Алергична кашлица: Домашно лечение с билки и лекарства

♠ Кога кашлянето е алергично ♠ Симптоми на алергична кашлица ♠ Причини за алергии ♠ Диагностика ♠ Суха кашлица при алергия ♠ Алергична кашлица с храчки ♠ Лечение на алергична кашлица ♠ Лекарства за алергична кашлица ♠ Сиропи за алергична кашлица

Още в текста: ♠ Хомеопатия за алергична кашлица ♠ Билки и чай ♠ Алергична кашлица и хрема ♠ Инхалации и облекчаване ♠ Шуслерови соли ♠ Капки ♠ Лечение на алергична кашлица при деца

Понякога тялото остро реагира на проникването на чужди микроорганизми и вещества, които то възприема като дразнител. Тогава то дава ответен отговор, опитвайки се да се защити. Оформят се симптоми, стандартните между които са кашлица, хрема и обриви.

Алергичната кашлица лесно се различава от простудната, защото не се придружава от втрисане, температура, болки в мускулите и други обичайни за респираторните инфекции явления.

Алергичната кашлица дори не е болест, а специфична отрицателна реакция на организма. Но тя умее да бъде упорита, особено при раздразване на лигавиците по дихателния път.

Въпреки че не е патология, тази кашлица не е безобидна. Без лечение минава в тежка форма и повлича ред неприятни усложнения.

Кога кашлицата е алергична?

алергична кашлица

Алергенът – дразнител провокира раздиращи спазми отвътре

Тя е имунна реакция, чрез която тялото се опитва да се освободи от проникналите в него алергени. Ако дразнителят е неотстраняем като домакински прах или цветен прашец, алергията съпровожда човека в живота, като силно го усложнява в периодите на обостряне.

Признак на алергичната кашлица е внезапната й поява, обичайно – през нощта. Такава кашлица не остава сама – тя се съпровожда от дращене в гърлото, понякога – от алергична хрема.

Видове алергична кашлица

Като всяка друга кашлица, и алергичната се дели на суха и влажна според това дали успява да изкара от дълбините на тялото някакъв секрет. Сухата по-често се съчетава с драскане и сърбеж в гърлото. С влажната кашлица тялото изкарва навън секрети, в идеалния случай – съдържащи в себе си попадналия неправомерно алерген.

Причини на заболяването

Алергията не е заболяване, а реакция на тялото, което възприема някои безобидни вещества, проникващи в него, като значителна заплаха. Този отговор е индивидуален, както и вида на реакцията.

“Фигурин

Типични за днешното общество дразнители – алергени са:

 • Прах в бита и съдържащите се в нея акари;
 • Цветен прашец – сезонен дразнител от април, когато започва цъфтежът на дърветата;
 • Битова химия – освежители за въздух, керамични покрития, препарати за миене и т.н.;
 • Домашни питомци – хората реагират на храната им, на космите, пуха и т.н.;
 • Плесенни гъби – появяват се в помещения с висока влажност;
 • Храни и добавки – тук вариантите са безброй. Хора реагират на семенцата в ягодата, но и на торовете в растителната продукция, на овкусителите, оцветителите и добавките в храните и т.н.;
 • Антибиотици – съвременна причина за алергия, особено когато употребата се започва преди навършване на 1 г.

Пристрастеността към чистота също води до алергии, защото животът в стерилна среда отслабва имунитета.

алергична кашлица, лечение, сиропи

Полените са първи под подозрение, когато се появи алергично кашляне

Човек, който получава алергични реакции, трябва да знае три задължителни неща: какъв е дразнителя, как се сваля пристъп и как се облекчава трайно симптоматиката.

Диагностика

Съвет от алерголозите: не оставяйте алергията без внимание. Ако нямате възможност да получите прием при квалифициран алерголог или имунолог, отнесете се към личния лекар.

Диагностицирането на алергичния характер на кашлицата е елементарно, но определяне на провокатора е трудната част.

Алерголозите правят тестове, които представляват своеобразно налучкване, като започват от най-разпространените дразнители.

Болният може да е полезен, като е наблюдателен за реакциите си спрямо елементите от околната среда – парфюм, определени храни и т.н.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

В идеалния случай той информира специалиста за сезонност в появата на алергията, за продължителност и характер, за всички детайли, които биха помогнали да се засече алергена.

Симптоми на алергична кашлица

А как се определя, че кашлянето е провокирано от алерген?

 • Симптомът се развива мигновено, веднага след контакта с алергена (ако сме наблюдателни, ще забележим при кой контакт е възникнало кашлянето);
 • Пристъпът продължава до 4-5 минути, но е болезнен и мъчителен;
 • Кашлица от простуда или инфекция се повлиява от стандартните противовъзпалителни и се успокоява за дни, докато алергичната иска друг тип терапия. Тя продължава, докато има контакт с алергена, дори може да е постоянна;
 • Влажната алергична кашлица изважда оскъдно количество прозрачен чист секрет. Няма гной, кръв, оцветяване, характерни за патологичните процеси в дихателната с-ма;
 • Отсъстват болки в гърлото, може само драскане, няма температура, болки, втрисане;
 • Алергичната кашлица на 100% се съпровожда от алергична хрема (ринит). И от носа излизат безцветни, течни, прозрачни и чисти секрети;
 • Възможно е сълзене от очите, кихане, при тежка форма се явява обрив;
 • При тежък пристъп отичат лигавиците, пациентът е добре, но се затруднява да диша. Може да се появи рефлекс за повръщане;
 • И накрая – алергичната кашлица няма да се повлияе от традиционните сиропи, на нея й трябват антихистамини.

Самата кашлица не е опасна, но влече неприятни последствия като безсъние, повръщане, оток в гърлото, учестено и понякога безконтролно уриниране, слабост до загуба на съзнание и т.н. До такива прояви не се стига, ако се обработят симптомите.

Лечение на алергична кашлица

Комплексната терапия включва:

 • Откриване и елиминиране на алергена, прекратяване на контакта с него;
 • Прием на антихистамини, които успокояват симптоматиката;
 • Прием на витамини и имуностимулатори, които подкрепят тялото и го насищат с необходимите му в-ва;
 • Профилактика срещу рецидиви и нови пристъпи;
 • Прилагане на природни методи за успокояване и оздравяване.

  алергична кашлица, лечение, сиропи

  Алергиите са с индивидуално лице – при едни преобладава кашляне, при други – кихане, а трети са измъчвани приоритетно от хрема

Лекарства за алергична кашлица

Медикаментозното лечение стъпва на следните лекарства:

Антихистамини

за алергична кашлица и хрема

Те блокират определени рецептори и така потискат отделянето на хистамин в тялото. Хистамин е веществото, което задейства алергичния отговор на тялото.

Широко използвано активно в-во за блокиране на хистамина е цетиризин. Той стои в основата на лекарства като Зодак, Алертесин, Зиртек, Реактин, Талерт, Цетиристад.

Активното в-во левоцетиризин се предпочита при наличието на алергичен ринит. Представители са Л-Цетирикон, Алерцит, Зенаро, Ксизал, Ксивозан, Ревистим.

При сенна хрема се дават препарати с фексофенадин като Алегра и Евофекс.

С по-широк диапазон на приложение е антихистаминът хлоропирамин, представител на който е известният ни Алергозан.

Активната съставка деслоратадин се представя от антихистамините Ефестад, Флиниз, Деслоратадин, Йовесто, Ериназе, Десибел, Ериус.

Антихистаминните препарати са разни форми, за да са удобни в различните възрастови групи – основно таблетки, сироп и солуцио.

Някои билкови сиропи като Коф/ COUGH на Хималая помагат и при алергична разновидност на кашлица. Обикновено това са продукти, насочени към сухата разновидност на симптома.

Помощни средства

Муколитични сиропи

Те изменят състава на секрета в бронхите и му помагат да излезе навън.

Муколитици са активните в-ва:

 • амброксол (Амбрекс, Амбро, Муколизин, Мукосолван и др.);
 • ацетилцистеин (АЦЦ, Ацецис, Йалоклийн, Мукософт);
 • бромхексин (Бромхексин);
 • карбоцистеин (Бронлес, Флудитек);
 • ердостеин (Ердомед).

Отхрачващите лекарства помагат за извеждане на секрета от дихателните органи.

Витаминните комплекси укрепват имунитета и му позволяват той сам да поеме борбата с дразнителите.

Таблетираните форми за терапия на кашлица от всички видове даваме ТУК:

Хапчета за кашлица: суха, влажна и др. Ефикасни лекарства за гърло и отхрачване

Сиропи за алергична кашлица

Сиропите с радост се приемат и от възрастни пациенти, но те на първо място са удобна форма за терапия на деца. Мъниците пък ги харесват заради приятния аромат и сладкия вкус.

Въпреки безобидната си форма, тези сиропи са силно антиалергично средство и се дават единствено от специалист.

Сиропи с лоратадин

 • Кларитин – лекарство срещу алергична кашлица, в основата на което стои известният противоалергичен агент лоратадин. Продава се под формата на сироп, като се използва еднакво успешно за големи и малки пациенти. Няма стран. ефекти и противопоказания. Може да се приложи от 2-годишна възраст;
 • Лоратадин на таблетки – Лорано Акут, Лоратадин, Ролетра.

Сиропи с деслоратадин

 • Десибел – облекчава възпаления на лигавиците по дихателния път, ефикасен при сенна хрема и дразнител домашен прах. Подходящ за деца над 1 г.;
 • Ериус – сироп и таблетки с ориг. Име Aerius, които не провокират сънливост. Помага срещу алергично кихане, сърбежи и секретиране;
 • Ефестад – перорален р-р, който се дава от 1 г. нагоре.

Сиропи с цетиразин

 • Зодак – сиропът е една от формите на това лекарство, което се предлага още на таблетки, капки и разтвори. Негово качество е пролонгираното действие, което позволява да се приема еднократно на всеки 24 часа;
 • Талерт – същото активно в-во, но препаратът е разработен за прилагане от 2-годишна възраст.

Инхалации и облекчаване

Препарати-аерозоли

Те са с удобна форма за бърза инхалация. Лекарственото средство се доставя непосредствено в дихателния път и светкавично „отпуска“ проявата на алергичния симптом.

От този тип са:

 • Беклометазон (кортикостероид) – Алцедин инхалер, Бекотид, Беклофорте, Екобек. Те отстраняват симптомите на алергия. В повечето сл. се назначават от 6-годишна възраст. Противопоказани са при прекарана операция, туберкулоза и инфекциозно заболяване. Лекарства с беклометазон към момента не са налични у нас;
 • Будезонид (кортикостероид) – Пулмикорт инхалер, Симбикорт Турбухалер. Те предотратяват възпаляване на дихателния път при астма;
 • Кленил – събира в себе си най-добрите качества на лекарствата за терапия на алергии, имайки противоалергенен и противовъзпалителен ефект. Добре се справя с бронхиална астма. Прилага се при алергични реакции при възрастни и мъници над 4 г.

  алергична кашлица, лечение, сиропи

  Физиологичният разтвор промива и отваря дихат. път и облекчава бързо

Препаратите срещу алергия са многообразни, с различни активни в-ва. Тук не изброихме всички, защото конкретното наименование се посочва от лекар. Общо тяхно качество е, че купират симптома напълно и той изчезва за указаното в инструкцията време.

Хомеопатия

за алергична кашлица

Полезна комбинация е:

 • Калиум фосфорикум 6С 2-4 Х по 1 гранула всеки ден;
 • Coffea cruda 30С по 1 гранула вечер, веднъж седмично, до получаване на подобрение.

Шуслерови соли – препарат № 8  – 3 Х 3  гранули.

Лечение с билки и чай

 • Каланхое – сокът премахва алергичен ринит. Маже се входът на ноздрите;
 • Целина корен – сокът (по 3 глътки пред ядене) облекчава кашлицата;
 • Мумие – разтворено в мляко (1:20) + мед, пие се утрин и вечер;
 • Още сокове – ябълки, моркови, цв. зеле и магданоз са чудесно съчетание срещу кашляне.

Всички народни лекове против кашлица описваме ТУК:

Лек за кашлица: Топ 20+ домашни рецепти, лекарства и билки за лечение

Лечение на алергична кашлица при деца

По-горе описахме някои препарати, които представляват глюкокортикостероиди. Но много специалисти казват: в никакъв случай не лекувайте деца с такива лекарства. Те са опасни и предизвикват привикване.

При тежки случаи в детска възраст лекарите предпочитат капково вливане на глюкоза и физиологичен разтвор. Тези препарати намаляват концентрацията на алергени в кръвта на детето и съдействат за оздравяването му.

Щом детето ви е алергично, винаги изучавайте предлаганите средства и избирайте най-безопасните.

Специално кашлицата при деца разглеждаме ТУК:

Кашлица при деца. Помощ със сироп, хапчета за гърло, бабини рецепти

Домашен сироп против кашлица от ряпа и мед във видеото:

А вие какво харесвате за терапия на кашлица с алерг. произход?

Молим, споделете опит!

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Алергична кашлица: Домашно лечение с билки и лекарства

 1. Здравейте, искам да ви споделя, че не успяваме да се преборим с нощната кашлица. Синът ми е на 2, 5, и той , и ние се уморихме от неспане. Направи алергия към котката. Преселихме я. После и кучето, макар че към куче не покава реакция. Правим инхалации, пи Зиртек 10 дни – спря. Престанах да давам, пак почна. Вечно ли да давам? Идеи…?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.