Гъбички по краката: микоза и кандидоза на стъпалата. Между пръстите. Симптоми, лекарства

♠ Какви гъбички ни нападат: ♠ Как се заразяват краката с гъбички: ♠ Симптоми на гъбички по краката: ♠ Микоза на стъпалата: ♠ Кандидоза на стъпалата: ♠ Лекарства против гъбички по краката: ♠ Тербинафин (Ламизил) : ♠ Флуконазол (Дифлукан) : ♠ Сертаконазол (Залаин) ♠ Итраконазол (Орунгал) ♠ Еконазол (Гино-Певарил) ♠ Нафтифин (Екзодерил)

Още в текста: ♠ Народни методи за лечение: ♠ Ванички и промивки: ♠ Мехлеми и разтвори: ♠ Гъбички по ноктите на краката и ръцете: ♠ Как се лекуват гъбички между пръстите на краката

Микозите се създават от миниатюрни спори на патогенни гъбички. Те са много разпространена инфекция, позната е на 60% от земното население.

Гъбичките се препредават при контактуване в бита, при общо използване на предмети. Все пак има и недосегаеми хора – тези със силен имунитет и правилна обмяна на веществата, които имат отлична хигиена.

Гъбичките могат да колонизират всякакви части на тялото. Но най-най-любими са им краката – ходилата, гънките между пръстите и ноктите. Защо, ще разкажем по-долу.

Какви гъбички ни нападат?

гъбички по краката

Помощ! Гъбички!

Гъбичните инфекции се причиняват от три вида възбудители:

⇒ Антропофилни – микроорганизми, които паразитират само върху човека. Предават се при непосредствен контакт на кожа и вещи с кожа;

⇒ Зоо-антопофилни са гъбички, които се чувстват еднакво добре и при хора, и при животни. Обикновено животното е носител, а човекът приема от него;

⇒ Кандида – дрождеподобни гъбички, които си живеят по нашата кожа и по лигавиците ни, но са много малко и не предизвикват болести. Освен ако не спадне имунитетът ни.

Как се заразяват краката

с гъбички?

Демир бозан билки за бъбреци

Инфектирането става:

⇒ Пряко – при непосредствен контакт със заразена почва, растения, животни или човек;

⇒ Непряко – при съприкосновение с инфектирани вещи.

Условия, при които гъбичките започват да се множат:

 • Слаб имунитет, който не съумява да потиска патогенната микрофлора;
 • Забавена обмяна заради диабет и някои съдови болести;
 • Лоша лична хигиена – риск носи посещение на обществени басейни и бани без лични чехли и ползването на чужди вещи. Също – рядка смяна на чорапи и обувки;
 • Потене на краката – вероятността от инфектиране се покачва при стоене с потни крака, влажни чорапи и обувки. Гъбичките се множат при топло и влажно;
 • Тесни обувки – неудобните и твърде тесни обувки, както и такива от недишащи материи, от една страна нараняват краката, причиняват микродраскотини, през които влизат гъбичките. А липсата на вентилация създава топлата влажна среда, която така обичат причинителите;
 • Суха кожа – нормално кожата има липиден филм, който я предпазва от болестотворни микроорганизми. При липсата на защита, гъбичките проникват с лекота.

Видове гъбички

Съществуват хиляди разновидности на микоза, но специално стъпалата са любими на три вида гъбички:

 • Трихофитони – червеният предпочита стъпалата и петите, а интердигиталния се развива между пръстите (само в задълбочени случаи минава към големия пръст и стъпалото);
 • Дерматофити – те паразитират върху епителя и ноктите;
 • Кандида – срещат се главно върху лигавици, но понякога се размножават и върху кожата на краката.

Симптоми на гъбички по краката

Външните прояви на болестта зависят от вида на патогенните микроорганизми.

Микоза на стъпалата

Под това общо наименование се разбира епидермофития и трихофития, защото техните симптоми са идентични.

Развиват се в няколко форми – начална, междупръстна, сквамозна, дисхидротична (с нарушена дейност на потните жлези), интертригиозна. Отделно е онихомикоза, гъбички по ноктите.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Началната форма се бележи от лющене и зачервяване на кожата. Рядко има сърбеж. Инфекцията стои латентна с години и се активизира само при ослабване на имунитета.

Междупръстната форма причинява напукване и неголеми ерозии в гънките. Поражението започва от палеца. Сърбенето е слабо изразено.

Сквамозната форма първо поразява единия крак и едва по-късно минава към другия. Петата се вроговява, образуват се сухи мазоли, кожата започва да се нацепва на петна. Зачервяването идва по-късно, както и излющването. Сърбежите са задължителни.

Дисхидротична форма доста се различава от другите по появата на множество мехурчета с размер от 3 до 9 мм. С времето те се сливат и образуват плътни мехури, които се пукат и под тях се образуват язви. Поразените зони болят и сърбят. При заздравяване кожата се лющи.

Тази форма се характеризира с хронично протичане. Понякога се усложнява от бактериална инфекция. Тогава мехурчетата се изпълват не с прозрачна, а с мътна течност и започва нагнояване. Тогава се появява силна болка и се повишава температурата.

Интертригинозна форма – най-разпространената. Развива се самостоятелно или се присъединява към сквамозната. Възниква между безименния пръст и палеца. Кожата се пука, мокри, сърби и пари. С времето пукнатината се превръща в ерозия, която причинява болка.

Формата има хронично, продължително протичане. Зимата симптомите отслабват и се обострят през лятото.

Кандидоза на стъпалата

Инфекцията между пръстите изглежда така: зачервена кожа и подпухване. Типично място е зоната между средния и безименния пръст, по-рядко в гънката до кутрето.

Образуват се мехурчета и гнойни ранички, около тях започва да се отлепя суха кожа.

Лекарства

против гъбички по краката

Разработени са ред противогъбични антибиотици.

При поражение на краката се предпочита локално приложение – чрез мазане или напръскване. Към системна терапия (вътрешно) се минава при определени случаи на задълбочена инфекция.

Гризеофулвин

Противогъбично лекарство, което по света се произвежда на таблетки и суспензия за вътрешен прием, и като мехлем – за локална обработка. У нас в момента не е налично.

Тербинафин (Ламизил)

гъбички по краката фунгофинАнатибиотик с широко противогъбично действие. Унищожава трихофитони и епидермофитони, както и кандида. У нас се предлага:

 • на таблетки Миконафин и Фунгофин по 250 мг,
 • на крем Фунгофин, Ламизил – и гел, Миконафин,
 • като спрей 1% Фунгофин и Ламизил за локално приложение.

Таблетките се приемат 1-2Х1 бр., 2 – 6 седм., при деца се смята според теглото.

Кремът се втрива, спреят се апликира 1-2 пъти на ден, 1 – 6 седм. според състоянието.

Противопоказания: значителни нарушения на функциите на бъбреци и ч. дроб, болести на кръвта, злокачествени новообразувания, съдови болести на краката, бременност и кърмене.

Флуконазол (Дифлукан)

гъбички по краката дифлуканПротивогъбичен препарат с отлична висока активност против кандида.

Може да го вземем на капсулки (Дифлазон, Дифлукан, Кандизол, Микосист, Флукозал и др) или като инфузионен разтвор (Ексомакс, Дифлазон, Фунгокап) 0,2%.

През устата стандартната доза е 1Х150 мг седмично или 1Х50 мг на ден. Видим резултат – след 6 седм.

Сертаконазол (Залаин)

Унижожава или поне потиска гъбичното развитие. Добре работи срещу трихофитони и кандида.

Предлага се като крем 2% за обработване на кожата (има и песари за вагинална употеба). Кремът се маже през 12 часа, да обхване е здрава кожа, примерно 1 см в кръг. Подобрение след 2 седм., но терапията не се спира до изпълване на 4 седм.

Итраконазол (Орунгал)

гъбички по краката орунгалИтраконазол, Итраназол, Орунгал, Фунгофунал – главно на капсули по 100 мг с изключение на Орунгал, който има и течна форма.

Итраконазолът е с широк спектър и с него спокойно се обработват всякакви причинители. Дозира се 2Х1 бр. за 7 дни, прекъсване 3 седмици и така 2-3 курса.

Друг вариант: 1Х2 бр. за 3 месеца. Обикновено при поражение на стъпалата стига прием от 2 седмици.

Еконазол (Гино-Певарил)

Препаратът е специално срещу микози по лигавиците, ефикасен спрямо всички причинители, вкл. плесенните гъбички. Затова се предлага като вагинален крем и вагинални глобули, но ред източници свидетелстват за ефикасност при обработване на стъпала.

У нас е наличен на глобули и крем, иначе се произвежда и като лосион, разтвор за обработване на кожа и аерозол.

Клотримазол

Клотримазол и Канестен крем ( има ги и на вагин. глобули). Широк спектър, висока ефикасност.

Ползва се само местно – мехлем, крем, лосион, разтвор, аерозол (в свет. мащаб), у нас само крем. Нанася се Х2-3 на ден до излекуване + още 3 седмици против рецидиви.

Нафтифин (Екзодерил)

Унищожава всички гъбички по стъпалата, вкл. някои видове бактерии. Оказва противовъзпалително д-вие (но само на мястото на нанасяне).

Продава се на крем в тубички и като р-р 1%. Обработката е Х2 на ден, 4 седмици, при кандидоза – 8 седмици, при поражение на ноктите – 8 месеца.

Народни методи за лечение

Простите дом. рецепти са първото, към което да посегнем, още при подозрение за гъбички. Те ще ни помагат в терапията и по-нататък.

Съвет: не отлагайте лечението, гъбичките не са за пренебрегване. Те отслабват имунитета ни и доставят маса неприятни изживявания. Освен това са супер заразни и като нищо ще заразите цялото си семейство.

Ванички и промивки

 • С оцет – измийте краката преди сън и натопете в смес от 800 мл 5% яб. оцет, разреден в 3 л топла вода. Дръжте 10 мин. Повторете 7 вечери. Здравата кожа се отличава с леко кисела среда, която е пагубна за гъбичките. При нарушаване на баланса тя става уязвима;
 • Със сода и сол – в 4 л топла вода разтворете по половин шепа сол и сода. Отпуснете краката и се наслаждавайте. Направете 7 процедури през ден. Тази рецепта е със силен обеззаразяващ ефект;
 • С кислородна вода – 100 мл 3% вод. прекис на 2 л топла вода. Отпуснете крака за 25 мин. Тази ваничка е силен антисептик и определено лекува гъбички по  краката;
 • С калиев перманганат – 3 л топла вода, 20 мл оцет + кал. перманганат, колкото да порозовее водата.  Киснем 15 мин., 7 дни.

След баните подсушавайте краката със стерилна салфетка и отделяйте с пемза или пила размекнатия вроговен слой кожа. Накрая намажете с лекарството, изписано ви от специалист, или с дом. мехлем.

Мехлеми и разтвори

гъбички по краката свинска мас

 • С чиста мас – смесваме пресята дървесна пепел с топена св. мас. Създаваме еднороден мехлем, с който обработваме подсушените стъпала Х2 на ден;
 • С йод – предварително разреждаме с мед. спирт 1:1. Течността нанасяме на тънък слой върху поразените зони с помощта на памучен тампон или клечица за уши. Повтаряме 7 вечери;
 • С яйце и оцет – по 20 мл оцет и вода + 2 белтъка (само!!!) + 10 мл зехтин. Разбиваме в купичка и оставяме под фолио в хладилника за няколко часа. Напояваме в сместа марля и налагаме за 20 мин. върху засегнатите места на стъпалата. В първите дни може мястото да се зачерви, това е нормална реакция;
 • С керосин – 100 мл керосин + 50 г пепел от билката змийско мляко. След смесване течността се оставя за 10 денон., защитено от светлина. Когато мине срокът, се загрява за половин час на водна баня и се прецежда през 4-слойна марля. Готовото лекарство се пази в тъмно стъкло и на стайна темп. С него се мажат участъците с гъби Х2 на ден, 3 седмици;
 • С прополис – 50% р-р в спирт унищожава заразата по кожата и ноктите. В аптеките има готов разтвор (10 мл – 7.48 лв), но можем да смесим и у дома (1:1 прополис към спирт);
 • С чесън – най-евтиното лекарство. Мажем мястото с изцеден от чесъна сок;
 • С лимон – нареждаме върху мястото парченца лимон и ги закрепваме с фолио. Действа антисептично и потиска ръста на гъбите. Слагаме вс. нощ до изчезването на вредителя.

Още формули ТУК: Масла, тетра, чеснова каша, Листерин, нишадър, борна к-на и др. 

А по ноктите?

Гъбички по ноктите

на краката и ръцете

Микозната инфекция е коварна болест, нищо че изглежда ограничена или повърхностна. Гъбичките трудно се изличават и нерядко рецидивират. Особено разпространени и коварни са те, когато се разположат по ноктите. Тогава естетичните проблеми и дискомфортът са неизразими, а терапията може да надхвърли и година.

Как да се пазим от гъби по ноктите и да ги лекуваме ТУК:

Домашни средства за лечение на гъбички по ноктите на краката и ръцете. Най-качествените рецепти

Как се лекуват гъбички между пръстите на краката?

Поразяването на междупръстието пък е не само неприятно, но и болезнено. Кожата се пука, боли, сърби.

Винаги трябва да мислим за краката си, да са защитени и сухи – и тогава ще се защитим от малките вредители, които носят големи последствия. Особено рискови места са плажовете, басейните, баните и сауните, където не трябва да ходим боси.

Хигиената ни също е от значение, но най-голямата защита е собственият ни имунитет. Ако той спадне, гъбичките могат да превземат всякакви места по тялото ни – отвътре и отвън.

За гъбичките по тялото ТУК:

Гъбички по кожата (тялото). Микроспория, лишей, себореен дерматит. Разпознаване, лекарства

Високият имунитет и своевременно лечение на възпалителните и инфекциозни болести е начинът да поддържаме постоянен отпор спрямо вагиналните гъбички. Обратно на общото мнение, те не идват при интимности. Повечето си живеят при нас, но намират слаб момент, за да се разраснат.

За тези гъбички разказваме ТУК:

Вагинални гъбички, кандидоза, млечница. Откъде идва и защо? Лекарства

На предпазването от гъбичките е посветено и видеото:

Знаете ли други, още по-хубави рецепти против гъби по краката?
Споделете с нас, както и с читателите.
Очакваме Ви и благодарим!

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.