Домашни средства за лечение на гъбички по ноктите на краката и ръцете. Най-качествените рецепти

♠ Народни рецепти ♠ Оцет против гъбички ♠ Йод против гъбички ♠ Мед против гъбички ♠ Сода бикарбонат против гъбички ♠ Прополис ♠ Лечебни вани против гъбички ♠ Разни добавки ♠ Син камък ♠ Карбамид (урея) ♠ Масло от чаено дърво ♠ Чесън и лук ♠ Кислородна вода ♠ Змийско мляко (чистотел) ♠ Белина, яйце, сол

Още в текста: ♠ Общи препоръки за терапията ♠ Мерки за профилактика ♠ Как се заразяваме с гъбички

Увредена нокътна пластина и засегната околна кожа показват заразяване и развитие на микоза. Гъбичките по ноктите са инфекциозно заболяване, което се развива поради контактуване с патогенен източник или със заразен човек. Така гъбки-дерматофити проникват в тъканите. Ноктите променят цвета си и се деформират. При усложнените случаи – атрофират и дори могат да се отлепят от леглото си.

Гъбичките се разпространяват с невероятна скорост, затова направете нещо веднага, щом заподозрете, че сте заразени. Колкото по-бързо започнете… знаете!

Първото под ръка, са т.нар. нар. средства. Те са прости и достъпни, а в този случай – и уникално ефикасни. Те не само активно въздействат върху причинителя, но и възстановяват поразените от гъбички тъкани.

Лечение на гъбички по ноктите с народни средства

Оцет, пчелни продукти, чесън и лук, ред битови химикали – евтини и лесни за доставка, унищожават патогенната флора и са идеални за ежедневно приложение.

При отсъствието на алергичен отговор на някоя от съставките, рецептите на нар. целители са способни напълно да възстановят нокътната пластина и да ускорят естественото й регенериране.

Лечението се има за алтернативно. Ако не помогне до 1 седмица, съчетайте с аптечни продукти. Комбинираната терапия се смята за възможно най-мощната в тежки и усложнени случаи.

Повече оп 25 са проверените нар. рецепти срещу нокътни гъбички. Тук ще изложим най-най-качествените от тях.

Оцет

Обикновеният готварски оцет ускорява оздравяването при микози. Той създава в поразения нокът кисела среда, в която гъбичките губят възможност за разпространение и постепенно загиват.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Главното правило е: внимателно точково нанасяне на оцета, за да не получите изгаряне на околните здрави тъкани.

Прилагане: чрез превръзки от марля или памук, щедро напоени с оцет. Тъканта се притиска към инфектираното място за 15 мин. (7 пъти през 24 ч.)

народно лечение на гъбички по ръцете и краката

Ето къде да обработим

Подобрена рецепта: оцет + глицерин. При първата процедура е възможно усещане за парене в мястото на заразяване.

Мехлем с оцетна есенция: представлява изкуствен р-р на оцетна к-на с висока концентрация. Тя е силно действаща, но и рискът от изгаряния е висок. Затова се смесва със зехтин и с глицерин. На 2 части 70%-ова оцетна к-на се слагат по 1 част от смекчаващите съставки.

Мехлемообразната смес (не е твърда) се маже с тампонче за уши и се държи 10 часа.

Йод

гъбички по ноктите на краката, ръцете, йодЛечението на микоза с йод дава категорични резултати. Йодът унищожава гъбичките, дезинфекцира – ноктите и околните участъци от кожата. Обработката с йод предотвратява прехвърляне на гъбичките към здрави нокти.

Прилагане: точково, върху поразеното място се накапва спиртен р-р на йод.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Вариант: обработване на всички нокти (заразени и здрави) със смес от йод и яб. оцет. Обхваща се и кожата около ноктите. Изпълнява се ежедневно в течение на 15 дни.

Смеси с йод: йодът позволява да бъде смесван за повишаване на ефикасността със сол, екстракт от змийско мляко, със зехтин са смекчаване на действието. Удобно е такива лечебни смеси да се разреждат с вода и с тях да се провеждат терапевтични ванички за крака (може и за ръце).

Мед

Пчелният продукт умее да изкоренява самата причина за разрушаването на ноктите – гъбичките. Той премахва видимите нарушения и вредителите в дълбочина.

Прилагане: чрез превръзки с мед, залепващи се върху поразените места и се оставят за цяла нощ.

Правят се така: памучен тампон се изрязва приблизително по размера на пръста (малко по-голям, за да обвие и отстрани), напоява се обилно с мед и се залепва върху нокътната плочка. Отгоре се обвива с найлон или фолио – да се фиксира и да не цапа. Може и с бинт.

По-силен вариант: смес на мед с чесън. 20 мл мед и 1 скилидка са достатъчни за еднократна обработка. Прекарваме чесъна през преса и разбиваме с меда до кашообразно състояние. Намазваме с лекарството тампон и полагаме върху ноктите.

Внимание: първо измийте с домашен сапун краката и добре подсушете. Медът се нанася на сухо.

Смес на мед с лук: премахваме люспите и смиламе лука. Разбиваме с равно количество мед. Рецептата е близка до тази с чесъна и работи антимикотично и антибактериално. Процедурата нататък е същата – полиетилен или бинт.

Бани с мед: 20-40 мл мед, разреден в 2 л. топла вода. Потапяме краката (или ръцете) за 20 мин, после промиваме на течаща вода и обработваме с противогъбичен мехлем. Ваничките се повтарят до пълно изчезване на микозата.

Маска за нокти с мед: много ефикасна е, защото рецептата е силна и бързодействаща и работи точно върху болното място. 10 мл мед, 30 мл етер. евкалиптово масло и 20 мл яб. оцет се смесват до еднородност. Ако к-вото е повече, запазваме на студено и ползваме до свършване. Маската се полага върху ноктите 2 Х 30 мин., до пълно оздравяване.

Сода бикарбонат

Содата дезинфекцира, омекотява и подсушава загрубелите тъкани на ходилата и ноктите. Тя предпазва от размножаването на патогенни микроорганизми и е прекрасна за профилактика. За лечение се ползва с съчетание с аптечни лекарства.

Прилагане: на паста. Приготвя се от размита с водичка сода, да е с гъста консистенция. Към нея се капва лим. сок и това е – нанасяме. След десетина минутки отмиваме и леко подсушаваме.

Алтернатива: ваничка със сода. Пълним до средата леген със сгорещена вода, прибавяме малко течен сапун и сода и отпускаме крака. Това е чудесна терапия и за крака, и за нерви. За ок. 2 л. вода дозираме 1 с.л. сода, но и да предозираме, няма риск. Продължителност 20 мин.

Прополис

Неоспорими са антисептичните, противомикробни и противогъбични свойства на този чуден продукт на пчелите, с който те обеззаразяват пчелините си. Прополисът е категоричен и спрямо микозите, а заедно с това ускорява оздравяването.

Приложение: като тинктура или разтворен в масло. И двете форми са удобни за изготвяне в дом. условия.

ТУК: Домашна и алтернативни рецепти за клеева тинктура в няколко прости стъпки.
ТУК: Мехлем с прополис – рецепти с ланолин, вазелин, св. мас, слънчогл. олио, рибено масло, зехтин.

Бърза рецепта: няколко капки тинктура се смесват с какво да е етер. масло с антисептично действие.

Каквото и да изберете, полагането е по идентичен начин: напояваме тампон с прополисовото лекарство и налагаме болния нокът. Държим компреса до пълно изсъхване. Процедура се провежда 10-15 пъти. За по-лесно компресите се слагат за през нощта.

Ваничка с прополис: в сгорещената вода се разтваря 1 ч.л. клеева тинктура. Краката се потапят за десетина минути.

Внимавайте за алергични прояви, прополисът е способен на това. Нанесете малко от тинктурата или мехлема на лакътната сгъвка и изчакайте малко да видите дали ще се зачерви. Ако не – ето едно чудесно лекарство против микози.

Лечебни вани против гъбички

Хидротерапията е предпочитана срещу гъбички, защото лекарственото средство е разтворено в голямо количество вода и няма риск да бъде пропуснат участък от краката (от който след това може отново да се разнесе заразата).

От друга страна ваничките се разглеждат като помощно средство, защото пък в тях лекарството твърде много се разрежда и действа по-бавно (нужни са повече процедури).

Плюс на ваничките е, че чрез тях се възползваме от целебните качества на билките.

Добри резултати се постигат с отварки и екстракти от хвойна, змийско мляко, евкалипт, хмел, глухарче, хвощ, бял равнец и др.

Принципът е еднакво прост при всички растения – стиска от билката се попарва и се оставя за 2-3 ч. След това концентрираният воден извлек се изсипва във ваничката. Оптимално време за процедурите – ежедневно, пред сън.

По-горе дадохме някои идеи за лечебни съставки за ванички. Добавяме още рецепти с противовъзпалително, бактерицидно, регенериращо действие. Всички са разчетени за 2 л. затоплена вода, в която краката (или ръцете, ако те са засегнати) се държат в рамките на петнайсетина минути.

Добавка за ваничка:

 • калиев перманганат в к-во, с което водата ще стане бледо розова;
 • 3 части дъбова кора, по 2 части хвощ, цвят невен, стрък върбинка и плод къпина. 3 с.л. от сбора се попарват с 200 мл вода и отварката се пуска във ваната;
 • равни части сушен лист живовляк, бял равнец, репей и пелин. 3 с.л. от сбора се вари в 500 мл за 7 минути. Пари се малки и се изсипва във ваничката;
 • 300 г лукови люспи се сваряват в 2 л и се понакисват за 2-3 часа под капак. Концентратът се изсипва във ваната.

Син камък (меден сулфат)

гъбички по ноктите на краката, ръцете, син камъкВ стопанството той е най-често ползваният фунгицид с мед. Можем да пренесем прекрасното му действие и върху гъбичките, които са нападнали ноктите ни.

Плътните кристали съдържат сяра, мед и кислород. Те проникват дълбоко, затова в чист вид се нанасят само върху нокът.

За предпочитане е да се приготви ваничка, така ще се застраховаме от предозиране и неприятни последствия.

Рецепта за ваничка: 1 с.л. син камък + 200 мл кипната вода, разбъркваме и изсипваме във ваничката с приготвената вода. Накрая измиваме краката и оставяме да изсъхнат. Накрая намазваме противогъбичен мехлем.

Рецепта за мехлем: запичаме син камък в предварително загрят тиган и му добавяме жълта сяра и гъша мас в равни пропорции. Бъркаме до еднородност. Готовият мехлем прехвърляме в бурканче. С него обработваме само местата, поразени от гъбички, за предпочитане сутрин и вечер. Може да се налага и като компрес. Терапия – 7 до 10 дни.

Внимание: ако съхранявате вкъщи син камък или мехлем с негово участие, непременно сложете етикет: Отрова. Медният сулфат е точно това, когато се въвежда през уста. Подсигурете се, че няма да бъде достигнат от малки деца. Лекарството не е вариант при бременност и през кърмаческия период.

Карбамид (урея)

Това химическо съединение в кратки срокове извежда водата от меките и по-твърди тъкани в организма. Без влага патогенните гъбички бързо загиват, затова и карбамидът се влага в доста медицински препарати.

Мехлем с карбамид: съберете равни части карбамид и гъша мас, разбъркайте и приберете в бурканче. Мехлемът се нанася върху поразените нокти и се оставя за едно денонощие. После краката се измиват и се почиства размекнатата част от нокътната плочка. После в течение на 5 дни мястото се маже с йод. При тежки ситуации тази процедура се прави още два пъти.

Гъшата мас е предпочитана за медицинските рецепти, защото е нежна и щадяща. Ако не намирате такава, използвайте свинска мас. Друг вариант е вместо мас да се сложи катранен сапун. Тогава обаче кашицата се прави само за едно прилагане и на следващата процедура се смесва нова порция.

Масло от чаено дърво

гъбички по ноктите на краката, ръцете, чаено дървоВероятно най-ефикасното и прочуто народно с-во против гъбички. Но внимание: непременно първо се проверете за алергия.

Маслото е чудно със своите силни бактерицидни качества. Работи противовъзпалително, успокояващо и регенериращо тъканите.

Приложение: маслен тампон. Потапяме памук в маслото и обработваме поразеното място. Манипулациите се повтарят неограничен брой пъти в течение на 2-3 седмици, докато симптомите изчезнат.

Вариант: ваничка с етер. масло (20 капки). Такива процедури са безопасни и в течение на 2 месеца. За усилване на ефекта може да подкрепим с малко лавандулово масло.

Как да се избавим от гъбите завинаги:

Чесън и лук

И двете растения се славят като силни местни антисептици, които работят прекрасно, но и носят риск от изгаряне. Ако слагаме директно млян чесън или лук, гледаме да го ограничим само върху нокът. Околната кожа непременно ще бъде изгорена, ако кашицата мине върху нея. Разумно е да изолираме с изрязан тампон за сваляне на грим.

Процедура: почистваме чесъна или лука (каквото изберем, но само едното) и смиламе на каша. Изолираме кожата и разполагаме кашата върху ноктите. Отгоре фиксираме с бинт. След 10 минути измиваме и обработваме с крем. Разумно е лукът да се държи само 5 – 7 мин, той е по-силен.

Кислородна вода

3 л сгорещена вода + 8 с.л. кисл. вода (казват му и водороден прекис).

Потапяме за 5 мин. (не повече!!!). После за усилване на ефекта може да нанесем паста от сода и кислородна вода. Правим 7 поредни процедури.

Вижте как се изолира кожата, за да не бъде изгорена при унищожаване на гъбичките върху нокътната плочка:

Змийско мляко (чистотел)

Змийското мляко се готви на сок, мехлем или тинктура от суха билка. Растението съдържа отровни съставки, които унищожават гъбичките. Руснаците го наричат „чистотел“, може би защото изкоренява издъно всякакви патогени.

Зм. мляко се полага само външно под следните форми:

Сок – изстискан свеж сок убива вредителите, успокоява инфекцията, ограничава разпространението й. Огнището видимо се свива. Ако има откъде да се сдобиете с прясно набрана билка, пуснете я през месомелачка и след това изцедете сока. Потопете тампон и обработете зоните. Процедурата е показана до 3 пъти в денон. Пазете очите и въобще всякакви лигавици. Курс на терапия – 3 седмици.

Отварка – 5 с.л. сушена билка се попарва в 1.5 л вода и се оставя на слабо за 7 мин. Поставя се капака и се гледа кога ще се охлади. Отварката се добавя към ванички за водни процедури. Курс на терапия – до 2 седмици.

Мехлем – мляна билка + 2 с.л. краве масло се бъркат до еднородност. Държат се стъкло, в хладилник. От сместа се втрива до 2-3 пъти на денон., за 10 – 14 дни.

Още средства накратко

гъбички по ноктите на краката, ръцете, сол, белина, яйце

 • Белина – потапяме тампон за уши и нанасяме на всички нокти – една по една капчица. Стараем се да не останат сухи места. Повтаряме терапията до пълно оздравяване. Белината има мощно антибактериално и противогъбично д-вие.
 • Яйце – 200 мл оцет се разтварят в 5 л гореща вода + 2 сурови яйца. Разбираме на пяна и отпускаме краката в тази течност. След размекване отстраняваме вроговения слой. Не слагаме обувки, а топли чорапи;
 • Сол – морска или готварска, няма значение. Смесваме равни к-ва сол и сода, леко разреждаме и нанасяме кашата върху нотките за 10 мин. Промиваме, мажем с крем. Курс – 14 процедури. Може да правим и ванички с морска сол и масло от чайно дърво.

Още домашни терапии за крака/ ръце ТУК: Хрян, катран с водка, комбуча, амоняк, нишадърен спирт, борна к-на, прах за пране и др. Рецепти от Ванга. 

Понякога методите на нар. целители не са достатъчни, за да се овладеят гъбичките. При масово колонизиране трябват лекарства, понякога и системно (през устата) лечение.

Най-ефективните лекарства и аптечни средства ТУК:

Лекарства и мазила при гъбички по ноктите. Ламизил, Низорал, Екзодерил и др.

Общи препоръки за терапията

 1. При обхванати от гъбички нокътни плочки се спазва стриктно хигиена;
 2. Използваме индивидуални ножички, пили и други приспособления, като редовно ги дезинфекцираме;
 3. Сменяме редовно чорапите, внимаваме за изпотяване и веднага подсушаваме;
 4. Обувки, чехли и всичко, контактуващо с гъбичките, се обработва в кипната вода, а ако не може – се изхвърля;
 5. По време на терапията не посещаваме бани, сауни, басейни и зали за трениране.

Още терапевтични похвати ТУК: Как да разпознаем гъбички? Традиционни ср-ва и алтернативи. 

Мерки за профилактика

гъбички по ноктите на краката, ръцете, профилактикаЩом веднъж сме нападнати от гъбички, винаги съществува риска от рецидив. За да избегнем повторно развитие на болестта, трябва да следим за няколко правила:

 • да не ходим боси в обществени бани, сауни, басейни и др. За предпочитане са затворените гумени обувки;
 • да носим чорапи от естествени тъкани, които позволяват на краката да дишат;
 • да не ползваме чужди вещи;
 • да поддържаме краката чисти и сухи.

Характерно за повечето инфекции, включително и за микозите, е възникването им в момент на занижена имунна защита на тялото. Хубаво е периодично да поддържаме имунитета си с витамини и съответните стимулатори, да следим за балансираното си хранене и недотам натоварен стил на живот.

Как се заразяваме с гъбички по ноктите разказваме ТУК:

Гъбички по краката: микоза и кандидоза на стъпалата. Между пръстите. Симптоми, лекарства

Във видеото се демонстрира противогъбична терапия с оцет:

А вие какъв оцет ползвате: ябълков, винен?
Пропуснахме ли някоя хубава рецепта, добавете я в коментарите, ако обичате.
Нека сме още по-полезни.

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.