Живовляк: лечебни свойства, ползи. Чай, цена, противопоказания

♠ Описание на вида ♠ Време за събиране, места ♠ Заготовка ♠ Състав на билката живовляк ♠ Ползи и лечебност ♠ Прилагане на листата ♠ Приложение на семена

Още в текста: ♠ Живовляк в козметиката ♠ За лице ♠ Коса ♠ Ръце и крака ♠ Живовляк в кухнята ♠ Показания за прием ♠ Рецепти при заболявания

Живовлякът (понякога изписван като живовлек) е прекрасен подарък от природата за човека. В съвремието ни немного хора знаят и ползват широкоспектърната му целебност. Като глухарче и коприва, той нерядко се смята за достъпно, неценно, дори плевелно растение, което никне в градините и дворовете и загрозява подравнената трева.

Но майките от предните поколения активно ползвали живовляк, когато детето се пореже или разкървави коляно. Те притискали лист към нараненото място и следвало чудо: кръвта веднага спирала, а болката постепенно отминавала.

Какво е живовляк?

Живовляк (живовлек) е едно- или многогодишна трева от едноименното семейство (лат. Plantaginaceae). У нас е представено от 1 род с 15 вида. Особеното при тези растения е, че листата формират приземна розетка, от която израстват дълги и голи цветни стрели, завършващи с подобни на житен клас цветове.

Листата на живовляка варират по размер и форма и по това се различават видовете. Силно лечебните, които ползваме активно (и фармацията) са:

Широколист – широки, яйцевидни листа с яки жилки, които го предпазват от стъпкване. Наречен major (голям), той е силно лечебен и с разнообразно приложение. За него разказваме ТУК: Plantago major при кашляне, за стомах, дробове, хемороиди и др.;

Теснолист – тесни, издължени, подобни на ланцет (нож) листа, също укрепени с жилки. Наречен ланцетовиден, той заема собствена зона в народната целебна практика. За него говорим ТУК: Plantago lanceolata на чай, сок, отварки, пастили и сиропи. Домашни и готови формули.;

живовляк, чай, сок, отвара, тинктура, лечение, компрес

Plantago си приличат по цветните стъбла и се различават по форма и размер на листата

Индийски – листата му са по-скоро остри, но това е без значение, защото от него се усвоява друго – люспите на семената. Получава се богата на фибри биодобавка, която ползваме за вталяване, за очистване на червата и т.н. За наричания още бял или псилиум говорим ТУК: Plantago Psyllium за лениви черва, отслабване, холестерол и др

Събиране

Индийски живовляк под формата на husk набавяме от аптеките, но другите разновидности се събират, обработват и прилагат като всяка билка.

“Демир

„Живовляците“ с широки и тесни листа са „под път и над път“ – буквално. Семената им са лепкави и лесно се разнасят от крака, лапи и гуми. Затова те се разпространяват като плевели, особено край пътищата. Разбира се оттам не трябва да се берат, защото търсим билки, расли в чиста среда.

Лечебните части на живовляка са листа, семена и корен. В домашната практика приоритетно се ползват листата. Те са най-качествени лятото, набрани в сухо време, рано сутрин.

Ако ни трябва корен, подкопаваме и вадим цялото растение.

Семената са годни, когато са напълно узрели. Познава се по кафявия оттенък.

Заготовка

Листа, корен и семе се съхраняват отделно.

Листата се прекарват през течаща вода, подсушават се и после се сушат, разстлани на тънко върху хартия или тъкан. Може и в сушилни на 40-50°С. Пазете от пряко слънце, проветрявайте и преобръщайте растителната маса. Когато е готова, съхранете в картонени кутии.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Същият продукт се предлага готов и струва само 1.70-1.90 лв. според производителя.

Състав на живовляка

Частите на растението са близки, но не идентични по състав. Всички съдържат вит. С, бета-каротин и К, биофлавоноиди – мощни антиоксиданти, ензими, органични к-ни, танини, гликозида аукубин (който работи с/у възпаления). Има още фитонциди, предотвратяващи инфекции, алкалоиди, калий, калций, мед, магнезий, желязо, молибден, кобалт и селен.

видове живовляк

Спорно е коя разновидност на живовляка е най-лечебна

Семената имат в плюс слузни вещества до 44%, сапонини – разредители на секретите в бронхите и катализатори на жлъчн. секреция, незаменими мастни и аминок-ни, протеини.

Ползи и лечебни свойства

Прочутото качество на живовляка (и с тънък, и с широк лист) е кръвоспиращото. Той е природна превръзка за рани, която действа във всички нужни посоки – и преустановява кръвотечение, и отнема болката, и предпазва от присъединяване на вторична бактериална инфекция, и способства за бързото гранулиране и заздравяване на разкъсаната тъкан. Разбира се, премахва локалното възпаление, разнася отока и кръвонасяданията.

Същите му качества са приложими при ужилвания и ухапвания, както и при недълбоки изгаряния.

Други направления, в които се изявява:

 • Стомах и храносмилане – обвива лигавиците и спомага за успокояването и възстановяването им при ред патологии като гастрити, язви, ерозии и т.н.;
 • Черва – прочиства ги, лекува запек (при специални условия – и диария), обвива лигавиците и подпомага ремисията при колит, установява превес на полезната микрофлора, усилва моториката и т.н.;
 • Бронхи и горни дихателни пътища – най-важното в тази област качество на живовляка е способността му да стимулира секрецията, да разреди жилавите храчки и да ги изведе навън (условие за по-бързото излекуване). Не случайно на базата на широколист и теснолист вид  са създадени ред аптечни сиропи за кашлица;
 • Подобрява апетита, укрепва имунитета;
 • Повишава действеността на противораковите лекарства и подкрепя възстановяването след лъче- и химиотерапия;
 • Релаксира нервната с-ма при неврози, депресии или просто стрес.

Фармацията е възприела растението в сектора на растителните препарати и произвежда с него антисептични, кръвоспиращи, обезболяващи, противовъзпалителни, отхрачващи, диуретични, слабителни, сънотворни, противохолестеролови, противокашлечни и други подобни препарати.

Някои от тях се продават и у нас. И сме ги ползвали, може би без да обърнем внимание. Готовите препарати и продукти от и с живовляк сме описали в материалите за широколиста и теснолиста рановидност (линкове по-горе).

Приложение на листа от живовляк

Те се варят, цедят и налагат като компреси и лапи. У нас – не, но другаде по света ги слагат в салатите, за да се възползват директно от ползите на свежото растение. По-обстойно описание на приложенията е направено ТУК: Спешна и продължителна употреба на листа живовляк. 

Приложение на семена от живовляк

Семената имат собствен терапевтичен сектор. Заради изразения си слабителен ефект са предпочитани при хемороиди, ентероколит, възпалени черва.

живовляк, семена, листа, фибри, корен

Семена от различни видове Plantago

Спомагат за очистване на тялото от вредните жлъчни к-ни, намаляват лошия холестерол. Отварки от семена се ползват при кожни заболявания. Стабилизират емоционалното състояние.

Но най-прякото приложение на семената и по-точно техните люспи, е за вталяване и очастване на червата. Фибрите Псилиум хуск се продават на капсули и на прах, като последното може да се влага в тестени и сладкиши вместо брашно.

В козметиката

Живовлекът, благодарение на разнообразните витамини и микроелементи, уместно се експлоатира от козметиката, при необходимост от лечебно въздействие върху кожното покритие на тялото и лицето.

Лице

Основно се правят отварки от листа за овлажняване на кожата.

За почистването й е по-подходящ прясно изцеден лист. Сокът почиства дълбоко, премахва възпаления и е идеален помощник в лечението на акне. При търпение и редовни процедури с времето кожата се изчиства и става здрава и сияйна.

Мазната и проблемна кожа се обтрива с късчета лед от живовляков чай.

Компресите и маските работят противоалергично и успокояващо, хидратират в дълбочина.

Живовлякът от двата вида намалява бръчките, предотвратява раздразнения.

Маска за изсушена, обветрена и увредена кожа: тя по-бързо се възстановява, когато бъде подхранена с живовлякова смес.

Формула: сварете живовляк, махнете растителната маса, а течността сгъстете с нишесте. Кашообразната маска намажете равномерно. Тя е чудесна не само за лице, но и за шия и деколте, а защо да пропускаме и ръцете.

Възполвайте се от процедурата и подхранете всяко място, което се нуждае от овлажняване и подобряване на структурата.

Живовлякът е неагресивен и маската с него спокойно стои половин час. Отнемете я с памуче и наплискайте със студена вода.

Отличен козметичен ефект оказва обтриването на лицето със сок от живовляк. В резултат кожата дълбочинно се хидратира и става доста по-еластична. Но не слагайте чист сок, защото е твърде силен. Разредете с три части вода.

За борба с акне и други пъпки е полезна маска от настърган картоф и попарени листа живовляк.

Хидратиращ ефект се осигурява с равни части сок, мед и зехтин, използвани като маска.

Коса

Отварка от  живовляк се ползва за обливане на косите. Ред козметични готови средства съдържат този компонент. Косите стават по-гладки и блестящи, подреждат се и не стърчат. Леко се разресват, косъмът се хидратира в дълбочина.

Ръце и крака

живовляк за ръце крака козметика

Козметиката за крака и ръце с живовляк е доста ограничена, но пък може да си направим домашна

Живовляк за ръце – в това му качество е признат и от производителите. Някои кремове са с добавен живовляк с антибактериална и противовъзпалителна функция. Нещо повече – живовлякът има отлични овлажняващи качества.

И за крака – промивки с живовляк помагат за заздравяване на рани по стъпалата, след премахване на мазоли и при наличието на напуквания по петите. Растението дезодорира и обезмирисява.

Когато петите са крайно напукани и дори кървят, лечението е с компреси от попарени листа. Подложете марля и найлон, за да не тече, и превържете стъпалата. Оставете за нощта.

Домашен крем за ръце и крака

Сварете живовляк и течността смесете с мед и стопено краве масло. Излейте в бурканче и щом се постегне, мажете преди сън и отмивайте остатъците сутринта.

Живовляк в кухнята

Живовлякът е високо витаминозно растение, затова неслучайно се ползва за обогатяване на салати. Листата му имат възгорчив вкус, затова чудесно се съчетават с пикантни и кисели зеленчуци.

В някои кухни листата се добавят към сосовете за котлети, каши и пюрета. Варят се на супа, консервират се с домати и краставици. В Япония например се отглежда живовляк в промишлени мащаби, като суровина за хранителната промишленост и фармацията.

Листата на  живовляка се ползват и като подправка. Растението подобрява апетита, повишава тонуса, придава енергия. Очиства и възстановява след алкохолна интоксикация или продължителен прием на лекарства.

Растението придава свежа нотка на запеканки, пудинги и някои тестени изделия.

Показания за прием

 1. Патологии на кожа и лигавици – рани, язви, възпалявания, кръвотечение;
 2. Дихателни нарушения и кашлица – простуди, бронхити, проблемни синуси;
 3. За пречистване на кръвта, при анемия и хемороиди;
 4. При конюнктивит, възпаления на клепачите и др.;
 5. Компреси при ужилвания и ухапвания;
 6. При необходимостта от слабителен ефект, за прочистване на червата;
 7. За оздравяване на храносмил. с-ма – стомах, черва, колити и т.н.;
 8. За сваляне на холестерола, контрол върху кр. захар;
 9. В комбинирана терапия при женско безплодие;
 10. За стабилизиране на емоционалното състоявие, при депресии;
 11. Като антибактериално средство;
 12. За красота: подхранена и оздравена кожа и коса;
 13. В стоматологията: при стоматити, пародонтити, след вадене на зъб, възпалени венци, за успокояване на зъбна болка;
 14. За подобряване на апетита, за укрепване на имунитета.

  живовляк, видове, разновидности, действие, лечебни свойства

  Красива фотография на Plantago Ovata

Много ценни коментари и споделяния за реални терапии с живовляк намираме ТУК: Безценният живовляк. От коментарите: при пулпит, рецепта за разстройство, семена при диспепсия и още 20+ читателски отзиви и лечебни формули. 

Противопоказания

 1. Растението не се препоръчва за хора с ускорено съсирване на кръвта и за такива, които образуват тромби;
 2. Продължителната терапия с живовляк е неоправдана и засилва риска от образуване на съсиреци;
 3. Не ползвайте, ако имате повишена киселинност в стомаха. Билката помага единствено в обратния случай;
 4. Проверете дали тялото ви няма да даде алергичен отпор на лекарственото растение. Започнете ползването му с половин доза.

Предозиране и странични ефекти

Случаи на пострадали от предозиране на живовляк не са регистрирани. Но винаги се допуска вероятността от алергичен отпор, в редки случаи – киселини.

Рецепти при заболявания

Вътрешна и външна употреба

 • Отварка: 3 г лист се попарва с 1/5 л. за 10 мин. Схема: 2 Х 150 мл. Отхрачва, разрежда секретите. За изплакване на устата и гаргара, за възпаления в уста и гърло;
 • Домашен сироп за кашлица: млади листа се варят 2 часа и се пускат 600 г захар за всеки 1 л течност. Намалява се котлона до стопяването на захарта и се охлажда. Разлива се по бутилки, които се скриват на хладно. Аптечните сиропи сме описали ТУК: Видове според кашлицата, класификация по съставки и цени. ;
 • Компрес при ухапвания и ужилвания: измийте листа и наситнете, размачкайте в хаван или разбийте в блендер. Може да минете през месомелачка или да попарите за миг. Да се получи каша, която се нанася върху поразеното място;
 • Настойка за безсъние, сърце, съдови заболявания, хипертония, депресия: половин шепа сух лист се попарва за 10 мин. 3 Х 20 мл за 1 месец;
 • Свеж лист за гнойни рани: измива се обстойно и се смила. Налага се на раната и се подменя на 4 ч. До затваряне;
 • Сок за кожни патологии и рани: изцежда се на момента или се консервира за зимата чрез смесването с равно к-во водка. Схема: 10 мл чист сок или 20-30 капки тинктура;
 • Сок + мед при кашлица: смесват се в равни к-ва. Схема: 2 Х 20-30 мл;
 • Пресен лист за стомашни болести: включва се в храната или се дъвче. Подобрява храносмилането и е болкоуспокояващо;
 • Чай от живовляк: идеален при кашлица, за пушачи, при вътрешни патологични изменения, нервни разстройства. Сух лист се изсипва в кипяща вода и без варене се пари 15 мин. Чаят е лечебен при схема: 4 Х 200 мл + мед;
 • По-силен чай от живовляк: 1 шепа сух лист се попарва с ½ л. за 2 ч. Съдът се увива с одеяло. Схема: 4 Х 10-15 мл пред ядене, само за 7 дни.

Чай се прави само от сушени и ситно нарязани листа. Свежите и зелени части на растението не подхождат за това. Те се нанасят непосредствено в/у открити рани, въвеждат се в маски, цедят се и се варят за водни екстракти.

Според отзивите на ползватели лечебното въздействие на живовляка става явно още след 2 дни. По-нататък ефектът още се усилва.

събиране на живовляк, чай, отварка, тинктура

Правилният начин за съхраняване – в стъкло и под коркова тапа

Още яки рецепти с живовляк намираме ТУК: Терапии с широколист, индийски и теснолист живовляк, точни рецепти. 

Още формули с живовляк

 • Семена от живовляк се варят и работят като абсорбатор на отрови и шлаки от тялото, с тях се почистват червата. 3-10 г семена се заливат с течност и се оставят да набухнат 4-6 часа. Може да се приемат не толкова набухнали с повечко вода, за да набъбнат в стомаха. Тогава лекуват запек и защитават стом. лигавица;
 • Люспи Псилиум се пият за вталяване, за прочистване и с оздравителни цели;
 • Семе при запек – лъжичка смлени семена се изпиват с топла вода. Слузта (44%) извежда задържаните изпражнения, покрива лигавиците на червата и ги запазва от дразнене;
 • Корен за обезболяване – парченце изчистен и обелен корен се притиска към болен зъб за премахване на болката и възпалението. Завийте в марличка и поставете парченцето в ухото откъм болезнения зъб;
 • След вадене на зъб – за спиране на кървенето жабурете с отварка от живовляк. Плюйте и подменяйте течността, докато престанете да виждате кръв в използваната течност. Оказва антисептичен ефект;
 • При ечемик – измийте лист и обелете тънката обвивка от лицевата страна. Наложете върху гнойното образувание и закрепете с пластир. Сменяйте периодично, курс – 4 дни;
 • При хроничен пиелонефрит – инфекция в бъбреците, съпроводена с болка. Попарва се сбор от 3 части хвощ, 3 части корен очеболец, 4 части живовляк. Пие се пред сън единствено, топла, 130 мл.

Във видеото ще видите широколистата разновидност на растението и ще чуете за неговите особености (на английски):

За още информация: на немски език: Wegeriche, на латински, испански и английски: Plantago, на руски език: Подорожник, на турски ез.: Bir tür muz.

Споделете материала с бутона, разположен по-надолу,

ако ни считате за полезни. Благодарим!

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Живовляк: лечебни свойства, ползи. Чай, цена, противопоказания

 1. Прекрасна и много полезна билка, която трябва да я има във всеки дом!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.