Как се прави домашен ябълков оцет (рецепта). Ябълков оцет и мед

♠ Тайни на приготвянето на домашен ябълков оцет ♠ Ферментиране и оцетна гъба ♠ Работещи рецепти за ябълков оцет ♠ Стандартната рецепта без и със захар ♠ С ябълков сок ♠ С ябълки, ръжен хляб и мед ♠ С мая и без ♠ Древна рецепта ♠ Рецепта на д-р Папазова ♠ Бърза рецепта ♠ Ябълков оцет и мед

Още в текста: ♠ Как да разберем дали оцетът е станал  ♠ Лечение с ябълков оцет ♠ За болки в ставите ♠ При подагра ♠ За артрит ♠ За стомах, при киселини ♠ Против запек ♠ Против холестерол ♠ За отслабване ♠ За енергия ♠ Против лош дъх ♠ Против възпаления

Името му идва от „прокиснало вино“, защото се произвежда чрез оксидиране на вино (от грозде или ябълки). Използвал се е от всички древни култури. Тогава оцетът е бил само домашен, правили са го в дървени съдове. В по-ново време домашният е изместен от удобството на фабричните продукти. Но ръчно направеният си остава предпочитан и се смята за много по-лечебен.

Домашният нефилтриран ябълков оцет е прекрасен продукт за кулинарията и старинно лекарствено средство. В натуралната суровина за този оцет се запазват и даже умножават ценните свойства на пресните ябълки.

Има разни начини за домашно производство – главно от цели ябълки и от прясно изцеден ябълков сок. Ще дадем и вариации.

Как се прави домашен ябълков оцет

Домашната технология е ферментация на зрели ябълки или сок от тях. В процеса на ферментиране суровината минава през етап на сладък сайдер (ябълково вино), сух сайдер и с времето става на оцет.

Той не минава през пастьоризация (нагряване), при която се разрушават доста ензими и други полезни в-ва, съдържащи се в оцета.

Тайни при приготвянето

как се прави домашен ябълков оцет, рецепти

Оцетът има рН ок. 4.5

По-високото рН в сравнение с чистите киселини се използва още от предтечите на класическата медицина. Например Хипократ го е предписвал за ускоряване на процесите на очистване и заздравяване на рани. Яб. оцет е източник на калий, както и самите ябълки.

Някога лечебните свойства са били тайно знание, достъпно за знахари и лечители. Секретите на оцета отдавна са разкрити, те вече не са чудодейни, а напълно логични спрямо познанията ни по естествени науки. Но това не сваля продукта от пиедестал, защото ползите му са напълно истински.

“Фигурин

Как и от какви ябълки се получава най-добър оцет

Най-подходящи са напълно узрелите ябълки от късните сладки сортове. Те ферментират най-добре.

За максимално качество на оцета се избират органични ябълки или поне отгледани без използването на синтетични пестициди.

Ферментация

За създаването на оцет от ябълки се използва процесът ферментация. Той е естествен и се поражда в заложените пресни ябълки или сок от тях. Оптимизира се, ако суровината е сложена в дървен съд. Накрая се получава продукт, различен от рафинираните и очистени ябълкови оцети, които са по лавиците в супермаркетите.

При ферментирането на суровината се получава отначало етилов спирт. Под влияние на ензимите на бактериите той се превръща в киселина.

Натуралният оцет включва в себе си няколко вида плодови киселини, витамини А, бета каротин, В-витамини (1, 2, 6), Е, С, провитамини, натрий, цинк, мед, калций, Fe, калий и Mg.

Оцетна гъба (майка)

Зрелият оцет образува на повърхността си тъмен, мътен пенообразен бактериален филм, който се означава като оцетна гъба или майка. Тази специфична субстанция става видима, ако се погледне към наситено кафявата течност на подходяща светлина.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!
ябълков оцет, оцетна гъба, утайка на оцет

Утайката в натуралния оцет

В течение на ферментацията гъбата става все по-дебела и започва да отговаря на името си. Ако я уберем и съхраним (примесена с малко оцет), ще ни е от полза. Получава се своеобразна мая – бактериална закваска, която пренася ферментацията в други оцети за ускоряване на процеса и за придаване на сходство с ябълковия оцет или в следващите дози ябълков оцет.

Истинският домашен оцет с бактериална култура притежава ензими и минерали, които са без аналог и въобще немислими при магазинните аналози. Фабричните оцети ги губят заради прекомерната обработка, нагряване и филтрация.

Технологията най-общо

Произвеждането на яб. оцет протича на 3 етапа:

 1. Ферментация – преработка на захарите с помощта на дрожди. Захарите естествено се съдържат в плодовете (затова се предпочитат сладките сортове и добре узряла продукция). Допустимо е добавянето на допълнително кристална захар. Преработването става без достъп на въздух – в спирт. В резултат се сдобиваме с младо вино, желателно със спиртност 6-10%;
 2. Вкисване – превръщане на винения спирт в оцет под въздействието на бактерии от семейство Acetobacteraceae, които се активизират при допускането на кислород;
 3. Филтриране на готовия оцет и разливане в бутилки.

Описаната технология значително се съкращава, ако я стартираме от етапа „ябълково вино“. Желателно е да вземем за суровина домашно сухо. Магазинните аналози не са подходящи, защото имат сяра и други в-ва, които препятстват развиването на оцетните бактерии.

При наличие на готово вино веднага се преминава на втори етап от технологията, което значително опростява и ускорява процеса.

Топ рецепти за ябълков оцет

(проверени работещи рецепти)

Има алтернативни рецепти за преработката на ябълките в оцет. Резултатът от всички е еднакъв – получава се светло-кехлибарена течност. Тази течност притежава множество ценни съставки с лечебни свойства. Те се запазват, ако впоследствие продуктът не бъде подложен на пастьоризация.

Стандартна рецепта

(със и без захар)

Продукти:

 • Ябълки – според желаното к-во оцет или разполагаемите съдове, макс. 10 кг;
 • Захар – 50 – 80 г на вс. литър от сока (тази съставка не е задължителна);
 • Вода – 50 – 100 мл на вс. литър от сока.

  произвеждане на ябълков оцет

  Първи спъпки на технологията от ябълки на парчета

Технология:

 Ябълките не се мият. Ако са много мръсни, ги избърсваме със суха кърпа. На повърхността им има диви дрожди, които ще извършат ферментация;

 Нарязваме ябълките на парчета, отделяме сърцевината и семките. Настъргваме на ренде или смиламе в месомелачка до състояние на пюре.

 Пресипваме пюрето заедно с отделилия се сок в съд – да е неметален и широчко гърло, например емайлирана кастрола или пластмасова купа. Покриваме с марля;

 Поставяме купата за 2-3 дни на тъмно, където температурата е стайна. Размесваме през 8 – 12 часа с чиста ръка или с дървена лъжица. Очакваме ябълковата маса да потъмнее и на повърхността й да се появи пяна, шиптене и лек мирис на ферментация. Това е белег, че минаваме към следващия етап;

 Оцеждаме пюрето през марля или преса и преливаме кипналия сок в стъклен буркан или голяма бутилка, така че да се запълни не повече от 75% от обема й;

 Пробваме на вкус. Ако сокът не е сладък, добавяме захар според посочената по-горе пропорция. Разбъркваме. Сокът трябва да е сладък, но не прекалено. Максимално допустимата захарност е 20%;

 Ако усетим силна киселинност (щипе на езика), добавяме вода;

 Слагаме на гърлото на съда гумена ръкавица, на която с игла сте пробили дупка. Уплътнете гумата към гърлото, за да изключите попадане на въздух;

 Пренасяме на тъмно бутилката (съда), на 20 – 25°C, за ок. 25 – 40 дни;

 Наблюдаваме кога ще  приключи ферментацията. Ще разпознаем по това, че ръкавицата се е издула, а виното е просветляло. Тогава преливаме младото вино през маркуч, като не засмукваме утайката на дъното. Така оцетът ще се получи светъл без мътност;

 Преливаме виното в съд с възможно най-широко гърло – за по-добър контакт с въздуха. Може да оставим да вкисва и в буркана, но тогава ще ни отнеме повечко време. Отгоре привързваме марля, за защита от насекоми. Впоследствие на повърхността ще се формира филм (слой с бактерии Mycod. aceti);

 Оставяме в тъмен шкаф или стая за 45 – 60 дни (или покриваме съда), на 18 – 23°C. Заготовката постепенно ще вкисва, преобразувайки се в желания оцет. Към приключване на процеса характерният остър мирис на вкисване изчезва;

 Готовият домашен яб. оцет се профилтрира през 4-слойна марля или плътна тъкан, разлива се в бутилки и херметически се затваря.

Съхраняваме го в защитен от слънце шкаф и тогава годността му ще продължи 3 години.

Рецепта за оцет от ябълков сок

В класическата рецепта оцетът се прави от ябълково пюре. Вариант е да се ползва ябълков сок. Как става?

Съществено е да се осигури окисляване на ябълките. Те се измиват и нарязват на големи парчета. Оставят се на въздух, за да потъмнеят. Тогава от тях се оцежда сок.

произвеждане на ябълков оцет

Затвор с гумена ръкавица

Сокът се излива в стъкло, отгоре се слага гумена ръкавица и оттам нататък следваме технологията, описана в класическата рецепта.

Оцет от смачкани ябълки

Вземаме късни сладки зрели ябълки и обстойно ги измиваме. Смачкваме ги и ги прехвърляме в съд, желателно от дърво или стъкло, или с емайлово покритие, задължително с широко гърло.

 Заливаме ябълките с топла вода, да ги покрие изцяло.

 Ако възнамеряваме да подкрепим и ускорим ферментирането, това е подходящият етап. В този момент можем да добавим допълнителна захар или мед, както и да пуснем залък черен хляб.

 Пренасяме съда на топло място и го покриваме с кърпа. Тя ще пази бъдещия ни оцет от мушиците, събиращи се около съда.

 Започва активно ферментиране на ябълките. За да не засъхват тези, които са на повърхността, периодично разбъркваме масата.

 Гледаме доколко бързо е ферментирането и ако не е активно, добавяме още мъничко захар.

 След 3 седмици отделяме ябълките от течността и оставяме за 2 – 4 седм. за ферментация. На този етап от процеса очакваме да се сформира оцетната гъба. След още няколко седмици тя ще почне да се спуска към дъното. Това е белег, че гъбата загива. Оцетът е готов.

Мътната утайка в някаква степен винаги присъства в натуралния оцет. Тя се отлага на дъното на съда. Тази утайка също се нарича майка и е закваска на други количества оцет.

Внимание! Наличието на мътна утайка в оцета може да се стори белег на ниско качество, но именно в нея са концентрирани ензимите на оцета.

Начини за ускоряване на ферментацията

За производството на оцет са потребни като минимум две съставки – ябълки и известно количество вода. Ако използваме само това, ферментирането протича естествено, със собствена скорост.

Скоростта на процеса зависи от две неща – от захарността на суровината и колко естествени дрожди са привнесени в нея.

Естественото превръщане на ябълките в оцет отнема доста време и затова са измислени начини за ускоряване на процеса. Ферментацията се подкрепя чрез добавки в двата пункта, от които зависи протичането на процеса – засилва се или захарността, или масата от дрожди.

Използваните добавки са естествени. Някои автори обаче посочват, че има риск вместо винен спирт да се появи обикновен етилов. Тогава оцетът няма да бъде достатъчно натурален и ще е загубил част от ползите.

Ускоряване на ферментацията

Подходящи добавки:

 • Захар – тя се добавя, когато използваните ябълки не са достатъчно зрели или сладки. Стандартното количество е 50-80 г на 1 литър ябълков сок или на 1 кг ябълки. Измерването е на око и по собствено усещане за сладостта на суровината;
 • Мед – предпочита се от избягващите рафинираната захар. Медът повишава лечебните свойства на оцета. Дозата е 150 г към 3-литров буркан със суровина. Това е повече от 50 г мед за 1 кг ябълки, защото бурканът се пълни на 75%. Да споменем, че медът повишава себестойността на оцета;
 • С хляб или сухи дрожди (мая) – за закваска на пресния ябълков сок можем да добавим залък ръжен хляб или суха мая. Така внасяме допълнително дрожди и процесът на преобразуване на захарите се ускорява;
 • С оцетна гъба – наситеният с дрожди повърхностен слой на оцета, който сме отделили и съхранили от предишно производство. В новата доза го добавяме в първия етап от ферментацията, с което значително ускоряваме процеса.ябълков оцет, производство, млени ябълки

  ябълков оцет, производство, млени ябълки

  Първи стъпки при технологията с млени ябълки

Рецепта на д-р Папазова с мед

Телевизионната консултантка по ред медицински въпроси препоръчва оцетът да се прави с мед. Но по нейната формула количеството на подсладителя е доста по-голямо, от посоченото от други автори.

Ето пропорциите:

 • Ябълки – 1 кг
 • Мед – 300 г
 • Вода 1 л – да е преварена и изстинала към момента на изсипване в ябълките.

Особеното на тази рецепта е, че не се изисква смилане или пюриране на суровината. Ябълките са просто нарязани на парчета (е, не много големи). Те се пускат в буркан + меда и водата. Бурканът се пълни на 90% и се покрива с марля.

Ябълков оцет и мед

Благотворността на меда чудесно се съчетава с тази на ябълковия оцет. Не случайно комбинацията се препоръчва в ред алтернативни терапии. Не малко са рецептите, в които медът се добавя в последствие – към готовия оцет.

Такава композиция се пие за вталяване, за младост, срещу запек, против киселини, при гнойни процеси в тялото и т.н.

Бърза рецепта с оцетна гъба

Нормално и по естествен път оцетът става за ок. 40 – 50 дни. Този срок може значително да се съкрати (наполовина), ако се внесе в сместа оцетна гъба.

Какво количество майка е необходима?

На всеки 3 ябълки, влагани като суровина, се съотнася 1 с.л. оцетна гъба, размесена с мъничко готов оцет.

Оцет от бракувани ябълки

За произвеждането на качествен оцет (дори и за лечение) не е задължително да търсим отлични, здрави и красиви ябълки.

Прекрасна суровина за здравословен продукт са и попрезрелите и дори позагнили тук-там ябълки. Разбира се, повредените елементи – загнили места, червеи и дупки от червеи, се отстраняват с нож.

Как да разберем дали оцетът е станал?

Има белези, които показват, че ферментационния процес е завършен. Те са:

 1. Изчезва запенването на повърхността;
 2. Течността изсветлява;
 3. Пада утайка на дъното.

Когато през почти прозрачния сок се наблюдава на дъното слой утайка, оцетът е готов.

Готовността е видима и във вкуса и мириса. Сладостта силно намалява, съдържанието на спирт е практически нулево, а се оформя типичният оцетен вкус и аромат. В началото той е все още слаб, но с времето се засилва.

Ако всичко описано се е случило, можем да преминем към преливането на оцета, за да се премахне утайката.

Най-добрата рецепта за домашни условия…

… е тази, която отговаря на нашите възможности. Ръчното приготвяне на оцет няма да ни натовари, ако изберем технология според уредите, които имаме в кухнята си. Например защо да се мъчим да правим оцет от ябълков сок, ако нямаме сокоизтисквачка. Разумно е да се спрем на рецептата с ябълково пюре.

Конкретни лечения

ябълков оцет, производство, млени ябълки

Ползите от натуралния чист яб. оцет са разностранни

Непастьоризираният домашен продукт има очистващи, целебни, хидратиращи и тонизиращи свойства. Той е буквално изпълнен с полезни витамини и с антиоксиданти, а също така и с необходимите на тялото ензими и танини.

Киселинността на домашния оцет се колебае в зависимост от особеностите на използваните ябълки. Във всички случаи обаче киселинността е доста по-ниска, отколкото в типичния фабричен продукт.

Ензимите в натуралния яб. оцет остават във висока концентрация. Те са катализатори на всички клетъчни реакции и са абсолютно необходими на организма за нормална жизнена дейност. Принципно суровите ферментирали продукти, вкл. ябълковият оцет, са най-добър техен източник. Добре се комбинират с калия, на който този оцет е щедър.

Калият има и още едно свойство – да поддържа в здраво състояние меките тъкани в тялото, включително артериите.

Танините от ябълковата кора се запазват натурално и в оцета. Те потискат патогенните микроорганизми и имат антиоксидантно действие.

Още благотворни ефекти от ябълковия оцет ТУК: Неподозирани ползи от ябълковия елексир – лечебният оцет.

Някои основни лечебни качества накратко:

 • За болки в ставите и подагра – ставни болки, породени от отлагане на соли върху контактните повърхности, се повлияват от ябълков оцет. Приема се едновременно вътрешно – разреден, и се налага на болните стави чрез компреси;
 • За артрит, остеопороза – ежедневното пиене на напитка от оцет и мед разгражда калцирането и връща калция в кръвта. Оттам той се насочва по естествен път към костите, което е чудна профилактика срещу остеопороза;
 • За стомах, киселини – 20-ина грама на ден оцет подобрява храносмилането, стимулира червата и е терапия за някои патологични процеси. Регулира киселинността, с което премахва образуването на т.нар. „киселини“;
 • Против запек – елексирът оцет + мед е лек за този проблем, ако се пие трикратно до освобождаване на червата;
 • Против холестерол – оцетът от ябълки подобрява преработването на мазнини в ч. дроб и оттам сваля холестерола. Пиенето му е прекрасна профилактика срещу атеросклероза;
 • Против възпаления на сливици, на бял дроб и др. – гаргара с разреден оцет и вътрешно – оцет с мед подпомагат справянето с възпалителните процеси. Танините в оцета ликвидират причинителите;
 • За енергия – дори и без конкретни оплаквания, редовното пиене на мъничко ябълков оцет регулира обменните процеси и зарежда с енергия;
 • Против лош дъх – жабуренето с оцет премахва патологичните микроорганизми от устата, продуктите от чиято жизнена дейност са източник на неприятния дъх, обеззаразява развалени зъби, помага за затварянето на афти;
 • За отслабване – най-прочутото действие на оцета. Той е многократно проверено с времето вталяващо средство. Схемите на пиене + диета ТУК:

Ябълков оцет за отслабване: диета, рецепти. За бързо отслабване

Други ползи от ябълков оцет: той премахва пърхота, чисти акне, поставя под контрол кръвната захар. Тези и други ползи от натуралното лекарство сме описали ТУК:

Ябълков оцет: Топ ползи и лечение по заболявания. За козметиката и домакинството

Завършваме с руска видео рецепта за домашно производство на яб. оцет, която е малко по-различна от традиционно използваните у нас:

Знаете ли други рецепти за оцет от ябълка? Кажете ни я!

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.