Кокоши трън. Лечение с лепенки, крем и лекарства. Спрей, гел, мехлем

♠ Разновидности кокоши трън ♠ Подходи в лечението ♠ Премахване без операция ♠ Лепенки –  марки, цена ♠ Течни лекарства ♠ Ацетокаустин, Салекс и др. ♠ Турското Верутол ♠ Спрей и помпа ♠ Мехлеми ♠ Писалки ♠ Помощни антисептици ♠ Цинкова паста

Още в текста: Апаратни методи за премахване ♠ Течен азот ♠ Горене с киселина ♠ Коагулация с лазер и ток ♠ Изрязване с радиовълни и скалпел ♠ Плюсове и минуси, ефективност и рецидиви ♠ Грижа за раната след премахване на кокоши трън ♠ Народни лекове

Кокошият трън е доброкачествено израждане на епителни клетки, причинявано от 4 подвида на човешкия папилома вирус. 70 до 90% от човечеството носи вируса. Той е в латентно състояние, докато спадне имунитетът, съчетано с поява на определени провокиращи фактори.

Тази вирусна брадавица се нарича плантарна, защото излиза основно на стъпалото (плантарната повърхност). И други зони от тялото не са защитени – нерядко кокоши трън излиза на ръцете и по пръстите. Видът и начинът на разполагане в кожата зависят от локацията.

Разновидности на кокоши трън

На крак (стъпало) – на това място брадавицата се развива навътре. Тя може да се издаде над равнината на кожата с 1-2 мм. Поради постоянното триене и притискане с времето се втвърдява и заприличва на жълтеникав мазол, като понякога се различава само с изследване за вируса. По-често образуванието развива характерни тъмнокафяви или черни точки в центъра си, които го диференцират от пръв поглед. Те представляват тромбиране на капиляри, превърнали се в „шипове“ или „трънчета“.

официално лечение на кокоши трънНа ръката – любимо място са дланите и външната страна. На дланите брадавиците растат навътре. Те са същите като излизащите на стъпалата (и на двете места кожата е дебела), но с по-малък размер. От горната (външната) страна на ръцете кожата е тънка. В нея кокошите тръни се развиват като други брадавици – навън, като израстък. Кожата около образуванието на се променя.

На пръста и между пръстите – кокошият трън може да излезе между и по пръстите (ръце и крака). Възможно разположение е около нокътната плочка. Прилича на сух мазол или на китка цветно зеле с неравни очертания и черни точки в средата, където са запушени малки съдове.

На палеца на крака – специфичното е, че на това ограничено място се развиват крупни образувания. Те бързо се удебеляват, вроговяват и стават причина за трудности и болезненост при ходене.

Лечение на кокоши трън

При излизането на брадавица се изправяме пред избор: да лекуваме или да чакаме да мине? Някои разновидности на папилома-провокираните брадавици действително минават с времето. Други са мънички или на скрити места – не пречат, нито доставят дискомфорт. Но и при тях си струва да се предприеме лечение.

Защо? В тялото на здрав човек вирусът папилома „спи“ и не се размножава. Брадавицата е сигурен знак за отслабен имунитет. Затова укрепването му е най-първата мярка.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Второ, брадавиците често се възпаляват. Те представляват „врата“ в тялото за проникване на други инфекции.

Трето, съществува риск доброкачественото новообразувание да се изроди в злокачествено. Подобна трансформация претърпяват незначителен дял от брадавиците, но тази вероятност е реална.

И четвърто – кокошите тръни, разположени на стъпалата, задължително се лекуват. Те никога не минават без лечение. Обратното – с времето се влошават и задълбочават. Ежечасно при ходенето тръните се травмират, което е съществен рисков фактор за злокачествени процеси.

Основният метод за лечение са процедури, провеждани в медицински заведения. Медикаментозната терапия се ползва при млади образувания или като съпътстваща мярка. Съществуват и немалко проверени нар. методики.

Подходът се избира спрямо вида и разположението на брадавиците. Нерядко се иска търпение и настойчивост, защото лечението е сложно и продължително. Случва се след самостоятелно (и неправилно) лечение да възникнат рецидиви. Терапията на хора с хронични патологии като варикоза и диабет, както и на децата обезателно се провежда с участие на лекар.

Лечение без операция

лечение на кокоши трън

Отблизо трънът не е особено приятен, но той е само втвърдени клетки

Лечението е системно и локално. В мн. случаи местното е достатъчно радикално. Но когато вирусът е твърде активен, лекарят може да назначи противовирусни и имуномодулиращи медикаменти. Те потискат активността на папилома-вируса и укрепват защитата. Така се предотвратява по-дълбоко проникване на ЧПВ и поразяването на още здрави тъкани. Срещу ЧПВ няма ваксина.

Предпочитание се отдава на локалната терапия, при която се премахва повърхностната част на тръна и се изважда сърцевината – „трънчетата“.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Локалното лечение представлява прилагане на кератолични (излющващи) средства. За целта се произвеждат течни субстанции, кремове, мехлеми и лепенки, които се полагат върху самото образувание. Тънкият момент е, че те са изгарящи за здрава кожа, затова околната се защитава с цинков мехлем или неутрален крем. Това лечение изисква множество процедури.

За изгаряне на брадавиците се правят медикаменти на основата на фенол, салицилова к-на, сребърен нитрат, борна к-на, натриев хидроксид и др.

Салицилова маз

Механизъм на действие: има антисептичен и противовъзпалит. ефект. Излющващото действие се осъществява чрез размекване и отделяне на повърхностния слой на епидермиса. Подпомага бързото обновяване на кожата.

Как се използва: в концентрация 60%. Кожата предварително се натопля и по тръна се нанася мехлем на тънък слой. Процедурата се изпълнява през ден до пълно изчезване на брадавицата.

Оксолинова маз

Механизъм на действие: изразено противовирусно действие.

Как се използва: в концентрация 3%. Нанася се по увредената кожа, след което обработеното място се закрива с восъчна хартия. Честота – 2-3/ ден, за 3 месеца.

Медикаментите от разглежданата група се продават в аптеките свободно и не трябва рецепта.

Лепенки за кокоши трън

Лепенките са създадени за улеснено приложение. Те са доста ефикасни, макар и не особено бързи. Подходящи са за по-млади брадавици.

лепенки за кокоши трън, пластир

Активното в-во в пластирите обикновено е салицилова маз или едноименната киселина

Пластирите премахват външната проява – брадавицата, но не са в състояние да унищожат вируса.

Приложение: лечебният пластир се прилепва на самия трън, после се фиксира с обикновен лейкопласт. Подмяната е през 12 часа или както е указано. Брадавицата се премахва за няколко седмици.

Какви лепенки се намират у нас

99% са салицилови лепенки, на основата на съответната киселина.

 • URGO Coricide, френски, 12 бр. в опаковка. Предназначени за мазолести образувания и кокоши тръни. Активната съставка е салицилова к-на. Тя размеква втвърдяването и излющва. Специалната дискова форма предпазва брадавицата от претриване, както и околната кожа. Залепва се на чисто, сухо ходило. Работи 48 часа и се сменя. Леч. курс е 8 дни, 4 лепенки. С-ст 8.88 лв;
 • SEPTONA F. care, гръцки, 6 бр. в опак. Салицилова к-на, кератолично д-вие. Формата изолира брадавицата, премахва натиска и триенето, в резултат на което болката отминава. Лепенката пропуска въздуха и кожата диша нормално. С-ст 5.48 лв;
 • GEHWOL (Гевол), немски. Съдържа салицилова к-на – 24 мг в една лепенка, подпомогната от смоли и ланолин. Оптимизирана форма. С-ст 8.90 лв;
 • SCHOLL за кожни втвърдявания, 8 бр. – терапевтични дискове и възглавнички за предпазване на мястото. Съдържа 40% салицилова к-на. Водоустойчиви. С-ст 7.58 лв;
 • GABERS, 10 бр. в кутия. Изкоренява и обезболява кокошите тръни. Залепва се на сухо и се подменя всеки ден. С-ст 1.90 лв;
 • SALEX крем пластир, македонски, 3 бр. в кутия. Салекс са изготвени от салицилова к-на и восък. Разяжда изродените тъкани и помага за отделянето им. Един пластир е активен до 3 дни. Максимално лечение – 14 дни. С-ст 5.98 лв;
 • АКТИВ ПЛАСТ, полски, 6 бр. в опаковка. Хипоалергични. Подменят се на 24 часа, максимална терапия – 14 дни. С-ст 3.78 лв;
 • SHIFFA, сирийски, 6 бр. Водоустойчиви, болкоуспокояващи. С-ст на 6 Шифа пластира 1.78 лв;
 • КИТАЙСКИ пластири, 6 бр. Гъвкави лепенки, съдържащи салицилова к-на и цинкова паста. Активност на лепенката – 5 дни. Повторение на процедурата – до излизане на кок. трън. С-ст 4.38 лв.

Противопоказания при салициловите лепенки: те не се използват при чувствителност към салиц. к-на и салицилати. Неподходящи са за кърмачета и при намалена функционалност на бъбреците.

Разтвори против кокоши трън

Препарати за изгаряне и излющване на брадавици в течна форма. По правило те са силни и концентрирани, но и създават риск за увреждане на околната кожа. При нанасяне трябва точно да се центрират и да не излизат навън. Повечето съдържат отровни компоненти, които рушат не само образуванието.

разтвори за кокоши трън, лосион, течност

Някои лекарства са снабдени с четчици за по-точно нанасяне

Гаранция срещу повреди дава защитата на околния участък с детски крем, вазелин или друго неутрално мазило. Помага и залепването на широка лента лейкопласт, в която е изрязан отвор само за кокошия трън.

Йодна тинктура

Най-простото и достъпно по цена средство в аптеките. Кок. трън се обмазва през 12 часа, а може и през 8 ч.

Йодът е достъпен, но и той носи риск от прегаряне на здрави участъци. Но тинктурата може да се полага до пълно изличаване на брадавицата, колкото и да отнеме това.

ACETOCAUSTIN (Ацетокаустин)

Лекарство, специално създадено срещу брадавици. Акт. съставка е монохлороцетна киселина. Трябва да се следи разтворът да не засегне лигавици, както и да не се полага на разранени, възпалени образувания. Не е подходящо за обработка след хирургична или апаратна интервенция (изрязване, изгаряне, замразяване, лазер и др.).

Препаратът не се прилага самостоятелно, когато пациентът е с диабет, съдови патологии, нарушено кръвоснабдяване или чувствително, при полиневропатии. Въобще не се прилага при бременни и през времето на лактация.

Обработват се малки площи, до 2 кв.см. При множество брадавици се проверява върху една за чувствителност.

Разтворът се полага със специална шпатула. Предварително се защитава околната кожа и се свалят близко стоящи бижута. После се изчаква течността да засъхне. Видимо въздействието на лекарството се изразява в избеляване на мястото на обработване.

Лечението с Ацетокаустин представлява поредица от нанасяния, между които умъртвената тъкан се премахва механично, а мястото се измива. Курсът на терапия е до 5 седмици.

Предупреждение: върху тънка кожа лекарството се нанася по-тънко и по-рядко. Има риск от белези. Флаконът да се съхранява добре, защото течността е силно разяждаща. При инцидент – попадане на лекарството върху здрава кожа, следват обилно обливане с течаща вода и последващи мерки като при изгаряне.

Разтвор ГАЛА Салекс

Лосион срещу кокоши тръни, твърди мазолести образувания и брадавици за външно полагане. Активните в-ва са салицилова и млечна к-на, омекотени с рициново масло.

Препаратът впечатлява с мощното излющващо действие, но работата му върху самата патологична тъкан е безболезнена. Лосионът създава защитен филм по кожната повърхност.

Двете използвани киселини имат мощен разяждащ ефект. Заедно, те усилват действието си. Защитният слой позволява продължително действие.

Полагане: първо околната кожа се намазва с вазелин или крем, след което лосионът се полага на тънко и се изчаква изсъхването му. Достатъчно е двукратно приложение за деня, до 14 дни общо.

Лекарството представлява шишенце от стъкло с капкомер. Saleks е продукт на македонската GALAFARM. То не е подходящо за диабетици със сериозни смущения в кръвоснабдяването.

С-ст 8.03 лв.

премахване на кокоши трън

Поддържане на мястото чисто е от съществено значение

СОЛКОДЕРМ разтвор за кожа

Разтворът е базиран на органични к-ни. Прилага се само в точката на израстъка. Подходящ за всякакви брадавици, вкл. кокоши тръни.

Препаратът се продава срещу рецепта, защото оказва мощно некротично въздействие. Разрешено е обработката да се извършва самостоятелно, но съществува риск от увреждане на околната кожа. Затова първият път се извършва от специалист, който да покаже мерките за безопасност.

Въпреки че съставките му са агресивни, няма пречки да се ползва през бременността. Противопоказание е наличието на тумори.

С-ст на разтвора 19.73 лв.

ВОРТИ Wortie

Течността е предназначена за брадавици и кок. тръни, вкл. на ръцете.

Акт. в-во е гликолова и трихлороцетна киселини. Предвидена е защитна част на пластирите. Премахването на тръните е без болка.

Словенски продукт, в който са включени 18 бр защитни лепенки, които да изолират здравите тъкани. Специален апликатор улеснява нанасянето. След 30-секундно изчакване течността да изсъхне мястото се запечатва с лепенка. Нанасяне – през 12 ч.

ХАНС

Продукт от САЩ. Перфорирана лепенка се лепва върху брадавицата, така че да се изолира околната кожа. Разтворът се нанася точно отгоре, върху почистеното място. Обработката е периодична, до падане на тръна, но не повече от 14 дни.

Разтворът срещу брадавици Ханс е само за крака. С-ст 7.87 лв.

SILAR

Разтвор на основата на салицилова и млечна к-ни, подкрепени с йод, колодий и етер.

Размеква тежки вроговявания, които падат сами. Има антисептичен ефект.

Нанася се чрез накапване – до 2 капки на апликация. Обработка 1 път/ 24 ч. С-ст 3.60 лв.

Верутол – VERRUTOL, турско лекарство К

Флакон Верутол е медикамент на компанията ORVA. Той не се внася у нас официално, а от пътуващи от Турция, които го продават чрез сайтовете за обяви. Едно шишенце е на с-ст 15 лв.

Лекарството е с точно предназначение: унищожаване на папиломи, кок. тръни и гъбички. След 4-5 дневна обработка на зоната, горният слой на кок. трън се отлепя, като открива нови пластове за обработване. Така постепенно действащото в-во достига до корена и премахва всички изродени клетки.лекарство за кокоши трън, турско лекарство, Верутол

лекарство за кокоши трън, турско лекарство, Верутол

Картинно упътване на Верутол

Акт. съставки са две – 5-флуороурацил и 10% салицил. к-на. Флуороурацил е антипролиферативен агент. При кок. тръни той нерядко се комбинира с обезболяващи и с ефедрин, който осигурява по-висока концентрираност. Засечен е положит. ефект от 70%. Тази съставка е от класа на имунотерапевтиците. Във Верутол тя е съчетана със салицил. к-на, която излющва мъртвите тъкани.

Производителят показва терапия до 6 седмици и курсово приложение. Подробен материал по темата имаме ТУК:

Верутол. Важни указания и опасности. Мнения, цена

Тинктура МЕДОСАН

Течен спиртов лосион, съдържащ екстракти от туя и чаеното дърво + ментово масло и такова от евкалипт. Швейцарски производител предоставя интересна формула срещу папиломи и израстъци от всички зони на тялото.

Представя се като безопасен продукт с меко действие, чрез който се избягват радикалните процедури с изгаряне, замразяване или изрязване. Крайният резултат не включва белези.

Тинктурата се нанася трикратно. Чака се да попие и изсъхне. След време образуванието завяхва и пада.

Спрей срещу кокоши тръни

Опаковките с аерозоли дават друг подход към кокошите тръни. В този сегмент разнообразието е минимално.

Вартнер течен азот за домашна криотерапия

Аерозолен флакон Wartner за самостоятелно замразяване и премахване на брадавици по примера на осъществяваната в мед. заведения криотерапия. продуктът е показан от 4-г. възраст.

50-милилитровият флакон е снабден с 12 еднократни апликатора и държач, както и с пила, с която да се отстранява замразеният слой. Образуванията падат до 14 дни след пълното замразяване. Ако не е паднала, се пристъпва към втора обработка. Една опаковка е за 12 приложения.

С-ст на продукта: 42.58 лв.

Доктор Шол спрей

Приспособление за замразяване посредством течен азот, специално за домашно изпълнение. Производителят посочва, че едно апликиране е достатъчно, като след 10-ина дни кок. трън се отделя и под него израства здрава тъкан. Продуктът е за над 4 г.

Една опаковка на с-ст 66 лв. е с 12 еднокр. апликатори. Отворът се насочва към израстъка и бутонът се натиска за 5 сек. Целта е центъра на кок. трън. След апликирането е възможно образуване на мехур, преди отмрялата тъкан да падне.

Срок между две апликации – 14 дни. Максимален брой апликации върху един кок. трън – 4 пъти. Пазете очите, лигавиците и въобще здрави тъкани.

Всяка брадавица се третира с отделен апликатор.

Глизиген помпа

Спрей с помпа-дозатор на основата на глицеризинова к-на. Лекарството е с мощно антивирусно действие, специално срещу папилома и херпес – вируси – инфекции, поразяващи епитела.

Активният агент препятства проникването на вируса с клетките и неговото размножаване. Тази киселина необратимо деактивира вирусите. В добавка има действие на антиоксидант и противовъзпалителен агент.

Проучвания доказват доброто му действие без странични ефекти, показан и за бременни.

Апликирането е лесно чрез дозатор. Засегнатите участъци се покриват, като едно апликиране е за до 8 часа. При папил. вирус се обработва 4-5-кратно в денон., до 3 седмици.

Лекарството не е специално предназначено за кок. тръни, но е алтернативно, предвид че генезисът на тръните е свързан със същия вирус. Но при големи образувания е необходимо да се подпомогне с друг тип терапия, примерно замразяване.

Производителят препоръчва комбиниране на Глизиген с имуностимулатор на основата на същата киселина – Виусид на сашета.

Зачервяване или възпаляване е знак да се прекрати употребата.

Испански продукт на с-ст 18.90 лв.

Продукти за мазане

(мехлем, крем, гел, маз)

лекарства за кокоши трън

Деформациите отварят път за притискане, търкане и оттам – за кокоши тръни

Освен пластирите, в терапията на кокоши тръни особено известни са мехлемите на основата на салицилова к-на. И в такава форма веществото размегва вроговените слоеве на кожата и отстранява възпалителните процеси.

Мазилата се прилагат обичайно на 6-8 часа до размекване и през 12 ч. до пълното изчезване на образуванието. Този резултат е очакван след ок. 3-4 седмици от началото на обработките.

Желателно е мазането да се предхожда от горещи ванички за размекване на кожата и по-пълно усвояване на продукта.

Салицилов спирт (салицилова киселина). Приложение за лице, за пъпки и др. С аспирин

Гелове и писалки

Писалките са иновативни приспособления за лесно полагане на лекарствените препарати, които са вредни за здрава кожа. Чрез писалката гелът се прицелва прецизно, без да засегне околни тъкани или да изцапа ръката, която го държи.

Писалка Вартнер

Белгийски продукт, създаден срещу кожни образувания върху ръцете. Акт. съставка е 20 % трихлороцетна киселина. Тя излющва омъртвена кожа и ускорява зарастването. Ефектът става видим от първа седмица на приложение. Няма болка, не остават белези.

Лекарството се прилага от 4 г.

Според описанието на производителя, този продукт е по-бърз от ред други разтвори. На практика той представлява химическа деструкция (пилинг) – изгаряне с ниско-концентрирана к-на. Активният агент коагулира протеините, разрушава епидермалните клетки и ги излющва.  Ефектът е перманентен и това ускорява излющването.

Полагане: изправената писалка се фиксира върху кок. трън, като четката го докосва. Върхът се завърта или натиска според модела и така се изпуска гел. Гъстата течност изпълва четката за 5 сек. 15 мин. по-късно пациентът може да се облича и обува.

Курс на терапия – 4 дни. Белещата се кожа се маха с топла вода. Ако за 4 дни трънът не се премахне изцяло, курсът се повтаря след 4 дни пауза.

Ако гелът попадне на здрава кожа, мястото се сапунисва и облива с течаща вода. Гелът уврежда битовите повърхности и дрехите.

Внимание! Лекарството не подхожда на раздразнена, инфектирана, възпалена, гной-отделяща кожа.

Биотрейд KERATOLIN Foot

Гелообразен продукт в туба, активен агент 25% и вариант – 40% уреа и хидратиращи съставки. Предназначен за ексфолиране. Успокоява, обезболява, възстановява баланса. Добро подпомагащо лечението средство, хипоалергенно. С-ст 6.39 лв.

Биотрейд KERATOLIN Corn Remover

Гелообразно, в туба. Активни агенти тук са млечната и салициловата к-ни. В комбинация те осигуряват мощно излющващо действие, като крайният резултат идва до 10 дни.

Български продукт, част от серия за интензивно третиране на група кожа.

Продуктът не само ускорява излющването, но и ограничава бактериалното размножение и активизира израстването на обновена тъкан. С-ст 20.98 лв.

Кератолин 40

Интензивен гел за излющване на удебеления, кок. тръни и изменения на колене и стъпала (пети), както и на лакти и около нокти.

Според указанията гелът се нанася само върху увреденото място и се изолирира с лепенка. От трети ден нататък се включва в процедурата отстраняване на умъртвената кожа с пила или пемза. Комбинирането на двете процедури за 7 дни води до премахване на образуванията.

Лечение се осъществява само върху невъзпалени и неинфектирани зони от кожата, а при поява на парене или сърбежи обработката се спира и се прави консултация.

лекарства, мехлеми, крем за кокоши трън

Кокоши тръни излизат и по пръсти

НЕМАЗОЛ крем

Руският производител Твин Тек е разработил кремообразен продукт, в който съчетава традиционната салицилова к-на със сярата и карбамида, а омекотяващите агенти са масла от майорана и чаеното дърво.

Агресивните компоненти размекват кожата и съдействат за отслойването, а маслата стимулират обновяването.

Кремът се полага само върху образуванието и се покрива с лейкопласт. Една апликация стои до 24 часа. С-ст 5.88 лв.

Старопланински мехлем

Серия природни продукти, насочени към патологични кожни изменения. Един от мехлемите е за кок. тръни и брадавици, тоест срещу папиломния вирус. Производителят твърди, че рецидивите са минимални.

Активните съставки са екстракти от дебелец, бръшлян, мента + салиц. к-на. Според производителя този продукт не изгаря здрава кожа и не се получава негативна реакция.

Нанасянето е на слоеве, полагани на 12 часа. След 7 дни наслояване мястото се накисва в гореща вода и започва механичното отстраняване на тъкани – до бяло, здраво място. При необходимост процедурата се извършва на етапи.

С-ст 17.00 лв.

ЕКОМЕД балсам

Това е профилактичен продукт, който предотвратява образуването на кожни израстъци, вкл. кокоши тръни.

Състои се от вит. А, артика, мента и камфор. Оздравява кожата на крайниците, пречи на изпотяването и възпаляването. Премахвайки провокиращите фактори, кремът снижава риска от образуване на брадавици.

С-ст 5.18 лв.

МАЗОЛЕКС

Български продукт на Авицена 9000, за третиране на удебеления и мазоли. Омекотява. Направен за постоянно третиране при предразположеност към мазоли, удебелявания и напукване. Основни в-ва са салицилова к-на и ланолин.

Едно намазване действа до 12 часа и пак се подновява, след измиване на кожата. С-ст 4.60 лв.

Помощни антисептици

Калиев перманганат  – промивки или накисване поддържат мястото чисто и по време на обработка пресичат възможностите за възпаляване или инфектиране. Според някои калиевият перманганат може да гори, ако се слага в/у самия трън, но той е по-ефикасен според истинското си предназначение – на антисептик.

калиев перманганат кокоши трън

Накисване в слаб р-р за десетина минути е достатъчно.

Някои самолекуващи се пациенти се подвеждат по описанието и вземат за третиране препарати от рода на Немибацин, Банеоцин и др. прахчета, пудри и унгвенти за дерматични проблеми. Те са антибиотици и като такива действат върху бактериални причинители. Включват се при риск от злокачественост.

Подобно е с прочутата пудра (прахче) Сулфатиацол, която се предписва като категоричен лек с една апликация. Тя е с антибактериален ефект. Ползата й при кокошите тръни е, че проявява антисептичен ефект и предотвратява евентуалното привличане на вторична инфекция.

В пациентските форуми се споменава „немско лекарство” срещу кокоши тръни, без обаче да се посочва конкретно име. Под „турско” лекарство пък се визира внасяния от хора Верутол.

Даденият от нас списък на медикаменти и пластири включва всичко продавано у нас към момента на съставяне на материала.

Да не забравяме накрая

Цинкова паста

или официално: Унгвент цинци, Цинков мехлем или крем.

Съставена от цинков оксид, смесен с вазелин, тази субстанция е надежден защитник на здрав. кожа около кок. трън. Тя хидратира и предпазва от попадане на силно разяждащите лекарства.

С-ст – от 4.58 лв до 19.89 лв според производителя.

Апаратни методи срещу кокоши трън

Лечение с течен азот

По-познат като криодеструкция или най-ясното – замразяване. Кок. трън се обработва с -196°С течен азот. Поразеният от вируси участък  се унищожава, което стимулира имунните сили на тялото.

Младите брадавици на по-малко от 6 месеца, се унищожават на 84%. Старите – появили се преди повече от 6 месеца, изчезват в 39% от случаите.

След отделяне на брадавицата на мястото се наблюдава зачервяване и се образува оток. След няколко часа на мястото се образува мехур с хеморагично или серозно съдържание. След 6-7 дни мехурът изсъхва и става коричка. Тя пада самостоятелно до 2 седмици.

При изгаряне с течен азот е задължително мехурът да не се пробива, да не се покрива с лейкопласт, да не се бинтова или замърсява. Той само се обработва със салицилов спирт 2% и се пази от вода.криодеструкция на кокоши трън

Плюс на способа е, че премахването не оставя белези, няма нужда от анестезия и премахването е бързо – за 2 минути.

Недостатък е, че замразяването е повърхностно, което не изключва рецидиви. В случай че се направи дълбоко изгаряне, остава белег. Възможна е появата на хипо- или хипер пигментация.

Химическа деструкция

Физическите методи за разпадане на кок. тръни имат химически еквивалент – чрез химически агенти. За целта се използват киселини – трихлороцетна, азотна и др.

Лазерна коагулация

Премахването на кокоши тръни с лазерен лъч днес е сред най-ползваните лечебни методи. Представлява прослойно изгаряне на образуванието, като се контролира дълбочината на въздействие.  Плюс е, че лазерът прегаря кр. съдове и предпазва от кръвоизливи.

Има различни лазери – с инфрачервена светлина с ефикасност 70%, с къса вълна и успешност 75%, импулсен с ефективност на 95%. Последният е най-добър, защото стимулира и имунитета.

След лазерната обработка в участъка се формира коричка, която пада до 10 дни. Коричката не се премахва предварително, а само се обработва с мехлеми и спритни разтвори. В началото се пази от намокряне.

Преимущество на лазера е заздравяване без белези. Тъканите зарастват бързо и рискът от рецидиви е нисък. Не се засягат здрави тъкани.

Електрокоагулация

Представлява изгаряне на кокошия трън с ток с висока честота. Необходимо е местно обезболяване. Ел. ток унищожава клетките и предотвратява кръвоизливи.  На мястото се формира коричка, която пада за 10 дни.

След изгарянето пациентът пази мястото от намокряне и не отчупва коричката. Първите дни обработва с антисептици.

Плюс на метода е достъпност като цена, липса на кръвоизливи, бързина – до 1 минута.

Недостатък: използва повече при недълбоки брадавици, а при въздействие в дълбоките слоеве оставя белег.  При повърхностни брадавици е възможен рецидив.

Изрязване с радио нож

Радиовълновата хирургия представлява буквално изпаряване на клетките, поразени от папилома-вируса. Това става чрез електрод, който излъчва вълни с висока честота. Съдовете се изгарят и няма кръвоизливи. На мястото се формира коричка, която пада за 10 дни. Мястото се пази от намокряне.

Преимущество на метода е запазване на здравите тъкани. Рискът от белег е минимален. Рецидивите се свеждат до 2-5%. Недостатък е високата цена.

Изрязване със скалпелхирургично изрязване на кокоши трън

Кок. трън се отделя под упойка. Мястото се зашива, а конците се премахват след 7/ 10 дни.

Плюс на този подход е, че работи идеално при брадавици с огромни размери.

Недостатък: след сваляне на шевовете остават белези.

Общи принципи за

грижа след премахването

 • Мястото на обработка не се пипа, травмира и замърсява;
 • Не се мокри;
 • Не се пече на плажа;
 • Не се обработва с козметика;
 • 2 месеца след процедурата не се ходи на обществени сауни, бани и басейни;
 • Заздравяването се стимулира с вит. А, С и Е.

Противопоказания за тези процедури са диабет, злокачествени тумори, бременност, инфекции и възпаления около кок. трън, обострен херпес, висока темп. и кръвно.

Във видеото е демонстриран лазерният метод за премахване:

Домашно лечение

с народни средства

При единични и недълбоки кок. тръни се препоръчват следните средства:

 • Оцет 70% – участъкът се обработва с вазелин, след което оцетът се накапва в центъра. Слага се всеки ден до падане на образуванието;
 • Чеснова отвара – три млени скилидки се попарват с 50 мл и стоят 1 час. Кок. трън се маже с прецедената течност до пълно изчезване;
 • Солен разтвор – 1 голяма лъжица сол в 100 мл вода + 1 лъжица оцет 9%. В разтвора се пуска една слива. След 2 часа се изважда и пюрира. Кашицата се налага на брадавицата. Компресът стои 3 часа. Следващият ден – пак, до изчезване.

Още нар. формули и рецепти даваме ТУК:

Кокоши трън. Народно лечение. Премахване с подръчни средства

Източник

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.