Аулин за силна болка. Кога да го пием и кога не? Рискове и безопасност

♠ Какво е Аулин ♠ За безопасността на Аулин ♠ При зъбобол ♠ При остеоартрит и остеоартроза ♠ Особености при прилагането ♠ По какво се различава ♠ Аулин при болка ♠ Аналгетик или Аулин ♠ При болезнен цикъл ♠ Други конкретни болки ♠ Неподходящи случаи

Още в текста: ♠ Как се пие Аулин ♠ През колко време се пие ♠ Нимезил или Аулин ♠ Противопоказания ♠ Може ли при бременност ♠ Аулин и алкохол? ♠ Нежелани реакции

Нимезулид е противовъзпалително нестероидно средство, изобретено от Джордж Мур през 1971 г. в САЩ. Патентът му е придобит от швейцарската компания Helsinn, която пристъпва към клинични изпитания и комерсиална реализация на препарата.

Първото разрешение за серийно производство е получено през 1985 г., когато нимезулид излиза в продажба под името Аулин.

Какво е Аулин

Активната съставка на Аулин е единственото НПВС от класа на арилсулфонамидите. Тя проявява избирателност към циклооксигеназата от тип 2, макар че в равна степен потиска и двата типа ензими, с чиято помощ се създават медиаторите на възпалението.

Аулин против болкатаАулин се задейства мигновено и обезболява категорично. Повече от четвърт век то е от предпочитаните обезболяващи. Пациентите прибягват към него в случаи на силна и непоносима болка от различен характер.

Битува мнението, че ако нищо не помага, трябва да се вземе Аулин.

Аулин спечелва доверието на пациенти с ефективността си.

На какво се дължи тя:

 1. Аулин се абсорбира в стомашно-чревния тракт мигновено и напълно. Това обяснява бързото начало на действие на лекарството;
 2. Аулин бързо се разпределя в синовиалните течности, където се съхранява по-дълго, отколкото в кръвта. Този факт увеличава ефективността на препарата при отстраняване на болевия синдром.

За безопасността на Аулин

От гледна точка на безопасността Аулин и като цяло нимезулид представляват нестероиден препарат с понижен риск за лигавиците от храносмилателната с-ма и за възникването на кръвоизливи. Това се дължи на избирателното въздействие на COX-2.

След множество сигнали за тежки чернодробни реакции, европейските регулативни органи излизат със становище, че ползата от нимезулид превишава риска.

Демир бозан билки против акне

Излиза международно ръководство, което определя нимезулид като алтернативна терапия в два случая:

 1. При неефикасност на парацетамол;
 2. В случай че болката е предизвикана или се съхранява като следствие от възпалителен процес.

Кога и как се използва Аулин

(инструкция на Аулин)

Аулин при зъбоболАулин при зъбобол

Силните, непоносими болки в зъбите са вероятно най-разпространеното показание за вземане на Аулин. Засягането на нерв например е сред най-болезнените патологии в устната кухина.

В стоматологията Аулин е показан при силна зъбна болка, съпроводена с възпаление вътре в зъба.

Как се действа по спешност

 1. Внимателно и детайлно изчистете заболелия зъб и околните му от хранителни остатъци;
 2. Изплакнете няколко пъти устата с 2% разтвор на сода бикарбонат;
 3. Вземете обезболяващо;
 4. Запишете си час при стоматолог.

Сред обезболяващите при зъбна болка Аулин е с най-висока ефикасност. Това означава, че при слаба и средна степен на болезненост той спокойно може да се замени с лекарство на основата на ибупрофен, метамизол натрий (аспирин и др.), кетопрофен.

При остеоартрит и остеоартроза

Първо показание за избора на Аулин е наличието на артрити и артрози с изразена болка. Стандарт е в медикаментозното лечение на този тип патологични процеси да се включват противовъзпалителни препарати.

На тях се възлага:

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!
 1. Да намалят отичането на тъканите;
 2. Болевите усещания;
 3. Да подпомогнат регенерирането на клетките.

По отношение на артритите и артрозите нестероидните противовъзпалителни завоюват популярност и стесняват мястото на хормоналните препарати. Заслуга за това имат високоефективни препарати като Аулин.

Аулин е способен за купира възпалението на ставата. Той мигновено и категорично притъпява болката, без да е необходимо да се стига до вмешателство в ендокринната система. По този начин намалява рискът от усложнения и странични ефекти след лечението.

Още диагнози: ревматоиден артрит, артрози, болести на ставите, болести на околоставни меки тъкани, ентезопатия и др.

Особености при прилагането

 1. Аулин не се препоръчва на продължителни курсове. Въпреки безопасността, рискът от странични ефекти остава;
 2. Аулин се изписва от специалист;
 3. Самостоятелна промяна на дозата не се разрешава;
 4. Като перорално нестероидно средство, Аулин може да раздразни стомаха. Рискът намалява, ако препаратът се вземе със значителен обем течност (пр. 200 мл).

С какво се различава Аулин?

За разлика от стандартните обезболяващи и противовъзпалителни свойства, Аулин действа и като антиоксидант. Той предотвратява окислението и разпадането на хрущялните тъкани, протеогликаните и колагеновите влакна.

При болеви синдром

Аулин при мускулни болки

При болки в меки тъкани, сухожилия и др.

Ред екстраартикуларни поражения като тендинит, бурсит, навяхване, разтежения се съпровождат с изразен болеви синдром. Аулин е в състояние да го купира, като едновременно с това повлиява възникналото на мястото възпаление.

Аулин избирателно потиска COX-2. Този ензим отговаря за производството на възпалителни медиатори в самата пострадала тъкан. Затова и препарати като разглеждания от нас имат отличен локален ефект.

Аналгетик или Аулин?

Една част от нестероидните аналгетици са подходящи за самоизписване. Ибу- или кетопрофен, както и аспирина можем да пием по собствено решение. Но Аулин, както и други инхибитори на циклооксигеназата от тип 2 се дават по решение на специалист и особено важно е – той определя и безопасната доза.

Според някои пациенти е напълно безопасно еднократно вземане на Аулин, особено при силна болка, на медицинските указания не го разрешават. А и Аулин не се продава без рецепта.

При дисменорея

Аулин е показан за симптоматично лечение на болезнен цикъл. Това е болка в ниската зона на корема по време на менструация.

Обикновено болката се съпровожда със слабост, гадене, отпадналост, завиване на свят, вдигане до 37 – 38°С на телесната температура. Нерядко се наблюдава повръщане и диария.

Дисменореята е патологично състояние, което съществено снижава качеството на живота на жената, негативно изменя самочувствието й и активността й в разните сфери.

Лечението на дисменореята си поставя три цели:

 1. Да се намали болевия синдром;
 2. Да се коригира хормоналния фон;
 3. Да се излекува причината и/или съпътстващите заболявания.

Аулин е подходящо средство по първата цел. Той се изписва при ярко изразена болка. Подпомага допълнително със своите свойства да сваля температура и да противодейства на възпалението.

Аулин не е в състояние да премахне спазмите на матката, които в една част от случаите са провокатор на болевия синдром. За тази цел се назначават спазмолитици.

Други конкретни показания

 • При болки в кръста – Аулин моментално прекъсва болезнеността в гърба и кръста. Той е подходящ при дискова херния (дископатия) и шипове;
 • При температура – способността да понижава температура е от трите главни действия на Аулин. Но не е оправдано той да се приема само с тази цел, когато не е налична силна болка. Лекарството е подходящо при комбинация на болка и повишена тел. температура;
 • При невралгия – периодично възникваща болка в сърцето и кръста, задух, невъзможност да се вдиша с пълни гърди? Тези прояви често се приемат за сърдечни и белодробни патологии, а се оказва междуребрена невралгия. Болестта се лекува бързо.

Първа линия препарати тук са обезболяващи като аналгин. Нестероидните противовъзпалителни са допустими, но не задължителни. А използването на силен препарат като Аулин не винаги е оправдано.

Аулин при мускулни болки

Групата на нестероидните препарати е огромна

Диагнози, при които ще минем без Аулин

 • При бъбречна криза – болевият синдром при бъбречна криза е тежък и силно изразен. Затова пациенти се питат дали биха овладели болката с известния Аулин. Но този препарат се извежда през бъбреците и утежнява работата им. Не случайно е забранен за пациенти с бъбречна недостатъчност. Освен това Аулин намалява ефективността на диуретиците.
 • При бъбречна криза/ колика по-добър е спазмолитик. Стандарт е прилагането на три лекарства – Бусколизин, Аналгин и Папаверин;
 • При главоболие – тази диагноза не е сред показанията за изписване на Аулин, въпреки че той обезболява. Аулин помага, когато болката в главата е следствие от възпаляване на нерв примерно в шийна област, причиняващо притискане.
 • При болки в стомаха – този тип болка също не влиза в обхвата на НПВС и конкретно Аулин. Въобще при неидентифициран източник на болка в коремна зона се приема само спазмолитик. Когато боли корем, причините може да са доста различни. Вижте ТУК: Какво боли според локация на болката в корема.

Ще видим и други мнения по въпроса ТУК: Качества на Аулин. Мнения на пациенти.

Как се пие Аулин

Аулин се произвежда на прахчета (гранули в саше) и на таблетки.

Прахчетата представляват еднократна доза, която се разтваря в течност и се изпива наведнъж.

Таблетките са разчетени така, че 1 брой представлява еднократна доза.

Дозировка на Аулин

1 прахче и 1 таблетка съдържат възприетата еднократна доза на нимезулид – 100 мг.

През колко време се пие Аулин

Според упътването на производителя, дневната доза Аулин е 200 мг или 2 Х 1 саше или 2 Х 1 таблетка. С други думи Аулин се пие през 12 часа.

Внимание! В случай че болката не се купира с изпиване на лекарството, това не е основание да се вземе още една доза. Консултирайте се или вземете лекарство с друго активно в-во.

Цена на Аулин

 1. Гранули – едно саше се предлага на с-ст от около 0.88 лв. Сашетата са в кутии по 9 и по 15 броя.
 2. Аулин на таблетки – блистер с 20 бр. е на цена 10.07 лв

Аналози и заместители

Аналози на Аулин представляват всички търговски наименования, чиято действаща съставка е нимезулид. У нас това са Нимезил в саше, Енетра и Биолин на таблетка, ОлДън разтворима таблетка.

Всички таблетки и сашета съдържат по 100 мг нимезулид. ТУК: Показания за Нимезил. Дозиране Вреден ли е? 

Нимезил или Аулин?

Те имат еднакво действащо в-во в еднаква дозировка. И двете прахчета са с портокалов вкус, постиган чрез съответната есенция и лимонена к-на.

Разликата е в производителите и има известно различие в съпътстващите съставки. Нимезил е подсладен със захароза, а Аулин – със захароза и течна глюкоза. В първото има малтодекстрин (полизахарид от нишесте), а във второто – царевично нишесте.

Представяме подробно Нимезил ТУК:

Нимезил: при кои болести да го изберем? Дозиране, рискове, аналози

Противопоказания

Аулин не се приема при следните проблеми:

 • При алергия към нимезулид, аспирин или друго НПВС;
 • При случаи на кръвоизливи и други тежки реакции при лечение с НПВС;
 • При язва на стомах или черва;
 • След инсулт и при проблеми със съсирването на кръвта;
 • При нарушена бъбречна функция;
 • При медикаментозно лечение с НПВС и болкоуспокояващи, които натоварват черния дроб;
 • При алкохолизъм;
 • При тежка сърдечна недостатъчност;
 • По време на грип и простуда, при повишаване на темп. с общо неразположение и треска.
 • Непатологични ограничения:
 • Аулин не се изписва на деца под 12 г.;
 • Не се пие в 6-9 м. от бременността;
 • Не се пие по време на лактация.
 • Предозирането на Аулин повишава риска от:
 • Инфаркт;
 • Тежка алергична реакция;
 • Стомашни проблеми като болки и кървене.

  противопоказания за Аулин

  Симптоми на чернодробно увреждане

Незабавно спрете Аулин и се консултирайте при:

 • Тежки стомашни болки;
 • Уртикария, тежки алергични прояви;
 • Изпражнения с черен цвят;
 • Поява на чернодробни симптоми като загуба на апетит, отпадналост, потъмняване на урината, гадене, болезненост в корем;
 • При развиване на грипоподобни симптоми след изпиването на Аулин.

Аулин е несъвместим с лекарства като:

 • кортикостероиди
 • антикоагуланти
 • някои препарати за депресия
 • диуретици
 • лекарства против високо кръвно
 • литий
 • метотрексат
 • циклоспорин.

Може ли при бременност?

Производителят посочва, че Аулин е допустим до края на 6-и месец, ако е изписан от специалист и не се превишава определената от него доза.

След 6-е месец – не!

Аулин и алкохол?

Не, не се разрешава, защото напитките, които съдържат спирт, повишават риска от поява на кръвоизлив в храносмилателния тракт.

Нежелани реакции

Препоръчва се Аулин да бъде вземан само по съвет на лекар и в определена от него доза. Да се внимава за нежелани реакции.

Предозирането се бележи от гадене, кървене в стомаха, затруднено дишане, болезненост, отпадналост. То се лекува с промиване на стомаха.

Сред описаните нежелани ефекти са още кожни раздразнения, хрипове, жълтеница, отичане на лицето и краката, отпадналост.

В листовката се посочва телефон, на който да бъдат съобщавани подобни случаи.

Какво е вашето впечатление от Аулин

и какво бихте препоръчали?

Заповядайте да коментирате.

Аулин присъства в аптечките за първа помощ, ето във видеото:

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.