Кашлица при деца. Помощ със сироп, хапчета за гърло, бабини рецепти

♠ Причини за кашлица при бебето ♠ Влажна кашлица при деца ♠ Суха и раздираща ♠ Кога спешно да отидем на лекар ♠ Изследвания ♠ Лечение на кашлица ♠ При температура ♠ Лекарства при кашлица ♠ Хомеопатия ♠ Шуслерови соли

Още в текста: ♠ Домашни методи при кашлица ♠ Разтривки ♠ Компреси ♠ Народни рецепти срещу кашлица ♠ Физиологична кашлица при бебето

Кашлящите деца са обичайни пациенти пред кабинета на педиатъра. По принцип родителите не пренебрегват този симптом, защото той разрушава съня и апетита на мъника. По-малко се знае, че пристъпите нарушават и мозъчното кръвообращение.

Въпреки че кашлицата може да изглежда ужасна, рядко е признак на тежко състояние. Тя е рефлекс на тялото за поддържане на пътя на въздуха чист и проходи При нужда го освобождава от „храчки и сополи“. При малките – и от по-едър залък или друго чуждо тяло.

Кашлицата се овладява бързо, ако е поставена правилна диагноза.

Причини за кашлица при бебето

Бебетата, по-малки от 4 месеца, не кашлят силно. При тях лекото покашляне е норма – освобождават се от отлагания и прах в гърлото.

лечение на кашлица при бебе, при кърмаче, при дете

Кои лекове подхождат на най-малките?

Кърмачето може да покашля до 15 пъти в денонощието, като по-често това бива забелязано сутрин. През нощта детето е лежало по гръб и в дихателните пътища се е отложила слуз.

Повишената температура и честите пристъпи на кашлица е повод да се покаже детето на специалист. В останалите ситуации кашлянето не показва опасност за детското здраве.

Ако новороденото кашля истински, това е сериозно. Може да показва заразяване с респираторни-синцитиален RS вирус. Тази инфекция е изключително опасна за бебетата.

Щом детето навърши 1 година, кашлицата става значително по-малко значима причина за тревога. И нерядко показва едно – простуда.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Влажна кашлица при бебето

Продуктивната кашлица, тази с храчки, при кърмачето показва възпаление и отделяне на секрет от горната част на дихателните пътища. През нощта кашлицата възниква, защото слузта се стича по задната стена на глътката.

Мократа кашлица е начин да се избави тялото от ненужни течности. Тя изважда секрети от дробовете при пневмония и бронхит.

Когато кашлицата е причинена от бактериална инфекция, отделяната храчка съдържа бактерии и с помощта на посявка може да се определи точния й вид и щам.

Внимание! Големите деца могат да изплюят храчката, но малките обикновено я гълтат. В резултат мъниците с влажна кашлица могат да развият и разстройство на стомаха. Плюс на преглъщането е, че заразената субстанция все някак ще излезе – чрез повръщане или изхождане.

Суха и раздираща кашлица

При нея не излизат течни секрети. Рефлексът се задейства заради пряко дразнене на лигавицата по дихателния път. С кашляне се изкарва дразнителят, ако има физически такъв, и винаги и малко слуз.

лечение на кашлица при бебе, при кърмаче, при дете

Пристъпът на сухо кашляне плаши и най-опитните родители

Ако секретът е в нищожно количество, се развива суха кашлица.

Ако секретът е малко, но все пак видим, кашлицата е слабо продуктивна.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Дори и кашлицата да е суха, секрет и слуз винаги присъстват в дробовете и дихателните пътища. Просто количеството е минимално и няма как да се отхрачи. Затова кашлицата, започнала като непродуктивна (суха), с времето се преобразува на продуктивна (влажна).

Дразнители за суха кашлица са инфекции, алергени, мръсен въздух, цигарен дим, някои лекарства.

Причини за кашлица при детето

 • Простуда и инфекции – възпалението в горната част на дихат. с-ма винаги се съпровожда със сухо покашляне. Когато инфекцията слезе надолу – към бронхите и дробовете, започва изтичане на секрет и кашлицата се преобразува в продуктивна;
 • Остър ларингит и ларинготрахеит – отличителна черта е дълбоката кашлица, която звучи като лай и се влошава нощем. Гласът на мъника пресипва, дишането е силно и свистящо;
 • Алергия и бронхиална астма – някои деца развиват алергия към косми, прах и други фини елементи от околната среда. Състоянието им изглежда като простуда, която никога не изчезва. Има хрема и постоянна кашлица заради постоянния контакт с алергена. Децата с астма също често кашлят, особено нощем. При пристъп дишането е свистящо. Пристъп се провокира и от физическо усилие – показател за астма;
 • Пневмония – в много случаи тя започва с простуда, която се влошава. Появява се постоянна кашлица, затруднено дишане, втрисане, болки в тялото. Бактериалната пневмония провокира влажна кашлица, а вирусната – суха;
 • Бронхит – също нерядко възниква на фона на простуда или грип. Бележи се от устойчива кашлица, в течение на няколко седмици;
 • Синузит – при наличие на кашлица и хрема, които над 10 дни не се подобряват, но са изключени пневмония и бронхит, може да се заподозре синузит;
 • Чуждо тяло по дихателния път – белег за такава причина дава продължителна кашлица без други признаци за болест или алергия. Понякога вдишването на дребен предмет веднага провокира задушаване. Тогава е нужна помощ на секундата;
 • Коклюш – кашлицата е спастична и пристъпът продължава по 20-30 мин. без спиране. Коклюшът протича тежко, особено преди възрастта от 1 г.;
 • Муковисцидоза – постоянна кашлица с гъста жълта или зелена слуз;
 • Дразнители от околната среда – газове, цигари, дим от горене и др. дразнят лигавицата и провокират кашляне.

Кога спешно да отидем на лекар?

Потърсете без забавяне помощ, ако:

 • Детето има проблем с дишането и силно се напряга, за да поема въздух;
 • Има учестено дишане;
 • Ако има син или лилав оттенък около носа, по устните и езика;
 • При висока температура. Особено се внимава, когато има кашлица, но няма хрема или запушване на носа;
 • При температура и кашлица при кърмаче до 3 м.;
 • При свистящо вдишване след пристъп на кашлица при кърмаче до 3 м.;
 • При храчка с кръв;
 • При хрипове на издишване, чуващи се от разстояние;
 • При налични болести на сърце и бели дробове;
 • При обезводняване.

Признаци на обезводняване са виене на свят, сънливост, малко количество слюнка, сухи устни, мирис в устата, възпалени очи, плач без сълзи, рядко уриниране.

Изследвания

При кашлица специалистът прослушва гърдите, за да установи по какъв начин звучи тя. Според показанията може да се назначи рентген на бял дроб (при подозрение за пневмония или в търсене на чуждо тяло). Анализ на кръвта показва наличието на инфекция.

лечение на кашлица при бебе, при кърмаче, при дете

Ако мъникът често страда от ОРВИ или има астма, рискът от пневмония е повишен

Лечение на кашлица

при деца

Влажната кашлица има съществена функция – помага да се отделят ненужни вещества от дихателния път. Затова родителите трябва да помогнат на такава кашлица да постигне своите цели.

Изваждане на храчките

при бебета

 • Бебето трябва да получава много течности, които не дразнят гърлото. Напр. ябълков сок, топъл бульон. Естествено лекарство след 2-годишна възраст е медът;
 • При влошаване на състоянието, се включват бронхолитици чрез небулайзер. Те разширяват бронхиолите и облекчават дишането и извеждането на секретите;
 • При лаеща кашлица се кипва вода, така че парата от нея да изпълни банята. Постойте с детето там ок. 20 мин. Парите облекчават дишането и втечняват храчката;
 • Понякога краткотрайно въздействие на хладен въздух помага за облекчаване на кашлицата. Убедете се, че детето е облечено според сезона;
 • Сложете детето да спи с повдигната глава. Това намалява нощното кашляне. Подложете под дюшека възглавница, така тя няма да се размърда през нощта.

Внимание! Не давайте на бебето, особено на новородено, лекарство за кашлица без предварително консултиране с лекар. Лечението на кашлица при бебе се провежда единствено под контрола на педиатър.

 • При алергична кашлица се назначават антихистамини;
 • При бактериална инфекция се лекува с антибиотици;
 • Чужди тела се откриват с рентген и се изваждат по хирургичен път.

Температура при кърмаче

с кашлица

Някои болести при кърмачето се съпровождат с кашлица и лека темп. до 38°С.

В такъв случай постъпете така:

 • За бебе до 1 м. – позвънете на педиатъра, втрисането е опасно;
 • За бебе до 3 м. – отидете на прием при педиатъра;
 • За бебе до 6 м. – дайте парацетамол или ибупрофен, при необходимост – през 4-6 часа. Следвайте указаното дозиране и използвайте приспособлението за бебета в опаковката, а не обикновена лъжица;
 • За бебе над 6 м. – свалете температурата с парацетамол или ибупрофен. Не давайте и от двата препарата едновременно в пълна дозировка. По-нататък се консултирайте с педиатъра.

Лекарства при кашлица

Противовъзпалителни лекарства

Те се използват при доказано възпаление по дихателния път. Ускоряват оздравяването, обезболяват и премахват дразненето при гълтане.

От този клас са Ибупрофен, сиропите Хербион, АЦЦ, Амброксол, Флудитек и други лекарства от растителен произход, съдържащи напр. екстракт от мащерка и бръшлян.

Отхрачващи лекарства

За ускоряване на извеждането на секрети от дробовете се дават лекарства с насочено отхрачващо действие. Те са главно растителни и съдържат сапонини и алкалоиди, които втечняват гъстата и жилава субстанция, увеличават количеството й и така й помагат да излезе.

Облекчаващи кашлицата са: сиропи от леч. ружа, живовляк, корен сладник, серията Хербион, Бронхолитин, Проспан, Хеделикс, Ен-Ти-Тус, Атусин, Д-р Мом и много други. Сиропите от този клас са буквално няколко десетки.

Муколитици
лечение на кашлица при бебе, при кърмаче, при дете

Сиропът в ранната възраст е неизбежен, щом се оформи кашлица

Способстват извеждането на секретите, като превеждат сухата кашлица във влажна.

В групата са: сиропите с амброксол, Лазолван, таблетките Бромхексин, разтворими таблетки, АЦЦ, мукорегулатори, които възстановяват активността на клетките в лигавицата на бронхите (като Флудитек).

Противокашлични

Справят се с мъчителна кашлица и с рисковия застой на секреция в дихателния път. Показания са коклюш, проблеми със съня заради чести пристъпи и др. Този клас лекарства се изписват на деца крайно рядко.

Противокашличните лекарства се делят на наркотични (Кодеин), ненаркотични (Синекод) и периферни (Либексин). Ненаркотичните се назначават при мъчителна суха кашлица, повръщане, болки в гърдите, нарушен сън. Само от лекар!!!

Специалист може да предпочете да изпише лекарства с ефедрин в случай на обилна течна секреция (като Бронхолитин).

Бронхолитици

Тези препарати отпускат гладката мускулатура на бронхите и разширяват просвета им. Назначават се при обструктивен бронхит, пневмония или астма.

Популярни наименования са Салбутамол, Вентолин, в качеството им на бронхолитична терапия, Атровент – антихолинергичен препарат; Беродуал – комбинирано средство; Еуфилин – теофилин с кратко действие.

Още сиропи ТУК: Плюсове и негативи на популярните сиропи против кашлица. Кой как работи.

Таблетките против кашлица отделно разглеждаме ТУК:

Хапчета за кашлица: суха, влажна и др. Ефикасни лекарства за гърло и отхрачване

Хомеопатия

Изборът на препарат зависи от типа кашлица, причините за появата си и симптомите на инфекция. Стандартните наименования са:

 • Hepar sulphuris – при суха кашлица и пресипване;
 • Arsenicum album – при суха, изморителна кашлица с дразнене в гърлото;
 • Antimonium tartaricum – при суха, неспрестанна кашлица, провокиращи повръщане;
 • Ipecacuanha – при нощна кашлица, болки в глава и стомах;
 • Spongia tosta – при лаеща кашлица с дращене в гърлото;
 • Rumex – при силна кашлица с болки в гърдите от дълбоко вдишване;
 • Шуслерови соли за суха кашлица – №№3, 4 и 7.

Домашни методи при кашлица

Разтривки

При липса на изгаряща температура болният се съвзема от разтриване и масажи.

 • Мехлемът на Д-р Мом с камфор, евталипт и други масла е чудесен при суха кашлица, алергична, при коклюш и ларингит;
 • Пулмекс обикновен и бебе загряват и облекчават симптомите на простуда;
 • Хустагил с масла от мащерка, лавандула и евкалипт меко облекчават дишането.

Инхалации

За смекчаване на сухата кашлица се използват инхалации – с небулайзер, инхалатор или по обикновения метод – дишане на съд с гореща пара. Последното обаче е противопоказано за мъници под 3 г.

В домашни условия помагат разтвори и медикаментозни средства като Лазолван, АЦЦ, екстракт невен, Флуимуцил, Синупрет, както и отварки от лекарствени растения като салвия, малина, мента, евкалипт, хвойна, жълт кантарион и др.

Ефикасни са още разтвори със сода и алкална вода.

Компреси

Нагъната на 2-3 пласта марля се пропива с лечебното средство и се налага на гърлото, гърдите или гърба. Отгоре се покрива с целофан и топла тъкан, примерно шал от естествена материя.

Компресите против кашлица се правят преди сън и се оставят за цяла нощ.

Популярни рецепти са със суха горчица, мед, масло, брашно и водка, от картофени обелки и други, които сме описали най-детайлно ТУК:

Лек за кашлица: Топ 20+ домашни рецепти, лекарства и билки за лечение

Народни рецепти срещу кашлица

 • Сок от ряпа, лук или моркови с мед – 5 Х 20 мл на ден;
 • Топло мляко, съчетано с мед, прополис (при липса на алергия), какаово масло и др.;
 • Горещо мляко с прясна или накисната сушена смокиня;
 • Витаминни фрешове;
 • Запечена ряпа със захар – прецежда се сокът и се дава 4 Х 10 мл;
 • Мед с анасон – 3 Х 1 ч.л.;
 • Мед и лук – течен липов мед се смесва с равно к-во сок от лук. Пие се 3 Х 15 мл. Забранено за кърмачета;
 • Мед и хрян – 2 Х 1 ч.л.;
 • Специално за кърмачета – 150 мл пресен чай от калина;
 • Пресен сок от зеле + мед в равни пропорции – отхрачва качествено;
 • Загрейте сол на котлона, загърнете в носна кърпа и наложете на гърдите или на гърба, за да затоплите. Внимавайте с температурата.

Физиологична кашлица

при бебето

Във възрастта до 1 г. кърмачето може да бъде измъчвано заради пробиване на зъбките.

Физиологичната кашлица се премахва със следните средства:

 • Редовно проветряване на стаята и поставяне на овлажнител на въздуха;
 • Подаване на обилно к-во течности;
 • Лек масаж на гърба;
 • Разходки на свеж въздух;
 • Инхалации с физиологичен разтвор;
 • Муколитици като сиропите Хеделикс и Проспан;
 • Хомеопатичният сироп Стодал;
 • Гранули Осцилококцинум;
 • Спрей Тантум Верде – само при силен възпалителен процес и риск от задушаване.

Кашлицата при мъниците е тема и на видеото:

А вие как лекувате кашлица при бебе?
Споделете хубава рецепта,
посочете лекове, които не са понесли на детето ви.

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.