Хапчета за кашлица: суха, влажна и др. Ефикасни лекарства за гърло и отхрачване

♠ Как се лекува кашлица ♠ Защо има толкова много хапчетаза кашлица? ♠ Видове ♠ За  потискане на рефлекса за кашляне ♠ Видове потискащи ♠ За отхрачване на секрет ♠ С рефлекторно действие

Още в текста: ♠ Най-използвани муколитици ♠ Хапчета против простуда, грип + кашлица ♠ Лекарства при обструктивни заболявания

Множество заболявания се съпровождат с кашлица – защитна физиологична реакция на организма в отговор на дразнения от химически, физически или органичен вид. С помощта на кашлицата тялото изчиства и освобождава дихателн. пътища от чужди тела и секрети, изработвани при възпалителен процес или каквото и да е патологично отклонение от нормата.

В този смисъл не трябва да се мисли за потискане на кашлицата. Без нея респираторният тракт ще се препълни с изработените секрети и ще стане непроходим за въздуха. А и нерядко секретите съдържат микроорганизми – болестни причинители.

И все пак се налага да се „помогне“ на кашлицата, като възможностите са две според ситуацията:

ако тя е абсолютно непродуктивна (не извежда никаква секреция), тоест суха, и в същото време мъчителна и деряща вътрешностите, има нужда от потискане или превръщане във влажна, продуктивна кашлица.

таблетки за кашлица, пастили, саше, хапче

Мъниците обичат сиропи, а възрастните – смучащи табл.

Във втория сл. се вземат препарати, които увеличават изработването на секрети, за да се получи количество, удобно за изкарване навън;

 ако е продуктивна, но неефективна, лекарствата подобряват секретирането и транспорта, за да се освободят бронхите от секрети.

За постигане на тези различни в детайлите си ефекти, се произвеждат няколко типа лекарства. Едни потискат рефлекса за кашляне, който се намира в мозъка. Други стимулират производството на секрет и така ускоряват изчистването на дробовете.

При респираторни инфекции, при наличието на кашлица и особено при по-малки пациенти, обичайното лекарство е течно – сироп, и то най-много се търси от болните.

“Фигурин

Но фармацевтичните компании предлагат и „хапчета“ – таблетки и капсули. Някои от тях са алтернативна форма на лекарство, предлагано и като сироп, а други се произвеждат само и единствено под формата на хапчета.

Защо таблетките за лечение на кашлица са толкова много?

При някои болести медиците избират измежду 2-3 наименования, а когато се касае за кашлица, лекарствата са десетки, може би достигат сто. Защо са толкова много?

Кашлицата е симптом, а не заболяване. Тя бележи протичането на различни патологични процеси, с различна същност, и съответно третирането е различно. По един начин се лекува кашлица от простуда, по друг – алергична.

таблетки за кашлица, пастили, саше, хапче

Някои наименования, познати ни като сиропи, намираме и на таблетки

Видове хапчета против кашлица

 • Лекарства за суха кашлица, потискащи мозъчн. рефлекс. Те никога не се изписват при влажна кашлица – при наличието на секрет, защото ще го задържат в дихателния път, а застойните явления са опасни с привличането на допълнителна бактериална инфекция;
 • Лекарства за влажна кашлица, които активизират изработването на секрети и разреждат вече отделените, за да помогнат транспорта им навън. Те не се изписват при някои видове суха кашлица, ако не се очаква да се появи секрет. Но ако сухата кашлица е симптом на възпалителен процес, тези лекарства я преобразуват във влажна и започва изчистването;
 • Лекарства при обструкция (запушване) на дихателн. пътища. Те са особена група препарати, както и особен е случаят за тяхното използване. Докато медикаментите от предходните групи се дават без рецепта (макар да е препоръчително изписването им от лекар), то тук лекарствата са с рецепта и само по лекарско показание. Впрочем, те са за състояния, които е абсурдно да се самолекуват.

Противокашлични препарати

за потискане на рефлекса за кашляне

В самото начало от развитието на възпалителен процес в респираторния тракт кашлицата може да е много тежка, мъчителна и уморителна.

Тя е суха, без образуване на секрети и се провокира от просто дразнене на лигавицата.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Дразнителите са с най-различен генезис – например възпаление, алергия, инфекциозен или неинфекциозен. В този случай кашлицата не носи полза, а обезсилва болния.

Единственият начин да се отстрани е да се потисне активността на центъра в мозъка, който отговаря за този рефлекс.

На такъв етап лечението от лечението ще бъдат ефикасни наркотични и ненаркотични средства, напр. таблетки с кодеин.

Кодеин-съдържащите препарати са много ефикасни, но те не се продават свободно, а само със специална рецепта, защото предизвикват зависимост.

Вместо тях фармацевтичната промишленост предлага по-безопасни лекарства, които не съдържат наркотични в-ва. Сред тях са Глауцин и Либексин, първото спряно от предлагане към момента.

Лекарствата за суха кашлица се делят на такива с централно и с периферно действие, а има и такива с комбинирано действие.

Лекарствата с централно влияние върху кашличния център в мозъка се използват за потискане на пристъпите на кашлица. Те се ползват само при отсъствие на секрет.

Видове противокашлични лекарства

 • с наркотичен ефект – лекарства с кодеин, хидрокодон, деморфан и подобни. Тяхното действие се изразява в повишаване на прага на чувствителност на рефлекса за кашляне, реализиращо се на мозъчно ниво (централно). Типът лекарства са „алкалоиди и производни на опиума“ и сред наименованията в таблетирана форма са Глаувент и Кодеин. Към момента на съставяне на ревюто те не са в продажба, а единствен представител на групата е сиропът Демефан с dextromethorphan;
 • без наркотичен ефект – Синекод (бутамират).

  таблетки за кашлица, пастили, саше, хапче

  Бронхиалният секрет изпълва мястото за въздуха

Лекарствата с периферно действие включват препарати с/у суха кашлица, които въздействат на нервните окончания – рецепторите, намиращи се в бронхиалното дърво. Представител е Либексин.

Либексин работи по периферен път, като снижава чувствителността на рецепторите в лигавицата на бронхите, дори може да повлияе и центъра на кашлицата. Бронхиалните рецептори са много чувствителни и те моментално реагират на дразнение, изпращайки сигнал в продълговатия мозък.

Суха кашлица, възникнала в началото на простудното заболяване, грип, бронхит, а също и при страдащи от сърдечна недостатъчност, се препоръчва именно Либексин. По ефект е напълно съпоставим с кодеин-съдържащите лекарства, има и слабо изразено противовъзпалително и бронхо-разширяващо действие.

Либексин не предизвиква зависимост, затова е подходящ и за деца.

Лекарства с комбинирано действие – те притежават едновременно отхрачващо, бронхолитично, противовъзпалително и снижаващо кашличния рефлекс действия. Тук са бутамират – Стоптусин, Бронхолитин.

Много популярни са комбинираните средства с/у суха кашлица като Бронхолитин, в състава на който освен противокашличното средство глауцин не съдържат и ефедрин и масло от босилек. Това средство го няма на таблетки. В течна форма е по-удобен за мъници.

Други форми за терапия на суха кашлица даваме ТУК:

Суха кашлица: 20+ лекарства за нея. Сиропи, билки, спрейове

Отхрачващи за мокра кашлица

Механизмът на действие на отхрачващите препарати е такъв, че по рефлекторен път усилват секрецията от бронхите, разтварят секрета и подпомагат по-лекото му извеждане от ниската част на респираторния тракт.

Тези лекарства дразнят рецепторите в лигавицата на стомаха, възбуждат центъра на повръщането, който се намира в продълговатия мозък и така усилват отделянето на секрет от бронхиалните жлези.

Отхрачващи ср-ва се отделят в случаите, когато секретът е малко или обратно – много е, но е гъст и жилав и трудно се отделят. Това се реализира при бронхити, трахеити, пневмонии, бронхиална астма, също при муковисцидоза и някои други патологии.

Отхрачващите средства не бива да се комбинират с лекарства, потискащи кашличния център и инхибират рефлекса, пораждан от него. При такава симбиоза секретът се ще натрупва в дихателния път, вместо да излезе и може да провокира напр. пневмония.

Съществуват две групи отхрачващи лекарства, различаващи се по механизма си на действие – те са с рефлекторно и с пряко действие.

Отхрачващи

с рефлекторно действие

Те са създадени главно от лекарствени растения и техни екстракти, с цел усилване и ускоряване на извеждането на секрети. Групата е обширна. В нея присъстват лекарства от сладък корен, живовляк, риган, мащерка, ипекакуана, борови пъпки и мн. др.

Отхрачващи средства със синтезирани активни в-ва и етерични масла. Те се ползват гл. за инхалации, но има и таблетирани като ГелоМиртол и Тавипек.

таблетки за кашлица, пастили, саше, хапче

Руснаците имат някои препарати, наречени просто: хапчета за кашлица

Отхрачващи с рефлекторно действие

 • растителни средства корен девесил, сладък корен, лечебна ружа, натриев бензоат, етерични масла;
 • средства, които усилват бронхиалната секреция – натр. йодид, натр. хидрокарбонат, амониев хл., кал. йодид.

Муколитици

 • С пряко действие, бързо разрушаващи полимерните връзки в бронхиалната слуз – ацетилцистеин, калиев и натриев йодид, корен лечебна ружа, листа живовляк, сладък корен, мащерка, групата карбоцистеин;
 • С непряко действие (мукорегулатори).

Най-използвани муколитици

 • Амброксол – Амбро, Амбролекс Р, Мукосолван (с удължено освобождаване) и обикновени, Нео-бронхол за смучене, Солволан;
 • Ацетилцистеин – АЦЦ ефервесцентни, Флуимуцил ефервесцентни;
 • Бромхексин таблетки – разглеждаме ги главно ТУК:

Бромхексин на таблетки, сироп, ампули и др. Инхалации

 • Карбоцистеин – Бронлес капс;
 • Ердостеин – представител Ердомед гранули и капсули описваме в детайли ТУК:

Ердомед при кашлица: аналози, лечебни свойства и опасности

 • Експерторанти комбинации – Бронхостоп пастили, Синупрет и Форте.

Муколитици, изменящи продуктивността на бронхиалните жлези – антихистамини, антихолинергични препарати.

Противовъзпалителни с отхрачващ и/или бронхолитичен ефект – Синупрет табл., ГелоМиртол,  Проспан пастили, Хеделикс и др.

Особено популярни са комбинираните средства с комбинирано действие, които имат противокашлично, антихистаминно, бронхолитично, муколитично, отхрачващо действие. Нерядко са подкрепени с температуро-понижаващи и антибактериални съставки.

Те са много ефикасни, но и противопоказанията им са в повече, заради множеството компоненти.

Растителни комбинирани препарати, потискащи кашлицата и експекторанти: Анисол с масло от анасон, Бронхо Стоп с градинска мащерка, Проспан с екстракт от бръшлян, Проспан пастили, серията Исла – пастили с различен аромат и вит. С.

Растителни и домашни лекове на билкова основа даваме още и ТУК:

Лек за кашлица: Топ 20+ домашни рецепти, лекарства и билки за лечение

В този глас са представителите на етеричните масла – ГелоМиртол и Тавипек. Сравняваме ги ТУК:

Тавипек или Геломиртол? Сравнение по действие и приложение

Комбинирани препарати

Против простуда, грип + кашлица

Това са противогрипни средства, които са направени така, че да повлияват всички симптоми. Подобни препарати се правят главно на прахчета, опаковани в саше за една доза.

Сред таблитираните представители са Грипомед Колд & Флу, Метамизол Натрий, Паракофдал, Темпалгин, Абока Гринтус, бонбони Кармолис с алпийски билки, Колдрекс, Кофол за гърло, Мукогрип, Олитабс, Синупрет, Сотапирин и др.

Хомеопатични – Бронхалис Хил комбинация от няколко хомеопатични продукта.

Сиропите за влажна кашлица сме класифицирали ТУК:

Влажна кашлица, с храчки: сиропи, хапчета, антибиотик. Билки и подръчни средства

Лекарства

за обструктивни заболявания

Обструкцията е запушване, предизвикано от спазъм. При спазмиране на дихателн. система и обструктивни болести, спазмите пречат на секретите са излязат навън и те се отлагат в бронхите.

Целта на лечението е да отпусне спазъма от бронхите, да се разреди секретът и да се изведе навън. Болните се нуждаят и от подкрепа на имунитета. Затова терапията включва много компоненти, като медикаментите за подобряване на дишането са само част от цялостната схема.

В този клас са таблетки, които блокират веществата, предизвикващи стесняване и отичане на  дихателн. пътища.

Сред тях са:

 • Монтелукаст – Алвокаст, Ефира, Монтекон, Монтелукаст, Сингулар, които са главно таблетки или дъвчащи табл.;
 • Теофилин – Теотард удължено освобождаване;
 • Фенспирид – Еуреспал;
 • Бронхоразширяващи като салбутамол, кленбутерол и др.

Какъвто и да е индивидуалният случай, ако кашлицата не мине за няколко седмици и се съпровожда от болезненост в гърдите и отделянето на гъста гнойна секреция при поддържане на температура, това е достатъчна причина да се потърси помощ от специалист.

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.