Висок хемоглобин: причини, симптоми, заболявания. Лечение и диета

♠ Причини за висок хемоглобин ♠ Повишаване без заболяване ♠ Болестни причини ♠ Симптоми на висок хемоглобин ♠ При обезводняване ♠ При сърдечна недостатъчност ♠ При дихателна недостатъчност ♠ При болни бъбреци ♠ При рак ♠ При изгаряния

Още в текста: ♠ Особености по пол и възраст ♠ Как да върнем високия хемоглобин в нормата ♠ Диета ♠ Лекарства за повишен хемоглобин

Хемоглобинът е сложно в-во, състоящо се от белтък и желязо. Намира се вътре в червените кръвни телца и изпълнява най-важната жизнена функция – да захранва тъканите с кислород.

Структурата на хемоглобина позволява с лекота да се управляват процесите на присъединяване и отцепване на О2. Всяка молекула хемоглобин превозва 4 молекули О2. След като първата се е прикрепила, следващите се свързват много по-лесно.

Като отдаде на тъканите О2, хемоглобинът прихваща СО2 и го превозва обратно до белите дробове, откъдето отработените вещества се отделят от организма.

Състоянието на човека и неговото здраве пряко зависят от това доколко ритмично и без сривове се осъществява описаният процес.

Концентрираността на хемоглобина е немаловажен показател. Отклоняването на нивото му от нормата в някаква степен свидетелства за наличието на патологични процеси, които трябва да бъдат установени възможно най-бързо.

Причини за висок хемоглобин

Първо, кога е повишен?

висок хемоглобин, оксихемоглобин, карбоксихемоглобин

Висок хемоглобин = гъста кръв

Има горни граници (различни според пола и възрастта). Тяхното надхвърляне с 20 г/л се приема за висок хемоглобин.

Повишението е нерядко явление. Всеки трети го е изпитвал върху себе си. То не е болест, а симптом за изменения, които са настъпили с тялото.

Причините, които повишават хемоглобина, са:

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Естествени фактори;

⇒ Болестни фактори.

Естествено повишаване на хемоглобина

Към първата група причини се отнасят особеностите на средата и стила на живот на дадения човек.

Напълно обяснима е повишената концентрация на хемоглобин при жителите на местности, разположени на километри над морско равнище. Във високопланинските райони въздухът е по-разреден, отколкото в долините. А колкото по-високо над нивото на морето се намира човек, толкова по-малко кислород поема с вдишания въздух.

Организмът на човека веднага отговаря на недостига на О2 с изработването на нови еритроцити, тоест на повече хемоглобин. Той помага на тъканите да не се „задъхват“ и да функционират нормално.

Повишено съдържание на хемоглобин е присъщо за алпинистите и за спасителите, готови да действат в критични ситуации.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Нерядко същото явление се наблюдава на работещите в самолетите – летците и стюардесите.

Друга категория хора с висок хемоглобин с а спортистите, избрали силно активен и тежък вид спорт като маратон, ски и т.н.

висок хемоглобин, оксихемоглобин, карбоксихемоглобин

Образуване на наситен с кислород оксихемоглобин и на „вреден“ карбоксихемоглобин, който изнася „отработените газове“

Негативи, които повишават хемоглобина, са:

 • Пушенето – периодичното постъпление на никотин, смоли и киселини извиква ответен отговор. Тъканите се нуждаят от повече кислород и от тях се извозва повече въглероден двуокис, иначе те ще се отровят с токсините. Хемоглобинът започва да се концентрира;
 • Някои лекарства, например анаболи, провокират ръст на червените кръвни телца;
 • Физиологична загуба на течности – дехидратация в условията на горещ климат, ускорено потоотделяне, недостатъчен прием на вода. Кръвта се сгъстява и хемоглобина нараства относително.

Болестни причини за повишен хемоглобин

Болестното превишение се случва:

 1. Защото количеството на еритроцитите расте;
 2. Защото еритроцитите се увеличават по размер.

Базови причини за посочените явления са следните:

 • Белодробна и сърдечно-съдова недостатъчност;
 • Прекомерно съдържание на свободен хемоглобин в плазмата (хемоглобинемия);
 • Чревни инфекции с диария и повръщане (кръвта губи плазма);
 • Наднормена глюкоза;
 • Вродени изменения на сърце и съдове;
 • Недостатъчна проходимост на червата;
 • Новообразувания.

Когато хемоглобинът е в излишък, той започва да отравя организма. Крайно негативен вариант е  желязосъдържащият протеин да се намира извън еритроцитите и неговата концентрация е 190 г/л и повече. Тогава се стига до нарушаване на микроциркулацията и сгъстяване на кръвта. Живителната течност не циркулира из организма достатъчно бързо и не доставя навреме хранителни в-ва на тъканите и органите. Нараства вероятността от образуване на тромби (съсиреци), които затапват съдове и пораждат инсулти, сърдечни пристъпи, белодробни емболии.

Симптоми на висок хемоглобин

Какво чувства човек, когато хемоглобинът му е повишен:

 • Умора и безсилие, вялост;
 • Кръвното скача нагоре;
 • Сънливост през деня, трудно заспиване вечерта, безсъние;
 • Образуване на синини от незначителни удряния;
 • Безпричинно кръвотечение от носа;
 • Зачервяване на кожата;
 • Забележимо влошаване на очи/ зрение;
 • Разстройства в отделит. с-ма;
 • Главоболие и гадене;
 • Сухота на кожата и дразнимост, особено осезаеми след досег с вода;
 • Болезненост в стави и корем;
 • Частично или пълно загубване на апетита.

  симптоми на висок хемоглобин

  Типични външни симптоми на гъстата кръв

Известно време симптомите могат да отсъстват и човек да забравя за дискомфорта. Обаче проблемът, провокирал скок в нивото на хемоглобина, не изчезва магически и рано или късно той се появяват отново.

Специфични разстройства

с висок хемоглобин

ХОББ, дихателна недостатъчност

Заради системното свиване на дихателните пътища тъканите изпитват хроничен недостиг от кислород. Тялото реагира с изработването на голямо к-во еритроцити (съответно скача Hb).

Тежко обезводняване

Като процес то не увеличава съдържанието на червени кръвни телца в единица кръв, но увеличава обема на циркулиращата кръв чрез повишаване на нивото на плазмата. В увеличение обем кръв се съдържат и повече еритроцити, което се отразява на цифрата „общ хемоглобин“ в изследването.

До обезводняване и съответно – до вдигане на хемоглобина, водят следните ситуации:

 • хранително отравяне или чревна инфекция, съпроводени с диария и повръщане. За кратно време тялото губи голямо количество вода. Болен може да загуби повече от 20 литра течности вследствие на разстройство;
 • прегряване на организма – то предизвиква повишено потоотделяне. Ако температурата на околната среда превиши 35 – 36ºС, организмът може да загуби до 1 л течности за 60 минути само чрез потене;
 • изгарянията могат да обезводнят организма. Дълбоки и обширни огнища на изгаряне водят до излизането на течната част на кръвта от повърхностните съдове. За кратко време тялото може да загуби повече от 2-3 л вода и електролити.

Емфизем

Хронично разрушаване на белодробна тъкан, което разширява алвиолите и им пречи да осъществяват нормален газообмен. У болните от емфизем се отбелязва наклонност към повишено к-во еритроцити и ниво на хемоглобина, особено при развитие на дихателна недостатъчност.

Сърдечна недостатъчност

Вроден порок на сърцето, съпроводен с посиняване на кожата на пациента. Кръвта от големия кръг на кръвообращението се дезоксигенира (губи кислорода). В отговор на понижената доставка на кислород в организма на човека се изработват по-голямо к-во еритроцити и съответно Hb.

Подробности ще видите ТУК: Сърдечна недостатъчност.

Онкологични заболявания

Рак на бъбреците, рак на черен дроб и др. – при онкологичните заболявания (без значение дали доброкачествени и злокачествени) в повечето случаи хемоглобина се понижава, както и еритроцитите. Но в някои ситуации туморът действа обратно – вдига показателя.

Сред тях са кистозни образувания в черен дроб, фибромиома, аденома на хипофизата, аденобластома на яйчника, рак на надбъбречната жлеза, хепатома, мозжечкова хемантиобастома.

Еритремия

Представлява хронична патология на с-мата на кръвотворенето. При нея се наблюдава увеличаване на количеството еритроцити, съответно на хемоглобина, на обема на кръвта и размерите на далака.

опасност от висок хемоглобин, съсирек, гъста кръв, съсирване, тромб

Високият хемоглобин сочи твърде сгъстена кръв, а сгъстената кръв носи риска от съсиреци (тромби)

Характерно е повишаване на количеството левкоцити и тромбоцити. По същността си тази патология представлява левкоза (злокачествено заболяване на кръвта), при което се израждат клетки-предшественици (стволови).

При еритремията най-много се увеличават еритроцитите – до 5,7 – 10 x 1012 клетки на 1 литър кръв при мъжете и до 5,2 – 9 x 1012 клетки на 1 л при жените.

На свой ред хемоглобинът достига 175 – 177 г/л (мъжка норма) и 167 – 171 г/л (дамска).

При болни бъбреци

При увреждане на бъбречната тъкан и при стеноза на бъбречните съдове рефлекторно се увеличава изработването на бъбречния хормон еритропоетин. Чрез верижна серия от реакции се стига до автоматично увеличаване на синтеза на червените кръвни телца. Усилва се изработването на хемоглобин.

Бъбречни болести, при които най-много се повишава хемоглобина, са киста, стеноза, хидронефроза. По-детайлно тази тема е разгледана ТУК: Пиелонефрит, камъни, хидронефроза и др. Симптоми, болки, кризи. Билки и лечение.

Особености на високия хемоглобин

Нормално хемоглобинът при мъжете е леко по-висок, отколкото при жените. По силата на своята физиология силният пол понася завишени физич. натоварвания. И се нуждае от екстра к-во кислород, обезпечаван от допълнително количество хемоглобин.

В тялото на жените по-чест е понижен хемоглобин, което също е нежелателно явление.

Опасно е нарастването на хемоглобина през бременността. Той е белег за усложнения с плода или при майката – патологии на бъбреци, черен дроб.

След зачеване дамите са склонни да прекаляват с приема на аптечни витамини. Но те носят риск от  ензимни нарушения, а оттам – от усвояване на излишно желязо.

Върху нивото на хемоглобина влияе менструацията. Ако тя е по-обилна и дълга, има риск от обезводняване. В началото това провокира лъжливо повишаване на хемоглобина, а след това – неговия спад и анемия.

При новородените в първите месеци хемоглобинът е висок – до 225 г/л. Тялото се адаптира, изпитвайки потребност от повече кислород. Постепенно нивото на в-вото се снижава и към  1 г. той е достигнало рамките на 105 до 135 г/л.

Превишенията в нормата при децата свидетелстват за заболявания на кръвта, вроден порок на сърцето или неблагополучия с бели дробове.

Висок Hb се проявява при децата със същата симптоматика, както и при възрастните. Малките бързо се уморяват, стават слаби и сънливи. Това е нетипично за възрастта, през която децата са перманентно активни и весели.стойности на хемоглобина

стойности на хемоглобина

Някои пределни стойности по възрасти

Всички норми за хемоглобин ТУК:

Хемоглобин, норма. За какво служи? Изследвания. Стойности по възраст

Как да върнем високия хемоглобин в нормата

Нарастването на хемоглобина по естеств. причини не се нуждае от вмешателство. Той сам се коригира, когато се отстрани провокиращият фактор.

Лечение е необходимо, когато хемоглобинът се е повишил по болестна причина.

Наред с терапията на заболяването-провокатор, се регулират храненето + навиците.

Диета при висок Hb:

 • да се изключат червеното месо, субпродуктите, нарът и ябълките;
 • да се ограничи употребата на елда (защо вижте ТУК: Елда – качества и ефекти);
 • да се намалят тестени и сладки изделия;
 • да се проследяват и отстраняват продукти с хранителни добавки, особено желязо;
 • да не се злоупотребява с морска храна, тя да се сведе до минимални количества;
 • да се минимизират мазните, пържените и твърде острите блюда;
 • временно да се преустановят мултивитамините;
 • да се спрат цигарите и спиртните питиета.

Естествено лекарство при повишен хемоглобин е водата. Подправена с капчици лимонче, тя разрежда кръвта и нормализира концентрацията на хемоглобина. Употребата на 2-3 л на денонощие трябва да стане навик на пациента.

Освен вода, помага пиенето на чай, несладък компот. Но соковете и газираното не са позволени.

Фаворити в менюто трябва да станат:

 • кисело-млечните храни, особено тези с жива закваска;
 • немазните извари и сирена;
 • зеленчуците със зелен цвят, и такива плодове – в голямо количество и видово разнообразие;
 • растит. протеини – бобови, соя;
 • оризова и други каши.

Нека се отдава предпочитание към храните с бавно усвояващо се желязо. Такива са фасулът, спанакът, гроздето, ядките, сиренето тофу, пълнозърнестият хляб, кайсиите.

По различен начин се действа, когато болният е диабетик. Заболяването е обвързано с гликиран хемоглобин, който разясняваме ТУК:

Гликиран хемоглобин: стойности и резултати. Как се изследва и какво значи?

Лечение на висок хемоглобин

Повишеният хемоглобин не е заболяване, а симптом. Изисква намеса на лекар, който да идентифицира провокатора.

кръводаряване, хемоглобин

Кръводаряването е рисково при нисък и прекрасно – при висок Hb

При незначителни отклонения от нормата помагат:

 • Даряване на кръв – проверен с времето метод, който категорично сваля хемоглобина;
 • Преминаване към вегетарианство – неоспоримо качество на зеленчуците е, че забавят усвояването на желязото. Хемоглобинът директно се удържа чрез съкращаване на червеното месо.

Ако нивото остава високо, лекарят назначава лекарства за профилактика на тромбообразуването. Добре се отразява терапия с пиавици и приема на билкови отвари

Антиагреганти

(антитромботични лекарства)

При повишен хемоглобин се изписват антиагреганти, които да намалят риска от образуване на тромби. Те влияят върху съсирването на кръвта, като го забавят или преустановяват.

Някои препарати оказват терапевтично въздействие веднага след инжектиране, а други – след едно денонощие. Преди да се назначи медикамент, е необходимо лабораторно изследване.

Сред известните медикаменти срещу тромби са

Хепарин, Фраксипарин, Трентал, Клопидогрел

Групата на антитромбоцитните лекарства е наистина обширна. За профилактика и при леки случаи се ползва

Аспирин

Той играе роля на експресен разредител на гъстата кръв. Преди години беше известен като температуро-понижаващо средство, но днес тази му слава е изместена от службата му за разреждане на кръвта. Голям дял от възрастните хора пият ежедневно аспирин с профилактична цел. Той се изписва, защото се смята за максимално безопасно средство.

Използването на други препарати изисква специалист да проконтролира болния, за да го предпази от диспептични или неврологични разстройства (гадене, главоболие, дискомфорт в стомаха).

Крайна мярка е т.нар. еритроцитофереза – източване на кръв от пациента, обработването й, за да се намалят формените елементи, и преливане на кръвта обратно.

Минималната мярка е да се прекъсне пушенето. Поне по време на терапията.

Втора задача е да се нормализира сънят. Ако не естествено, то чрез лекарства.

По един или друг начин Hb трябва да бъде сведен до нормално ниво. Иначе пациентът винаги ще бъде под угрозата от образуване на кръвен съсирек, който плувайки из тялото, може да запуши важни за живота точки.

А какви са рисковете при нисък хемоглобин, разглеждаме ТУК:

Нисък хемоглобин: норма, симптоми и причини. Как да лекуваме, диета.

Как точно работи хемоглобинът и какво транспортира, нагледно се описва във видеото:

Източник:

Молим за споделяне!

 

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.