Изследвания при менопауза: Как да разчитаме референтни стойности

♠ Защо да диагностицираме менопаузата ♠ Кога да се изследваме ♠ Анализи след 40 години ♠ Изменения в производството на хормони ♠ Как да се подготвим за изследванията  ♠ Хормонални тестове ♠ Фоликостимулиращ хормон ♠ Лутеинизиращ  ♠ Стойности на естроген ♠ Прогестерон  ♠ Анализ на получените данни

Още в текста: ♠ Други изследвания при менопауза ♠ Мамография, ехограф ♠ Гинекологичен преглед ♠ Костна плътност ♠ Как да разпознаем менопаузата ♠ Лечение и билки ♠ Въпроси

В диапазона между 40 и 55 г. угасва способността за възпроизводство при жените. Това е защитен механизъм, заложен от природата, за да съхрани тялото по-дълго.

Менопаузата е еднократно събитие – прекъсване на овулацията на яйцеклетки. Целият процес на хормонални промени преди и след момента на менопаузата протича с години и се означава като климакс.

Симптомите на климакса са разпознаваеми. Но е важно да се идентифицират възможно най-рано. В началото е трудно да се разграничи спирането на менструацията като признак на менопауза от патологично разстройство на половата с-ма.

Защо да се изследваме

Към 50 г. яйчниците престават да изработват достатъчно хормони, за да се подсигури цикличното узряване на яйцеклетки. Тъй като редукцията се извършва постепенно, и промените в цикъла са плавни. В началото той започва да се бави и да изменя протичането си, докато се стигне до последната менструация. Това че е последна пък се установява една 12 месеца по-късно.

Ето защо изследванията ще покажат дали отсъствието на менструация е признак на угасване на яйчниковата функция или е проява на болестно състояние.

изследвания, диагностика през климакса, менопаузата
Изследванията ни казват какво точно се случва

По време на климакса конкретни хормони изменят своето количество, както и съотношението помежду си. Установявайки точните им параметри, лекуващият гинеколог е в състояние да назначи адекватна заместваща терапия.

Информацията помага да се вземат мерки и срещу неприятните симптоми на климакса. Дозирането се съобразява с недостига на един или друг хормон.

Изследванията помагат и да се контролира провежданата заместваща терапия и да се следи нейната ефикасност.

Накрая – чрез изследвания се установяват и други, свързани изменения в тялото, в други органи и системи, които биват повлияни от колебанията в синтеза на хормони.

Изследвания след 40 г.

Минималната възраст, от която жените навлизат в климакса, е 40 г. По-ранните прояви са патологични и свързани с дадени изменения в хормоните, гинекологични болести и инфекции и др. Понякога процесът стартира късно. Затова 40 г. се вземат за подходяща възраст да се провери състоянието на жената за започнали и все още невидими промени.

Демир бозан билки за бъбреци

Необходими анализи

Проверка на липидите. За целта се изследва кръвна проба. Търсят се нарушения в мастния обмен, които повлияват появата на атеросклероза и патологични изменения на сърце и съдове. Важно е да се определи количеството на липопротеините с висока и ниска плътност. При ръст на холестерола и падане на липопротеините се появява необходимост от корекция на менюто, промяна на стила на живот, а понякога – и прием на хормонални препарати.

климакс, менопауза, климактериум, критическа възраст
Всяка жена посреща климакса по свой начин

Хормони на щитовидната жлеза. Доста често причина за разстройството на менструалния цикъл се явява нарушаване на функционирането на тази ендокринна жлеза. За да се изключат такива проблеми, се проверява нивото на тиреотропин и тироксин.

Глюкоза в кръвта. Обследването влиза в групата на задължителните анализи, които се правят при каквито и да е нарушения във функционирането на даден организъм. С него се изключва широко разпространения диабет от втория тип, заболявания на сърцето и на съдовете.

Изследване на костна плътност. С времето се наблюдава изменение на състоянието на костите. Те стават по-слаби, лесно се чупят. Плътността може да се види чрез рентген или със специални уреди, създадени за бърз скрининг. Установява се точният стадий, до който е достигнала остеопорозата.

Проверка на хормоните

Причината за изчезването на менструацията ясно се вижда от анализа на хормоните. В организма през климакса се редуцира производството на някои хормони. Количеството им в кръвта се определя, за да се види връзката с прекратяването на яйчниковата функция.

Благодарение на резултатите може да се проектира адекватно заместващо лечение с хормонални препарати.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Изследвания за климакс

Съдържание на ФСХ

При репродуктивно активната жена половите хормони са достатъчни като количество, а фоликулостимулиращият хормон е в ниска норма.

Когато започне инволюционният процес, нивото на хормоните в яйчниците намаляват, а ФСХ се повишава. Щом в резултатите от кръвните изследвания се види, че фоликулостимулиращият хормон е над нормата, то това е знак за недостиг на полови хормони, съответно – за стартирал климакс.

Съдържание на естрадиол

Има три вида естрогени в женския организъм:

Естрадиол е положителната разновидност на естрогена. Той участва в повече от 400 жизненоважни функции. При нормално ниво на естрадиол жената има добро зрение, еластична кожа без „хормонални“ пъпки, нормално тегло и здрави кости;

Естрон е лошата разновидност на естрогена, която през менопаузата провокира онкологични заболявания (рак на маточната шийка). Основно се продуцира в мастната тъкан, затова през климакса е важно да се повиши физическата активност и така да не се даде възможност за увеличаване на подкожния мастен слой;

Естриол е маркер за бременност и се изработва само у жени в репродуктивна възраст.

изследвания, диагностика през климакса, менопаузата, естрадиол
Жените над 50 г., влезли в менопауза, трябва да изследват естрадиол, за да разберат дали при тях са настъпили непосредствените климактерични изменения

Естрадиолът отговаря за здравината на костната тъкан, за мастната структура под кожата. Когато нивото му значително се снижи, възниква риск от усложнения. Недостатъчният естрадиол води до заболявания на костната тъкан като остеопороза и на съдовете – атеросклероза.

Съдържание на ЛХ

Лутеинизиращият хормон през климакса се отклонява от нормалното ниво. В повечето случаи той е признак затова, че женската полова функция постепенно угасва.

Този хормон регулира създаването на яйцеклетките във фоликула, неговата овулация и създаването на жълтото тяло. Неговото ниво не е постоянно. В средата на менструалния цикъл той буквално скача в пъти.

При жените в менопауза ЛХ остава постоянно висок, въпреки че не протича овулация. Показателят може да бъде в границите от 30 до 60 единици, докато в репродуктивна възраст той е 12 единици. Именно такова повишение на ЛХ се смята за първи звънец за настъпването на менопауза.

Съдържание на прогестерон

Този хормон постепенно намалява присъствието си в женското тяло. Той е главен показател за началото на климакса, защото в първите 2-3 години той направо отсъства от организма.

Как да се подготвим за изследванията?

Женските хормонални изследвания се провеждат строго в съответствие с менструационния цикъл. В зависимост кой хормон ще се изследва, кръвна проба се дава в следните периоди:

 • За ФСХ и ЛХ  – на 4-5 ден от цикъла;
 • За естрадиол – на 19-22 ден от цикъла;
 • За прогестерон – на 18-21 ден от цикъла.

Някои базови правила за получаване на коректен резултат:

 • Преди изследванията жената се въздържа от храна в течение на 8-12 часа;
 • Въздържа се от алкохол в течение на 7 дни преди пробовземането;
 • Спира лекарствата 3 дни по-рано;
 • Не пуши в деня на изследването;
 • Не извършва интимен акт в последните 24 часа преди изследването;
 • Предния ден не нервничи и избягва стреса;
 • Предходния ден не спортува;
 • Кръвната проба се дава в първата половина на деня, за предпочитане – сутринта.

  изследвания през климакса, хормони
  Кр. проба се взема в абсолютно спокойствие

Спокойствие!

При идеални условия жената се транспортира до лабораторията и в последния момент преди да й се вземе кръв, тя си отдъхва малко. Трябва да се нормализира дишането, да се отпусне мускулатурата. Може да полежи на кушетка или да се облегне на диваните в чакалнята. Ако е получила някои от симптомите на менопаузата като прилив на горещина или се е изпотила, изчаква да й премине. Хормони се изследват в максимално спокойно състояние.

Други изследвания

Наличието на патологични процеси в климактеричния период изискват провеждането на по-широк обем от изследвания. Конкретните анализи се назначават в съответствие с показанията и оплакванията на пациентката.

Сред по-често използваните са:

 • Хормони на щитовидна жлеза;
 • Определяне на количеството тестостерон и пролактин;
 • Биохимия на кръвта.

Анализ на получените резултати

Ниво на ФСХ

При жените в репродуктивна възраст фоликулостимулиращият хормон е до 10 единици, като с възрастта той расте. С приближаване към менопаузата ФСХ достига 30-40 единици. Съществува връзка между повишеното ниво на ФСХ  и увеличаващият се интервал между менструалните цикли.

Нашите резултати:

 • ако стойността на ФСХ е до 10 единици, значи климактеричните изменения не са започнали;
 • ако стойността е ок. 20 единици, климаксът е започнал наскоро;
 • при стойност ок. 30 единици угасването на функциите вече е в ход;
 • 12 месеца след последната менструация този показател достига 125 единици.
Ниво на естрадиол

Досега медиците не са определили точна норма на хормона естрадиол. Различни медицински източници дават за понижено ниво и 36 единици, и 82 единици. Някъде се дава като допустима норма на хормона при климакс диапазонът от 8 до 82 единици.

При изследване се проследява каква референтна стойност е възприела конкретната лаборатория, която провежда анализа.

Количеството естрадиол е обвързано с негативните прояви на менопауза като напълняване, сухота на лигавиците, редукция на половото влечение. Колкото по-ниска е стойността, толкова по-отчетливи и интензивни са признаците на климакса.

При спадане на показателя на 6 – 8 единици, промените настъпват бързо и рязко. В такъв случай хормоналната терапия е просто необходима.

Повишеното количество естрадиол пък провокира бързо настъпване на умора, бъбречна недостатъчност и дори доброкачествени новообразувания. Подобни прояви се отбелязват при нива над 82 единици.

полови хормони при жената, климакс, менопауза
Секретирането на хормони имат строга специфика, които се демонстрира от графиката на менстр. цикъл

За естрогена, ролята му и как да го попълним е написано ТУК: Храни, фитоестрогени и лекарства. Естрогенът през менопаузата. 

Ниво на ЛХ

Нормалните показатели на лутеинизиращ хормон са в рамките на 5 – 20 единици. Когато настъпва климакс, количеството му се увеличава към 29 – 50 единици.

Възприето е, че превишаване на нормата с 10 единици е недвусмислен знак за протичаща инволюция.

Ниво на прогестерон

През климакса прогестеронът е 0.64 единици или по-малко. Спадът в количеството се проявява видимо с рязка промяна на настроението.

В първите две години от климакса прогестероновата недостатъчност се счита за нормална. По-нататък количеството на хормона трябва да се повиши до 0.5 – 0.6 единици.

Внимание! Стресът и прекомерните тренировки ускоряват редукцията на прогестерона. За сложното взаимодействие между прогестерон и естроген разказваме ТУК: Точно действие на прогестерон, референтни стойности по възрасти, биоидентични хормони. https://www.zdrave.org/25810/прогестерон-норми-лечение/

Съотношение ФСХ:ЛХ

При менопауза се съпоставят количествата на двата хормона и получаващата се стойност трябва да бъде в диапазона на 0,35 до 0,75 единици. Колкото по-малка е стойността, толкова по-силни са симптомите на климакса.

Внимание! Разчитането на лабораторните изследвания задължително се прави от специалист. Само такъв може да съпостави данните от всички анализи и да постави под контрол хормоналните нива.

Диагностика при менопауза

Диагностични критерии

Оплаквания:

 • Съкращаване на менструалния цикъл;
 • Удължаване на паузите между менструациите (при пременопауза).
 • При ранни прояви на климактеричен синдром:
 • Вегетативно-съдови нарушения: топли вълни, втрисане, повишено изпотяване, главоболие, артериална хипотензия и хипертензия, учестено сърцебиене;
 • Емоционално-вегетативни нарушения: раздразнителност, сънливост, слабост, безпокойство, депресия, забравяне, невнимателност, снижаване на либидото;
 • Урогенитални разстройства – сухота във влагалището, болезненост при полов акт, сърбежи и парене, урогенитален синдром, незадържане на урина;
 • Поражение на кожата и придатъците – сухота, чупливи нокти, бръчки, сухота и опадане на косата.

  изследвания за менопауза
  Някои жени прекарарват прехода изключително тежко

При късни прояви на климактеричен синдром:

 • Постменопаузален метаболитен синдром – атеросклероза, хипертония, хиперлипидемия, инсулинова резистентност;
 • Неврологични: спад в когнитивните функции, памет, зрение, слух;
 • Костно-мускулни: остеопороза, остеоартрит.
 • Тежестта на климактеричния синдром се оценява на основата на интегрален индекс на Куперман.

Анамнеза:

 • Утежнена наследственост по отношение рак на млечната жлеза и тромбоза;
 • Прекарани гинекологични и други операции;
 • Съпътстващи соматични заболявания, вкл. ендокринопатии.

Физикално изследване

Антропометрични показатели:

 • Индекс на телесната маса – рязко повишаване на теглото и преразпределяне на мазнините в адбоминалната и/ или висцералната област. Отчита се по увеличена обиколка на талията >80 см и съотношение на талия към обиколка на бедро (>0,8);
 • Повишено кр. налягане;
 • Сухота, чупливост на ноктите, бръчки, сухота и опадане на косите;
 • Отсъствие на естогенозависими заболявания на органите от малкия таз;
 • Отсъствие на предракови заболявания и рак на мл. жлеза.

Лабораторни изследвания

 • Биохимичен анализ на кръвта: хиперинсулинемия, нарушена толеранстност към глюкоза, хиперхолестеринемия, дислипидемия (спад на ЛПВП, повишение на ЛПНП, ЛПОНП, индекс на атерогенност – над 4);
 • Коагулограма;
 • Цитологично изследване на мазка за патологии на шийката на матката;
 • Определяне на нивото на ФСХ, ЛХ, естрадиол, пролактин, тестостерон в кръвта, относителна хиперандрогения или дефицит на андрогени;
 • Оценка щитовидн. жлеза: признаци за хипотиреоза или тиреотоксикоза.

Образни изследвания

 • Мамография: за отсъствие на образувания в млечната жлеза;
 • Ултразвук гинекологичен, трансвагинален: за отсъствие на патологии в ендометриума през постменопауза (дебелина до 5 мм);
 • Ултразвук на черен дроб: за отсъствие на патологии.

Показания за консултация със специалисти:

 • Консултация с психотерапевт с цел оценка на психологичните и психосоматични разстройства;
 • Преглед на терапевт с цел оценка на риска от усложнения в областта на сърцето и съдовете при наличие на вече съществуващо заболяване.
 • Костна плътност  – остеодензитометрия, изследване с ултразвукови вълни. То е безболезнено. Оценява се с T-score, като -2,5 е остеопороза, -1 до -2,5 е остеопения (изтъняване), резултат от  -1 е нормален.

Как да разпознаем симптомите на менопаузата

Лекарите казват, че големият проблем е ненавременното установяване на започналите хормонални промени. Белезите се разпознават късно – по-точно не им се обръща внимание, а до изследвания се стига само при крайно тежка симптоматика.

Специалистите препоръчват при първи симптоми да се направи консултация. Всички признаци на започваща менопауза – в началния и разгърнатият период, сме описали ТУК:

Менопауза: Симптоми и сигурни признаци. Промени. Кога настъпва?

Лечение през менопаузата

Какво да направи пациентката:

 • Да се придържа към здравословна диета. Правилното хранене включва  разнообразна жива храна – плодове, зърнени, зеленчуци. Минимализиране на мазните храни. Трикратен прием на мляко или на 1000 мг калций с вит. Д (400 Ед) всеки ден. Умерен прием на алкохол и кофеин;
 • Да води активен живот с физическо натоварване (половин час на ден). Това намалява приливите на кръв и е профилактика на остеопороза. Подходящи активности: разходки, качване на стълби, ходене пеш, туризъм, танци, йога;
 • Да се облича подходящо – с тънки, но повече на брой дрехи, които да съблича при прилив на топлина и да облича след изпотяването;
 • Да използва водоразтворими лубриканти (но не вазелин) срещу сухота във влагалището;
 • Да взема растителни добавки и билкови продукти с/у прояви на менопауза. Подходящи са гинко билоба, сладък корен, чай Фигурин и други.

Растителните препарати и рецепти от нар. целители даваме ТУК:

Менопауза: Лекарства на билкова основа. Билки, добавки, витамини

Какво може да направи лекарят

Той ще предупреди пациентката за настъпване на менопаузата и при необходимост ще назначи хормони за попълване на недостига. Инволюционният процес е свързан с ниско ниво на естрогена, попълването му може да облекчи симптомите.

За разлика от контрацептивите, ползваните при менопауза хормони са основно натурални, а страничните ефекти – минимални.

Ако матката е съхранена, обичайно се назначават още и прогестерон за 14 дни всеки цикъл.

Цялостно терапията при менопауза излагаме ТУК:

Менопауза: Съвременното лечение. Ефективните лекарства. Работещите терапии

Вижте и най-задаваните въпроси относно климакс/ менопауза ТУК:

Какво е менопауза, климакс, пременопауза, критическа възраст?

Накрая един приятен поглед към менопаузата, за владеещи руски:

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.