Бабини зъби на таблетки, тинктура и екстракт. Цена и как да изберем

♠ Свойства на екстракта от Бабини зъби ♠ Видове извлеци и аптечни форми ♠ Как да изберем добър продукт ♠ Видове и цени, плюсове и минуси ♠ Капсули (таблетки) ♠ Трибулус на Лайф Нутришън ♠ На Bioex ♠ На Биолайн ♠ На GNC ♠ На Биохерба

Още в текста: ♠ Други форми ♠ Тинктури ♠ На капки ♠ На прах ♠ Сушен стрък ♠ Бабини зъби на чай

Трибулус Терестрис е познато и уважавано от нар. целители лечебно растение. Външността му на пръв поглед е невзрачна, отблизо – повече от странна. А съставът му е сякаш извънземен – с огромна лечебна ценност, рядко срещано в природата съчетание.

Самото растение има широк ареал на обитание и е достъпно. Произвежда се промишлено за целите на фармацията.

Днес го предпочитаме на капсули и тинктура, вместо да берем от природата. Разбира се, извлеците имат свои минуси и преимущества, както и автентичния пресен стрък, откъснат през пролетта.

У нас Трибулус се знае като Бабини зъби. В други страни са го оприличили на дяволска глава, на котешки мустаци или на глава на бик, заради окосмените клонки.

Бабини зъби е богата на био алкали, желязо, фосфор, мастни к-ни, алкалоиди, стероли, гликозиди, цял комплекс преценни елементи, активни протеини. Притежава ярко противовъзпалително, тонизиращо, антисклеротично и имуномодулиращо с-во.

Медицината ползва Бабини зъби за лекарства срещу атеросклероза, импотентност и за общо тонизиране на тялото.

Бабини зъби аптечни препарати,

Етикет на продукт от най-висок клас като количество и кач. на екстракта в 1 капсула

Двойно и тройно я експлоатират производителите на суплементи, заради качеството й да подобрява издръжливостта и устойчивостта на тялото, да ускорява синтеза на тестостерон. От това се ползват спортистите, а шишенцата с Трибулус са доста разпространени в спортните и фитнес зали.

Първи откриват Бабините зъби като спортна добавка в източните страни, далеч преди да бъдат измислени био добавките. Спортистите започват да приемат билката по време на състезания, след като се забелязва положителното влияние на растението по отношение на силата и издръжливостта, а също и при подготовката – заради ускорения набор на мускулна маса.

Демир бозан билки против инсулт

Качества на извлека

Максимална полза от растението се получава при приготвянето на стандартизирани екстракти и на спиртно-водни извлеци, т.нар. тинктури или капки.

Бабини зъби аптечни препарати,

Трибулус като добавка

Установено е, че активните в-ва на билката се разтварят зле във вода, затова традиционните форми като чай и отварка са слаби и при тях лечебният ефект се достига чрез продължителни курсове на приложение. Терапия с чай например се провежда минимум 60 дни, при голяма част от диагнозите – 90 дни, а има и 120-дневни курсове.

Този проблем се решава от производителите на био добавки, които екстрахират нужните в-ва и увеличават количеството им в еднократните за прием дози.

Още един довод в полза на аптечните продукти е фактът, че Бабини зъби е сравнително отровно растение. То съдържа растит. отрови и трябва да се използва с внимание. Предозирането и прекаляването носят угроза от нежелани и дискомфортни прояви като минимум.

Не случайно билката е забранена след зачеване и при лактация. Децата се пазят от нея чак до 14 години.

Трибулус в аптеката

Как да изберем добър екстракт
(тинктура, таблетки) от Бабини зъби

Това растение е чиста растителна виагра. Не съм очаквал подобна сила. Благодаря за препарата, помогна ми!

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

От интернет

Ето още един повод да се посегне към капсулите или шишенцата с концентриран извлек от Бабини зъби.

Освен от спортистите, добавките от тази билка се ползват като афродизиак, като лек срещу женска фригидност и мъжка импотентност, също и за терапия на безплодие при двата пола.

Трета причина да купим шишенце капсули е за да подкрепим лечението на заболявания като атеросклероза, възпаления в отделителната с-ма, болести, препредавани по половия път, за имунна стимулация и укрепване.

Бабини зъби аптечни препарати,

Капсулирани Баб. зъби

Показания за прием

на Трибулус (Бабини зъби)

Общи показания:

 • Заболявания на бъбреците и бъбречна недостатъчност;
 • Патологии на отделителна и полова с-ми.
 • Показания за мъже:
 • Импотентност и понижено либидо;
 • Безплодие;
 • Необходимост от увеличаване на мускулна маса;
 • Необходимост от подкрепа на силата и издръжливостта.
 • Показания за жени:
 • Фригидност и безплодие;
 • Предменопаузен синдром;
 • Климактеричен синдром.

Трибулус е натурално средство за изработване на мъжкия хормон тестостерон. По подобрява имунитета, еректилната функция и стабилизира нивото на холестерол.

Ефективността на Трибулус в главна степен е обусловена от повишаване на активността на изработване на тестостерон в организма.

Трибулус става истинска находка за спорта и днес заема една от най-важните позиции на световния пазар на средства, стимулиращи високи постижения при спортистите. Ефектът от пиенето на препарати на основата на Трибулус в много отношения е сходен с действието на леките анаболни стероиди.

Трибулус-капсулите обаче са съвършено легални и безопасни. Те не са забранени за използване в спорта, не фигурират сред забранените допингови средства и не подлежат на контрол.

Следователно: Трибулус е подходящ за спортисти от всякакво ниво и във всеки момент от подготовката.

Както се вижда, Трибулус има ефект в разни направления.

Само от производителя зависи на кое направление ще наблегне, като какво средство ще оформи и рекламира продукт. Едни добавки се продават в сайтовете и магазините за спортисти, други се афишират като имуностимулатори, трети – като цяр за отделителната и половата с-ма, четвърти – като афродизиак срещу импотентност.

Още за екстрахирането

Ценните съставки на Трибулус не са открити в XXI век, дори не и в XX. Само вниманието на широки кръгове от потребители е привлечено неотдавна. То провокира производството на стандартизирани екстракти. Почти всички големи производители на био добавки имат Бабини зъби в асортимента си.

Еднакво ли е съдържанието на капсулите, произведени от различни концерни?

Не е възможно да бъдат напълно идентични не само добавките от различни производители, но дори и различните партиди. Количеството от биологични акт. в-ва може осезаемо да се различава в зависимост от условията, при които е расла билката, климата, влажността, сезона, почвата и ред други особености. От значение е и използваната суровина. Най-голяма е концентрацията от алкалоиди в листата, както и в плода.

По тази причина най-именитите производители в брашна се стараят да предлагат стандартизирани екстракти – да постигат и гарантират еднакъв състав на всяка капсула и на всяка капка от течните препарати.

Как да изберем? В сферата на добавките засега не е измислен по-добър подход за избор от доверяването на името и авторитета на производителя.

Състав на екстрактите

Основа на Трибулус, от когото и да е произведен, са стероидните сапонини. На първо място стои протодиосцин, който значително подобрява проницаемостта на клетъчните мембрани, имунитета, стабилизира холестерола и повлиява ерекцията.

Веществото много бързо напуска тялото чрез уриниране.

Още в състава се откриват стероидни гликозиди около 0.5 – 0.7%, флавоноиди, алкалоиди, вит. С.

Екстракти и препарати на основата на екстрахиран Трибулус са показани на първо място на спортистите за увеличаване на мускулна сила. Предписва се на атлети и културисти по цял свят.

Има изразено диуретично действие и извежда активно течности от тъканите в рамките на 3 дни, което е актуално при някои спортове.

Трибулус се използва и от жените, най-много около 30-е години, тъй като значително нормализира работата на хипофизата и подпомага синтеза на лутеинизиращ и фоликулостимулиращ хормон.Бабини зъби аптечни препарати,

Бабини зъби аптечни препарати,

Класация на добавки, изготвена от сайт за суплементи

Дозиране на Трибулус

Днес практически всички производители в спортното хранене предлагат Трибулус на капсули. Отличието между тях е в дозировката на веществата, както и в количеството на другите добавки към главните съставки – внасят се например аминокиселини и витамини.

Затова когато ползваме Бабини зъби, непременно се водим по указанията, дадени върху конкретния препарат. Иначе средната доза за денонощие представлява от 0.5 до 1.5 г, които се разбиват на 2 или три приема. Хапчетата се съчетават с храната.

Ако спортистът избере капсули със съдържание от 500 мг във всяка, то трябва да приема по 2-3 капсули в течение на денонощието:

 • 1 капсула по време на закуската;
 • 1 капсула непосредствено преди тренировка;
 • 1 капсула преди сън.

Препоръчва се Трибулус да се пие не повече от 4 -6  седм. + прекъсване средно за 2 седм.

Дозировката за мъже и жени се различава в зависимост от теглото:

 • На хора с тегло под 80 кг (предимно жени) се препоръчва прием на 2 капсули за ден преди хранене;
 • На хора с тегло над 80 кг се дават 3 капсули.

Обърнете внимание: приемът на Трибулус за мъже, както и за жени, започва от малка доза, в идеалния случай – от 1 капсула на ден.

Наблюдавайте се за странични ефекти и ако не откриете такива, както и не усетите индивидуална непоносимост, може да увеличите дозата до указаната на опаковката.

Негативи, противопоказания

Приемът на Трибулус и препарати на негова основа е категорично забранено за дами, износващи или кърмещи деца. Забранена група са още деца до 14 или 18-годишна възраст, това ще бъде написано на кутийката.

Настоятелно препоръчваме да започнете пиенето на Бабини зъби след консултация с лекар или треньор. Необходимо е квалифицирано лице да ви консултира относно дозата и графика на прием спрямо конкретния случай и конкретната цел.

Важен въпрос, който вълнува желаещите да ползват в спортната си практика Трибулус, е какви са страничните ефекти и ще има ли обратен ефект прекратяването на приема.

Отговор на специалистите: физическата маса, която е достигната по време на приема на препарата, не е възможно да бъде съхранена на 100%, това е физически невъзможно. Причината е, че билката осъществява изкуствена стимулация върху синтеза на хормони. След прекратяването й, производството се връща към предишните нива.

Как да разбираме това?

Първо, трябва да прекратяваме приема плавно, за да дадем възможност на тялото да се пренастрои на собствен ритъм (и време му трябва за това).

Второ, загубата на маса в болшинството от случаите е съвсем незначителна. Ако се сравни приемът на билката Трибулус със стероиди, то загубата на тегло след прекратяване на стероидите ще бъде в пъти по-голямо.

Странични ефекти:

 • Нарушения в работата на храносмил. с-ма. Това нерядко е провокирано не от самия препарат, от неправилния му прием. Препоръчва се внимателно да прочетете инструкциите на опаковката, която точно ВИЕ сте закупили, и да ги изпълните;
 • Повишена раздразнителност и агресивност;
 • Спад в самостоятелния синтез на тестостерон;
 • Колебания в артер. налягане.

Ревютата на препаратите са категорично единодушни: в голям % от случаите страничните ефекти идват не от самата употреба на Бабини зъби, а от неспазена дозировка. Затова отделете време да установите каква точно доза е подходяща за вас, за вашия организъм и вашите конкретни цели.

Бабини зъби аптечни препарати,

Трибулус със сериозно участвие на пазара на суплементи

Отзиви и мнения

 • Максим: Започнах Трибулус, когато се готвех за маратон. Забелязах разликата на тренировките в залата и бях съвсем доволен, но се опасявах от свръхпроизводството на тестостерон. В такива случаи ставам твърде агресивен, което ми пречи…
 • Глория89: Купих капсули за съпруга ми, за да подобри либидото си. По-рано го бяха посъветвали за Трибестан, който е доста по-скъп. Доволен е от Now Foods, стана по-енергичен и по-активен;
 • Наска М.: При мен капсулите Трибулус редуцираха симптоматиката на климакса, главно потенето и нарушението на цикъла. Добре е, че е натурално средство.

Какъв препарат да купим?

Някои продукти съчетават екстракт с аминокиселини и елементи от спортното хранене. Ако целите ви са извън спорта, може да подберете по-евтин продукт без компромис в ефекта.

В повечето случаи основата – екстрактът, не се отличава в евтините и в скъпите продукти. Главните разлики са в допълнителните компоненти (които може да видите на опаковката и да прецените дали са ви нужни), както и в репутацията на марката.

Видове капсули (таблетки) и цени

Добавката с Бабини зъби има непосредствено влияние върху произвежданите от тялото хормони, затова експертната препоръка е да се подбират добавки на авторитетни производители, чиито стоки минават през строг контрол. За такива се смятат американските Now Foods и Optimum Nutrition, чиито продукти често се препоръчват, а препоръките се подкрепят от немалко положителни отзиви.

Цената на капсулите от тези две марки са в най-горния диапазон, но и количеството в-во в капсулата, както и броят капсули в опаковка са на максимума – съответно 90 и 100 бройки.

Трибулус на Now Foods дава 1000 мг екстрахирана билка в една капсула, като гарантира съдържанието на минимум 45% сапонини. В опаковката за 90 бройки, като с-стта е 60 лв. Препаратът се препоръчва в доза 2-3 бройки на ден за период от 6 седмици.

Трибулус на Optimum Nutrition дава 625 мг екстракт от билката в една капсула, процент сапонини не се посочва. В опаковката са 100 бр. са с-ст от 43 лв.

Тези и други препарати могат да се поръчват по интернет от специализирани сайтове като Айхерб и други, където се правят намаления и промоции и може да се достави препарат на по-добра цена от намираната в търговската мрежа.

Островит – екстракт от Полша, се отличава със съдържанието на 90% сапонини в екстракта си. Отделно капсулите са с максималните 1000 мг. Производителят посочва прием от 1 бр на ден. В опаковката са 60 бр, с-ст 29.20 лв.

 • Още продукти с 1000 мг в капсулата: на Пюр Нутришън (100 бр, 40 лв), на GNC (90 бр., 60.60 лв), на Battery Nutrition (90 бр., 36 лв), на Риъл Фарм (150 бр., 44 лв), на Нау (90 бр., 55.90), на Хая лабс (100 бр., 33 лв);
 • Продукти 750-800 мг: на Cupid Labs (100 бр.,USP LABS,(90 бр, 71 лв), Naturalico със 60% стероидни сапонини и 45% протодиосцин (60 бр, 32 лв);
 • Продукти 500 – 650 мг: на Суонсън (90 бр., 33.40), на Deep Ayurveda (40 бр., 25.20), на Нутрим екстракт от семена (90 бр., 29.20), Универсал Нутришън (100 бр, 38 лв);
 • Продукти 350 – 420 мг: на Цветита Хербал + добавки (130 бр, 47.50), на Safe Herbs (60 бр., 14 лв), на Isha Индия (60 бр., 18.00 лв);
 • Продукти с 250 мг: на Буров (60 бр, 29 лв), на Биохерба (100 бр, 9.63 лв), на Holland Barrett (90 бр  27.90 лв);
 • Продукти със 100 мг: на ВемоХерб (60 бр., 24.10).

Течни екстракти Бабини зъби

(тинктури и капки)

Бабини зъби аптечни препарати,

Някои течни продукти

Предлагат се спиртни разтвори (тинктури) и спиртно-водни извлеци (течни, капки). Стандартният начин за дозиране на течните извлеци е на капки, като в повечето случаи се указва доза в размер на 20-30 бр., разредени в течност, за предпочитане вода. Приемът е пред хранене. Курсът на лечение е по-кратък – 1 до 2 месеца, и може да се удължава.

Обикновено производителите опаковат силните извлеци в малки шишенца под 100 мл, а по-слабите са с грамаж ок. 200-300 мл.

 • Тинктура Панацея 100 мл, водно-етанолов екстракт 62-68%, с-ст 10.70. Насочена в подкрепа на либидото и тонуса. За оздравяване на отдел. и полова с-ми. Доза от 30 к.;
 • На Билк.аптека – 100 мл етанолов извлек 66%, 200 мг активно в-во в 1 мл. Дозиране по 20-30 к. С-ст 8.10лв;
 • На БиоХерба – 100 мл етанолов извлек 66%, 200 мг активно в-во в 1 мл. Дозиране по 20-30 к. С-ст 7.30лв;
 • На Хербалкан – 50 мл водно-алкохолен екстр. 66%, 200 мг в 1 мл + 67 мг сух екстракт, Дозиране 20 к., с-ст 15.90 лв;
 • На Биоекс (BIOEX), Лайф нутришън за потентност – 300 мл, 62% сапонини. Дозиране – по 10 мл. С-ст 18 лв.
 • На Максхербал Супер Макс, екстракт 100 мл водно-етанолов, 220 мг акт. в-во в 1 мл, за хормонална стимулация. С-ст 27 лв;
 • На Цветита Хербал Макс – 100 мл,  водно-етанолов, 220 мг акт. в-во в 1 мл, за хормонална стимулация. С-ст 24.70лв;
 • На Cupid Labs – капки 20 мл. Plus, секс. стимулант, 20 капки преди интимен акт. С-ст 16 лв.

Още приложения на Бабини зъби ТУК: Трибестан, комбинация с магарешки бодил, за отслабване.

Други форми

Трибулус на прах в саше, предложение на ВемоХерб. Цел: тонизиране, в подкрепа на тялото при физическа и умствена умора.

Според наши целители супер ефект в терапиите може да се постигне и чрез чай, стига да бъде направен правилно. Качествена рецепта ТУК: Истинската формула за чай от Бабини зъби. 

Приемът на Бабини зъби като чай най-подробно сме разгледали по болести и със специфични рецепти ТУК:

Билка бабини зъби и чай от нея. Ползи и приложения

По-подробно приложенията на аптечните продукти с Трибулус по диагнози са описани ТУК:

Бабини зъби. Ползи, екстракт, таблетки. Рецепти с билката

Видеото е посветено на тестостероновите бустери, към които спокойно причисляваме странната билка Трибулус:

Пробвали ли сте препарати с Бабини зъби, имате ли изградено мнение, предпочитания, марки? Молим, споделете в помощ на читателите. Благодаря!

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.