Нормален пулс: норма по възрасти, според активността. Причини за висок и за нисък пулс. Първа помощ

♠ Какво е пулс ♠ Как се мери ♠ Нормални показатели ♠ От какво зависи пулсът ♠ Норма за пулс по възрасти ♠ При жени ♠ В менопауза, при бременност ♠ При деца ♠ Пулс в покой ♠ При ходене и бягане ♠ Как да сметнем максимално допустимия пулс ♠ За отслабване ♠ След ядене

Още в текста: ♠ Отклонения от нормата на пулса ♠ Причини за висок пулс ♠ Причини за нисък пулс ♠ Тахикардия ♠ Брадикардия ♠ Симптоми на аритмия ♠ Как да действаме при отклонения в пулс ♠ Как да свалим пулса

Пулсът е косвен показател за състоянието на нашето сърце и съдове. Той отразява честотата на сърдечните съкращения – най-значим белег на състоянието ни. Не случайно лекарят мери пулса ни, когато сме зле.

По броя удари в минута и по силата на тези удари съдим за активността на сърцето и за еластичността на съдовете. Пулсът, заедно с артериалното налягане, дават доста точна картина за състоянието към даден момент.

Мнозина се затрудняват да разграничат пулс от нещо подобно – кръвното налягане. Те са свързани, но и различни.

Сърцето бие с определена честота и сила (пулс), а изтласканата от него кръв среща определено съпротивление в съдовете (налягане). Сърцето може да бие бавно (нисък пулс), но артериите да оказват повишено съпротивление (високо кръвно).

Пулсът зависи от вътрешното състояние на човека, но и от външни обстоятелства. Той се учестява – сърцето започва да бие по-бързо, когато се зарадваме (положителни емоции) или се стресираме, при физическо натоварване и при болест.

Накратко: когато тялото гори повече енергия и му трябва повече кръв (захранване), сърцето ускорява работата си и пулсът ни го показва.

Ето защо стойността на пулса има ключово значение в диагностиката на нашето състояние. Само че единствено пулсът не показва достатъчно, защото той зависи и от други неща като възрастта например.

Има осреднени стандартни стойности за нормален пулс, но и възможност да варират според индивидуалната ситуация.

Какво e нормален пулс?

нормален пулс, ускорен пулс, стойности, норма

Пулсът е свързан с нашата енергичност

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Пулсът показва колебанието на съдовете, възникващо под напора на сърдечното биене. Тъй като пулсацията се разпространява по кръвоносните съдове, то различаваме три вида пулс, както имаме три вида съдове:

 • Артериален пулс – пулсацията на артериите (съдовете за чиста кръв, излизаща от сърцето);
 • Венозен пулс – пулсацията на вените (съдове за отработена кръв, връщаща се към сърцето);
 • Капилярен пулс – пулсацията на най-мъничките проводници на кръвта – капилярите, които осигуряват захранването до всяка точка.

При здрав човек пулсът е ритмичен, сърцето бие равно, на равни интервали. Ритъмът се задава от честотата на сърдечните съкращения. Ако пулсацията е твърде слаба или неритмична, очевидно имаме заболяване.

Това, което наричаме пулс и което измерваме, е артериалният пулс. Другите два вида се мерят само в болнични условия и то – при специална причина.

Измерване на пулс

Как се измерва пулс? Лесно, защото не е нужен апарат (има пулсомери). Но без апарат е по-трудно – да напипаме пулсацията, да стабилизираме усещането си и да изброим ударите правилно, засичайки по часовник времето.

нормален пулс, ускорен пулс, стойности, норма

Разказваме за връзката между пулс и сърце

Най-лесното място, затова и непрекъснато използвано, е на китката, където артерията минава съвсем повърхностно и дори се вижда с просто око.

Притиснете с 4 пръста вътрешната страна на китката. Първият път ще сменяте положението, докато напипате мястото. Ако леко сгънете китката навътре, нашата точка ще се превърне в ямичка, естествена вдлъбнатина в ръката. Остава да отброите ударите, които усещате, за 1 минута.

Ако пулсът се чува лошо на това място, има още подходящи точки по тялото, където артериите са достатъчно повърхностни. Вижте някои на схемата.нормален пулс, ускорен пулс, стойности, норма нормален пулс, ускорен пулс, стойности, норма

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Аз чувам най-ясно пулса си на шията, а и постановката ми е удобна. Включвам приложението „таймер“ на смартфона си, настройвам го на 1 минута.нормален пулс, ускорен пулс, стойности, норма

С едната ръка държа телефона, а другата поставям под брадичката. Обхващам шията, все едно искам да проверя сливиците. Палецът и показалецът ми се опират в долната челюст, а артериите от двете страни на шията сами попадат под пръстите ми. Започвам да следя пулса и щом стабилизирам – чувам го ясно и ритмично, пускам таймера. Това е.

Нормални показатели

Освен да се отброяват ударите за една минута, трябва да се отчетат и други характеристики на пулса:

 • Напрежение – при мерене на пулса артерията не трябва да се притиска със сила. Пулсацията се напипва с лекота, когато само се положи пръст върху кр. съд. Ако обаче се появи усещане за съпротивление, то говори за някакво патологично изменение;
 • Синхронност – при измерване на пулса едновременно от двете страни, той трябва да звучи синхронно;
 • Ритмичност – пулсациите трябва да са постоянни. Ако се наблюдава интервал между ударите, рязко забързване или забавя, значи имаме признак за нарушена работа на сърцето – аритмия.

Еднократно измерване не стига да оценка на състоянието на пациента. Показателят се проследява в динамика, за да се изключат единични отклонения или грешка в меренето.

От какво зависи пулсът

Нормалният пулс на човека за минута е 60 – 90 уд. Излизането от тези граници нагоре или надолу не може да е случайно или безобидно.

Разбира се, има непатологични причини за промяна на пулса и те определено не са опасни – стрес, преумора, преяждане, охлаждане на тялото. Например един по-дълъг преход през зимата нарушава обичайната скорост на сърд. биене.

Честотата на съкращенията на сърцето се влияят от:

 • Възрастта – нормата за пулса се дава по възрасти, защото има значение дали организмът расте или е зрял;
 • Часът от денонощието – сутрин след събуждане пулсът е най-нисък, а вечер се стреми към върховия предел;
 • Физическа подготовка – при спортистите пулсът в покой е малко под нормата, защото по време на тренировки сърцето накачва повече кръв;
 • Пол – пулсът на мъжете и жените се отличава с малко – едва 5 -7 броя, премерени за минута;
 • Хормони – в моменти на хормонални изменения като бременност и климакс, дамите получават тахикардия и неголеми колебания на кръвното.

Все пак най-силно зависим е пулсът от възрастта.

При бебетата в спокойно състояние пулсът е почти двоен на възрастен човек. Причината е, че в момента организмът интензивно расте.

Половото съзряване също изисква ускорен пулс. Това е възраст, наситена и на стресови моменти и преживявания като периодични важни изпити например.

В зряла възраст пулсът се балансира, а след 60-т отново се показва заради износване на тялото и появата на разни патологични изменения.

Норма на пулс по възрастинормален пулс, ускорен пулс, стойности, норма

По-детайлно възрастовата зависимост е дадена ТУК: Стойности по полове, за зрял и за дете, норми при бебета. Причини за аномалии и възможното лечение.

Нормален пулс при жени е малко променливо понятия. При дамите се отразяват повече фактори – хормоналното състояние, възрастта, заболявания на вътр. органи. Забележимо е повишението на пулса по време на менопауза. Нерязко се посяга към седативи, за да се компенсира неприятното усещане.

При бременност пулсът започва да се учестява. В първия триместър – с ок. 10 удара в минута, към третия достига 15 удара.

Още подробни таблици със стойностите по възрасти и активност ТУК: Нормален пулс при неспортуващи мъже и при атлети. Норми за неактивни жени и за спортистки. Подробна таблица на децата по години. 

При деца

Най-високата норма на пулса е в бебешка възраст. В момента на раждането е 140 бр./мин. и за 12 месеца може да не спадне значително, например 130 бр. също е нормално, а долната граница е 110 удара.

Ускореният пулс се обяснява с развитието на организма и бързата обмяна на веществата.

При възрастните, особено страдащи от определени заболявания, се отчита освен пулсът, но и кръвното налягане. В комбинация те имат съществено значение за диагностиката. ТУК се разглежда връзката между слаб пулс и високо кръвно. 

Пулс

в покой, при ходене и бягане

По време на ходене се наблюдава незначително повишаване на пулса. Сърцето започва да работи малко по-интензивно – колко, зависи от това доколко сме тренирани.

Човек, който има спокоен към неактивен стил на живот, може да качи пулс и до 120, когато се подложи на ходене в темпо. Представяме си стойностите, когато се забърза.

Човек, редовно движещ се и спортуващ, няма да бъде повлиян от едно обикновено ходене. Най-вероятно той ще запази пулса си в рамките на 90-100 единици.

Как да сметнем правилния пулс

Има една хитрост, която се прилага за общо ориентиране. Пределът на пулса е 180 – при каквито и да е обстоятелства той не бива да се качи на по-високо ниво.

Извадете от 180 своята възраст и ще получите личния си предел на пулса.

Например: човек на 60 години не трябва да надскача пулс 120, а човек на 20 години може да си позволи скок до 160 – разбира се моментен.

Пулс в спокойно състояние се измерва в сутрешните часове. Необходимо е приседнем на стол, да успокоим състоянието и да премерим.

Промяна на положението на тялото или замерване вечер не се препоръчват, защото ще се изопачи резултатът.

Пулс на възрастен в покой в минутата отброява 60/80 удара. Не е странно тренираният да покаже 50 удара, нито жена или младеж да имат 90 удара.

Ето и някои стойности, съотнесени към физическата активност:нормален пулс, ускорен пулс, стойности, норма

При физическо натоварване

За определяне на максималния пулс на конкретен човек специалистите предлагат да се извадят навършените години на човека от числото 220 – максимално допустим пулс под натиск (труд, бягане,  силови упражнения).

Пример: 20-годишен човек може да вдигне максимум до 200 при тежко усилие.

Минималният пулс тогава е 50% от максималния или 100 удара в нашия пример.

При умерени натоварвания се отчитат 70% от максималния пулс или 200:100Х70 = 140 уд.

Сред тежките физически натоварвания са бягането, аеробика, бързо плуване. Натоварването при тях се измерва по сложна схема.

Пример за 30-годишен мъж:

Максимален пулс: 220-30=190 удара.

Норма на пулса при бягане: от 70 до 85%, тоест от 133 до 162 удара в минута.

За изгаряне на мазнини пулсът трябва да достигне граници от 50 д 80%. В нашия пример с 30-годишния мъж, той трябва да поддържа пулс от 95 (50%) до 152 (80%).

След ядене

Има едно понятие „гастрокардиален синдром“. Представлява осезаемо повишаване на сърцебиенето след храна. Наблюдава се при най-разнообразни патологии – сърдечни, съдови, храносмилателни, дори ендокринни. За болест говори сърцебиене, което значително надскача нормата.

В същото време нека отчитаме, че незначителното повишаване на пулса 15 минути след нахранване е нормално. То се случва заради механичното притискане на диафрагмата от храната. Тогава човекът е принуден да диша по-дълбоко и често.

Така се стига до патологично положение при преяждане.

Отклонения от нормата на пулса

нормален пулс, ускорен пулс, стойности, норма

Типична локация за напипване на пулсациите

Болестите могат да повлияят не само скоростта на протичане на кръвта в цялата система, но върху функционирането на сърдечния мускул и върху съдовете стени.

Причини за учестено сърцебиене

 • Инфекциозни заболявания, съпроводени с повишена температура – тук имаме повишен пулс при нормално, неизменено кр. налягане;
 • Пристъп на стенокардия – сърцето страда от недостатъчен приток на кръв. То се старае да увеличи скоростта на кръвния поток, за да осигури хранене на тъканите. Така пулсът се учестява. Състоянието се съпровожда с давеща болка в центъра на гърдите, която се купира с нитроглицерин;
 • Хипертонична криза – рязко съкращаване на съдовете и следващ от него скок на кръвното налягане. Сърцето се затруднява да накачва кръв по свитите артерии, затова и се учестява неговия ритъм на биене. Съкращенията стават по-силни. ;
 • Хипертиреоза – щитовидната жлеза се увеличава по размери и изхвърля в кръвта повече хормони. Тези в-ва причиняват сърцебиене;
 • Нарушена функция на надбъбречни жлези – това води до увеличено изпускане в кръвта на хормони като адреналин и норадреналин. Възниква устойчива хипертония, съпроводена с усилено сърцебиене;
 • Еклампсия (прееклампсия) – възниква при повишено кръвно при бременните;
 • Бронхиална астма, ХОББ – при лошо функциониране на дихателната с-ма се усилва кръвния поток, което води до ускоряване на пулса;
 • Кръвоизлив – колкото по-малко течност се намира във вените и артериите, толкова по трудно е за тялото да поддържа нормално налягане. Сърцето ускорява работа.

Причини за нисък пулс

Пулсът не трябва да пада под 55 или се рискува безсъзнание, летален изход.

Заболявания, при които пулсът пада на минимума, са:

 • Кардиомиопатия и хипертрофия на сърцето – това са цяла група заболявания, които изменят строежа на сърдечния мускул. Намалява съкратимостта, пулсът спада, което води до намаляване на храненето на тъканите и органите;
 • Инфаркт – недостатъчно хранене на сърцето и отмиране на части от неговите тъкани;
 • Нарушаване на провеждането на нервни импулси – отказа на нервни влакна намалява пулса;
 • Влияние на медикаменти – много средства, насочени към отпускане на съдовете и намаляване на активността на сърцето, способстват за разреждане на пулса.

Тахикардия (сърцебиене)

Тахикардията е учестяване на пулса.

Причините за тахикардия са физиологични и патологични.

 • Физиологична – поради болка, физическо и умствено претоварване, прием на медикаменти, стрес, горещо време, вредни привички, злоупотреба с кафе и енергийни напитки. Минава сама и рядко провокира усложнения;
 • Патологична – поради исхемия, хипертония, нервни и онкопатологии, инфекции, ендокринни сривове, анемия, кръвозагуба (и при менструация).

Симптомите на тахикардия вижте ТУК: Симптоми и лечение на тахикардия.

Брадикардия

Това е забавяне на пулса под 50 удара. Брадикардията също се причинява от физиологични и болестни фактори.

 • Физиологична – поради забавяне на метаболизма, по време на пълно отпускане, при възрастова кардиосклероза, при преохлаждане (сърцебиенето се забавя като защитна реакция). За професионалните спортисти пулс от 45-50 удара все още не е патология;
 • Болестна – при възпаляване на сърцето, инфаркт, лекарствено влияние, хипотиреоза, ниско кръвно, язва, високо вътречерепно налягане.

Симптоми за аритмия

Тя се появява доста често и води до тежки усложнения. Главен признак е изменение на сърцебиенето – то става по-бавно или по-ускорено.

Заедно с това възникват:

 • Усещане за сърцебиене;
 • Болезненост и натиск в гърдите;
 • Задух, недостиг на въздух;
 • Повишаване на налягането;
 • Чувство на тревога;
 • Пулсиране на съдовете в областта на шията;
 • Раздразнителност и безсъние.

Брадикардия се проявява при спад на пулса до 40 удара в минута и при следните симптоми: виене на свят, замъгляване на съзнанието, побледняване, нарастваща слабост в гърдите, умора, нарушена дихателна функция, гърч.

Как да действаме при отклонения в ритъма?

Увеличената честота на сърдечни съкращения се наблюдава както при високо, така и при ниско налягане. Не по-малко опасен е прекалено ниският пулс.

В случай че пациентът е вдигнал кръвно, ще трябва да се погрижите и за това. За повишеното кръвно в детайли ТУК:

Високо кръвно (хипертония). Важните симптоми. Хипертонична криза и рискове

Правила за сваляне на пулса

При прекомерно учестено сърцебиене извикайте линейка и до идването й направете следното:

 • Осигурете приток на чист въздух в помещението;
 • Сложете човека да легне и му дайте пълен покой;
 • Освободете гърдите и шията от стягащи дрехи, яки, вратовръзки;
 • Сложете студен компрес на челото.
 • Вдигане на пулса в домашни условия

За ускоряване на ритъма на сърцето помага:

 • Силен горещ чай или кафе;
 • Физическо усилие;
 • Гореща вана;
 • Разтриване на крайниците;
 • Ходене на чист въздух;
 • Интензивен масаж за ушите;
 • Пикантна храна, горчив шоколад.

Ако посочените методи не помогнат, идете на лекар. Ако помогнат, но скоро ситуацията се повтори, непременно се консултирайте.

Ускорен пулс: какво значи пулс 90, 100, 110? Опасен пулс. Бързи мерки за сваляне

За високия пулс говори д-р Бояджиев във видеото:

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.