Нимезил: при кои болести да го изберем? Дозиране, рискове, аналози

♠ Показания за Нимезил ♠ Конкретни болести ♠ Как работи Нимезил ♠ При остеохондроза, артрит, артроза ♠ При остра болка ♠ При главоболие ♠ При зъбобол ♠ Други показания ♠ Как се пие Нимезил ♠ Дозиране според състоянието ♠ Как се дава на деца ♠ На стари хора ♠ А на бременни и кърмачки?

Още в текста: ♠ Нимезил при чернодробни проблеми ♠ При бъбречни проблеми ♠ Нежелани ефекти ♠ Лечение при предозиране ♠ Противопоказания и рискове ♠ Аналози и заместители

Пациентите с остеохондроза  и дископатия познават болката – неизменен спътник на тези заболявания. Без приемането на обезболяващи, острият пристъп не отстъпва.

Освен обичайните аналгетици, в такива случаи се прилагат комплексни лекарства, които едновременно дават обезболяващ, противовъзпалителен и температуропонижаващ ефект. Наричаме ги

Нестероидни противовъзпалителни

От най-популярните и ефикасни сред тях е Нимезил, произвеждан в прахообразна форма.

Нимезил като търговска марка

Нимезил е търговска марка на немската фармацевтична корпорация Берлин-Хеми. Тя е единствената, която има право за производство и реализация на това лекарство, след като го е разработил самостоятелно на базата на собствени научно-изследователски изпитания.

Нимезил прахче, саше, нимезулид

Прахмета Нимезил

Нимезил се представя много добре на фармацевтичния пазар и днес се реализира в повече от 120 страни.

Лекарственият препарат влиза в групата на частично селективните противовъзпалителни. За вътрешен прием се произвежда в суха лекарствена форма – на гранули (прах).

Активното в-во е нимезулид

Той е нестероиден противовъзпалителен агент, който се изписва при остра болка. Неговата цел е да купира болката, повлиявайки едновременно възпаляването и повишената температура.

Демир бозан билки за бъбреци

Подходящ е за периода на изпитване на остра болка – по време на пристъп.

Не е подходящ за хронични страдания, тъй като при дълго пиене се повишава рискът от хепатоксичност, включително е възможно да се стигне до чернодробна недостатъчност.

Поради тази особеност на нимезулид, лекарствата с него влизат в действие за симптоматично лечение, по време на пристъп и за лечението на първична дисменорея при пациенти над 12 г.

Нимезулид е ново поколение НПВС, един от най-ефективните.

Благодарение на широкия спектър лечебни свойства на нимезулид, Нимезил е приложим в хирургия, травматология, ревматология, стоматология, гинекология.

За какво е Нимезил

Нимезил прахче, саше, нимезулид

Нимезил е на гранули, подобни на прахче

Показания за прилагането на това лекарство са:

 • Лечение на остра болезненост в гръб, кръст, костно-мускулната система, включително при травми, разтягане на връзки, навяхване на стави, тендинити, бурсити;
 • Симптоматично лечение на остеохондроза и остеоартроза с болеви синдром;
 • Алгодисменорея (менструация, придружена със силен болеви синдром).

Конкретни болести:

 • Ревматоиден артрит;
 • Остеоартроза с болеви синдром;
 • Артрити с различна етиология;
 • Астралгии;
 • Миалгии;
 • Посттравматична болка;
 • Бурсит;
 • Тендинит;
 • Алгодисменорея;
 • Зъбобол.

Внимание: Относно използването при температура и при простуда:

В началото показанията за прилагане на нимезулид са включвали и хипертермичен синдром – тоест вземане с цел понижаване на температурата. Но в днешно време някои производители на лекарства с тази съставка препоръчват спиране на приема му при повишаване на телесната температура и при поява на симптоматика на простуда.

Така днес най-уместната употреба на Нимезил е за симптоматична терапия, за намаляване на болката и на възпалението в момента на използване.

Как работи?

Той е селективен инхибитор на COX-2. Неговата най-уместна употреба е при възпалителен процес и болеви синдром.

Лекарственото средство Нимезил не притежава свойството да се натрупва, напротив – напълно се извежда от организма.

Той се поема чрез тънк. черва. Действието му можем да усетим след 30 до 40 мин.

Най-висока концентрация на Нимезил в тялото се достига след около 2 часа.

Времето за полуизвеждането на препарата е 5 часа.

Как действа:

 • Блокира специалните ензими, които отговарят в организма за възбуждането на противовъзпалителен отговор;
 • Спира синтеза на токсични съединения по време на възпаляването;
 • Понижава активността на рецепторите, които отговарят за преминаване на болевия импулс;
 • Потиска простагландините – причинители на възпалителния оток.

При остеохондроза, артрит, артроза

и подобни възпаления

Нимезил прахче, саше, нимезулид

Остеохондрозата е едно от основните показания, според специалистите

При остеохондроза нестероидните противовъзпалителни препарати представляват неизменна част от комплексната терапия. На тях се възлага задачата да купират болевия синдром и да повлияят възпаляването.

Нимезил се назначава перорално (изпива се през устата). Той е подходящ за купиране на

болка от средна степен

в остра или подостра фаза на заболяването.

Средствата от групата на нимезулид са минали множество клинични изпитания и са доказали удовлетворителен хондропротекторен ефект.

При остра болка

в костно-мускулната система

Нимезил купира болевия синдром по време на криза (изостряне) на състоянието.

Работи в цялата костно-мускулна система. Подходящ е, когато болката е локализирана в гръб, кръст, стави (при травма, навяхване, тендинит, бурсит), разтягане на сухожилни връзки и мускулни влакна.

При главоболие

Нимезил е показан при главоболие от средна степен на болевите усещания. Тъй като той не е стероид, много специалисти го предпочитат при упорито главоболие.

С приема на Нимезил болката минава много по-бързо, а страничните ефекти са крайно редки или напълно отсъстват.

След изпиване на разтворените гранули, Нимезил премахва болката в разстояние на няколко минути.

И тук действието е подобно на описаното по-горе: нимезулид потиска ефекта на простагландините във възпалителния обсег и намалява чувствителността на рецепторите на болевите медиатори. Така болевите усещания или биват притъпени, или напълно се премахват.

Плюс на препарата е, че премахва болката, без да повлияе негативно процесите на хемостаза и фагоцитоза.

Главоболието възниква вследствие на много фактор

Нимезил при простудяване на главата

След простудяване започва интоксикация на организма, повишава се обема на течности вътре в черепната кутия и в някои случаи се възпаляват нервите на лицето. Почти веднага възниква и болка.

Нимезил за кратко време се свързва с протеините на кръвта и потиска болевите усещания в простудената глава, оказвайки и противовъзпалителен ефект.

Нимезил прахче, саше, нимезулид

Нимезулид се произвежда в около 120 страни

При главоболие от високо кръвно

Една от причините за главоболието е повишеното налягане в артериалната система. Пациентът изпитва болезненост зад тила, като заедно с това му се вие свят. Може да се яви гадене.

В този случай Нимезил отстранява симптома – главоболието, но не повлиява причината. Той не намалява нивото на кръвното и не е хипертонично средства. При главоболие поради скок на кръвното, налягането в артериите трябва да се нормализира с други, специфични препарати.

При зъбобол

Болката в зъб е дотолкова нетърпима, че човек търси надеждно обезболяващо, което ще подейства веднага и категорично. Нимезил е такова средство, но по отношение на зъбобола той е по-слабо известен от аналгина и парацетамола.

Но Нимезил като НПВС е за предпочитане пред аналгетиците. Негово преимущество е ограниченото въздействие върху лигавицата по пътя на храната. Лекарството действа спрямо прякото си предназначение, без да нарушава функционирането на други системи.

Внимание! Нимезил купира болезнеността за дълго време и заедно с това лишава пациента от чувствителност към болката. Затова стоматолозите предупреждават лекарството да не се приема преди посещение при тях за диагностика и терапия. Нимезил пречи на специалистите да определят с точност зоната на поражение.

Много подходящо е лекарството СЛЕД стоматологично лечение и особено след като изваден зъб. Нимезил извършва най-необходимото – ограничава възпалителния процес и купира болката.

Всички лекарства при зъбобол разглеждаме ТУК:

Кой антибиотик за зъб да вземем? Азакс, Аугментин, Далацин, Нифламол или…?

Нимезил е подходящ и при заболявания на венците. Той ефективно въздейства върху възпалителни процеси в тъканите.

Подходящ е още при афти и др. специфични прояви на възпаление в устната кухина.

Други показания за използване ТУК: Нимезил при менструални болки, цистит, след операция и други специфични случаи. 

Как се пие Нимезил?

Нимезил е много лесен за приемане. Той се произвежда под формата на прахче (прахчета Нимезил). Светложълтите миниатюрни гранули са с портокалов вкус и много приятни за приемане.

Нимезил е дозиран фабрично в пакетчета (саше), изработени от специален трислоен материал.

Във всяко саше има 2 г лекарство, съдържащо 100 мг нимезулид. Това представлява дозата за еднократен прием.

Достатъчно е съдържанието на един пакет да се разтвори в 100 мл вода и да се изпие. След това всяка остра болка се притъпява или утихва.

Водата за разтваряне трябва да е със стайна температура или малко по-топла. Не бива да се разтваря Нимезил в прекалено гореща или ледена вода.

Бъркайте разтвора, докато изчезнат неразтворените частици от дъното на чашата.

Ефектът от лекарството се наблюдава в продължение на 6 часа. Облекчаването настъпва доста бързо. Извеждането му на 100% се извършва с помощта на урината и в рамките на 24 часа.

Като всяко противовъзпалително, и Нимезил не се пие на гладно. Действащото му вещество може да въздейства неблагоприятно върху стомашната лигавица, ако тя е незащитена. Производителят предупреждава, че при системно приемане на гладно, лекарството може да доведе до гастрит и дори язва.

Приготвеният разтвор се изпива веднага след приготвянето му и не се съхранява в разтворен вид. Нимезил се съхранява само в сух вид.

Дозиране според състоянието

Специалистите препоръчват приемът на лекарството да започне от минималната ефективна доза и тя да се увеличава според необходимостта и ако такава съществува.

Възникването на световъртеж или други странични ефекти показват, че препаратът е предозиран и се изисква постепенно намаляване на дозата, докато неприятните ефекти изчезнат.

Доза при мигрена и главоболие с епизодични пристъпи:

 • При средна болка  – 1 Нимезил саше на ден, макс. 15 дни;
 • При силна болка – 2 сашета на ден, макс. 15 дни.
 • При зъбобол: по 1 саше през 12 часа. Дозата да не се увеличава.

При остеохондроза, ставни болки, травми и др.: 1 Нимезил саше на 12 часа. Това е достатъчно к-во при умерена болка и слабо до средно възпаляване.

Максималната дозировка на препарата е 6 г в денонощието или 3 пакетчета с 300 мг нимезулид.

Такава максимална дозировка е възможна при изразен зъбобол,  при ревматична болка, при сериозни травми и болезнени разтежения и разкъсвания на връзки и мускулни влакна.

Внимание! Да се избягва системно използване на лекарството. То е предназначено за купиране на болката в кратък отрязък от време и не е средство за лечение. Неговото предназначение е да купира болезнеността за момента и да премахне възпалението.

Въпреки че в определени случаи се разрешава прием на Нимезил до 15 дни, оптималният срок за използването му в редовен порядък е 7 дни.Нимезил прахче, саше, нимезулид

Как се дава Нимезил на деца?

Нимезил е забранен под 12 г. За малки пациенти над 12 г. корекция на дозата не се налага. Нимезил се дава по описания по-горе начин.

Как се дава Нимезил на стари хора?

Препаратът се дава на най-възрастните по изключение и с изискване за повишено внимание. Хората над 65-70 г. са рискови по отношение на неблагоприятните реакции на НПВС. При тях негативите са по-чести и засилени. Има риск от стомашни кръвоизливи, перфорации на черва, влошаване на бъбречната функция и т.н.

Следователно Нимезил се ползва в посочената възрастова категория главно под клиничен контрол. Така има възможност да се коригира денонощната доза и да се проследи взаимодействието с други лекарства (вижте тези ограничения по-долу).

Как се дава Нимезил на бременни и кърмачки?

Както и други лекарства от класа на НПВС, които инхибират синтеза на простагландини, нимезулид може отрицателно да повлияе протичането на бременността и/ или развитието на ембриона.

Рискови моменти: затваряне на артериалния поток, нарушаване на бъбречната функция, повишен риск от кръвоизливи, намален тонус на матката, възникване на периферни отоци.

Поради тези проблеми Нимезил не се дава от зачеването до отбиването на детето.

Нимезил при чернодробни проблеми

Лекарството е противопоказано при чернодробна недостатъчност и при всяко активно заболяване на този орган.

Нимезил при бъбречни проблеми

В тази група лекарството не е забранено, но се дава под контрол, за да няма влошаване на бъбречната функция. В случай на такова влошаване, лечението се прекратява.

Не се ползва Нимезил при бъбречна недостатъчност с КК<30 мл/мин.

При пациенти с лека и умерена форма на бъбречна недостатъчност (до 80 мл/мин) няма необходимост от корекция на дозата.

Има ли опасност от приема?

По отношение на безопасността на стомашно-чревния тракт Нимезил е аналогичен на другите нестероиди.

Поради опасения за хепатоксичност (спрямо черния дроб) активната съставка нимезулид е изведена от фармацевтичните пазари на Испания, Финландия, Белгия, Ирландия и САЩ. Отбелязват се случаи на тежко увреждане на органа, като в 1/3 от регистрираните случаи това е станало в рамките на 15 дни.

Точният механизъм на тази хепатоксичност не е ясен. Предполага се, че е реакция на хиперчувствителност. Нимезулид е химически подобен на нитрофурантоин и толкапон, които не са хепатоксични.

От съображения за сигурност Нимезил не се пие над 7 дни и само в редки случаи – 7-15 дни.Нимезил прахче, саше, нимезулид

Нимезил прахче, саше, нимезулид

Други с нимезулид

Нежеланите ефекти

 • Киселини;
 • Гадене;
 • Диария;
 • Повръщане;
 • Стомашна болка;
 • Горчивина в устата;
 • Ерозия на стом. лигавица;
 • Главоболие, завиване на свят, замъгляване на съзнанието;
 • Задържане на течности;
 • Алергична реакция (екзема, дразнене със сърбеж, анафилактичен шок);
 • Тромбоцитопения, левкопения, анемия, удължено време на кръвоизтичане;
 • Хематурия;
 • Бронхоспазъм.

При появата на какъвто и да е дискомфорт НЕЗАБАВНО спрете лекарството и се консултирайте.

Симптоми на предозиране: летаргия, сънливост, гадене, болка под лъжичката, стомашен кръвоизлив, вдигане на кръвно, потискане на дишането, анафилактични реакции до кома.

Лечение при предозиране

Специфичен антидот не съществува. При предозиране се провежда симптоматична терапия. През първите 4 часа се промива стомаха на болния и той приема активен въглен. Хемодиализата не е ефективна.

През 2007 г. EMA потвърждава, че при лекарствата с нимезулид има положително съотношение между полза и риск. Организацията излиза със становище, че ползата от препарата превишава евентуалния риск и препоръчва да се намали продължителността на използването. Ема ограничава използването на всички лекарства с нимезулид до 15 дни

Противопоказания

Нимезил не се пие при

 • Алергия към друго НПВС;
 • Терапия с хепатоксични препарати;
 • Възпаления в системата на стомаха и червата;
 • Втрисане на фона на инфекциозно заболяване;
 • Бронхиална астма;
 • Сърдечна недостатъчност;
 • Алкохолизъм;
 • Бременност, лактация;
 • Чернодробна недостатъчност;
 • Бъбречна недостатъчност.

Какви видове Нимезил има + цена

У нас Нимезил се продава само в една форма – гранулиран препарат в саше, по 100 мг нимезулид във всяка индивидуална опаковка. Известен е като „прахчета Нимезил“.

Цената на 1 Нимезил саше е около 1.15 лв.

Нимезил се опакова в кутии по 9 и по 12 броя, като цената е съответно – 10.55 лв и 16.64 лв.

Аналози и заместители

Аналози на Нимезил са лекарствата с идентично активно в-во – нимезулид. Всички те съдържат по 100 мг нимезулид, каквато е световно възприетата еднократна доза.

Продавани у нас аналози са:

 • Енетра на таблетки, продукт на Актавис. 10 бр. са на с-ст 4.30 лв;
 • ОлДън (ALLDONE) ефервесцентни на Чайкафарма. 20 бр. са на с-ст 14.22 лв;
 • Биолин на таблетки, продукт на Фарма Бг, 30 бр. са на с-ст 11.12 лв;
 • Аулин на прах. Единственият аналог в същата на Нимезил форма – гранули за перорална суспензия. Единичната цена е около 0.88 лв според броя сашети в кутия;
 • Аулин на таблетки, продукт на чешката Helsinn. 20 бр. са на с-ст 10.08 лв.

Нимезил или Аулин?

Активната съставка и дозировката са еднакви. Аулин разглеждаме най-детайлно ТУК:

Аулин за силна болка. Кога да го пием и кога не? Рискове и безопасност

Заместители на Нимезил са нестероидни противовъзпалителни със сходно действие. Те оказват обезболяващ ефект, но активните в-ва са различни.

Заместителите могат да бъдат изписани, когато има противопоказание за избирането на Нимезил.

Някои от отнасящите се към тях са:

 • Декскетопрофен – той е нестероидно противовъзпалително, което също като Нимезил е насочено към болка от умерена до средна степен. Докато разглежданото от нас лекарство е по-силно в насока костно-ставна структура, но декскетопрофен е подчертано подходящ при болезненост в мускулатурата. Общи случаи и при двете са менструалните и зъбните болки.

В групата влизат препарати като Ауксилен, Декенор и Дексофен. За последния повече ТУК: Дексофен на саше, гел и маз, на ампули за бъбреци и на таблетки за дисменорея. 

 • Пироксикам – НСПВ с място в терапията на артрити, артрози, спондилит, дегенеративни ставни процеси, ревматоиден артрит, при оток и болезненост в ставите. Представители: Пироксикам и Фламексин;
 • Диклофенак – той е прочут за проблеми в ставите, мускулите и нервните пътища. Голяма част от препаратите са направени под формата на мехлеми, гелове и мази с цел локална обработка на пострадалото място. Тук наименованията са много, сред тях Диклак, Волтарен, Диклорапид, Наклофен и др.

Детайлно ТУК: Всички форми на диклофенак с цени и мнения.

 • Ибупрофен – той е подчертано известен с функцията си да сваля телесната температура. Има обезболяващ ефект, но той отстъпва пред основното предназначение. Лекарства с тази активна съставка са Блокмакс, Бруфен, Ибупром, Кафетин, Нурофен, Флексистад, Панактив и Др.

Във видеото се показва правилното разтваряне на Нимезил:

Източник:

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Нимезил: при кои болести да го изберем? Дозиране, рискове, аналози

 1. Една ужасна болка на тила не се повлия по никакъв начин от Диклак, Афламил и др., но изчезна като с магическа пръчка след примема 2 прахчета Нимезил.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *