Котешка стъпка: Противопоказания и ползи. За отслабване и против рак. Двойник

♠ Защо котките лудеят за нея ♠ Какво представлява ♠ Събиране на котешка стъпка ♠ Лечение с котешка стъпка ♠ За отслабване ♠ Детокс-вана ♠ Обтриване ♠ При рак ♠ При настинка и кашлица ♠ Мехлем с котешка стъпка ♠ Тинктура при полипи и миома ♠ За контрол над цикъла ♠ За бъбреци и при цистит ♠ За храносмилането ♠ За кръвно ♠ За нерви

Още в текста: ♠ Двойник на котешка стъпка ♠ Продажба на котешка стъпка ♠ Сушена билка ♠ В сбор за по-добър ефект ♠ Демир Бозан ♠ Лекарства с котешка стъпка

Скромното на вид растение Clinopódium vulgáre на български се нарича Котешка стъпка. Наши билкари обясняват името със специфичната форма на цвета, подобна на котешка лапа.

Но работата е по-дълбока. На руски растение е кошачья мята или котешка мента – прочут антидепресант за мъркащите. Котките реагират на лимонения аромат, както на валерианата. Те се активизират, изпадат в еуфория, скачат и играят, докато опитат от листенцата и тогава настъпва успокоение.

Активното в-во на тази специфична мента – непеталактон, предизвиква у котките халюцинации. Изработват се неврони и произтича конкретна реакция.

Познавачите използват тази способност на котешката стъпка, за да коригират поведението на мъркащите любимци. С помощта на котешките феромони се сваля стреса, животното се успокоява. При това – безвредно.

Котешка стъпка за човека

Растението е прелестно натурално успокоително за бебета. Дозировката на съставките му го прави безопасно както за 5-килограмовите животни, така и за човешките мъници.

билка котешка стъпка, Демир бозан

Цветчето наистина наподобява котешка лапка

Благодарение на успокояващите си свойства то помага при безсъние, значително намалява равнището на тревожност. Силна отварка от котешка стъпка облекчава упорито главоболие, отпуска нервната с-ма.

Същият ефект се наблюдава и върху храносмилателния тракт – премахва болката, лекува подуване. Благодарение на дъбилните в-ва растението помага при диария, а към запека работи като естествена клизма.

Горещата отварка съдържа етерични масла, които действат като антисептик при болки в гърлото, простуди. Успокояват астматични пристъпи.

“Фигурин

Какво представлява тази специална билка?

Тя е многогодишно растение, доста скромно на вид. В природата може и да го пропуснем, защото то израства до 30-40 см, няма значима листна маса, а цветчетата му са направо незначителни. Ако не расте на туфи, сигурно ще бъде пропуснато.

Листата са яйцевидни, назъбени по края. Цветчетата на бледо виолетови. Растението има приятен аромат, който се асоциира с мента и лимон.

Котешката стъпка обитава светли горски места, покрити или с ниска растителност, или с широколистни дървета. Среща се на доста места из Европа, в Европейска Русия. Цъфти от юни до септември.

Приложение: като подправка и като чай. Води се лекарствено растение. Съдържа значим процент етерични масла, заради които се ползва от нар. целители като билков елексир при дихателни затруднения и инфекции, астма, настинка, главоболие и др. Всички приложения на билката ще опишем по-нататък.

Събиране на котешка стъпка

Билката е диворастяща. Тя се събира ръчно, суши се при естествени условия и се съхранява в платнени или хартиени торбички. Подходяща е за билков чай във всички възрасти, включително за най-малките.

У дома билката се държи в собствената опаковка, а след отваряне – на тъмно, далече от пряка слънчева светлина. Ако сме я купили, задължително следим за датата на годност и след това подменяме с прясно количество.

Лечение с котешка стъпка

билка котешка стъпка, Демир бозан

Котешката стъпка е незабележима, но каква сила има!

Билката притежава следните свойства: противокашлечно, отхрачващо, обезболяващо, противовъзпалително, укрепващо. Обвива и защитава лигавиците и е чудесен диуретик. С успех участва в сборове за бъбреци и пикочна система, както и такива за лечение на дихателни неразположения.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Противопоказания за използване: само лична непоносимост към конкретното растение. Ако не се препоръчва на бременни жени, то е само заради обичайната предпазливост и поради безспорния факт, че не са правени нарочни проучвания. За да ни е мирна главата, можем просто да приложим златното правило: първия път просто опитваме миниатюрно количество и следим за алергична реакция.

Котешката стъпка е съвсем безобидно растение. То се вари и пие като билков чай за ободряване и освежаване. Идеално домашно средство е, когато ни заболи глава или леко започнем да смъркаме и подкашляме. Безценно е като съпътстваща съставка във фито сборове.

По-малко известна е употребата на тази билка външно при кожни патологии (бемки, екземи, брадавици, пърхот и др.) и за отслабване.

За отслабване

Като силен диуретик, котешката стъпка има подчертано изчистващо действие. При режим на вталяване тя изкарва отделящите се токсини и вредности. Прочиства и червата. Ще се погрижи и за стомашните неразположения, ако възникнат такива.

билка котешка стъпка, Демир бозан

Самостоятелно или в сбор като Демир Бозан, това растение е прелестно за вталяване

Второ нейно качество е, че укрепва имунитета и общо оздравява тялото. По време на диети тялото повече се изтощава, отколкото оздравява. То има нужда от енергийна подкрепа и я получава от активните съставки на наглед непретенциозната билчица.

А сега най-важното – котешката стъпка влияе пряко върху метаболизма. Затова тя е достатъчно ефективна и като самостоятелно вталяващо средство. Разбира се, като всяка билка работи по-бавно и с натрупване.

Ако досега не сте чували, че с котешка стъпка се отслабва, забележете състава на някои прочути готови сборове за вталяване като Демир Бозан и чай Wow tea. Първата фито комбинация сериозно разчита на котешката стъпка, която бива подкрепена в действието си от глог и хвощ. Царевичната коса засилва диуретичното действие, блатният тъжник допринася с изчистване на кръвта. Сборът е измислен така, че да чисти тялото както от вредности и отрови, така и от мазнини.

Wow tea е екзотичен за нас сбор с участието на Йерба Мате, мехурчесто водорасло, ройбос, зелен чай и др. Да се запита човек какво прави сред тези съставки котешката стъпка. Всъщност тя е главно действащо лице в детокса и много помага при преяждане и при прекаляване с вредности.

Най-хубавото при тази билка е, че се приготвя по най-простия начин – запарка на 1 с.л. сухо в-во в 400 мл вода, престоява 1 час и готово. Препоръчва се трикратно на ден. Повлиява уникално нервите.

Други форми за приготвяне на котешка стъпка ТУК: Тинктура в мед.спирт и ракия от котешка стъпка. Как се приготвя сироп? 

Детокс-вана с котешка стъпка

Леч. растение действа и отвън. Ако имате вана, ще се убедите.

50 г котешка стъпка + 20 г цвят невен се сваряват в 2-3 л вода и се запарват 1 час.

Готовият елексир изсипваме във ваната и се потапяме за 20 минути. Ще ни помогне, ако имаме обширни отоци, подпухвания. Малко ще свали налягането. Ще очисти кожата ни от токсини.

Натриване с котешка стъпка

Ако не разполагате с вана, не се лишавайте от котешката стъпка. С полученият 2-3 л елексир просто се обтрийте обилно.

В случай че имате концентрирани отоци, загърнете сварената билка в марля и наложете върху проблемното място за половин час.

Подобни припарки помагат при варикозни вени, диабетно стъпало, рани от залежаване.

При рак

Преди 10 години българският проф. Ил. Янчев проучва използването на котешка стъпка срещу рак. Със силно концентрирани екстракти той атакува тумори при мишки и постига успех. Пресата от онова време широко отразява постижението.

Към днешна дата не откриваме обнародвани резултати от клинични изпитания. От форумите обаче личи, че онкоболни изпробват силата на тази билка. Разликата е, че те пият чай, а не концентриран екстракт, какъвто е направил професорът за целите на проучването си.

Въпросът дали котешка стъпка помага срещу рак и по-точно – под каква форма би могла да помага, остава открит. А ние към момента не можем нито да препоръчаме, нито да отхвърли.

Повече за изследванията ТУК: Вълшебна кот. стъпка на таблетки, сироп и чай.

При настинка и кашлица

Залейте 5 г суха билка с 250 мл кипната вода. Запарете за 20 минути. Получаваме по-концентрирана отвара, която се приема 4 Х 100 мл при дихателни неразположения, кашляне, простуда, неразположение, болки в мускулите, обща слабост и зиморничавост.

В случай че ви боли глава, по-разумно е да вземете повече пъти малка доза, примерно 6 Х 50 мл или да отпивате по глътка през известно време.

Не се бойте от странични ефекти, приемите се увеличават, за да се разпредели въздействието във времето.

Други целители препоръчват при простуда да започне пиенето на котешка стъпка като обикновен чай – не много силна течност, по 3-4 пъти на ден в нормално к-во от 200 мл. В такъв случай запарвайте 10-15 мин.

Инфекциозни процеси, слезли към белите дробове, по-добре се лекуват с билков сбор. Освен котешка стъпка, включете невен, риган, живовляк, мента, лайка или друга любима и полезна билка.

Мехлем с котешка стъпка

Бенки, акне, брадавици, екземи, хемороиди, рани, одрасквания, пърхот и подобни кожни образувания се повлияват от котешка стъпка, но за целта трябва да се направи домашен мехлем.

билка котешка стъпка, Демир бозан

Сушена листна маса от кот. скъпка

Рецепта със свежи билки: доставяме си равни к-ва прясно набрани котешка стъпка, жълт кантарион, невен и бял равнец. Слагаме ги в кастрола и ги запържваме в малко домашна, несолена и необработвана свинска или гъша мас (едно загребване от буркана). Целта е съставките да се смесят.

Оставяме ги да се киснат и са смесват соковете си – около 8-10 часа.

Мехлемът е готов, остава да го приберем в стъкло. За да излеем, леко затопляме.

С това лекарство се мажат брадавици, черни точки, големи и груби бенки, рани, пигментни петна. Впрочем, непременно мазнете и върху по-дълбоките си бръчки.

Рецепта със зехтин: насипваме котешка стъпка до средата на буркан и допълваме с хубав зехтин. Правим тази рецепта през лятото, когато слънцето е силно. Оставяме буркана да събира сл. лъчи. След 2 седмици на силно слънце прецеждаме билковото масло. То е поело всички ценни съставки на котешката стъпка. Занапред е добре да съхраняваме далеч от слънце, за да не изветрее.

Зехтиновият балсам е подходящ за по-обширни по площ поражения по кожата, защото се маже лесно и с него без проблем ще обработим големи участъци. Прекрасно е за пъпки, при псориазис или при обикновена уртикария. Работи противовъзпалително, обезболява и успокоява.

Тинктура при полипи и миома

Има готова (на Билкова аптека, Панацея, Талодерма) тинктура. Струва 7-14 лв според обема на шишенцето. Пациенти споделят, че в начална фаза обработката със сп. извлек стопира развитието на патологични образувания и дори успява да стопи по-малките от тях.

Тинктурата се приема вътрешно, както е описано на опаковката.

За контрол над цикъла

Котешката стъпка е ценна билка при маточни кръвотечения и за спиране на кръвоизливи. Една стиска прясна суровина се попарва в канче вода и се кисне 2 часа. Прецеденият лек се пие 304 Х 100 мл. Някои източници съветват да се прибягва към това средство само в екстрени случаи, защото е много силно.

За бъбреци и при цистит

Котешката стъпка е сигурно противовъзпалително средство. То минава през отделителната с-ма и обработва възпалените места. Така обикновен чай от билката помага при уретрити и цистити, както и при инфекции на бъбреците.

За храносмилането

При срив в работата на органите по обработване на храната, при дискомфортни усещания, спазми и разстройство на изхождането добър избор е чай от котешка стъпка. При този тип заболявания можем да вземе по-силен извлек – например да запарим в термос за 3 часа.

Ако извлекът от билката е силен, дозира се 3 Х 20 мл или 1 с.л.

За кръвно

Като диуретик, билката регулира кръвното в посока надолу, тоест тя ни помага при повишаване и не трябва да се прекалява с нея при ниски показатели.

За нервна система

Котешката стъпка е чудесен релаксант. Чаят от нея успокоява, ободрява, дава енергия.

Можем да разчитаме на билката при стрес, тревожност, лошо настроение.

билка котешка стъпка, Демир бозан

А ето как действа на котките

Заради влиянието си върху нервите билката се ползва при Паркинсон – за овладяване на неприятния тремор на крайниците. Тя е ефикасна самостоятелно или в комбинация с петопръстник. Ако ползваме сбор, котешката стъпка се вари, а петопръстникът само се запарва. Количествата от двете билки са еднакви.

Откъде се взима

Котешката стъпка расте свободно в нашите планини, като предпочита широколистните гори. Билкари я събират например в Стара планина.

Сезонът за бране е лятото, когато растението цъфти. Полезни са цветовете и целия стрък.

Двойник на Котешка стъпка

Билката има външно сходство (по листата и цветовете) с множество растения от семейство Lamiaceae. Най-близки са с Красива бударица и с Мъртва коприва. Все пак сходството е повърхностно и не може да се говори за двойник в истинския смисъл на думата.

Разгледайте снимките, ако възнамерявате да берете Котешка стъпка.

Заготовка

След като наберем билката, трябва да изсушим при естествени условия и да приберем в проветрива материя – хартия или памучен плат.

Но лечението с котешка стъпка съвсем не изисква да се правим на билкари или да се мъчим да отглеждаме растението в двора. Сушена билка се намира в аптеките, нарича се Herba Clinopodi. Картонена кутия от 50 г струва 1.50 – 1.70 лв.

Аптечни продукти с котешка стъпка

(приложение, цена)

Котешка стъпка се цени от фармацията и влиза в състава на редица готови лечебни препарати.

Екстракт на капсули предлагат производители като Екстрактфарма (23.30лв), Биохерба (20 лв), Самодива (25 лв). Опаковките са с между 30 и 100 бройки.

Това са хранителни добавки, насочени към метаболизма, имунитета, захранването с енергия, както и за терапия на инфекции в отделителната, половата и др. с-ми. Препоръчват се и профилактично.

Котешка стъпка на чай се предлага насипно и във филтърни пакетчета. Тук производителите са Биопрограма, Билек, Алин.

В комбинация за по-добър ефект

Котешка стъпка бива включвана във фито сборове за отслабване и за терапия на бъбреци и пикочни проблеми. Пример са чай Имунпро с ехинацея и шипка за имунитет и настинка и Демир Бозан.

В Демир Бозан нашата билчица се подпомага от глог, великденче, царевична коса, блатен тъжник и хвощ. Сборът има широко приложение – работи и за отслабване, и за оздравяване на бъбреци. Балансира кръвно, кр. захар, холестерол. Специално за това как работи при висок холестерол ще видите ТУК: Демир Бозан за терапия на повишени нива на холестерола.

В разглеждания билков сбор котешката стъпка се явява основа, тъй като има способността за общо оздравяване и регулиране на тялото. Тя се насочва към възпаленията, където и да са те, и ги излекува. Има противомикробен и антисептичен ефект. Успява и леко да обезболи.

Поради тази причина Демир Бозан е полезен при болести от различни системи – и отделителна, и полова, и храносмилателна, и балансира кръвните показатели и т.н. Ситуацията се дължи на широкоспектърната функция на котешката стъпка, усилена и допълнена от останалите компоненти (които също имат свои уникални качества).

Да вметнем само, че билките в такова съчетание никак не са беззъби – те истински топят сериозни образувания като миоми, разказват пациенти.

За качествата на Котешката стъпка спокойно можем да съдим и по факта, че тя присъства и в ред билкови лекарства.

Лекарства с котешка стъпка

  • Климактерин  – съчетава 13 билки с цел премахване на тревожността и депресията при навлизане в климакса. За овладяване на симптомите се приемат до 6 броя от препарата в продължение на месец. Работи още срещу прословутите горещи вълни и главоболие. С-ст 17 лв;
  • Циклонорм – стъпва на 12 билки, съчетани за лекуването на проблеми с месечния цикъл. Препоръчват се при болезненост или нередовна менструация. Дозата е 4 броя за седмица преди цикъла. С-ст 17 лв;
  • Цистофемин  – създаден в помощ на женския организъм в период на овулация. Нормализира хормоналния баланс, регулира яйчниците и нервната с-ма. С-ст 17.00 лв;
  • Клиновитал – течен екстракт с арония и мавруд, който чисти шлаките в съдовете, регулира кръвното и холестерола. Лекува мастопатии и гинекологични патологии, ред бъбречни и кожни страдания. С-ст 32 лв;
  • Сироп Котешка стъпка – силен в регенерацията на тъкани и оптимизиране на функционирането на кръвообращението и отделителна с-ма. Пие се по 5 мл. С-ст 18.70 лв.
  • Билков крем на Вадимелис-Ася – съдържа невен, турта, бял равнец. Лекува рани, язви, изгаряния, кисти и др. Помага при невралгии и мускулна болка. С-ст 10.50 лв.

Вижте билката на живо във видеото:

За още информация: на англ.ез.: Wild basil, на немски: Gemeiner Wirbeldost, на латински и испански: Clinopódium vulgáre, на руски: кошачья мята, Пахучка обыкновенная.

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.