Как да вдигна температура: Бързи и безопасни методи. А кои са опасни?

♠ Как да вдигна температура ♠ Кафе, чай, горещо ♠ Усилване на кръвообращението ♠ Физическо натоварване ♠ Затопляне на тялото и на термометъра ♠ Лекарства ♠ Йод ♠ Здравец ♠ Горчица ♠ Ученически хитрини + опасности от тях

Още в текста: ♠ Загряване под мишниците ♠ Вдигане на температура с картоф ♠ С оцет ♠ С паста за зъби ♠ С тебешир ♠ Фокуси с термометъра

Изкуственото повишаване на температурата е лек изход от събития, на които не искаме да присъстваме. Вместо да се обясняваме или примиряваме, ние просто се… разболяваме. Кой би имал забележки, ако термометърът показва 38.5 или 39 градуса?! Това е уважителна причина.

Температурната регулация на тялото е фина система и не всеки начин за въздействие върху нея е безобиден. Тук ще разграничим безопасните от рисковите методи.

Важно! Ако се интересувате как да вдигнете температурата си до нормалното ниво от 36.6°С, то най-добре се отнесете към лекар. Тук даваме способи с временен ефект, които въобще не работят при понижена по болестни причини температура.

13 начина да вдигнем температура

#1 Горещи течности

Горещите течности сгряват и раздвижват кръвта. Който е мръзнал в планината, знае какъв благодат е изпиването на чаша чай в топла хижа. Горещата течност буквално потича по вените. Някои хора видимо се зачервяват.

лъжливо вдигане на температура

Температурата като оправдание

Същият ефект можем да мултиплицираме, когато целим за момент да покажем, че се разболяваме. Набързо изгълтана чаша горещ чай с мед или сладко от малини, купичка сгорещена супа или бульон (и готов от кубче) дават видим, но кратък ефект в рамките на броени минути.

Стойността, която ще покаже термометърът, няма да е категорично повишена. Избираме този метод, когато искаме да изглеждаме загрети, а не реално да вдигнем температура.

#2 Кафе

Не, няма да пием кафе. В този случай то се яде. Хапваме 2-3 лъжички сублимирано или разтворимо (на гранули). Дъвченето на зърна и мляното не носят желания ефект. Внимателно раздъвкваме гранулките и преглъщаме на сухо. Ако пийнем вода, и ефектът ще се „размие“. Горчивият вкус можем да оправим след това със захар, сироп, мед.

Демир бозан билки против инсулт

След 15-30 мин. температурата на тялото нараства. Вярно, ефектът ще продължи съвсем за кратко – не повече от половин час, максимум 40 мин. После температурата ще спадне до нормалното.

Недостатък на метода е, че разтворимото кафе въздейства на стомаха. Затова по-безопасно е процедурата да се направи след хранене, а не на гладно.

Изяждането на още една доза кафе за удължаване на ефекта не се препоръчва. Обикновено тялото не реагира по същия начин на второто дразнене. Вероятно температурата ще се вдигне незабележимо или поне недостатъчно, за да се представим за болни.

#3 Усилване на кръвообращението

До естествено физическо загряване на тялото водят физическите натоварвания и горещата вана.

как да вдигна температура, йод

Температурата плаши, но не и когато трябва да се избегне нещо неприятно

Действия като бягане, скачане, тичане нагоре по стълбите, интензивна гимнастика активизират работата на сърцето. В резултат се усилва движението на кръвта – а оттам и производството на топлина. Зачервяваме се и дори ще минем за болни, ако успеем да успокоим дишането.

Същият ефект дава горещата вана, стига да разполагаме с такава. Горещата вода активизира кръвообращението, тялото заработва на пълни обороти и се загрява от това.

#4 Задържане на дишането

Ако съумеем да задържим дишането си, докато броим бавно до 20, температурата веднага ще се вдигне с половин градус.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

#5 Затопляне с дрехи и одеяла

Слаб, но видим ефект ще даде затоплянето чрез преобличане. Ще подпомогнем процеса, ако се раздвижим или потичаме, както сме навлечени. Изпотяването допринася за вида ни на болен. Но ако трябва да доказваме температура с термометър, този начин не е особено надежден. Ще ни трябва нещо друго.

#6 Загряване на термометъра

Достатъчно е да потопим термометъра в топла вода или да го доближим към загрят котлон, за да тръгне живакът нагоре. И внимаваме стойността да не надхвърли достоверното.

Загряването на термометъра, а не на тялото без съмнение е по-безопасно. Тук рискът се крие при ползване на живачен термометър. Прекаленото загряване може да го счупи, което ще ни създаде други грижи.

#7 Йодкак да вдигна температура, йод

Миниатюрно количество йодна тинктура се накапва върху залък хляб, бучка захар или се разтваря в повечко вода. Ефектът е незабавен. Само за 30 мин. телесната температура се вдига до 38 – 39 градуса, може и още повече. Затова внимавайте!

Йодът вдига температура без съмнение, но дразни стомаха, когато е в прекомерно количество. Затова и тинктурата не се приела без „носител“.

Ефектът от йода продължава няколко часа. Методът е идеален, когато не знаем по кое време ще трябва да се оправдаем.

#8 Здравец

Когато пъхнем в ноздрите си листенце от здравец, не само ще вдигнем температура, но и още ще ни се появи хрема. Отлично средство за стимулиране на простуда.

#9 Горчица

Тя спада към безвредните начини за „разболяване“. Преди да мерим температурата си (показно, разбира се) натриваме подмишницата с горчица на прах. Подправката оказва локален сгряващ ефект. Натритата кожа се нагрява и вдига стойността на термометъра.

Друг вариант с горчица: разтваряме суха горчица в гореща вода и потопяваме крака в разтвора. След 20-30 минути телесната температура започва да се покачва, при това в съвсем разумни граници. Горчицата повишава умерено, колкото да извика лека тревога, но не и паника.

Какво правят учениците

Заработването на бележка за отсъствие от час се е разгърнало в цяла наука сред учениците. Те знаят и други начини за вдигане на локалната температура под мишниците, така че да докажат разболяване.

#10 Натриване на подмишниците

С овлажнена сол – постига се локално загряване на кожата и почти веднага живачният стълб отчита промяната. По този начин е възможно да се добавят 1-2 градуса, зависи колко силно ще се разтърка кожата;

С лук, чесън – те също имат загряващ ефект и повишават топлоотдаването. Минус е, че се усещат по миризмата, а при прекаляване – да доведат до локално изгаряне на кожата;

С пипер – вероятно най-опасното от всички вещества за натриване под мишниците е лютият пипер. Той наистина води до повърхностно изгаряне (разраняване).

#11 Лепило

Намазването на ноздрите отвътре с канцеларско лепило води до повишаване на температурата и прибавя убедителен симптом за простуда: хрема.

#12 Графит

лъжливо вдигане на температура

Неочаквана причина за изгризани моливи

Парченце графит, изкарано след разчупване на молив, вдига температурата за 3-4 часа.

#13 Оцет

В литър вода разтваряме 4 с.л. оцет и с гъба или кърпа натриваме цялото тяло. Бързо се обличаме дебело и лягаме под одеяло. Минус на метода е силният мирис на оцет.

Ученически митове

Училищният фолклор ни уверява, че най-сигурният метод да се спечели бележка от лекаря е изяждането на някое от следните неща:

Суров картоф – най-прочутият сред учениците метод. Съществува легендата, че 1-2 сурови картофа на гладно вдигат температурата на тялото. Само че този метод събира колкото положителни, толкова и отрицателни отзиви. Във форумите ученици твърдят, че никога не вдигат температура от картоф. Но стомахът почти винаги реагира негативно;

С тебешир – същото положение като при картофа. Учениците смятат, че с изяждането на парче тебешир ще си спечелят бележка за отсъствие. Някой път става, а друг път – не. Резултатът е несигурен. Според други тебеширът се натрива на езика;

С паста за зъби – поглъщането на по-голямо количество от тубата бързо повишавало температурата, се носи сред учениците. Още един опасен мит с неясни последствия.

Фокуси с термометъра

Манипулирането на уреда за мерене е по-безопасният начин за симулиране на болест. Неприятният начин е натриването на подмишницата с люти сгряващи вещества като черен пипер, лют пипер, горчица или сгряващи мазила. Самата кожа реагира с дискомфорт на подобна обработка, като се зачервява, щипе и боли. Естествено, термометърът отчита затоплянето като реакция от обработката.

С колко се вдига температурата така? Зависи колко е обработена подмишницата. Но никога не се престаравайте, защото рискът от повърхностно, но неприятно изгаряне си стои.

Безопасният начин е да „загреем термометъра“ – на радиатор, на парното в класната стая, на котлон, вентилаторна печка – у дома.

как да вдигна температура

Любимецът у дома си е с естествено висока (спрямо човека) температура

Супер хватка е да сложим термометъра на кучето или котката у дома, защото животните имат по-висока от човешката температура.

За какво да внимаваме:

  • Да не вдигнем температура над разумното ниво. Ако термометърът показва над 42°С, манипулацията ни е разкрита. При повече късмет, ще обвинят термометъра, че се е развалил;
  • Ако покажем температура ок. 40°С, рискуваме да ни извикат линейка;
  • Ако демонстрираме термометър с 39°С, рискуваме да ни пратят на лекар;
  • При механичното обработване на термометъра, да внимаваме и да не го счупим. Живакът замърсява колкото всеки тежък метал и е опасен. Той с лекота се изпарява и води до отравяне;
  • Има риск да се счупи термометъра и ако бъде нагрят над максималната стойност, за която е разчетен.

Важно е да знаем!

Ако по време на фокусите разбием термометър, проблемът не се решава просто с покупката на нов. Необходимо е бързо и внимателно да се действа, за да се изнесе отровният живак от дома.

Какво да правим:

  • Отваряме прозореца, за да не се концентрират изпаренията в помещението;
  • При пръскането си, живакът се събира на топченца. Това донякъде ни улеснява. Вземаме лист хартия и започваме да избутваме отделните топчета едно към друго – така ги събираме в една, по-голяма топка;
  • Не допускаме контакт на живака с тялото;
  • Вземаме го с хартията и го изкарваме от къщи. Хвърляме го на боклука;
  • Събираме и стъклата.

Ако вкъщи остане някое топче живак, той ще отрови въздуха и в бъдеще (не веднага) може да доведе до опасно отравяне на обитателите.

Във видеото се демонстрира още един, неописан от нас начин да се вдигне показанието на термометъра, без той да се нагрява:

За жалост, в живота по-често ни се случва да трябва да свалим температура – когато ние или децата ни са болни. Топ методите за безопасно понижаване на телесната температура описваме ТУК:

Сваляне на висока температура при деца, възрастни. 37, 38, 39 градуса. При бебе

Източници:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Как да вдигна температура: Бързи и безопасни методи. А кои са опасни?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.