Заглъхване на ушите, запушено ухо: Защо заглъхва и как да го оправим?

♠ Какво се случва при заглъхване на ушите? ♠ Симптоми на възможни заболявания при запушено ухо ♠ Отит, турбоотит, евстахиит ♠ Сърдечно-съдови заболявания ♠ Постепенно влошаване на слуха ♠ Възможни причини ♠ Какво да правим в домашни условия

Още в текста: ♠ Лечение на ушите при простуда ♠ При слизане от високо ♠ След къпане, вода в ухото ♠ Към какъв лекар да се обърнем

Запушеното ухо е неприятно усещане за всеки човек. То не боли, нито е опасно, но невероятно много дразни и пречи в ежедневието. Умът е постоянно в ухото – опипва и проучва какво е заседнало в канала и не може да излезе.

Разбира се, проникването на външно тяло в прохода е само една от вероятностите. При други 20 причини ушният канал е чист и свободен, но усещането е за тапа.

Тук ще видим какво поражда усещането за запушване и какво да направим вкъщи, за да се освободим от него.

Какво се случва при заглъхване на ухо?

Ухото е сложно устроен механизъм.

заглъхване на ушите, запушване на ушите,

Заглъхване: повече от дискомфорт!

Евстахиевата тръба, наричана още слухова, е канал към носоглътката. Тя изравнява налягането в ухото.

Ако по някаква причина евстахиевата тръба загуби проходимост, средното ухо губи възможността да се адаптира към измененията в налягането на околната среда.

Тогава тъпанчето – еластична мембрана, се „всмуква“ (огъва се) навътре, което запушва ухото.

Демир бозан билки за бъбреци

Евентуалните заболявания се разграничават по своята симптоматика. Чрез признаците най-грубо ще преценим какво се случва.

Симптоми

на възможни заболявания

√ Отит – появяват се гнойни секрети, болят главата и ушите, темп. се повишава;

√ Турбоотит, евстахиит – преглъщането на слюнка предизвиква болезненост в ухото, слухът се влошава, появява се шум в ушите;

√ Сърдечно-съдови патологии – неритмично, учестено сърцебиене, едновременно запушване и на двете уши;

√ Увреждане на слуховия нерв – постепенно прогресиращо влошаване на слуха.

Ако разгледаме детайлно причините за запушване и болки в ушите, ще видим доста повече вероятности. Те ще бъдат диференцирани и диагностицирани от специалист. Но ако сами разпознаем, можем да си дадем адекватна първа помощ у дома, а в някои случаи дори да си решим проблема.

По-вероятни причини

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Простуда и/ или хрема

причини за заглъхване на ушите

Ето това нерядко удря в ушите

Инфекция, причинена от вирус или бактерии (ОРЗ), е първият заподозрян за запушване на едното или на двете уши. Достигайки своя пик, възпалителният процес е причинил усложнение.

Простудните заболявания нерядко се развиват на фона на измръзване на тялото. Почти винаги задължителен елемент е хремата, която причинява отичане и на евстахиева тръба. Каналът се свива, просветът му намалява, което нарушава вентилацията на тъпанчето.

При ОРЗ и хрема запушването на ухото е преходно явление и отминава с излекуване на основното заболяване.

Ушна кал

Когато запушването е едностранно – ляво ухо или дясно ухо, можем основателно да заподозрем отлагането и втвърдяването на голяма доза ушна кал. Към тази вероятност ще ни насочи липсата на болка и някакви дискомфортни усещания. Ухото е добре, просто е заглъхнало.

Единственото допълнително усещане, което възниква при натрупването на ушна кал, е сърбежът. При появата му първо проверяваме ушния проход за замърсявания.

Слизане от високо място

Налягането спада, когато се спускаме с асансьор, каца самолетът или сме туристи в планината. Случва се и при гмуркане на дълбоко. Ухото не боли, но се създава неприятно усещане, рядко – и звън в ушите.

Травмата, която претърпява ухото, от промяната в налягането се възприема като болест и се означава като аеро- или бароотит. При бърза промяна на налагането отвън, евстахиевата тръба не съумява да изравни и тъпанчето се притегля навътре. Именно то причинява усещането за заглъхване.

Баротравма в тежка форма може да предизвика следните вреди:

 • Серозен отит – при невъзможност да се изравни налягането, вътрешната страна на ухото зад тъпанчето се изпълва с течност (изтеглена от кр. съдове). Това е възпаляване без гной, при което течността се дренира естествено при отворена евстахиева тръба;
 • Спукване на тъпанчето (руптура) – при големи разлики в налягането ухото започва да кърви и да изтича течност от него. Перфорацията на мембраната е сериозно увреждане, което носи риск от загуба на слуха;
 • Фистула – под напора на налягането течността изпълва по-дълбоко разположени структури във вътрешното ушно пространство. Т. нар. фистула настройва центъра за баланс и пациентът получава световъртеж. Това усложнение се лекува оперативно.

Възпаление на средното ухо

среден отит като причина за заглъхване на ухото

Среден отит – изпълване на вътрешността с гной и състояние на тъпанчето

Отитът на ср. ухо е инфекция, причинявана от вируси, бактерии или гъбички. Съпровожда се с болка, нерядко секретира, при бактериален причинител – гной. Отбелязва се намаляване на слуха. Обичайно за инфекциите, се вдига темп.

При гнойно възпаление се появява усещане за плискаща се течност дълбоко вътре в ухото.

Отитите рядко са единични. Поради свързаността на ухото с носа и гърлото, инфекцията се прехвърля оттам към ухото.

Инфекция във външния канал

Усещане за запушване, сърбеж в ухото, болка, секреция – такива симптоми показват инфектиране на външната част на ухото. Това се случва на плажа, във водата. В тесния и топъл слухов проход започва да се развива инфекция.

Процесът се ускорява, когато кожата е одраскана, например при чистене с клечка.

Алергична хрема

Ухото е свързано с носа и глътката чрез евстахиевата тръба. Затова тя може да подпухне при хрема, възникнала като алергична реакция.

Впрочем същият ефект дава и обикновената хрема, по инфекциозни причини.

Вода в ухото

Влизането на вода в ухото се разпознава по измененото чуване на външните звуци, съчетано с особено усещане за движение на течност във вътрешността.

Чуждо тяло

чуждо тяло в ухото

Децата пъхат играчки в ушите си, опознавайки света и формата на телата

В ушите – особено в детска възраст, нерядко се озовават дребни играчни, малки детайли, зрънца, костилки и парченца храна. Не е изключено в ухото да влезе насекомо.

Киста, тумор

Новообразуванията са причина за запушване на ухото – доброкачествени или злокачествени, те могат да се формират във всяка част на слуховия орган.

Доброкачествени тумори, които причиняват заглъхване, са папиломи (епителни образувания), хемангиоми (съдови образувания), фиброми (от съединителна тъкан).

Злокачествените новообразования се срещат под формата на плоскоклетъчен или базалноклетъчен рак. В ранните стадии туморите се развиват безсимптомно и се откриват само случай при инструментално изследване.

С разрастване на патологичната тъкан, се стига до обтурация на слуховия проход, до поражение на черепните нерви. С увеличаване на тумора започват клиничните прояви – намаляване на слуха, заглъхване на ушите, тинитус, пулсиране и др.

Синузит

Инфекциозното възпаляване на синусите се съпровожда от болка и усещане, че се притиска осолоносната област. От носа обилно излиза секрет, получава се запушване. Симптомите на синузита се усилват, когато се наведем напред.

Инфекцията прониква от синусовите кухини по кръвен път или се предава към горните зъби. Възпаляването се прехвърля към лигавицата на носа, носоглътката и слуховата тръба, причинявайки заглъхване.

Синдром на Мениер

Шумене в ушите и по-рядко заглъхване предизвиква болест и синдром на Мениер. Това е патология, при която пациентът страда от световъртежи и прогресивна загуба на слуха. Каква е разликата между болестта и синдрома, както и други детайли по Мениер даваме ТУК:

Мениеров синдром (болест на Мениер): Симптоми и причини. Лечение и диета

Отомикоза

Това е гъбична инфекция, която поразява външното и средното ухо. Предразполагащ фактор са микротравми, спад в имунитета, хронични патологии, хормонални лекарства, антибиотици. Повишената влажност и постоянна температура в ухото създават благоприятни условия за живот на гъбичките. Тяхната жизнена дейност създава секрет, който се отлага по стените на канала. Накрая слуховият проход може да бъде обтуриран (запушен), което се съчетава със заглъхване, болка, сърбеж и влошаване на чуването.

Симптомите се явяват постепенно, като изразеността им расте с прогресиране на заболяването.

Гъбичките се разпознават по жълто-зелената или сиво-кафеникава секреция.

Травми, свързани с ушите

Под травми визираме изолирани поражения на една или друга част на ухото или едновременно увреждане на няколко части от слуховия орган. Травмите често се съпровождат с усещане за запушване и влошаване на слуха.

 • Механична травма – следствие на удар или манипулиране на ухото с остри предмети (кибритена или клечка за уши и др.), от влизане на външно тяло в прохода;
 • Химична, термична травма – изгаряне например при авария в химическо производство;
 • Акустична травма – при свръх силен звук (шум) или по-слаб, но продължителен. Заглъхването в такива случаи е временно и скоро минава. Но при продължително излагане на шум може да получим перманентно заглъхване и на двете уши;
 • Вибрационна травма – от дълго излагане на ушите на вибрационни колебания. Това е професионално заболяване на работещи в строителството, пътните ремонти, машиностроенето и пр.;
 • Черепно-мозъчни травми – в зависимост от локацията им те могат да засегнат и ухото. Заглъхването може да указва поражение на слуховия анализатор. Симптомите се съхраняват за дълго. Такива травми са свързани със сътресение на мозъка, удар на главата, вътрешен кръвоизлив и др.

Високо кръвно

Рязкото прехвърляне на границата от 140/90 води до болка в тила, тревожност, виене на свят и чуване на звуци (шум). Усещането за заглъхване е резултат от нарушаване на кръвообращението в зоната на вътр. ухо.

Прием на лекарства

Някои медицински препарати оказват токсично въздействие върху ушите. Приемът им има страничен ефект поява на звън/ шум или чувство за запушване и намаляване на остротата на слуха.

За ототоксични лекарства се смятат:

 • Аминогликозиди – антибактериални препарати като стрептомицин, гентамицин и др.
 • Петлеви диуретици – група пикочогонни препарати като фуроземид, тораземид;
 • Някои нестероидни противовъзпалителни като аспирин, диклофенак, индометацин. Те нарушават микроциркулацията във вътрешното ухо, най-вече при предозиране или неадекватно използване;
 • Психотропни препарати – антидепресанти, транквилизатори като амитриптилин, мидазолам и др.

Ушите заглъхват и заради нетоксични лекарства, които обаче са приети или дозирани неправилно.

Холестеатома

синузит като причина за заглъхване на ухото

Кухините в черепа се съобщават и нерядко страдат съвместно

Представлява туморно образувание в средното ухо, съставено от слепени епидермални клетки и холестерол. Образуванието бавно прогресира и увеличава обема си, като постоянно продуцира нови епидермални маси. Възможно е от ср. ухо да се разпространи навън, като перфорира тъпанчето.

Сред симптомите са заглъхване на ухото, заедно с болка, гнойна секреция, подпухване и зачервяване отвън около ухото. Образуванието се изрязва хирургично.

Мастоидит

Представлява възпаляване на мастоиден израстък на слепоочната кост. Това се случва заради травма (първичен) или като усложнение на гноен среден отит.

Наблюдава се изтичане на гной от ухото, оток, заглъхване на ухото, тъпа болка, влошаване на слуха.

Отосклероза

Дистрофично заболяване, свързано с патологично разрастване на костни тъкани в средното ухо. Причинява прогресираща глухота.

Главна причина е генетична аномалия, но може да се провокира от продължително излагане на шум, както и от хормонален дисбаланс. Често поражението е двустранно.

Първи признаци са шум в ушите и заглъхване.

Екзостоза

Костен израстък, анормално нарастване на кост – по неясни причини. Когато се развива в ухото, тя започва безсимптомно и е с незначителни размери, но с нарастването на образуванието се появяват болка, заглъхване, звън в ушите и частична глухота.

Повреден слухов нерв

Слуховият нерв се уврежда при травма, инфекция, интоксикация, недостатъчно кръвоснабдяване, хипертония. В резултат възниква неврит, който с прогресирането си довежда до частично или изцяло загубване на способността за чуване.

Увреждането на нерва се разпознава по шум в ушите, болка и заглъхване. Остротата на слуха рязко се снижава. При определена ситуация се наблюдават и вестибуларни нарушения. В голяма част от случаите патологичните изменения са необратими. Лечение е възможно при най-ранните прояви само.

Шум в ушите е информативен белег за патологии на ухото. Специално го разглеждаме в отделна статия ТУК:

Шум в ушите. Пищене, пукане, бучене в главата. Причини и лечение на тинитус

Какво да правим

в домашни условия?

Заглъхване на ухото бележи както безобидна случка като влизане на вода, така и тежки патологии като туморни образувания. В някои случаи можем да се справим с „отглъхването“ у дома и с подръчни средства, но не винаги. Сериозните провокатори на заглъхването се нуждаят от точно диагностициране и адекватно лечение.

Все пак не пречи първо да опитаме сами, отнема само минути. Преди да изтичаме до аптеката, да опитаме с нещо подръчно – например невен или лайка, каквито нерядко се намират у дома. Правим нормална отварка, напояваме памук и поставяме в ухото. Тези билки имат противовъзпалително действие и са антисептици. Те само ще помогнат и няма да навредят.

По-сериозна намеса представляват капките от лук или чесън – те са природни антисептици. Ако заглъхването е заради бактериална инфекция, ще почувствате облекчение. Как се правят? Изстискваме 2-3 к. сок и ги накапваме в ушния канал.

Ако смятате, че има проблем с налягането, опитайте да го изравните, като притиснете ноздрите с пръсти и силно надуете навън. Въздухът ще потърси път през ушите и ще отпуши заглъхването. Налягането ще се изравни.

При известна болезненост в ухото за предпочитане е да напоим в затоплено растително масло едно памуче и да го сложим в ухото за през нощта.

И все пак това са само първи, спасителни и донякъде отчаяни мерки. Докато не знаем причината за запушването на ухото, няма как да си помогнем адекватно.

Лечение

на ушите при простуда

При хрема се развива оток на лигавицата, заради който евстахиевата тръба може да се свие и дори напълно да се запуши. Ср. ухо не се адаптира към налягането на въздуха отвън и тъпанчето започва да се всмуква навътре. Развива се усещане за заглъхване на ушите.

Ето защо понякога лекарят назначава не само лекарства за хремата, но и капки за уши като Отипакс например.

Помагат промивките на носа със солен разтвор и запалването на фитосвещи.

При слизане от високо

Когато атмосферното налягане рязко се смени, вътрешното ни налягане не успява да го последва. Затова при излитане и кацане на самолет, при издигане на високо или спускане с асансьор се появява запушване на ушите и едно чувство за изолиране зад невидима стена.

Да опитаме първо да отпушим с няколко силни гълтателни движения, които напрягат и глътката. За няколко пъти би трябвало слухът да се възстанови. Ако не, подъвчете дъвка. Или се прозейте широко. Ако причината действително е в налягането, дотук би трябвало да се постигне резултат.

Какво да правим при запушване от ушна кал?

как да отпушим ухо

Лоша идея за почистване

Разбира се, ще почистим.

Опасният начин е да бъркаме с остър предмет, дори и с клечка за уши. Рискът да се повреди тъпанчето е огромен.

Безопасният начин е да размекнем отлаганията с кислородна вода (3%) – 2-3 к. на ухо. За минути втвърдената ушна кал ще се отпусне и ще може да бъде промита чрез спринцоване на вода.

Ако не подейства, в аптеките се продават капки за почистване на уши. Следващата стъпка е УНГ-специалист, който ще се справи безболезнено.

След къпане, вода в ухото

Когато влезе вода в ухото, отваряме устата широко и подскачаме на един крак. Виждали сме го във филмите и… работи!

Ако заглъхването не отмине, а напротив – то се усили, имаме причина да посетим лекар. Водата може да причини възпаление.

Болестна причина за заглъхване на ушите

Към какъв лекар да се обърнем?

Когато заглъхването се задържи, а заедно с това боли глава, полезният ход е да отидем при УНГ-специалист. Той ще диагностицира проблема.

Лечение при отит и др. инфекции

Когато към запушено ухо се добавят запушен нос, болно гърло и вдигане на температура, признаците водят към инфекция. Отново ще е необходим лекар, за да установи причинителя – вирусен, бактериален, гъбичен. Така ще се определи и адекватната терапия – необходим ли е или не антибиотик или антимикотичен препарат.

Капките за уши, които се продават без рецепта, също се делят на видове според инфекциозния агент. Всички продавани разновидности разглеждаме ТУК:

Капки за уши: Видове, най-търсените капки, как се слагат правилно. Свещи за уши

Във видеото се демонстрира почистване с кислородна вода:

Разкажете ни вие как се оправяте със запушено ухо.
Заповядайте и коментирайте!

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.