Аулин за силна болка. Кога да го пием и кога не? Рискове и безопасност

♠ Какво е Аулин ♠ За безопасността на Аулин ♠ При зъбобол ♠ При остеоартрит и остеоартроза ♠ Особености при прилагането ♠ По какво се различава ♠ Аулин при болка ♠ Аналгетик или Аулин ♠ При болезнен цикъл ♠ Други конкретни болки ♠ Неподходящи случаи

Още в текста: ♠ Как се пие Аулин ♠ През колко време се пие ♠ Нимезил или Аулин ♠ Противопоказания ♠ Може ли при бременност ♠ Аулин и алкохол? ♠ Нежелани реакции

Нимезулид е противовъзпалително нестероидно средство, изобретено от Джордж Мур през 1971 г. в САЩ. Патентът му е придобит от швейцарската компания Helsinn, която пристъпва към клинични изпитания и комерсиална реализация на препарата.

Първото разрешение за серийно производство е получено през 1985 г., когато нимезулид излиза в продажба под името Аулин.

Какво е Аулин

Активната съставка на Аулин е единственото НПВС от класа на арилсулфонамидите. Тя проявява избирателност към циклооксигеназата от тип 2, макар че в равна степен потиска и двата типа ензими, с чиято помощ се създават медиаторите на възпалението.

Аулин против болкатаАулин се задейства мигновено и обезболява категорично. Повече от четвърт век то е от предпочитаните обезболяващи. Пациентите прибягват към него в случаи на силна и непоносима болка от различен характер.

Битува мнението, че ако нищо не помага, трябва да се вземе Аулин.

Аулин спечелва доверието на пациенти с ефективността си.

На какво се дължи тя:

 1. Аулин се абсорбира в стомашно-чревния тракт мигновено и напълно. Това обяснява бързото начало на действие на лекарството;
 2. Аулин бързо се разпределя в синовиалните течности, където се съхранява по-дълго, отколкото в кръвта. Този факт увеличава ефективността на препарата при отстраняване на болевия синдром.

За безопасността на Аулин

От гледна точка на безопасността Аулин и като цяло нимезулид представляват нестероиден препарат с понижен риск за лигавиците от храносмилателната с-ма и за възникването на кръвоизливи. Това се дължи на избирателното въздействие на COX-2.

След множество сигнали за тежки чернодробни реакции, европейските регулативни органи излизат със становище, че ползата от нимезулид превишава риска.

“Фигурин

Излиза международно ръководство, което определя нимезулид като алтернативна терапия в два случая:

 1. При неефикасност на парацетамол;
 2. В случай че болката е предизвикана или се съхранява като следствие от възпалителен процес.

Кога и как се използва Аулин

(инструкция на Аулин)

Аулин при зъбоболАулин при зъбобол

Силните, непоносими болки в зъбите са вероятно най-разпространеното показание за вземане на Аулин. Засягането на нерв например е сред най-болезнените патологии в устната кухина.

В стоматологията Аулин е показан при силна зъбна болка, съпроводена с възпаление вътре в зъба.

Как се действа по спешност

 1. Внимателно и детайлно изчистете заболелия зъб и околните му от хранителни остатъци;
 2. Изплакнете няколко пъти устата с 2% разтвор на сода бикарбонат;
 3. Вземете обезболяващо;
 4. Запишете си час при стоматолог.

Сред обезболяващите при зъбна болка Аулин е с най-висока ефикасност. Това означава, че при слаба и средна степен на болезненост той спокойно може да се замени с лекарство на основата на ибупрофен, метамизол натрий (аспирин и др.), кетопрофен.

При остеоартрит и остеоартроза

Първо показание за избора на Аулин е наличието на артрити и артрози с изразена болка. Стандарт е в медикаментозното лечение на този тип патологични процеси да се включват противовъзпалителни препарати.

На тях се възлага:

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!
 1. Да намалят отичането на тъканите;
 2. Болевите усещания;
 3. Да подпомогнат регенерирането на клетките.

По отношение на артритите и артрозите нестероидните противовъзпалителни завоюват популярност и стесняват мястото на хормоналните препарати. Заслуга за това имат високоефективни препарати като Аулин.

Аулин е способен за купира възпалението на ставата. Той мигновено и категорично притъпява болката, без да е необходимо да се стига до вмешателство в ендокринната система. По този начин намалява рискът от усложнения и странични ефекти след лечението.

Още диагнози: ревматоиден артрит, артрози, болести на ставите, болести на околоставни меки тъкани, ентезопатия и др.

Особености при прилагането

 1. Аулин не се препоръчва на продължителни курсове. Въпреки безопасността, рискът от странични ефекти остава;
 2. Аулин се изписва от специалист;
 3. Самостоятелна промяна на дозата не се разрешава;
 4. Като перорално нестероидно средство, Аулин може да раздразни стомаха. Рискът намалява, ако препаратът се вземе със значителен обем течност (пр. 200 мл).

С какво се различава Аулин?

За разлика от стандартните обезболяващи и противовъзпалителни свойства, Аулин действа и като антиоксидант. Той предотвратява окислението и разпадането на хрущялните тъкани, протеогликаните и колагеновите влакна.

При болеви синдром

Аулин при мускулни болки

При болки в меки тъкани, сухожилия и др.

Ред екстраартикуларни поражения като тендинит, бурсит, навяхване, разтежения се съпровождат с изразен болеви синдром. Аулин е в състояние да го купира, като едновременно с това повлиява възникналото на мястото възпаление.

Аулин избирателно потиска COX-2. Този ензим отговаря за производството на възпалителни медиатори в самата пострадала тъкан. Затова и препарати като разглеждания от нас имат отличен локален ефект.

Аналгетик или Аулин?

Една част от нестероидните аналгетици са подходящи за самоизписване. Ибу- или кетопрофен, както и аспирина можем да пием по собствено решение. Но Аулин, както и други инхибитори на циклооксигеназата от тип 2 се дават по решение на специалист и особено важно е – той определя и безопасната доза.

Според някои пациенти е напълно безопасно еднократно вземане на Аулин, особено при силна болка, на медицинските указания не го разрешават. А и Аулин не се продава без рецепта.

При дисменорея

Аулин е показан за симптоматично лечение на болезнен цикъл. Това е болка в ниската зона на корема по време на менструация.

Обикновено болката се съпровожда със слабост, гадене, отпадналост, завиване на свят, вдигане до 37 – 38°С на телесната температура. Нерядко се наблюдава повръщане и диария.

Дисменореята е патологично състояние, което съществено снижава качеството на живота на жената, негативно изменя самочувствието й и активността й в разните сфери.

Лечението на дисменореята си поставя три цели:

 1. Да се намали болевия синдром;
 2. Да се коригира хормоналния фон;
 3. Да се излекува причината и/или съпътстващите заболявания.

Аулин е подходящо средство по първата цел. Той се изписва при ярко изразена болка. Подпомага допълнително със своите свойства да сваля температура и да противодейства на възпалението.

Аулин не е в състояние да премахне спазмите на матката, които в една част от случаите са провокатор на болевия синдром. За тази цел се назначават спазмолитици.

Други конкретни показания

 • При болки в кръста – Аулин моментално прекъсва болезнеността в гърба и кръста. Той е подходящ при дискова херния (дископатия) и шипове;
 • При температура – способността да понижава температура е от трите главни действия на Аулин. Но не е оправдано той да се приема само с тази цел, когато не е налична силна болка. Лекарството е подходящо при комбинация на болка и повишена тел. температура;
 • При невралгия – периодично възникваща болка в сърцето и кръста, задух, невъзможност да се вдиша с пълни гърди? Тези прояви често се приемат за сърдечни и белодробни патологии, а се оказва междуребрена невралгия. Болестта се лекува бързо.

Първа линия препарати тук са обезболяващи като аналгин. Нестероидните противовъзпалителни са допустими, но не задължителни. А използването на силен препарат като Аулин не винаги е оправдано.

Аулин при мускулни болки

Групата на нестероидните препарати е огромна

Диагнози, при които ще минем без Аулин

 • При бъбречна криза – болевият синдром при бъбречна криза е тежък и силно изразен. Затова пациенти се питат дали биха овладели болката с известния Аулин. Но този препарат се извежда през бъбреците и утежнява работата им. Не случайно е забранен за пациенти с бъбречна недостатъчност. Освен това Аулин намалява ефективността на диуретиците.
 • При бъбречна криза/ колика по-добър е спазмолитик. Стандарт е прилагането на три лекарства – Бусколизин, Аналгин и Папаверин;
 • При главоболие – тази диагноза не е сред показанията за изписване на Аулин, въпреки че той обезболява. Аулин помага, когато болката в главата е следствие от възпаляване на нерв примерно в шийна област, причиняващо притискане.
 • При болки в стомаха – този тип болка също не влиза в обхвата на НПВС и конкретно Аулин. Въобще при неидентифициран източник на болка в коремна зона се приема само спазмолитик. Когато боли корем, причините може да са доста различни. Вижте ТУК: Какво боли според локация на болката в корема.

Ще видим и други мнения по въпроса ТУК: Качества на Аулин. Мнения на пациенти.

Как се пие Аулин

Аулин се произвежда на прахчета (гранули в саше) и на таблетки.

Прахчетата представляват еднократна доза, която се разтваря в течност и се изпива наведнъж.

Таблетките са разчетени така, че 1 брой представлява еднократна доза.

Дозировка на Аулин

1 прахче и 1 таблетка съдържат възприетата еднократна доза на нимезулид – 100 мг.

През колко време се пие Аулин

Според упътването на производителя, дневната доза Аулин е 200 мг или 2 Х 1 саше или 2 Х 1 таблетка. С други думи Аулин се пие през 12 часа.

Внимание! В случай че болката не се купира с изпиване на лекарството, това не е основание да се вземе още една доза. Консултирайте се или вземете лекарство с друго активно в-во.

Цена на Аулин

 1. Гранули – едно саше се предлага на с-ст от около 0.88 лв. Сашетата са в кутии по 9 и по 15 броя.
 2. Аулин на таблетки – блистер с 20 бр. е на цена 10.07 лв

Аналози и заместители

Аналози на Аулин представляват всички търговски наименования, чиято действаща съставка е нимезулид. У нас това са Нимезил в саше, Енетра и Биолин на таблетка, ОлДън разтворима таблетка.

Всички таблетки и сашета съдържат по 100 мг нимезулид. ТУК: Показания за Нимезил. Дозиране Вреден ли е? 

Нимезил или Аулин?

Те имат еднакво действащо в-во в еднаква дозировка. И двете прахчета са с портокалов вкус, постиган чрез съответната есенция и лимонена к-на.

Разликата е в производителите и има известно различие в съпътстващите съставки. Нимезил е подсладен със захароза, а Аулин – със захароза и течна глюкоза. В първото има малтодекстрин (полизахарид от нишесте), а във второто – царевично нишесте.

Представяме подробно Нимезил ТУК:

Нимезил: при кои болести да го изберем? Дозиране, рискове, аналози

Противопоказания

Аулин не се приема при следните проблеми:

 • При алергия към нимезулид, аспирин или друго НПВС;
 • При случаи на кръвоизливи и други тежки реакции при лечение с НПВС;
 • При язва на стомах или черва;
 • След инсулт и при проблеми със съсирването на кръвта;
 • При нарушена бъбречна функция;
 • При медикаментозно лечение с НПВС и болкоуспокояващи, които натоварват черния дроб;
 • При алкохолизъм;
 • При тежка сърдечна недостатъчност;
 • По време на грип и простуда, при повишаване на темп. с общо неразположение и треска.
 • Непатологични ограничения:
 • Аулин не се изписва на деца под 12 г.;
 • Не се пие в 6-9 м. от бременността;
 • Не се пие по време на лактация.
 • Предозирането на Аулин повишава риска от:
 • Инфаркт;
 • Тежка алергична реакция;
 • Стомашни проблеми като болки и кървене.

  противопоказания за Аулин

  Симптоми на чернодробно увреждане

Незабавно спрете Аулин и се консултирайте при:

 • Тежки стомашни болки;
 • Уртикария, тежки алергични прояви;
 • Изпражнения с черен цвят;
 • Поява на чернодробни симптоми като загуба на апетит, отпадналост, потъмняване на урината, гадене, болезненост в корем;
 • При развиване на грипоподобни симптоми след изпиването на Аулин.

Аулин е несъвместим с лекарства като:

 • кортикостероиди
 • антикоагуланти
 • някои препарати за депресия
 • диуретици
 • лекарства против високо кръвно
 • литий
 • метотрексат
 • циклоспорин.

Може ли при бременност?

Производителят посочва, че Аулин е допустим до края на 6-и месец, ако е изписан от специалист и не се превишава определената от него доза.

След 6-е месец – не!

Аулин и алкохол?

Не, не се разрешава, защото напитките, които съдържат спирт, повишават риска от поява на кръвоизлив в храносмилателния тракт.

Нежелани реакции

Препоръчва се Аулин да бъде вземан само по съвет на лекар и в определена от него доза. Да се внимава за нежелани реакции.

Предозирането се бележи от гадене, кървене в стомаха, затруднено дишане, болезненост, отпадналост. То се лекува с промиване на стомаха.

Сред описаните нежелани ефекти са още кожни раздразнения, хрипове, жълтеница, отичане на лицето и краката, отпадналост.

В листовката се посочва телефон, на който да бъдат съобщавани подобни случаи.

Какво е вашето впечатление от Аулин

и какво бихте препоръчали?

Заповядайте да коментирате.

Аулин присъства в аптечките за първа помощ, ето във видеото:

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.