Годжи бери за отслабване. Как да стане работата? Диета. Чай. Мнения

♠ Как правилно се отслабва с годжи бери ♠ Колко дълго се консумира ♠ Дозировка ♠ Механизъм на отслабване ♠ Контрол на апетита ♠ Енергийна стойност ♠ Рецепти за отслабване ♠ Сухо годжи ♠ С мляко ♠ Диетични закуски ♠ Чай от годжи бери ♠ Коктейл и смути от годжи бери ♠ Тинктура ♠ Годжи бери и чиа (чия) ♠ Салата с годжи бери ♠ Пасиране и влагане в готови ястия

Още в текста: ♠ Диета с годжи бери ♠ Има ли йо-йо ♠ Отзиви, мнения, форум ♠ Какво казват лекари и диетолози ♠ Мнения на отслабнали ♠Противопоказания ♠ Евентуални вреди ♠ Откъде се купува ♠ Цена ♠ Други ползи и рецепти

Годжи бери е единствен сред плодовете, разрешен за похапване по време на диетата Дюкан. В него има толкова ниско съдържание на въглехидрати, че въобще не противоречи на идеята за протеиново хранене.

Яркият червен плод подпомага синтеза на хормона на растежа, който чов. организъм използва за изгаряне на мазнини и за укрепване на опорния апарат. Негови съставки ускоряват обменните процеси, проявяват антицелулитни свойства.

Ще разкажем за всички прекрасни качества на годжи бери и как максимално да се възползваме от него, за да отслабнем.

Как правилно да приложим годжи бери

за отслабване?

Плодовете на хималайското растение помага на чов. тяло да ограничава мастните клетки, нормализира обмяната и препятства образуването на холестеролови плаки. Все пак ярките плодове не са панацея и за да бъдат максимално полезни, те трябва да бъдат употребени правилно.

Няколко правила

отслабване с годжи бери

Най-хубавите рецепти за отслабване с годжи бери

Тибетското годжи се има за най-ефикасното по отношение на вталяването. Плодовете се гледат и в Испания, и в България, и на други места, но ценителите дават приоритет на годжито, брано в самия Тибет. Дори и това условие да е преувеличено, все пак е нужно да купим качествен продукт, който е приготвен и съхраняван правилно.

Преди първата употреба на годжито трябва да проверим за алергии. Прави се като вземем съвсем минимална доза и се наблюдаваме.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Сухото годжи се измива добре и се попарва (или леко сварява). В този вид то обогатява десерти, йогурти, салати. Може да е основа за закуска или междинно похапване.

За отслабване се препоръчва дозата от 15 до 45 г ежедневно, като по-точно к-вото се определя от целите (брой килограми за премахване).

Годжи се третира като сухите плодове. В пресния продукт има токсини, които при сушенето се изпаряват. Възможно е да ви убеждават в обратното – наши производители твърдят, че прясното годжи е по-витаминозно, докато сухото е загубило част от полезните си съставки.

И накрая – да не разчитаме само на червеното годжи. Ще ни се наложи по време на вталяването да преразгледаме и другата част от менюто и да премахнем от него мазното, брашното, пърженото и сладките неща.

отслабване с годжи бери

Тибетската ягода е велик помощник в отслабването, но резултатите са индивидуални

Колко дълго се консумират, дозировка

Вие сте си поставили за цел да отслабнете значително? Диетолозите препоръчват като оптимална доза 50 г дневно, като сушените плодове ще се приемат без прекъсване точно 1 месец.

Ако целите да отслабнете още по-интензивно, тогава увеличаваме срока на прием, но не и дозата. Внимавайте, 50 г на ден годжи бери е близо до максимално допустимата 24-часова доза. Удължете приема до 2 месеца и дори до 4 месеца, ако е необходимо, но не яжте повече от посоченото к-во плодове, защото в крупни дози те стават вредни.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Пълен курс на лечение представлява 6-месечно приемане на годжи бери без прекъсване.

А как е правилно да се яде:

Преди или след ядене?

За максимално бързо отслабване е разумно да се следва твърда схема на прием, базирана върху 50 г плод. Тя изглежда така:

 • 8 – 10 г плодове се приемат сутрин след събуждане, преди още да е приемана храна. След 40 мин. може да се закуси;
 • Останалите 40 – 42 г се разделят на няколко порции за през деня;
 • Последното годжи-похапване е не по-късно от 17:00 часа.

След като първата порция е приета на гладно, по-нататък не е от значение дали плодовете ще се ядат преди или след храна.

Китайските целители подхождат доста предпазливо към годжи бери. В техните инструкции се дават по-малки ежедневни дози:

 • в началото лечението плодчето се ограничава до 10 г всеки ден;
 • постепенно (когато вече усетите първите признаци на редуциране на теглото) дозата се удвоява – 20 г на ден;
 • максималната доза според китайските нар. лечители е 30 г на ден, но без ограничение в срока.

Дали е вярно? Информацията за годжи бери винаги се е смесвала с митове и реклама. Освен лечебен продукт, екзотичният плод отдавна е обект за добър бизнес. Цената му е висока, интересът – постоянен. За митовете около тибетската ягода се говори и ТУК: Лъжа и истина за годжи + реални отзиви на реални потребители. 

Механизъм на отслабване

И ние ще опитаме да отсеем рекламата и легендите от истината, като разгледаме състава на плодовете и помисли по какъв начин те са способни да въздействат върху човека. За да не изброяваме десетките съставки на годжи, намерихме една добра илюстрация на неговото съдържание.състав на годжи берисъстав на годжи бери

Очевидно в състава на плодовете се намира всичко необходимо, за да бъде ускорен метаболизмът и да се регулират физиологичните процеси в тялото. Но в червените плодчета няма нито един невиждан компонент, който да провокира мигновена загуба на тегло.

Наистина, годжи бери притежава потенциала да гори по-бързо излишните мастни отлагания, но няма способността да се бори с тях самостоятелно. Плодът не може да се пребори с приема на екстра мазнини и въглехидрати, нито да компенсира недостатъчното изразходване на калории (живот с ниска активност).

Какво да очакваме наистина?

Годжи бери ще направи за нас няколко наистина ценни неща:

 • ще насити тялото с важни за доброто му функциониране елементи;
 • ще попълни липсите, ще коригира и балансира;
 • ще постави под контрол апетита;
 • и ще ни зареди с допълнителна доза енергия.

Малко ли е? Всъщност, никак! Всеки от нас би се радвал на подобен помощник във вталяването.

Контрол на апетита

Много храни с високо съдържание на захар и въглехидрати са калорични и дават енергия, но нямат достатъчна хранителна ценност. Употребата им води до това, че тялото незабавно ги превръща в глюкоза. Нивото на захар в кръвта се вдига, а задстомашната жлеза изработва в отговор по-голяма доза инсулин. Много бързо тялото усеща необходимост от нова храна, защото междувременно нивото на глюкозата е влязло в норма, но вече е отделен повече от необходимия инсулин.

Скоростта, с която храната се превръща в захари, се мери с гликемичен индекс (ГИ). Колкото по-нисък е този показател, толкова по-бавно тялото преработва определена храна и толкова по-късно настъпва чувството за глад. ГИ на глюкозата е 100, а на годжи бери – едва 29. ГИ на тибетския плод е по-ниско и от някои нискокалорични плодове като ябълки (ГИ38) и диня (ГИ72).

Отделно годжи дарява хранителни влакнини, които помагат за поддържане на нормално ниво на кр. захар (в този плод те възлизат на 21% от цялото съдържание). Освен това плодчетата са източник на хром, който помага за съхраняване на мускулната маса и разгаря метаболизма.

Енергийна стойност

Хранителните в-ва като тиамин, L-глутамин, L-аргинин, калций и калий, които в тибетските ягоди се намират в изобилие, помагат храната да се превърне в енергия и препятстват натрупването й в запас като мазнинен слой.

Още ползи от тибетската ягода са: подобрява работата на щитов. жлеза, на хипофизата, нормализира нивата на ред хормони, укрепва костите и мускулатурата, подпомага снижаването на процента мазнини в тялото.

Превръщайки храната в чиста енергия, годжи бери пълни организма със сили и го прави устойчив и издръжлив. Човек, който приема редовно от малкия плод, става по-подвижен, деен и е способен на продължителен и интензивен физически труд.

Рецепти за отслабване

с годжи бери

отслабване с годжи бери

Вталяването с годжи не изисква грижи – просто похапваме сух плод. Но можем да преживеем и истински празник от вкусни блюда

Голям плюс за годжи е неговият сравнително неутрален вкус. Той добре се вписва в доста видове ястия – сладки и солени, което разширява максимално възможността за употреба по естествен и лек начин, като част от обичайното меню.

Червените плодове чудесно се вписват и в десерти, и в салати, и в супи, и в каши. С тях се правят чудесни смутита, коктейли и традиционния чай. Отслабването с годжи е вкусно, полезно и дарява удоволствие.

Сухи ягоди годжи бери

Тибетската ягода се отличава с висока хранителност. Някои от съставките му са действително в прекалено големи дози, затова денонощната доза трябва да се ограничава. В нормални условия за възрастните е достатъчно да похапват 10-30 г на денонощие. Това е 2 с.л. или 36 – 50 бройки.

В такова количество се съдържа:

 • повече вит. С, отколкото в портокала
 • има повече Fe от месото
 • И повече β-каротин от морковите.

Детската норма (за над 5 г.) е 5 г на денонощие (14-18 бройки). За вталяване дозата малко се повишава, но годжито не може да се яде безкрайно дълго по много. Ако се употребява продължително, дозата трябва да бъде редуцирана.

Сушените плодчета са препоръчителни като междинна закуска, особено следобед. Във всички случаи дневната норма трябва да се раздели поне на 2 порции.

Внимание! Ако не можете да спите добре, намалете дозата. При упорито безсъние направо спрете приема.

Годжи бери с кисело мляко

Добавяме няколко плодчета в киселото мляко и готово: имаме закуска, десерт, дори и основно, ако сме решили да караме съвсем леко. Но как да направим наистина вкусно блюдо? Ето една прекрасна рецепта!

Съставка: 2 големи червени ябълки, 1 чаша ов. ядки, 3 с.л. семе от лен, по 1 1/4 ч.ч. кокосово и кисело мл. или йогурт, 1/2 ч.ч. годжи (сушено), 2 с.л. нарязана прясна мента, малко сол. За декорация – безкостилкови плодове или сухи плодове по желание.

Приготвяне: настъргваме ябълките и добавяме всички останали съставки, без солта и декорацията. Покриваме съда и оставяме на студено. Сутринта подправяме с мед и мъничко сол и украсяваме с плодовете. Ето нещо красиво и наистина диетично.

Друга рецепта с кисело мляко, подкрепено с ябълки и банани, освен годжито, е дадена ТУК: Диетични рецепти с годжи: 20+ начина да го приготвим.

Чай от годжи бери

отслабване с годжи бери

Ползи от годжи на чай: осъществява антиоксидантна защита, подмладява, редуцира целулит и лекува

Китайците приготвят чай от годжи с хризантема, който е насочен към отслабване и при повишено кр. налягане и кр. захар. Той оказва тонизиращ ефект, зарежда с енергия и дава сили за целия ден.

Компоненти: 1 ч.л. черен чай,  3-5 бр. цвят хризантема, 6 бр. годжи бери.

Приготвяне: Съставките се попарват, изчакват се 30-ина минутки и са готови. Получават се 2-3 порции чай, достатъчен за деня. По малко се изпива заедно със закуската, обяда и вечерята. Тази напитка е задължителна преди физическо натоварване (напр. фитнес).

Диетични закуски

Рецепта с ориз: 1 ч.ч. кафяв ориз, 5 бр. годжи бери. Залейте ориза с 2 ч.ч. вода и го сварете в кастрола, заедно с плодчетата. Ако целта е енергия или терапия на кръвното, подправете със захар, сол и масло. Но ако желаете отслабване, хапнете я чиста;

Рецепта с овесени ядки: 3 с.л. ядки, 200 г обезмаслено мляко, 7 бр. годжи бери, 1 с.л. мед. Сварете ядките и после сложете останалото. Оставете ястието за няколко минути да интегрира съставките си и готово!

Лечебен коктейл с годжи бери

Съставки: 1 л нискомаслено мляко, 4 с.л. годжи, канела.

Приготвяне: потопете плодовете в млякото, захлупете и оставете в хладилник. Сутринта разбийте в блендер и подправете с канелата.

Ето още едно предложение за диетична закуска. Останалото к-во разпределете за деня. Ако тренирате, изпийте остатъка преди и след тренировката.

Смути от годжи бери

Това смути е решение за бърза закуска – сутрешна или междинна. То е хранително, засища и дава енергия.

Съставки: 1 с. л. годжи, 200 мл кефир, ½ ябълка и цяло киви.

Приготвяне: компонентите смиламе в блендер и готово.

Въздушен десерт

Лек десерт с годжи се приготвя така: 10 плодчета се смесват в блендера с половин чаша обезмаслен кефир, 100 г извара и половин ябълка.

Нискокалоричните десерти и смутита, приготвени в блендер, са отлични рецепти за закуски при спазването на диета.

Тинктура от годжи бери

Съставки: 1 с.л. сух плод + 200 мл водка.

Приготвяне: плодовете киснат в спирта в течение на 14 дни, като съдът се държи на защитен от сл. лъчи шкаф.

Прием: за вталяване се вземат 3 Х 75 капки, разредени в течност.

Снакс от годжи бери и чиа (чия)

отслабване с годжи бери

Снаксът с годжи изглежда отлично

Изобилието от протеин и сложни въглех. в иначе простото ястие дарява с енергия за работния ден и за тренировки. А това, че е вкусно, е чудесен бонус.

Съставки: по ¼ ч.ч. семена слънчоглед, тиква, сусам и чия, 1 ч.ч. пшенични кълнове, 1/3 ч.ч. смес от годжи бери, стафида, сушена боровинка, 6 фурми, ¼ ч.ч. бадемово масло, 25 г мед, 25 мл зехтин, 80 мл вода.

Приготвяне: съставките без маслата се смесват до получаване на еднородна маса. Маслата са накрая и веднага се оформят топчета. Те се подсушават във фурната или в микровълновата.

Салата с годжи бери

Съставки: 2 с.л. годжи, 400 г зеле, 1 вр. зелен лук, 1 г. чер млян пипер, 1 стъбло целина, за подправяне – сол и 100 г сметана.

Приготвяне: годжито се попарва в 100 мл и се оставя да омекне. Зеленчуците се нарязват. Зелето се намачква с пипера и солта. Всички съставки се събират, включително годжито (извадено от водата). Самата течност изпийте, тя е пълна с витамини. Подправете със сметаната и поднесете.

Тази рецепта подхожда за диетична вечеря, а калоричността й ще намалее, ако подправите традиционно със зехтин, вместо със сметана.

отслабване с годжи бери

Технология на приготвяне на салатата

Към салатата можем да добавим чия, киноа и други полезни съставки по вкус.

Паста от годжи бери

Ягодките се накисват и когато набъбнат, се пюрират в блендер или с пасатор. Към кашата добавяме съставки по вкус – друг плод като основа (банан, ябълка, боровинки) или ядки и семена. Така се създава заготовка за бързото приготвяне на други диетични ястия.

Лъжица или две от пюрето можем да добавим в обичайното ни смути, в салата, кисело мляко, в мюсли или ов. ядки, в каши.

Добавяне на годжи в готови ястия

(пропорции и съвети)

Накиснатите плодчета годжи, останали след варене на чай или отвара, се използват за обогатяване на йогурти, каши, мюсли, ориз и тестени изделия. Дозата е 10-12 бройки за една порция. Ако ястието ще се консумира от дете, разчетът е 5-6 годжита.

Диета с годжи бери

Включването на годжи бери в комплекс от мерки, заедно с диета и физическо натоварване, дава отлични резултати. Тялото наистина се извайва стройно и красиво, стига да сме достатъчно последователни. За това свидетелстват отзивите на много потребители (вижте по-долу).

Подбрахме няколко рецепти за ефикасна диета с годжи. Каквото и да е менюто, трябва да се прилагат няколко общи правила:

 1. Да се изпиват мин. 2 л вода за 24 ч.;
 2. Да се спрат сладкишите и произведенията на бързото хранене;
 3. Да се подбират само чисти натурални продукти;
 4. Зеленчуците да заемат мин. 30% от обема за деня;
 5. Да се внимава не толкова за калориите, колкото за балансирания химич. състав на ястията.

Диета „Пет шепи“

Това диетично меню е познато и като режима на Виктория Бекъм. С него тя е свалила 9 кг и се е отървала от белезите на бременността.

Диетата на Виктория е много строга. От ежедневното й меню са отпаднали всякакви храни с изключение на годжи бери, грейпфрут, ягоди, зелени зеленчуци, риба тон и сьомга.

отслабване с годжи бери

Подходящо блюдо за режима „Пет шепи“

Въпреки че съставките са ограничени, и количествата от тях са поставени под контрол. Храненето е 5-кратно, като всеки път се изяжда храна, събираща се в една  шепа. Ето защо диетата е наречена „Пет шепи“ – това е обемът за 24 ч.

Правила: яде се на 3 часа. Не са разрешени подправки като зехтин, сметана или захар към кафето и чая. Не са разрешени допълнителни порции.

При подчертано чувство за глад към първите три порции за деня се слагат трици.

Диета №2

По-разумно меню, базирано на немазно месо, салати и годжи бери, също дава отлични резултати. Разрешените напитки са чай от годжи и зелен.

 • Закуска: порция ов. ядки + 20 бр. годжи бери сухи, накиснати или добавени в ядките;
 • Обяд: варено пил. филе, зеленчуци на салата, 20 г годжи към салатата или отделно;
 • Междинно хапване: шепа сухи плодове и ядки;
 • Вечеря: варено риба филе + 20 г годжи, накиснати във вода.

Диетата на Дюкан

Своята популярност годжито дължи в известна степен и на Пиер Дюкан, автор на една от най-прочутите диети на всички времена. Той използва малкия тибетски плод, за да допълва витамини и минерали към предписаното от него протеиново хранене. Приемът на годжи предотвратява опадането на косите и влошаване на състоянието на ноктите и кожата.

В първия етап на диетата е разрешено да се пие отварка или чай от годжи. За подобряване на вкуса на напитката се добавят парченце лайм, лимон, лист мента и разрешен от диетата подсладител. Във втория етап се включват сухи или напоени във вода плодове. Те се приемат във въглехидратните дни.

Има ли йо-йо?

Ефект на възвръщане – понякога повече, отколкото са били килограмите в изходната точка, се получава при лош подбор на диетично меню или при неправилно провеждане на диета.

Йо-йо от годжи не е възможно, защото плодовете са просто един доставчик на витамини, минерали и други нутриенти, крайно необходими за нормалното функциониране на тялото. Годжи зарежда тялото по-бързо от други храни, защото дозите на полезните в-ва в него са огромни. В резултат тялото работи ефективно, в съответствие с „фабричните“ настройки (заложеното от природата).

Разбира се, отзивите за тибетските ягоди не са само положителни. Мнозина се разочароват от тибетските ягоди, особено ако са заложили изцяло на тях за вталяването си.

Отзиви, мнения, форум

отслабване с годжи бери

Красиво, цветно, вкусно и .. най-вече витаминозно!

Какво казват лекари и диетолози

Специалистите са единодушни, че червеният плод е ценен източник на витамини, минерали и антиоксиданти, които оздравяват и бавят стареенето. Съставките на тибетската ягода подобряват работата на вътр. органи и ускоряват обменните процеси – това са факти, които не се оспорва.

Ендокринолозите отбелязват, че плодчетата са витаминозен продукт и затова се похапват по малко, като хранителна поддръжка, а не като диетична база.

Диетолози изказват мнение, че годжи не е чудо и не бива да се третира като такова. То помага за отслабване, но и вреди, когато съпътстващото меню е твърде оскъдно.

От мненията става ясно, че отрицателните отзиви идват от хора, които са подходили с нереалистични очаквания. Ще прегледаме и потребителските форуми.

Мнения на отслабнали

Цената на плода на лиция в последните години спада и обратно пропорционално се увеличава броят на хората, изпробвали го за отслабване. Засега отзивите в бг-форумите са по-ограничени в сравнение с други страни, където е натрупан опит. Затова превеждаме няколко мнения.

Марина, 25 г.: Приемам т.нар. китайски барбарис от един месец и резултатите ми са по-скоро слаби. Свалила съм едва 3 кг. За мен това е малко, като имам предвид, че усилено тренирам, а през уикендите правя кросове.

Елена, 50 г.: Приятели, горещо ви препоръчвам тибетски ягоди. Не спирам да се хваля с резултатите си – 30 кг за половин година. Това е невероятно преобразяване за мен и го отдавам единствено и само на древното тибетско средство. Чувствам се като на 18 години, забравих какво е да ми тежат килограмите и да ме болят ставите.

Галина, 38 г.: От няколко месеца живея на мюслита с годжи, правя си смутите, варя чайове и въобще се старая да приемам по малко годжи през целия ден. Скъпо ми излиза, но си струва, вече съм бутнала 10 кг. Доволна съм, но и гладна. Надявам се скоро да стабилизирам теглото си, за да мога да се храня по-нормално.

Даря, 30 г.: Използвам тибетското годжи, за да си доставям енергия през зимата и да не позволявам качването на нормалните за сезона няколко кила. Всеки ноември започвам да пия чайове и да ям годжи бери. Така намалявам умората през преходния период. Спря да ме мъчи и мигрената, която винаги ми се появяваше при лошо време.

Panna789: От 1 година ям годжи бери и с него свалих 30 кг. Не ям вредни неща, пия вода, не спортувам, но редовно ходя на планина.

Светлана1141: Ям годжи бери вместо бонбони и шоколад. Щом ми се прияде нещо сладко, вадя от джоба пакетчето и си вземам няколко зрънца. Таза за 3 месеца се взех в ръце, спрях безразборното ядене на всякакви глупости. Наистина тибетската ягода е скъпа, но като махнах десертите и джънка, ми излезе даже евтина.

А какъв е вашият опит с годжи бери? Бихте ли споделили в коментарите? Очакваме ви, за да видим как се работи този екзотичен плод в български условия.

Противопоказания

отслабване с годжи бери

С тибетска ягода не бива да се преяжда!

Годжи бери е табу при следните ситуации:

 • По време на повишена телесна температура;
 • По време на протичащо възпаление;
 • При алергии от всякакъв вид, без да се направи предварителен тест;
 • При влошено съсирване на кръвта, прием на антикоагуланти;
 • Стомашно неразположение, болести на храносмил. тракт (за тинктурата);
 • При диария и метеоризъм.

Годжи се приема предпазливо в следните ситуации:

 • При диабет;
 • При лекарствено лечение на хипертония (взаимодействието влияе отрицателно);
 • По време на менструация (може да усили кръвотечението).

Ако нещо ви съмнява, по-разумно е да се консултирате преди приема на годжи.

Приемът на годжи изисква консултиране и в следните случаи:

 • Период на бременност и лактация;
 • Детска възраст до 5 г.

Някои чуждестранни източници дават визираните обстоятелства като категорична пречка да се похапва годжи бери, в каквато и да е доза.

Годжи бери се яде в понижена доза, когато:

 • Целта е само профилактика и попълване на витамини – организмът не се нуждае от подаване на прекомерно високи количества;
 • При високи нива на селен (това в-во се съдържа в голямо к-во в годжито) – може да се наруши работата на ч. дроб;
 • При нарушения на съня – годжи засилва това състояние и дори води до безсъние.

Съставките на годжи усилват или отслабват действието на противодиабетни лекарства и на препаратите за нормализиране на кръвното.

Откъде се купува, цена и отглеждане

В интернет много се говори за истинско и фалшиво годжи бери. Потребители алармират, че вместо тибетската ягода са купили друг, подобен на вид плод, представян за годжи бери. Доколко е вярно и възможно и как да разпознаем правилния и най-вече – качествения плод, за това говорим ТУК:

Годжи бери. Цена. Отглеждане в България, разсад, резитба, ягоди, семена

Годжи бери за лечение

Китайските лечители отпреди столетия са изучили лечебните свойства на малките червени плодове. Освен че са витаминозни бомби, те са чудесна подкрепа в терапията на ред патологични състояния.

Какво се лекува с годжи, разказваме ТУК:

Годжи бери: как се консумира? Ползи, лечение, рецепти

Диетологът д-р Р.Стоянова говори за полезността на тибетския плод във видеото:

Вашата рецепта с годжи?
Знаете нещо по-добро? И по-вкусно? Или различно?
Молим, споделете в коментарите!

Източници:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.