Как се вземат Кавинтон Форте при шум в ушите и др. средства

Какво значи, когато чувам пукане в главата? Действие на Кавинтон форте при шум в ушите? Сибелиум. Лечение с масаж. Капки за свистене в главата и др.

Още в текста: Специални терапии ♠ Билки ♠ Изчистване на ушна кал. ♠ Причини за шум в ушите ♠ И световъртеж ♠ Симптоми на заболяване ♠ Външен отит ♠ Болест на Мениер

Шум в ушите – паразитен звук, който се възприема и определя субективно. За един нещо пищи, друг чува звън, трети – скърцане или жужене. Подобен шум не трябва да се бърка с физиологичния, който периодично се долавя и от напълно здрави. Тези звуци се чудат в абсолютна външна тишина, заради кръвотока в малките съдове. И не само.

Причини за шум в ушите

и главата

Ако страничните шумове са се появили след еднократно звуково натоварване (напр. рок концерт), няма място за тревога. Реакцията е свързана с преумора на слуховия апарат. Просто занапред внимавайте да не подлагате слуха си на крайни изпитания.

Различно е, ако шумовете са силни и постоянни. Нерядко те са признак на заболяване на слуховия апарат. При откриване на този симптом е задължително да се потърси специалист. Шумът често съпровожда процес на намаляване на слуха, затова едно забавяне може да доведе до глухота.

Причини за поява на шум в ушите и главата

Шум: болест ли е?

Причина за появата на паразитен шум стават заболявания на сърцето и съдовете, сривове в работата на ендокринната с-ма, проблеми с шийните дискове. От такива патологии се страда повече с напредване на възрастта. Затова от периодични или постоянни звукови сигнали в ушите се жалват предимно лица във възрастта над 40 г.

Запушването на слуховия проход се съпровожда не само с натрапчиво бучене, но и с болезненост и временно загубване на слуха. В канала могат да попаднат насекоми, вода, дребен предмет, прах и нечистотии.

Понякога причината е съвсем банална – ушна кал. Такава се образува при твърде тесен проход, при несъблюдаване на хигиенните правила или при прекомерна секреция.

Моят опит с Кавинтон Форте при шум в ушите

Кавинтон Форте при шум в ушите е супер добро решение, но е временно. Ползвах го в случаите, когато ми се засилваше чуването на собствения ми пулс. Но след като минеше действието на лекарството, пулсът отново ми взривяваше главата. Лекарите го отдаваха на високото ми кръвно и казваха, че започва да ми отслабва постепенно слухът. Но това не се случва от миналата седмица, а вече двайсетина години си го нося. Други дотори казаха, че имам сраствания във вътрешното ухо, затова си чувам пулса.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма
Манук Гарабедян, Кавинтон при шум в ушите

Манук Гарабедян от Бургас

И така – ядях Кавинтон фортето като бонбони, докато не ме светнаха за билките Демир бозан. Те действат не толкова бързо, но затова са трайни. Пих ги всичко на всички три месеца и се оправих.

Манук Гарабедян, Бургас

Можете да видите мнения за „Демир бозан“ и да го поръчате за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан!

Дискомфорт в двете уши

Звуците, които едновременно се чуват и в двете уши, създават истински проблем. Състоянието е неприятно и води до раздразнителност, разсеяност, депресия. Определено отклонява вниманието. Пациентът се нервира, не е възможно пълноценно да работи, да спи и да си отпочине. Някои пострадали стават плачливи.

Двустранните шумове в ушите са сред първите предвестници на задаваща се глухота у най-възрастните. При мъжете такава вероятност е доста по-висока, защото те са податливи към травмиране.

Шум в лявото/ дясното ухо

Страничен шум в едното ухо – това не е точно болестно изменение, а само негов признак. Подобно усещане възниква поради възпаляване на слухов нерв и след отравяне. По-рядко, но реално е шумът да бъде реакция от прием на лекарство. Стрес, нервно напрежение и стара мозъчна травма също стават провокатори за бучене в едното ухо.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Списъкът на вероятните болести е обширен: отит, менингиома, мозъчна атеросклероза, аневризма на сънната артерия, анемия, високо кръвно, недостатъчност на аортната клапа, онкопатология.

Когато дете се оплаче от шум или бучене, трябва да бъде отведено на лекар. Ушната мида и проходът трябва да бъдат огледани за малки предмети. Нерядко децата вкарват в ухото си дребни играчки, плодови костилки, топчета и подобни.

Бучене в ушите

Шум в ушите

Понякога бучи в главата от нерви или от крайна умора. Да разграничим от болестния шум!

Бученето е познато и на абсолютно здравите. То се появява след преумора или заради твърде шумна обстановка. Но ако бученето в глава/ уши е съпроводено със световъртеж или друго неприятно усещане, то състоянието не бива да се остави без внимание.

Причини за бучене в ушите/ главата:

 • Повреда в слуховия анализатор, провокирана от заболяване – възпаляване на средно/ вътрешно ухо, на слух. нерв или нарушено мозъчно кръвообращение, или в резултат от черепно-мозъчна травма. Шумът се поражда от нарушаване на възприятията и деформиране на звуковете. Пациентът отчетливо чува монотонно бучене, което с времето води до редукция и частично изгубване на слуха;
 • Атеросклероза – при нея е характерно свиване на кр. съдове, при което се завихря кръвния поток. В случай на повишено кръвно е възможна появата на специфични шумове;
 • Заболяване на вестибуларния апарат – негов симптом е бучене в ушите или главата, появяващи се при рязка смяна на положението на тялото;
 • Остеохондроза в шийна зона – тя нарушава кръвоснабдяването на мозъка и с времето се стига до хипоксия. Провокира изменения във възприятията и преработването на звуковата информация;
 • Възрастови изменения на звуковия анализатор, който „старее“, както и целия организъм като цяло;
 • Прием на някои лекарства като антибиотици, антидепресанти, противотуморни и антибактериални средства. Шум в ушите е техен страничен ефект;
 • Тумор в мозъка (зло- или доброкачествен) може да бъде сигнализиран от бучене в главата.
 • Лечение на бучене в глава/ уши се провежда, едва след като е засечен провокатора. Терапевтичните схеми са съвсем различни, според провокатора на симптома.
 • При нарушено мозъчно кръвообращение се назначават невропротектори (Пирацетам, Ноотропил) или съдови препарати;
 • При възпалителен процес на слуховия нерв или ухото ефективни са антибактериалните и противовирусни средства;
 • Остеохондрозата се лекува с противовъзпалителни нестероидни медикаменти (напр. на основата на индометацин, диклофенак, нимезулид), с мануална терапия и физиотерапия. Предписват се препарати за подобряване на мозъчното кръвообращение.

Свистене в главата

Свистене в ушите/ главата – разновидност на най-срещаните странични шумове. По статистика примерно 85% от възрастните периодично се натъкват на някакви паразитни шумове.

Шум в ушите

Слухов апарат

В повечето случаи свистенето не носи патологичен характер. Но ако е постоянно, дава сериозна причина да се потърси провокатора. Продължителността и периодичността на свистенето се взема предвид при диагностиката. Важни са и други съпътстващи симптоми като завиване на свят, повишена тел. температура, слабост.

Свистенето се появява при:

 • Травми на органите и слуха, черепно-мозъчни инциденти;
 • Някои патологии на ендокринна с-ма;
 • Повишено кръвно;
 • Запушване с ушна кал;
 • Вкостеняване в ср. ухо;
 • Увреда на тъпанчето;
 • Акустичен удар, понесен при еднократен мощен звук или често слушане на усилена музика на слушалки;
 • Преумора;
 • Алергична реакция;
 • Психо-емоционален стрес;
 • Дефицит на йод;
 • Травми и патологии на гръбнака.

Свистенето е често явление в напреднала възраст, при метеозависимите и при професионални ангажименти, свързани с ежедневно подлагане на силен шум. Установена е връзката с приема на препарати като метронидазол, хинин, вибрамицин и някои други ототоксични медикаменти.

Свистенето в ушите може да е белег на диабет, бъбречни патологии, атеро и склероза, хипертония, хипогликемия, поражения на капилярите, психически заболявания, аневризма на сънна артерия, хепатит, простудни и вирусни болести, отит, неврит на слух. нерв, менингиома, мигрена, остеохондроза, болест на Мениер.

Ако свистенето се съпровожда от световъртеж, болезненост в ушите, гадене, чувство за запушване, загуба на слуха – частична или пълна, а също от признаци на астения, то тогава е необходима спешна помощ.

Пищене в главата

Писък, възникващ в абсолютна тишина – това е белег, че трябва да потърсите причината и да се погрижите за здравето си. Съществуват немалко провокатори на такова явление, като чести са:

 • Дефицит на витамини Е и В;
 • Патологии на нервна, сърдечна, ендокринна с-ми;
 • Заболявания на кр. съдове, нарушен кр. поток;
 • Анемия;
 • УНГ – заболявания;
 • Интоксикация с отровни в-ва;
 • Травми на глава и слухови органи.

Има безобидна причина за появата на писък в ушите – рязката промяна във времето, напр. спад на атмосферното налягане. И тук сред провокаторите стоят някои медикаменти с такава странична реакция.

Звън в главата

Освен от перманентен шум в главата, пациенти се жалват и от периодично възникващи звуци. Те се явяват при промяна на положението на тялото или вечерно време, когато наоколо стане по-тихо.

Причини за шум в ушите

Влошеното снабдяване на главата с кръв причинява шумове в ушите

Звъненето е разновидност на периодичните странични шумове, които се срещат по-широко. Честотата им се оценява на 30% от всички оплаквания.

Появата на звън в ушите пряко се свързва с израждане на клетките – сетивни рецептори, които започват безпричинно да усилват сигнала по слуховия нерв. По-често обаче звъненето е следствие от непатологични причини като:

 • Продължителен престой в шумни помещения (нощен клуб, концерт);
 • Звън се появява като нормален невралгичен симптом при излагането на крайно усилена музика на слушалки (слуховият апарат не може мигновено да се пренастрои);
 • Звъненето е норма, когато се появи в пълна тишина преди сън. Тогава човек може да чуе вътрешните си органи, чието функциониране напомня звънене.

Внимание! Постоянното излагане на шум (за удоволствие или по работа) рано или късно води до намаляване на остротата на слуха. Ето защо заетите в свръхшумни производства носят защитни наушници.

Тинитус

Шумовете имат медицинско наименование – тинитус. Различават се:

 • Субективен – звук, който чува само пациентът. Причини за такива шумове могат да бъдат отклонения от психогенен характер или повреда на слуховия апарат;
 • Обективен – звук, който се чува и от лекарят, когато преслушва със стетоскоп. Причини за такива звуци стават мускулни спазми или нарушения в кръвообращението.

Шум, чут инцидентно, в тишина, още не е повод за безпокойство. Друга е ситуацията със звуци, станали постоянен спътник в живота.

Защо звъни в главата постоянно?

Звън в ушите (главата) причиняват следните патологични състояния:

 • Хипертония (високо кръвно);
 • Хипертонична криза – рязък скок на налягането с повече от 20 единици;
 • Повишено вътречер. налягане;
 • Атеросклероза – свиване на просвета на съдовете и нарушаване на кръвния поток;
 • Черепно-мозъчни травми, увреждане на органите на слуха;
 • Инфекции;
 • Остеохондроза с постепенно разрушаване на целостта на междупрешленните дискове;
 • Тумори в мозъка;
 • Страничен ефект от лекарство.

Лечението на звън в ушите започва с посещение на отоларинголог. То първо ще изключи УНГ-патологии като причинител на шума и ще назначи изследвания.

Терапията включва медикаменти, лечебна физкултура, масаж, физиотерапия с магнити, игло- и електростимулации), както и психотерапия с успокояващи и релаксиращи техники.

Пукане в ухото, неясен шум

УНГ, лекар, консултация, шум в ушите,

Чудането на шумове е показание за посещение при УНГ

Пукането обикновено е безобидно явление. В едното или и в двете уши, то рядко показва патологично съст. Явява се при влизане на вода или смяна на надморската височина. Негативна реакция е от предозиране на аспирин и хинин.

Патологични причини за пукане са: инфекция, възпаление на средно ухо, травма на ухото, баротравма, мигрена, хипертония.

По-сериозни диагнози с такава проява са менингит, разстройство на щитов. жлеза, сърповидно-клетъчна анемия, лаймска болест, тумор.

Шум в ушите и световъртеж

Комбинирането на тези две оплаквания, нерядко съчетани с гадене, замайване и дори повръщане, ни насочват към отоневрологичен синдром (патология на вътрешното ухо). Състоянието се изменя според нивото на кр. налягане, позата, стойката на главата.

Точният причинител се установява с нарочни изследвания, които визираме по-долу.

По-общо причините за виене на свят ТУК:

Виене на свят. Световъртеж и гадене – кога става опасно?

Симптоми на заболявания

Външно ухо

Възпалителни или не, структурни или травматични, дегенеративни или функционални, заболяванията на външното ухо имат най-разнообразен произход, но повечето от тях задължително се съпровождат с болка и шум.

Някои типични диагнози:

 • Външен отит – възниква при инфектиране със стрепто- или стафилококи. Белезите са ярка болка, зачервена кожа, секретиране на гной;
 • Микоза – появява се при спад на имунитета и в резултат от проникването на гъбична инфекция. Бележи се от секрети с млечнобял цвят, които могат дори да запушат ухото;
 • Екзостоза – рядка патология, която представлява прекомерно разрастване на костната тъкан в слуховия канал. Пациентът бива обезпокояван единствено от шум в ухото;
 • Цирей – ухото е обично място за гнойното образувание. На вид безобидно, то може да причини и сериозно инфектиране на тялото.

Средно ухо

Сред болестите на слух. апарат, поражения на средното ухо заемат лидерска позиция. Средното ухо се съобщава с устната кухина, което предполага по-бързо разпространяване на инфекции.

Шум съпровожда:

 • Остър и хроничен отит – в първия случай главен симптом е пулсиращ шум, прострелващи остри болки, сгорещяване. Във втория сл. шумът се появява в периода на ремисия;
 • Мастоидит – възпаляване на мастоиден израстък на слепоочната кост. Провокира силна интоксикация, шум, болезненост в ухото, температура;
 • Мирингит – остро възпаляване на тъпанчето;
 • Евстахиит — възпалително поражение на слуховата тръба, водещо към влошаване на вентилацията на тъпанчето и развитие на катарален среден отит;
 • Тимпаносклероза – представлява отлагане на плаки върху тъпанчето или в кухината на ср. ухо. Болният започва да чува шумове и постепенно губи слуха си. Няма болка.

Вътрешно ухо

строеж на вътрешно ухо, шум в ухото

Вътрешно ухо, строеж

Болестите на вътрешното ухо трудно се поддават на лечение. В повечето случаи болните чуват до края на живота си по-силно или слабо изразени шумове.

Най-разпространените болести:

 • Отосклероза – костната тъкан се разраства и притиска сложни механизми в слуховия апарат. Главни симптоми са шум и скоростно снижаване на слуха. Често се предава по наследство;
 • Лабиринтит – нерядко идва като усложняване на среден отит. Пациентите изпитват световъртеж, гадене и им се нарушава координацията;
 • Травма на лабиринта – възниква при рязък спад на налягането. Съпровожда се с краткотрайно снижение на слуха, шум, пориви на гадене и болезненост.
 • Патологии на слуховия нерв: тумор, невросифилис, частично загубване на слуха.

4 вида шум в ушите

Диференциация на различните шумове в ушите

В зависимост от силата на усещанията шумовете се делят на категории:

 • Първа – шумът е едва доловим, не пречи на съня и не дразни;
 • Втора – страничните звуци пречат на съня и създават неудобства;
 • Трета – шуменето е дотолкова силно, че пациентът губи съня си, става нервен и неспокоен;
 • Четвърта – постоянни звукови усещания пречат на нормалното течение на живота и не позволяват да се работи, защото пациентът е на ръба на нервен срив.

В медицината се различават следните разновидности шумове в ушите:

 • Монотонни – жужене, свистене, шиптене и т.н.;
 • Сложен шум – глас, мелодия, клокочене, звънчета.

Ако пациентът дочува сложни звуци, вероятно е халюцинация или психично заболяване. В редки случаи – страничен ефект от лекарство.

Основни заболявания с шум

(пукане, бучене, пищене)

При появата на перманентен шум в ушите, има някои патологии, които трябва да бъдат проверени първи. Това са заболявания, срещани често и техен типичен симптом е звън или друг вид звук.

 • Болест на Мениер – представлява нарушаване на протичането на кръвта през малките съдове, поради което се повишава налягането в тях. Болният „чува“ шуменето на кръвта. Наред с него развива гадене, световъртеж, губи равновесие. Най-често болестта се явява между 30 и 40 г. Специално я разглеждаме ТУК:

Мениеров синдром (болест на Мениер): Симптоми и причини. Лечение и диета

 • Повишено кръвно – наричат такъв шум хипертоничен. Той се съпровожда с ускорен пулс, световъртеж, болеви усещания в зоната на сърцето;
 • Множествена склероза – опасно заболяване на нервната с-ма, съпътствано със звън в ушите, нарушена координация, световъртеж, незадържане на урина;
 • Шийна остеохондроза – деформация на гръбнака, която нарушава кръвоснабдяването на мозъка, причинява шум в ушите и възможно прерастване в частична/ пълна глухота;
 • Атеросклероза – в напреднала възраст бучене в ушите може да указва това възрастово заболяване, при което съдовете се запушват от плаки и се повишава налягането в тях.
 • Черепно-мозъчна травма – механично повреждане на черепа и вътречерепни образувания, засягане на мозък, съдове, черепни нерви и мозъчни обвивки. Травмите са открити и закрити. Шумът по-често съпровожда сътресение след удар в главата;
 • Тумор в мозъка – новообразуванието притиска съдове и тъкани и може да породи шум;
 • Интоксикация (вкл. препиване) – мнозина злоупотребяващи със спиртни напитки с възрастта отбелязват, че се появяват шумове в главата след прием на алкохол, както и ред неприятни симптоми. Това най-често е свързано с развиване на непоносимост към спирта;
 • Менингит – субективният шум често е най-ранният симптом на менингита. При настъпване на глухота той угасва. Нерядко има шум ри незначителни остатъци от слух, дори при пълна глухота. Възпалителният процес понякога не стихва напълно и след оздравяването, за което говори по-нататъшното влошаване на съхранилия се след менингит слух.

Още патологии и причини за шуменето ТУК: Нормален и патологичен шум. Двустранен тинитус. Единичен и постоянен. Терапии. 

Изследвания при шум в ушите

Като начало се посещава УНГ-специалист. С помощта на инструменти той проверява ухото за наличие на попаднало външно тяло и за ушна кал. Ако прегледът не изяснява картината на заболяването, на болния се назначават:

 • компютърна или магнитно-резонансна томография, когато има съмнение са тумор на сл. нерв или образувание на друго място;
 • аудиометрия, за да се оцени остротата на слуха и евентуално – темпа на неговото намаляване;
 • преслушване, за да се види има ли обективни звуци. При субективен шум лекарят само разпитва болния за характера на звука.

В някои случаи УНГ-специалистът може да насочи болния към невролог или психиатър. Паралелно с инструменталните изследвания, пациентът минава и през лабораторни анализи:

 • Обща кръвна картина – търсят се белези на нарушено кръвоснабдяване, на анемии, водещи до хипоксия. Ускореното утаяване на еритроцитите пък свидетелства за бактериален процес или за злокачествено новообразувание. Увеличените левкоцити показват, че тялото се бори с инфекциозен процес. Високите показатели на захарта насочват към диабет, който се отразява на съдовете, вкл. на тези в мозъка;
 • Биохимия – дава сведения за развитие на атеросклероза, патологии на бъбреци и ч. дроб, а също и за анемии.

Допълнителни изследвания

Проверка на слуха: аудиометрия

Проверка на слуха: аудиометрия, графика

Източникът на шумовете в ушите се доизяснява с някои специализирани изследвания като:

 • Електроенцефалография (ЕЕГ) за установяване на патологии на мозъка, изключване на епилепсия, структурни изменения и др.;
 • ЯМР на шиен отдел на гръбнака за изключване на някои изменения на двиг. апарат;
 • Ангиография на съдовата с-ма на гръбнак и гл. мозък помага да се установи проблематика, свързана с кр. съдове. Диагностицира атеросклероза;
 • Изследване на сърцето – ако се установи, че няма изменения на слуха и мозъка, пациентът се изпраща при кардиолог;
 • Психотерапевт, психиатър – тези специалисти помагат, когато шумовете са възникнали заради нестабилно психическо състояние.

Лечение на шум в ушите

Стратегията е в зависимост от локацията, задълбочеността на заболяването и причините за възникването му. Усилията на специалиста трябва да се подпомогнат от пациента. Той трябва да спазва

Специален режим

 • Да избягва силни звуци, излагане на шумна обстановка, силна музика, концерти;
 • Да контролира кръвното си и да препятства резките промени;
 • Често да слуша спокойна музика, шум от вода, природни звуци;
 • Внимателно да изучи страничните ефекти от приеманите медикаменти и да изключи подозрителните препарати;
 • Да посети стоматолог;
 • Да предприеме диета без алкохол, пресолени храни и енергийни напитки.

Медикаментозно лечение

Назначаването на лекарства срещу шум в ушите е в капацитета единствено на лекар, тъй като самодиагностицирането е невъзможно. Дори при основателно подозрение за типа нарушение, пациентът не може да вземе предвид всички аспекти и да си даде адекватна терапия.

Най-често проблематичното шумене в ушите се разрешава чрез подобряване на кръвообращението и захранването с кислород.

Кръвообращение, кръвоснабдяване

При проблеми с кръвоснабдяването на мозъка се предписват препарати за подобряване на кръвообращението. При съдови изменения – лекарства за разширяване на просвета, снижаване на налягането.

 • Препарати с триметазидин активизират метаболизма на мозъчните неврони;
 • Хемодеривати подобряват обменните процеси и регенерацията на тъканите. Назначават се при нарушения на моз. кръвообращение, при разни мозъчни травми за адаптация и възстановяване на функциите;
 • Невропротектори поддържат еластичността на мембраните на нервните клетки, подобряват предаването на нервни импулси;
 • Венотоници като Детралекс повишават венозния тонус и устойчивостта на съдовете. Назначават се при съдови нарушения.

Препарати на растителна основа защитават мембраните на клетките, укрепват съдовите стени, подобряват работата на съдовете и възстановяват микроциркулацията.лечение на шум в ушите

Пример е Билобил с гинко билоба, подобряващ кислородното захранване на мозъка, разширява съдовете и предпазва от тъканни увреждания поради липса на кислород.

Същото е действието и на други препарати с гинко билоба като Танакан, Гинко билоба и т.н.

Премахването на шум от съдов произход се подпомага от препарати като:

 • Церебролизин – подобрява обмяната на веществата в мозъчните тъкани, подходящ при сътресения и контузии на мозъка, след инсулт, при органични патологии на мозъка и др.;
 • Сибелиум – срещу мигренозни пристъпи, за облекчаване на световъртеж и замайване, причинени от патологии на вътрешното ухо;
 • Селеногин – съчетание от селен и гинко б., което оказва антиоксидантна защита и активира кръвообращението. Осигурява добро оросяване на мозъка и така премахва шум в ушите;
 • Кавинтон – лекарство за случаи, когато нарушение в кр. съдове водят до патологии на очи и уши. Намалява неврологичните симптоми, породени от нарушеното мозъчно кръвообращение. Балансира оросяването на мозъка. Още за Кавинтон ТУК: Как се взема Кавинтон? Колко време се пие? Противопоказания и странични ефекти;
 • Флунаризин – противопоставя се на спазмирането на кр. съдове, които нерядко причиняват виене на свят, шум и мигренозни пристъпи;
 • Ноотропил – подобрява захранването на мозъка с кислород. Недостигът пряко влошава работата на мозъка, създава дефицити и едно от последствията е шум в главата;
 • Вестибо – назначава се при съчетаване на шум със световъртеж. Лекарство за мениеров синдром, при трудно чуване. Активното в-во е бетахистин. То подобрява кръвоснабдяването във вътрешн. ухо и балансира налягането. Така препаратът премахва симптомите на световъртеж и шум, подобрява чуването;
 • Бетахистин, Бетасерк, Вертизан, Вертимед, Емперин, Тевабехист – това са още препарати, базирани на бетахистин и със същото като описаното за Вестибо действие. Те са препарати от първа линия, когато шумът се съчетава с виене на свят. Подобряват кръвната циркулация през средното ухо и го възстановяват.

Неврологични болести

Втори по честота причинители на шум в ушите са неврологичните заболявания, които индиректно влошават кръвоснабдяването в главата и оттам провокират появата на шум Говорим за диагнози като шийна остеохондроза, дискова херния в зоната на врата и др.

При такава диагноза се назначават медикаменти за лечение на основното заболяване. Разрешавайки този проблем, индиректно се повлиява и шума в ушите.

Някои от назначаваните препарати са:

 • Нестероидни противовъзпалителни като диклофенак, мелоксикам (Мовалис, Мелбек, Мелокс), пироксикам (Фламексин, Пироксикам) – лекуват възпаляването, купират болката, сварят температура;
 • Хондропротектори и хиалуронова к-на за укрепване и хранене на междупрешленните дискове – главно се ползва хондроитин сулфат срещу болка, възпаляване и за регенериране (Карипаин, Румалон и др.);
 • Препарати за регенериране на нервите –  Милгамма повишава мускулния тонус, подобрява периферното кръвообращение, работи против спазмиране. Келтикан Форте възстановява нервните тъкани;
 • Глюкокортикоиди  като Преднизолон и Дексаметазон. Предписват се при силни възпалявания и болезненост, само за кратко време;
 • Миорелаксанти като Мидокалм въздейства върху ЦНС като намалява спазмите и отстранява нарушения в кръвообращението. Спазмираните мускули притискат нервните стволове и причиняват болка и шум в ушите;
 • За подобряване на кръвоснабдяването – Трентал, Пентилин, Вазонит, Агапурини  други производни на метилксантин. Укрепват съдовите стени, отпускат мускулатурата на кр. съдове в мозъка и периферните;
 • Активизатори на дейността на мозъка – Невромедин, Актовегин. Нормализират снабдяването на гръбнака и повишават способността на тъканите да устоят на недостигането на кислород.

Съществена част от терапията са масажът и движението. Те активизират кръвотока около шийните прешлени и дискове, разтварят солевите отлагания. С редукцията на солевите плаки се подобрява кръвообращението на мозъка, намаляват шумовете вътре в главата.

масаж при шум в ушите

Масажни движения, помагащи при шум в главата

Ноотропните препарати при остеохондрозата са временно средство, което трябва за сваляне на болевия симптом, но те не спират развитието на патологията. Затова подобряването на мозъчното кръвообращение винаги върви с мануална терапия и лечебна гимнастика.

Антибиотици при инфекции

Някои антибиотични препарати причиняват шум в ушите, като това им странично действие е описано в листовките. Но при наличие на инфекциозен процес единственият лечебен препарат е антибиотикът.

Използват се за овладяване на инфектирания в различните отдели на ухото, когато причинителят е бактериален.

Предпочитан антибиотик е аминопеницилина Амоксицилин. Назначава се във всяка фаза от възпалителните процес. Всички предпочитани лекарства са с широк спектър, като левомицетин, аугментин, цефуроксим, цефтриаксон, ампицилин, цефалоспорини (Цефиксим, Панцеф) и др.

Източници и още информация на английски: 11 неща, които си струва да опитате срещу шум в ушите, включително и Кавинтон Форте. * Връзката между световъртеж и шум в ушите (пукане в главата). Може да е Мениер! * Сибелиум и други средства при свистене и пукане в ухото.

Други терапии

Специфични мерки изискват други видове заболявания, които се проявяват с шум в ушите като:

 • сърдечни патологии – назначават се съответните лекарства за сърце, напр. Предуктал при гръдна болка;
 • дисфункция на щитовидна жлеза – тя води до дегенеративни изменения на вътрешното ухо, проявяващи се с шум. Ако проблемите със слуха се съчетават с рязко отслабване или рязко напълняване, раздразнителност, разстройство на менструацията, трябва бързо да се обърнете към ендокринолог;
 • дефицит на витамини и минерали – липсата на В-витамини, тиамин, ниацин, желязо и др. елементи могат да провокират шум в ушите. Според необходимостта се назначават В-комплекс, В12, омега-3, лекарството срещу железен дефицит Сорбифер Дурулес и др.

Още препарати и терапевтични подходи са описани ТУК: Акупунктура, хомеопатия, промивки и други средства при шум в ушите. 

Капки за уши

При болки и запушване на ухото се използва локална терапия със специални препарати – капки за уши. Всички разновидности и действието им разглеждаме ТУК:

Капки за уши: Видове, най-търсените капки, как се слагат правилно. Свещи за уши

Изчистване на кал в ушите

За разтваряне на ушна кал медиците използват специални препарати. Те промиват слуховия канал и шумът изчезва.

В дом. условия се ползват кислородна вода (1-2 капки във вс. ухо и след 10 минути се промива със солена вода под налягане – от спринцовка) или сода бикарбонат (1/4 ч.л. + 50 мл вода, накапва се в ушите и се промива със солена вода).

Повече начини за избавяне от секрети в ушите даваме ТУК:

Заглъхване на ушите, запушено ухо: Защо заглъхва и как да го оправим?

Лечение със специални уреди

 • Хипербарна оксигенация – прилагане на кислород под високо налягане с лечебни цели. Пациентът стои в барокамера и приема кислород чрез маска. Благодарение на това увредените клетки във вътрешн. ухо се възстановяват;
 • Аудиостимулатор – отвлича вниманието от досадния шум и помага пациентът да забрави за него. Болният слуша специално подбрани звуци, които маскират собствения шум и дори могат да помогнат за изчезването му;
 • Пневмомасаж – особено ефективен при болестта на Мениер. Той премахва субективния шум, световъртежът и запушването. С успех се изнползва и при отит. Повишава еластичността на тъпанчето и подобрява движението на кръвта към средното ухо.

Лечение с билки

и народни методи

Нар. средства могат да бъдат включени в терапията, само когато сме се сдобили с ясна и точна диагноза. Най-подходящи са в началните стадии на патологичните изменения.

Някои рецепти:

 • Нишадърен спирт – 1 с.л. нишадър + 1 ч.ч. кипяща вода. В разтвора се напоява салфетка и се прилага на челото за 45 мин, общо 6 дни;
 • Калина и мед – малко плодчета се пюрират с мед, завиват се в парче марля и се слагат в болното ухо до сутринта. Курс на терапия – до 3 седмици;
 • Тинктура от маточина – 1 с.л. суха билка се накисва в 3 с.л. водка и се държи в затворен шкаф. Преди използване се загрява леко и се накапва по 3 бр. На входа се слагат памучни тампони, а главата се увива с топъл шал;
 • Лук с ким – неголяма глава се набучва със зърна ким и се запича във фурната. Оцежда се сокът и той се капе в ушите – по 2 капки, през 12 часа. След няколко дни шумът минава, но процедурите се продължават още малко, за да се укрепи резултатът;
 • Картофи – малки парченца картоф се овалват в мед и се слагат в слуховия канал. Главата се увива с шал.

При съдови заболявания, причиняващи шум в ушите, нар. медицина предлага:

 • Хрян, лук и чесън – разтварят холестероловите плаки, прочистват съдовете;
 • Валериана, глог – когато шумът е провокиран от стрес и пренапрежение;
 • Витаминозни билки, безкостилкови плодове и пресни фрешове – за подхранване, очистване и възстановяване на съдовите тъкани;
 • Терапия с пиявици – за раздвижване на кръвта.

Във видеото отоневрологът д-р Д. Меджидиева говори за съдово-метаболитните патологии:

Ако знаете какво е шум в ушите и сте намерили точното лекарство за вас, молим:
споделете го с читателите.
Заповядайте долу в мястото за коментари.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Как се вземат Кавинтон Форте при шум в ушите и др. средства

 1. Когато правя кросове, ушите ми заглъхват, много се задъхвам.. и почва пукане, както го описвате. Дали трябва да ходя на лекар?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.