Алергична кашлица: Домашно лечение с билки и лекарства

♠ Кога кашлянето е алергично ♠ Симптоми на алергична кашлица ♠ Причини за алергии ♠ Диагностика ♠ Суха кашлица при алергия ♠ Алергична кашлица с храчки ♠ Лечение на алергична кашлица ♠ Лекарства за алергична кашлица ♠ Сиропи за алергична кашлица

Още в текста: ♠ Хомеопатия за алергична кашлица ♠ Билки и чай ♠ Алергична кашлица и хрема ♠ Инхалации и облекчаване ♠ Шуслерови соли ♠ Капки ♠ Лечение на алергична кашлица при деца

Понякога тялото остро реагира на проникването на чужди микроорганизми и вещества, които то възприема като дразнител. Тогава то дава ответен отговор, опитвайки се да се защити. Оформят се симптоми, стандартните между които са кашлица, хрема и обриви.

Алергичната кашлица лесно се различава от простудната, защото не се придружава от втрисане, температура, болки в мускулите и други обичайни за респираторните инфекции явления.

Алергичната кашлица дори не е болест, а специфична отрицателна реакция на организма. Но тя умее да бъде упорита, особено при раздразване на лигавиците по дихателния път.

Въпреки че не е патология, тази кашлица не е безобидна. Без лечение минава в тежка форма и повлича ред неприятни усложнения.

Кога кашлицата е алергична?

алергична кашлица
Алергенът – дразнител провокира раздиращи спазми отвътре

Тя е имунна реакция, чрез която тялото се опитва да се освободи от проникналите в него алергени. Ако дразнителят е неотстраняем като домакински прах или цветен прашец, алергията съпровожда човека в живота, като силно го усложнява в периодите на обостряне.

Признак на алергичната кашлица е внезапната й поява, обичайно – през нощта. Такава кашлица не остава сама – тя се съпровожда от дращене в гърлото, понякога – от алергична хрема.

Видове алергична кашлица

Като всяка друга кашлица, и алергичната се дели на суха и влажна според това дали успява да изкара от дълбините на тялото някакъв секрет. Сухата по-често се съчетава с драскане и сърбеж в гърлото. С влажната кашлица тялото изкарва навън секрети, в идеалния случай – съдържащи в себе си попадналия неправомерно алерген.

Причини на заболяването

Алергията не е заболяване, а реакция на тялото, което възприема някои безобидни вещества, проникващи в него, като значителна заплаха. Този отговор е индивидуален, както и вида на реакцията.

Типични за днешното общество дразнители – алергени са:

 • Прах в бита и съдържащите се в нея акари;
 • Цветен прашец – сезонен дразнител от април, когато започва цъфтежът на дърветата;
 • Битова химия – освежители за въздух, керамични покрития, препарати за миене и т.н.;
 • Домашни питомци – хората реагират на храната им, на космите, пуха и т.н.;
 • Плесенни гъби – появяват се в помещения с висока влажност;
 • Храни и добавки – тук вариантите са безброй. Хора реагират на семенцата в ягодата, но и на торовете в растителната продукция, на овкусителите, оцветителите и добавките в храните и т.н.;
 • Антибиотици – съвременна причина за алергия, особено когато употребата се започва преди навършване на 1 г.

Пристрастеността към чистота също води до алергии, защото животът в стерилна среда отслабва имунитета.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото
алергична кашлица, лечение, сиропи
Полените са първи под подозрение, когато се появи алергично кашляне

Човек, който получава алергични реакции, трябва да знае три задължителни неща: какъв е дразнителя, как се сваля пристъп и как се облекчава трайно симптоматиката.

Диагностика

Съвет от алерголозите: не оставяйте алергията без внимание. Ако нямате възможност да получите прием при квалифициран алерголог или имунолог, отнесете се към личния лекар.

Диагностицирането на алергичния характер на кашлицата е елементарно, но определяне на провокатора е трудната част.

Алерголозите правят тестове, които представляват своеобразно налучкване, като започват от най-разпространените дразнители.

Болният може да е полезен, като е наблюдателен за реакциите си спрямо елементите от околната среда – парфюм, определени храни и т.н.

В идеалния случай той информира специалиста за сезонност в появата на алергията, за продължителност и характер, за всички детайли, които биха помогнали да се засече алергена.

Симптоми на алергична кашлица

А как се определя, че кашлянето е провокирано от алерген?

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!
 • Симптомът се развива мигновено, веднага след контакта с алергена (ако сме наблюдателни, ще забележим при кой контакт е възникнало кашлянето);
 • Пристъпът продължава до 4-5 минути, но е болезнен и мъчителен;
 • Кашлица от простуда или инфекция се повлиява от стандартните противовъзпалителни и се успокоява за дни, докато алергичната иска друг тип терапия. Тя продължава, докато има контакт с алергена, дори може да е постоянна;
 • Влажната алергична кашлица изважда оскъдно количество прозрачен чист секрет. Няма гной, кръв, оцветяване, характерни за патологичните процеси в дихателната с-ма;
 • Отсъстват болки в гърлото, може само драскане, няма температура, болки, втрисане;
 • Алергичната кашлица на 100% се съпровожда от алергична хрема (ринит). И от носа излизат безцветни, течни, прозрачни и чисти секрети;
 • Възможно е сълзене от очите, кихане, при тежка форма се явява обрив;
 • При тежък пристъп отичат лигавиците, пациентът е добре, но се затруднява да диша. Може да се появи рефлекс за повръщане;
 • И накрая – алергичната кашлица няма да се повлияе от традиционните сиропи, на нея й трябват антихистамини.

Самата кашлица не е опасна, но влече неприятни последствия като безсъние, повръщане, оток в гърлото, учестено и понякога безконтролно уриниране, слабост до загуба на съзнание и т.н. До такива прояви не се стига, ако се обработят симптомите.

Лечение на алергична кашлица

Комплексната терапия включва:

 • Откриване и елиминиране на алергена, прекратяване на контакта с него;
 • Прием на антихистамини, които успокояват симптоматиката;
 • Прием на витамини и имуностимулатори, които подкрепят тялото и го насищат с необходимите му в-ва;
 • Профилактика срещу рецидиви и нови пристъпи;
 • Прилагане на природни методи за успокояване и оздравяване.

  алергична кашлица, лечение, сиропи
  Алергиите са с индивидуално лице – при едни преобладава кашляне, при други – кихане, а трети са измъчвани приоритетно от хрема

Лекарства за алергична кашлица

Медикаментозното лечение стъпва на следните лекарства:

Антихистамини

за алергична кашлица и хрема

Те блокират определени рецептори и така потискат отделянето на хистамин в тялото. Хистамин е веществото, което задейства алергичния отговор на тялото.

Широко използвано активно в-во за блокиране на хистамина е цетиризин. Той стои в основата на лекарства като Зодак, Алертесин, Зиртек, Реактин, Талерт, Цетиристад.

Активното в-во левоцетиризин се предпочита при наличието на алергичен ринит. Представители са Л-Цетирикон, Алерцит, Зенаро, Ксизал, Ксивозан, Ревистим.

При сенна хрема се дават препарати с фексофенадин като Алегра и Евофекс.

С по-широк диапазон на приложение е антихистаминът хлоропирамин, представител на който е известният ни Алергозан.

Активната съставка деслоратадин се представя от антихистамините Ефестад, Флиниз, Деслоратадин, Йовесто, Ериназе, Десибел, Ериус.

Антихистаминните препарати са разни форми, за да са удобни в различните възрастови групи – основно таблетки, сироп и солуцио.

Някои билкови сиропи като Коф/ COUGH на Хималая помагат и при алергична разновидност на кашлица. Обикновено това са продукти, насочени към сухата разновидност на симптома.

Помощни средства

Муколитични сиропи

Те изменят състава на секрета в бронхите и му помагат да излезе навън.

Муколитици са активните в-ва:

 • амброксол (Амбрекс, Амбро, Муколизин, Мукосолван и др.);
 • ацетилцистеин (АЦЦ, Ацецис, Йалоклийн, Мукософт);
 • бромхексин (Бромхексин);
 • карбоцистеин (Бронлес, Флудитек);
 • ердостеин (Ердомед).

Отхрачващите лекарства помагат за извеждане на секрета от дихателните органи.

Витаминните комплекси укрепват имунитета и му позволяват той сам да поеме борбата с дразнителите.

Таблетираните форми за терапия на кашлица от всички видове даваме ТУК:

Сиропи за алергична кашлица

Сиропите с радост се приемат и от възрастни пациенти, но те на първо място са удобна форма за терапия на деца. Мъниците пък ги харесват заради приятния аромат и сладкия вкус.

Въпреки безобидната си форма, тези сиропи са силно антиалергично средство и се дават единствено от специалист.

Сиропи с лоратадин

 • Кларитин – лекарство срещу алергична кашлица, в основата на което стои известният противоалергичен агент лоратадин. Продава се под формата на сироп, като се използва еднакво успешно за големи и малки пациенти. Няма стран. ефекти и противопоказания. Може да се приложи от 2-годишна възраст;
 • Лоратадин на таблетки – Лорано Акут, Лоратадин, Ролетра.

Сиропи с деслоратадин

 • Десибел – облекчава възпаления на лигавиците по дихателния път, ефикасен при сенна хрема и дразнител домашен прах. Подходящ за деца над 1 г.;
 • Ериус – сироп и таблетки с ориг. Име Aerius, които не провокират сънливост. Помага срещу алергично кихане, сърбежи и секретиране;
 • Ефестад – перорален р-р, който се дава от 1 г. нагоре.

Сиропи с цетиразин

 • Зодак – сиропът е една от формите на това лекарство, което се предлага още на таблетки, капки и разтвори. Негово качество е пролонгираното действие, което позволява да се приема еднократно на всеки 24 часа;
 • Талерт – същото активно в-во, но препаратът е разработен за прилагане от 2-годишна възраст.

Инхалации и облекчаване

Препарати-аерозоли

Те са с удобна форма за бърза инхалация. Лекарственото средство се доставя непосредствено в дихателния път и светкавично „отпуска“ проявата на алергичния симптом.

От този тип са:

 • Беклометазон (кортикостероид) – Алцедин инхалер, Бекотид, Беклофорте, Екобек. Те отстраняват симптомите на алергия. В повечето сл. се назначават от 6-годишна възраст. Противопоказани са при прекарана операция, туберкулоза и инфекциозно заболяване. Лекарства с беклометазон към момента не са налични у нас;
 • Будезонид (кортикостероид) – Пулмикорт инхалер, Симбикорт Турбухалер. Те предотратяват възпаляване на дихателния път при астма;
 • Кленил – събира в себе си най-добрите качества на лекарствата за терапия на алергии, имайки противоалергенен и противовъзпалителен ефект. Добре се справя с бронхиална астма. Прилага се при алергични реакции при възрастни и мъници над 4 г.

  алергична кашлица, лечение, сиропи
  Физиологичният разтвор промива и отваря дихат. път и облекчава бързо

Препаратите срещу алергия са многообразни, с различни активни в-ва. Тук не изброихме всички, защото конкретното наименование се посочва от лекар. Общо тяхно качество е, че купират симптома напълно и той изчезва за указаното в инструкцията време.

Хомеопатия

за алергична кашлица

Полезна комбинация е:

 • Калиум фосфорикум 6С 2-4 Х по 1 гранула всеки ден;
 • Coffea cruda 30С по 1 гранула вечер, веднъж седмично, до получаване на подобрение.

Шуслерови соли – препарат № 8  – 3 Х 3  гранули.

Лечение с билки и чай

 • Каланхое – сокът премахва алергичен ринит. Маже се входът на ноздрите;
 • Целина корен – сокът (по 3 глътки пред ядене) облекчава кашлицата;
 • Мумие – разтворено в мляко (1:20) + мед, пие се утрин и вечер;
 • Още сокове – ябълки, моркови, цв. зеле и магданоз са чудесно съчетание срещу кашляне.

Всички народни лекове против кашлица описваме ТУК:

Лечение на алергична кашлица при деца

По-горе описахме някои препарати, които представляват глюкокортикостероиди. Но много специалисти казват: в никакъв случай не лекувайте деца с такива лекарства. Те са опасни и предизвикват привикване.

При тежки случаи в детска възраст лекарите предпочитат капково вливане на глюкоза и физиологичен разтвор. Тези препарати намаляват концентрацията на алергени в кръвта на детето и съдействат за оздравяването му.

Щом детето ви е алергично, винаги изучавайте предлаганите средства и избирайте най-безопасните.

Специално кашлицата при деца разглеждаме ТУК:

Домашен сироп против кашлица от ряпа и мед във видеото:

А вие какво харесвате за терапия на кашлица с алерг. произход?

Молим, споделете опит!

Източник:

Оценка на читателите
[Гласували: 4 Средно: 1.8]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Един коментар за “Алергична кашлица: Домашно лечение с билки и лекарства

 • 27.10.2018 в 18:27
  Permalink

  Здравейте, искам да ви споделя, че не успяваме да се преборим с нощната кашлица. Синът ми е на 2, 5, и той , и ние се уморихме от неспане. Направи алергия към котката. Преселихме я. После и кучето, макар че към куче не покава реакция. Правим инхалации, пи Зиртек 10 дни – спря. Престанах да давам, пак почна. Вечно ли да давам? Идеи…?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.