Хиалуронова киселина за пиене на таблетки и ампули. Кои са хубави?

♠ Перорални форми на хиалурон (хиалуронова киселина) ♠ Таблетки/ капсули ♠ За какво са ♠ Как работят ♠ Как се пият, дозиране ♠ Противопоказания ♠ Аптечни продукти с цени

Още в текста: ♠ Хиалурон за пиене (ампула) ♠ За стави ♠ За кожа ♠ Хиалуронова киселина в храни

Хиалуронова киселина днес фигурира в състава на много козметични средства и всички я хвалят като спасение за младостта. Потребителки се хвалят, че ги е спасила от бръчки, от разтегнатата кожа или че са осъществили дълбоко хидратиране.

И всичко това се случва особено ефективно и скоростно, ако се приема хиалуронова киселина вътрешно, на таблетки.

Какво е това?

Хиалуронова киселина е вещество, синтезиращо се в нашия организъм и е необходимо за еластичността на кожата, тъй като влиза в нейното междуклетъчно пространство. Влияе на ставите ни, тъй като е компонент от „смазващата“ ставните тъкани течност. Трябва още за нашето добро зрение, защото участва в състава на стъкловидното тяло. И за повишаване на нашата мускулна и умствена активност.

Уви! С възрастта естественото количество хиалуронова к-на в тялото ни намалява и ние започваме да стареем.

На всеки човек, колкото и да му е чужда суетата, му се иска да задържи остаряването, да го отложи. А ако е възможно – по прост и естествен начин, защо не.

хиалуронова киселина на таблетки и капсули, перорален прием

Перорален прием на хиалуронова кисела: на какво да разчитаме?

На пръв поглед няма нищо сложно: пий хапчета с хиалуронова к-на и остани за по-дълго млад и красив. Но, не става така. Процесът има свои особености, които ще разгледаме тук.

Хиалурон на таблетки/ капсули

Процедурите с хиалуронова к-на имат добра репутация. Неотдавна разработчиците направиха още една крачка напред, като разработиха препарати с хиалурон за вътрешен прием. Производителите обещават уникален ефект от приложението на такава форма. Дали е истина?

Какво представляват препаратите?

Демир бозан билки против инсулт

Таблетката/ капсулата е форма, чрез която хиалуронът попада в тялото отвън. За разлика от обичайните до появата й течни форми, разработени за инжектиране и апаратно приложение, пероралният прием все още е недостатъчно известен. И все пак няколко десетки производители вече излизат на пазара със свои продукти. Някои от тях ще видите по-долу.

Таблетките и капсулите с хиалуронова киселина се изписват за здравето и красотата на кожата, но и имат ред медицински показания като подобряване на функционалността на зрението, сърцето и съдовата с-ма и най-вече – на ставите.

Продуктите с хиалурон се водят био добавки, те не са лекарства, но все пак е за предпочитане да бъдат изписани или поне консултирани със специалист.

Принцип на действие

За тялото хиалуроновата киселина представлява своеобразна молекулна „гъба“, която задържа влага в клетките и способства изработването на колаген и еластин. Благодарение на това тъканите запазват еластичност, гъвкавост и жизненост.

С възрастта нивото на този жизнено важен за доброто състояние на тъканите елемент намалява. И в даден момент това става видимо. Затова са изобретени добавки за попълване на дефицита от хиалурон.

В таблетирана форма киселината има същата формула, както и в течен вид. Но тя работи различно. В отличие от инжекционните препарати, които притежават локален ефект, пероралните препарати работят комплексно – те се отразяват на всички тъкани в тялото по равно.

хиалуронова киселина на таблетки и капсули, перорален прием

Инжекция или хапче? Сравняваме!

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Ефект от пероралния прием на хиалурон:

 • Възстановяване на смазочния материал в ставите, благодарение на което изчезва хрущенето;
 • Нормализиране на водния баланс в меките такани и кожно покритие;
 • Подобряване на зрението (хиалуронът първо е намерен в стъкловидното тяло на очната ябълка още през 1934 г.);
 • Възобновяване на изработването на колагенови и еластинови влакна и закрепването им в необходимите зони.

Специалистите предупреждават, че при вътрешен прием не може да се очаква бърз козметичен ефект, както се случва с локалното приложение. Но този подход е различен – той гарантира на тялото не само добър външен вид, а вътрешно здраве – стабилно и системно.

Кога ще видим ефект?

Тук големи обещания не се дават. Резултатите се очакват след 3-4 месеца от старта на прием на таблетките.

Показания за перорален прием

Активните добавки с хиалурон се препоръчват от 30 години, за да започне деликатното поддържане на тялото. Това касае козметичните ефекти.

Медицински показания за прием на хиалурон са:

 • Онкологични заболявания – действащото в-во помага за възстановяване на клетките;
 • Възрастови изменения в работата на жизнените системи;
 • Патологии на двигателния апарат, най-вече при влошаване на ставите и вътреставните торбички;
 • Възпалителни процеси;
 • Зрителни заболявания като сухо око, патологии на роговицата и др.;
 • Нарушен воден баланс в тялото;
 • Увяхване и сухота на кожните тъкани, открояване на дълбоки и мимически бръчици;
 • Увреждания на кожата при пилинг и други агресивни въздействия;
 • При травми и в период на рехабилитация.

Преимущества на пероралните форми

Те могат да съдържат високомолекулярна киселина, която овлажнява в дълбочина. Приемът е лесен – най-често 1 път на 24 ч.

Как се приема?

Минималният курс е 30 дни, като вместо да се удължава, той се мултиплицира, колкото е необходимо. Между курсовете се осигурява почивка.

Таблетката/ капсулата се приема по време на хранене, като се поглъща с вода.

хиалуронова киселина в козметиката, срещу стареене

Такъв резултат се постига почти мигновено с инжекция и за 3 и повече месеца – чрез перорални и локални гелообразни форми

Особености на приема

Съчетаването на хиалурон с витамин С подобрява усвояването. Терапията се подкрепя от приема на големи количества вода – примерно ок. 3 л. В количеството не се считат сокове и други течности, освен чиста питейна вода.

Резултати от приема

Хиалуронът има свойството постепенно да се отлага в организма, затова той действа още дълго, след прекратяване на курса. Очаквани резултати са подобряване на състоянието на ставите, възстановяване на повредени тъкани, на зрението и цялостно хидратиране.

Главно въздействие на хиалурона е противодействие на възрастовия фактор. Укрепва се контурът на лицето, намалява количеството на бръчките, както и тяхната дълбочина.

Противопоказания

и странични ефекти

Като всяка активна добавка, и хиалуроновата к-на има свои противопоказания. Към тях се отнасят:

 • Алергия и индивидуална непоносимост;
 • Бременност и период на лактация;
 • Повишено съсирване на кръвта;
 • Автоимунни патологии;
 • Инфекции и възпалителни процеси;
 • Прием на несъвместими лекарства.

Странични ефекти не са установени, но е възможно влошаване на самостоятелния синтез на хиалуронова к-на от организма.

Тъй като киселината има противопоказания, добре е приемът й да се консултира със специалист.

Указания за дозиране

Взависимост от производителя и медицинските показания хиалуроновата киселина на таблетки се приема 1, 2 или три пъти в рамките на деня по 1 брой.

Продължителността на терапията се разчита от 1 до 3 месеца.

Когато избирате конкретен препарат, погледнете какво е съдържанието на активното вещество в една таблетка. В някои то е 120 мг, а в други – 150 мг. Разликата между тях не е съществена, но трети вид съдържат едва 70 мг. Очевидно приемът трябва да се съобрази с тези големи разлики.

Биодобавките с хиалурон, които имат по-малко активно вещество, са по-евтини и на пръв поглед изгодни, но от тях се взема повече, примерно трикратно на ден. Освен че крайната цена вече не е така ниска, многократният прием ни и затруднява.

Съдържание и особености

По препоръка на специалист може да се вземе и добавка с комбинирано съдържание на витамин С, Q-10, колаген и хиалурон. Съвкупността от тези компоненти осигуряват по-активно и категорично въздействие върху тялото. Такива продукти са целесъобразни, ако задачата е подкрепа за кожата.

Особено мнение

Мненията за хиалуроновата киселина на таблетки са диаметрално противоположни. Според едни автори пераралният прием е супер. Според други е обратното – хиалурон на хапчета въобще не действа.

хиалуронова киселина, инжектиране

Някои специалисти отхвърлят всякакви други форми, освен инжектирането в дълбочина

Защитниците на втората теза изтъкват, че по този начин хиалуронът не успява да се усвои – защото има голяма молекулярна маса и защото е обикновен полизахарид. Попадайки в устната кухина и стомаха, той се разгражда на захар, поради което няма как да попадне в кожата и да окаже онези ефекти, които иначе са й присъщи.

Така, за едни специалисти таблетираният хиалурон е възможно най-добрата форма, а според други – абсолютна спекулация, безполезно и дори опасно занимание.

Опасности

Доводите на противниците на пероралния прием на хиалуронова к-на са, че това вещество трябва да се изработва от организма. Когато тялото привикне да го получава наготово, от допълнителни източници, то просто може да престане да го синтезира в достатъчно количество.

За да не се влезе в подобен процес на саморегулация, препаратите с хиалуронова киселина се подават на курсове, като между тях се осигурява достатъчно дълго прекъсване (минимум 1 месец).

Видове и цена

Киселината, произведена на таблетки, е еднаква по състав при всички производители. Аптечните продукти се отличават единствено по количеството, включено в една таблетка.

Цената тук доста зависи и от марката. По-скъпи са продуктите на известните в сектора производители като Джароу, GNC, Солгар и др. Но на пазара има достатъчно предложения, с разнообразни цени и възможност за избор. Доверете се на любим производител на био добавки или сравнете брой таблетки/ капсули в опаковка и съдържанието на хиалурон в един брой спрямо дадената цена.

Най-голямо количество хиалурон има в Хидраплениш – продукт на известните Nature’s way. Една капсула обема 500 мг. Опаковките са по 60 броя на с-ст 69.12 лв.

Ето някои други продукти, без да сме изчерпателни.

Хиалурон на таблетки/ капсули:

 • На Neocell  – 60 бр. Х 100 мг, 87.29 лв;
 • На Д-р Грийн – 30 бр. Х 50 мг, 17.78 лв;
 • На Holland Barrett с вит.С – 30 бр. Х 20 мг, 28.98 лв;
 • На Виридиан – 30 Х 100 мг, 44.38 лв;
 • На GNC – 30 Х 150 мг, 60.03 лв;
 • На Биовеа – 30 Х 40 мг, 25.53 лв;
 • На Хая лабс – 30 Х 40 мг, 24.02 лв;
 • На Нау фудс – 60 Х 100 мг, 77.02 лв;
 • На Биохерба – 60 Х 50 мг, 44.01 лв;
 • На Солгар с хондроитин, колаген + др. – 60 бр, с-ст 75.93 лв;
 • На Джароу Формулас – 60 Х 100 мг, 52.03 лв;
 • На Хелт Ейд – 30 Х 55 мг, 28.38 лв.

Двойно и тройно повече са продуктите, в които хиалуронова к-на е комбинирана с колаген от риба, ракообразни или друг, с хондроитин, витамини (главно С).

За формите и продуктите с хиалурон е дадено още и ТУКПредложения от Солгар, маски за лице, филъри и други продукти с хиалурон. 

Ампули за пиене

(кои са хубави, цена)

ампули хиалуронова киселина за пиене

Течни форми на хиалур. киселина

Този тип продукти представляват хиалуронова киселина за пиене – отново перорална форма, но в течен вид. Предлагат се на ампули, което предполага еднократни дози.

Какво се предлага на нашия пазар:

 • Хиалурген за стави, при болезненост, оток, за подвижност и др. – 50 мг хиалурон в 1 ампула, дозиране: 1 на ден. С-ст 35.02 лв. за опаковка от 10 бр.;
 • Артилейн против износване на стави – комбиниране на колаген и антиоксиданти с 25 мг хиалурон. Против болки, за смазване на ставите и др. показания. Дозиране: 1 на ден. С-ст 54.53 лв за 15 бр.;
 • Бонген ампула за ставен апарат – с вит. С за подобрено усвояване. Дозиране: 1 на ден, директно изпиване. С-ст 36.02 лв за 10 бр;
 • Ревитрол – лутеин, колаген, цинк, витамини и др. съставки за окото и кръвоснабдяването му, при лутеинов дефицит. Дозиране: 1 на ден, директно пиене. С-ст 23.02 лв за 10 бр.

Друга форма: саше на Джеймисън – Артримин за кости, стави, при спортни травми и др. Разтваря се в 200 мл вода, като напитка. Съдържание на хиалурон – 300 мкг. С-ст 48.48 лв за 10 бр.

Лекарства с хиалурон разглеждаме ТУК: Хиалуронова киселина за стави. Ставиен на капсули. Лекарства за кожа. Хиавита на Актавис и други. За мазане и филъри

Храни, съдържащи хиалурон

Балансът на хиалурон в тялото може да се поддържа с помощта на правилно хранене и застъпване на съдържащи го храни. Ако те периодично постъпват в тялото, то повишава естествената си защита и редовно хидратира клетките си.

Чудесното вещество се намира в обичайни храни, но за жалост количеството му е твърде минимално. Повечко хиалуронова киселина ще открием в месните продукти и черния дроб. Лоша новина за отказалите този тип хранене. Те могат да се възползват от нишестето, което е приносител на значимо к-во. За целта се приемат зеленчуци, богати на нишесте – например картофи.

Храни с хиалурон натрий

 • Месо, субпродукти, кости и хрущяли, сухожилия (особено птиче месо);
 • Нишесте (картофи);
 • Соеви продукти;
 • Животински продукти;
 • Червено вино (и домашно).

Най-голямо количество хиалуронова к-на се съдържа там, откъдето трудно ще го изведем – в червения гребен на петела, в хрущялите, ставите и костите на животните. За да се възползваме, се препоръчва да варим от тях месни бульони, да не обезкостяваме месото и добре да обираме костите му, да предпочитаме варените месни блюда, тъй като ставите и хрущялите „пускат“ съставките си в бульона.храни с хиалуронова киселина

храни с хиалуронова киселина

Някои приятни източници на хиалур. киселина

Най-хубавите ястия с хиалурон са пилешката супа, телешкото варено и други месни блюда с добре сварен месен бульон.

За вегетарианците източник на хиалурон са соята, в която има и фитоестрогени, отговарящи за изработването на естествени дози хиалуронова к-на. Естественият синтез се подкрепя и от соевото мляко с бифидобактерии. Ако се употребява постоянно, изработката на хиалуронова к-на се стабилизира.

Природно нишесте се намира в картофите и захарното цвекло. Картофите са най-добри сварени, а цвеклото – сурово. Нишестето в тях активира производството на хиалурон в тялото

Друг източник на фитоестрогена е гроздето и червеното вино. Дневно 150-300 мл вино или 400 мл гроздов сок са оптимална доза. Сокът трябва да е обезателно преработен, защото гроздето съдържа и множество киселини, вредни в подобни количества за стомаха.

За ускорен вътрешен синтез на хиалуронова киселина тялото ни се нуждае от

 1. Магнезий
 2. Витамин С

Умереното включване на портокали и банани в менюто също позволява да се забави стареенето и да се увеличи нивото на естествен вътрешен синтез на хиалуронова к-на.

Как работи хиалуроновата киселина и защо ни е така нужна, разказваме най-детайлно ТУК:

Хиалуронова киселина: за стави, за очи, за рани. За млада кожа без бръчки. Процедури

Източници:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Хиалуронова киселина за пиене на таблетки и ампули. Кои са хубави?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.