Дебела Мара: 20+ рецепти срещу кокоши трън, гной, циреи. Как да различим и къде да намерим

♠ Какво има в Дебела Мара ♠ Ползи от билката Дебела Мара ♠ Какво лекува ♠ Рецепти ♠ Срещу брадавици и папиломи ♠ При кокоши тръни и мазоли ♠ При циреи и гной ♠ Против пъпки ♠ При херпес ♠ При рани, охлузвания ♠ Срещу хемороиди ♠ Компреси при травми ♠ При рак на кожата ♠ Още приложения ♠ Дебела Мара за уши

Още в текста: ♠ Противопоказания ♠ Дебела Мара като цвете ♠ Как да я различим ♠ Дебела Мара или Дърво на живота ♠ Дебела Мара или Тлъстига ♠ Събиране на Дебела Мара ♠ Отглеждане ♠ Размножаване ♠ Цена и откъде да купим

Билката Дебела Мара

Любимо растение за ландшафтните дизайнери

Дебела Мара звучи някак наше, близко и домашно, по български. Имаме усещането, че ще я срещнем в зацветените дворчета, край прашния път на село или по ливадите, когато се разхождаме извън града.

Може и да я срещнем наистина – в двор или в саксия, но дотам! Макар наречена Мара, тя идва от Китай и Япония. Разнесла се е по незнайни пътища из цял свят, стигнала е и до нас. В природата ни не расте свободно, не се среща в див вид.

Тук-там я гледат като лекарство за възпалени уши и рани по коленете. Но защо, как, кой е казал? Не се помни. Предава се по родова линия, по съседски.

Има легенди, от които разбираме, че Мара отдавна се разхожда из Европа. За Карл I Велики казват, че задължил поданиците си с указ да гледат растението в саксии и на покрива. Смятал, че то отвежда мълниите и предпазва домовете.

Само че друго растение, сродно на Мара, расте по покривите. Значи не е отскоро това бъркане на Мара с други растения, главно с Дървото на живота и с някои от семейство Тлъстигови.

За лечебните качества на Дебела Мара пък разказва руска легенда за богатира Иля Муромец. Той прекарал 33 години върху една руска зидана печка, без да може да помръдне, защото имал болни крака. Раздвижил го лечебен букет от билки, в който участвала и Дебелата Мара.

И така, Мара си живее и у нас. Присъства в асортимента на семепроизводителите. Затова да видим за какво служи.

Какво има в Дебела Мара?

“Демир
билката Дебела Мара

Ярки цветове, плътна зеленина, отлично растение за зацветяване

Билката е просто находище на органични киселини. В състава й се откриват оксалова, оцетна, изолимонена, ябълкова, глицеринова, лимонена, фумарова и янтарна.

Не по-малко са ценни компоненти като флавоноиди, алкалоиди, дъбилни, арбутин, етер. масла, седамин, сединин, никотин, сапонини и фенолни съединения, вит.С, каротин и соли на калция и т.н.

В сочните листа намираме огромно количество макро- и микроелементи като калий, калций, магнезия, цинк, селен, желязо, хром, манган, мед, молибден, никел, сребро, титан, барий, катехини, аминокиселини, каротиноиди.

Ползи от билката Дебела Мара

Според ред източници тази билка има следните качества:

 • Стимулира сърцето, повишава тонуса на сърдечния мускул;
 • Отличен диуретик, извежда бързо излишъка от течности в тялото;
 • Тонизира и възстановява при умора и нервни разстройва;
 • Укрепва естествените защитни сили, работейки като имуностимулатор;
 • Благотворно укрепва работата на черен дроб и бъбреци;
 • Лекува астма, възпаляване на бели дробове, туберкулоза, бронхити, трахеити в качеството на противовъзпалително средство;
 • Нормализира менструалния цикъл.

Ред източници обясняват, че алкалоидите и дъбилните в-ва намаляват риска от тромбообразуване и укрепват съдовете. Че вит. С укрепва имунитета и лекува при простуди. Че дъбилните в-ва убиват болестотворните бактерии. Че флавоноидите стимулират образуването на жлъчен сок. Че органичните к-ни регулират теглото и разтварят холестероловите плаки. И т.н., и т.н. Но дадените качества не са подкрепени с конкретни рецепти.

Затова да подчертаем: у нас Дебела Мара се използва външно и такова приложение е предавано от нашите баби, които са я използвали. Подкрепяме се и с конкретни рецепти по-долу.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Какво лекува Дебела Мара?

лист Дебела Мара, лечение, рецепти

Ето едно чудесно приложение на билката

Сигурната полза от Дебела Мара е:

 • Помага за възстановяване след травми от всякаква тежест, под формата на компреси;
 • Има мощно кръвоспиращо действие;
 • Помага за заздравяването на рани;
 • Има почистващо действие при повърхностни гнойни процеси;
 • Изсмуква гной от по-дълбоки образувания като цирей (фурункул);
 • Лекува мазоли и кокоши тръни;
 • Обеззаразява и затваря одрасквания и др. нарушения в целостта на кожата.

Рецепти

Най-лечебни са месестите листа. Те са обвити с дебела ципа, затова преди ползване се начукват, смилат, попарват или обелват. От тях се приготвят лапи, компреси и превръзки.

лист Дебела Мара, лечение, рецепти

Лист от Дебела Мара отблизо

Някои рецепти са на базата на цвят и цял стрък.

Дебела Мара

срещу брадавици и папиломи

Пресен цвят от растението се смила в месомелачка и от пюрираната растителна маса се оцежда сок. С него сутрин и вечер се намазват образуванията. Особено ефикасна е тази рецепта срещу папиломи на краче.

При кокоши тръни и мазоли

Всяка вечер преди лягане се правят компреси с пресни листа. Те се оставят да действат цяла нощ.

Преди да се наложи компресът, мястото се накисва и натопля много добре, докато горният втвърден слой се размекне. Може да се потопи в топла вода с малко сода бикарбонат. Леко се зачиства размекнатото и върху отворения по-долен слой се налагат пресни листа от билката. Предварително ги обелваме, за да пуснат сока си.

За засилване на действието се накапва малко оцет.

Компресът се закрепва с лейкопласт или ластична материя (бинт).

Това лечение се повтаря няколко вечери поред, до подобрение. Очаквана продължителност – 5 до 10 компреса.

При циреи и гной

Компресите от прясна Дебела Мара имат способността да изтеглят от дълбочина гной. Затова те са добро лекарство при цирей (фурункули), както и при по-дълбоки рани, които са прихванали бактериална инфекция.

Ако имате възможност да почистите мястото от избилата гной, направете го, но без да нарушавате естествената цялост. Циреят определено не се пипа. Очаква се билката да изтегли жилото по естествен път.

Изберете едно по-дебело листо, обелете ципата и го разрежете почти по цялата му дебелина. Може да го разрежете пред средата, да се получи широк разрез сърцевина. Наложете върху гнойното образувание. Превържете с лейкопласт или бинт.

Много възможно е още след 2-3 процедури да видите, че гнойта е избила от сърцевината навън и  изтича. Въпреки това, направете още 2-3 процедури, защото билката има и обеззаразяващо действие.

Дебела Мара против пъпки

Ако пъпките са избили по лицето, няма да е възможно да се правят компреси от листа, както описахме по-горе. Възможностите са или пъпките да бъдат натъркани с разрязан лист (така че да пусне сока си) или направо да изцедим сок от листата и да обработим засегнатото място. Течността, която избива от листата на Д. Мара, има антибактериална активност, премахва възпаляване, гной и натрупани мазнини. Свива порите.

Внимание! При обработване на пъпки и други кожни образувания, действайте със стерилен тампон и никога с пръст.

Дебела Мара срещу херпеси

Пресен сок, току-що изцеден от билката Д. Мара, направо изгаря вирусното образувание. Достатъчно е да се обработва през 3-4 часа, но не директно, а с чист памук или марля. Винаги изцеждайте няколко капки сок точно преди обработването.

Ако ви е затрудняващо да изцедите сок, срежете листа и притиснете към херпеса. Като засъхне, направете нов свеж разрез и отново притиснете.

Очаква се най-много до седмица от херпеса да не остане и следа. Сокчето от билката ще помогне мястото да се затвори по-бързо и дори няма да остави белег.

При рани, охлузвания,

пробождане, порязване

лист Дебела Мара, лечение, рецепти

На кашица или цяло листо, Дебела Мара заздравява рани

Няколко листенца Дебела Мара се измиват обстойно и се пускат през месомелачка (ползвайте блендер, ако нямате уред за мелене на месо). Въпросът е растителната маса да стане на каша. Внимавайте да не загубите течността, която е лечебна. Намажете кашата върху раната и отгоре затворете със стерилна марля. Следва стандартна превръзка.

Тази превръзка ще бъде още по-лечебна, ако бъде подменяна през няколко часа с прясна растителна маса. Обработвайте така раната, докато напълно се затвори.

При подобна обработка със сигурност от раната ще остане минимално възможния белег.

Дебела Мара срещу хемороиди

Ябълчената к-на в сока на Дебела Мара можем да впрегнем и за терапия на хемороиди. Мястото е малко деликатно и ще ни затрудни да направим компрес, затова можем да обработваме със сок или да притискаме прясно направен срез към образованието. По-подробно за технологията при хемороиди е дадено ТУК: Дебела Мара с мед. При язва, вътрешно приложение и при кожни образувания. 

Компреси при травми

Травмирани зони от кожата се лекуват с компреси. Ако сте се ранили през зимата, използвайте по-рано изсушени листа от растението, което има регенериращо свойство.

При рак на кожата

Някои източници свидетелстват, че компреси със свеж лист действат успокояващо при рак на кожата.

Прясно цеден сок помага още при:

 • Изгаряния;
 • Зачервяване вследствие на слънчеви бани;
 • Ухапване от насекоми, комар;
 • Ужилване от пчела/ оса;
 • Срещу лунички;
 • При образували се повърхностни отоци;
 • При болезненост във всички случаи.

Дебела Мара за уши

Както казахме в началото, у нас по дворчетата отдавна гледат Дебела Мара, главно с цел да се лекуват ушни болки. Сокчето от растението се използва като капки при инфекции в слуховия канал и при засегнато средно ухо с цел ускоряване на възстановяването. Смята се, че тези природни капки помагат да се пребори инфекцията, защото имат бактерицидно действие.

Внимание! Тази билка не се прилага след операция на ухото и някакви по-инвазивни манипулации и когато на мястото има гной.лист Дебела Мара, лечение, рецепти

лист Дебела Мара, лечение, рецепти

Можем да си прихванем и така

Противопоказания

за Дебела Мара

Тя не е абсолютно безопасна, като всяко растение.

Предупрежденията касаят вътрешния прием, за който споменахме, че не е докрай изучен. Някои препоръчват чист сок или отварка за терапията на язва, простуди и дихателни инфекции. Но този начин за употреба може да причини по-големи неприятности.

Например билката може рязко и неконтролируемо да вдига кръвното, да провокира главоболие и завиване на свят, да превъзбуди нервната с-ма. Може да причини гадене, проблеми с храносмилането, да ви наруши сърдечния ритъм и дори дишането.

Ако сте алергични, тествайте се. Може да имате индивидуална непоносимост.

Вътрешният прием е категорично забранен за бъдещи майки и за деца.

Външното прилагане на билката е без ограничения. Единственото предупреждение е да се пази околната здрава кожа, за да не бъде обработена по грешка и съответно – изгорена.

Дебела Мара като цвете

+ снимкибилката Дебела Мара

Дебела Мара и нейните сродници са уникални декоративни растения. Те чудесно стоят в градината и на подпрозоречния перваз, защото имат екзотично, необичайно звучене. Цветовете пък са ярки и много кичести. Например Дебела Мара цъфти главно в розово, като розовидните кошнички са повече от разкошни.

Дори екземпляр, засаден поединично, създава пищен цветен ефект. А пък когато растението се оформя на туфички или следва линията на пътеката, то създава една постоянна радост за окото, без да изисква особени грижи.

Да, ето главния плюс на този тип растения – те са просто непретенциозни и няма да умрат, ако забравите да ги полеете.

Дебела Мара в саксия е красиво + полезно. Растението ще ви е винаги под ръка, ако искате да се възползвате от лечебните му качества.

Езотерични източници твърдят, че Дебела Мара внася в дома благополучието. Както са дебели и плътни листата му, толкова плътни стават и портфейлите. Може би виждането идва от сродните му растения – Дървото на живота и Дървото на парите. Това, за което сме сигурни, е, че Дебела Мара внася красота и естетика, а положителната енергия у нас е магнит за щастливи събития.

Малко ботаника

Латинското име на Дебела Мара е Седум спектабиле. Тя е част от рода Седум (Sedum), познат ни още като Тлъстига. В световен мащаб той наброява повече от 600 вида по родова линия. И представяте ли си – повечето от тях са ярки, екстравагантни, красиви, вълнуващи. Внасят красота в живота ни и на земята.

В живата природа са разпространени на почти всички континенти. Има студоустойчиви разновидности, подходящи за по-северните райони.

У нас Дебела Мара цъфти през август. Тя разтваря ярък розов цвят. Макар лесно разпознаваема и с ясни отличителни черти, тя все пак постоянно се бърка с други от рода Тлъстига и семейство Дебелецови.

Ето вижте как изглежда на живо:

Дебела Мара или Дърво на живота?

Тези две растения най-често се бъркат. И двете са от едно семейство – Дебелецови, но са различни растения. Дървото на живота наистина наподобява дърво по разклоняването си, докато стъблата на Дебела Мара са равни и високи, равномерно покрити с листа по цялата си дължина – отдолу догоре. Именно по това разположение на листата можем да я различим.

Във видеото е показано Дървото на живота, за да няма повече съмнения в различаването:

За справка Д. Мара е Sedum spectabile, а Дърво на живота – Crassula ovata.

Дебела Мара или Тлъстига?

Разглежданата от нас билка се бърка и със своите родственици от рода Тлъстига. У нас има поне 23 диви представители, от които най-близка е Голямата тлъстига Sedum maximum. Тук различаването също не представлява усилие, защото нашата Мара е най-често розова (може и по-червеникава), а Голямата тлъстига е с жълт или белезникав цвят. И тук прилагаме снимки.

Наистина, не можем да си обясним защо толкова зле се разпознава Дебела Мара. Още по-подробно разликите са описани ТУК: Всичко за Sedum spectabile. 

Събиране на Дебела Мара

В народната медицина се използват стръковете на растението. Те се събират само в сухо време, като се срязват с нож или с градински ножици. Не се препоръчва растението да се изкарва от корен.

Събраните листа се режат на части с дължина до 7 см. И се сушат на свеж въздух, на защитено от пряко слънце място. Сушенето продължава 5 дни. После се прибира в хартиени пликове и се пази на тъмно. Срок на съхранение – 2 години.

Отглеждане на Дебела Мара

Тя е непретенциозно растение, което отлично вирее на всякакви почви, дори лишени от влага или каменисти.

Харесва се от ландшафтните дизайнери, защото израства на лесни за оформяне пищни туфи с гъста зеленина и едър цвят, достигащ до 15 см. Туфичките се обагрят в различни оттенъци – бяло, розово, червено, дори виолетово. В градините и домовете стъблата достигат до 80 см.

Дебела Мара в саксия

Дебела Мара в саксия

Най-добре стои засадено в група, а не поединично.

Ако се отглежда в саксия, трябва да подберем не много дълбок, но доста широк съд. Корените не растат в дълбочина, а се разпространяват плитко и встрани.

Въпреки че издържа при всякакви условия, Дебелата Мара е по-красива, когато се отглежда върху добра почва, леко песъчлива.

Растението не изисква висока влажност, но в горещи дни го облекчете, като го понапръскате с вода. През лятото се полива веднъж месечно.

Размножаване

Извършва се чрез семена и вегетативно. От семена е по-бавно и трудоемко.

Семената се слагат в богата почва през март и се покриват със стъкло. Когато се появят две листенца, растението се разсажда – по 1-3 бр. в едно съдче.

При вегетативното размножаване се използват само възрастни растения над 4 г. Растението се изважда от почвата и се разделя на части. Те се подсушават и след няколко часа се засаждат отново в почва.

Ще си хванете Дебела Мара и от отрязано стъбло, което за малко ще подържите във вода или направо ще сложите в почва.

Разбира се, процесът си има някои тънкости. Те са показани във видеото:

Цена на Дебела Мара,

на която може да се купи и продаде

Семена се намира у производителите и се търгуват чрез специализирани сайтове. Едно стандартно пакетче струва ок. 3 лв.

Разсад и млади растения се продават чрез частни обяви по 0.50 до 1 лв бройката. Те се предлагат за зацветяване на градини и алпинеуми.

Сушен лист с лечебна цел обаче е сложно да се намери, освен ако имаме късмет при някой билкар. Остава да си произведем сами или да си отгледаме в саксия. Ето как ще изглежда:

А вие за какво ползвате Дебела Мара. Молим, споделете,

ако сте употребявали билката вътрешно – на сок или отварка.

Нека обогатим информацията за това растение с ваша помощ.

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.