Рициново масло. Цена и как да изберем. На капсули и за пиене. Студено пресовано

♠ Как да изберем добро рициново масло + цена и сравнение ♠ Маркировка ♠ Метод на производство ♠ Характеристики ♠ Цвят, вкус, аромат ♠ Какво съдържа и как действа ♠ Видове ♠ Студено пресовано ♠ На капсули ♠ На NOW Foods ♠ Течно, за пиене ♠ За мазане ♠ Ямайско черно

Още в текста: ♠ Кое масло е “био” ♠ Кое е за масаж ♠ Козметика на основата на рициново масло ♠ Други видове и цени ♠ Правила за използване ♠ Противопоказания и съхранение ♠ Лечебни свойства ♠ Рициново масло за коса, лице, кожа, мигли и вежди

Легендарното рициново масло съчетава ненадминати качества срещу абсолютно достъпна цена – фактори, заради които досега то не е намерило пълноценен заместител.

Негови минуси са единствено неприятният вкус и мирис, както и негативният образ, който са му създали през вековете. Иначе, щом ни потрябва природно слабително, цяр за рани и болки, загряващ компрес или оздравителна маска, без да се замислим, купуваме.

А знаем ли кое рициново масло (РМ) е добро?

Повечето продавани на пазара масла са пригодни само за слабително и за козметични цели. Те не са достатъчно качествени за оздравяване и възстановяване, защото са нагрявани, пропити с химия или рафинирани. А така губят от своите качества.

Производството на маслен извлек от рицин е от най-евтините. Въпреки това студената технология за добиване на качествен продукт не е повсеместна. Единични фирми, в частност от САЩ, продават дистанционно студено пресовано. То се маркира така:

® RAW – сурово

® Organic RAW – органично сурово

студено пресовано рициново масло, ямайско черно, турско червено рициново масло

Разказваме за впечатляващите дарби на маслото от рицин

Цената на подобни задокеански доставки е солена и маслото доста се оскъпява.

Маркировка

Маслото, получено от обикновен рицин, се продава под наименованията рициново масло, масло от рицин, рициново олио, хранителна добавка Е1503, Ricin Oil, Oleum Ricine, Castor oil, Ricinus communis, Palma Christi (последното значи Христова длан), Hint Yagi (на турски), Agno casto.

“Фигурин

Някои съкращения на типове и марки рициново масло, използвани в световен мащаб

√ USP – рициново масло фармакопейна марка;

√ BP – рициново масло фармакопейна марка, да не се бърка с моторните масла на BP (British Petroleum);

√ DAB10 – съответства на официалната Немска фармакопея (DAB);

√ PP – бърза екстракция;

√ EP – рициново масло за химическата промишленост;

√ FSG – първи специален сорт, продукт на студена преса, смесен с химически извлек. Използва се в хранителната индустрия в неголеми количества като добавка Е1503;

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

√ HCO – твърдо рициново масло или рицинов восък.

Разновидности рицинови масла: фармакопейно, рафинирано фармакопейно (варианти: с ниско съдържание на влага, с ниска киселинност), органично, студено пресовано.

добиване на рициново масло

Студено пресоване на рицинови семена

Рициновото масло, получено по пътя на студеното пресоване – просто изстискване на семената на многогодишното растение, действително има причини да е по-скъпо. В резултат от 1-2 изстисквания и филтриране се получават ок. 45% чисто масло първи сорт.

При по-нататъшно нагряване на суровината с вода и разтворители, се получават още 7% техническо масло втори сорт.

Разтворителите измиват отровния компонент рицин. После маслото повторно се кипва, за да се изчисти от рицина, и се филтрира. Тази част се прибавя към първата.

Рицинът е растителен протеинов токсин с висока степен на отровност, особено във вид на аерозол. За човека средната смъртоносна доза е 0,3 мг/кг.

За фармацевтичната промишленост изцеденото масло се рафинира, в резултат на което то се пречиства от рицина.

Рициновото рафинирано масло 1 сорт (PaleGrade) е продукт само от най-първото кратко пресоване на семената с последващо рафиниране. Отличава се с по-светъл цвят и по-ниска киселинност.

Според руски източници, произвежданото в Русия рициново се разрежда с глицерин и вазелин, което оказва влияние при вътрешен прием, особено когато се приема за очистване. Докато индийското е без добавки. Според тези автори индийското масло е за предпочитане за детокс и оздравяване.

В Индия се произвеждат и техническо (индустриално) рициново. То се означава като Industrial Castor Oil. Представлява смес с масло, получено чрез екстракция на миналата през пресоване суровина.

Според други автори пък най-ценното и рядко е червеното рициново, турско производство, с маркировка sulfated castor oil. Неговото уникално свойство било напълно да се разтваря във вода без създаване на маслен филтър на повърхността.

Да, мненията са разнопосочни. Тогава едно просто указание: да предпочетем маслата от аптеката, дори да трябват за козметични цели. Фармацевтичните продукти не са 100% студена преса, но са безопасни. Чистото студено-пресовано масло (cold pressed) е скъпо и трудно се доставя.

Има ли смесени масла?

Маслото от рицин е твърде евтино, за да се фалшифицира. Пък и безпогрешно се разпознава по вкус и мирис. Случва се само да бъде разредено с единственото по-евтино от него – слънчогледовото.

Растението рицин

растение рицин

Някои растения развиват впечатляваща по размер листна маса

Ric. communis е от семейство Млечкови, род Рицин. В тропиците то е многогодишно и израства до огромно дърво (над 10 м), а в умерения пояс не преживява студовете и остава едногодишно (и също така – тревисто). Отдавна е техническа култура, гледана навсякъде по света. Маслото се съдържа в семената.

Характеристики

 • Състав: рицинолова к-на, рядко срещаща се в др. базови масла (ок. 85-90%), линолова, олеинова, палмитинова, стеаринова и др. к-ни;
 • Специфика: състои се изключително от мастни к-ни – мононенаситени, наситени и полиненаситени. Не съдържа витамини (освен вит.Е), минерали, фитостероли и др. компоненти;
 • Разтваряне: в етанол (на 95%), червеното рициново – във вода;
 • Физически с-ва: прозрачно, гъсто, мазно и не тече. Сгъстява се, но не се втвърдява на въздух, придобива гъста консистенция при отрицателни температури (заради това активно се използва в промишлеността, медицината и битовата химия);
 • Цвят: допустими са леки жълтеникави нюанси, те са почти незабележими;
 • Вкус: своеобразни, глицеринови и за мнозина не особено приятни. Рициновото е по-гъсто от всяко друго базово масло и неприятно за преглъщане. Оставя усещане за непривична плътност;
 • Мирис: почти неосезаем, с леки восъчни нюанси с изразена глицеринова основа. Като цяло се възприема от обонянието като незабележимо.

Рициновото се прилага чисто или в съчетание с масла, екстракти, природни продукти и средства от кухнята.

Действие върху кожата

Поведението на рициновото масло при нанасяне върху кожа също е съвсем специфично. Въпреки своята свръх плътност, гъстота и специфична консистенция, това масло равномерно и с лекота се разпределя по кожното покритие и косите. То създава мазна, плътна защитна покривка, която не се измива напълно в контакт с вода.

Маслото е силно мазно и моментално смекчаващо. Дори при еднократно приложение оказва осезаем разглаждащ ефект и показва способността си за дълбоко хранене. Повишава гладкостта на кожата и за оздравяването й няма равно на себе си масло.

Бързото действие на РМ е най-видимо върху кутикулата. След нанасянето на такова масло, тя незабавно се възстановява, става еластична и привлекателна.

Известен минус е, че това масло трудно се отмива от косите, поради което се иска обстойно неколкократно обработване с миещо средство.

Още за качествата ТУК: Рициновото: впечатляващ инструмент за красота. 

Видове рициново масло

(цена и употреба)

рициново масло в аптеката, продукти, видове

Аптечните опаковки са препятстващи светлината

Различаваме:

 • Червено рициново (турско производство) с маркировка sulfated castor oil. Разпознава се по червения си цвят, който е нетипичен за това масло, както и фактът, че е водоразтворимо – също уникално качество;
 • Черно рициново (ямайско). Произвежда се на ръка в Ямайка по местна хилядолетна технология – семената се печат, мачкат и варят, докато се освободи маслото. Предлага се за козметични цели и е сравнително по-скъпо от обикновеното;
 • Аптечно масло. Предлага се като лекарствено средство с гл. съставка Ricini oleum virginale за вътрешен прием с цел терапия на запек. То е прозрачно, в малки опаковки – 40-50 г. Подходящо и за козметични цели

Домашен тест за качество

РМ не се фалшифицира, но някои от нас държат да се убедят в качеството на купения продукт. Затова са открити няколко способа за домашно тестване:

 • Охлаждане до -19 градуса – чистото рициново масло застива на такава температура, докато слънчогледовото и други по-леки масла започват да замръзват от по-рано;
 • Загряване до +150-200 градуса – това е точката на кипене на слънчогледовото масло, а рициновото достига до такова състояние при над +275 градуса;
 • Разтваряне в етилов спирт – слънчогледовото не се разтваря, за разлика от рициновото.

Внимание! Само по цвета на маслото не може да се съди за качеството му. Нюансите варират от почти бял през леко жълтеникав до наситено жълт, и всички те са допустими.

Продукти в аптеката

Фармацевтичната промишленост предлага маслото в две форми – течно в шишенца и на капсули. Второто е по-ново, с цел да се изолира максимално неприятните консистенция, вкус и мирис.

Рициново масло на капсули

Изненадващо, но у нас няма разнообразие. Към момента намираме единствен продукт:

NOW Foods Castor Oil

Представлява шишенце със 120 дражета, всяко от по 650 мг, описани като натурален лаксатив. Според описанието капсулите почистват чревния тракт от несмлени хранит. частици, премахва издуване, болка и запек. С-ст 39.00 лв.

Рициновото масло участва като съставка в ред лекарствени средства, които се предписват от лекар по конкретен повод. То е предпочитана съставка в медикаменти за черния дроб.

рицин, семена, масло

Семето на рицина прилича на боб, но е силно отровно заради съставката си рицин – силен токсин, смъртоносен

Добавка за подобряване на храносмилането е

Комфортекс

Представлява билково съчетание в меки капсулки. Те са изпълнени с маслени екстракти от лечебни растения, които подобряват храносмилането и оздравяват храносмил. с-ма.

Комбинация на Virgin Castor oil 200 мг с екстракт гигантски копър, ажгон, гардения, джинджифил, черен пипер.

Препоръчвано дн. к-во 4 капсули. С-ст за 30 бр: 9.30 лв.

Течно, за пиене

Продуктът се означава с латинското име: Олеум рицини.

 • На Химакс – 40 г, 1.73лв;
 • На Вета Фарма – 40 г, 2.03 лв;
 • На Гален Фарма – 40 г, 1.66 лв;
 • На Химакс – 1 литър, 28 лв.
 • Боталайф етерично – 50 мл.

Етеричното се употребява вътрешно и външно. За перорална употреба дн. доза е 1 ч.л., като приемът е стандартен – пред храна. Според описанието на производителя, това РМ е безопасно и показано за лица над 5-годишна възраст. На малки пациенти се дава редуцирана доза от ½ ч.л. Съставът е рицинолова киселина 85-92%, с-ст 20.30 лв.

Течно за външна употреба

 • Течно на Now Foods – 473 мл. Продуктът е със 100% чистота, но предназначен за кожа и коса, за терапия на проблеми с кръвообращението, болки в ставите и косопад. За козметични маски и за подобряване на състава на готови продукти. Цена 32.90 лв;
 • Течно на NURS – 50 мл. Означено като Hint Yagi, производство на Nurs Lok. Hekim, антигъбично, антибактериално, за коса и лице. Сред качествата му са: за производство на колаген, срещу косопад, пърхот, преждевременно побеляване. С-ст 12.00 лв;
 • На Destek, под името Saf (чисто) Hint Yağı – 50 мл. Внася се „на ръка“ от Турция, приблизителна цена там 11,69 TL, което по курса към момента е 3.76 лв.

Студено пресовано

рициново масло

рициново масло за очи

Капки с рициново церят сухота в очите, конюнктивит, бактериални инфектирания и др. патологии на това деликатно място

 • Индийско рициново Tropical Sun, 100% pure – 250 мл. Дава се за рани, компреси, обработване на кожни проблеми, срещу развитие на вируси, бактерии, гъбички. За третиране на акне, омекотяване на бръчки. С-ст 9.02 лв;
 • Чисто рициново масло от Зоя – 150 мл. Продуктът е за терапия на проблемна зряла кожа – бръчки, отпускане, стрии, белези от акне, от рани и операции, срещу пигментация. Показан още за уплътняване на мигли и вежди, за стимулиране на растежа на косата. За терапия на акне, анти-ейдж грижа, за крака. С-ст 12.35 лв.

Ямайско черно рициново масло

Sunny Isle ямайско черно, за коса – 177 мл. Предписвано за увредени, изтощени, обезсилени коси. Придава блясък, здравина, активира растежа, спира опадането, лекува местни проблеми. С-ст 24.94 лв.

Рициново в лекарства

Маслото влиза в състава на ред лекарствени препарати за външна употреба, пример е

ДАЗЪЛ на TNT-21

Билково за болки в ставите, то съчетава 10% рициново масло с масла от Гаултериа фрагрантисима, Нараян, Евкалипт, Сусамово, Вишгарба и др. Предписва се за болезненост по мускалатура и стави, за отпускане и купиране на болката.

Дазъл е за втриване и масаж. С-ст 5.60 лв за 50 мл.

Кое рициново е “био”: така се означават нерафинираните образци.

Кое е добро за масаж: за лице и терапия на пъпки/ акне, търсете най-качествени продукти. За тяло – по-евтините козметични варианти.

Козметика с рициново масло

Маслото с максимална плътност се влага в козметични продукти с цел: омекотяване, разглаждане на кожата, дълбоко хидратиране, противовъзпалителна функция, за заздравяване, избелване, подхранване и общо укрепване.

Продукти с рициново масло:

 • Антивъзрастова козметика за лице и тяло;
 • Избелващи тена продукти (лосиони, кремове, маски за лице);
 • Кремове за изсушена кожа;
 • Крем за след плаж;
 • Кремове и лосиони за околоочната зона;
 • Балсами за устни;
 • Козметични ср-ва за ръце/ нокти;
 • Ср-ва за загрубяла кожа на лакти и пети;
 • Маски за укрепване на косата;
 • Шампоани и балсами за коса.рициново масло за мигли

  рициново масло за мигли

  Обработка на мигли с почистена четчица от спирала

Ако застанете на един щанд с козметика и на случаен принцип започнете да четете етикетите, ще отбележите надписа „рициново масло“ в голям процент от продуктите на козметичната индустрия. Поради ниската си цена, тази съставка е ефикасна, без да оскъпява. Тя присъства в продукти и от ниския ценови клас.

Правила за използване

Използването на рициновото за медицински и козметични цели съществено се ограничава от неговата гъстота и неспособност да тече. Затова то намира приложение повече като компонент на готови продукти, максимум до 10% от общия състав.

В ароматерапията то намира място в чист и разреден вид.

И в домашни условия се препоръчва рициновото масло да представлява 1/10 част от общия обем. Ако обогатяваме шампоан – 1 част рициново към 10 части готов продукт. Ако правим маска – 1 част масло към 10 части от всички останали съставки в съвкупност.

Някои правила при ползване на чисто масло

 • За обработване на мигли маслото се полага чисто, с четчица, след което се втрива;
 • Чист продукт полагаме и на лицето, заедно с лек масаж по известните линии. Накрая остатъкът се избърсва с памуче;
 • За борба с възрастови изменения около очите се полага позагрято масло чрез върховете на пръстите;
 • При сухи коси и проблемен скалп се препоръчват маслени компреси с равни части рициново и бадемово масла, или комбинация със зехтин + добавяне на ½ доза шампоан. Подобни компреси 1-2 пъти в месеца правят чудеса;
 • За стимулиране на косата при деца маслото се втрива в скалпа за през нощта и се измива добре сутринта (1-2 пъти в месеца);
 • За третиране на пърхот маслото се втрива директно за 30 – 40 мин. Може да се смеси с 2 с.л. отварка от невен;
 • За спиране на косопада се втрива комбинация от спирт и рициново, в равни части, за 2 часа, като накрая се изплаква с подкиселена вода и остатъкът се измива с шампоан;
 • При пигментация, брадавици и хемороиди също е показано чисто – локално, масажира се зоната, а отгоре се покрива с марличка (през 12 ч.);
 • Чисто масло се влага и в арома вани, в качеството на емулгатор.

Противопоказания

Рициновото масло принадлежи към меките базови масла, които практически няма противопоказания при използването си и са лишени от странични ефекти.

Единственото изключение прави приемането му вътрешно в големи количества. Но ако се спазват показаните дози, рискът от неприятни усещания, гадене, болезненост в корема и други промени в ст.-чревния тракт са минимални.

Рициновото е несъвместимо с бременността, защото тонизира матката. Такъв риск не си струва.

Съхранение

Съставът на мастните к-ни може да се променя под влияние на въздуха, светлина и температура, следователно маслото може да претърси изменения в характерните си свойства. Затова и на продуктите е посочен сравнително ограничен срок за съхраняване от 1-2 г.

Щом опаковката се отвори, шишенцето отива в хладилник. Пазим и от светлина.

Лечебни свойства

Когато се говори за ползи и приложение на рициновото, се започва от качествата му на слабително. До днес то остава едно от най-ефикасните натурални слабителни с меко действие върху червата. Негово качество е, че регулира по естествен начин.

рициново масло, лекарства

Рициновото е главна съставка в ред мехлеми и кремообразни медикаменти като маз Вишневски

Рициновото стимулира и родовия процес, като активизира матката и ускорява разкритието.

Като масло, то усилва и лактацията, но заради състава си и риска за плода, навсякъде се отбелязва като противопоказано за кърмачки.

Рициновото е още лекарство и болкоуспокояващо. Неговите медицински приложения разглеждаме ТУК:

Рициново масло. Ползи, действие и приложение. При запек

За коса, лице, кожа, мигли и вежди

Другото голямо направление в употребата на РМ е козметиката. Възстановява и оздравява всяка окосмена част на чов. тяло, като заедно с това е безопасно, меко и много добре се приема. То хидратира и подхранва в дълбочина.

С рициново масло можем да си обогатим всеки готов козметичен продукт или да направим евтини маски, кремове и др. у дома. Чудесни и нескъпи рецепти описваме ТУК:

Рициново масло. Маски за коса, лице и кожа, мигли и вежди

Във видеото е демонстрирана рецепта за ускоряване на растежа на косъма.

Ако вие ползвате по различен начин рициновото,
ако сте открили собствени полезни и работещи рецепти,
молим – споделете!

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Рициново масло. Цена и как да изберем. На капсули и за пиене. Студено пресовано

 1. според вас какво става като се изпие повече рациново, ще ми стане ли лошо, защото имам болки в корема и се чудя дали е от рациново. На диета съм и пия рациново за чистене, благодаря!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.