Ползи от витамин Д, липса и недостатъчност. Симптоми при деца и големи

♠ За какво помага витамин Д ♠ За новородени, за деца ♠ Кога се добавя? ♠ Доза за възрастни ♠ Ползи от витамин Д ♠ При бременност ♠ За отслабване ♠ За кости и при остеопороза ♠ За коса, маски ♠ За кожа и при пъпки ♠ За очи ♠ При миома ♠ За имунитет

Още в текста: ♠ Недостиг и липса ♠ Признаци и заболявания ♠ Рискови групи ♠ Лабораторно изследване ♠ Какво става при предозиране

Витамин Д се формира в кожата и по това се отличава от другите витамини, които човекът не може да си произвежда и приема с храната. За да си образуваме достатъчно количество Д, трябва да стоим на слънце с открито лице, с отворени дрехи и къси ръкави (да не закриваме изцяло кожата) около 6 часа.

Времето зависи от географската ширина, на което се намираме, както и от интензивността на слънцето (сезон, време на деня), но посоченото от изследователи актуално време далеч надхвърля считаните доскоро за достатъчни 15 минутки на ден.

Ако тези минутки бяха достатъчни, днешният човек нямаше да страда от хроничен недостиг на Д. В северните ширини е разбираемо, но все повече жители от южни региони не получават достатъчно жизненоважен витамин. Слънцезащитната козметика носи голяма вина за това. В същото време съвременната естетика отхвърля твърде бялата кожа, а тази с морски тен по-зле синтезира витамина.

Облачността и замърсената атмосфера също влошават положението. Оформя се необходимост от храни-източници и от аптечни добавки.

За какво помага приемът на органичен витамин Д?

витамин Д, храни, слънце, доза, липса, недостиг, предозиране, изследване
Витамин Д: малко познат, но особено важен

Свързваме витамин Д с костите: той предпазва децата от рахит, а възрастните – от остеопороза. Но с това съвсем не свършват ползите.

По-правилно е този витамин да бъде наричан хормон, при това със значимо влияние върху чов. тяло. Има сериозни данни, че достатъчното к-во Д предпазва от 16 вида рак – на мл. жлеза, на простатата, на дебело черво, задстом. жлеза, хранопровод, яйчници, матка, пикочен и жлъчен мехур, стомах, право черво, бъбреци и т.н. Предполага се, че витамин Д намалява образуването на съдовете, които хранят туморите, че потиска гените, стимулиращи размножението на ракови клетки и стимулира самозащитата – имунитетът.

Според едно изследване в Калифорнийски университет, ракът на дебелото черво, гърдата, яйчниците и простатата отстъпва през ежедневния прием на 1000 МЕ витамин Д, но и обичайните дози са достатъчни, за да се снижи рискът. Цитира се, че потребление от 400 МЕ съкращава вероятността от развиване на рак на застом. жлеза с 40%.

По-нататък: витамин Д защитава от типовете диабет, от болести на сърцето и на дебело черво, от хипертония, туберкулоза, множествена склероза. Облекчава патологичните процеси в ставите.

Витамин Д от раждането

Основната функция на калциферола е да осигури абсорбирането на постъпващите микроелементи, особено калций и фосфор, и да подпомогне отлагането им в костите. Именно от него зависи здравината на костната тъкан, на нормалния  растеж, правилното формиране на скелета и на зъбите.

“Фигурин

Малкото дете особено се нуждае от витамин D в първите месеци от развитието си. В момента на раждането бебето няма в организма си собствен запас от витамин Д. То започва да го получава от мама с кърмата. Проблем е, ако той не идва в достатъчна доза. Тогава се изписват маслени капки, защото голямо количество слънчева светлина за новороденото е противопоказана.

витамин Д, храни, слънце, доза, липса, недостиг, предозиране, изследване
Витамин Д при растежа е ключов

Витамин Д в бебешка и детска възраст:

 • Осигурява нормално развитие на костите и мускулите;
 • Поддържа работата на имунната с-ма;
 • Укрепва костната и съединителната тъкан;
 • Заздравява зъбите.

Най-често витамин Д липсва при кърмачетата до 1 година.

От кога се дава на новородено?

Новородените не бива да получават витамин Д по собствено мнение на майката. Дори най-минималните дози трябва да се проконтролират от лекар, иначе има риск да се получи обратното – да се развие хипервитаминоза.

Специалистът ще прецени дали да предпише на детето повече разходки на открито или бебешки препарат във вид на капки. Нека отбележим, че при деца, които редовно излизат на открито, недостигането на вит. Д е твърде рядко явление.

В детска възраст

Възможно е да потрябва добавянето на витамин Д на капки в детска възраст през зимата и между сезоните, когато не достига слънчева светлина. Но главното основание за предписването им е откриването на симптоми за начален стадий на рахит.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Количеството зависи от съдържанието в храната на детето. За деца, отглеждани при неблагоприятни условия, се назначава повишена доза до 1500 МЕ и съгласно възрастова скала.

Над 3 г. се назначава само в редки случаи.

В студените области зимата недостиг се наблюдава при всички деца.

Докога и какво се дава?
витамин Д, рахит, слънце, доза, липса, недостиг, предозиране, изследване
Белези на рахит

Най-известният препарат за деца е рибеното масло. Вече се продава на капсулки, удобни за деца с развит гълтателен рефлекс. Има и течни форми. Известен сред майките е Вигантол, ползван за профилактика на рахита зимно време. Може да се дава от 2-я месец. Дозата варира от 500 до 1000 МЕ в денонощие и се преизчислява при недоносени под 1г.

Правилно хранене – витамин Д се намира в мляко, кисело-млечни, риба, в овесената каша, кравето масло.

За възрастни. Дневна доза

Остро стои въпросът с избора на оптимална дозировка. Предозирането е трудно, но пък води до сериозни последствия. От друга страна се сочат различни оптимални нива. При съмнение за дефицит, разумно е да се предприеме лаб. анализ и консултация. В повечето европейски страни и САЩ това изследване влиза в общите скрининги и е безплатно, но у нас се заплаща и е средно 25 лв.

Въпреки че изследването е платено, то е силно препоръчително при продължително пиене на този витамин, както и при проява на симптоматика. Оптимална честота за изследване е 2 пъти в годината.

Какви са разминаванията?

В някои страни оптималната доза вит. Д е 400 МЕ, а има европейски консенсус за 2000 МЕ. Американците от своя страна препоръчват 10000 МЕ. В научната литература цари същото разногласие, там се сочат дози от 6000 до 50000 МЕ като максимална безрискова ежедневна доза.

Като се изходи от разнопосочната информация, логично е да се възприеме доза от 2000 МЕ като безопасна, но достатъчна за възрастен човек, с цел получаване на положителни ефекти. И ако лабораторно се следи нивото на витамин Д, ще може да се направи адекватна корекция на дозата, която да е валидна за конкретния пациент.

В случай че анализът установи повишено ниво, спрете приема за 14 дни, а след тях продължете в намалена доза.

При бременност

Недостиг на витамин Д след зачеването се свързва с неприятни патологии като гестационен захарен диабет, прееклапсия, преждевременно раждане, износване на малък на тегло плод, развитие на рахит у детето и поява на скелетни нарушения.

А колко да приема бъдещата майка?

Възприето е, че в период на взаимодействие с плод/ дете (и по време на кърменето) оптималното к-во е 800/ 1200 МЕ. Разбира се, разумно е да се контролира с анализ.

витамин Д, храни, слънце, доза, липса, недостиг, предозиране, изследване
За бебетата са удобни течните форми на витамина

За съжаление мултивитамините за бременни и кърмачки съдържат съвсем минимално вит. Д и калций.

Конкретни ползи от вит. Д

Рак, онкология

Профилактира появата на ракови тумори, а при формиране – препятства ръста на ракови клетки. Особено ефикасен е спрямо тумори на дебелото черво. При нормално ниво витамин Д в тялото, рискът от такъв рак намалява на 75%.

Способността на витамин Д да влияе върху диференцирането на клетки на кожата намира приложение в разработването на нови методи на лечение на псориазис.

Болести в старческа възраст

Дефицитът на ергокалциферол удвоява риска от деменция и Алцхаймер. Доказано е удължаването на живота при нормално к-во витамин в кръвта. И обратното – излишъкът и недостигът го съкращават.

За отслабване

Витамин Д повлиява мастната и мускулната тъкани, като непосредствено редуцира мастните клетки и катализира ръста на мускулните. Добавките с вит. Д горещо се препоръчват за хора с излишно тегло. Освен това недостигът на витамина усилва чувството за глад и пречи за изгарянето на мазнините.

За кости

(рахит, остеопороза)

Витамин Д пряко регулира нивото на калций в тялото като осигурява усвояването на калциевите и фосфорни йони от храната, осъществявано в тънките черва. Регулира и резорбирането на минерали от костните тъкани. И накрая – определя изхвърлянето на калций през бъбреците в урината.

Описанието е повърхностно, но накратко – Д осигурява нормален ръст на кости и зъби, нормална костна плътност, устойчиви костни и съединителни тъкани и съответно подпомага лечението на заболявания, свързани с недостиг или костни увреждания.

За коса

Витамин Д допринася за натуралния природен блясък на косъма, за еластичността и гъвкавостта му, за неговата здравина.

И обратно – по вида на косата може да се съди какво е нивото на Д в съответното тяло. Косопадът също е белег за недостиг на Д, както и той се лекува с добавянето му.

Витаминът укрепва луковицата и ускорява растежа.

Маски за коса и при косопад

Ампула или 3-4 капсули витамин Д, изсипани в обичайната маска, ще бъдат възприети добре от косъма. Ако правите специална маска с витамин Д, тогава го съчетайте с яйце, кис. мляко или кефир. Втрийте. Полезно добавянето още на витамини А и Е, а може направо да си вземете шишенце витамини за ветеринарна употреба Тривитаминол. За леченито на косопада говорим ТУК: Всички ефикасни средства за опазване на косата. 

витамин Д, храни, слънце, доза, липса, недостиг, предозиране, изследване
Формула на витамин Д

За очи

Знаем, че за очите трябват витамин А или бета-каротин. Но се оказва, че вит. Д е още по-важен.

Само за 6 седмици прием на добавка се отбелязва значително подобряване на зрението, намаляване на възпаления и редуциране на натрупванията на бета-амилоид (признак за стаеене).

Д3 е способен да предпази от възрастова дистрофия на жълтото петно – най-разпространената причина за слепота при възрастните хора. Добавките с вит. Д са полезни при всякакви зрителни изменения и влошаване на функциите.

За кожа

За младостта на кожата и против акне – забавя процесите на стареене, увеличава младостта, тонуса и еластичността. От него зависи младият вид на тялото, защото той определя качеството и излъчването на кожата.

На страдащите от акне носи пълно излекуване – заздравяване на възпалените участъци и заличаване на белезите.

При кожни болести – понякога човек изразходва огромни суми за оздравяване на кожата си, без да получи желаният резултат. Качествени лекарства и качествена козметика разочароват, когато причината се корени в липсата на вит. Д.

Той профилактира рак, носи сериозно облекчение на болните от псориазис, ефикасен е при екземи, дерматити, невродермити, лупус и др.

Маска за освежаване на лицето

Отварка от магданоз и капсула витамин Д правят чудеса. Сгъстете със сметана и дръжте 15 мин. Ако при кожни проблеми не усетите подобрение в срок от 2 седмици, потърсете консултация с лекар.

За имунитет

Ергокалциферол чрез своите метаболити активно влияе на имунитета за сметка на ускоряване на съзряването и диференцирането на лимфоцитите, а също и чрез повишаване на продукцията на цитокини. Хората с нормално ниво витамин Д по-малко се простудяват и по-рядко хващат вируси. Витамин Д облекчава протичането на имунни алергични и автоимунни патологии.

При миома

Витамин Д затормозява и нарастването на клетките на миомата. В последно време се експериментира имплантирането на резервоар в кожата, който да подава дози витамин за срок от 3 седмици. Очакваната редукция на миомата е на 75%. За същността и видовете терапии на миома разказваме ТУК: Миома: терапия със и без операция. 

Витамини Д2 и Д3:

в какво е разликата?

Витамин Д2 се изработва от растенията и гъбите под влияние на ултравиолетовото лъчение. За синтезирането на повече витамин стига да се включи витаминизирана храна като зелени листни, зърнени (ов. ядки), свежи сокове, мляко.

Витамин Д3 се доставя от животински продукти и се синтезира в чов. кожа под влияние на слънчевата светлина.

витамин Д, храни, слънце, доза, липса, недостиг, предозиране, изследване
Хранителни източници на витамин Д

Във времето се променя отношението към Д2 и Д3. Първоначално се предпочита Д2 и дори препаратите с него са по-скъпи. По-нататък изследователи казват, че двата витамина са еквиваленти. А нови изследвания клонят към Д3 като по-качествен. Казва се, че Д3 е по-ефикасен по отношение на здравина на костите и предпазване от счупвания.

Усвояване на витамин Д

Усвояването на този витамин се влошава или редуцира под влияние на някои фактори като:

 1. Тъмна кожа, силен слънчев загар – на афроамериканците повече им липсва вит. Д, защото им трябва 10 пъти по-силно въздействие на слънцето, отколкото на хората с бяла кожа. Усвояването се влошава и при силен загар. Пигментът в кожата работи като слънцезащита;
 2. Възраст над 50 години – с остаряването кожата намалява възможностите си за синтезиране на вит.  Д. На най-възрастните им трябва повече време на открито, а всъщност се затварят за по-дълго в домовете си;
 3. Наднормено тегло – вит. Д е мастноразтворим и хормоноподобен. Тялото е като гъба – мигновено го „изпива“. Ако имате по-дебели мастни слоеве, ще ви трябва много по-голямо количество в сравнение със слабите хора. Така че нормално поеманото може да се окаже недостатъчно;
 4. Проблеми с червата – примерно хронични възпаления, цьолиакия или Крон влошават абсорбирането на мазнините, което автоматично снижава и поглъщането на витамин Д.

Откъде и как да набавяме повече витамин, разказваме ТУК: Растителните и животинските снабдители на витамин Д. + линк Материал №2.

Недостиг, дефицит и липса

на витамин Д

Типичната им проява е рахитът. Отначало се наблюдават неспецифични проявления като повишена раздразнителност, обща слабост, потене. Растежът на костите се забавя, нарушава се нормалното им формиране, те стават по-меки, порести и се стига до рахит.

Най-ярко хиповитаминозата се проявява при мъниците под 3 г. Те бият първи звънец с капризничене, вялост или плашливост, потят се повече и започват да изостават във физическ. си развитие.

При малките деца се забелязва закъсняло прорязване на зъбите, склонност към бронхити (детска астма), забавено затваряне на фонтанелата. Дефицитът и липсата водят до меки кости и характерни деформации.

При възрастните няма толкова изразени форми, защото костите вече са формирани. Проявата е изтъняване на костите и придобиване на чупливост, остеопороза и податливост към счупвания.

Първи симптоми при възрастните са лош апетит, мускулна слабост и конвулсии, бърза умора, парене в устата, нарушен сън. По-нататък се появяват тъпи болки в краката, чупят се зъби, възможно е куцане и болки в костите на таза.

симптоми на недостиг на витамин Д
Симптоми на недостиг на витамин Д при възрастни

В по-ново време вече се разширява разбирането за вредата от недостига на витамин Д. Откриват се нови „щети“, които нанася липсата му. Те се определят като „нескелетни“ въздействия на поднормените нива на този витамин. Посочват се:

 • Ослабване на мозъчните функции, когнитивни затруднения, влошено внимание и концентрация;
 • Повишен сърдечен риск – установява се връзка между ниското съдържание на витамин Д с наднормени килограми и влошаване на липидния профил, който пък се свърза със сърдечно-съдови патологии и смъртност от тях;
 • Диабет и високо кръвно – дефицитът се свързва и с тях като главни рискови фактори за сърдечно-съдовите патологии наред със затлъстяването;
 • Множествена склероза – болестта се включва в списъка съвсем отскоро, след като се установява, че недостига на витамин Д повишава риска от развиване на това заболяване и обратното – терапията с 10 МЕ на ден помага за поставяне на болестния процес под контрол. Повече за заболяването е дадено ТУК: Множествената склероза в детайли: признаци и лечение

Рискови групи

Парадоксално е, но недостигът на вит. Д идва със стремежа за здравословен живот. Хората се отказват от мазни храни, от меса и риба и се лишават от храните-доставчици.

Пазят се от обявените за вредни слънчеви лъчи, мажат дори 50-и фактор при най-малко основание. В резултат прекъсват и пътя на „главния доставчик“ – слънцето.

Иначе традиционните рискови групи са:

 • малките деца, защото растат и формират костна с-ма;
 • възрастните – защото по-зле синтезират витамин Д;
 • тъмнокожите – заради защитата от естествения пигмент;
 • обитателите на северните ширини, заради недостига на светлина;
 • лежащо болните и други затворени в помещения за дълго време.

Изследвания за витамин Д

В лабораторните описи на услугите няма да прочетете „витамин Д“. Скрит е зад официалната му формула – 25-хидроксивитамин Д2, Д3 или тотал. Изследването се прави в рамките на деня. Взема се кр. проба от вена/ пръст – стандартно сутрин и преди храна. Ако пациентът е вземал витамини, те биват спрени 14 дни преди анализа. Средна цена – 25 лв.

Витамин Д се изследва за регистриране на евентуален недостиг, както и за проследяване на провеждана терапия за попълването му.

Показания за проверката са остеопороза, чести фрактури, деформации на кости, съмнение за рахит, нива на калций и фосфор извън нормата (свидетелство за нарушен метаболизъм).

Специфични показания са нарушено абсорбиране на мазнини, стомашни и чревни операции и други причини за нарушено усвояване на витамин Д.

При анализа на вит. Д вниманието се насочва към долната граница. Очакванията са евентуална поява на недостиг, а не на излишък, какъвто почти не се наблюдава.

Някои гранични стойности:

 • Долна граница – 50 nmol/L;
 • Тежък дефицит – под 25 nmol/L;
 • Недостатъчност – 25 – 50 nmol/L;
 • Оптимално ниво – 75-110 nmol/L.

Прекомерно високо ниво на вит. Д се дължи на прекаляване с аптечни добавки. Няма естествен начин за предозиране.

Симптоми на предозиране

симптоми на недостиг на витамин Д, отравяне
Признаци на отравяне, до каквото се стига само по изключение

До интоксикация с „Д“ се стига, когато родителите се презастраховат и дават на детето прекомерни количества с цел профилактика на рахита. Принципно еднократното предозиране не е опасно, освен в случаите, когато витаминът е бил поет в невероятно голямо количество.

По-характерна е хроничната форма на предозиране на витамин Д – постепенното натрупване на калциферол в мастните тъкани, което става при постоянно превишаване в течение на продължителен период.

Симптоми на отравяне

Предозирането на „Д“ увеличава нивото на калций и фосфор в състава на кръвта. Оттам тези елементи се отлагат във вс. тъкани и органи, настъпва калциране. Първи страдат съдовите стени, чернодробните тъкани, бъбреците и сърцето.

Симптоми на предозиране

 • Нарушено храносмилане – от гадене и диария до запек и загуба на апетит;
 • Задъхване и задушаване;
 • Болки в мускулите и ставите, главоболие;
 • Конвулсии и спазми, повишено налягане;
 • Втрисане и висока темп.

Тези прояви преминават със спиране на източника на прекомерното витаминизиране.

При хронично предозиране се наблюдават умора, раздразнителност, астения, лош апетит и сън, мускулни болки, гадене, диария, риск от пиелонефрит, зъбобол, отоци, обриви, влошен имунитет и други.

Белезите са много и неспецифични. По тях трудно ще се ориентирате, но един признак не оставя съмнение – увеличената чупливост на костите.

При еднократно изпиване на огромна доза вит. Д се действа като при всяка интоксикация – промивка на стомаха, прием на активен въглен, на солеви слабителни или друго, решено от лекар.

През възстановителния период болният е на диета и не приема храни, съдържащи Д, не излиза на слънце и приема витамини за възстановяване на метаболизма.

Как да избегнем предозиране

Вит. Д не се пие без изследване или предписание от лекар, без признаци на рахит, в топло и слънчево време.

Внимавайте, витамин Д не е безобиден.

Аптечните форми за добавяне на витамин Д сме дали ТУК:

Витамин Д. Цена и видове: Таблетки, капки

А ето и визуализирани симптомите на дефицит:

https://youtu.be/b7UFxmdw3EY

Споделете ни, ако обичате! Благодарим!

Източници:

 • vitamini.ru
 • pitaniedetok.ru/vitaminy
 • myprotein.ru
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.