Високо кръвно (хипертония). Важните симптоми. Хипертонична криза и рискове

♠ Какво е високо кръвно ♠ Как се усеща ♠ 10 сигурни симптоми ♠ Преумора и безсъние ♠ Слабост и световъртеж ♠ Главоболие ♠ Вътречерепно налягане ♠ Болка в сърцето и задух ♠ Сърцебиене, аритмия ♠ Тремор ♠ Гадене, повръщане ♠ Зачервяване и кръвоизливи ♠ Намалено зрение и студени крайници ♠ Какво е хипертонична криза

Още в текста: ♠ Да подредим симптомите ♠ Кръвно и пулс ♠ Варианти на хипертония ♠ Специфика по възрасти ♠ Първа помощ ♠ Усложнения от високо кръвно

С напредване на възрастта, а също поради перманентно напрежение и стрес, безспирен и уморителен живот, започваме да „вдигаме кръвно”. Докато се усетим, то става постоянно, а ние сме получили хипертония.

Това е болест, чиито признаци са приблизително еднакви при двата пола. Малката разлика е, че дамите са по-емоционални и нервната им с-ма реагира по-остро.

Тук разказваме как се разпознава най-отрано високото кръвно. Така ще опазим сърцето и мозъка от увреждане.

Какво е високо кръвно (КрН)?

Кръвното налягане по норма е 120/80, патологичното започва от 140/90.

симптоми на високо кръвно налягане

Една реална причина за проблема

В момент на напрежение горната граница може да се увеличи до 130 и дори до 140. Ако е инцидентно и бързо отмине, няма нужда от тревога, а само от периодична проверка.

Но щом високата стойност прехвърли 140 в момент на спокойствие и почивка, тогава КрН със сигурност е болестно повишено.

Усеща ли се?

Незначителното повишение по-скоро не поражда симптоми или хората не обръщат внимание. Затова при преглед терапевтите мерят кръвното на всички. За прехвърлилите 40-е  е направо задължително.

Стойност от 160 единици обаче няма как да остане незабелязана. При нея със сигурност се разгръща клинична картина.

Успокоителното е, че покачването на кръвното не винаги е сериозна болест. Например простудата и грипът могат да вдигнат стойностите за няколко дни.

10 сигурни симптоми

за високо налягане

Преумора и безсъние

Първи сигнал за вдигане на кръвно представлява състояние, което прилича на

преумора или лека простуда

Ставаме сънливи и отпуснати, но през деня. А през нощта не успяваме да се наспим. От липсата на почивка сме раздразнителни и разконцентрирани. Дори очите ни се зачервяват, сякаш не сме спали с дни.

Хората неглижират това състояние. То не им говори за  кръвно и не ги подсеща да си го премерят.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Обща слабост и световъртеж

симптоми на високо кръвно налягане

Органите, които удря високата стойност

Вс. случаи на високо КрН се съпровождат с безсилие и световъртеж, понякога и с некоординирани движения. Симптомите стават по-ярки с покачване на стойностите.

От значение е „разкрачът” над обичайните за конкретния човек стойности. Един, който има постоянна хипертония 160/100, няма да се разклати от 180/120. Друг с ниско КрН при покачване на 140/90 ще получи „пълния пакет” от неприятната симптоматика.

Зле адаптираните пациенти прекарват хипертоничните кризи на легло.

Главоболие

Съдовете в мозъка реагират на външните въздействия – натоварване, стрес, атмосферни промени. Те реагират и на високото КрН – със спазъм.

При леко повишаване на КрН главоболието се концентрира в слепоочната зона и се усилва при въртене и накланяне на главата.

При значително вдигане на КрН главоболието става драматично, пулсиращо, сякаш ще премаже главата, с тежест в очите. То се усилва при най-малко помръдване на главата, от ярка светлина и силни звуци.

Покачване на

вътречерепното налягане

Вътречерепното налягане представлява излишък или недостиг на гръбначно-мозъчна течност в конкретни части от черепната кутия и нарушаване на циркулацията.

То се проявява със симптоми като раздвояване на зрението, отоци по лицето, шум в ушите, снижаване на слуха, главоболие, болеви атаки върху гръбнака в шийна зона.

Болка в сърцето и задух

Високото КрН натоварва сърцето, защото то се опитва да преодолее нарасналото съпротивление в съдовете. Нуждата от кислород е по-голяма, а кръвоснабдяването – напротив, намалено.

Ако пациентът има други проблеми като исхемия, стенокардия или е прекарал инфаркт, в такива моменти той усеща болезненост зад гръдна кост, дискомфорт под лопатките, недостиг на въздух. Започва да диша учестено и повърхностно и усеща, че ще се задуши.

В случай че нямате сърдечна патология, но въпреки това ви боли сърцето, непременно се проверете за исхемична болест.

Сърцебиене, аритмия

Органите-мишени, които страдат от повишеното налягане, са мозъкът и сърцето. Главоболието, световъртежът и повръщането са признаци за поражение на мозъка. Сърцебиенето и учестяването на пулса на признаци за поражение на сърцето.

Около 70% от хората при повишаване на кръвното получават и аритмия. Те описват пристъпа като „чуване” на собственото сърцебиене, сякаш сърцето ще изхвърчи навън.

Тремор

симптоми на високо кръвно налягане

Треморът от КрН да не се бърка със „старческо треперене“

Треперенето на ръце, крака или на цялото тяло е разпространен симптом. Той прилича на втрисане, но температурата е нормална. При умерена хипертония тремор няма, но той се появява впоследствие, ако пациентът не вземе мерки за понижаване на налягането.

Крайна степен на този симптом е гърчът. Той се съпровожда със загуба на съзнание, стискане на челюстите и стягане на цялата мускулатура. Ръцете и краката синхронно се спазмират.

Появата на гърч е тежко усложнение на хипертоничната криза и е сигнал за риска от инсулт.

Гадене и повръщане

Те са симптоми не само на храносмилателни проблеми, но и на високото кръвно.

Повръщането е критерий за измерване на кръвното без апарат – „на око”.  Повръщащият със 75% вероятност е вдигнал до 180/120 и повече, с 25% вероятност е вдигнал на 160/100.

Особености на повръщането при високо КрН: то започва без предизвестие и без предварително гадене. Гаденето се появява след повръщането. Пристъпите са периодични. Повръщането не носи облекчение.

Неукротимо многократно повръщане говори за нарушено мозъчно кръвообращение на фона на силно повишено КрН. Това е тревожен симптом, при появата на който смело викайте линейка. В противен случай с всяко следващо повръщане напрежението ще се повишава и пациентът е застрашен от кръвоизлив в мозъка (хеморагичен инсулт).

Зачервяване и кръвоизливи

При един от трима хипертоници кризите се придружават от зачервяване на лицето. Усиленото препълване на съдовете при високо КрН грози със спонтанен разрив на съдовите стени. Първи реагират капилярите в носа и очите.

В 50% от случаите на рязък скок на кръвното над 180/100 става кръвоизлив в очите. На повечето пациенти им тече кръв от носа. На 10% – толкова силно, че и специалист не успява да го спре на момента.

Въобще не се плашете от кръвоизливите. Те са защитен механизъм, който изпуска парата от съдовете и предпазва от хематоми и инсулти.

Намалено зрение

и студени крайници

В ранните стадии на хипертония промени в зрението не се наблюдават. Болните виждат „мушички” и им притъмнява. Това става при рязко изправяне и се причинява от нарушения кръвен поток в очните съдове.

Студените крайници пък са израз на влошено кръвоснабдяване в периферията на кръвоносната с-ма.

Какво е хипертонична криза?

Това е понятие, което показва достигането на стойности на КрН от 160/100 при възрастните и 130/100 при децата.

Тези стойности са еквивалент на средно и тежко протичане на хипертония.

симптоми на високо кръвно налягане

При подобно значимо покачване пациентът получава по-голяма част от симптомите, които описахме

Анализ на симптомите

Главоболието и пулсиране в слепоочието – това са най-ярките признаци на повишено налягане. Но още по-съществен признак е съчетаването на много промени и белези. Това е добре, защото можем да се усетим навреме, ако сме внимателни към тялото си.

Как да обхванем и осмислим многото възможни прояви?

Да подредим нещата. Симптомите са само от три типа, нищо че уж са десетки.

Невротични – те са първите и показват началото на хипертония. Тук са световъртежът, главоболието в тила, шума в ушите, мушичките пред очите, умората, безсънието, нервността. Ако имате няколко такива неща, започнете да си мерите кръвното всеки ден.

Вегетативни – тази група симптоми се причиняват от рязък скок на адреналина. Затова те се появяват след стрес, пренапрежение, шок, силно преживяване. Тук са тревожност, потене, тежест в сърцето, нарушен сърдечен ритъм, пулсиране в главата, зачервяване на лицето. Ако имате някои от тези признаци, измерете си кръвното и стойте нащрек за хипертонична криза.

Задържане на течности – то няма връзка с това колко напитки сте изпили. Увеличеното налягане върху съдовите стени и невъзможността на постъпващата течност да се изведе в пълен обем водят до отоци по лицето и крайниците. Появява се усещане за леко застиване или изтръпване, може и мравучкане.

Ако описанията ви идват в повече, вижте видеото, там нещата са по-нагледни:

Кръвно и пулс

Кръвното показва под какво налягане сърцето изтласква кръв по съдовете, а пулсът показва с каква честота я изтласква.

При повишено кръвно пациентът може да има понижен или повишен пулс. Първият вариант е по-често срещан.

Високо кръвно и понижен пулс – комбинацията се провокира от сърдечна недостатъчност, сърдечна блокада, ендокардит или друга сърдечна патология, хормонална недостатъчност, ендокринни заболявания, нарушения в щитов. жлеза, вегетативна дистония и др.

Проблемът е, че при такава комбинация не може да се лекува със стандартните лекарства за сваляне на стойностите, защото те намаляват и честотата на сърдечните съкращения, тоест още повече забавят пулса. Ако пък се изпишат лекарства за нормализиране на пулса, то те непременно ще увеличат артериалното налягане. Лечението е специфично и се реализира от специалист.

Ниският пулс, съчетан с високо КрН, е опасен с това, че води до недостатъчно захранване на мозъка и на някои вътрешни органи. Когато пулсът падне до 30 удара в минута, пациентът губи съзнанието. Тогава е необходима спасителна дейност – оказване на изкуствено дишане.

Високо кръвно и повишен пулс – едновременното покачване говори за силно напрежение в организма и носи риск от усложнения.

То може да има непатологичен провокатор като стрес и шок, крайно напрягане и злоупотреба с алкохол и каже. Но може да е сигнал и за ред болести като хипертония първи тип, ендокринна, бъбречна, съдова и др. хипертонии, хипертиреоза, болест на Адисон, някои неврогенни и психогенни патологии и т.н.

Едновременното повишаване на налягане и пулс е рисково положение за инсулт и инфаркт.

норма за кръвно налягане

Адаптогенът Сератула короната е от екзотичните средства за контрол над кръвното. Растението помага на тялото да се адаптира към психически и физич. Натоварвания

Видове високо КрН

Кръвното се изразява с две числа. Пр.: 120/80.

Те са систолично (120) и диастолично (80) кръвно, горна и долна граница. Едната показва състоянието на сърцето (120), а другата – на съдовете (80).

Голямото (120) число показва с каква сила сърцето изтласква кръв по съдовете. Малкото число (80) показва с каква сила еластичните съдови страни „отвръщат на удара”, тоест реагират на оказания им натиск.

Не винаги голямата и малката стойност се движат в синхрон. Може сърцето да увеличи натиска, но съдовете да отговорят вяло. Тогава горната граница ще скочи примерно на 160, а долната ще остане в норма на 80.

По движението на тези стойности лекарите познават какви патологични процеси се развиват в даден пациент.

Варианти на хипертония

  • Повишено систолично, нормално диастолично – това се казва изолирано повишение на систоличното налягане и се причинява от свиване на просвета на артериите. Такъв тип хипертония е типична за възрастните хора. Тя отваря врата за инсулт или инфаркт;
  • Погранична хипертония – повишение в рамките на 140/90. Още е рано да се говори за хипертония, но и стойностите вече не са нормални. Може пациентът да е стресиран и да се оправи с успокоителни;
  • Синдром на бялата престилка – страх от лекари и стрес от измерване. Някои пациенти вдигат кръвно в болницата, когато ги преглеждат и само защото ги преглеждат. У дома стойностите са нормални.

Специфика по възрастисимптоми на високо кръвно налягане

Повишаването на кръвното по различен начин „удря” човека, според цялостното състояние на тялото му. Хипертонията по естествен начин се обвързва с възрастта.

В старческа възраст

Как се проявява повишаването при възрастните?

Главоболието е постоянен спътник на изпитващите проблеми с кръвното. То може да е перманентно притъпено и да се засилва при подеми.

Главоболието се допълва от тежест в гърдите, болезненост в сърдечна област, учестен ритъм. При сърдечни или съдови патологии тези симптоми се появяват и при най-незначително вдигане на кръвното.

В старческа възраст е типично отичането, което може да е постоянно.

При незначително физическо усилие се появяват задух и световъртеж.

В млада и средна възраст

Младежката възраст днес не е гаранция срещу хипертония. Такава се открива и при 25-годишни. Едва ли ще ви изненадаме с главните провокатори: затлъстяване, мазна храна, неактивен живот, недоспиване, наркотици, антидепресанти и хормони.

Как протича повишеното налягане при младите?

И тук главоболието е константа. Тя възниква сутрин и през деня към нея се присъединява гадене. Вените се подуват, лицето се зачервява, появяват се умора, съчетана с раздразнение и дори агресия.

При бременни

Кръвта след зачеването започва да обслужва два организма. Към края тя вече се е увеличила с половин до един литър. Нараства натиска върху съдовите стени. Така естествено кръвното се покачва.

Причини за безпокойство дава:

  • Повишено налягане в първите месеци, то без съмнение е израз на болестно изменение;
  • Повишено налягане с над 20 единици по което и да е време на бременността.

Ако в добавка жената има учестено сърцебиене, главоболие и световъртеж, отоци, ускорено напълнява, най-добре да се провери за хипертония или по-скоро за характерната за това състояние прееклампсия.

Високото КрН носи риск от хипоксия на плода и аборт.

Кое кръвно е високо? Какви са нормалните граници и доколко те варират безопасно ТУК:

Кръвно налягане: Граници и стойности. Нормално, високо и ниско

Как да измерим кръвното? Видове апарати и цени, както и мерене без апарат ТУК:

Апарат за кръвно налягане: Как се избира механичен и електронен. Измерване без апарат

Причини за високо кръвно + как да го предотвратим разглеждаме ТУК:

Високо кръвно. Причини, фактори на риска. Първа помощ

Какво да правим при вдигане на кръвно?

Най-първа грижа е да се въдвори спокойствие. Паниката и тревогата още повече ще вдигнат кръвното на болния.

Второто е да разположим човека удобно. Сигурно сте чували милион пъти, че щом някой е зле, трябва да легне. И тук е така, но в никакъв случай болния не трябва да ляга на равно, защото така кръвта ще „прелее“ към главата му, а това носи риск от кръвоизлив в мозъка.

Значи: главата да се повдигне над нивото на сърцето.

Първа помощ

Ако пострадалият приема редовно лекарства за контрол над кръвното, нека си вземе една обичайна доза. Няма смисъл да взима по-голямо количество, защото то няма да предизвика рязък спад, както човек би могъл да помисли.

За сваляне на кръвното в такова състояние се вземат Хлофазолин, Верапамил, Пропранолол.

Ако присъства сърдечна симптоматика, по-добре да е нитроглицерин.

Съвсем подходящо е да дадете успокоително, за да се нормализира пулсът и емоционалното състояние.

След като стабилизирате болният, е ред на лекаря – за назначаване на лечение. Но ако кръвното е било над 170 единици, по-добре извикайте линейка.

Лечение

Високото кръвно се лекува с определени медикаменти. За да сме по-точни – държи се под контрол, защото пълно излекуване е непостижимо. Ето защо не само лекарствата са от значение, а и цялостния стил на живот.

Важните елементи са отслабване, умерен живот, добър сън, качествена храна, без цигари и без питиета.

Диета + храни за сваляне на кръвно + билки, отвари и още средства ТУК:

Сваляне на високо кръвно налягане бързо, с и без лекарства: Как се сваля в домашни условия?

Усложнения

Хипертониците са податливи към атеросклероза. При тях рискът от инсулт и инфаркт е плашещо голям. Може да пострадат краката им заради перманентно разстройство на кръвоснабдяването.

Главната беля: сърцето. То е подложено на големи натоварвания и работи все в извънреден режим. Уморява се, изхабява се или на медицински език: нарушава му се естествения ритъм на кръвообращението.

Оттам следват задух, храчене на кръв, отоци на крайниците.

Друго направление са мозъчните усложнения. Съчетани с дегенерация и ретинопатии. Възможна слепота.

Няма нито една причина да не си обърнем внимание на кръвното. А днес има десетки начини да му държим юздите. Възможно е и по най-природосъобразния начин – чрез билки. В тяхна полза и конкретно – за Демир бозан, се застъпва лекар – във видеото ТУК:

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.