Запек при бременност: Как да действаме? Диета, безопасни лекарства

♠ Запек и бременност ♠ Симптоми на запек при бременност ♠ Причини в ранна бременност ♠ В по-късните седмици ♠ Опасности от нелекуване на запек ♠ Диета против запек при бременност ♠ Физически упражнения против запек ♠ Народни средства и лекове против запек  ♠ Повече вода и течности ♠ Сушени плодове ♠ Отвари ♠ Билки и чайове, чай Фигурин

Още в текста: ♠ Лекарства против запек при бременност ♠ Дуфалак ♠ Глицеринови и др. свещички ♠ Фортранс на прах ♠ Други лекарства

Първият запек се появява в най-ранния етап от бременността – още в първия триместър. Оттам нататък затрудненото изхождане може да съпровожда цялото износване на детето. Затова запекът през бременността е и досадна, и гореща тема.

Ако актът на дефекация се извършва веднъж на три дни, това не е още запек. Разреждането е физиологична реакция на бременността.

Все пак за да се вземе правилно отношение към затрудненото изхождане, бременната трябва да обсъди проблема с лекаря си и да изясни състоянието й дали е запек или не.

И ако е запек, какво следва?

Запек и бременност

запек през бременността

Запекът през бременността е физиологично обусловен

Проблемът с изхождането е тема деликатна. Жената невинаги веднага реагира и не съобщава на лекаря си. В това време състоянието й може да се задълбочи.

Липсата на изхождане е не само неприятно състояние, макар то да носи определен дискомфорт. По-съществената страна е, че вследствие на запека се нарушава микрофлората на червата. Появяват се патогенни микроорганизми, които могат да нанесат куп вреди – включително на плода.

Проблемите с дефекацията може да възникнат по най-различни причини, а бременността да е допълнителен провокатор.

Най-отворени към запек са жените в първите и последните месеци от износването.

“Фигурин

Симптоми на запек

при бременност

 • Намаляване на количеството на изхожданията до 2-3 пъти в седмица;
 • Изменение на консистенцията на фекалната маса – тя е прекомерно твърда и суха;
 • Неголям обем на отпадния продукт;
 • Болезненост в процеса на изпразване на червата;
 • След визитата в тоалета не се появява чувство на лекота.

Някои жени, които опитват забременяване, нерядко разглеждат запека като признак на настъпило зачеване. Ако даденото състояние не е подкрепено с други прояви като повишена базална температура, задържане на цикъла и най-вече тест за бременност, то няма основание запекът да се свързва с бременност.

Причини в ранна бременностзапек през бременността

Токсикозата нерядко става причина за запек през стартовите месеци. Постоянното гадене, позивите и реалното повръщане водят до обезводняване и формирането на недостатъчен обем изпражнения.

Главният хормон на бременността прогестерон разхлабва не само маточната мускулатура. Той действа така и върху мускулните влакна на червата. Те се отпускат – нарича се хипотония, нарушава се перисталтиката.

В първите седмици могат да бъдат назначени препарати с желязо и калций, които също са провокатори на запек.

В случай на риск за прекъсване на бременността се назначава режим на легло. Тогава пък настъпва рязко понижение на двигателната активност, която провокира и проблеми с дефекацията.

В края на бременността

През последните седмици от бременността детето вече е голямо и доста тежко. То оказва сериозен натиск върху червата. Активността на жената логично е намаляла. Увеличило се е теглото, коремът е нараснал, има проблеми с гръбнака. Жената приема по-малко течности, защото се бои от отоци. В последните дни преди раждането плодът се отпуска съвсем ниско и пряко притиска червата.

Без значение кога се е появил запекът – дали в началото или на края на износването, жената задължително трябва да каже на лекаря си. Това не е безобиден дискомфорт, а риск за здравето на майката и на плода.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Опасности от липсата на лечение

Невнимателното отношение към здравето се отразява върху здравето и на двата организма. Изпражненията, които дълго са се застояли в червата, не само причиняват неудобство.

Те могат да причинят:

 • Ръст на патогенните микроорганизми, нарушена микрофлора на червата;
 • Възпалителен процес във влагалището, особено опасен в следродовия период.

Бактериите от червата попадат и в детето, докато то преминава по родовия път. За мъника този „подарък“ коства дисбактериоза и други проблеми с храносмил. тракт.

Гнилостните процеси, породени от застоя на изпражнения, провокират отделянето на токсини. Отровите попадат в кръвта и отравят и детето.

Проблемите с дефекацията в съчетание със склонността към хемороиди увеличава риска от формиране на такива образувания.

Препълненото черво поражда усещане за раздуване, коремът допълнително се притиска, събират се газове. Всичко това негативно повлиява маточния тонус.

Ако жената започне и да се напъва в тоалетната, то рискът от преждевременно раждане е налице.

И още – могат да се появят пукнатини около ануса, възпалителни процеси в правото и сигмовидното черво.

Всичко това ни води до единственият извод: запекът трябва да се лекува, въпреки ограниченията, които налага бременността.

Диета против запек

при бременност

Един от най-важните фактори, предопределящи вероятността от възникване на запек през бременността е качеството на хранене. Нерядко запекът се предотвратява само чрез правилно съставяне на меню и график на хранене.

диета срещу запек през бременността

1 – храни, които запичат, 2 – храни, които разхлабват

Жената след зачеването трябва да похапва като на диета – често и по малко.

Някои храни конкретно профилактират застойни явления в червата. Те са:

 • Зеленчуци в суров, варен, печен вид – тиквички, моркови, тиква, домати, краставици;
 • Свежи и сухи плодове, особено сушени с. сливи;
 • Хляб – черен, пълнозърнест или с голям % трици;
 • Месо с преобладаваща съединителна тъкан;
 • Зърнени – елда, овес, ечемик;
 • Растителни мазнини;
 • Кисело-млечни продукти, приоритетно течни – като айрян примерно;
 • Течности, без да забравяме чистата вода – сокове, чайове, фреш и пр.

Всичко изброено способства извеждането на фекалните маси и облекчават състоянието, когато то се е появило при бременната.

В същото време ред храни действат противоположно и запичат. Те са:

 • Банани, черна и черв. боровинка;
 • Зелени листни като спанак, лапад;
 • Бял хляб, фини теста, грис;
 • Бобови;
 • Зеле;
 • Газирани питиета.

Визираните храни не облекчават, а обратно – допълнително провокират подуване на корема, повишено газообразуване и засилване на проблема. Газираните подсилват болките, което е съвсем нежелателно при бременност.

За да се подобри храносмилането, спрете пюрираните и гъсто слепващи се храни като грис и ориз, гъстите супи. Не съдействат напитки като силен чай и какао, а напротив – препятстват дефекацията.

Всички храни, които подобряват чревното състояние – флора и моторика, даваме ТУК:

Най-добрите храни против запек при бебе, кърмачета, деца и възрастни

Физически упражнения

против запек

Бъдещата майка не е задължена да лежи или седи в повече. Изключение са само случаите, когато е възникнал риск за доизносването на плода. Но ако липсват противопоказания, доброто трениране на мускулатурата ще послужи и при раждането.

Подходящи активности са плуването, сутрешните домашни упражнявания, дихателната гимнастика.

Пешеходните разходки са прекрасна тренировка и преживяване, стига да се провеждат редовно, а не инцидентно. Те имат капацитета да станат незабележим треньор срещу запек.

Във видеото е показано упражнение за стимулиране на червата (на 2-а минута):

Народни средства и лекове

против запек

Средствата срещу запек са степенувани по безвредност и действие, съответстващо на проблема. При първо запичане и слаб проблем не се посяга към клизма, нито към силни слабителни, както и при упорит запек не може да се разчита на изчистващи храни.

Схемата на помощните при запек средства е такава:

 1. Регулиране на храненето, въвеждане на здравословни принципи и баланс;
 2. Въвеждане на целулозни храни, добавяне на трици и фибри (семе от лен и др.);
 3. Народни цярове, слабителни билки и храни с изчистващ ефект;
 4. Медицински препарати на растителна основа;
 5. Химически медикаменти, клизми.

След като сме регулирали храненето и сме изхвърлили запичащите и затрудняващи храносм. процеси ястия и продукти, но проблемът продължава, се обръщаме към средствата на нар. целители. Природата дава достатъчно работещи и същевременно безопасни рецепти за облекчаване на страданията и нормализиране на органите и с-мите по пътя на храната от приема до пълното изхвърляне на отпадъците.

Вода против запек

през бременността

Водата участва във всички жизнени и обменни процеси. Най-простият начин за чревна регулация е изпиването на 1 чаша хладка вода при събуждане, далече преди да се стигне до закусване. Супер е да се добави мъничко мед за стимулиране на чревния тракт и подобряване на функционалността му.

Други не така познати, но идеални добавки към сутрешната чаша вода е лъжичка сладко от рози или смокиново.

Три дом. рецепти с многократно доказван ефект са поместени ТУК: Сок от тиква, варено цвекло и морковен фреш против запичане на бременната. Как се правят, подробни рецепти и прилагане. 

Сушени плодове

Те са истинска панацея за случаи на запек с най-различен генезис. Сладко и вкусно лекарство. От всички сушени плодчета, най-категорично е действието на сините сливи. Не зле се представят стафидите и кайсиите.

Рецепта при запек: смелете в месомелачка сухи плодове и добавете 2 с.л. мед. Разбъркайте до възможно най-равна смес и приберете в стъкло. От композицията се вземат по 2 ч.л. преди сън + топла вода;

Втора рецепта при запек: залейте сухите плодове с топла вода (ок. 400 мл за 100 г плод). След денонощие киснене имаме вода, наситена с полезни в-ва. Течността се отделя и с добавена 1 ч.л. захар тя се пие при всяко ставане – по ок. 100 мл. Плодчетата се изяждат, те също допринасят за разхлабването.

Отвари

запек през бременността

Изборът: химия или природа?

Подгответе в съотношение 1:1:1 следните компоненти: цвекло, синя слива в сушен вид, ов. ядки. Поставете в удобен съд, заедно с 2 л вода. Кипнете и оттам гледайте 60 мин. Огънят да е по-слаб, да врат спокойно.

При изтичане на времето отварката се отделя и охлажда естествено, после се премества на хлад. От напитката се пие ежедневно преди лягане.

Билки и чайове

Когато проблематичното изпразване на червата се съчетава с подуване на корема и общ дискомфорт, да се обърнем към даровете на природата – ароматните и полезни билки. За приготвянето на отвара ще вземем мента, лайка, семена от копър и ким.

Изсипваме билките в чайник, заливаме с 1-2 ч. кипната вода и настойваме двайсетина минути.

Чай Фигурин

Представлява пакетчета за запарка в чашата, съставени от 28 билки. Продуктът е за вталяване, като има и силно изчистващо и разхлабващо действие. Напълно природна и естествена комбинация, с цел меко, безболезнено и безопасно изчистване на тялото от мазнини, токсини, зашлаковане и залежали отпадъци.

Официално (според показанията на производителя) билковият състав не се употребява безконтролно от бременни заради наличието на растения, които усилват тонуса на мускулатурата. Преди да ползвате, консултирайте се.

За първото предназначение на Фигурин във видеото разказва фолкзвездата Пепа:

Всички топ рецепти от народни целители описваме ТУК:

Топ рецепти за лек против запек. Народно лечение: масла, билки, храни

Лекарства против запек

при бременност

Тук стигаме до най-деликатната част от темата. Ред бременни стигат до лекарствата, след като не са успели да се справят с храни и билки. Но повечето медикаменти са рискови за състоянието или повлияват излишно на плода.

Големият риск идва оттам, че лекарствата целят дразнене на червата. Те няма как да се изолират от съседните мускулни тъкани и естествено повишават и маточния тонус.

Други препарати пък зле влияят върху плода. Въпреки че са растителни и естествени. Тук спадат кората на зърнастеца и сената.

През бременността естествено се търсят лекарства, които работят чрез оводняване и набухване на фекалиите и механичното им извеждане навън. Те са безболезнени и меки.

Някои предложения за бременни

мини клизма против запек през бременността

Мини клизмите, безопасни през бременността, са ясно обозначени

Дуфалак, но не Пико

Препаратът Дуфалак, който е произведен от лактулоза, може да се използва през бременността. Той въздейства върху фекалната маса, без да повлиява чревния тонус. Това предпазва и матката, както и плода.

Внимавайте обаче да не сгрешите препаратите. Дуфалак с добавката Пико е друг слабителен продукт от серията, който е базиран на натриев picosulfate. Според производителя, той не е напълно забранен за бременни, но указания за избора му трябва да бъдат направени от лекар.

Глицеринови и др. свещички

Супозиториите са меко и безвредно средство, което локално размеква фекалната маза и помага за извеждането им. Свещичките срещу запек са разрешени през бременността. Те леко стимулират правото черво, меко омазняват прохода, обвиват изпражненията и улесняват движението им.

Терапевтичната доза е 1 свещичка в денон.

Глицериновите свещички имат само локано действие и не съдържат компоненти, опасни за плода. Все пак не е зле да се допитате до лекаря си.

Микроклизми

Аптечно средство, подготвено за директна употреба – лесно и бързо. Вложени във флакони с удобен накрайник, микроклизмите направо се въвеждат в ануса, без да има нужда от странични приспособления. Желаното слабително д-вие настъпва след 5 до 15 мин. по-късно.

Препаратът, извършващ клизма, се поставя в ануса и почти не прониква в системния кръвоток. Продуктите имат ниска степен на всмукване, което ги прави безопасни за бременните.

Фортранс на прах

Той е представител на осмотичните слабителни, с активна съставка макрогол. Представлява прах за разтваряне във вода. Пие се, след което той разрежда фекалната маса и й помага в оводнен вид лесно да излезе навън.

Лекарствата с макрогол са силни и се задействат доста бързо. Ефектът на отхождане започва към 1 ч. след изпиването и се мултиплицира до 5 часа.

Тъй като макрогол-лекарствата са силни, те се вземат от бременни след лекарско мнение.

Други лекарства срещу запек даваме ТУК:

Кои са хубавите лекарства за запек? Официално лечение: хапчета, сироп, саше, капки, свещички

Забранени за бременни

средства против запек

Някои процедури и средства, които изглеждат безопасни, могат да навредят на развиващата се бременност. Сред тях са най-универсалните средства като клизма и рициново масло.

Стандартните клизми предизвикват остър повик и спонтанна мощна дефекация, с която се рискува покачване на маточния тонус. Абсолютно нежелателно е в областта на матката да се извършват толкова бурни мускулни движения.

Маслата и специално рициновото имат меко действие и не създават пряк риск за плода. Те обаче са твърде мазни и с това си качество допълнително натоварват ч. дроб и задст. жлеза.

Универсално средство за борба със запека след зачеването не съществува. В отделните случаи има индивидуални особености, както и причините за задържане на изхождането са индивидуални. Във всички случаи са необходими добро хранене, физическа активност и съветване с лекар.

Д-р В. Мазнейкова от МБАЛ Св. София говори още по проблема във видеото:

А на вас какво ви помогна през бременността? Какво ползвахте
и как ви се отрази?
Молим, споделете – мнение или статията ни.
Благодарим.

Източник:

 

 

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.