Какво е менопауза, климакс, пременопауза, критическа възраст?

♠ Разграничаване на понятията ♠ Критическа възраст, климакс, климактериум ♠ Перименопауза, пременопауза, предменопауза ♠ Постменопауза ♠ Критическа при мъжете ♠ Възраст ♠ Как се проявява ♠ Фактори за започване на менопауза ♠ Механизъм за възникване на менопауза ♠ Симптоми на менопауза

Още в текста накратко: ♠ Диагностика ♠ Възможни усложнения ♠ Лечение ♠ Хормонални препарати ♠ Често задавани въпроси ♠ Защо има сърбеж и парене при менопауза ♠ Първи симптоми след 40 години ♠ Цикъл през климакса ♠ Забременява ли се през менопаузата ♠ А в климакса ♠ Как да спрем климактериума ♠ Как да облекчим състоянието си при менопауза ♠ Какви билки да пием против приливите?

Думите менопауза и климакс широко се разбират и използват като синоними. Правилно ли е? Не, те означават съвършено различни неща в дългия процес на хормонално пренастройване на женското тяло.

Основната разлика е, че климаксът е дълъг период. Менопаузата е сравнително кратък и по-скоро е един бързо протичащ процес.

Климакс и менопауза са свързани помежду си, но не са идентични. За да се разбере по-добре разликата, можем да кажем, че климакс е период, а менопауза е процес. Тук ще ги разграничим детайлно.

Климакс и менопауза

Климакс – продължително време, през което постепенно угасва функцията на яйчниците, главно тяхната функция да създават женски полови хормони, главно естрогени. Когато говорят за климакс, лекарите имат предвид не конкретно изменение в репродуктивните възможности, а цял букет последствия от настъпилия хормонален дисбаланс.

климакс, менопауза, климактериум, критическа възраст

Средно настъпването на климакса може да се случи между 40 и 55 години

Примерна възраст: индивидуален показател, който се влияе и от ред фактори като стил на живот, здравословно състояние, наличие на вредни привички, генетична предразположеност и др.

В горната граница на посочения период говорим за късен климакс, който може да бъде опасен. При продуцирането на големи количества естрогени има риск от появата на хормонозависими тумори.

Под долната граница на визирания период говорим за ранен климакс. Дейността на яйчниците може да се прекрати на 35, дори на 30 години, като фактори за това са предимно хормонален срив или особено лечение.

Хирургичното премахване на матката и яйчниците въвежда жените в т.нар. изкуствен климакс.

Менопауза – съществено се отличава от климакса. С това понятие се означава последната менструация в живота на жената, след която репродуктивната функция угасва. Яйчниците спират да функционират, не се изработват хормони, не се формират яйцеклетки.

Климаксът започва и подготвя идването на менопаузата – фактическото видимо изменение. Той продължава и след нея, защото измененията и настройките също продължават.

климакс, менопауза, климактериум, критическа възраст

Понятието климакс е натоварено с негативи, докато рекламите ни убеждават, че периодът може да протече щастливо

Ето защо климакс е цялостен процес, комплекс от разположени във времето изменения, а менопауза е еднократна, видима и необратима промяна. Тя не се появява от нищото, била е подготвена. И не завършва на момента, след нея процесите продължават да се развиват, макар и да нямат такъв ясен белег като спирането на месечните кръвотечения.

Последният период след менопаузата се означава като пост-. Тя бива ранна (първите 5 години след менопаузата) и късна (10 години). През това време организмът пренастройва и нормализира своето съществуване в новите условия – в отсъствието на полови хормони.

Примерна възраст: менопаузата продължава стандартно между половин година и две години. Има примери за бързо протичаща (ок. 6 месеца) и за продължителна (3 и повече години).

Как да отличим последната менструация? В момента на случването е невъзможно да се оцени дали дадена менструация е била последна. Трябва да мине известно време, за да се разбере. Има някои белези, но те не са недвусмислени. Напр. по-оскъдното кървене, закъсняването на цикъла и други са белези на настъпващата менопауза, но също така бележат и разстройване на менструацията по причини с различен генезис.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Как да разберем, че е настъпване на менопауза, а не разстройване на цикъла? За да няма съмнение в разграничаването на двете неща, лекарите признават менопауза 1 година след последната менструация. В последно време се дискутира увеличаване на този период до 2 години.

Понятията

Срещаме термините пременопауза, перименопауза, предменопауза, постменопауза. Освен тях се използват климакс, климактериум и критическа. Как да не се обърка човек?

Наистина ли има толкова различни периоди в живота на жената?! Естествено, че не. Възникнали са алтернативни наименования, които поради близкото звучене се объркват.

Да поясним!

Климакс = климактериум

И двете думи значат едно и също – периодът между репродуктивната и старческата възраст.

Климакс (климактериум) = предменопауза + менопауза + постменопауза

Климаксът е целият процес на преминаване от фертилна към старческа възраст. Той не се случва в даден момент, не се изразява с 1-2 промени, а е дълъг период на множество промени, които се разгръщат постепенно. Заради тази постепенност климаксът условно се дели на три периода:

Предменопаузата поставя началото на процеса. Синоними – пременопауза и перименопауза.  Пре-, пред- и пери- показват предварителност, бележат началото на промените. Жената все още има менструация, но на невидимо ниво започват подготвителните изменения.

Според други пери- е по-широко понятие за времето около менопаузата.климакс, менопауза, климактериум, критическа възраст

Менопауза е период от 12 месеца след най-последния цикъл. Функционално погледнато менопаузата се случва в един цикъл – в даден месец за последен път се формира яйцеклетка и има менструация. Но колкото и да е напреднала медицината, тя не може да „види“, заснеме или изследва дали в следващия месец тялото пак ще произведе яйцеклетка. Затова се изчаква събирането на 12 поредни месеца без кръвотечение, за да се обяви необратимост на процеса.

Постменопауза е времето след тези 12 месеца без менструация. Тя продължава до настъпване на старческа възраст.

А какво е

Критическа възраст?

Не е медицински термин, а определение от разговорната реч. От една страна то ни казва, че жената е тръгнала към старостта, а от друга страна подчертава, че през това време тя е нервна, раздразнителна и капризна. Хормоналните пикове и спадове имат най-различни прояви, но за околните най-видими са измененията в настроението. „Критическа“ възраст говори главно за тях.

Критическа възраст се употребява като синоним за климакс и за менопауза, без да ги разграничава. Така е, защото изразът показва не физиологичните, а личностните промени.

Да обобщим: след пълноценната репродуктивна възраст жената не влиза директно в старческата възраст, а минава през дълъг период на хормонално пренастройване, означаван като климакс или климактериум. Този период започва с предварително настройване –  пред-, пери- или пременопауза. Следва фактическото прекратяване на менструацията – менопауза, а последващите „донагласяния“ са постменопауза. След това настъпва старостта.

Какво представляват отделните периоди и какви усещания се изпитват?

Характеристики по периоди

Пременопауза (перименопауза, предменопауза)

Преходният период е времето на най-първи промени, които в началото остават незабележими. Представлява преход от зряла репродуктивна възраст към момента, в който се прекратява производството на яйцеклетки.

В този период намалява производството на естрогени, но жената е репродуктивно способна и забременява.

Възрастово времето преди менопаузата започва около 40 г., но може да е и доста по-рано – към 30-е (патологично и още по-рано). В посл. година преди цикълът да прекъсне редукцията на естрогените значително се ускорява и постепенно се стига до перименопаузата.

Някои автори разграничават пременопауза от перименопауза, като с второто означават най-последното време преди спиране на менструацията. Те казват, че перименопаузата е времето, непосредствено преди спирането на образуването на яйцеклетки и техният разпад.

Предварителните телесни промени, предхождащи края на цикъла, се развиват във времето твърде индивидуално. При някои това може да трае една 2 години, при други – 8 години. И двете продължителности са нормални, а отделно има и по-редки, но случващи се отклонения.климакс, менопауза, климактериум, критическа възраст

Предменопаузата е най-проблемният период за жената. Хормоналните промени влияят на нейната психика и настроение. Менструацията става нередовна, жената се тревожи, нивото на половите хормони значително спада.

Половите хормони регулират не само репродуктивната способност. Те са свързани с някои ключови процеси в тялото. Техният спад нарушава обменните процеси. Жените започват да пълнеят, получават някои визуални промени, нарушава се работата на органи и системи.

Механизъм на настъпване на менопауза

Настъпването на менопаузата е многофакторен процес. Едновременно, паралелно в организма протичат ред изменения, водещи до изчезването на менструацията.

Фактори:

Намаляване на числеността на фоликулите  – отчасти е свързано с изчерпване на заложените в утробата, отчасти – с хормоналните изменения, намаляващи активността на съзряване, а след това – и активността на яйчниците като цяло.

Намаляване на чувствителността на фоликулите към хормоните на хипофизата – като цяло това е генетично обусловено. Но характеристиките на процеса допълнително се форматират от прекарани хормонални и гинекологични заболявания. Те определят по-ранното развитие на иначе естествения механизъм. Когато се намали чувствителността към хипофизните хормони, яйчниците автоматично намаляват активността на съзряване на фоликули.

Намалена секреция на естрогени от яйчниците – този фактор е свързан с описаните по-горе механизми. Течността, намираща се в съзряващите фоликули, е богата на естрогени. Те частично постъпват в системния кръвен поток.

Нарушена секреция на хормони на хипофизата – при мнозина този процес е обусловен генетично. Отделно оказват влияние самите яйчници и по-точно намаленото ниво на прогестерон и естроген в кръвта.

Постменопауза

Заключителният етап. Както и останалите епизоди, и този не се характеризира с рязко настъпване, нито има ясни граници. Грубо ранната постменопауза обхваща 5 години без менструация, а късната – 10 години без менструация.

Постменопаузата e период, в който хормоналните изменения предполагат развитието на ред патологични симптоми като изсушаване на покритието на влагалището, артериална хипертония, проблеми със сърце и съдoве, изтъняване на костна тъкан, трупане на тегло, вариации на настроението, приливи на топлина и други вегетативни нарушения.

Отделянето на пот е повишено, либидото – намалено, загубва се формата на гърдите.

В този период се получават ясни белези на старостта като оредяване на косата, отпускане на кожата, рязка поява на бръчки, незадържане на урина. Нарушаването на обменните процеси поставя отпечатък върху външността на човека, но и върху начина, по който функционира тялото му.

симптоми на менопауза

Количеството и характерът на симптомите зависи от наследствеността и особеностите на конкретния организъм

Да се предотвратят или спрат негативните симптоми на хормоналната пренастройка е невъзможно. Но болестите на тази основа могат да бъдат хванати в началото. Възможни патологични изменения са остеопороза, атеросклероза, хипертония, инфекции на пикочните пътища, патологии на сърце и съдове, кисти на яйчниците, проблеми с нервна с-ма и др.

Критическа възраст при мъжете

Погрешно се смята, че климаксът е появява само при жените. Напротив, той е неминуем за всички чов. същества, независимо от пола. Но заради физиологичните и психологични особености, при силния пол критичната възраст настъпва различно.

Главната разлика е, че някои мъже запазват репродуктивните си способности до дълбока старост. И все пак в мъжкото тяло се променя функционирането на ред системи – нервна, сърдечна, съдова, ендокринна.

С какво е свързано? Също с половите хормони, конкретно – с тестостерона. При навлизане в климакса се намалява синтезирането на тестостерон и спрямо него се увеличава нивото на естрогените и глобулините, които понижават работоспособността на половите хормони. Лекарите са приели това да бъде наричано

Мъжки климакс

Климаксът е нужен механизъм за извеждане на стареещите екземпляри от репродуктивната верига. Тяхното елиминиране е мярка за съхранение и поддържане на вида.

По време на климакса функциите на половите жлези угасват. Протичат ендокринни и хормонални възрастови изменения на организма. При мъжете тези промени протичат по-малко забележимо. Някои ги възприемат като възрастови изменения, но всъщност те са климакс в точния смисъл на думата – намалена продукция на полови хормони с всички последствия от това.

Възрастовите изменения при силния пол започват, когато синтезът на тестостерон спадне с 1%. Това става във възрастта след 30 г. И мъжът не може да спре естествените изменения. Той започва да увеличава теглото си, задъхва се, учестява му се пулсът, увеличава се к-вото на кр. захар, на хемоглобина, холестерола и т.н.

Фактори, влияещи върху старта на менопаузата

 • Генетични – количеството на фоликулите в яйчниците са генетично лимитирани. Заложени са още ред характеристики като способност за синтезиране на естрогени, функциониране на хипоталамуса и хипофизата, и т.н.;
 • Социално-икономически – статистически е засечено, че жените с по-високи доходи по-късно влизат в менопауза. Отлагат периода и дамите, които не са въвлечени във физически труд и са защитени от продължително нервно-психическо натоварване;
 • Географски – обилното слънце способства за по-ранното начало на менструацията и по-късното й прекратяване;
 • Психологически – често излагане на стрес, нервно-психическо пренапрежение, емоционални сривове, преживяна шокова ситуация приближават старта на климакса;
 • Поведенчески – климаксът настъпва по-късно при жени с активен полов живот и високо ниво на сексуална удовлетвореност;
 • Хронични заболявания като психически нарушения, диабет, сърд.-съдова с-ма, болести на ч. дроб, онкозаболявания.

Симптоми на менопауза

При менопауза се променя хормоналния фон. Всички процеси, свързани с хормоналната регулация, се изменят. Хормоналният фон повлиява психиката и емоциите, поведението и работоспособността.симптоми на менопауза

симптоми на менопауза

Познатите симптоми

Ранни признаци

 • Нарушение на менструалния цикъл – периодично отсъствие на овулация. Менструалното течение може да е оскъдно, да закъснява, да продължава по-дълго. Постепенно менструацията става по-рядка докато не изчезне напълно;
 • Нарушения в нервната с-ма – промяна в работата на центъра за терморегулация, което поражда т.нар. „приливи“. Спонтанно се усеща топлина, повишава се потенето, температурен дискомфорт. Други симптоми от тази група са обща слабост, чести главоболия, намаление на паметта.
 • Психо-емоционални изменения – нестабилно поведение, повишена агресия, депресивни състояния. Други: безсъние, намалено либидо, потискане или стимулиране на апетита.
 • Задух – периодично чувство за недостигане на въздух;
 • Сърце – спонтанна тахикардия, чувство за тежест в гърдите;
 • Съдове – повишаване или понижаване на кр. налягане;
 • Храносмилане – гадене, липса на апетит, повръщане.

Междинните признаци са изменение на качеството на лигавиците, косопад и др. Сред късните симптоми – метаболитен синдром, остеопороза и др. Всички симптоми на менопауза подробно описваме ТУК:

Менопауза: Симптоми и сигурни признаци. Промени. Кога настъпва?

Диагностика

Установяването е елементарно. Симптоматиката е достатъчно ясна, а лабораторни изследвания допълват картината.

Белег на менопауза са:

 • Понижен естрадиол в кр. серум под 30нг/нл;
 • Повишени стойности на фоликулостимулиращия хормон;
 • Съотношение на ФСХ към лутеинезиращия хормон под 1;
 • Съотношение на хормоните естрадиол/ естон под 1;
 • Повишено ниво на мъжки хормони;
 • Понижен инхибин.

Още изследвания

Образна диагностика: УЗИ за проверка на количеството фоликули в яйчниците;

Остеоденситометрия за костната плътност

Цитологично обследване на матката за структура на клетките в лигавицата на маточната шийка.

Детайлно диагностичните процедури разказваме ТУК:

Изследвания при менопауза: Как да разчитаме референтни стойности

Лечение при менопауза

и приложение на хормонални препарати

Менопаузата не е патология, а естествен етап. Тя не се лекува, освен усложненията и хроничните заболявания, които възникват на нейна основа.

Подходът е следният:

Симптоматично лечение за редуциране на нежеланите прояви;

Хормонална терапия за подкрепа на хормоналната функция на яйчниците.

Адекватната корекция се извършва с препарати, хормонални медикаменти, осъществуващи заместване на недостигащите количества.

Главна цел за провеждане на хормонално лечение е снижаване на изразеността на симптомите на менопаузата и изключване на усложненията.

Показанията за заместваща терапия при менопауза и препаратите, които се използват най-често, описваме ТУК:

Менопауза: Съвременното лечение. Ефективните лекарства. Работещите терапии

Често задавани въпроси

Защо възникват сърбеж и парене при менопауза?

Над 40% от жените изпитват парене и сърбежи през климакса. Неприятните усещания във влагалището и външните пол. органи се проявяват в покой и значително се усилват при полов акт. Причина за тази симптоматика е сниженото ниво на естроген. Ниската концентрация на хормона изменя лигавиците, влошава кръвоснабдяването и забавя регенерацията.

Кои са първите симптоми след 40 г.?

Главен симптом се счита изменението на менструалния цикъл. Други типични белези са повишено потене, приливи на топлина, главоболие, забравяне и разсеяност, рязко влошаване на настроението.

Какъв е цикълът по време на климакса?

Менструацията през климакса динамично се променя до момента на пълното й изчезване. Измененията са индивидуални. Консултация със специалист е необходима при прекалено обилно кръвотечение, изискващо смяна на превръзките на всеки час, поява на големи съсиреци, поява на няколко цикъла, по-кратки от 21 ден и др.

Забременява ли се през климакса?

Отговорът зависи от стадия, в който се намира жената. В началото репродуктивната способност е напълно запазена, в края на периода вече е изцяло загубена. Невъзможно е да се определи кога е преломният момент. Затова жените трябва да използват контрацепция.

Как да спрем климактериума?

Той е естествен период, който е заложен от природата не случайно. Климаксът защитава самата жена в период, когато една бременност ще наруши здравето й необратимо. Климаксът не трябва да се спира. Дори хормоналната терапия има за цел не да спре състоянието, а само негативните му прояви.

Как да облекчим състоянието си при менопауза?

Лекарят индивидуално подбира хормонални препарати, като се води от резултатите от направените изследвания.

Какви билки да пием против приливите?

Някои лекарствени растения съдържат фитоестрогени – вещества, аналогични на женските полови хормони. Тяхното потребление е способно напълно да попълни дефицита от естрогени и да намали честотата на приливите.

Сред известните средства са глог, липа, мента, копър и други билки, за които разказваме специално ТУК:

Менопауза: Лекарства на билкова основа. Билки, добавки, витамини

Имате ли въпрос, на който не намерихте отговор тук?
Питайте в коментарите! Или споделете! 

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.