Годжи бери. Цена. Отглеждане в България, разсад, резитба, ягоди, семена

♠ Какво е ♠ И къде расте ♠ Отглеждане в България ♠ Избор на място ♠ Температура, влажност, почва ♠ Засаждане ♠ Поливане и торене ♠ Отглеждане в градината ♠ Като жив плет ♠ В по-голямо стопанство ♠ В саксия ♠ Размножаване на годжи бери ♠ Със семе ♠ Откъде се взема, цена ♠ Разсад и фиданки ♠Разсадници в България ♠ Резитба и презимуване

Още в текста: ♠ Кога цъфти ♠ Сушене на годжи бери ♠ Вредители и болести ♠ Предпазване ♠ Пръскане ♠ Пласмент и изкупна цена ♠ Къде да го продадем♠ Цена на едро ♠ Обяви “продавам годжи бери” ♠ Приложение и съхранение

Китайски медици отдавна са описали терапии с дребни червени плодчета, някога намирали се само в Хималаите.  Храстовидните растения покривали планинските склонове чак до 3000 м височина. По-късно наследниците им са превърнали годжи бери в индустрия.

Славата на годжи стремително расте, първо заради способността му да топи мазнини. Без съмнение съвременният човек се нуждае и от неговия впечатляващ витаминно-хранителен състав.

Днес модата на уникалния плод шества из всички континенти. Растението Лициум вече не е запазена територия за тибетци и китайци. То се отглежда и в България.

Какво е годжи бери

и къде расте?

Лициум или лиций представлява висок широколистен многогодишен храст. Развива впечатляваща коренова система и също толкова разклонени стъбла. Покрива се със стотици цветове и след това – плодове, които наричаме годжи бери.

Има два вида лициум – обикновен и китайски. Или хималайски и тибетски, ако се разграничи мястото на разпространение.

отглеждане на годжи бери

Годжи бери: екзотика близо до нас

Обикновеният се смята за по-нисък клас, дори се определя като фалшиво годжи бери. Истинското, според тези разбирания, е китайското или тибетското, на което се дължи славата на растението.

Легендите разказват как тибетски монаси са доживявали до 250 години, защото са се подкрепяли с витаминозния плод.

Впрочем, лициумът е сродник на картофите, доматите и чушките, защото като тях е представител на мега семейство Картофови.

Lycium chinense е родом от Нинся-хуейския автономен район в източната част на Тибетското плато, в северозападен Китай.

Lycium barbarum на практика не отстъпва по качества, но ариалът му е по-широк и затова е с по-ниска стойност (дотам да бъде наричано фалшиво). Плодовете на барбарума растат и в източната част, и в централен Китай, в цяла Югоизточна Азия, в Русия, Кавказ и Украйна.

По света растението има различни наименования като червена мушмула, китайска дереза и тибетски барбарис, у нас – мерджан, общо – вълчо грозде, макар така да се наричат и други дребни безкостилкови горски плодове.

Описание

Възрастният храст достига до 3-4 м височина, короната се разпростира до 6 м в диаметър (вижте снимките). Тя е силно разклонена и има много излишни клони. Плодните клони естествено клонят към земята, но храстът може да бъде коригиран и да израсне като малко дръвче.

отглеждане на годжи бери в България

Лициумът израства на 3-4 метра…

отглеждане на годжи бери в България

… и мощно се обляга на всякаква опора

Коренът се разраства на дълбочина и достига внушителни размери.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Листата са малки, светлозелени. Цветовете са пурпурни, розови или виолетови, с приятен аромат. Цъфтят от юни до октомври или от май до септември, в зависимост от региона. Най-ценната реколта се смята августовската.

Отглеждане в България

Храстите годжи се отглеждат в доста райони по света, с изключение на северните. То е топлолюбиво, но непретенциозно растение. В средните ширини се развива прекрасно и добре понася застудявания до -30°С.

Растението е устойчиво към климатични капризи, защото е родом от планински район, където са обичайни и засушавания, и проливни дъждове, студове и силни ветрове. Затова на северен климат годжи бери не загива, но за отглеждането му се прилагат повече усилия.

Избор на място

Лициумът расте много бързо. Той развива мощна коренова система. Затова е подходящо да се засади на пуст терен, лишен от растителност, или край оградата. Чудесен е за създаване на жив плет.

Подбирайки мястото, трябва да сме много внимателни за околните растения. Лициумът ще задуши всичко, което попадне в обсега му.

отглеждане на годжи бери в саксия

Годжи се отглежда без проблеми и у дома, дори в саксия

Предпочитани са слънчеви участъци или такива, разположени в незначителна сянка. Тъй като растението ще достигне поне 3 метра, ще трябва да се погрижим и за надеждна опора.

Температура, влажност, почва

Храстът е устойчив на замръзване и е способен да издържи температура в диапазона от  -26ºС до +40ºС. Особени изисквания към влажността няма. Спокойно издържа на засушаване.

Годжи бери не е капризно към почвата. Ще расте във всякаква, макар оптималната да е алкална или неутрална. В кисели почви ще се развива малко по-зле.

Единственото, което не търпи лициумът, е задържането на вода. Трябва да сме много внимателни при поливането и да не отглеждаме растения в терен с каменист субстрат.

Поливане и наторяване

Храстът лиций или лициум се полива като се съобрази възрастта. В първата му година – не по-често от 2 пъти седмично. Когато растението порасне, поливките се разреждат и регулират спямо дъждовете и сезона.

Торят се само младите растения. За тази цел се ползват суперфосфат или компост. След като растението се развие във възрастно, то вече няма нужда от торене. Годжито се чувства отлично дори и в много бедни почви.

Отглеждане в градината

Храстът е устойчив към градски условия и понася незле сянката и оформянето

като жив плет

Прекрасно е за озеленяване. Придава колорит с ярките си цветове и плодчета.

Възможно е годжи да се гледа у дома, като стайно растение

в саксия

Тогава трябва да му се осигурява презимуване на прохладно място – на около 10°С. Растението се засажда в много дълбока саксия или в контейнер и се полира редовно, за да се пресъхне почвата. Избира му се място на слънчево или поне добре осветено място.

Отглеждане за продажба

Насаждения с годжи бери със стопанска цел се създават върху терени, на които преди това е имало едногодишни култури. Почвата се обработва добре. Растенията ще се поставят на редове, на разстояние от 2 метра помежду си. Те ще се разклонят много бързо и трябва да им се осигури пространство.

За отглеждането на годжи у дома, на терасата, в градината или като стопански насаждения се разказва и ТУК: Годжи в България – къде и как се гледа. Условия и изисквания.

Размножаване на годжи бери

Лициумът се захваща по три начина – директно от семе, от разсад или чрез резници.

Годжи бери от семена

размножаване на годжи бери от семена

Годжи от семе

Растението добре се прихваща от семе. То може да бъде поставено направо в почвата на открито, където ще бъде растението, или да се отгледа предварително разсад.

Откъде се взимат семена?

Семена на годжи се продават и у нас от фирмите, предлагащи сортови семена. За малки количества – прихващането на 1-2 растения, може да си извадим семена от сушени или песни плодчета. Сушените са с по-слаба кълняемост.

Във всяко плодче има ок. 30 семена. За да ги извадим, накисваме във вода и разтриваме между пръстите, докато меката част се отмие. Семената се прецеждат през марля. Те трябва да се изсушат за 2-3 дни на въздух или да се накиснат в стимулатор на растежа.

Технология: семената се поставят на дълбочина 2-3 мм (най-много 5 мм) в съд, изпълнен със смес от почва и торф 1:2. За поддържане на нужните условия съдът се покрива с найлон и се поставя на топло, недостъпно за светлината място. Когато семената покълнат, съдът се изважда на светло, но се пази от хлад и вятър. Полива се с пулверизатор.

Седмица по-късно найлонът може да се свали, а щом излязат 3-4 листа, разсадът се пикира – премества се в отделни кофички, които са по-дълбоки.

Полученият в домашни условия разсад от семена се пренася в почва на открито през пролетта, щом вече няма риск от застудяване. А най-добре това да стане в началото на лятото.

Примерни цени за семе: 10 лв за 300 бр, 4 лв за 50 бр.

Годжи бери от разсад

размножаване на годжи бери от разсад

Разсад годжи бери

При този вариант приемаме, че сте купили готов посадъчен материал. Две седмици преди посаждането се правят дупки с дълбочина 40-50 см. В южните райони се прави есента, а в по-хладните – напролет. Това позволява на растенията да понесат студовете.

Във всяка дупка се насипва едър пясък и до половината се запълва със субстрат, състоящ се от компост и плодородна почва, по 8 кг от всяка. Внасят се още 30 г калиев тор (сярнокисел) или чаша дървесна пепел и 0.15 кг двоен суперфосфат. Те се смесват направо в ямката.

Младото растение се засажда и се засипва с плодородна почва. Полива се. Пристволният кръг задължително се наторява с компост.

Годжи бери от резници

редници, годжи бери

Резмножаване с резници

По този начин размножаваме:

 • В ср. на юни, когато има много зелена маса и леторасти. Избираме най-дебелите и нарязваме резници на 18-25 см. Потопяваме ги във вода за 24 ч. и ги поставяме в почва на 1/3 от дължината им. Подобряваме с препарат за вкореняване;
 • В периода ноември – март, докато са окапали листата, избираме вдървесени леторасти и ги потапяме във вода за 24 ч. По-нататък технологията е същата.

Резниците се съхраняват отлично за дълго време, като се заровят в речен пясък и се държат на студено. Така те ще дочакат ноември, който е отличен за засаждане в топли райони, или март – април, които се предпочитат на места с по-студен климат.

За подобряване на вкореняването слагаме ризопон или индолил маслена/ оцетна к-на.

Покупка на разсад и цена

За засаждане у нас се продава разсад, от резници и вкоренени растения с височина до ок. 50-60 см. Такъв материал се взема от разсадниците или от частни стопани, които публикуват обяви в специализираните за това сайтове. Те изпращат материал с помощта на куриерските фирми (напр. Еконт).

Цената на вкоренени растения (фиданки) към септ. 2018 г. е 1.50 лв – 3 лв за брой.

Разсадници в България

Някои от овощните и декоративни разсадници у нас са възприели гъвкавия начин за дистанционна търговия и изпращат посадъчен материал чрез куриери. Те представят продукцията си в интернет, като лесно се откриват чрез Гугъл. Цените при тях варират от 4 до 7 лв за брой.

Популярни сортове

New big

Въведен от полски селекционери. Красив многогодишен храст, издигащ се до 3.5 м. С лекота му се задава направление на растеж и може да се отгледа като пълзящ храст, ако правилно бъде подведен към опора.

Този сорт почва да дава плод от първата година след посаждането. Още през първия сезон пораства с 1 метър.

Този сорт е студоустойчив и се гледа добре в студени райони. Ще изтърпи дори -30°С. Първите плодове се появяват в началото до средата на август, а масовото узряване идва във втората половина на месеца. Сладко-киселото плодче тези 1.2 г.

Ню Биг се смята за много непретенциозен храст. В естествена среда расте по склонове. Може да се засади на всякакво място, стига да не е сенчесто.

Китайско годжи

Наименованието на сорта го свързва пряко с неговата родина. Той се отглежда широко в монголските долини, Хималаите и Китай и активно ражда кръгли целебни плодчета.

Този сорт достига до 2 м. Той е способен да ражда плодове във всякакви условия. Устойчив е към всякакви видове заболявания и вредители. Устойчив е на силен студ.

При бедна почва или засенчено място китайското годжи се засажда на двойки, а по-късно храстите се разделят.

Сорт Лхаса

сортове годжи бери

Сортът Лхаса – виолетов цвят

Той е произведение на китайската селекция. Храстът израства до 3 м., има дълги, дъгообразни клони. След посаждането започва да ражда плодове от втория сезон. Плододаването му се колебае м/у 3.5 до 4 кг.

Лхаса се отличава с виолетови цветове, от които се формират големи наситено оранжеви плодове. В сравнение с други сортове, тези са доста големи – с дължина от 2 см и тежат 2.3 г. Формата им е продълговата яйцевидна.

Достойнство на Лхаса е, че узрява по-рано от други сортове, а плодовете могат да останат на дървото до първите студове. Сухоустойчив, понася до –26 °С.

Захарен гигант

Сортът е получил това име заради големите по размер плодове (до 2.5 см) и израстването на храста до 3.5 м. Отличава се с обилно плододаване. Ярко оранжевите плодове имат високи показатели на качество и са подчертано по-вкусни. Масовото плододаване е през август-септември.

Суит Амбър

Главна особеност на този сорт е високото съдържание на вит. С и медният, наистина особен кехлибарен оттенък на плодовете. Въведен е от китайски селекционери през 2016 г. Въпреки че е нов, вече е предпочитан от производителите.

Храстът има виеща се структура. Не се захваща за опората, а се опира на нея. На височина достига до 2.5 м., като за 1 година се вдига с 1 м.

Плододаването започва 2-3 г. след засаждането. Храстът обича открити слънчеви места. Отлично устоява на студените зими.

Суперфрут

Този сорт е създаден в Тибет и Хималаите, но отлично живее и в нашите ширини. Обича слънце и добре осветени терени. Достига до 3 м. Има наситено розови и червени плодове. Започва да плододава 3 г. след посаждането.

За индустриално отглеждане у нас се предпочитат сортовете GB 1, 2 и 3.

Резитба и презимуване

резитба на годжи бери

Храстът годжи бери се нуждае от редовна резитба

В началото се отбелязват 3 – 6 най-силни клонки и се провежда резитба около тях. От тези основни скелетни клони ще се формират издънки, способни за плододават.

Ако годжито се отглежда с декоративна цел, се избира една главна издънка. Тя се прикрепя към дълъг кол и после се провежда резитба, така че да се оформи дърво. Процедурата се повтаря при появата на многочислени плодоносни издънки и когато общата височина на растението прехвърли 1.2 м.

За да се предотврати премръзване на кореновата система през зимата, храстът се мулчира на 10-15 см.

Кога цъфти и плододава в България?

Храстът цъфти от втората година след засаждане. Пълно плододаване развива на четвъртата година. Първите плодчета зреят към средата на юли. Плодът се развива от завръз до пълно узряване за 30 дни.

Храстчето дава плодове до края на октомври.

Внимание! Според множество чуждестранни източници, годжи бери не се консумира прясно, защото има токсични елементи, които се губят при сушенето. Винаги се препоръчва консумация единствено на сушен плод.

Но български производители – обратното, препоръчват пресния плод като по-витаминозен. Те отбелязват, че трябва да се яде само абсолютно узряло годжи.

Как да разпознаем напълно зрелият плод? Той има ярко оцветяване. В процеса на зреене годжито е жълто-червеникаво, а когато е готово, придобива ярък червен цвят. В последния момент плодът нараства двойно.

Бране на годжи бери

Плодовете се берат, когато са абсолютно узрели и 90% от тях са придобили ярка окраска. Събират се в сухо и слънчево време. Росата и дъждът са противопоказани, както и влажност над 13%.

Плодчетата са обсипали клонките на растението. Те се събират на ръка, като в един съд се слагат по няколко килограма, за да не се смачкат нежните плодове.

Тъй като брането върви бавно, са създадени приспособления за механизирано събиране. Един от видовете е демонстриран във видеото:

Апаратът работи на батерия. Цената му е ок. 900 лева.

Храстът годжи бери продължава да цъфти и по време на беритбата се завързват нови плодове.

Мерки за безопасност при брането

 • Първо, плодът трябва да узрее на клоните, преди да бъде откъснат;
 • Второ, при бране избягвайте контакт на пресния плод с незащитена кожа. Ако плодът се събира с голи ръце, то кожата може да получи раздразнение от неговия сок. Освен това при окисление сокът оцветява ръцете в тъмен цвят.

Затова при събиране на ръка се препоръчва плодът да се изтръсква върху разстлана тъкан или да се използват ръкавици.

Сушене на годжи бери

Набраното годжи бери се преглежда за повредени плодове и се измива. Нарежда се върху дишаща повърхност, например дървена скара.

Промишлено се суши в камери на 35°С, а малките количества в домашни условия се сушат на слънце. Те стигат готовност в рамките на 14-20 дни, според времето. Предизвикателство при сушенето на слънце е опазването на плодовете от насекомите.

Сушеният плод се изчиства от листа и клечки и се премества в хартиени пликове. Съхранява се на хладно, далеч от светлина.

Бърз вариант за сушене у дома

Годжи бери се изсушава добре и във фурна. Този вариант е за предпочитане, защото плодът се опазва от насекомите и не се праши.

Технологията е следната: плодовете се измиват и подсушават. Премахват се неузрелите и увредените. Разстилат се в тава, а отгоре се покриват с тензух.

Фурната се включва на 70-80°C. Тавата се помества близо до горния реотан. Вратата на фурната остава отворена! По този начин плодът ще се изсуши за ок. 7 до 12 ч. Продължителността на сушене зависи от влажността на плодовете и сложеното количество.

Внимание! Периодично разбърквайте плода, за да се суши равномерно.

Преди да приберем годжито в хартиени пликове, го оставяме напълно да се охлади.

сушене на годжи бери

Сушене на тибетските ягодки в промишлени количества

Вредители и болести

Растението лициум отлично се самозащитава от вредители И все пак не пречи профилактично да преглеждаме храста с цел да се забележат по-отрано признаци на заболяване или вредители. Ако има такова, растението се пръска с препарати в количество, указано от производителя.

Вредители по годжи бери са:

 • Гол охлюв – бързо унищожава листната маса. За предпазване растението се обгражда с гасена вар или пепел, през които охлювите не могат да преминат. При нападение се разпръсват гранулираните препарати Скипер или Мезурол Ш;
 • Зимна нощенка и листна въшка – пръска се с Вазтак, Децис и др.;
 • Мъхнат бръмбар – напада по време на цъфтенето. Пръска се с горепосочените, както и с Алфагарт, Калипсо, Суми Алфа и др.

Годжи бери страда от следните болести: брашнеста мана, антракноза, фитофтора.

Пласмент и изкупна цена

Крупни насаждения от годжи бери у нас има в районите на Ямбол, до Ахелой, във Видинско. Но повечето производители се грижат за ограничени площи от по няколко декара. Затова не се произвеждат достатъчно големи количества за износ. Така българското годжи остава тук и търси пазар в страната. То се изкупува от фирми за сушене и пакетиране, както и за производството на чай.

Също така се продава и на дребно на крайния потребител. За тази цел много се използват сайтовете за малки обяви и дистанционните доставки с куриер. Ако искате да си купите годжи бери, потърсете в интернет по ключови думи

Продавам годжи бери

Или

Продавам прясно годжи бери, обяви

Изкупната цена варира според годината. Според изказвания на производители, в Европа те биха могли да продават на цена от 35-40 евро за кг.

Цена на едро у нас: 17.00 лв за 2018 г. През миналите 3 години изкупната цена е варирала от 20 до 24 лв.

Съхранение и приложение

Събраните плодове се пазят на сухо и лишено от светлина място. Те се хапват след накисване или от тях се приготвят чай и отварки. Влагат се в ястия.

Когато се приготви воден извлек, той се държи на студено до 2 дни и после се прави ново количество.

С годжито се отслабва – прочутото му и най-разпространено приложение. Как се прави, разказваме ТУК:

Годжи бери за отслабване. Как да стане работата? Диета. Чай. Мнения

От годжи се правят плодови пюрета и десерти. С плодът се обогатяват супи, тестени печива, йогурти, чайове, сокове и каши.

Семената отиват да производството на масло.

На вкус пресният плод има типичната за Картофови нотка, но тя изчезва при сушене или замразяване. Тогава годжито заприличва на стафида.

С годжи бери се лекува:

 • Болезненост в гърба;
 • Диабет;
 • Анемии;
 • Затлъстяване;
 • Излишък на холестерол;
 • Проблеми със зрението и др.

Спортистите го използват за енергия и възстановяване на силите. Подробно за ползите ще видите ТУК:

Годжи бери: как се консумира? Ползи, лечение, рецепти

Във видеото ще видите как се отглежда годжи във ферма у нас:

Как използвате годжи бери? Как го консумирате?
Споделете ваша рецепта в коментарите!
Благодарим!

Източници:

 

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Годжи бери. Цена. Отглеждане в България, разсад, резитба, ягоди, семена

 1. С годжито излекувах анемия. Химоглобина ми беше 89, стана 123. Всеки ден броя 20 зърна и ги сдъвквам. Ама защо трябва да е толкова скъпо, и българското годжи е скъпо… направо съв възмутена

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.