тендинити, тендовагинити, инсерционити, епикондилити;
 • Ставните торбички – бурсити;
 • Връзките – лигаментити, периартрити;
 • Фасцията (съединително-тъканна обвивка) – фиброзити.

Болестите на околоставните тъкани имат свои особености – те причиняват болка само при активни движения (което ги различава от ставните).

Причинител на болезненост са доброкачествените и злокачествените туморни процеси. В ставата може да се образуват и метастази от поразяването в други локации.

Сред метаболитните причинители да откроим подагра, която разглеждаме ТУК: Ранни признаци на подагра. Защо е „царска“, терапия. 

Диагностика и изследвания

Появата на болка в колената при преодоляване на стълби може да сигнализира за остеоартроза. Внезапва остра болка в палеца е типичен сигнал за артрит. Пълзящата болка в крака вероятно идва от кръста.

болки в ставите, болка в глезен, коляно
Различни етапи в разрушаването на ставата, добре визуализирани чрез образните методики за изследване

Болките носят много информация, но тя се потвърждава с изследвания.

Палпация и гониометрия

Те са част от общия преглед при първа визита. Чрез тях се установяват се главните изменения – оток, скованост, зачервяване и др. Гониометрията измерва амплитудата на движение.

Лабораторни изследвания

Анализ на кръв – при биохимично изследване се проверява съдържанието на с-реактивен протеин, общ белтък, дифениламинова реакция и др. Тревожен сигнал е ускореното утаяване на еритроцитите, защото показва възпалителен процес. При подозрение за ревматично заб. се прави имунологичен анализ, за подагра и артрит се изследва пикочната к-на. Конктретни изследвания се назначават според симптоматичните показания.

Анализ на урина – значителни отклонения се отбелязва само при утежнени патологии на ставите. Проверява се за наличие на протеини и кръв в урината, каквито няма при здравите хора.

Образни изследвания
 • Рентген – ползва се при болки в ставите, влошена подвижност, отоци и изменение на кожата;
 • Артрография – по-точен метод, използваш контрастно вещество. Показва увреждания на менискус, връзки, разрив на ставната капсула;
 • Компютърна томография – високо информативен метод, чрез който се оценява структурата на ставн. тъкани с точност до мм, а уврежданията се визуализират на „срезове“;
 • Сцинтиграфия – радиоизотопно изследване, при което изображението се осъществява на клетъчно ниво и не дублира резултатите от другите образни изследвания. Показва функционални изменения, които се появяват преди анатомичните;
 • Ядрен резонанс – магнитната томография е най-модерната към момента, дава отчетливо изображение на тъканите. Удобна е при травми и дегенеративни заболявания, напр. при хроничен артрит. Диагностицира остео и септични артрити, остеомиелити и др.;
 • Ултразвук – чудесно взаимодейства с меките тъкани и прониква в зоните с възпалителни процеси. Назначава се при травми, ревматични патологии и други увреждания, при които се подозира възпаление и увреждане на меки тъкани.

Кой метод да изберем? Това ще реши специалистът, водейки се от симптомите и предполаганата диагноза. Ултразвукът е най-безопасен за бременните например, но той няма да е полезен при ред костнни изменения. При други пациенти има ограничения за ползване на контрастно вещество. Но „арсеналът“ с  образни изследвания е достатъчно богат, за да може да се добие резултат по един или друг начин.

Лечение на болки в ставите

Не съществува универсално лечение на болести и болки в ставите. Причините са твърде различни по същност и изискват специфични подходи.

Общото е болката и необходимостта да се купира. Болкоуспокояващите присъстват във всички терапевтични схеми. Те дори предхождат същинското лечение, защото започват да се вземат още преди диагнозата.

Болкоуспокояващи

Инжекции

болки в ставите, инжекции, обезболяване
Процесът на оздравяване се ускорява, когато лекарствените средства се въвеждат направо в ставата

Инжектирането е показано при артрити, артрози, подагра, капсулит и др. Дава отличен резултат при остра болка в колянна, тазобедрена и раменна става, при бурсити, синовити и тендинити, при увредени сухожилия, връзки и ставен хрущял.

Инжектирането на лекарства в ставата рядко е основна терапия, но е високоефективно допълнение. То максимално бързо сваля болката, с което позволява да се намали дозата на перорално приеманите препарати (които може да раздразнят стомаха).

Пациентите очакват, че процедурата ще е много болезнена, но всъщност тя не е, защото се изпълнява с много тънка игла, която влиза точно в междината между ставните повърхности.

Какво се инжектира? Обикновено кортикостероиди, които бързо редуцират възпалението и са много мощни срещу болки. Наименования: Флостерон, Дипрофос, Целестон, Дексаметазон и други.

Понякога хормоналните препарати се съчетават с анестетици, примерно лидокаин, а също и с витамини.

Кортикостероидните инжекции премахват отока и болката, подобряват подвижността, но не лекуват и не възстановяват увреждания и тъкани. Ефектът им е 2-3 месеца.

Перорални препарати

Главната група са НПВС, сред които са Аспирин, Ибупрофен, Диклофенак, Нимезулид, Мелоксикам и други лекарства. Те имат тройно действие: купират болката, снижават темп., лекуват възп. процес. Късите курсове са добри и не повлияват общото състояние на пациента. Обратно, безконтролният прием носи рискове за стомах и бъбреци.

Един от ефикасните препарати сме разгледали ТУК: Първа помощ с Мовалис в ставата и на хапчета.

Други лекарства

 • Съдоразширяващи – възстановяват кръвоснабдяването на болевата зона, което е редуцирано заради оток или деформиране на съдове. Наименования: Пентоксифилин, Агапурин, Актовегин, Еуфилин и липоева к-на;
 • Миорелаксанти – отпускат околните на ставата мускули, които са пренапрегнати заради сковаността й или заради притискане на нервни влакна. Наименования: толперизон, Баклофен, Тизанидин и др.;
 • Хондропротектори – подпомагат синтеза на хрущялна тъкан, което лекува и повлиява симптоматиката;
 • Мази и кремове – локални средства с противовъзпалителни, болкоуспокояващи и регенериращи функции. Представители има на всички изброени дотук групи лекарства. Локалната им форма доставя необходимите в-ва на правилното място, но те са слабо ефикасни, защото не проникват добре през кожата и 9/10 от лекарството се губи.

Помощни средства

Хиалуронова киселина –  главен компонент от вътреставната течност, играе роля на своеобразна смазка, предпазваща от травми. Инжекциите с хиалурон подобряват вискозитета на естествените течности и ускоряват оздравяването. Обичайно си прилага при артрози, като стандартен курс представлява 3-5 инжектирания през 5-7 дни;

Колаген и витамини – добавки на негова основа подобряват хидратирането на тъканите и запазването на тяхната еластичност. Колагенът е основен протеин в съединит. тъкани. В добрите продукти е обогатен с витамини (С, от гр. Б), калций и магнезий;

Магнезиево олио – сред причините за артритите е недостигът на магнезий. Магнезиевото олио пък е продукт, който попълва недостига през кожата. Как става това, ето ТУК: Магнез. олио за стави и мускулатура, при болки и спазми, за връзки и при натоварване. 

Оперативно лечение

Медикаментозните подходи целят да се избегне хирургията, но има ситуации, при които това не е възможно. Налага се оперативно вмешателство, макар че възстановяването след него е бавно и отнема месеци и години.

Ползвани методики са:

 • Пункция – отстраняване на възпалителна течност от ставата с игла и въвеждане на лекарство на нейно място;
 • Артроскопия  – ендоскопска намеса през нешироки разрези за отделяне на нежизнеспособни тъкани и за промиване;
 • Остеотомия за коригиране на костите и техния ъгъл спрямо други повърхности;
 • Ендопротезиране – замяна на износена става с биосъвместима протеза.

Терапията успешно се допълва с

Народно лечение

като добавка към официалните методики. Много билки са достатъчно мощни за премахване на болки, снемане на възпаление, за подобряване на заздравяването и регенерацията на тъкани.

Още по-полезна е физиотерапията, без чиято помощ е невъзможно възстановяването на пълния обем движения на увредена или заболяла става. Ползват се разнообразни метози като ударно-вълнова терапия, миостимулация, ултразвукова вибрация, озонотерапия, кинезитерапия, лечебна физкултура. Без терапевтичното натоварване, което осигуряват необходимите

Упражнения за стави,

разгръщането на движенията и пълноценното кръвоснабдяване не са възможни на 100%. Редовните упражнения по специално разработени системи укрепват мускулатурата, възвръщат радостта от движението. Ето като пример един комплекс, създаден за колянните стави:

Да не пропускаме приятната част от терапията – масажът, както и силно лечебната мануална терапия. Не е за пренебрегване и

Диетотерапията

Тя е незаменим етап от лечението на болните стави. Грешките в храненето директно се отразяват върху обмяната на веществата, включително на белтъчините и минералите. Редуцирането на теглото облекчава ставите и им полага повече да релаксират и по-бързо да се възстановяват.

Разбира се, по-различно стоят нещата, когато в патологията са въвлечени нерви. В такъв случай лечебните подходи се променят, а акцентът се поставя на медикаментите. За един от ефикасните разказваме ТУК:

Милгама Н, Уримил или Невробекс? За какво се използва и как? Мнения

При така описаното богатство от лечебни средства, изборът винаги е индивидуален.
Споделете в коментарите какво ви е подействало най-добре
или обратно – от кои терапии не сте доволни.
Ако не ви се говори за болести, споделете статията. Да бъдем от полза заедно!

Източници:
 • simptomer.ru/simptom/bol_-v-sustavah
 • diagnos-online.ru/symptoms
 • kp.ru/guide/boli-v-sustavakh.html
Оценка на читателите
[Гласували: 0 Средно: 0]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.