Болести на щитовидна жлеза: Подробни симптоми. Полова специфика

♠ Къде се намира жлезата ♠ За какво отговаря ♠ Хормони на щитовидна жлеза ♠ Причини за заболяване ♠ Болести на щитовидна жлеза ♠ Прояви ♠ Симптоми при мъже ♠ При жените ♠ При децата ♠ Симптоми на хипотиреоидизъм ♠ Изтръпване на крайниците ♠ Симптоми на хипертиреоидизъм

Още в текста: ♠ Щитовидна гуша ♠ Тумор, киста на щитовидната жлеза ♠ Изследвания и анализи ♠ Лечение на щитовидната жлеза

Нормалното функциониране на чов. тяло зависи от синтеза на хормони и микроелементи, за които отговаря щитовидната жлеза. Макар и мъничка, тя повлиява всички физиологични процеси. Жлезата пък се разболява главно поради недостиг или излишък на йод.

Днес болестите, свързани с щитовидната жлеза, са твърде разпространени и не по-малко опасни. Уж дребното увеличаване може да се окаже раково образувание със смъртна опасност. Туморите в тази жлеза метастазират на ранен стадий. Ето защо симптомите не бива да се пропускат и прегледът – да се отлага.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Щитовидна жлеза (ЩЖ) е част от ендокринната система. Разположена е отпред на гърлото и отговаря за синтеза на хормони.

Състои се от два вида клетки. Едните изработват йод и аминокиселината тирозин, а другите продуцират калцитонин.

Йод и калций са двата основни компонента, потребни за нормалното функциониране на всички процеси в тялото.

Функции на щитовидна жлеза

болести на щитовидна жлеза

От какво боледува пеперудата под брадичката ни? Разказваме!

Осигурява растежа и развитието на тъканите и органите, вкл. ЦНС;
 Активира психическите процеси;
 Стимулира окислителните процеси;
 Контролира минералния, протеиновия, въглехидратния и мастния обмен;
 Влияе върху съзряването на фоликулите в яйчниците.

Хормоните на ЩЖ трябва винаги да се намират на определено ниво. Ако се бележи излишък или недостиг, се стига до нарушения на жлезата. Симптомите на тези нарушения не винаги се възприемат от пациентите правилно.

За хормоните накратко

Трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4) са хормони, които се създават в щитовидната жлеза. Те участват в метаболизма на всички полезни за тялото в-ва.

Пониженото к-во на хормони (хипотиреоза) води до слабост и умора, а повишеното к-во (хипертиреоза) – към прекомерна възбуда.

От Т3 и Т4 зависи теглото на човека. Рязка промяна без видима причина (напр. променени хранене и активност) насочва към неправилна работа на жлезата.

При възпаляване на щитовидна жлеза се явяват различни симптоми. Лечението варира според конкретната патология. Методът на терапия се избира с помощта на изследване на хормоните.

Болестите на ЩЖ не бива да се игнорират, защото те се отразяват върху ред жизненоважни системи, включително могат да сочат развитие на злокачествени тумори.

Причини за болестите

Най-важна причина за всички патологии на щитовидната жлеза е недостигът на йод. Той се използва от жлезата за синтезиране на нейните хормони.

болести на щитовидна жлеза

Жлезата физически променя размера си

Типичните болести на щитовидната са:

 • хипотиреоидизъм (предизвикан от хипотиреоза – намален синтез на хормони);
 • хипертиреоидизъм (предизвикан от хипертиреоза – повишен синтез на хормони)
 • гуша (увеличен размер на жлезата).

Хипотиреозата е нарушение в работата на ЩЖ заради намалено синтезиране на специфичните за органа хормони.

Симптоми на такова нарушение са:

 • Депресия;
 • Понижена темп. и налягане в тялото;
 • Мускулни спазми;
 • Разстройство на съня;
 • Алергични реакции в тялото;
 • Изменения в менструалния цикъл на жената.

Хипертиреозата е нарушение, което идва от повишено синтезиране на специфичните хормони.

Симптоми на излишък са:

 • Рязък спад в теглото;
 • Температура, повишено изпотяване;
 • Тремор на крайниците;
 • Мускулна слабост;
 • Раздразнителност, хаотично поведение;
 • Повишено чувство на страх;
 • Безсъние;
 • Изпъкване на очните ябълки (основен симптом).

Гушата е патологично съст., при което жлезата значително се увеличава по размер. Това й изменение може да бъде провокирано от разни причини и съответно гушата има разни проявления.

Някои чести причини за увеличена жлеза са:

 • Недостиг на йод. Той участва в синтеза на хормони. Когато йодът не достига, и хормоните са по-малко. Мозъкът се опитва да компенсира, като стимулира ЩЖ да произведе повече хормони. В резултат тя се увеличава по размер;
 • Тиреоидит на Хашимото. Имунната с-ма провокира деструкция на жлезата, поради което тя намалява продукцията на хормони. И тук тялото реагира, като стимулира жлезата да работи по-усилено и в резултат тя се увеличава;
 • Базедова болест (или на Грейвс). При нея имунната с-ма произвежда хормон, който стимулира жлезата и провокира нарастването й;
 • Многовъзлова гуша. При нея се формират възли, поради които органът се уголемява;
 • Тумори, инфекции, генетични аномалии – това са по-редки патологии, които също причиняват увеличена ЩЖ.

Към развиване на такава гуша са по-предразположени жените. Под риск са и наследствено обременените. Съществен фактор е злоупотребата с алкохол и цигари.

Симптоми на изменена щитовидна жлеза

Характерните белези на заболяла ЩЖ не зависят от половата принадлежност. Болестите се проявяват според своята специфика, идентично при мъже и при жени.

Симптоми при мъжете

Силният пол страда 4-5 пъти по-малко от болести на щитовидна жлеза. По статистика, към 4 дами се отнася само един мъж с такава патология. Този факт е причина за сериозен негатив – мъжете късно се обръщат към ендокринолог и биват диагностицирани.

симптоми при мъже, щитовидна жлеза

Хипотиреоидитът при мъжа може да значи загуба на либито, еректилна дисфункция и дори безплодия

Друг „мъжки“ проблем е, че първоначалните симптоми на изменена щитовидна жлеза с лекота се приписват на преумора и пренатоварване. Мъжете не обръщат внимание на леко повишена температура (37.2° – 37.5°), на учестено или забавено сърцебиене, на промени в теглото, на моменти на потиснатост или възбудимост. Подобни белези се разпознават от специалистите, но мъжете късно се обръщат към тях.

Късната дианостика сред мъжете е масова и се третира като проблем. От нея следва проблематично лечение – усложнена и дълга терапия, която иначе по същност не се отличава от тази, прилагана на дамите.

Специфичен за мъжете симптом за негативните прояви в сексуалната сфера – изменения в либидото и половата функция.

Симптоми при жените

Симптоматиката на проблемна щитовидна жлеза при дамите се засича в пъти по-рано. Дамите за внимателни към външния си вид и не биха пропуснали дори незабележимо изменение в областта на шията и деколтето си.

Признаците зависят от конкретното нарушение в работата на жлезата и могат да са противоположни. Например

при увеличена функция се отбелязват загуба на тегло, учестено сърцебиене, диарично изхождане и т.н.,

при намалена функция – точно обратното: напълняване, забавен ритъм на сърце, запек и др. Нерядко се наблюдават възпаления и увеличаване на ЩЖ, възли и формиране на гуша.

Нерядко болестите при жените се съпровождат с притискане на трахеята. Тогава се появява кашлица, болезненост, затруднено дишане, усещане като при заседнала хапка.

Симптоми при децата

При основните патологии, свързани с щитовидна жлеза, детската симптоматика е подобна на тази при възрастен.

Специфична е вродената хипотиреоза, развиваща се в утробата вследствие на наследственост и негативни фактори. Тя се изявява още с раждането и може да доведе до кретенизъм, познат и като олигофрения. Представлява забавено физическо и умствено развитие вследствие на намалена функционалност на щитовидната жлеза.

Причини за вродена хипотиреоза са генетична недостатъчност на тиреотропин от майката или ниско равнище на „щитовидни“ хормони, неправилно разположение или несъразмерност на жлезата, водещи до дисфункцията й, нарушено формиране на ЩЖ в ембрионалния период, ендемична гуша у майката, проявила се през бременността, недоразвиване или пълно отсъствие на ЩЖ, значителен недостиг на йод и селен – основа за производството на тиреоидни хормони.

Откриването на външни признаци на болестта при бебето е практически невъзможно. Затова между 4 и 7-и ден от раждането се прави тест за концентрация на тиреотропина. Повишеното ниво на ТТХ + данните от УЗИ, рентген и др. образни методи дават основание да се предполага недостатъчност или пълно отсъствие на тиреоидни хормони. Тогава се предприема превантивна терапия с тироксин, която представлява профилактика срещу развиване на кретенизъм.

Ранното диагностициране на проблема (до 21-и ден от раждането) и провеждането на адекватна и пожизнена хормонална терапия гарантират нормално физическо и умствено развитие на човека. В противен случай се развива кретенизъм.

кретенизъм, хипотиреоидизъм

Кретенизъм – необратими изменения от интелектуален и физич. характер

Симптоматика, характерна за кретинизъм:

 • Сериозно изоставане в умствено/ физическо развитие;
 • Фонтанелата остава за дълго незатворена;
 • Забавен растеж на скелета;
 • По-късно изникване и забавена смяна на зъбите;
 • Издуване на корема;
 • Изменение на чертите на лицето заради отичане на тъкани (широк и плосък нос, хипертелоризъм – прекомерно раздалечени очи);
 • Ниска линия на окосмяване на главата;
 • Увеличен език, който нерядко не се събира в устата;
 • Жълтеница;
 • Непропорционално тяло;
 • Лош апетит;
 • Удебеляване и загрубяване на кожата;
 • Психо-емоционално разстройство;
 • Понижено кръвно;
 • Понижена активност;
 • Недоразвити вторични полови белези и др.

Симптоми по заболявания

Симптоми на хипотиреоидизъм

Хипо значи недостиг – на тироксин и на трийодтиронин. Това води до забавяне на обменните процеси. Намалява образуването на топлина и на енергия.

Недостигът на хормони нерядко остава скрит за дълго време. Симптоматиката се разгръща бавно, някои белези са неспецифични или протичат скрито, маскирани като банални заболявания. В такива случаи възниква риск от грешно диагностициране и неправилно лечение.

В клинично отношение хипотиреоидизмът се разграничава на

 • Първичен – при поражение на самата ЩЖ;
 • Вторичен – при поражение на хипофизата;
 • Третичен – следствие от хипоталамуса.

Причини за първичен хипотиреоидизъм са тиреоидити в късен стадий, когато след възпаляване на жлезата се стига до нейното склерозиране, йоден дефицит, след радиационна терапия или хирургично премахване на ЩЖ заради тумор или гуша.

Хипотиреоидизмът може да провокира анемия и вторичен имунен дефицит.

По отношение на сърдечно-съдова с-ма се придобиват: забавено сърцебиене, снижаване на пулса под 55, потъмняване на очите, загуба на съзнание (при рязко ставане). В началото може да се наблюдава парадоксално за заболяването учестяване на сърцебиенето. В крайния стадий нерядко се развива миокардио дистрофия и сърдечна недостатъчност.

Кожното покритие става бледо, сухо и студено на допир. Пациентът постоянно мръзне. Ноктите и косата са безжизнени, чупят се, типично е опадане на косата до алопеция.

симптоми на болна щитовидна жлеза при мъжете

Загубата на коса се среща в пъти по-често при мъжете. Същият признак се наблюдава при недостиг на щитов. хормони

В подкожния слой на крайниците и лицето се появяват отоци, които почти не се повлияват от диуретици. Отичането засяга и гласните връзки, като прави глава на пациента нисък и глух. Може да се наблюдава микседемен оток, разпространяващ се в лигавицата на носа. Той затруднява дишането и засягайки средното ухо, влошава слуха.

Храносмил. с-ма отговаря на чрез нарушен апетит, запек и проблеми с усвояването на храната. Нерядко се отбелязва снижаване на чревните ензими и на стомашния сок. Заради нарушена моторика на жлъчните пътища е възможно пожълтяване на очните ябълки и кожата. Възможно увеличаване на размера на ч. дроб и поява на гастрит.

Въпреки понижения апетит, теглото на пациента се увеличава, но не стига до затлъстяване. Мускулатурата отслабва. Отбелязва се снижаване на работоспособността. Характерни са апатия сънливост, умора.

Болезнеността в мускулите се съпровожда с парестезии и полиневропатии на крайниците, затрудняващи двигателната активност. Болестното изтръпване на ръце и крака сме разгледали в подробности ТУК: Болестно изтръпване и схващане на ръцете.

Наблюдава се упадък в емоционалната сфера – загуба на интерес и любознателност. Пациентът става безразличен към всичко наоколо. Мисли само за почивка. Нерядко е депресиран. В тежки случаи страдат мисленето и паметта.

Ежедневната активност става механична и резултатът е задоволителен само при дейности, отработвани с години. В тежки случаи се развива тотална мускулна слабост, която пречи на най-прости движения и дори на самообслужването.

При болните се отбелязва намалено полово влечение. При жените страдат репродуктивните функции – нарушен цикъл, безплодие.

При бебетата вродената хипотиреоза може да отключи кретенизъм. При по-големите се наблюдава намаляване на физическа/ умствена активност, забавен ръст, развитие на дебилност или олигофрения.

Резкият спад на тиреоидни хормони може да провокира микседематозна кома. Тя е усложнение, характерно за възрастните жени, страдащи от понижена функция на жлезата от много години. Състоянието се съпровожда с усилена проява на типичните симптоми, последвана от загубване на съзнание, възможна дихателна или сърд. недостатъчност и риск от летален изход. Подобна кома би се провокирала от всяка остра патология, продължителна имобилизация, преохлаждане.

Симптоми на хипертиреоидизъм

Хипер значи свръхпроизводство – на тироксин и на трийодтиронин. Това води до хиперактивност на всички органи, подчинени на жлезата. Обмяната се ускорява, превъзбуждат се сърдечната, вегетативната, централната нервна с-ма. Негативен е ефектът върху психо-емоционалн. сфера.

Хиперактивната функция на ЩЖ се определя като тиреотоксикоза (хормонално отравяне на тялото).

Неярко изразената симптоматика на хипертиреоидизма, особено в напреднала възраст, с лекота би се сбъркала с друго хронично заболяване или възрастови изменения. Например приливите на горещина могат да бъдат тълкувани при жените като проява на менопауза.

Хипертиреоидизъм се отключва от възпалит. заболявания в ЩЖ, с автоимунен или вирусен генезис, гуши (Базедова, синдром на Плъмър, на Грейвс), туморни образувания, включително на яйчниците, на хипофизата и др.

От страна на сърдечно-съдова с-ма първите признаци на хиперфункция са ускорено сърцебиене над 90 дори и при пълен покой. Типични са сърдебна болка, нарушен ритъм (екстрасистолия, мерцателна аритмия, съчетани с нарушен пулс и страх от смъртта).

Кожата на болния се овлажнява и е топла на допир.симптоми на хипертиреоидизъм

Първи признак, че функционирането на мускулатурата се нарушава, дава треперенето на пръстите на ръцете при силно вълнение. По-нататък симптомът се развива в треперене на дланите в състояние на покой. В тежки случаи са отбелязвани тремор на целите ръце и главата, сходен на този при Паркинсон.

Главоболието е въпрос на индивидуални особености. Някои пациенти го имат, като то е подобно на болезнеността при повишаване на темп.

Пациентите страдат от висока темп. и усещане за горещина. Те идват от ускорения енергиен обмен. В началото болният проявява непоносимост към дебели завивки и затоплени помещения. По-нататък той започва да се поти обилно дори и при минимално физическо натоварване и при стайна темп. Усещането за жар се допълва със зачервяване на лицето и задушаване.

В сферата на храносмилането отбелязваме повишен апетит на фона на диария. Те се обясняват с ускореното усвояване и извеждане на хранит. в-ва. Болният може да бъде призован за облекчаване 6-7 пъти в денонощието, като в същото време да изпитва болезненост в червата. Ултразвуковото изследване „хваща“ увеличен ч. дроб.

Типично за хипертиреоидизма е рязката загуба на тегло. Та е следствие от бързата евакуация на приетата храна от червата и от форсирания разпад на натрупаните мазнини, понякога – и на белтъци. При изразено заболяване човекът постепенно губи изцяло мастния си слой и продължава с мускулната маса. Подобен процес води до отпадане на силите и развиване на постоянна слабост.

При умерения хипертиреоидизъм половата функция може да остане на предишното ниво, а либидото и при двата пола се увеличава. При мъжете е възможно увеличаване на млечните жлези и развитие на еректилна дисфункция. При дамите се разстройва менструалния цикъл и се повишава вероятността от неизносване на текуща към момента на заболяването бременност.

Нервната с-ма се поддава на осезаемо възбуждане. В началото това обстоятелство увеличава работоспособността на пациента и скоростта на реакциите му, но хубавите моменти са съпроводени и с повишена раздразнителност, речева и двигателна затормозеност.

С развитие на заболяването характерът на пациента се изменя. Възникват емоционална лабилност, нетърпимост, раздразване до гневност дори по незначителен повод. Появяват се тревога и страх, натрапчиви мисли.

Хормоналният излишък може да приеме формата на криза – тиреоидна буря, изразяваща се в гадене, сърцебиене, вдигане на темп., диария, тревожност, мускулна слабост, повръщане. Възможно е изпадане в кома.

Щитовидна гуша

(Базедова болест)

Описаните дотук хормонални изменения нерядко се съпровождат от нарастване на жлезата по размери, означавано като гуша. Според начина, по който изглежда жлезата, се различават:

 • Възлеста гуша – поява на възли в жлезата (нодозна струма);
 • Дифузна гуша – равномерно увеличаване на жлезата (Базедова);
 • Дифузно-възлеста гуша – смесена.

Това са различни патологии със собствен механизъм на развитие и симптоматика и съответно – и лечението се различава.

Гуша може да възникне заради хипертрофия на ЩЖ вследствие на йоден недостиг или заради повишена потребност от хормони (напр. през бременност).

базедова болест, щитовидна гуша, дифузна гуша

Жлезата има капацитета да нарастне в пъти

Когато увеличаването на органа се съпровожда с възпаление или формиране на тумор в него, имаме токсична дифузна гуша.

Гушата в детайли разглеждаме ТУК:

Базедова болест: причини, симптоми. Поражения на други органи. Изследвания и лекарства

Тумори на щитовидната жлеза

Формирането на злокачествени новообразувания е следствие на аномално разрастване на клетки в самия орган. На общия фон този рак е слабо разпространен. Прогнозата при голям % болни е позитивна, тъй като дадената форма рак се диагностицира в ранен етап и с лекота се поддава на терапия.

Обаче излекуваният рак има склонност да рецидивира, понякога години след проведената терапия.

Видове тумори в ЩЖ:

 • Метастатичен, лимфома, саркома, епидермоиден, фибросаркома (1-2 %);
 • анапластичен и недиференциран (3,5-4%);
 • медуларен (5-6 %);
 • фоликуларен (14%);
 • папиларен (76%).

Симптоми на онкологичен процес в ЩЖ

Най-разпространените прояви, които насочват към туморен процес, са:

 • Болеви усещания в шийна зона, понякога с отдаване към ухото;
 • Уплътняване под кожата, което бързо се увеличава;
 • Хриптящ глас;
 • Затруднено дишане;
 • Затруднено гълтане;
 • Кашлица без инфекциозно заболяване;
 • Слабост, спад в теглото, повишено потене, влошен апетит.

Визираните прояви изискват незабавно посещение при ендокринолог, защото те могат да указват туморен процес или друго, нетуморно заболяване на жлезата. Изследванията са единствен способ да се разбере какво е.

Киста на щитовидна жлеза

Новообразувание на повърхността на органа. Представлява капсула с течност. Образува се в резултат на нарушена циркулация на прохормони във фоликулите. Фоликулът се увеличава по размер и създава киста.

Причина за това явление са наследственост, травма на гърлото, работа с отрови и радиационни в-ва.

Кистата може да бъде разпозната по няколко признаци:

 • Постоянно или периодично дразнене в гърлото;
 • Затруднено дишане, суха кашлица;
 • Пресипване на гласа;
 • Изменение на линията на шията;
 • Повишена темп., понякога до 40°;
 • Болезненост в шията;
 • Увеличени лимфни възли.

Най-опасното усложнение на кистата е злокачественият тумор.киста на щитовидна жлеза

Кистата на ЩЖ по-често засяга жени.

В обобщение: патологиите на щитовидната жлеза са твърде многообразни, с противоположни прояви. Това е логично, след като органът страда или от излишък, или от недостиг на хормона с всички последствия от това.

Още по-детайлно симптоматиката е разгледана ТУК: Таблица на проявите на гуша по видове. Изменение на очите при токсична дифузна гуша.

По данни на СЗО болестите на пеперудообразната жлеза са втори по честота ендокринни патологии след диабета. От тях страдат 665 милиона души и всяка година броят им нараства с 5%. Тиреоидните патологии може да обхванат до 40% от дамите в дадени райони. Към 50-годишна възраст се откриват възли при всяка втора жена, а към 70-т – на практика при всички.

При такава разпространеност диагностиката се е превърнала в проработен, стандартен процес.

Изследвания на щитовидна жлеза

Диагностиката започва с преглед и палпация, при която се откриват видимите изменения в размера на жлезата. Създадената на база оплаквания и преглед теза ще бъде проверена по-нататък с образни и лаборатолни изследвания.

Жлезата се оглежда с помощта на всички познати ни образни методики – от рентгена до най-модерния ядрено-магнитен резонанс.

В лабораторията се проверява количеството на хормоните, които участват в процесите – специфичните на ЩЖ, както и тези, които ги активизират и управляват. Провеждат се и ред анализи за установяване на антитела, за съдържанието на йод и други.

Изследванията сме описали ТУК:

Щитовидна жлеза: хормони, функция. Изследвания

Лечение на щитовидната жлеза

Негова цел и потребност е възстановяване на имунната система. По-рано широко са прилагани два подхода към заболявания от тази група:

 • Хормонална терапия, при която вероятността от рецидиви е висока, според някои автори – до 75%. Негатив са появяващите се заради терапията някои необратими нарушения в сърдечна, нервна, съдова, храносмилателна и репродуктивна с-ми;
 • Хирургично премахване на жлезата – частично или напълно, с лазер или облъчване с радиоактивен йод. В резултат жлезата напълно атрофира. Минус на този метод е рискът от поява на ендометрит, миома, кисти на яйчниците, мастопатия.
 • Алтернативната медицина залага на възстановителни терапии, насочени и към жлезата, и към имунната с-ма като цялост. Извежда се идеята, че съгласуваността между имунна, нервна и ендокринна с-ми е абсолютна необходимост за хормонален баланс.

Главните методи и теории в лечението на жлезата разглеждаме ТУК:

Щитовидна жлеза, лечение: Хормонална терапия, народни методи. Диета

Д-р Неделя Щонова дискутира в предаването си проблематиката на тази жлеза:

Молим, споделете ни!

Източник:

Още за четене. Форум с мнения и коментари – по-долу:
Оценка на читателите
[Гласували: 0 Средно: 0]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.