Често уриниране при деца, мъже и жени: Причини и как да се справим?

♠ Какво представлява полиурия ♠ Нощно – никтурия ♠ Чести позиви при жени ♠ Физиологични причини ♠ Заболявания ♠ Нощно уриниране ♠ През климакса ♠ Често уриниране при мъже ♠ Симптоми, особености ♠ Често уриниране при деца ♠ Причини при децата

Още в текста: ♠ Нощно напикаване ♠ И лечението му ♠ Диагностика при учестено уриниране ♠ Официалното лечение при мъже, жени ♠ Профилактика

Често уриниране – така се определя ходене до тоалетната над 8 – 10 пъти. Освобождаването на пикочния мехур е болезнено, а понякога – не (зависи от заболяването).

Урината се образува в бъбреците, които работят като филтър. Процесът се регулира от нервната с-ма. За 24 часа в бъбреците се образуват 180 л първична урина, в която има соли, захари, пикочна к-на и др. в-ва. Но денонощн. обем на изхвърляната урина при възрастен е едва ½ л. Над 170 л „изчезват“ при вторичната филтрация, при която водата и съставните в-ва се всмукват в кръвта.

Количеството урина у всеки човек е индивидуално. Вариациите идват от възрастта, пола, физиологичното състояние, климата + особеностите на храненето.

За норма е прието 3 до 8-кратно уриниране в денон., като нощното трябва да е не повече от едно.

Преминаването на границата от 8 – 10 пъти вече се приема като симптом за неправилна работа на системите – полиурия.

Често нощно уриниране – над 1 път на нощ, е никтурия.

често уриниране

Появата на полиурия или никтурия е повод да се провери здравето и да се вземе час при уролог

Норма за количество урина на едно изпразване на мехура е 200-300 мг. При често уриниране еднократното количество в повечето сл. се намалява, но не е задължително. То може да съответства на нормата и дори да се увеличи.

Честотата на уриниране зависи от к-вото изпити течности. Увеличеното приемане на вода има капацитета да увеличи уринирането до 15 пъти в денон. Такова състояние не се отнася към патологичните и не води до лечение. Затова патологичното увеличаване на уринирането се установява при условие на непроменен режим на пиене (количеството е каквото се приема обичайно).

Демир бозан билки за бъбреци

Разстройството може да носи както функционален, така и патологичен характер.

Важен критерий за патолог. разстройство е появата на други симптоми като сърбене и парене в пикочния канал и влагалище, болка, секреция от уретрата, повишена температура, слабост и т.н.  Понякога остава усещането, че мехурът не е докрай изпразнен.

Никтурия

Никтурия са чести нощни позиви за уриниране, които преобладават като брой на тези през деня. Това показва, че нощната диуреза е преобладаваща над дневната. Това нерядко е симптом на сериозно заболяване.

Възможността на човека да спи през цялата нощ, без да уринира, зависи от диуретичния ритъм. Образуващата се нощно време урина не трябва да превишава вместимостта на пикочния мехур.

Нарушенията идват от спада на осмотичната концентрация в бъбреците, повишеното отделяне на натрий с урината, намален обем на мехура. Всички полиуретични състояния повличат развитие на никтурия.

Повечето заболявания на бъбреците са съпроводени със снижаване на тяхната концентрираща способност, като нерядко това става в ранния стадий на болестта.

често уриниране

Дори да отсъства обилна полиурия, обемът на образуваната нощем урина често превишава обема на пикочн. мехур

Никтурия бележи също клинични състояния, за които е типично образуването на отоци. При застойна сърдечна недостатъчност, нефротичен синдром и цироза с ацитоза през деня се отлагат течности в разни зони. Нощем, когато човек заеме хоризонтално положение, се изменя силата на действие на тъканните капиляри, с което се мобилизира някаква част от отечната течност. Създава се ефект на венозно въвеждане на солен р-р.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Венозната недостатъчност, съпроводена с отичане на краката през деня и мобилизиране на отечната течност през нощта също става причина за никтурия.

Друга типична причина е намаленият обем на пикочн. мехур.

Инфекция, тумор или камъни могат да причинят възпалителен процес и да усилят дразненето на лигавиците. Хроничната частична обструкция на пътя за излизане урината от мехура, обусловена от хипертрофия на простата, строежа на уретрата, добро- или злокачествен тумор или камъни обуславят честите позиви. Освен това се удебелява мускулн. стена на мехура, като се намалява неговата способност за разтягане.

При често уриниране на неголеми порции предположението е за процес в долните части на пикочните пътища. Обаче в ранния стадий на хронична обструкция нощното уриниране може все още да се е запазило еднократно и по обем – умерено.

Полиурия

Това е патологично превишаване на нормалния денонощен обем на синтезираната урина. Като граница се определят 3 л урина на денон. При поставяне на диагнозата трябва да се изключи склонността към пиене на прекомерно много течности. Обикновено самите пациенти са в състояние да отличат повишеното уриниране по болестна причина от естественото. Обективният начин да се установи полиурия е събиране и измерване на урината, изведена за едно денонощие.

Често уриниране

при жените

Причинява се от физиологични фактори и от заболявания. При жените липсата на прорязване, сърбеж и парене в пикочния канал, болка в кръста, повишена температура и примеси в урината насочват към физиологичен провокатор.

Често уриниране

без болка и болестни симптоми

Причини:

 • Прием на диуретици – те увеличават и количеството на еднократно отделяна урина, и броя на облекчаванията в денонощие;
 • Бременност;
 • Особености на храненето – употребата на голямо к-во остра, солена или пикантна храна, на животински и растителни мазнини дразни рецепторите на пикочния мехур и учестява позивите;
 • Злоупотреба с кофеинсъдържащи напитки като зелен чай и кафе, алкохол, бира;
 • Преохлаждане на краката – почти всеки е усетил зависимостта между изстиване на краката и учестяващите се позиви за тоалетната. Реакцията е нормална след изстиване;
 • Стрес, психо-емоционален срив – при такава ситуация клетките страдат от кислороден глад и едно от следствията са честото уриниране;
 • Месечен цикъл – преди него женското тяло задържа течности, а с настъпване на цикъла те започват да се извеждат с урината, вследствие на което кратността се увеличава;
 • Климакс – репродуктивната функция на жената угасва заради промяна в хормоналн. фон. Произтичат промени в обменните процеси, които способстват учестяване на уринирането.

Патологични причини

при жените

често уриниране, цистит

Заболявания на отделителната с-ма са първа причина за чести позиви за облекчаване

Типичните болести с такъв симптом са:

Цистит – възпаляване на лигавичната обвивка на пикочн. мехур. Нежният пол страда по-често от тази патология в сравнение с мъжете, защото е с къса уретра. Болестотворни микроорганизми проникват с лекота от външната среда вътре в мехура.

При цистит се усеща болка ниско в корема. Учестеното облекчаване е съпроводено с остро прорязване и парене. След облекчаването в тоалетната остава представата за непълно облекчаване, желанието за уриниране не отшумява. Възможни допълнителни симптоми са неспособност за задържане на урина и поява на потологични примеси в изхвърляната течност, от което тя помътнява.

Уретрит – възпаляване на пикомния канал, провокирано от различни болестотворни микроорганизми. Уринирането се учестява и се съпровожда от сърбеж, болка и парене в уретрата.

Пиелонефрит – възпаляване на легенчето и тубулите на бъбреците, предизвикано от болестотворни микроорганизми. Учестените позиви към тоалетна са характерни за хронично течение на болестта. Ясни признаци са поясна болка, повишена температура, втрисане. Урината помътнява и съдържа примеси на гной и кръв.

Камъни в отделителната с-ма – твърдите образувания механично увреждат лигавицата в пикочн. пътища и причиняват болка и кръвоизливи. Затова учестеното уриниране с кръв е признак на тази болест. Ясни признаци са неравна, прекъсваща струя при уриниране, болезнен корем в долната си част и по хода на пикочния канал, като усещането се предава към половите органи и повърхността на бедрото.

Атония на пикочн. мехур – слаб тонус на стените. Тогава позивите за облекчаване са чести, но се отделя неголямо количество урина.

Хиперактивен пикочен мехур – усложнение на други заболявания на отделителната с-ма, при които се усилва активността на нервните рецептори по стените.

Гинекологични

Миома на матката – в началния стадий присъстват само нарушение на менструалния цикъл, болка в корема, метрорагия (кървене извън цикъла). Когато образуванието достигне значителен размер, започва да притиска пикочн. мехур, което учестява позивите за уриниране.

Пролапс (спадане) на матката – състоянието води до разместване на органите от малк. таз, вкл. пикочния мехур. Пациентките страдат от обилен цикъл, болки в ниската зона на корема, маточни кръвоизливи + неспособност да се задържи урина и чести позиви за облекчаване.

Заболяване на ендокринната система

Патологии като диабет (двата типа) имат способността да причинят често и обилно уриниране.

Когато в тялото не достига инсулин, се повишават захарите в кръвта и урината. Глюкозата пренася със себе си молекули вода. Когато тя се отделя активно от тялото с урината, взема със себе си вода, което е провокатор на учестеното и по-обилно уриниране.

При „незахарния“ диабет пациентите изпитват силна жажда, а сривът в работата на хипоталамо-хипофизарната с-ма увеличават денонощната диуреза.

Сърдечно-съдови заболявания

Появата на често уриниране при заболявания на сърцето и съдовете се обяснява с дневно акумулиране на течности, които активно се извеждат през нощта (никтурия).

Често уриниране с болка

при жените

Наличието на болка като минимум, а нерядко кръв/ гной в урина + повишени  температура и потливост, обща слабост свидетелстват за възпаление на някоя част от отделителната с-ма. Най-често подобни симптоми бележат цистит, уретрит, хламидиоза, гонорея, трихомониаза.

Подобни симптоми бележат и ред полови патологии, защото органите от полова и отделит. с-ми са тясно свързани. Инфекциозният процес с лекота се прехвърля м/у тях.

често уриниране, цистит

У много жени се наблюдава съчетано възпаляване на уретрата и на влагалищната лигавица

Инфекцията може да попадне в половите органи по възходящ път, тоест от уретрата във влагалището и нататък – в матката и придатъците й. Същото става от влагалището към уретрата, пикочния канал и дори се стига до бъбреците.

Болезненост може да идва още от дразненето от тампони, сапун, козметика.

Учестено уриниране се отбелязва и след интимен акт, което е свързано с механично дразнене на влагалищните тъкани. Такова състояние е преходно. Ако има болезненост и парене, то те минават още на следващия ден. Но да отбележим, че в момента на раздразване защитните механизми на лигавицата са отслабени, поради което съществува риск от проникване на патогенни микроорганизми.

Отделен случай е установяването на болезнено уриниране за няколко дни след интимния акт. Тогава е необходим преглед при уролог, за да се изследва причината, като съмнението е за инфектиране.

Често нощно уриниране при жени

Обичайно бележи уретрит, цистит, двата типа диабет, хрон. бъбречна недостат. и болести на сърце и съдове.

Безболезненото, но зачестено уриниране е обичайно за бременността. То се провокира от хормоналните и обменни промени, от увеличения обем на циркулиращата кръв, които създават допълнително натоварване на отделителната с-ма. Например околоплодните води се подновяват през 2-3 ч.

Главната причина за учестено уриниране при бременните е увеличеният размер на матката, която чисто механично притиска пикочн. мехур и го заставя да се освобождава от съдържанието си. Тенденцията винаги е една и съща – колкото по-напреднала е бременността, толкова по-обилно е уринирането. За бременните е характерно и учестено нощно уриниране.

Нормално и обяснено с бременността е самопроизволното изпускане на малки порции урина при кашлица, смях, кихане.

Внимание! Учестено уриниране през бременността, което е съчетано с болезнен кръст или корем, кървави и гнойни секрети от уретрата, повишена температура, парене в пикочния канал и други явно болестни симптоми, изисква задължително медицинска помощ. Изброените прояви са характерни за патологии на отделителната с-ма и имат капацитета да се отразят върху протичането на бременността и състоянието на плода.

Често уриниране

при климакса

Естрогените в тялото отговарят не само за възможността да се оплоди яйцеклетка, но и за мускулния тонус на влагалището и уретрата. Хормоните способстват активното кръвоснабдяване на органите от отделителната с-ма, в това число и уретрата. Те поддържат нормален тонус на мускулната обвивка на пикочния канал.

При настъпване на менопаузата и после при климакса кардинално се изменя хормоналният фон. Отслабва мускулният тонус на уретрата и оттам следва учестяване на уринирането. Освен това във визирания период много жени страдат от незадържане на урина.

Освен това естрогените влияят на секрецията на имуноглобулини, на чувствителността на рецепторите на пикочн. мехур и уретра – съществен провокатор на състоянието при жени без менструален цикъл.

През климакса се отбелязват следните изменения: учестено уриниране денем и през нощта, незадържане на урина, чувство за препълнен мехур. Значително се повишава рискът от инфекции на пикочн. пътища.

Още причини и подробности са дадени ТУК: Кога и защо честото облекчаване е опасно? 

Често уриниране при мъжете

често уриниране при мъже, простата, уретрит

То е доста разпространен симптом и при мъжете

В норма възрастен представител на силния пол отделя за денонощие 0.5 л урина, като се облекчава 6 – 10 пъти. Това се индивидуализира според храненето, водния режим и хроничните заболявания.

Увеличеният брой на позивите не винаги се установява незабавно, защото до голяма степен е субективно усещане. До лечение се стига по-късно, но пък и повечето патологии, които провокират този симптом, се лекуват бързо и успешно.

Симптоми при мъжете

Провокаторите, които заставят мъжа по-често да посещава тоалетната, условно се делят на физиологични и патологични. Физиологичните по нищо не се отличават от тези при дамите.

Болестни причини за учестено уриниране при мъжа

Простатит

Той е заболяване на простатата с възпалителна природа. Възниква предимно при бактериална инфекция и се развива и при млади. При липса на адекватно лечение минава в хронична форма и мъчи мъжа продължително време.

Простатитът хронифицира и заради незавършено лечение. Нерядко мъжете изчезват след вземане на рецептата и не минават през контрола и евентуално коригиране на терапевтичната схема.

Простатитът често се бележи от допълнителни симптоми като оскъдно количество на отделената урина и изцяло непродуктивни позиви, остра болка и др.

Аденом на простатата

Той е ва е доброкач. тумор на жлезата. Нараствайки, притиска пикочн. канал. Като следствие мъжът получава по-чести позиви, но не успява да се облекчи напълно. Той се „напъва“ с всички сили, но струята остава вяла и накъсана.

Друг белег е незадържане на урина, особено нощем.

Аденомът е по-типичен за напреднала възраст, като младите мъже на практика не познават това заболяване.

Мъжете страдат от възпалителни заболявания на отделителната с-ма, които описахме при дамите – уретрит, пиелонефрит, цистит, бъбречно-каменна болест. Тези патологии се бележат от не толкова чести, колкото силно болезнени усещиния от преминаване на струята.

Някои „мъжки“ характеристики:

 • Пиелонефрит – при мъжете се наблюдават отоци, наред с болезненото и често уриниране;
 • Цистит – рядко за силния пол тип възпаление, което се провокира от изстиване или урогенитална инфекция. От уретрата изтича секрет, вдига се субфебрилна темпр., възможен обрив по слабините;
 • Уретрит – той е типичен за мъжете, както циститът – за дамите. Причината е в дългата уретра и споделената функция на канала (за уриниране и еякулация);
 • Камъни в отделит. с-ма – те се отразяват еднакво и при двата пола (механично дразнене).

Терапията на цистит разглеждаме в детайли ТУК: Добрите лекарстав при цистит. Терапевтични схеми, дозиране. Помощ от билки и хомеопатия.

Мъжете страдат още от урогенитални инфекции и заболявания, предадени по полов път, като гонорея, хламидиоза, сифилис и др. Заради анатомични особености, се инфектира уретрата. При такова събитие мъжът получава съответната секреция, учестено уриниране и прерязваща болка.

Допълнителни симптоми

често уриниране при мъже, простата, уретрит

Липсата на допълнителни симптоми показва, че учестеното уриниране е по физиологични причини

Ако пациентът има някое от споменатите дотук патологични изменения, той едва ли ще изпитва само чести позиви. Със сигурност към основния симптом ще се присъедини още някакъв дискомфорт, като типичните са:

 • Болка, прерязване или пробождане по време на уриниране;
 • Видимо прекъсване на струята, която се възобновява при промяна на позата или разтърсване на органа;
 • Лъжливи позиви – мъжът изпитва желание да уринира, но не успява заради обструкция (запушване) на протока;
 • Секреция от уретрата, чийто вид и съдържание зависи от инфекцията и нейния причинител;
 • Температура, треска, обща слабост;
 • Болезненост в кръста, която може да прерастне до значителни нива.

Наличието на някой от допълнителните симптоми без съмнение ни изпраща незабавно на преглед.

Често уриниране при деца

Анатомично и функционално бъбреците на бебето се отличават от тези на възрастен индивид. Към момента на раждането тяхното развитие не е завършено. Те ще „узряват“ още няколко години. Затова понятието „норма“ при мъниците има различно значение.

При децата бъбреците работят на предела на възможностите си. При здрав индивид чифтният орган не справя, въпреки особеностите си, но при най-малко изменение (външно или вътрешно) възникват нарушения.

Норма

Нормалното изпразване на мехура при мъничките деца варира според възрастта, но винаги броят е по-голям отколкото при възрастните.

В I седм. от раждането бебето почти не уринира – прави го едва 4-5 пъти за денонощие. Това е моментно положение, свързано с голяма загуба на течности и слабо все още постъпление на кърма.

В първите месеци на бебето му трябват 25 памперса, ако ще се подменят незабавно след уриниране.

Към 1 г. бебето се облекчава около 15-16 пъти на денонощие.

С възрастта количеството продължава да намалява, като до 3-та година се свежда до 10 уринирания на денонощие, до 6-та година – на 6 – 8 пъти, до 9-та година – на 5 – 6 пъти, а оттам нататък здравото дете уринира не повече от 4 – 5 пъти на денонощие.

По-голямата част от урината се отделя денем.

Всичко, което е над указаните цифри, се смята за често уриниране. Допуска се леко вариране, за да се отчетат и евентуални физиологични фактори. Ако дете на 6 години днес се изпишка 6 пъти, а утре – 9 пъти, едва ли това е причина за незабавна среща с лекар. При мъниците силно се отразява качеството на поетата храна. Повишеното количество плодове веднага увеличават посещенията в тоалетната, без да има болестна причина.

И все пак и при децата честотата на уриниране е ценен симптом, който отрано сигнализира за проблеми. Майките трябва да бъдат наблюдателни дори във времето на памперсите.

Патологични причини

често уриниране при деца, нощно напикаване

При малките пациенти учестеното облекчаване не е достатъчно информативно, както едновременно присъстващите допълнителни симптоми

Какво да се провери при децата:

Болезненост при уриниране – възниква при възпалителни явления в долна част на пик. пътища (уретра или пикочен мехур), при кристализиране на соли и при възпаляване на външните полови органи.

 • Над 3-г. възраст може да се очаква детето да каже, че го боли.
 • По-малките дават знак чрез плач, отказват или отлагат уринирането.
 • Бебетата се мръщят и издават специфични звуци на болка, а при по-тежки случаи – плачат в момента на протичане на урината.

Лъжливи позиви – детенцето желае да се облекчи, но урина няма. Подобни позиви се появяват дори през няколко минути, но не дават резултат.

Болки в корем/ кръст – от 3 г. нататък детето умее да каже, че го боли, но не умее да посочи точно къде е болката (нерядко сочи пъпчето). При бебетата подобна диагностика е невъзможна. Родителите трябва да проследят за безпричинно (на пръв поглед) поведение като плач, изпъване на крачетата, болезнени гримаси и др. подобни прояви.

Болката може да е едностранна или симетрична, с различен характер – тъпа, спастична и др. Може да възникне при активна игра, при скачане, тичане и танци.

Жажда в съчетание с повишено отделяне на урина – подоби прояви се наблюдават и при здрави деца. Но ако се премахне хранителният фактор и детето продължата да уринира подозрително обилно, следва да се изследват урина и кръв. И първо да се изключи диабет като типичен провокатор на повишено уриниране.

Енуреза, незадържане на урина – бива дневно и нощно, типично за  4 – 5 г. Така се означават случаите на спонтанно уриниране, без да бъде почувствана подкана преди това, както и случаите на незадържане на урина – детето не успява да стигне до тоалетната. Друг неблагоприятен симптом е постоянното изтичане на урина на капки.

Възможни причини

 • Инфекции в отделителната с-ма (уретрит, цистит, пиелонефрит);
 • Порок в развитието на пикочните пътища;
 • Патологии на нервната с-ма;
 • Психични заболявания.

Общи оплаквания при възпалителен процес са слабост, умора, липса на апетит, главоболие, нарушен сън. При кърмачетата картината е по-друга: уригвания, повръщане, по-често или по-рядко изхождане.

Повишена температура над 37° С е характерно за възпалителните изменения. Внимаваме за следния случай: подем на температурата без видима причина до висока стойност в течение на един ден и последващ спад до нормалното. Такова варирене е характерно за обратно движение на урината в посока бъбреците.

Продължителен подем на температурата при отсъствие на хрема, кашлица и други признаци на респираторно заболяване, ни насочва към следващия „заподозрян“ – пикочна инфекция. По правило високата температура трудно се сваля с антипиретици, докато правилно подбраният антибиотик веднага дава положителна реакция.

Внимание! Подобни заболявания при децата изключват самолечение.

Изменение на цвета на урината – при бебетата тя е бледожълта (защото не е силно концентрирана), а при по-големите придобива сламено-жълт цвят (и малко по-светъл, когато детето пие много).

Появата на червеникав оттенък в урината може да е следствие от ядене на цвекло, вишни, на хранителни оцветители, резултат от някои лекарства. Но ако няма такъв прием, следващото предположение е кръвно включване. Увеличаване на еритроцитите в урината е знак за заболявания на бъбреците като гломерулонефрит и др.

Бледата, почти безцветна урина в съчетание с повишен обем и жажда създават подозрение за диабет.

Нощно напикаване

и лечението му

често уриниране при деца, нощно напикаване

Терминът е енуреза и значи неволно изпускане на урина

Дели се на нощна и дневна взависимост по кое време на денонощието се случва зачестяването.

Съществува и постоянно незадържане на урина. То е съвсем друго заболяване, свързано с поражения на ЦНС след травма или инфекция.

Нощна енуреза се идентифицира във възраст над 5 г., по време на нощния сън. Причината е, че пълният контрол върху непроизволното уриниране се установява до 4-годишна възраст. Норма е облекчаването да прекъсва през нощта.

При 10-15% от децата във възрастта от 5 до 12 години това не сработва и те се подмокрят, докато спят. С порастването разпространеността на нощната енуреза намалява. Но 1 % от децата пренасят това състояние в живота си на възрастни.

Нощната енуреза се среща 1.5 – 2 пъти по-често при момченцата.

Отделят се два типа енуреза: първична, когато детето винаги се събужда мокро, и вторична – когато подмокрянето се случва на периоди, след известна ремисия.

Причини за нощно напикаване са: изменение в гл. мозък при патологично протичане на бременността, раждане в хипоксия (недостиг на кислород) или травма. Съзряването на ЦНС се задържа, нарушава се синтезът на хормони, вкл. вазопресин.

Предпоставки за нощно напикаване се считат също хронични пикочни инфекции, нарушения в нервната регулация и вродени аномалии на пикочн. мехур и с-ма, закъсняло изработване на навици при детето.

Възможно е нощното напикаване да се изостри заради ОРВИ, преохлаждане, възпаляване. Нерядко се случва есента и пролетта, когато времето е нестабилно.

Стресови ситуации в живота на детето могат да провокират повторна поява на заболяването.

Установена е генетична предпазположеност към нощно напикаване. Ако един от родителите го е преживял, то с 45% вероятност ще се повтори при детето, а при двама родители вероятността се увеличава до 75%.

Има и физиологична причина за нощното подмокряне: деца, които интензивно се трудят сутрин и ходят на спорт или допълнителни занятия, нямат време да пият нормално и наваксват вкъщи, преди сън. През нощта те не успяват да удържат прекомерно секретираната урина.

Лечението на енурезата включва приемането на синтетичен аналог на хормона вазопресин и налагане на строг режим върху приема на течности. Те биват забранени 2 часа преди съня.

нощно напикаване при деца

Преди 5-та година не се говори за нощно напикаване като патология

Самостоятелният прием на вазопресин е недопустимо, защото нощната енуреза може да е предизвикана от пикочна инфекция. В такъв сл. се провежда антибактериална терапия.

Ако причинителят на нощното напикаване е нарушена нервна регулация на пикочния мехур с преобладаващо повишен тонус на неговата гладка мускулатура (което води до намален обем на органа), лечението се осъществява с медикамента Дриптан. Той увеличава вместимостта и отпуска спазмите. Така спонтанните съкращения на мускулатурата се разреждат и се отстранява незадържането на урината.

При снижен тонус на мехура се предписва режим на принудително уриниране през всеки 2.5 – 3 часа. Детето задължително уринира преди сън.

За подобряване на обменните процеси с мозъка и при неврозни състояния се препоръчват препарати като ноотропил и витаминотерапия на курсове (някои В-витамини, А, Е).

Оптималното е в терапията да се включи физиотерапия с различни токове, ултразвук, топли процедури, регулиращи нервната с-ма. Чудесни са общоукрепващият масаж и гимнастика за заздравяване на тазовото дъно.

Нощното напикаване се лекува продължително, понякога с години, затова на родителите се препоръчва търпение. Профилактиката се заключава в следене и подканване на детето периодично да уринира, да не се учи да задържа урина и да отлага облекчаването. Пиенето  пред сън е противопоказано и за здрави деца.

Лекарства, предизвикващи уриниране

При разстройване на уринирането се проверява за прием на лекарствени средства. Върху пикочн. мехур действат препарати от много групи, в частност хипотензивни средства – адреноблокатори, ганглиоблокатори и антагонисти на калция.

При жените а-адреноблокерите усилват незадържането на урина при напрежение. Транквилизатори, невролептици и антидепресанти могат да потискат позивите към уриниране.

Заради М-холиноблокиращото си действие, лекарствата срещу Паркинсон могат да причинят дисфункция на пикочния мехур.

Лекарства срещу хрема, съдържащи симпатомиметици, могат да усилят леки прояви на обструкции при адемон на простатата.

Отрицателно влияят още опиати, средства срещу диария и аритмия.

Изяснява се какви препарати се приемат, в какви дози. И дали приемът им съвпада с появата на уринарното разстройство.

Увеличеното уриниране в други случаи е желано и необходимо. То се явява лек при ред заболявания. За целта се произвеждат т.нар. диуретици – лекарства за извеждане на течности от тялото. За един от мощните диуретици разказваме ТУК:

Фурантрил табл. и амп. (инжекции). Употреба. За отслабване и др.

Диагностика

Най-напред урологът се интересува от стила на живот, хранене и воден режим на пациента, приеманите лекарства, старта и дозите им. При мъжете са от значение подробности от интимния живот, ако учестеното уриниране се съпровожда с прерязваща болка и секретиране от уретрата.

Диагнозата обаче стъпва на следните изследвания:

 • Кръвна картина – за установяване на възпалителен процес;
 • Биохимия на кръвта – за установяване на състоянието на бъбреците, креатинина, пикочната к-на и др.;
 • Анализ на урина – най-показателен при пикочни патологии. Показва наличието на соли, белтък, кръв и други включвания. Същността им насочва към съответното заболяване;
 • Ултразвук на бъбреците и п. мехур – проверява се за камъни, възпаляване и други патологични изменения;
 • Мазка от уретрата и посявка за установяване на бактериален причинител при урогенитални и полово-предавани инфектирания;
 • Компютърна томография – за детайлизиране на размера и състава на камъните.

Официалното лечение

Терапията зависи от същността на заболяването. И при двата пола се прилагат следните подходи:

 • Антибактериална терапия – при възпалителни процеси, предизвикани от патогенни микроорганизми;
 • Уроантисептици – химически и растителни, те са предпочитани при цистити и уретрити, както и при пиелонефрит. Имат бактерицидно действие спрямо микроорганизми, обитаващи пикочната с-ма;
 • Пре- и пробиотици – възстановяват нормалната микрофлора в пикочните и половите пътища. Те са задължителен компонент на антибактериалните терапии;
 • Спазмолитична терапия – показана при камъни в отделит. с-ма, които дрязнат и лигавиците и провокират спазми. Типично е ползването на Но-шпа, Спазмалгон, Дротаверин и др.;
 • Инсулинотерапия – при учестено уриниране, асоциирано със захарен диабет;
 • Оперативно лечение – при камъни, тумори в матка или пикочен мехур, при атония и др.  хирургията се смята за ефикасен метод на лечение;
 • Диуретични средства – най-често на растителна основа, те меко увеличават диурезата и способстват излизането на конкременти и бактериални токсини;
 • Препарати, изменящи pH на урината в определена посока – необходими за разрушаване на камъни и кристални отлагания, които да напуснат тялото по естествен път;
 • Противопротозойни лекарства – използват се срещу хламидии, уреаплазма и др.;
 • Противовирусни препарати – ефективни са при учестено уриниране, предизвикано от обострена вирусна инфекция като генитален херпес или папилома-вирус.

Профилактика

профилактика на често уриниране

Позивите за облекчаване не бива да се пренебрегват и за минути

Профилактика на учестеното уриниране се провежда само при патология. Нормалната реакция на организма като следствие от приема на много течности, не изисква корекция и е начин за естествено очистване на тялото.

Урологичните заболявания се предотвратяват с помощта на няколко прости правила:

 • Практикуване на защитени интимни контакти;
 • Хранене, което противостои на образуването на камъни;
 • Отказ или умерен прием на алкохол;
 • Преминаване през периодични прегледи.

Народни средства

за лечение и билки

Билките се използват като ефикасно допълнение към основната терапия.

Някои добри рецепти:

Чай от ортилия: 10 г сушена билка се попарва с чаша вода. Ври 10 мин. и се пари 3 часа. Схема за приема е 3-4 Х 15 мл за 12 седмици. Нормализира хормоналния фон и отстранява причината за облекчаване начесто;

Отварка от корен на шипка: 40 г млян материал + 0.4 л вода се кипва за 15 мин. и се запарва 3 часа. Схема на приемане: 3-4 Х 100 мл;

Лист червена боровинка: 5 г пресен лист се попарва с 0.2 л и се пари 20 мин. Схема: на глътки през деня, 1 месец;

Царевична свила: 10 г се попарват с 0.2 л и се запарват 15 мин. под капак. Схемата е 2 Х 100 мл при камъни;

Бял равнец: 8 г сушено растение се попарва за 40 мин. с 0.2 л. Схема: 3-4 Х 50 мл.

Отварките от червена боровинка, шипков корен и бял равнец лекуват възпалявания.

Симптомът често уриниране понякога е свързан с парене при уриниране, но второто е отделен симптом, който ни навежда към специфични заболявания. Тях разглеждаме специално ТУК:

Парене при уриниране. Болести и терапия при жени, мъже и деца

Във видеото д-р Георгиев от Майчин дом разказва за цистит:

Имате ли личен опит с описаните тук неприятни, но чести прояви?
Как се справихме? Какво използвахте?
Молим, споделете с нас и читателите!

Източник:

 

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Често уриниране при деца, мъже и жени: Причини и как да се справим?

 1. Майките предимно се сещат за цистит, когато става дума за често уриниране при децата. Обаче много често се случва то да е по причина на увеличена чувствителност на детето, което усеща твърде силно сигналите за ходене по нужда, които самият пикочен мехур праща. Тоест тук може да се мине и без лекарства. Въпросът е повече поведенчески, да разбере детето за какво става дума.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.