FSH стойности при менопауза. Изследвания на хормони за доказване

Какво са FSH стойности и как се четат при кръвни изследвания за доказване на менопауза. Изследване на хормони и референтни стойности. Прогестерон

Изследвания за доказване на менопауза

Естроген и прогестерон играят ключова роля при дамите – не само за регулиране на месечния цикъл, но и в мастния баланс, съхранението на плътността на костите, поддържането на ниско ниво на вреден холестерол.

Изследване на фоликулостимулиращ хормон

Фоликулостимулиращият хормон (FSH) контролира количеството на естрогена. Но съществува и обратна връзка. Когато настъпи менопауза и естрогена намалее, хипофизата увеличава производството на FSH в половите органи, стараейки се да вдигне нивото на естрадиола (вид естроген). Само че яйчниците не се справят и реално фоликулите стават все по-малко и по-малко и са все по-отслабени. В такава ситуация фоликулостимулиращият хормон не е се използва, както преди, и неговото ниво силно се вдига.

При изследване за количеството на FSH хормон в кръвта ще видим, че стойността му е повишена. Високото ниво е белег за настъпване на менопауза.

FSH стойности

Хормонът се променя с възрастта. В детските години той е до 4 единици. В пубертета нараства до нивото на възрастен. В детеродните години се колебае от 5.9 до 25 единици, като най-високата стойност се отбелязва при овулация. Преди менопаузата нормалното количество е от 30 до 40 единици. В менопауза вече отбелязваме от 125 до 135 единици. Обаче това продължава само няколко години, след което хормонът трайно спада до 18- 54.9 единици.

Важно: концентрацията на този хормон в кръвна се повишава при горещо време, а намалява в студовете.

Кога стойността на FSH може да се намали?

Нивото на фолитропин (друго название на FSH) намалява под влиянието на някои лекарства. Те не се назначават специално за тази цел, а заради заболявания.

 • анаболни стероиди, такива като Ретаболил;
 • антиконвулсивни препарати като Карбамазепин, Депакин;
 • хормонални като Преднизолон;
 • орални контрацептиви като Жанин, Новинет и др.
Нормализиране на FSH с билки и диета

Хормонът се влияе от някои храни и специални билки.

Диетата за повишаване на FSH включва мазни видове риби, масла от лен и пореч, орехи, авокадо, зеле, спанак, зелени листни, водорасли.

Определени билки вдигат нивото на хормона като подобряват постъпването на кръв в хипофизата и облекчават работата й. От друга страна те пряко повлияват хормоналното равновесие. Такива лечебни растения се изписват при колебания и в периоди на хормонални промени. Пример за отличен сбор, който регулира хормоните при менопауза е чай Фигурин, включващ 28 точно дозирани растения.

Демир бозан билки против акне

Как още помага Фигурин? За понижаване на FSH са важни още няколко неща, които се осигуряват от билките във Фигурин.

 • Регулиране на хипофизата и хормоналните нива;
 • Много е важно да се свалят излишните килограми (в което Фигурин е експерт);
 • Осигуряване на спокоен 8-часов сън,
 • Изчистване на кръвта, тъкани, органи.

Макар и създаден за отслабване (рецептата е на Лидия Ковачева), композицията на Фигурин се приема от много дами за забавяне на менопаузата и за облекчаване на проявите й.

Моите изследвания на FSH и как се справих с билки

Мирослава FSH стойности за доказване на менопауза с хормони

Мирослава Стоянова от Разград

Преди да навърша 47 години психическото ми състояние се промени. Винаги съм се имала за позитивен човек, но изведнъж започнах да страдам от натрапчиви мисли, развих апатия към околния свят и едно неприятно нетърпение към близките си. С години играех народни танци, а ми се прииска да ги зарежа и да си лежа пред ТВ-то. Почнах да отказвам и на приятелките за любимото ни обикаляне по хубави сладкарнички. Станах нервна и разсеяна, впрягах се за глупости, заливаха ме неприятни мисли. Явно повлия и на работата ми, защото съм касиерка. Шефът ми обърна внимание и тогава и аз се стреснах.

Направих си изследване на хормони при менопауза и нещата лъснаха. Едно FSH се беше вдигнало 4 пъти над максимума. Казаха ми, че съм в менопауза. Изписаха ми хормони и аз безропотно ги започнах. Имах някакво облекчение, но тревогата и напрежението не преминаха. Освен това прочетох, че ежедневното приемане на естроген и прогестерон може да предизвика кръвоизливи и даже хормонозависими тумори. Имах и сериозно противопоказание за хормони – заболяване на вените. Това ме накара да спра хормоналната терапия и да премина към естествена.

Купих чай Фигурин заради съдържанието на фитоестрогени. Билките първо повлияха на настроението ми. Скоро започнах да се чувствам предишния весел и непринуден човек. Разсеяността и неясната тревога преминаха. Цикълът не се върна (естествено), но усещането ми за младост – да. Свалих няколко килограма, изпитах желание за по-здравословно хранене.

След 2 месеца повторих изследването за FSH и с радост видях, че нивото му е спаднало. С помощта на Фигурин минавам по-„меко“ през този период и мога да се радвам на живота.

Мирослава Стоянова от Разград

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Още мнения за Фигурин при менопауза и начин да се снабдите с него срещу 49 лева можете да прочетете ТУК!

Изследване на хормони при менопауза

В диапазона между 40 и 55 г. угасва способността за възпроизводство при жените. Това е защитен механизъм, заложен от природата, за да съхрани тялото по-дълго.

Менопаузата е еднократно събитие – прекъсване на овулацията на яйцеклетки. Целият процес на хормонални промени преди и след момента на менопаузата протича с години и се означава като климакс.

Симптомите на климакса са разпознаваеми. Но е важно да се идентифицират възможно най-рано. В началото е трудно да се разграничи спирането на менструацията като признак на менопауза от патологично разстройство на половата с-ма.

Защо кръвни изследвания?

Към 50 г. яйчниците престават да изработват достатъчно хормони, за да се подсигури цикличното узряване на яйцеклетки. Тъй като редукцията се извършва постепенно, и промените в цикъла са плавни. В началото той започва да се бави и да изменя протичането си, докато се стигне до последната менструация. Това че е последна пък се установява една 12 месеца по-късно.

Ето защо изследванията ще покажат дали отсъствието на менструация е признак на угасване на яйчниковата функция или е проява на болестно състояние.

изследвания, диагностика през климакса, менопаузата

Изследванията ни казват какво точно се случва

По време на климакса конкретни хормони изменят своето количество, както и съотношението помежду си. Установявайки точните им параметри, лекуващият гинеколог е в състояние да назначи адекватна заместваща терапия.

Информацията помага да се вземат мерки и срещу неприятните симптоми на климакса. Дозирането се съобразява с недостига на един или друг хормон.

Изследванията помагат и да се контролира провежданата заместваща терапия и да се следи нейната ефикасност.

Накрая – чрез изследвания се установяват и други, свързани изменения в тялото, в други органи и системи, които биват повлияни от колебанията в синтеза на хормони.

Изследвания след 40 г.

Минималната възраст, от която жените навлизат в климакса, е 40 г. По-ранните прояви са патологични и свързани с дадени изменения в хормоните, гинекологични болести и инфекции и др. Понякога процесът стартира късно. Затова 40 г. се вземат за подходяща възраст да се провери състоянието на жената за започнали и все още невидими промени.

Необходими анализи

Проверка на липидите. За целта се изследва кръвна проба. Търсят се нарушения в мастния обмен, които повлияват появата на атеросклероза и патологични изменения на сърце и съдове. Важно е да се определи количеството на липопротеините с висока и ниска плътност. При ръст на холестерола и падане на липопротеините се появява необходимост от корекция на менюто, промяна на стила на живот, а понякога – и прием на хормонални препарати.

климакс, менопауза, климактериум, критическа възраст

Всяка жена посреща климакса по свой начин

Хормони на щитовидната жлеза. Доста често причина за разстройството на менструалния цикъл се явява нарушаване на функционирането на тази ендокринна жлеза. За да се изключат такива проблеми, се проверява нивото на тиреотропин и тироксин.

Глюкоза в кръвта. Обследването влиза в групата на задължителните анализи, които се правят при каквито и да е нарушения във функционирането на даден организъм. С него се изключва широко разпространения диабет от втория тип, заболявания на сърцето и на съдовете.

Изследване на костна плътност. С времето се наблюдава изменение на състоянието на костите. Те стават по-слаби, лесно се чупят. Плътността може да се види чрез рентген или със специални уреди, създадени за бърз скрининг. Установява се точният стадий, до който е достигнала остеопорозата.

Проверка на хормоните

Причината за изчезването на менструацията ясно се вижда от анализа на хормоните. В организма през климакса се редуцира производството на някои хормони. Количеството им в кръвта се определя, за да се види връзката с прекратяването на яйчниковата функция.

Благодарение на резултатите може да се проектира адекватно заместващо лечение с хормонални препарати.

Изследвания за доказване на менопауза

По-подробно за FSH

При репродуктивно активната жена половите хормони са достатъчни като количество, а фоликулостимулиращият хормон е в ниска норма.

Когато започне инволюционният процес, нивото на хормоните в яйчниците намаляват, а FSH се повишава. Щом в резултатите от кръвните изследвания се види, че фоликулостимулиращият хормон е над нормата, то това е знак за недостиг на полови хормони, съответно – за стартирал климакс.

Съдържание на естрадиол

Има три вида естрогени в женския организъм:

Естрадиол е положителната разновидност на естрогена. Той участва в повече от 400 жизненоважни функции. При нормално ниво на естрадиол жената има добро зрение, еластична кожа без „хормонални“ пъпки, нормално тегло и здрави кости;

Естрон е лошата разновидност на естрогена, която през менопаузата провокира онкологични заболявания (рак на маточната шийка). Основно се продуцира в мастната тъкан, затова през климакса е важно да се повиши физическата активност и така да не се даде възможност за увеличаване на подкожния мастен слой;

Естриол е маркер за бременност и се изработва само у жени в репродуктивна възраст.

изследвания, диагностика през климакса, менопаузата, естрадиол

Жените над 50 г., влезли в менопауза, трябва да изследват естрадиол, за да разберат дали при тях са настъпили непосредствените климактерични изменения

Естрадиолът отговаря за здравината на костната тъкан, за мастната структура под кожата. Когато нивото му значително се снижи, възниква риск от усложнения. Недостатъчният естрадиол води до заболявания на костната тъкан като остеопороза и на съдовете – атеросклероза.

Съдържание на ЛХ

Лутеинизиращият хормон през климакса се отклонява от нормалното ниво. В повечето случаи той е признак затова, че женската полова функция постепенно угасва.

Този хормон регулира създаването на яйцеклетките във фоликула, неговата овулация и създаването на жълтото тяло. Неговото ниво не е постоянно. В средата на менструалния цикъл той буквално скача в пъти.

При жените в менопауза ЛХ остава постоянно висок, въпреки че не протича овулация. Показателят може да бъде в границите от 30 до 60 единици, докато в репродуктивна възраст той е 12 единици. Именно такова повишение на ЛХ се смята за първи звънец за настъпването на менопауза.

Съдържание на прогестерон

Този хормон постепенно намалява присъствието си в женското тяло. Той е главен показател за началото на климакса, защото в първите 2-3 години той направо отсъства от организма.

Как да се подготвим за изследванията?

Женските хормонални изследвания се провеждат строго в съответствие с менструационния цикъл. В зависимост кой хормон ще се изследва, кръвна проба се дава в следните периоди:

 • За FSH и ЛХ  – на 4-5 ден от цикъла;
 • За естрадиол – на 19-22 ден от цикъла;
 • За прогестерон – на 18-21 ден от цикъла.

Някои базови правила за получаване на коректен резултат:

 • Преди изследванията жената се въздържа от храна в течение на 8-12 часа;
 • Въздържа се от алкохол в течение на 7 дни преди пробовземането;
 • Спира лекарствата 3 дни по-рано;
 • Не пуши в деня на изследването;
 • Не извършва интимен акт в последните 24 часа преди изследването;
 • Предния ден не нервничи и избягва стреса;
 • Предходния ден не спортува;
 • Кръвната проба се дава в първата половина на деня, за предпочитане – сутринта.

  изследвания през климакса, хормони

  Кр. проба се взема в абсолютно спокойствие

Спокойствие!

При идеални условия жената се транспортира до лабораторията и в последния момент преди да й се вземе кръв, тя си отдъхва малко. Трябва да се нормализира дишането, да се отпусне мускулатурата. Може да полежи на кушетка или да се облегне на диваните в чакалнята. Ако е получила някои от симптомите на менопаузата като прилив на горещина или се е изпотила, изчаква да й премине. Хормони се изследват в максимално спокойно състояние.

Други изследвания

Наличието на патологични процеси в климактеричния период изискват провеждането на по-широк обем от изследвания. Конкретните анализи се назначават в съответствие с показанията и оплакванията на пациентката.

Сред по-често използваните са:

 • Хормони на щитовидна жлеза;
 • Определяне на количеството тестостерон и пролактин;
 • Биохимия на кръвта.

Анализ на получените резултати

Ниво на FSH

При жените в репродуктивна възраст фоликулостимулиращият хормон е до 10 единици, като с възрастта той расте. С приближаване към менопаузата FSH достига 30-40 единици. Съществува връзка между повишеното ниво на FSH  и увеличаващият се интервал между менструалните цикли.

Нашите резултати:

 • ако стойността на FSH е до 10 единици, значи климактеричните изменения не са започнали;
 • ако стойността е ок. 20 единици, климаксът е започнал наскоро;
 • при стойност ок. 30 единици угасването на функциите вече е в ход;
 • 12 месеца след последната менструация този показател достига 125 единици.
Ниво на естрадиол

Досега медиците не са определили точна норма на хормона естрадиол. Различни медицински източници дават за понижено ниво и 36 единици, и 82 единици. Някъде се дава като допустима норма на хормона при климакс диапазонът от 8 до 82 единици.

При изследване се проследява каква референтна стойност е възприела конкретната лаборатория, която провежда анализа.

Количеството естрадиол е обвързано с негативните прояви на менопауза като напълняване, сухота на лигавиците, редукция на половото влечение. Колкото по-ниска е стойността, толкова по-отчетливи и интензивни са признаците на климакса.

При спадане на показателя на 6 – 8 единици, промените настъпват бързо и рязко. В такъв случай хормоналната терапия е просто необходима.

Повишеното количество естрадиол пък провокира бързо настъпване на умора, бъбречна недостатъчност и дори доброкачествени новообразувания. Подобни прояви се отбелязват при нива над 82 единици.

полови хормони при жената, климакс, менопауза

Секретирането на хормони имат строга специфика, които се демонстрира от графиката на менстр. цикъл

За естрогена, ролята му и как да го попълним е написано ТУК: Храни, фитоестрогени и лекарства. Естрогенът през менопаузата. 

Ниво на ЛХ

Нормалните показатели на лутеинизиращ хормон са в рамките на 5 – 20 единици. Когато настъпва климакс, количеството му се увеличава към 29 – 50 единици.

Възприето е, че превишаване на нормата с 10 единици е недвусмислен знак за протичаща инволюция.

Ниво на прогестерон

През климакса прогестеронът е 0.64 единици или по-малко. Спадът в количеството се проявява видимо с рязка промяна на настроението.

В първите две години от климакса прогестероновата недостатъчност се счита за нормална. По-нататък количеството на хормона трябва да се повиши до 0.5 – 0.6 единици.

Внимание! Стресът и прекомерните тренировки ускоряват редукцията на прогестерона. За сложното взаимодействие между прогестерон и естроген разказваме ТУК: Точно действие на прогестерон, референтни стойности по възрасти, биоидентични хормони. https://www.zdrave.org/25810/прогестерон-норми-лечение/

Съотношение FSH:ЛХ

При менопауза се съпоставят количествата на двата хормона и получаващата се стойност трябва да бъде в диапазона на 0,35 до 0,75 единици. Колкото по-малка е стойността, толкова по-силни са симптомите на климакса.

Внимание! Разчитането на лабораторните изследвания задължително се прави от специалист. Само такъв може да съпостави данните от всички анализи и да постави под контрол хормоналните нива.

Диагностика при менопауза

Диагностични критерии

Оплаквания:

 • Съкращаване на менструалния цикъл;
 • Удължаване на паузите между менструациите (при пременопауза).
 • При ранни прояви на климактеричен синдром:
 • Вегетативно-съдови нарушения: топли вълни, втрисане, повишено изпотяване, главоболие, артериална хипотензия и хипертензия, учестено сърцебиене;
 • Емоционално-вегетативни нарушения: раздразнителност, сънливост, слабост, безпокойство, депресия, забравяне, невнимателност, снижаване на либидото;
 • Урогенитални разстройства – сухота във влагалището, болезненост при полов акт, сърбежи и парене, урогенитален синдром, незадържане на урина;
 • Поражение на кожата и придатъците – сухота, чупливи нокти, бръчки, сухота и опадане на косата.

  изследвания за менопауза

  Някои жени прекарарват прехода изключително тежко

При късни прояви на климактеричен синдром:

 • Постменопаузален метаболитен синдром – атеросклероза, хипертония, хиперлипидемия, инсулинова резистентност;
 • Неврологични: спад в когнитивните функции, памет, зрение, слух;
 • Костно-мускулни: остеопороза, остеоартрит.
 • Тежестта на климактеричния синдром се оценява на основата на интегрален индекс на Куперман.

Анамнеза:

 • Утежнена наследственост по отношение рак на млечната жлеза и тромбоза;
 • Прекарани гинекологични и други операции;
 • Съпътстващи соматични заболявания, вкл. ендокринопатии.

Източници и още информация на английски: Стойности на fsh при менопауза; * Изследвания за доказване на менопауза; * Кръвни изследвания референтни стойности.

Физикално изследване

Антропометрични показатели:

 • Индекс на телесната маса – рязко повишаване на теглото и преразпределяне на мазнините в адбоминалната и/ или висцералната област. Отчита се по увеличена обиколка на талията >80 см и съотношение на талия към обиколка на бедро (>0,8);
 • Повишено кр. налягане;
 • Сухота, чупливост на ноктите, бръчки, сухота и опадане на косите;
 • Отсъствие на естогенозависими заболявания на органите от малкия таз;
 • Отсъствие на предракови заболявания и рак на мл. жлеза.

Лабораторни изследвания

 • Биохимичен анализ на кръвта: хиперинсулинемия, нарушена толеранстност към глюкоза, хиперхолестеринемия, дислипидемия (спад на ЛПВП, повишение на ЛПНП, ЛПОНП, индекс на атерогенност – над 4);
 • Коагулограма;
 • Цитологично изследване на мазка за патологии на шийката на матката;
 • Определяне на нивото на FSH, ЛХ, естрадиол, пролактин, тестостерон в кръвта, относителна хиперандрогения или дефицит на андрогени;
 • Оценка щитовидн. жлеза: признаци за хипотиреоза или тиреотоксикоза.

Образни изследвания

 • Мамография: за отсъствие на образувания в млечната жлеза;
 • Ултразвук гинекологичен, трансвагинален: за отсъствие на патологии в ендометриума през постменопауза (дебелина до 5 мм);
 • Ултразвук на черен дроб: за отсъствие на патологии.

Показания за консултация със специалисти:

 • Консултация с психотерапевт с цел оценка на психологичните и психосоматични разстройства;
 • Преглед на терапевт с цел оценка на риска от усложнения в областта на сърцето и съдовете при наличие на вече съществуващо заболяване.
 • Костна плътност  – остеодензитометрия, изследване с ултразвукови вълни. То е безболезнено. Оценява се с T-score, като -2,5 е остеопороза, -1 до -2,5 е остеопения (изтъняване), резултат от  -1 е нормален.

Как да разпознаем симптомите на менопаузата

Лекарите казват, че големият проблем е ненавременното установяване на започналите хормонални промени. Белезите се разпознават късно – по-точно не им се обръща внимание, а до изследвания се стига само при крайно тежка симптоматика.

Специалистите препоръчват при първи симптоми да се направи консултация. Всички признаци на започваща менопауза – в началния и разгърнатият период, сме описали ТУК:

Менопауза: Симптоми и сигурни признаци. Промени. Кога настъпва?

Лечение през менопаузата

Какво да направи пациентката:

 • Да се придържа към здравословна диета. Правилното хранене включва  разнообразна жива храна – плодове, зърнени, зеленчуци. Минимализиране на мазните храни. Трикратен прием на мляко или на 1000 мг калций с вит. Д (400 Ед) всеки ден. Умерен прием на алкохол и кофеин;
 • Да води активен живот с физическо натоварване (половин час на ден). Това намалява приливите на кръв и е профилактика на остеопороза. Подходящи активности: разходки, качване на стълби, ходене пеш, туризъм, танци, йога;
 • Да се облича подходящо – с тънки, но повече на брой дрехи, които да съблича при прилив на топлина и да облича след изпотяването;
 • Да използва водоразтворими лубриканти (но не вазелин) срещу сухота във влагалището;
 • Да взема растителни добавки и билкови продукти с/у прояви на менопауза. Подходящи са гинко билоба, сладък корен, чай Фигурин и други.

Растителните препарати и рецепти от нар. целители даваме ТУК:

Менопауза: Лекарства на билкова основа. Билки, добавки, витамини

Какво може да направи лекарят

Той ще предупреди пациентката за настъпване на менопаузата и при необходимост ще назначи хормони за попълване на недостига. Инволюционният процес е свързан с ниско ниво на естрогена, попълването му може да облекчи симптомите.

За разлика от контрацептивите, ползваните при менопауза хормони са основно натурални, а страничните ефекти – минимални.

Ако матката е съхранена, обичайно се назначават още и прогестерон за 14 дни всеки цикъл.

Цялостно терапията при менопауза излагаме ТУК:

Менопауза: Съвременното лечение. Ефективните лекарства. Работещите терапии

Вижте и най-задаваните въпроси относно климакс/ менопауза ТУК:

Какво е менопауза, климакс, пременопауза, критическа възраст?

Накрая един приятен поглед към менопаузата, за владеещи руски:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “FSH стойности при менопауза. Изследвания на хормони за доказване

 1. На мен фоликулният ми излезе 80 мМЕ/л и направо се стресирах, но било от лекарствата за гъбички. Внимавайте, защото някои антибиотици го вдигат, не е винаги от менопауза.

 2. Мойта лекарка е категорична, че не е нужно да се понижава, защото е от възрастта и е естествено да се случи. Кажете, какви точно ефекти имате, по-добре ли се чувствате от хапчета или билки, каквото сте пили?

 3. Не съм си изследвала хормони, но пия Фигурин за менопауза и ми е лекичко и спокойно. Спя добре, почти нямам вълни. Повечето хапчалъци за менопауза са растителни и кой си позволява да казва, че нямат ефект, напротив!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.