Билка бабини зъби и чай от нея. Ползи и приложения

♠ Какво представлява Бабини зъби ♠ Формула за чай от Бабини зъби ♠ Кой готов чай да изберем ♠ Видове и цени ♠ Ползи от чая и приложение за лечение ♠ При атеросклероза ♠ При гъбички по кожата ♠ При безсъние и нервно напрежение ♠ При възпаления на пикочния мехур ♠ При радикулит ♠ При болести по полов път

Още в текста: ♠ За общо укрепване на организма ♠ За повишаване на мъжката потентност ♠ За физическа издръжливост ♠ Във фитнеса ♠ В козметиката ♠Противопоказания

Растенията Tribulus са символ на постоянство и стабилност.

Легенда разказва, че един любимец на боговете живял на Земята тъй продължително, че му се приискал покой. Той дълго умолявал боговете да му дарят край на умората и живота, но те все отказвали.

Един път им омръзнало да го слушат, а и за да му дадат урок, сложили край на човешкото му съществувание – но не му дали смърт, а го превърнали в Tribulus и го зарязали на брега на една река.

Растението се раззеленило, вкоренило се добре и под ласките на слънцето се покрило с дребни цветчета. Така се появил Tribulus terrestris. 

Както трупаната със столетия умора прегъва снагата, така и билката полегнала върху пръстта, сякаш да си почине. И така, без да се надига, се разнесла из цялата Земя.

Какво представлява?

У нас се казва Бабини зъби. Странният вид на растението в други страни провокира въображението в друга посока и то е оприличавано на глава – дяволска, на бик или на котка. Причината е, че стръковете са сякаш покрити с косми, а плодчетата имат шипове.

Билка бабини зъби и чай от нея. Ползи и приложения

Чай се прави от целия стрък

Бабини зъби е забележителна не само с това, че за нея има легенди. Съвременният свят се възползва от химическия й състав на макс.

Нар. медицина е създала доста рецепти, но билката е влязла и в класическата фармация, от нея се правят лекарства. Отделно билката става доста уважавана и на нейна основа са сред най-уважаваните добавки.

“Демир

Накратко за билката

Tribulus terrestris L е едно- или двугодишно тревисто растение от семейство Чифтолистникови. Има тънък корен във формата на жило, а стъблата още от основата се плъзват по повърхността на земята. Те достигат от 50-60 д0 120 см.

Листата на чифтове, както сочи името на семейството, се състоят от 6-8 двойки и също лежат на земята. Жълтите единични цветчета са дребни и достигат до 1.2 см в диаметър. Ще ги видим през април-май, но растението може да цъфти до първата слана наесен.

Плодовете са петоъгълни и остри, приличат на звездички с неправилна форма. Съзряват през юни и през юли опадат. От външната страна на плодовете се разполагат шипове, кукички и издатини, чрез които плодчетата се разнасят по света. Те се закрепят за козината на животните, прихващат се по обувките и по гумите на колите.

Бабините зъби са отровни, особено в жарките слънчеви дни след дъжд.

Билката расте в Европа, Азия, в Сибир, край Черно, Азовско, Каспийско море. Обича пясъчните плажове, бреговете на реките, но не заобикаля и обработваемите земи. Ще видим билката и в пустинни местности и в степите,  и край железопътните насипи,  и в чернозема.

Билка бабини зъби и чай от нея. Ползи и приложения

Трибулус, Бабини зъби

Билката се отглежда специално като култура за производството на лекарства.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

За лекарствени цели се събира стрък, по време на неговото цъфтене и плодоносене в периода от юни до септември. Растението се изкоренява или се срязва приземно. Връхната част се разстила върху тъкан или хартия, за да не се загубят листа и семена. Суши се на слънце, на свеж въздух, а в промишлени мащаби – в сушилни.

Билката се обработва само с ръкавици. Острите шипове на плода наранява, направо разрязва кожата.

Сушенето е приключено, ако стъблото се чупи с лекота.

Готовата за варене билка представлява смес от смлени листа и стъбла и е годна до 5 години.

Как да я познаем?

Тази снимка ще помогне. Растението е забележимо и веднъж опознато, няма с какво да се сгреши.

Билка бабини зъби и чай от нея. Ползи и приложения

Цвят и плод – жив и сушен

Състав и лечебни свойства

Стръкът Бабини зъби съдържа вит. С, флавоноиди, алкалоиди, дъбилни, смолисти в-ва, стероидни сапонини и др. В корените са намерени бета-ситостерол, кампестерол и стигмастерол.

Трибулус Терр. се цени, защото съдържа много стероидни гликозиди – повече от 0.5%. В медицината се използва в лекарства против атеросклероза, еректилна дисфункция, за общо укрепване.

Растенията Трибулус са известни с антисклеротичното си действие. То се дължи на трибуспонин, който се получава от течния екстракт на растението.

Същото вещество е способно да намали нивото на холестерола, да свали кръвното, да избави от задух и учестено сърцебиене.

Използването на екстракти или отварка от билката подобрява съня – като качество и продължителност, повишава цялостния тонус на тялото, подобрява работата му.

Билката има и някои специфични действия – помага при безплодие, при слаба мъжка потентност, лекува болести, препредавани по полов път, в т.ч. сифилис и гонорея.

Бабините зъби и роднините й са ефикасни при простуди, работят като имуномодулатори, повишават издръжливостта на тялото. Заради последното я пият спортистите.

И още действия:

 • Повишава имунния статус след прием на антибиотици
 • Възстановява организма след спиране на цигарите
 • Има противотуморно свойство
 • Подобрява заздравяването на рани и ускорява регенерацията на тъкани;
 • Нормализира секрецията на жлъчен сок.

Приготвяне на чай от Бабини зъби

От раст. се приготвят отвари, тинктури и чай. Отварката има по-изразено действие, но пък при чая няма риск от предозиране и прекаляване.

Как се прави чай

За стандартните 250 мл ни трябва едва ½ с.л. суха мляна билка. За предпочитане е да се запари в термос – за 4 часа е готова.

Обичайната доза е 2 Х 100 мл от готовата напитка.

Как се прави отварка

Нар. билкари предпочитат отварката за повдигане на потентността, като природен афродизиак, за терапия на безплодие при мъже и жени, а също при патологии на стомашно-чревния тракт.

За стандартните 250 мл се ползва двойна спрямо чая доза – цяла супена лъжица суха и мляна билка. Тук се предпочита готвене на водна баня за 30 мин., при което да се поддържа слабо кипене.

След изтичане на времето, отварката се прецежда и се допълва с кипящи 200 мл. Това количество се дели на 4 приема, следователно една доза е 50 мл.

Как се прави тинктура

Спиртният извлек от Бабини зъби се предпочита като тонизиращо, имуностимулиращо и общоукрепващо средство.

100 г сушено в-во се залива с 1 л водка и се прибира в затворен шкаф за 20 дни. През ден – два се разклаща.

Стандартната доза от това средство е 20 капки, разтворени в течност. За предпочитане е утринен прием – еднократно за деня.

Визираните дотук рецепти се отнасят за саморъчно събрани или купени от билкари растения. Аптечните готови чайове се правят по указанията, отпечатани на опаковките.

Готов чай Бабини зъби

Кой да изберем – видове и цени

Билка бабини зъби и чай от нея. Ползи и приложения

Нашият Трибулус е най-ценен

У нас се произвеждат и предлагат следните продукти:

Чай филтър на Биопрограма

20 пак. за 2.30 лв. Една доза са 2 бр., сварени в 300 мл. за 15 мин. Забележете – билката се вари, а не се запарва в чаша като повечето готови чайове.

Производителят указва след сваряване течността да се допълни до 300 мл и да се остави за денонощие на студено, преди да започне пиенето.

Самият прием е по схема, която се състои от 5 дни, Х 3 пъти. Разликата е в количеството – то се увеличава постепенно така: първият ден 3 с.л., вторият – 4 с.л., и от трети ден нататък – по 5 с.л. Този курс би могъл да се повтори след 10 дни.

Биопрограма предлага билката и в насипно състояние – пакет от 100 г е 2.60 лв.

Бабини зъби на Алин

Кутия с 30 г сушен стрък на с-ст от 1.89 лв. Препоръчван при импотентност, безплодие, хипертрофирала простата. Няма специални указания за приготовлението на чая.

Трабузан от Билки ООД

Стрък с плодчета (боздуганчета), в насипно състояние, с-ст 0.99 лв за 50 г. Производителят препоръчва приготвянето на спиртен извлек от 50 г билка в 300 мл мед. спирт (3 Х 15 мл) или чай от 1 с.л. в 300 мл вода (3 Х 200 мл).

Още продукти:

 • На ЗП „Кам. Веселинова“ село Песочница, продавани по интернет на с-ст 30 г за 2.61 лв. Приготвяне като посоченото по-горе. С гаранция от производителя, че в билката не са допуснати примеси;
 • На Avenir Pharma, насипна билка – 100 г за 3.35 лв;
 • На „Билкова градина“ – 50 г за 1.89 лв;
 • Изсушен стрък от Билкария – 50 г. за 1.59  лв;
 • От Талодерма – 40 г за 1.39 лв. и др.

Ползи от чая

и приложение за лечение

При атеросклероза

Атеросклеротичното д-вие на билката е установена и от класическата медицина, която я влага в препарат против това заболяване (Tribusponin), а капсулирани екстракти се дават като профилактично ср-во срещу това заболяване.

Фитотерапията на атеросклерозата в съчетание с правилно хранене и гимнастика, е способна да затормози развитието на заболяването за години, забележимо да редуцира последствията от него и да подобри качеството на живота на пациента.

Бабини зъби е утвърдена в комплексното лечение на атеросклероза на съдовете на сърцето и на главния мозък, в съчетание с хипертония и стенокардия.

В резултат от използването на билката се намалява болезнеността, изпитвана в областта на сърцето, и задухът. Тахикардията спира, намалява налягането в ушите и шумът в главата, подобрява се сънят.

Билка бабини зъби и чай от нея. Ползи и приложения

Нежно отблизо и много устойчиво в действителност, растението се разселва агресивно

Билката е ефикасна и при лечение на атеросклероза на краката.

Нар. целители препоръчват съчетаването на Бабини зъби с равно к-во маточина, лист бреза и горска ягода, подбел, детелина, плод кестен и глог.

От сбора се отделят 20 г еднократна доза, сваряват се в 300 мл. След като кипне, се оставя на слаб котлон за ¼ час.

Препоръчвана доза: 50 мл охладена и прецедена течност, четирикратно за деня. Курс – 90 дни.

При гъбички по кожата

Бабини зъби е мощно лекарство от Аюрведа при гъбично заразяване по кожата и ноктите. Индийските лечители я влагат в домашни мехлеми. Има рецепти и с отварка/ чай.

В топла отвара от билката се потапя марля, нагъната на 4-5 слоя. Щом се напои добре, се налага върху поразения участък от кожата и се държи, докато превръзката изсъхне максимално. Процедурата се провежда 10-15 дни, за които би трябвало напълно да се оздравее;

Сварете 1 ч.л. суха билка в 200 мл. Да се запари и филтрирайте. С течността обработвайте участъците, поразени от гъбички, пред 12 ч.

Обзор на терапиите при гъбички ТУК: Разновидности гъбични инфекции и с какво да ги преборим. 

Още заболявания,

при които помага Бабини зъби:

 • Безсъние и нервно напрежение, за нормализиране на работата на ЦНС – изсипете 50 г сухо в-во в стъкло и и допълнете с 500 мл качествена водка. Оставете на прохладно затворено за 15 дни. Приемайте по 20 капки сутрин на гладно;
 • Главоболие – сварете чайна лъжичка от билката в 200 мл. Запарете. Пийте вместо чай;
 • Исхемия на сърцето – съберете равни количества от бабини зъби, хвощ, подбел, лист роза, жълта комунига, пролетен горицвет, кора ива, ледум и имел. Еднократната доза от сбора е ½ с.л. към 500 мл кипяща вода. Оставя се само да се запари. Пие се 5 Х 70 мл. Курс – 90 дни;
 • Камъни в бъбреците – смесете в еднакви съотношения сух, ситно нарязан стрък бабини зъби с цикория, семе копър, хмел, лист черна боровинка, леч. ранилист, полски ветрогон, еньовче, репей и гръмотрън. Запарете 30 г смес в кипяща 300 мл. Запарка за 1 час. Приемайте 3 Х 50 мл, курс – 90 дни;
 • При възпаления на пикочен мехур, уретрит – съберете равни к-ва Баб. зъби и змийско мляко, плод хмел, гръмотрън и кориандър. Запарете 20 г  в 400 мл. Пие се 4 Х 50 мл;
 • Цистит – залейте 1 с.л. млян стрък бабини зъби с 1 л червено вино. Оставете на прохладно за 7 денонощия. Като изтекат, поварете течността на слаб огън 15 мин. 3 Х 50мл;
 • Простатит – правим сбор от равни к –ва бабини зъби, пелин, корен магданоз, лайка, цикория, шипка, агримония и пъпки от топола. Отделяме 1 с.л. от сбора за запарване в 500 мл. Преместваме на топло място за 3 ч. Пие се 3 Х 50 мл, 60 дни;
 • За повишаване на мъжката потентност и при импотентност –  сушена и мляна билка + равно к-во змийско мляко, полски хвощ, шипка, лист боролинка, невен, бял равнец, магданоз, глухарче, пелин, плод кит. лимонник, кисел трън, кръглолистно наваличе и обикновеното кървавиче. Сварете 20 г в 400 мл, щом кипне, преместете настрани на топло за 1 час. Пийте 4 Х 100 мл. Курс 120 дни;
 • При радикулит – в индийската медицина билката се дава като чай при болки в гърба и кръста, при радикулит, възпаления на органи от малкия таз и особено при изпитване на силна болезненост;
 • Безплодие – силно терапевтично действие има билката при проблемно зачеване. Дава се прием като чай, едновременно и от двамата партньори. Напитката подкрепя синтеза на пролактин, който стимулира секрецията на естрогени и настъпването на овулация. За мъжете е необходима за изработването на тестостерон, който отговаря и за потентността, и за фертилността. Така Баб. зъби се бори с безплодие и при дават пола;
 • Антибактериално средство – растението обладава антибактериални с-ва и затова се прилага върху инфектирани рани, включително при трофични язви и бактериални поражения на кожата.

За общо укрепване на организма

Бабини зъби отдавна се използва за приготвянето на целебни настойки и отварки, оздравяващи цялостно и хидратиращи чов. организъм. Растението влияе върху биохимичния състав на кръвта, затова се ползва за нормализиране на холестерола и при комплексни терапии на диабет и атеросклероза.

Билка бабини зъби и чай от нея. Ползи и приложения

Трибулус в природата

Нар. медицина предписва билката при онкологични страдания. Разчита се, че лекарството ще ограничи метастазирането на туморите и ще отстранява съществуващите разсейки.

Положителното въздействие върху съдовете се насочва към терапии на разширени вени и тромбози.

Бабини зъби в спорта,

за физическа издръжливост

При спортуване и тежки натоварвания Баб. зъби придава сила и увеличава устойчивостта и издръжливостта на тялото. Това я превръща в активно ползвана добавка, главно на капсули.

Аналогичната рецепта със суха билка предписва попарването на 1 с.л. сушено в-во с 250 мл, да се пари 4 часа в термос. Пие се сутрин и преди сън по 100 мл.

Готовите добавки и екстракти, предпочитани във фитнеса, даваме ТУК:

Бабини зъби на таблетки, тинктура и екстракт. Цена и как да изберем

В козметиката се ценят антимикробните, антимикотичните и противовъзпалителните свойства на билката. Тя се използва и чудесно се справя със себореен дерматит.

Подходящо е с отварка да се обогатят ползваните шампоани, балсами и маски за коса.

Добре се понася от проблемна и раздразнена кожа.

Противопоказания

Според предупрежденията, изписани на опаковките със сушена Баб. зъби, растението не е подходящо при наличието на активни възпаления в стомаха и червата, примерно гастрит, и при проблеми с бъбреците.

Неподходящи състояния са след зачеване и невръстна възраст.

Билката дава следните нежелани ефекти: повишена диуреза, разстройство, спад на кръвното, безсъние.

Нежелателните прояви са малко вероятни, ако се спазват инструкциите и не се предозира.

Лекарствата с бабини зъби имат доста повече противопоказания, сред които са камъни в бъбреците, язва, сърдечна и бъбр. недостатъчност, чревна непроходимост, хипотония, аденом на простатата.

При наличие на сериозни патологии, винаги ползването на билката трябва да се съгласува с лекаря.

Други диагнози при които помага Бабини зъби са акне, артрит, дископатия, жлъчка, хемороиди и още ТУК:

Бабини зъби. Ползи, екстракт, таблетки. Рецепти с билката

За още информация: латинско наименование: Tribulus Terrestris, на английски: Puncture vine, на руски: Якорцы стелющиеся, на немски: Erd-Burzeldorn.

Във видеото Ути показва как да извлечем полезните свойства от билката в дом. условия:

Лекували ли сте се с Баб. зъби,

молим за вашето впечатление!

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Билка бабини зъби и чай от нея. Ползи и приложения

 1. Здравейте, същото цвете съм виждал до нашата площадка, може ли пишете отровно, има ли опасност за децата, кажете ?

 2. Здравейте, започнах да пия отвара от бабини зъби за прочистване на кръвоносните съдове от склеротични плаки. За съжаление няма как да проверя да ли това се е случило. Но на третия месец почувствувах голямо облекчение на дископатията, която имам между 4 и 5 прешлен. Така че горещо препоръчвам билката на всички, които имат ставни болежки. Успех!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.