Ленено семе: ползи и рецепти. Лечение на сърце, запек, нерви. Чистене на паразити

♠ Ценност на лененото семе ♠ Как да познаем доброто ленено семе ♠ Цена ♠ Състав ♠ Консумация ♠ Накиснато ♠ За пречистване на организма ♠ Чай ♠ Отвара с карамфил против паразити ♠ За отслабване ♠ Рецепти и диети ♠ Ленено семе с кисело мляко ♠ Диета с ленено семе за отслабване ♠ С Фигурин за бързо отслабване

Още в текста: ♠ Ленено семе при запек ♠ С мед ♠ Маска за лице с ленено семе ♠ Маска за коса ♠ Ленено семе за кашлица ♠ За нерви и за сърце ♠ За имунната система ♠ Против рак ♠ 5 нежелани реакции от лена ♠ Дози, предозиране ♠ Прием от бременни и деца ♠ Продукти

Семената на лена са дар от природата, истинска находка за хидратиране и оздравяване на човека. Те са ценна хранителна добавка и универсално средство за лечение на редица патологични състояния.

Приема се сурово, на отвара (воден извлек) или се меле на брашно.

Коя форма за какви случаи е подходяща? Как да извлечем на 100% ползите и да избегнем вредата? Разказваме!

Ползи от ленено семе

Семената на лена се е ползвало от предците ни и преди векове. Карл Велики задължил поданиците си със закон да го консумират. Махатма Ганди казвал, че човекът ще е здрав, когато лененото семе му стане ежедневна храна.

рецепти с ленено семе

Ленът е два вида (сорта)

След време ленът наистина става масов продукт. Той добива неочаквана популярност покрай модата на здравословния живот. Към него посягаме за отслабване, за изчистване на червата, за потискане на глада.

А други негови ползи остават встрани. Например достатъчно „омеги“ получават навярно само жителите на Япония, заради специфичното си хранене. А в останалата част на света изпитваме болезнен недостиг. Недостигът на мастни к-ни ни води към преждевременна старост, към преждевременно оглупяване и към куп болести.

А най-големият „доставчик“ на полиненаситени мастни к-ни е… семето на лена, да!

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Друга полза: ленът ни „дезинфектира“ отвътре. Всички токсини и продукти от жизнената дейност на естествената ни бактериална флора се всмукват в ленената маса и с нея се извеждат навън. Паразитите загиват.

Основни ползи: ленът възстановява микрофлората на червата, намалява киселинността, чисти токсините и чрез фитоестрогените си подобрява кожа и коса.

рецепти с ленено семе

От хилядолетия човекът се ползва от семето на лена

Чистият организъм възприема полезните вещества от храната в пъти по-добре. Дори усвояването на добавки и таблетирани витамини не е добро, ако тялото е задръстено от шлаки.

8+ полезни свойства

 1. Подобрява работата на мозъка, състоянието на косата и на кожата (вит. А, F, B, E). Балансира липидния обмен, повлиява процеса на отслабване като цяло;
 2. Основна полза от мастните му к-ни – защитава целостта на клетките от разрушаване;
 3. Протеините в състава му се смятат за най-хранителните и пълноценни от всички растителни източници;
 4. Полизахаридите обвиват лигавиците по пътя на храната и благотворно регулират храносмилането;
 5. Лигнаните се противопоставят на онкологичните патологии, повлияват хормоналните нива в тялото. Премахват възпаленията в органите. Тези „растителни хормони“ съдействат за унищожаването на бактериите;
 6. Селенът е толкова много, че подобрява зрението, очиства тялото от тежките метали в него;
 7. Лецитинът подобрява работата на нервната с-ма и мозъка, транспортирайки до тях полезни в-ва;
 8. Противовъзпалителните свойства на лена преодоляват развитието на малки ранички и язви върху лигавиците, унищожават хелминти и гъбички.

Семето на лена помага за терапията на следните заболявания: астма, дисфункция на щитов. жлеза, разстроено функциониране на бъбреците, климакс, локални възпалявания, фурункули, болести на ставите, ниско ниво на имунитета и много др.

Семето на лена профилактира: кр. съдове, зрението, дихателната с-ма, детеродната функция, имунитета, потентността. Регулира налягането, теглото, работата на ч. дроб. Помага срещу измръзване и изгаряния.

Как да познаем доброто

ленено семе

В аптеките, магазините за здравословни храни и дори в супермаркетите се предлага лен. Средната цена е 1 – 1.20 лв за 100 г. Тя, разбира се, варира според разфасовката, производителя, опаковчика. Биото е с по-висока цена. Производителите са много.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Как да се ориентираме? Не и по цената! Търсете ленено семе, което след накисване на сутрина дава най-много слузна маса. Това е водещ показател за качеството на семената. Колкото по-слузна е течността, толкова по-добре. Ако семето на отдели слузести вещества, то няма никакъв смисъл да бъде ядено. Отиваме към друг производител.

Състав

състав на ленено семе

Семената на лена имат уникален състав и съдържат много полезни в-ва, необходими за нормалното развитие на човека

То се състои от следните макроелементи: натрий, калций, магнезий, фосфор, калий.

В него присъстват следните микроелементи: селен, манган, цинк, мед, желязо.

Семената съдържат незаменими органични в-ва, сред които:

 • В-витамините. Те превръщат мазнините и въглехидратите в енергия, подобрявайки метаболизма и образуването на еритроцити;
 • Витамин Е – противодейства на стареенето, изглажда кожата и я прави еластична;
 • Витамин А – хидратира, оздравява кожа, косъм, нокти.;
 • Витамин С – забавя окислителните процеси.

В семето се откриват: нишесте, натурална захар, етери, фитостерини, аминокиселини, вода, холин, пепел.

Най-полезните съставки в лена са:

 • Целулоза (хранителни влакнини) – сложна форма на въглехидратите и важен компонент от човешкото хранене. Фибрите ускоряват минаването на храната през храносмилателния процес и почистват след нея;
 • Мастни к-ни (омегите) – съдържанието на омега-3 в лена превъзхожда количеството й в рибата и месото. Не се разрушава под въздействието на високи температура. Омегите с индекс 6 и 9 са хормоноподобни в-ва, които редуцират риска от рак при жените. Те работят антибактериално, антиоксидантно и антивирусно;
 • В-витамините – участват в обменните процеси и са потребни на нервната с-ма;
 • Магнезий – необходим за растежа на костите и за системите на сърцето и съдовете. Той нормализира сърд. ритъм, регулира кръвното и захарта. Важен е за здравето на зъбите и на дихат. с-ма;
 • Фосфор — необходим за здрави зъби, кости, сърце, бъбреци. Отговаря за перфектната обмяна, поддържа баланса между алкалност и киселинност. Без него мозъкът и нервн. с-ма не работят в норма. За максимална полза се съвместява с вит. Д и калций;
 • Мед — участва в обмяната на мазнини и въглехидрати, в синтеза на простагландини, нормализира инсулина, повлиява кр. с-ма, образуването на хемоглобина, доставката на кислород в тъканите. Увеличава кръвообращението при натоварване.

Прием на ленено семе

Как да консумираме лена, така че да бъде за нас максимално ефективен?

Действащи рецепти за всеки ден

На брашно

Ленено брашно

Ленено брашно

В супермаркетите продават готово ленено брашно. Или да го приготвим самостоятелно и да ни бъде прясно? Трябва ни кафемелачка. Смиламе на ситно и оттам нататък – според целта.

Започваме с 1 ч.л лен. семе. Ежедневно увеличаваме количеството, докато стигнем до абсолютния максимум – 50 г на ден.

Задължително съпровождаме с вода или поне с течност – може мляко или сок. Ако сме лапнали лъжицата на сухо, след това изпиваме голяма чаша вода.

Накиснато във вода

накиснато ленено семе

Накиснато ленено семе

Така се прави за нежните стомаси и при проблемни моменти с храносмилането. Ако имаме възпаление в стомаха, ще предпочетем накисването – в ограничено количество кипната вода, за ок. 10 мин. Изпиваме наведнъж.

Накиснатото семе изпуска слузни в-ва и обвива лигавиците. Самото то помага при язви, колит и дисбактериоза.

Чай от ленено семе

Тази ф-ма се предпочита при кашлица и пресипнал глас, при възпалителни процеси в стомаха, както и в устата и гърлото. Освен за пиене, отварката е чудесна и за жабурене при болести на венците и други патологични състояния в устата.

Чаят се пие топличък, не горещ. Дава се възможност на слузести в-ва да се отложат по повърхностите и да образуват защитен филм.

Приготвяне: 2 с.л. семе спрямо 250 мл вода. Пускат се в студена и заедно кипват, за да поврат 10 мин. Запарка 30 мин.

Отвара от семе

1 ч. л. се попарва в 220 мл и без варене се оставя за 20 мин. Готово. Преди ползване леко се подгрява.

Добиване на слузести в-ва

Слузести вещества в лененото семе

Слузести в-ва в лененото семе

Осигуряваме си бутилка с коркова тапа. Пускаме в нея 1 ч.л. семе и попарваме с 200 мл. Активно разбиваме половин час. В резултат се отделя много слуз, каквото количество не би се получило по другите методи. Течността се желира и сгъстява.

Желето от семето е чудесно при болести на стомаха и при запек.

Ленът се ползва още под формата на масло, на компрес и лапа и отварка за външно приложение. Другите форми ще разгледаме отделно.

Още рецепти ТУК: Ленена вода, варено семе, семе с канела, с трици и др. 

За пречистване на организма

Чистите черва предполагат здрав имунитет, красива кожа и нормално функциониране на вътр. органи и с-ми. Периодично в гънките на дебелото черво се отлагат токсини, алергени и отпадък, в който се разрастват патогени. Изчистването с лен е меко и прецизно.

Белези за необходимост от почистване са мигренозните пристъпи, метеоризъм, запек, появата на неприятен дъх в устата, проблемна кожа. Почистването с лен. семе помага срещу паразити, ефикасно е при болести на ч. дроб и е направо незаменимо за хора с висок холестерол и съдови патологии.

Но ленът не е за всички. Противопоказан е при заболявания на храносмил. тракт, прекомерно затлъстяване, диабет, дихателни болести, проблеми на отделителната с-ма като камъни, тумори, мастопатия, миома. Ленът усилва моториката и перисталтиката на червата, затова е неподходящ за бременни.

Как да чистим?

Ако ви е за първи път, започнете с редуцирана доза. Наблюдавайте реакциите на тялото си, за да изучите как ви действа семето на лена. При нормално възприемане, скоро ще преминете към стандартното почистване.

Почистването на червата има временен ефект, след него отново се отлагат отпадъци. Затова е оптимално повтарянето през 4/ 6 месеца.

 • Максимална денонощна доза – ¼ ч.ч.;
 • Максимална еднократна доза – 2 ч.л.

Механизъм: семената набухват и плавно придвижвайки се през червата, те абсорбират вредните вещества. Накрая ленът и обраните от него шлаки и токсини излизат с изпражненията (които са с увеличен обем).

Слузните в-ва, които отделят семената, смекчават процедурата, защитават чревните стени от издраскване.

По време на почистването се яде само растителна храна, минимално обработена (варена или на пара), и обилно течности като чайове, компоти, сокове, негазирана вода.

Три рецепти за чистене

прочистване на червата с ленено семе

Технологията за прочистване с лен е идеална за дом. условия

Използват се три начина за приготвяне на лена. Изборът между тях зависи единствено от личните ви вкусове и възможности.

С вода

Приготвяме слузеста отвара от 2 ч.л. лен на 250 мл вода. Изпиваме наведнъж – преди сън. Курс 3 седм.

Течността може да провокира неприятна реакция и дори рефлекс за повръщане. Резен лимон може да пресече подобна реакция. Киселият цитрусов сок потиска желанието за повръщане.

С кисело мляко

Пие се вечер или рано сутринта в продължение на 3 седмици по определена схема. Кисело-млечният продукт е каква да е масленост, но да е пресен. Ленът е на семе или на брашно.

Схема:

 • Първа седмица – ½ ч.л. лен + 100 мл мляко;
 • Втора – 1 ч.л. лен + 100 мл мляко;
 • Трета седмица – 1 1/2 ч.л. лен + 200 мл мляко.

Лен в растително масло

Трябва ни нерафинирано слънчогледово или натурално маслиново – 250 мл. В него разбъркваме 100 г лен. брашно без никакви добавки. Супер ще е да го смелим собственоръчно в кафемелачка. Маслената смес затваряме с капак и оставяме за 1 седмица на тъмно и студено. Всеки ден разклащаме съда.

Прием: 10 поредни дни, по 1 с.л. пред храна (ок. 1 час по-рано).

Прочистване от паразити

Лененото семе чисти от глисти и паразити. Описаните по-горе схеми за чревно прочистване играят и такава роля. Но при силни инвазии трябват и по-силни средства.

прочистване от паразити с лен

Тиквените семки са по-известни от лена относно чистене на паразити, но по качество ленът не отстъпва

Семето на лена е от най-ефикасните лекарства на нар. медицина срещу паразити в червата, а при много дълъг прием – още и в черен дроб и бели дробове. То работи в тандем с карамфил.

Какво се случва при прием на лен и карамфил?

Лен. семе има способност да обвива и парализира. То създава слузест слой върху чревната лигавица и тя става труднодостъпна за паразитите. Те губят възможността пълноценно да се прикрепят към нея и стават уязвими – изхвърлят се навън при дефекация.

Отделно вещества в лена разрушават нервната с-ма на паразита и го парализират. Така той бива безпомощен, когато го увлекат фекалните маси.

Парализиращите в-ва се всмукват в червата и се разнасят с кръвта, губейки свойствата си. Затова за отстраняване на глисти от други органи, трябва повече време. Противоглистните вещества постепенно се натрупват в тялото на паразита, отравят го и го водят към гибел.

Карамфилът е специално за чревни червеи (глисти). Той ги прави по-податливи към парализиращите вещества в състава на лена. Затова за глисти се предпочита смесването на двата вида семе.

Отвара с карамфил против паразити

Семена: 10 с.л. от лен и 1 с.л. от карамфил, се поставят в кафемелачка и се смилат до еднороден прах. От него се употребява по 25 г на ден, на гладно сутринта, по следната схема:

 • 3 дни – прием на ленено-карамфиловата смес;
 • 2 дни – пауза;
 • 3 дни – прием;
 • 2 дни – пауза и така общо 45 дни.

45 дневна обработка ще осигури изтребване на паразитите докрай, включително новоизлюпените.

Ленено семе за отслабване

(рецепти и диети)

Отзивите за лененото семе свидетелстват, че то дава добри и доволно бързи резултати, без риск от вреди и прекаляване. Семената попадат в стомаха, набухват и създават чувство за ситост. После минават по червата и прочистват, обират токсините и старите втвърдени отлагания. Какво по-безопасно средство бихме избрали за отслабване?!

Без съмнение, ленът е помощно средство за вталяване. Включен в диетата, той я подпомага и я прави по-здравословна. Помага и за устояване, като редуцира чувството за глад. Как се случва това? Благодарение на хранителни влакнини, които са в обилно количество в семената. Те запълват цялото пространство на стомаха и той праща сигнали на мозъка, че е капацитетът е изпълнен.

отслабване с ленено семе,

Вталяването с лен се случва естествено и без насилие

Продължителният прием на лен води до там, че размерът на стомаха намалява. Количеството храна – също, естествено. А ние преборваме навика за преяждане. А килограмите бавно, но неотклонно намаляват.

Как се хапва: 1 с.л. семе + 400 мл вода

Попарваме семето, затваряме с капак и оставяме за 8 часа. Накрая получаваме течност, която приемаме 2 Х 100 мл, в продължение на 14 дни.

Лен с кисело мляко за отслабване

Тази рецепта е още по-полезна с кефир, но и киселото мляко ще свърши възхитителна работа. Количеството е 100 мл. Променя се само дозата на лена.

Схема на прием:

 • Първа седмица – 1 ч.л.
 • Втора  седмица –2 ч.л.
 • Трета – 3 ч.л.

Как да приготвим: млените семена се разбъркват в млякото и порцията се изяжда наведнъж.

За уникалното съчетаване на лена с мляко посвещаваме отделна тема ТУК:

Ленено семе с кисело мляко. Как се ползва за отслабване и пречистване на организма?

Диета с ленено семе за отслабване

Основа на ленената диета са семената (цели и млени) и ленено масло. И двата продукта съдържат ключовите ценни в-ва на лена, които осигуряват вталяване.

Качества на ленената диета:

 • Осигурява постепенно, но стабилно сваляне на килограми;
 • Стабилизира липидния обмен;
 • Нормализира храносмилането;
 • Премахва вредните в-ва;
 • Ускорява метаболизма;
 • При спазване на препоръките не дава нежелани ефекти.

Ленената диета представлява прием на лен на фона на ограничено потребление на вредни храни.

Правила:

 • Изключване на полуфабрикати, мазни, тестени, мариновани, пикантни, сладки храни, готови сосове, газирани и алкохол;
 • Дробно хранене – често и в миниатюрни количества;
 • Увеличаване на течностите и задължителен прием на чай (билков, зелен), компот, смути или друго по желание 20 минути СЛЕД храна;
 • Ленът се приема на семе, брашно, ядки или се вари на каша, според личните предпочитания.

Храненето стъпва на следните продукти:

 • Млечно-кисели, мляко, извара;
 • Растителна храна – сурова, варена, на пара, печена;
 • Суров и сух плод;
 • За месоядните са позволени сухи меса, риба, бульони;
 • Вегетарианците наблягат на пълнозърнестите – овес, ориз, елда, мюсли.

Ако тази диета стане стил на хранене, резултатите й са поразителни. Килограмите започват да се губят неотклонно, абсолютно безвредно. В първата седмица може да бъдат свалени и 2 кг, но това ще е за сметка на изхвърлените отпадъци от червата и излишните течности от тъканите. Оттам нататък топенето на мастните отлагания ще върви по-бавно.

Докато червата се освобождават от многогодишни и дори вкаменени отпадъци, тялото придобива лекота.

Минус на ленената диета: бавно постигане на видими резултати.

С чай Фигурин за бързо отслабване

Хубаво би било да сме последователни и устойчиви, да издържаме на диета с месеци. Но мнозина имат нужда да видят резултати, за да се мотивират. Все пак диетата винаги е отказ от нещо любимо.

отслабване с чай Фигурин

Мнозина споделят уникални резултати, постигнати с чай Фигурин

Възможно ли е да ускорим отслабването, без да отстъпим от природосъобразността? Подобна възможност идва пак от природата и от нейните дарове – билките.

Десетки лечебни растения имат качеството да подпомагат отслабването – едни подобряват отделянето, други премахват отложените течности, трети подкрепят обмяната, четвърти дават фитохормони и т.н. А сбор от подобни билки увеличава ефективността и ускорява премахването на излишните килограми.

Пример за събиране на качества и умножаване на ефекта е чаят Фигурин – продукт от 28 лечебни растения, проектиран за редукция на мастните клетки. В композицията е включен е ленът. Други ефикасни съставки са сладък корен, глухарче, цикория, хвощ, зърнастец, червена боровинка, майчин лист, мечо грозде и т.н. – общо 28 на брой.

Защо да съчетаем ленено семе с Фигурин и какво да очакваме от това + някои вкусни рецепти ТУК: Ашуре, кисел и др. десерти с лен. семе. За вталяване с мед и джинджифил.

Ленено семе при запек

(за разхлабване)

Слузните в-ва в лененото семе идеално ще „приплъзнат“ втвърдените фекалии, които не искат да излязат сами. При това те ще създадат филм върху стените, така че да не се издраскат червата.

Смесете 20 г смлени на брашно семена от лен с пълна чашка сгорещена вода, разбивайте около 30 минути и изпийте. Така ще се отдели най-много слуз и ленът ще подейства бързо.

Още вариации с лен. семе ТУК: Лен на капсули. Глутен и ГМО. Фитоестрогени. 

Лечение с ленено семе

 • При повишена захар в кръвта – периодичната употреба на семената нормализира нивото на захарта и профилактира диабет и метаб. синдром;
 • При диабет – препоръчва се смес от равни к-ва ленено семе, изсушени шушулки от фасул, черна боровинка и овесени трици. 2 с.л. от композицията се попарва с 400 мл и да се самоохлади. Сх.: 100 мл пред храна;
 • При инсулинова резистентност – ленено семе, корен магданоз, пирей, ябълкова кора, маточина, червен кантарион и бял смил. 5 г от сбора се заливат с чашка хладка вода и киснат една нощ. Сутринта сваряваме на слабо за ок. минута. Пием 20 мин. пред храна;
 • Ленено семе за кашлица – помага за извеждане на секрети при мокра кашлица, подходящо за деца. Смиламе 2 с.л. семена в блендер и попарваме с 200 мл, да се запари не по-малко от 1 час. Сх.: 4 Х 3 с.л., за деца – с мед;
 • При пресипване и лаеща кашлица, ларингит и фарингит – 4 с.л. семе попарваме с 1 л и варим на слабо 20 мин. Изчакваме да почине 2 ч. под капак. Прием: 6 Х 70 мл;
 • При общи симптоми на простуда (хрема, главоболие, слабост) – чай от лен. семе с мед и лимон. Повече помага през нощта;
 • За нерви, нервна с-ма – ленът дава вит. В3, който е съществен за ЦНС, лецитин за вегетативната с-ма и В6 срещу патологични състояния. Системният прием предпазва от депресия, стрес и разстройства от психичен характер. Подходяща форма за прием: чай, отварка;
 • За сърце – полиненаситените мастни к-ни са като балсам за сърцето, регулират налягането, нивото на сърцебиене, подхранват мускулната тъкан и премахват възпаления в органа. Рецепта: 40 г лен. семе, 30 г цветове лайка, 20 г дъбова кора се запарват в 400 мл. Гълта се на 2 пъти за деня;
 • За съдове – намаляват количеството на холестерола, предпазват от плаки, възстановяват мекостта  и естествената еластичност. По този начин се профилактира сърдечна недостатъчност. Рецепта: семена от копър, лен и малко кориандър, запарени за 30 мин., се пият половин месец, на гладно;
 • При заболявания на ставите – ленено брашно, размито с гореща вода, се превръща в гъста каша и се разпределя в/у болната става. Отгоре покриваме с марля и бинтоваме за няколко часа;
 • При чревни болести: сваряваме лен на кисел и изпиваме 7 Х 100 мл за деня, общо седмица. Още на четвъртия ден болките ще стихнат;
 • При женски болести – мляно лен. семе, полски хвощ, корен аир, риган, салвия, дяволска уста и планински очеболец в равни количества. 1 с.л. от сбора се държи на парна баня 25 мин. и се изчаква естествено да се охлади. Пие се 6 пъти на ден;
 • При възли на щитов. жлеза – смляно лен. семе с мед. Прави се гъста смес, която се приема 2 месеца;
 • За имунната система – същата вкусна смес от лен. семе с мед помага и тук. Мажете си по една пълнозърнеста филия на ден по време на рисковите за имунитета сезони и ще оздравите защитните сили;лечение с ленено семе
 • Против рак – лигнаните в лена имат противоракова способност. Те тормозят ръста на туморите и подпомагат действието на лекарствените препарати. Работят като антиоксиданти. Омега-3 потиска процесите на образуване на ракови тумори, както и възпаленията. Ленът е особено ефикасен при новообразувания на млечна и простатна жлези, на стомах и дебело черво. Препоръчва се запарка от семената, направена в термос – 1-2 ч.л. на 200 мл, запарка 6 часа;
 • При кожни възпаления – ленено брашно + кипнато мляко (1:2), да стане на каша. Разполага се върху възпаленото и се увива с найлон за 2 часа;
 • При фурункули – налага се отгоре гореща каша от лен и се държи до пълното й изстиване. Удобно е кашата да се сложи в марлена торбичка;
 • Маска за лице с ленено семе – шепа семена се попарват за 1 ч. С настойката се обработва лицето за 30 мин. Следват отмиване, подсушаване и обработка с хидратиращ крем. Отварката от лен разглажда кожата, премахва раздразнения, оздравява и леко омазнява;
 • Маска с каша от ленено семе – забъркваме лен. брашно на каша. Леко охлаждаме и полагаме на лицето и шията за 20 мин. При наличие на разширени съдове се слага прохладна маска;
 • Маска за коса – подходяща е за сухи и дълго боядисвани коси. Намазваме косата с ленено масло, масажираме скалпа и разнасяме по дължина. Активно втриваме, за да се поеме повече. За по-висока ефективност може косата да се държи малко над пара.

Има ли вреда от лененото семе?

Като всяко друго природно лекарство, и ленът носи не само ползи, но и вреди.

 • Цианогенните гликозиди в семената в малко количество активизират обменните процеси, но в голямо провокират нарушения в тях;
 • Фитоестрогените са чудесни при нарушения и в менопауза, но са опасни за бременните;
 • Слузните вещества придвижват застиналите фекални маси навън, но същото могат да сторят и с камъни и твърди образувания в пикочната с-ма;
 • Ленът е природен продукт, но и към него може да се прояви алергичен отговор.

Изследвайте как ви въздейства лененото семе точно на вас като започнете с минимална доза и се наблюдавате.

Доза и предозиране

50 г е 24-часовото к-во, максимум. Иначе ще се явят нежелателни ефекти.

5 нежелани ефекти от лена, които може и да не знаете:

 1. Диария или запек;
 2. Нарушаване на баланса на естрогена и изменяне на менструалния цикъл;
 3. Алергична реакция;
 4. Може да блокира усвояването на приемани лекарства;
 5. При случайно вдишване брашното може да провокира хрема, оток и дори астма.

Ето защо според лекарите оптималното еднократно количество за прием е 1 ч.л. накиснати семена или смлени на брашно.

Става ли за бременни?

Ще ви изненадаме, но: Да, става! В разумни дози и след съгласуване с лекаря, но здравата бременна няма причини да се откаже от ползите на лена, а те са:

 • Много витамини, от които жената се нуждае;
 • Лекува запек, от който страдат доста бъдещи мами;
 • Възстановява еластичността на съдовете, което е чудесно, защото при бременните сърцето се съкращава по-често;
 • Семената разреждат кръвта и профилактират холестероловите плаки;
 • Регулират кръвното, а мамите нерядко го вдигат.

  кисел от ленено семе за бременни

  Лененият кисел работи като лекарство и е мек и безопасен за здравите бременни

Безопасен прием:

 • На отвара – 6 с.л. течност на ден. В термос се слагат 20 г семена + 200 мл кипн. вода, запарката е само 30 мин.;
 • На кисел – 2 ч.л. лен. брашно се парват с 200 мл, 10 мин. на слаб огън, с постоянно бъркане.

Всичко написано не важи за бременни с повишен тонус на матката, с риск за преждевременно раждане и други аномалии. За да се избегнат и неизвестните на жената рискове, непременно да се консултира предварително с наблюдаващия я специалист.

А за деца?

При децата лен. семе се ползва главно при запек, за укрепване на имунитета и за извеждане на паразити. То е подходящо и за бебета, макар и в малки дозички.

Естествено, отварка от семето се дава много внимателно.

Препоръчителни дози:

 • До 1 г. – 12-15 капки;
 • До 3 г. – ½ ч.л.
 • До 14 г. – 1 с.л.

И все пак за предпочитане е дозата да се реши от педиатър. Не забравяйте, че отварката винаги да е току-що направена.

Продукти от лен. семе

На пазара се предлагат някои готови продукти, създадени от преработката на ленено семе. Най-разпространени са:

Смляно семе (брашно) – то се усвоява по-лесно, удобно е за всякакви нужди, от него може да се вложи в домашен хляб или да се добави към готови ястия. За брашното разказваме отделно ТУК:

Ленено брашно: Рецепти за лечение и в кухнята. За прочистване, срещу запек. Маски

Ленено олио (масло) – хубавото се добива от студено пресоване. То е много нежно и се пази от светлина. Маслото е прекрасно лекарство за сърце, съдове и за куп болести. За него разказваме отделно ТУК:

Ленено масло (олио): Правилен прием. За отслабване, диета. Лечение с ленено масло

Сусамов тахан с лен – съчетание с цел прием на омега в оптимални дози и баланс. Чудесен източник на калций, фосфор, калий, магнезий.

Видове лен. семе

Купувайки си семе, забелязваме двете му разновидности:

 • Златно ленено семе, наричано още бяло;
 • Кафяво, определяно още като обикновено.

Двете разновидности имат идентичен хранителен профил и съдържание, като разликата е, че златното има малко редуциран процент мазнини.

От златното се предлага продукт от био земеделие, тоест био. То се продава в био магазините.

Разликата между видовете лен се демонстрира във видеото:

Източник:

 

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Ленено семе: ползи и рецепти. Лечение на сърце, запек, нерви. Чистене на паразити

 1. Паразитите хубаво се изтребват с тиквени семки, прибавете ги към рецептата ви, за да имате пълен ефект.
  Хубаво че давате такива естествени лекарства на вашия сайт, защото и без това много химии пием, продължавайте все така.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.