Фолиева киселина и бременност. Неофолик, Абофолик, Мета

♠ Какво е ♠ Защо е нужна фолиева киселина при бременност ♠ Задължителна ли е ♠ За какво ♠ При планиране на бременност ♠ Недостиг на фолиева киселина ♠ Последствията ♠ Изследвания ♠ Фолиева к. и напълняване

Още в текста: ♠ Дозировка, прием ♠ Как се пие ♠ Последствия от предозиране и излишък ♠ Симптоми ♠ Източници на фолиева киселина ♠ Таблетки ♠ Храни ♠ Противопоказания ♠ Странични ефекти ♠ Интересни читателски въпроси

Жената, планираща скоро да има дете, трябва осъзнато и внимателно да се подготви за новото си състояние. Преминаването към здравословен живот, раздяла с вредните привички и придобиването на нови като разходка на чист въздух са стъпки, известни на всички.

Но нуждата от определени витамини и препарати преди зачеването не е така известна и затова се игнорира. Към тях спада

фолиева киселина

Това е витаминът В9. Срещаме го в природата като фолат (естествена форма) и като фолиева киселина (синтезирана). В тялото изкуствената ф-ма се превръща във фолат и се възприема. Вече се произвежда фолиева к-на с високо ниво на био достъпност, от четвърто поколение, която се усвоява от тялото като фолат.

Производните на витамина В9 изиграват голяма роля в кръвотворенето, тоест във формирането на нови кр. клетки. Недостигът им води към анемия – положение, при което не достигат червени кр. клетки или са изменили формата си, поради което не изпълняват своите функции.

фолиева киселина при бременност

Един витамин, без който мама не може

Фолатите обладават още една важна особеност: те стимулират образуването на нуклеинови к –ни (ДНК и РНК). Фолиевата к-на е потребна за вс. бързо делящи се тъкани на човека, включително за тези на ембриона, и има отношение към носителя на наследствена информация.

Трета съществена работа на тази киселина е непосредственото блокиране на израждането на клетки в ракови.

По време на бременност?

Необходимостта от фолиева к-на при бременност съществено нараства, защото „основният пакет“ функции на съединението се увеличава със създаването на още един организъм.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Всички клетки на зародиша усилено се делят, за да образуват пълноценни тъкани. Особено бързо и сложно се преобразува нервната тъкан. Точно тя изисква най-голям процент от постъпващата фолиева к-на.

И още: благодарение на нея се формират съдовете на плацентата и се възстановява мускулн. тъкан.

За какво са нужни фолати?

Накратко: те значат здраве за майката и създаване на нормален нов човек. Те са гаранция срещу аномалии, дефекти и пороци при развитието на плода, до една много сериозни.

Най-разпространен е дефект на нервната тръба – аненцефалия, при който бременността незабавно се прекратява, в който и месец да е тя. Заради този дефект децата загиват на 100% – в утробата или още след раждането.

Вторият съществен дефект е „раздвоеният“ гръбнак – спина бифида. Аномалията се коригира хирургично, но не стига до състоянието на здрав и нормален гръбначен стълб.

Дефицит през бременността

Дефицит от фолиева к-на възниква по три вида причини:

 • Недостатъчно внасяне на фолати с храната;
 • Нарушено усвояване на фолати;
 • Генетични нарушения на фолатния цикъл.

  фолиева киселина при бременност

  Фолатите би трябвало да постъпват достатъчно от храната, но при зачеване въобще не се разчита на това

Първо, фолатите се синтезират в миниатюрни количества в червата. Човекът разчита за основното количество на храните. Ако той не приема достатъчно листни и зеленчуци с тъмно-зелен цвят + животински черен дроб, възможно е формира дефицит.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Второ, фолатите може и да постъпват в достатъчно количество, но усвояването им да бъде възпрепятствано. Това става по две причини. Едната е заболявания, които директно препятстват всмукването. Говорим главно за хронифицирали възпалителни патологии на стомах/ черва.

Другата причина е генетична аномалия – отсъствието на ензим, който управлява приемането и обработването на фолатите в тялото. Този ензим се означава като MTHFR и тъй като нарушенията при него не са рядкост, е установено изследване за неговото съдържание.

Проблемите с MTHFR пречат на фолиевата к-на да се преобразува във фолати, което значи, че при такава аномалия не помага приемът на фармацевтични продукти със синтетична киселина.

Нещо повече – ако при такова състояние човекът приема повишени количества фолиева к-на, нещата стават още по-лоши. Непреработена киселина и нейни междинни продукти се натрупват в тялото и могат да провокират тежки патологии в системите на сърцето и съдовете, туморни процеси, безплодие или неспособност да се износи докрай плода.

При наличие на мутации се препоръчва вземане на производни на фолиева к-на, пр. метафолин. Затова е създадено и четвъртото поколение продукти – 5-Метилтетрахидрофолат, които се възприемат директно от тялото, без необходимост от преобразуване. Тези усъвършенствани препарати „заобикалят“ ензима и така решават проблема с честите днес негови аномалии.

Нивото на фолатите в тялото може рязко да спадне и по др. причина – поради прием на някои лекарства, които влошават усвояването им. Сред тях има по-рядко ползвани препарати като такива срещу епилепсия, но и широко използвани като хормоналните противозачатъчни.

Синтезът на вит. В9 се потиска още от барбитурати и сулфонамиди като бисептол. Работата на чревната микрофлора по синтезирането на В9 пък се влошава от прекомерното приемане на алкохол.

Задължително ли се пие

фолиева к-на?

Тя е не само базов витамин, изписван в женските консултации, но и задължителен. Това е стартовото, което се пише на бременната, щом се научи състоянието й.

Днес се смята, че това не стига. Множество жени започват приема от момента на планиране на бременността, без да чакат тя да стане факт. Въпреки че витаминът не се складира и натрупва и попълването му е един непрекъсващ процес. Но дамите използват времето преди зачеване, за да постигнат необходимото ниво и оттам нататък го поддържат в оптимални граници.

Защо е необходимо това?

Фолиева к-на

при планиране на бременност

спина бифида

Развитие на спина бифида

Приемането на В9 намалява риска от страшни пороци в плода и се изписва на 100% от бременните в първия триместър.

Но тук има малко разминаване. Дефектите в нервн. тръба на плода възникват от 14-я до 21-я ден от зачеването. Принципно в този срок жената все още не подозира за състоянието си, пък още по-малко се сеща да пие витамини.

Когато жената узнае за своето ново положение, плодът вече е навлязъл в 5-6-а седмица от своето създаване. Още по-естествено е контролът и грижата за бременната да започне на етап 7-8-а седмица и дори по-късно.

Във визираните срокове тепърва да започне пиене на фолиева к-на вече е късно и няма никакъв смисъл. Тоест има, но не и спрямо предотвратяването на най-опасните пороци, за които говорим дотук. Витамин В9 винаги е полезен и когато и да започне пиенето му, е добре. Но за осигуряване на раждането на здраво дете, без аномалии и малформации, фолиевата к-на е нужна доста по-рано.

Тогава?

В книгата си за цезаровото сечение лекарят Мишел Оден предписва най-правилният прием на фолиева к-на: от III месец ПРЕДИ зачеването на детето. Този разчет се потвърждава и от американската акушерка и изследовател Гейл Харт в книгата й за съвременното разбиране за диетите и витамините.

И двамата автори, както и хиляди други специалисти, са единодушни, че предотвратяването на дефекти на нервн. тръба и на спина бифида изисква приемането на фолиева к-на 90 дни преди и 20 дни след раждане. Трябва да се знае от вс. жена, която се кани да стане майка.

В обобщение: фолиевата к-на е задължителна!

Но от какъв източник? Може ли да се мине без хапчета? Доброто меню няма ли да е достатъчно?

Тук има противоположни мнения, както винаги се получава между застъпниците на природното и почитателите на достиженията на чов. цивилизация (в случая – медицина и фармация).

Немалко застъпници на естествения живот твърдят, че правилното хранене доставя достатъчно витамини и микроелементи. И че тези, получени от храната, са най-добри и естествени. Те са пълноценни натурални форми, които добре се възприемат.

Второ, витамините и минералите в храната са съпроводени с влакнини и хранителни в-ва, които отсъстват в синтетичните добавки.

Трето, предозирането на витамините е опасно нещо – доста по-лошо от дефицита им.

Застъпници на естествения прием на фолати посочват, че многократно завишената доза фолиева к-на носи риска от аборт, задържане в растежа на плода и в патологии на сърце и съдове. Отбелязва се един важен довод – че днес се продават доста продукти, промишлено обогатени с витамини. При това положение приемът на синтетични препарати носи риска от  предозиране или поне количеството не може да бъде контролирано.

Обратно, предозирането на фолиева к-на от храната е невъзможно.

спина бифида

Спина бифида при бебе

Защитниците на таблетирания прием на фолиева к-на излизат с не по-малко сразяващ опонентите си довод. Те твърдят, че днес в храните няма толкова вит. В9, колкото е имало в миналото и както се твърди. Причината е техническият прогрес.

Днес ръстът на животните във фермите и на зеленчуците в оранжериите се ускорява изкуствено. В тях се натрупва по-малко от натуралния изомер на фолиевата к-на. Статистическите данни за съдържание на фолиева к-на са стари и вече се явяват доста завишени.

Втори важен довод е този, че витамините се разрушават от топлинна обработка. Варенето, печенето и другите форми на готвене унищожават В9 на 90%. За жалост някои източници като яйцата, месото и ч. дроб не могат да бъдат консумирани сурови.

По-нататък: дори наблягането на храни, възможни за ядене в суров вид, не дават достатъчно количество В9. Защо? В9 е зависим от начина на съхранение. Например само за 3 денонощия листните зеленчуци го губят на 70%.

И още: разпространените болести на стомах и черва не позволяват на витамина да се всмукне в пълен обем.

И накрая съкрушителният довод: ако изтъкнатите проблеми не бяха реални и важни, то днес нямаше да наблюдаваме такъв масов дефицит на фолиева к-на. Ок. 60% от населението на Земята не съдържа в кръвта си достатъчно от това вещество. Засечено е, че бременната може да получи от храната малко над 50% от необходимата доза. Ето защо бъдещите мами получават рецепта за таблетки, с които лесно се контролира количеството. А модерните формули са така оптимизирани, така че тялото ги възприема като естествено, природно вещество.

Недостиг на фолиева киселина

Ще разгледаме по-подробно последствията от недостига.

Болести при майката:

 • Нарушения в кръвотворенето, анемия;
 • Ниска съпротивителна способност;
 • Склонност към тромбообразуване;
 • Намалена способност да се понасят физически и умствени натоварвания.

Тези белези се проявяват при наследствен дефект в гените, отговарящи за фолатния цикъл.

Обикновено симптомите на дефицит на В9 възникват още преди бременността, съчетавайки се с желязодефицитна анемия и изменения на сърце и съдове.

При генни нарушения е необходим прием на големи к-ва фолиева к-на под стриктен контрол чрез анализи на кръвта и постоянно наблюдение от специалист.

Болести и нарушения при плода:

 • Дефекти на нервн. тръба при плода;
 • Недоизносване на бременността – ранна гибел в утробата или ранен аборт;
 • Създаване на непълноценна плацента и като следствие кислороден глад за плода.

Патологии на нервната тръба:

 • Аненцефалия – отсъствие на голяма част от главния мозък. Този порок е несъвместим с живота и при установяване (с УЗИ), бременността се прекъсва;
 • Цефалоцеле – разцепване на черепа, при което може мозъчната обвивка и дори самия мозък да излязат извън очертанията му. Прогнозата – благополучна или летална, зависи от степента на излизане на мозъка от черепната кутия
 • Spina bifida – дефектът прилича на описания с черепа, но тук се разцепва гръбначно-мозъчния канал и навън излиза гръбначен мозък. Прогнозата също зависи от степента на излив. Четвърт от децата загиват в първите си дни, голяма част от останалите се инвалидизират и само мъничък процент избягват проблемите с уринирането и движението на долните крайници.

  порок в развитието на плода, фолиева киселина

  Въпреки споровете, пиенето на фолиева к-на спестява страшни аномалии

Не е възможно всички последствия от дефицита на фолиева к-на да се открият през бременността или веднага след нея. Минимални нарушения на нервните тъкани дават признаци за себе си в по-голяма възраст, когато детето започне да се обучава. Тогава то проявява трудности в учебния процес и в концентрирането на вниманието си.

В Кеймбридж са доказали свъзраност на дефицита на В9 с някои емоционални разстройства при децата.

Изследвания на нивото

на фолиевата киселина

Такива изследвания се назначават на болни от анемия – за изясняване на причината, и на болни от хомоцистеинемия.

На здравите бременни такъв анализ не е необходим. При внос на фолиева к-на, к-вото й в кръвта винаги ще е над нормата. И това е физиологично обусловено.

При планиране на бременност фолиева к-на се назначава, без значение какво е количеството й в конкретния организъм. Още един довод да не се прави изследване.

Референтна с-ст за съдържание на фолиева к-на

Ниво на фолати в плазмата в нг/мл Ниво на фолати в червени кр. клетки в нг/мл Значение
Над 20 - Повишено
6 – 20 - Нормално
3 – 5.9 - Вероятен дефицит
Под 3 под 100 Дефицит

Фолиева киселина и

напълняване

Съществува предположение, че предозирането на фолиева к-на през бременността би могла да доведе до:

 • Увеличаване на теглото на бебето;
 • Увеличен риск от бъдещо затлъстяване и диабет при детенцето;
 • Към склонност за развиване на алергии, бронхиална астма;
 • Разстройства в имунитета.

Това са тези, недоказани убедително с изследвания.

Дозировка, прием

Стандартно нормата е 400 мкг (0.4 мг) дневно. Пие се ок. 90 дни преди и по време на цялата бременност.

В определени случаи дозировката се увеличава:

 • При епилепсия и диабет – до 1 мг на ден,
 • При предишна бременност с дефект на нервната тръба – до 4 мг дн.

Увеличените дози фолати се дават единствено от лекар.

Как се пие?

Фармацевтичните компании предлагат доста широк избор от препарати с фолати. Те са на таблетки или капсули и само единични продукти са направени в течна форма.

Има разлика в съдържанието на лекарствата – някои съдържат синтетична к-на, други – фолати от растителен източник, трети – оптимизираната модерна киселина от четвърто поколение.

Подробно за лекарствата с фолиева киселина (видове, цени) ТУК:

Фолиева киселина: Цена, видове, таблетки. Какво да изберем?

Последствия от предозиране

и излишък

Витамин В9 се извежда успешно през бъбреци, защото е водоразтворим. Затова предозирането е само теоретично и почти непостижимо на практика.

Все пак има определени състояния, при които тялото е по-чувствително към повишени дози В9. Сред тях са:

 • Тежки патологии на черен дроб и бъбреци при бременни с наследствени дефекти на гена, който отговаря за обмена на фолатите. Излишъкът на фолиева к-на може да разстрои равновесието в т.  цикъл и да доведе до ред последствия, включително дефицит на витамина. Приемът при такива болни се контролира от специалист;
 • Алергичен отговор спрямо синтетични витамини.

Последствия от предозиране:

 • При мъжете – удвоен риск от рак на простатата;
 • При бременни – с 20% по-висок риск от аденокарцином на мл. жлеза ;
 • При възрастни хора – риск от разстройство на психо-социалн. функции.

Симптоми на предозиране:

 • Металически и горчив привкус;
 • Повишаване на дразнимост, възбудимост, нарушен сън;
 • Симптоматика, наподобяваща чревни инфекции (гадене, диария, метеоризъм, повръщане);
 • Нарушена работа на бъбреци;
 • Недостигане на к-ва цинк и В12.

Странични ефекти: обриване, епитем, спазъм на бронхи, гадене, хипертермия, горчивина в устата, снижен апетит, издуване на корем.

При продължителен прием: дефицит на В12.

Съчетаване с лекарства

Лекарства, които увеличават потребността от фолиева к-на, са: аналгетици, орални контрацептиви, естрогени.

Лекарства, които влошават усвояването на фолиева к-на, са: антиациди, сулфонамини, метотрексат и др.

Лекарства, при които е намалено усвояването, са: тетрациклини, хлорамфениколи, полимиксини.

За профилактика на дефицита на В9 е уместно хранене с повишено участие на зеленчуци като домати, моркови, салати, спанак, цвекло, бобови, пресен ч. дроб, сирене, зърн. храни и ядки.

Фолиева к-на не се използва при нормоцитна и апластична анемия, и при дефицит на В12.

При пернициозната (на В12) анемия вит. В9 замаскира неврологичните усложнения като подобрява хематологичните показатели. Докато В12-дефицитната анемия не се изключи, назначаването на фолиева киселина в дози над 100 мг на денонощие не е препоръчително (освен при бременност и лактация).

При едновременно лечение:

 • Антиациди се приемат 120 мин. последващо фолиева к-на;
 • Колестирамин  се поема 1 час след или 4 – 6 часа пред приема на фолиева к-на;
 • Антибиотиците могат да изменят микробиологичната оценка на концентрацията на еритроцити и фолиева киселина в плазмата.

Лекарства и хранителни добавкифолиева киселина, таблетки, лекарства, доза, цена

Препаратите с фолиева к-на се продават в аптеките и са достъпни като цена. Стойността се различава в зависимост от производителя, страната-източник и формата на производство.

Преди да купите, уточнете с лекаря какво ви трябва, в каква доза и в каква форма.

Не си самоизписвайте фолиева киселина, особено при бременност.

Храна с фолиева киселина

Основен източник на фолиева к-на е грубо мляното брашно. Има много в спанака, зеления грах, магданоза, салатите и фасула. Значително е к-вото в цитруси, авокадо, аспержи.

Сред животинските продукти водещ е черния дроб, по-малко има в месото, рибата и сиренето.

Вегетарианците не изпитват недостиг на фолиева к-на. Те я получават достатъчно от зелените зеленчуци.

Допълнителна нужда от фолиева к-на има през студеното време в годината.

За да се съхрани фолиевата киселина в храните, те се ядат сурови и пресни, а ако се готвят – на пара.

Противопоказания

 • Хиперчувствителност към компонентите на препарата;
 • Недостигане на В12;
 • Дефицит на захарази;
 • Дефицит на изомалтази;
 • Непонасяне на фруктоза;
 • Глюкозо-галактозна малабсорбция;
 • Възраст до 3 г. за някои таблетирани форми.

Още за рисковете при фармацевтичните продукти ще видите ТУК: Стр. ефекти, главоболие при недостиг, белези при излишък и др. за фолиевата к-на. 

Въпроси от читатели

Събрахме някои интересни и показателни въпроси, задавани в интернет, заедно с отговорите, които са получили от специалисти.

Въпрос: За 5 г. имам 3 бременности, завършили със смърт на плода в 10-а седмица. Каква доза фолиева к-на ли е нужна?
Отговор: Три и повече бременности с мъртъв плод са причина да се изследват двамата партньори. След това вероятно ще бъде назначена фолиева к-на по 4 мг на денон.

Въпрос: Лекар ми изписа 1 мг фолиева, а се оказах алергична към нея. Как да постъпя?
Отговор: Алергичната реакция може да е свързана с компонентите на таблетката като оцветител, подсладител. Може да се пробва да се смени препарата или да се мине на инжекции.

Въпрос: Случайно изпих 2 таблетки по 500 мг. Опасно ли е?
Отговор: Дозата от 1 г не е токсична и няма да увреди детето. Продължете да пиете по 1 таблетка на ден.

Въпрос: Аз съм на 39 г. и от половин година планирам бременност. Изписаха ми 4 мг фолиева к-на, тъй като имало опасност от дефицит на моята възраст и прекъсване на бременността. Наистина ли е необходима толкова голяма доза.
Отговор: Рискът в такива случаи се увеличава в пъти заради възрастта, а не по причина дефицит на фолати. Ето защо толкова голяма доза фолиева к-на е нецелесъобразна.

Още важни въпроси разглеждаме ТУК:

Фолиева киселина: Ползи, странични ефекти, напълняване. Прием, дозиране

И още за естествените източници на фолиева к-на –  във видеото:

Източници (на руски):

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.